Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Από την Ιστορία του Ελληνισμού της Αιγύπτου. Εις μνημόσυνον αιώνιον κυρού Παύλου, Μητροπολίτου Ερμουπόλεως (Αιγύπτου). - Χριστοφόρος Μοσχόβης

Από την Ιστορία του Ελληνισμού της Αιγύπτου. 
Εις μνημόσυνον αιώνιον κυρού Παύλου, 
Μητροπολίτου Ερμουπόλεως (Αιγύπτου).

 Οι Έλληνες της Αιγύπτου, ιδιαίτερα του Καΐρου, έζησαν τον Άγιο Νεκτάριο.

Μετά την αναχώρηση του, κάποιοι άνθρωποι πιστοί, θέλησαν να προσφέρουν στην πνευματική κατάρτηση του λαού της Παροικίας. Επιθυμώ να αναφέρω -για λόγους δικαιοσύνης κάποιους.

Ο ιατρός και θεολόγος, Ηλίας Καλλίστρατος, μας άφησε τόμους του περιοδικού «Χριστοπολιτεία», περιοδικό πνευματικής καλλιεργείας. Ήτο και πολύ ελεήμων! άφηνε στο προσκέφαλο απόρων ασθενών οικονομική βοήθεια. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Πατριάρχου Χριστοφόρου, ο οποίος ήτο πολύ ελεήμων.

Ομάδα Ελλήνων παροίκων είχαν ιδρύσει τα σωματεία «Αφύπνισις» και «Ευσέβεια». Οργάνωναν εβδομαδιαία κηρύγματα και τύπωναν σε συνέχειες πνευματικά βιβλία, για να διαβάζουν οι πάροικοι.

Το σωματείο Ο.Χ.Α.Ν. (Ορθόδοξος Χριστιανική Αδελφότης Νέων) που το είχε ιδρύσει ο κατόπιν Αρχιεπίσκοπος Σινά Γρηγόριος Μανιατόπουλος, για να ετοιμάζονται και να διδάσκουν νέοι σε κατηχητικά σχολεία, για τα παιδιά της παροικίας.

Ο αείμνηστος Ευστάθιος Ευσταθιάδης, δημοδιδάσκαλος, που έγραψε πέντε τόμους με πολύ διδακτικές ιστορίες για την πρακτική εφαρμογή του Χριστιανικού Κηρύγματος, με τίτλο «Καλή Καρδιά».

Συστηματικά πνευματική εργασία έκανε. Ο αείμνηστος κυρός Παύλος, Μητροπολίτης Ερμουπόλεως. Είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Και μόνο, με ένα αναγνωστικό της Α΄ Δημοτικού ως δάσκαλο είχε τον νεωκόρο της εκκλησίας της ενορίας του, και άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά. Κάποτε πήγε στη Χάλκη της Κωνσταντινουπόλεως, στην Θεολογική Σχολή και σπούδασε την Θεολογία. Όταν απεφοίτησε εχειροτονήθη ιερεύς, για την Αραβόφωνη παροικία της Αιγύπτου. Και κατόπιν εξελέγη Μητροπολίτης Ερμουπόλεως και εξυπηρετούσε τις αραβόφωνες παροικίες Καΐρου, Αλεξανδρείας, Πορτ Σάιντ και Τάντα. Αραβόφωνος Μητροπολίτης ήταν προηγουμένως ο Αξώμης (Αιθιοπίας) Νικόλαος (Abdalah) Αμπντάλα.

Υπήρξε άνθρωπος ήπιος, αλλά σταθερός. Πιστός και αθόρυβος αγωνιστής. Έμαθε στον λαό την Ιερά Εξομολόγηση! Έμαθε το λαό να προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία με τάξη άψογη, μετά από ιερά Εξομολόγηση. Έπεισε τους νέους να τελούν τους γάμους τους όχι το Σαββάτο, αλλά την Κυριακή. Μετέφρασε στα Αραβικά Εκκλησιαστικούς ύμνους. Εξέδωσε εύχρηστα μικρά εγκόλπια για τις Εκκλησιαστικές Ακολουθίες. Κάθε Παρασκευή, τελούσε την ιερά Παράκληση στον Άγιο Γεώργιο, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κάϊρο.

Έζησε και θαύματα! Το πιο ζωντανό και θαυμαστό ήταν η σωτηρία του σε ένα τροχαίο ατύχημα, όπου το αυτοκίνητό του έγινε συντρίμμια! και εκείνος βγήκε με ελαφρούς μώλωπες.

Στο τέλος της ζωής του -εκοιμήθη νέος- ασθένησε από την επάρατο νόσο. Τότε έζησε την αγάπη και τη φροντίδα αγαπημένων του πνευματικών παιδιών -ιατρών- στην Αγγλία. Εκοιμήθη και ετάφη στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, στο Κάϊρο, πίσω από το Ιερό βήμα του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η τελετή της Θείας Λειτουργίας από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Παύλο, ήταν μια μυσταγωγία. Σεμνός, ήπιος, χωρίς επίδειξη φωνής και αμφίων, λειτουργούσε ταπεινά και κατανυκτικά! Υπόδειγμα κληρικού σεμνού με φόβο Θεού.

Ευχή μας είναι να αναδεικνύει ο Θεός εργάτες της Εκκλησίες σεμνούς και πιστούς.

Τους έχουμε τόσο ανάγκη. ΑΜΗΝ.


Του Μητροπολίτου Ερμουπόλεως Παύλου, 
Αιωνία η μνήμη!

Χριστοφόρος Μοσχόβης

5 σχόλια:

  1. Στα απλά κα στην λειτουργική ζωή είναι η ουσία. Ιερά εξομολόγηση και θεία Κοινωνία η βάση του οικοδομήματος της Εκκλησίας. ας είναι αιωνία του η μνήμη και να τον μιμηθούν και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άξιος θαυμασμού για την πνευματικότητά του και την αρχιερατική του ποιμαντική δραστηριότητα σε χώρα μουσουλμανική. Είχε φόβο Θεού από ότι διάβασα και έμαθε τους χριστιανούς στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Μια άγνωστη αρχιερατική προσωπικότητα που άφησε την νομική, έμαθε ελληνικά και προσφέρθηκε στο ποίμνιό του. Μαζί με αυτόν άξιοι και οι λαϊκοί με τους συλλόγους και της προσπάθειές τους για το λιγοστό ελληνορθόδοξοι ποίμνιο της Αιγύπτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα περιοδικά και τα βιβλία που είχαν εκτυπωθεί υπάρχουν; Οι μεταφράσεις στα αραβικά του αειμνήστου Μητροπολίτη σε μικρά όπως διάβασα εύχρηστα εγκόλπια είναι στην διάθεση των πιστών και σήμερα ή όπως συμβαίνει οι νεότεροι τα καταργούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήταν η καταφυγή για τους αραβόφωνους χριστιανούς του Κάιρου αλλά και για εμάς με την γλώσσα την ελληνική. Ξεχώριζε για την πνευματικότητα που είχε και μας βοήθησε. Ο Θεός τον έχει κοντά του και μακάρι να πρεσβεύει και για εμάς στον Ουρανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σημερινοί Μητροπολίτες στην Ελλάδα δεν κοιτάζουν να κατηχήσουν τον λαό αλλά προσέχουν τους μανδύες, τα εγκόλπια την καλή φωτογράφιση για τα ΜΜΕ τα παιδιά να τους κρατούν αυτά που θα ψάλουν λες και δεν έχουν χέρια να κρατήσουν το μηναίο. Όσο για την Θεία Κοινωνία την κάνουν οι διάκονοι και αυτοί συζητούνε μέσα στο αγιο Βήμα. Προσέχουν αν οι καμπάνες θα κτυπήσουν μπαίνοντας στον ναό και να γίνει το ίδιο βγαίνοντας. Τυπολατρίες και ανοησίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή