Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, Επισκόπου Λαμπούσης (22 Οκτωβρίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευλαλίου, επισκόπου Λαμπούσης, στην επαρχία της Κερύνειας, και των Αγίων Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Ηρακλείου, Άννας, Ελισάβετ, Θεοδότης και Γλυκερίας, που ομολόγησαν πίστη στο Χριστό μέχρι θανάτου. Τιμώνται, ακόμη σήμερα, οι Όσιοι Λωτ και Ρούφος, που έζησαν ασκητικά και τελειώθηκαν ειρηνικά καθώς και ο Άγιος και Ισαπόστολος Αβέρκιος, Ιεραπόλεως της Φρυγίας.
Ο Ευλάλιος από μικρός εκδήλωσε την αγάπη του στο Θεό και την Εκκλησία. Γεννήθηκε στη Λάμπουσα πλησίον της σημερινής Λαπήθου. Οι θεοσεβείς γονείς του εμφύσησαν στην ψυχή την αγάπη προς τα ιερά Γράμματα και την αρετή.
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και ξεκίνησε το ποιμαντικό έργο με υπακοή στο γέρο Επίσκοπο Λαμπούσης. Το πλήρωμα του χρόνου έφερε την εκδημία από τα εγκόσμια του προκατόχου του Επισκόπου. Τότε κλήρος και λαός με μια φωνή καλούν το φιλόθεο ιερέα Ευλάλιο να αποδεχθεί το περίοπτο υπούργημα του επισκόπου. Με ταπείνωση και δέος, ο ευλαβής κληρικός κύπτει τον αυχένα και μ’ ευγνωμοσύνη αποδέχεται το θείο χάρισμα του Αρχιερέα, διατηρώντας πάντοτε τις υποθήκες των προγενεστέρων.
Η εκδημία του συγκλόνισε όλη την περιφέρεια και θλίψη σε ολόκληρη τη νήσο.
Ο Αβέρκιος έζησε κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. και χάρη στο άμεμπτό του ήθος, τη μεγάλη πίστη και τη διδακτική του δράση επελέγη από το Άγιο Πνεύμα και το λαό της Φρυγίας στη θέση του Επισκόπου, του πνευματικού ηγέτη του λαού του Θεού.
Κήρυξε το ευαγγέλιο στη Συρία, τη Μεσοποταμία, τη Λυκαονία, τη Φρυγία και την Πισιδία. Με τη χάρη του Κυρίου αξιώθηκε να επιτελεί πολλά θαύματα. Η δράση του έφτασε μέχρι και τη Ρώμη, όπου θεράπευσε τη δαιμονιζόμενη κόρη του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου.
Κοιμήθηκε, έχοντας πραγματοποιήσει αξιοζήλευτο ιεραποστολικό έργο. Έτσι, η Εκκλησία τον τίμησε με τον τίτλο του Ισαποστόλου.
Η θέση του Επισκόπου δεν είναι για κομπασμό, απόκτηση περιουσιών ή φανατισμό των ανθρώπων, αλλά είναι θυσιαστική διακονία του λαού του Θεού, με αγάπη, σοβαρότητα και σεμνότητα.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου