Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Πιστεύουν πως υπηρετούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία - π. Αλέξανδρος Σμέμαν

Κάποτε ο πατήρ Ιωάννης Μέγιεντορφ μου είχε πει σε μια στιγμή παρρησίας ότι δὲν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι έχουν καταληφθεί από τη μανία για τους Πατέρες. Τόσοι πολλοί άνθρωποι προπαγανδίζουν αυτή τη μόδα, η οποία τους εμποδίζει να καταλάβουν ο,τι υπάρχει στον πραγματικό κόσμο, και την ίδια στιγμή πιστεύουν πως υπηρετούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

Φοβούμαι πως οι άνθρωποι ελκύονται όχι από τη σκέψη των Πατέρων, ούτε από το περιεχόμενο των γραπτών τους, αλλά από το στιλ τους. Αυτό πλησιάζει αρκετά την Ορθόδοξη κατανόηση των λειτουργικών ακολουθιών: να τις αγαπάς δίχως να τις καταλαβαίνεις: και στον βαθμό που δεν είναι κατανοητές, να μη βγάζεις κανένα συμπέρασμα.

Καθόμαστε στο κέλυφός μας, γοητευμένοι από μια μελωδία, και δεν προσέχουμε ότι η Εκκλησία πάσχει, και ήδη, εδώ και πολύ καιρό, έχει εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

π. Αλέξανδρος Σμέμαν

 

Ημερολόγιο 1973-1983 • εκδόσεις Ακρίτας.

2 σχόλια:

  1. Απορώ όχι αν κατάλαβε κάποιος τι θέλει να πει ο π. Σμεμαν (ολίγον απίθανο) αλλά αν κατάλαβε κι ο ίδιος τι είπε!
    Ναι μεν αυτό για το οποίο έχει ένσταση "πλησιάζει αρκετά την Ορθόδοξη κατανόηση των λειτουργικών ακολουθιών" πλην ομως αυτό καθεαυτό ειναι "μόδα, η οποία τους εμποδίζει να καταλάβουν ο,τι υπάρχει στον πραγματικό κόσμο" κτλ κτλ
    Απαραίτητες οι ενστάσεις για να ξεχωρίζει η ήρα απ'το στάρι πλην όμως να έχουν νόημα!

    Περπερίδης Χαράλαμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πού να ζούσε τώρα ,να έβλεπε την Πατροπληξία ,που δεν έγινε μόδα αλλά ......εκκλησιαστικό σάϊτ "επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσιν", λες και οι υπόλοιποι ορθόδοξοι τους αγνοούν ή τους απορρίπτουν .Ζηλωτισμός ου κατ΄επίγνωσιν, που έγραψε και ο Α.Νεκτάριος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή