Κανένας διάλογος των Ουκρανικών Αρχών με την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία
του Ονουφρίου (τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας»)
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα Παραρτήματα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας θα αναλύουν την πολιτική έναντι των Εκκλησιών και των Θρησκευτικών Οργανώσεων.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τη συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες, με εξαίρεση την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας».
Αυτό ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Εσωτερικής Ανθεκτικότητας της Ουκρανίας στην Βερχόβνα Ράντα (σ.μ. Ουκρανικό Κοινοβούλιο), στις 19 Νοεμβρίου 2024.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουκρανία διατηρεί τον «κοσμικό χαρακτήρα» των κρατικών θεσμών, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει συνεργασίες μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας είναι το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων, το οποίο ιδρύθηκε το 1996.
«Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, μπορούμε να καθορίσουμε ποια μοντέλα μεγαλύτερης συνεργασίας μπορούν να ενισχύσουν το κράτος μας και όλους τους ανθρώπους μας, την πνευματική μας ανεξαρτησία, το κοινωνικό μας έργο στο ουκρανικό κράτος. Φυσικά, δεν μιλάμε για την εκκλησία της Μόσχας. Ο χρόνος εκείνων που ευλογούν τον τρόμο έχει τελειώσει», δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2024, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επέδωσε ειδοποίηση υποψίας για προδοσία σε ένα ακόμη κληρικό μοναστηριού του Κιέβου της υπό τον Ονούφριο «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας», ο οποίος δικαιολογούσε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Τέλος, πρόσφατη κοινωνιολογική έρευνα σε όλη την Ουκρανία έδειξε ότι από το 70% των Ουκρανών που θεωρούν τους εαυτούς τους Ορθόδοξους χριστιανούς, μόνο το 6% συντάσσονται με την υπό τον Ονούφριο «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας».
Πηγή: https://life.pravda.com.ua/society/zelenskiy-zayaviv-shcho-vlada-ne-planuye-spivpracyuvati-z-upc-mp-304936/
Είναι ασφαλώς συμπαθής ο Ουκρανικός λαός για τά δεινά του πολεμου που υφίσταται, αλλά ο πρόεδρος μιάς χώρας, που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής ένωσης δέν επιτρέπεται να χωρίζει τον λαό σε "ημέτερους" μέ τούς οποίους κάνει διάλογο καί σέ "άλλους" μέ τούς οποίους δέν κάνει διάλογο καί δέν "αναπτύσσει συνεργασίες".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι οι δημοκρατικοί ηγέτες, όταν εκλέγονται, διακηρύσσουν ότι θά είναι πρωθυπουργοί καί πρόεδροι για όλον τόν λαό.
Εδώ βλέπουμε διαφορετική νοοτροπία.
κύριε ιστολόγε, στο συγκεκριμένο θέμα μεροληπτείς μέχρι αηδίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν λύνονται με έτσι τα εκκλησιαστικά ζητήματα.
Τί να πει κανείς , όταν στην εισβολή δίνονται διάφορα "καλολογικά "άλλα ονόματα , όταν αφαιρείς επαρχίες επειδή έχουν μεικτής προέλευσης πληθυσμό .Όσο για το εκκλησιαστικό από εποχής Σοβιετίας ζητούσαν αυτοκεφαλία χωρίς αποτέλεσμα ,όταν χώρες (και γειτονικές τους ) με λιγότερο ορθόδοξο πληθυσμό έχουν αυτοκεφαλία. Όταν για χρόνια το Ο.Π. προσπαθούσε να συμβιβάσει τα αντιτιθέμενα εκκλησ.συμφέροντα Μόσχας και Κιέβου. Ξεχνάμε το δικό μας παλαιοημερολογιτικό πρόβλημα με τις τόσες "αυτοκεφαλίες ΓΟΧ" (εγώ ειμί Κυπριανού ,Καλλινίκου, Χρυσοστόμου κλπ) και την κρατική αντιμετώπιση τόσες δεκαετίες .
ΑπάντησηΔιαγραφή