Ευσέβιος Ματθόπουλος
Ογδόντα χρόνια συµπληρώθηκαν τον περασµένο Ιούνιο από την κοίµηση του αρχιµανδρίτου Ευσεβίου Ματθοπούλου (29-6-1929).
Γεννήθηκε στη Μελισσόπετρα της ορεινής Γορτυνίας το έτος 1849 και γαλουχηµένος πνευµατικά από τα εφηβικά του χρόνια στην ιστορική Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, µε τη φωτισµένη καθοδήγηση του Γέροντά του Ιεροµονάχου Ιγνατίου Λαµπροπούλου, παρέδωσε τον εαυτό του στον Θεό µε βαθύτατο πόθο της ψυχής του να έργασθεl για την πνευµατική ανύψωση των συνανθρώπων του και τη δόξα του Κυρίου.
Χειροτονήθηκε κληρικός (ίεροµόναχος) και από το 1884 άρχισε µε ιερή φλόγα και άγιο ένθουαιασµό το ιεραποστολικό έργο του. Τον συγκινούσαν οι αποστολικές περιοδεlες του µεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του µμεγάλου εθναποστόλου αγίου Κοσµά τού Αιτωλού. Σε µία εποχή κατά την οποία επικρατούσε άγνοια, αµάθεια και πλάνη και οργίαζαν η µαγεία και οι αιρέσεις, ο π. Ευσέβιος άρχισε τις περιοδεlες και κήρυττε ανόθευτο τον λόγο του Θεού διαφωτίζοντας τον λαό για την αλήθεια και το θέληµα του Κυρίου.
Σύντοµα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος µε έγγραφό της του έδωσε εντολή και ευλογία να κηρύττει σε όλη την Ελλάδα. Τον εφοδίασε µάλιστα µε συστατική επιστολή και για τις εκτός της Ελλάδος Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Και ο φλογερός ιεροµόναχος Ευσέβιος, που χαρακτηρίσθηκε ως “γενικός του έθνους ιεροκήρυξ”, ατρόµητος και ακάµατος εκήρυττε - παρά το εύθραυστο της υγείας του - κάθε µέρα τον λόγο του Θεού, εµβαθύνοντας στα νοήµατά του και προσφέροντάς τα µε κατανοητό τρόπο στους ακροατές του. Συγχρόνως έξοµολογούσε τους πιστούς και τους καλλιεργούσε πνευµατικά βοηθώντας τους να ζουν σταθερή θεάρεστη ζωή.
Η πρωτεύουσα της Ελλάδος, η Πάτρα και µεγάλο τµηµα της Πελοποννήσου, η Αιτωλοακαρνανία και τµήµατα της Στερεάς, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Ιονίου, η Θεσσαλία, η Κρήτη, όλη η τότε Ελλάδα πλην της Βορείου, που δεν είχε απελευθερωθεl ακόµη από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και η Σµύρνη και η Κωνσταντινούπολη, άκουσε τον θερµουργό αγιοπνευµατοκίνητο ιεροκήρυκα.
Ενώ πέρασαν τόσες δεκαετίες από τον θάνατό του, η µνήµη του παραµένει ζωντανή σ' όλη πλέον την Ελλάδα, και στην Βόρειο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη µας. Ζει ανάµεσά µας και έξακολουθεl να µας διδάσκει µε το εξαίρετο πνευµατικό βιβλίο του “Ο προορισµός του ανθρώπου), που κυκλοφορεl σε έπανειληµµένες εκδόσεις και τρέφει πνευµατικά αναρίθµητες ψυχές. Ίδρυσε την Αδελφότητα Θεολόγων η “Ζωή”, για να διδάσκει τον λαό του Θεού µε το γραπτό και προφορικό θειο κήρυγµα, και έγινε αφορµή να επιτελεσθεl µέσω αυτής µεγάλο πνευµατικό έργο στη χώρα µας.
Η Αδελφότης µας του “Σωτηρος” σεµνύνεται να τον θεωρεl δικαίως γενάρχη της, διότι οι αείµνηστοι ιδρυτές της Ιωάννης Κολιόπουλος, Δηµήτριος Παναγιωτόπουλος και Παναγιώτης Τρεµπέλας υπήρξαν οι πρώτοι μαθητές και συνεργάτες του π. Ευσεβίου και πρωτεργάτες του πνευµατικού έργου.
Ας είναι αιωνία η µνήµη του και ας έχουµε την ευχή του.
Από το περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”
Όσιος Γέροντας. Ταπεινός και αφανής εργάτης του Ευαγγελίου. Να έχουμε την ευχή και τις πρεσβείες του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για την Εκκλησία. Του οφείλει πολλά η Ελλαδική Εκκλησία. Κορυφαία μορφή σπουδαίος εργάτης του Ευαγγελίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή