Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας - π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος


Προσφάτως οι εκδόσεις “Ακρίτας” κυκλοφόρησαν το βιβλίο του αµερικανού ιερέως Peter Gillquist “Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας ..." Το 1996 είχαμε γράψει στο βιβλίο "Ορθόδοξες προσεγγίσεις” τα εξής περί αυτού:
“Ένα ενδιαφέρον βιβλίο που µας ήρθε από την Αµερική, γραµµένο από τον Peter Gillquist έχει τίτλο Coming home (επιστρέφοντας στο σπίτι) και υπότιτλος "Γιατί οι προτεστάντες κληρικοί γίνονται ορθόδοξοι", (Ben Lomond, California U.S.A., 1992).
Ο Εκδότης και οι συντάκτες του Περιοδικού Again (περιοδικό των ευαγγελικών), υπό την πίεση των αναγνωστών τους, πού ζητούσαν εναγωνίως να μάθουν περισσότερα για την ορθόδοξη πίστη, αποφάσισαν να σχεδιάσουν ειδική έκδοση που θα περιέχει τις απαντήσεις µιας αντιπροσωπευτικής οµάδας προτεσταντών “ιερέων", pastors, οι οποίοι τελευταίως έγιναν Ορθόδοξοι, στο ερώτηµα "Γιατί οι προτεσταντικές σχολές βγάζουν ορθοδόξους κληρικούς;".
Η ανταπόκριση ήταν σηµαντική µε ουσιαστικές πληροφορίες από ένα δείγμα διαφορετικών περιπτώσεων, που περιέγραφαν µε λεπτοµέρεια, πως ο Θεός εργάσθηκε εντός τους, για να τους προσελκύσει στην αρχαία ορθόδοξη πίστη.


Λόγω του µεγάλου ενδιαφέροντος πού είχε η έρευνα αποφασίστηκε να εκδοθούν όλες οι απαντήσεις σε ένα βιβλίο µε τον ανωτέρω τίτλο. Δεκαοκτώ (18) συγγραφείς, πρώην προτεστάντες κληρικοί, οµιλούν εκ βαθέων και περιγράφουν την προσωπική τους πορεία προς το σπίτι της ορθοδόξου χριστιανικής πίστεως.Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:
Πρώτον, πολλοί προτεστάντες, κληρικοί και λαϊκοί, γνωρίζουν για πρώτη φορά την ορθόδοξη πίστη. Συχνά υπάρχει ο φόβος ότι, εξαιτίας των εθνικών διαφορών που αναντίρρητα υπάρχουν μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, η ορθόδοξη χριστιανική -πίστη είναι δυνατόν να τους αφοµοιώσει σε µια πολιτιστική κοινότητα και πρότυπο, µε το οποίο δεν µπορούν να έχουν καµία σχέση. Άλλοι βλέπον την Ορθοδοξία σαν κάτι που διεγείρει πολύ την περιέργεια και ακόµη πού δελεάζει, άλλά πολύ δύσκολο να κατανοηθεί. Σε όλα αυτά οι πλέον αρµόδιοι και κατάλληλοι να όµιλήσουν είναι οι νεοφώτιστοι στην Ορθοδοξία.
Δεύτερον, υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί που ασφαλώς χρειάζονται να επανεκτιµήσουν µε νέο όραµα τον ατίµητο θησαυρό που κατέχουν µε βάση την πανάρχαια πίστη τους. Συχνά, οι νεοπροσερχόµενοι στην Εκκλησία µπορούν να τους μεταδώσουν αυτό όραμα καλύτερα από κάθε άλλον.
Τρίτον, για όσους προσελκύονται από την επιθυµία καλυτέρας γνωριµίας µε κάτι σηµαντικό µέσω µιας προσωπικής εξοµολογήσεως και εµπειρίας, ως πλέον κατάλληλοι είναι αυτοί πού ανταποκρίθηκαν στην έρευνα και οι οποίοι είναι ειλικρινείς, ως προς τούς λόγους που τους οδήγησαν να αλλάξουν την ομολογία τους. Και προσωπικά ο εκδότης συγκινήθηκε από αυτό το ταξίδι της ε:πιστροφης των προτεσταντών κληρικών που διαδηλώνουν την βαθιά και µόνιµη αγάπη τους για τον Χριστό και την Βασιλεία Του”.
Αυτά εγράφαµε τότε. Και προσθέτω εδώ, ότι όχι μόνον αυτοί οι 18 πρώην πάστορες, άλλά και άλλοι 40 ακόµη προσήλθαν τότε (1987) στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Η.Π.Α.Σχετικώς µε αυτό το θέµα βλέπε και τα βιβλία µου:
Η νοσταλγία της Ορθοδοξίας, 1956 εκδ. “Ζωής”.
Υπάρχει σήµερα νοσταλγία της Ορθοδοξίας, 1972.
Η Δύση ανακαλύπτει την Ανατολή, εκδ. Τήνος 2005.


π. Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος.

1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να είναι ενδιαφέρον βιβλίο. Θα προσπαθήσω να το προμηθευτώ ώστε να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή