Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το τέλος της θρησκείας - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης


Η Εκκλησία δεν είναι μια άλλη θρησκεία όταν με το Χριστό στη θέση της θρησκείας υψώνεται η Εκκλησία. Ο Χριστός είναι το τέλος της θρησκείας, της απογυμνώσεως των θρησκειών, ως η ένσαρκη απάντηση του ίδιου του Θεού στο περί σωτηρίας η αιώνιας ζωής ερώτημα των ανθρώπων.
Χωρίς την Εκκλησία ο χριστιανισμός ευκόλως εκπίπτει σε θρησκευτική ιδεολογία παραλλαζόμενη με το πλήθος των θρησκευτικών -ανθρωποκεντρικών τάσεων η και αιρέσεων. Επειδή οι θρησκείες έχουν την αρχή τους, στην αναζήτηση της ανθρώπινης ψυχής για κάποια υπεράνθρωπη θεότητα. Είναι η αναζήτηση της αναζητήσεως κάποιου μεταφυσικού όντος, του οποίου οι άτεγκτες αρχές η νόμοι, είναι η αναγκαία βία -ο φόβος του άγνωστου και του απρόσιτου πού παιδαγωγεί ή λυτρώνει.
Η Εκκλησία είναι στον κόσμο, αλλά δεν είναι από τον κόσμο, μέρος του κόσμου η του πολιτισμού του. Είναι το απ' αιώνος μυστήριο, κρυμμένο στην αιώνια αγάπηση του Θεού-Πατρός, ο οποίος με τα δυό του χέρια τον Χριστό και Πνεύμα, εργάζεται την υποδομή της, την διαρκώς αυξανόμενη και τελειούμενη στον κόσμο. Ο σκοπός της είναι η σύναξη και η ενότητα όλων των υπό του διαβόλου διασκορπισμένων τέκνων του Θεού, απάντηση σε όλες τις θρησκείες, πού διαχωρίζουν και αντιθέτουν τους ανθρώπους.
Εκείνο που συνήθως καταστρέφει το θεανθρώπινο σώμα της 'Εκκλησίας -την εσχατολογική διάσταση της παρουσίας της, είναι η εκκοσμίκευση, ο συσχηματισμός της
με τον κόσμο.
Είναι η παραμόρφωσή της σε εθνικό η εθνικιστικό θεσμό η παράγοντα, της οποίας τα έσχατα νοήματα, καταβροχθίζουν η αντικαθιστούν οι ανθρώπινες αρετές η οι αξίες.
Είμαστε Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί είμαστε χριστιανική και όχι ελλαδική Εκκλησία, όταν Εκκλησία είναι ένα νέο γένος ανθρώπων, το καινό η τρίτο γένος των χριστιανών.

Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Καρδαμάκης

1 σχόλιο:

  1. H Ορθοδοξία αναντιλέκτως είναι θρησκεία αλλά εξ αποκαλύψεως κι όχι κατασκεύασμα του ανθρώπινου νου όπως συμβαίνει με τις άλλες θρησκείες.Ο Θεός αυτο-αποκαλύπτεται στον άνθρωπο από άμετρη αγάπη όπως έλεγε ο αείμνηστος πρώην Χαλκίδος Νικόλαος Σελέντης!Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του χριστιανισμού από τις άλλες θρησκείες!Τα λεγόμενα από κάποιους ότι δήθεν ο χριστιανισμός δεν αποτελεί θρησκεία αποτελούν επιεικέστατα νεοορθόδοξη αρλουμπολογία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή