Όλα μεγαλόπρεπα και απλά ήσαν σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου το απόγευμα στο μοναστήρι της Παναγίας της Γηροκομητίσσης όπου κλήρος και λαός έψαλαν τα Εγκώμια της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Πρώτος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος έψαλε το Μεγαλύνομέν σε, Θεοτόκε αγνή και τιμώμεν την αγίαν σου κοίμησιν και μετάστασιν εκ γης προς ουρανόν.
Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι χιλιάδες των πιστών, όταν ο Καθηγούμενος και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Πατρών π. Συμεών Χατζής, έλαβε από τα τίμια χέρια του Επισκόπου ημών κ. Χρυσοστόμου το Σώμα της Παναγίας μας, σχηματίζοντας πομπή με σκοπό τη Λιτάνευσή του στου πέριξ δρόμους της Μονής, συνοδευόμενο από Ιερά Λείψανα Αγίων που φυλάσσονται στο πανσεβάσμιο αυτό μοναστήρι.
Ας θυμηθούμε τον πρόλογο του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου σε πόνημα των Εγκωμίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, εκδόσεως της Ιεράς Μονής Γηροκομείου, εν έτει 1997.
“Δύο ποιμένες των Πατρών, ο ένας παλαιός, του16ου αιώνος, ονόματι Διονύσιος, και ο δεύτερος του παρόντος αιώνος, ο υπογράφων ενταύθα, εστεγάσθησαν εις την Ιεράν Μονήν “Γηροκομείου”, κατά τα έτη της αρχιερατείας αυτών εν Πάτραις.
Υπό την στέγην της Μονής ταύτης διαβιούντες, και υπό την σκέπην της Υπεραγίας Θεοτόκου, φερωνύμως γινωσκομένης εν τη Αχαϊα ως “Γηροκομμιτίσσης”, διάγοντες, εθεράπευσαν αμφότεροι το δοθέν εις αυτούς παρά Κυρίου τάλαντον της ιεράς υμνογραφίας, και αφιέρωσαν ταπεινά υμνολογήματααυτών εις την Θεομήτορα.
Ηυδόκησε δε ο Κύριος υμνογραφήματα του πρώτου, τα εις το παρόν τεύχος περιλαμβανόμενα, να τύχωσι της επιμελείας και επεξεργασίας του δευτέρου και να εκδοθώσιν, επ΄ ονόματι του ποιητού αυτών Μητροπολίτου Διονυσίου, μερίμνη δε και δαπάνη της εν λόγω Ιεράς Μονής, απηλλαγμένα παρεισφρησάντων λαθών και ατελειών.
Ταύτα αφορώσιν εις “επιτάφιον ύμνον - Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου” επί τη Κοιμήσει Αυτής.
Παρόμοια εγκώμια ψάλλονται εις το χωρίον Γεσθημανή, όπου υπάρχει ο τάφος της Παναγίας και έχουσι κυκλοφορηθή υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Το “Τυπικόν” της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας εκφράζει επιφυλάξεις δια την κατ΄ απομίμησιν των Εγκωμίων της Μεγ. Παρασκευής χρήσιν αυτών. Ουχ ήττον έχουσιν εισαχθή πολλαχού και ψάλλονται κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Διό και παρέσχομεν την άδειαν, ίνα ψάλλωνται και εν τη Επαρχία ημών τα εν τω παρόντι τεύχει όμοια Εγκώμια του αοιδίμου προκατόχου ημών, βελτιωθέντα ως προελέχθη.
Διάπυρος ευχέτης
+ ο Πατρών Νικόδημος”.
Η πρώτη στάσις αρχίζει μέ τόν ύμνον:
«Μεγαλύνομέν σε, Θεοτόκε αγνή καί τιμώμεν τήν αγίαν σου κοίμησιν καί μετάστασιν εκ γής πρός Ουρανόν».
Η δευτέρα ως εξής:
«Άξιόν εστι, μακαρίζειν σέ τήν Θεοτόκον,
τήν τιμιωτέραν τών Χερουβίμ καί ενδοξοτέραν τών Σεραφίμ».
Καί η τρίτη:
«Αι γενεαί πάσαι ύμνον τή ταφή σου προσάγομεν, Παρθένε»
Ο αοίδιμος Συγγραφεύς έχει τό εξής υστερόγραφο στόν ύμνο.
«Ώ Υπεραγία μου Θεοτόκε δέξαι τό μικρότατόν τι δώρον τού δούλου σου ως τά δύο λεπτά ο Υιός καί Θεός σου, τής χήρας. Αμήν»
Διονυσίου Παλαιών Πατρών
+ έτους ζμθ’ από κτίσεως κόσμου (1541 μ.Χ.)
Αυγούστου ιδ’, ινδικτιώνος ιδ’
Εν τή μονή τού Γηροκομείου
Η Ιερά Ακολουθία τελείται στον προαύλιο χώρο τού Ναού, επί ειδικά ηυτρεπισμένης εξέδρας, όπου ευρίσκεται το κουβούκλιον τού Επιταφίου, στο οποίο τοποθετείται η εικών (σώμα) τής Παναγίας μας, το οποίο λιτανευτικά μεταφέρεται από το Καθολικό τής Ιεράς Μονής.
Η συμμετοχή τού Λαού κατά την εφετεινή Ακολουθία των Εγκωμίων, η έκφραση τής ευλαβείας των ανθρώπων, τα δάκρυα που κυλούσαν από τα μάτια τους, η συγκλονιστικές εκδηλώσεις μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών κατά την ώρα τής Λιτανείας, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ώστε κατά τήν απόλυση, έμπροσθεν τού Καθολικού, ο Σεβασμιώτατος, συγκινημένος από τις αθρόες εκδηλώσεις ευλαβείας τού Λαού νά είπη: «Αυτό απόψε δεν είναι προσκύνημα, είναι ένα ανθρώπινο ποτάμι, που έφτασε ως τις αυλές της Παναγίας μας για να εκφράση την πολλή του ευλάβεια και την ευγνωμοσύνη πρός την Πανύμνητον Μητέρα τού Θεού».
Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε και ευχαρίστησε τον ευσεβή Λαό γι’ αυτές, τις από καρδίας, εκδηλώσεις προς την Παναγία μας και την συμμετοχή του στις Λατρευτικές Τελετές και ευχήθηκε πατρικά σε όλους υγεία, χαρά και εκπλήρωση πάσης εσωτερικής ευγενούς και αγίας επιθυμίας τους.
Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλαν οι Πρωτοψάλτες: του μοναστηριού Παναγιώτης Παναγιώργος, του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών Παναγιώτης Παπασταύρου, ο Σπ. Σκιαδαρέσης του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Ζαρουχλεϊκων, ο Παναγιώτης Λάγιος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Ψαθοπύργου, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών, και οι Λαμπαδάριοι Χαράλαμπος Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Δημήτριος Σακαλής του Ιερού Ναού Αγ. Διονυσίου Πατρών.
Οι πιστοί που παρευρέθησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Γηροκομειό αισθάνθηκαν πραγματικά από τους παραπάνω Ιεροψάλτες τις εναλλαγές, τους τόνους, τους ήχους, το μεγαλείο της βυζαντινής μουσικής, που πηγάζει από τη λιτότητά της.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Η γιορτή της Παναγίας είναι το Πάσχα του καλοκαιριού. Αυτό το ζήσαμε χθες με πληρότητα στο Γηροκομειό. Τα εγκώμια έγιναν πλέον παράδοση στο Μοναστήρι και στην Πάτρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φέτος ήταν κάτι το καταπληκτικό. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτά που ένιωσα σε όλη την ακολουθία. Η ζέστη δυνατή αλλά η πνευματική αναψυχή δρόσιζε την ύπαρξή μου. Και του χρόνου με υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανηγυρική ατμόσφαιρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό το ρεπορτάζ. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το πλήθος που ζητά την παρηγοριά στην Μυτερά του Θεού. Ευλογημένοι οι Πατρινοί που έχουν το Μοναστήρι της Παναγίας στα πόδια τους. Περισσότερο ευλογημένοι για την μοναχική άνθιση των τελευταίων ετών. Η Παναγία μας να είναι μόνιμα πρεσβευτής μας στον ουρανό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε χρόνο και καλύτερα τα εγκώμια στο μοναστήρι της Παναγίας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μονή Γηροκομείο όλο και ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιοχή με τις λατρευτικές της συνάξεις. Μετά από τόσα χρόνια και ο Ηγούμενος απολαμβάνει την άνθιση του Μοναστηριού και ο Επίσκοπος πρέπει να καμαρώνει και για αυτό το Μοναστήρι που τόσο αγαπά.
ΑπάντησηΔιαγραφή