Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Λαθρομετανάστευση: Κωλυσιεργούμε - Νικόλαος Παπανικολόπουλος

ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΜΕ   ΣΤΗΝ  ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ  119.000.000   ΕΥΡΩ

ΤΟΥ  ΤΑΜΕΙΟΥ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ  ΣΥΝΟΡΩΝ

ΑΛΛΑ   ΤΡΕΧΟΥΜΕ  ΝΑ  ΠΑΡΟΥΜΕ  5.000.000

ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΚΡΑΤΟΥΣ ! 
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Δράσεων για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον Αύγουστο του 2010, συνέταξε και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους κατέθεσε στην ΕΕ το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών». Το Σχέδιο αυτό προέβλεπε :


Δημιουργία διαδικασιών και δομών πρώτης υποδοχής . Τρία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής σε Έβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέσα στο 2011.

Δημιουργία ανεξάρτητης, από την Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσίας Ασύλου και αναμόρφωση της διαδικασίας Ασύλου. Υπηρεσία Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση και στελέχωση από πολιτικό προσωπικό, μέσα στο 2011.

Δημιουργία σύγχρονων διαδικασιών και δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.Βελτίωση των δομών - υποδομών φιλοξενίας και κοινωνικής φροντίδας, ενίσχυση των υποστηρικτικών δράσεων και υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες κλπ.

Δημιουργία πρότυπων Κέντρων Κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών. Βελτίωση των υπαρχόντων Κέντρων Κράτησης με βάση τα κριτήρια που θέτει το CPT (συντομογραφία της θεσμοθετημένης από την ΕΕ επιτροπής για την πρόληψη της κακής μεταχείρισης των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους στην Ευρώπη ).  Μετατροπή των ΕΧΠΑ (Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλοδαπών, Ν. 3386/2005 ) σε ΚΕ.Π.Υ (Κέντρα Πρώτης Υποδοχής) και τη δημιουργία δύο τουλάχιστον νέων πρότυπων Κέντρων Κράτησης δυναμικότητας 1.000 θέσεων (2 x 500).

Βελτίωση των επιδόσεων στις επιστροφές. Σύναψη διμερών Συμφωνιών Επανεισδοχής με τα κράτη τα οποία έχουν υψηλές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα  καθώς και την ανάπτυξη του προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών.

Ένα μήνα αργότερα, το Νοέμβριο του 2010, η  Σουηδή, Ευρωπαία Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα λαθρομετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Ιλκινεν Λαϊτίνεν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επισκέφτηκαν το Βόρειο Έβρο, το μεγαλύτερο πέρασμα μεταναστών της Ευρώπης,  για να δουν από κοντά τα προβλήματα και τη δυνατότητα  επίλυσής τους μέσα από «ευρωπαϊκά κονδύλια», απαραίτητα για  την  υλοποίηση  του Σχεδίου.

Ένα χρόνο μετά, η ίδια Ευρωπαία Επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε συνέντευξη της, στο Περιοδικό ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, Δεκέμβριος 2011, Τεύχος  145, σελ. 44-50, μεταξύ άλλων  αναφέρει :

….Προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες ο υψηλός αριθμός παράνομων μετακινήσεων και η ανθρωπιστική κατάσταση στην  περιοχή του Έβρου.
….Η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να αναλάβει να υλοποιήσει επιτυχώς όλα τα μέτρα που κατέθεσε, στην Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2010 με  το «Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών».
….Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες είναι πολύ πιο κάτω από τα πρότυπα της ΕΕ και κατά καιρούς είναι πραγματικά φρικτές.
….Η Ελλάδα, μέχρι τέλος του 2011, πήρε από το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων της Ε.Ε (European Border Fund) 119.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και 44.000.000 για το 2012.
….Ειδικά για την περιοχή του Έβρου, η Ελλάδα έχει χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες του 2010 (European Refugee Fund), για δράσεις ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια.
….Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει την απτή αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, η Ευρωπαία Επίτροπος, εκφράζει την ανησυχία της για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατίθενται στη Ελλάδα για την διαφύλαξη των συνόρων της, που συγχρόνως είναι  και σύνορα της ΕΕ.
Οι ίδιες ανησυχίες, ουσιαστικά, εκφράζονται τόσο από την Ένωση  Συνοριοφυλάκων Έβρου, με τις κατά καιρούς καταγγελίες της ( τελευταία 30-10-11), ότι αυτά που παρουσιάζουν οι πολιτικοί μας, για τη λαθρομετανάστευση στον Έβρο, είναι «Εικονική Πραγματικότητα»,   όσο και από την Ελληνίδα, Ευρωπαία Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, με τις  δηλώσεις της (05-01-12), μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, για τις καθυστερήσεις απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Από την άλλη πλευρά, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αρνείται  τη συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ  κατασκευής φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, μήκους 10,5 χλμ., με το σκεπτικό ότι, αυτό το έργο δεν συνιστά από μόνο του λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή, το ευρισκόμενο σε οικονομική κρίση  Ελληνικό Κράτος,  σπεύδει να «τρέξει» τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τα δικά του χρήματα.
Έτσι εκδόθηκε η  αριθ. 1011/ 05-09-11 Απόφαση  Υφυπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με την οποία  την 04-10-11, διεξήχθη, ανοικτός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 5.498.000,00 ευρώ, από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Την 07-12-11, εγκρίθηκε, από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την 03-01-12 ,ο ανάδοχος κατέθεσε το φάκελο με την εγγυητική επιστολή, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Όλα, σε χρόνο ρεκόρ, μόνο τέσσερις μήνες.
Το πρόβλημα, δεν λύνεται ούτε με τους επικοινωνιακούς τρόπους των πολιτικών,  ούτε με τις επίσημες και ανεπίσημες καταγραφές του αριθμού των μεταναστών, ούτε με τις φιλότιμες προσπάθειες των Συνοριοφυλάκων, του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, και της FRONTEX .

Το πρόβλημα θα λυθεί όταν το Ελληνικό Κράτος, αποφασίσει να υλοποιεί αυτά που σχεδιάζει, υπογράφει, καταθέτει και υπόσχεται στην Ε.Ε.

Διαφορετικά  θα υποφέρουμε όλοι μαζί, ελληνική κοινωνία  και  μετανάστες .

Αλεξανδρούπολη    Ιανουάριος  2012


ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Πηγή: Τράπεζα Ιδεών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου