Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΕΓΙΝΑΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ - Βασίλειος Καραβούλιας

ΕΓΙΝΑΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ
Η αιώνια αξία της Ελληνικής Σοφίας
Με αφορμή το νέο βιβλίο του δασκάλου και συγγραφέως Βασιλείου Καραβούλια
Όλος ο Πολιτισμένος Κόσμος της Δύσης αναγνωρίζει τους αρχαίους Έλληνες Σοφούς και Πνευματικούς Δημιουργούς ως τους προδρόμους και τους γεννήτορες των μεγάλων Ιδεών , πάνω στις οποίες στηρίχτηκε όλος ο Πολιτισμός της Δύσης .
Ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, σε όλες του τις μεγάλες εκφάνσεις του (Λογοτεχνία, Γραμματεία, Τέχνη,  Ποίηση,  Αρχιτεκτονική, Φιλοσοφία κ.ά. ) αποτελεί ένα κορυφαίο Δημιούργημα του Ανθρώπινου Νου. Γι ‘αυτό και όσοι τον γνώρισαν, τον εξερεύνησαν και τον μελέτησαν σε βάθος, τελικά έγιναν θαυμαστές του κατά συντριπτικό ποσοστό.  Τον αγάπησαν, αφιέρωσαν σε αυτόν πολύ χρόνο από την ζωή τους και τον διέδωσαν με ζήλο τους γύρω τους . Για να μην αναφέρουμε εδώ και παλαιότερες τάσεις προσέγγισης και μίμησης του Ελληνικού Πολιτισμού από το Ισλάμ μετά τον 7ο αιώνα ,όταν κοντά στα παλάτια των Χαλίφων των Αράβων αναπτύχθηκαν σχολές που μελετούσαν την Ελληνική Σοφία και Επιστήμη σε όλες τις διαστάσεις τους .

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα βιβλία που αναφέρονται στην γνωριμία των Δυτικοευρωπαίων με την Ελληνική Σοφία ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου . Μπορεί κάποιος να δει πολλά για το θέμα αυτό στο βιβλίο του Γάλλου ερευνητή Γκουγκενχαίμ «Ο Αριστοτέλης στο Μον Σαιν Μισέλ» ,που παρουσιάζει την μεσαιωνική γνωριμία των λατινόφωνων Φράγκων με την Ελληνική σκέψη μέσα στα δυτικά Μοναστήρια ,που λειτούργησαν ως χώροι αντιγραφής (σκριπτόρια )των ελληνικών έργων πολλούς αιώνες πριν υπάρξει μαζική μετανάστευση λογίων προς την Δύση ,πριν και μετά την Άλωση του 1453.
Ο σύγχρονος Δυτικός Πολιτισμός και η Κουλτούρα πολλών Λαών χρωστά πολλά στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό . Δικαίως κέρδισε την Αθανασία μέσα στην Παγκόσμια Ιστορία. Δεν νοείται σήμερα μορφωμένος ή πεπαιδευμένος άνθρωπος που να μην γνωρίζει Πνευματικούς Δημιουργούς σαν τον Όμηρο ,τον Σοφοκλή , τον Φειδία ,τον Δημοσθένη ,τον Αριστοτέλη ,τον Σωκράτη .
Μάλιστα πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι το υλικοτεχνικό αδιέξοδο του Σύγχρονου Πολιτισμού (όπου οι υλιστικές «αξίες» έχουν υποσκελίσει τις Πνευματικές Αξίες ,αυτές που θέλουν τον Άνθρωπο ως αξία και επιδιώκουν την καλλιέργεια Αρετών και όχι την λατρεία του Υλισμού και του χωρίς κόπο Πλούτου ,δεν είναι άνευ εξηγήσεως . Το αδιέξοδο αυτό του Σύγχρονου Πολιτισμού είναι το αρνητικό αποτέλεσμα της απομάκρυνσης από τις Αξίες που δίδαξε η Αρχαιοελληνική Σοφία ,σε συνδυασμό με την παραμέληση της Χριστιανικής Διδασκαλίας.
Οι Αρχαίοι Έλληνες Πνευματικοί Δημιουργοί απέκτησαν με το έργο τους μια θέση στην Αθανασία : όσο οι Άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτούς ,αυτοί οι Πνευματικοί Δημιουργοί θα παραμένουν Αθάνατοι .Το έργο τους τους έδωσε μια διαχρονική και πανανθρώπινη Αξία.
Από αυτήν την διαπίστωση ορμώμενος ο Ηλείος Δάσκαλος και Συγγραφέας Βασίλειος Καραβούλιας προχώρησε στην έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Έγιναν Αθάνατοι και μετά πέθαναν» , που εξεδόθη τον Σεπτέμβριο του 2012 από τις; Εκδόσεις Περπίνια . Στις 160 σελίδες του βιβλίου επιχειρείται μια σύντομη παρουσίαση των μεγάλων δημιουργών της Ελληνικής αρχαιότητος, από τον Όμηρο ,τον Ησίοδο και τον Σόλωνα ως τον αρχιτέκτονα Ικτίνο και τον γλύπτη Πολύκλειτο ,ενώ στην συνέχεια αναλύεται σε ένα εκτενές Δοκίμιο η σημασία και το εύρος της ελληνικής Σκέψης και η επίδραση της ως σήμερα . Ιδιαίτερα τονίζεται η αναγκαιότητα της σε μια εποχή κυριευμένη από τον Υλισμό του κέρδους που πνίγει το Πνεύμα.
Πρόκειται για μια καλαίσθητη και πολυτελή έκδοση που ελκύει τον αναγνώστη να την προσεγγίσει και να την , μελετήσει .Είναι το ένατο βιβλίο του Βασιλείου Καραβούλια .Τα προηγούμενα οκτώ περιέχουν τον ερευνητικό και δοκιμιακό Λόγο του συγγραφέως για θέματα όπως η Αρχαία Ελλάδα ,η Γλώσσα μας ,η Ορθόδοξη πίστη και η Ελληνοχριστιανική ταυτότητα του Ελληνισμού .Είναι από τα βιβλία που προσφέρουν πολλά στον αναγνώστη και αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη καθενός που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την Ελληνική σκέψη ,τον Πολιτισμό μας που έγινε κτήμα της Οικουμένης .

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον Επίλογο του έργου :
«Προσκλητήριο εθελοντικής πολιτιστικής προσφοράς για όσους δύνανται και θέλουν την ιστορική επιβίωση του Ελληνισμού ,όσοι απομείναμε «Ελληνόφωνοι» ,Επιστημονικά σωματεία ,το λαϊκό σώμα της κάθε εκκλησιαστικής ενορίας , το Κορυφαίο Επιστημονικό Ίδρυμα , η Ακαδημία Αθηνών ,να διδάξουν Γλώσσα ,Πίστη ,Ιστορία ,ποίηση ,να ξαναγυρίσει η αρχοντιά της Ελληνικής Φυλής!
Θα έλθει καιρός που καμμία άλλη λέξη δεν θα υπάρχει για τη σωτηρία μας , παρά μόνο η λέξη Παιδεία !
Το ποτάμι που ποτίζει κάθε χέρσα σκέψη είναι η Ελληνική Αρχαιότητα ,ο Ελληνικός Πολιτισμός ,γιατί έχει πνοή αιωνιότητας.

Να είμαστε βέβαιοι όταν η πνευματική νύχτα ,το πνευματικό σκοτάδι μας κυκλώνει ,ότι «το Φως της Αυγής» ακολουθεί.
Η φλόγα των αιώνων σιγοκαίει σε βωμούς μυστικούς και δεν μπορεί , θα ‘ρθουν οι λαμπαδηδρόμοι για να την μεταφέρουν ξανά σε κάθε γωνιά ,όπου υπάρχει βωμός ,όπου καρτερούν ψυχές και περιμένουν την καινούρια της Πατρίδας «Ανάσταση» .

Η αισιοδοξία είναι το κουράγιο του Πνεύματος ,είναι η ανάσα της ψυχής στα δύσκολα.

Ποτέ ο Ελληνικός Λαός δε λησμόνησε την καταγωγή του, τις παραδόσεις του, τους δεσμούς που τον συνδέουν με το παρελθόν του.
Μέσα στον κλοιό της σιωπής και της άθεης Πνευματικής μοναξιάς του σημερινού ανθρώπου, παρουσιάζεται σαν όνειρο ευφροσύνης η «συντροφιά»εκείνη της Πλατωνικής Ακαδημίας ,ο μακρινός εκείνος «Φάρος»που μένει πάντα η Αρχαία Ελλάδα ».

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας 

1 σχόλιο:

  1. Είναι θετικό που γράφονται και σε αυτές τις μίζερες εποχές βιβλία για τον Ελληνικό Πολιτισμό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή