Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Βαρθολοµαίος: ‘Ο Σεφέρης υπήρξε πολίτης της οικουµένης’ Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το συνέδριο στο Ζωγράφειο - Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

 Βαρθολοµαίος: 
‘Ο Σεφέρης υπήρξε πολίτης της οικουµένης’ 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το συνέδριο στο Ζωγράφειο

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Mε την απαγγελία του ποιήµατος «Στροφή» του νοµπελίστα Γιώργου Σεφέρη άρχισε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος την οµιλία του, µε την οποία κήρυξε χθες την έναρξη των εργασιών του τριήµερου µαθητικού συνεδρίου «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», το οποίο οργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης. Ο Πατριάρχης έκλεισε την οµιλία απαγγέλλοντας το ποίηµα «Αλληλεγγύη» και τόνισε ότι η αναφορά στον συγκεκριµένο λογοτέχνη είναι επίκαιρη και µπορεί να προσφέρει διδάγµατα ζωής, ακόµη και για την παρούσα θρυλούµενη κρίση, «διότι έζησε σε µια τραγική περίοδο και βίωσε την φρίκη δύο Παγκοσµίων πολέµων».
Ο κ. Βαρθολοµαίος στην οµιλία του εξήρε την προσφορά του Γ. Σεφέρη στα ελληνικά γράµµατα και επεσήµανε ότι «δεν είναι προφανώς τυχαίο το γεγονός ότι γεννήθηκε στην κοσµοπολίτικη Σµύρνη». Ο Σεφέρης, υπογράµµισε ο Οικουµενικός Πατριάρχης, «υπήρξε τρόπον τινά πολίτης της οικουµένης».
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το θέµα «Η Κωνσταντινούπολη του Γ. Σεφέρη - Περιδιάβαση στην Μονή της Χώρας», το οποίο παρουσίασαν µαθητές του Ζωγραφείου. Ο διευθυντής του Ζωγραφείου, Γιάννης ∆εµιρτζόγλου, χαρακτήρισε το συνέδριο «γιορτή» του Γιώργου Σεφέρη, επισηµαίνοντας ότι πραγµατοποιείται 114 έτη µετά τη γέννησή του στη Σµύρνη της Μικράς Ασίας, 51 χρόνια µετά την ύψιστης σηµασίας τιµητική διάκριση, το βραβείο Νόµπελ, και 63 µετά το τελευταίο του ταξίδι στην Πόλη. Η Άσπα Χασιώτη, γενική διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, είπε στον χαιρετισµό της ότι ο Σεφέρης ήταν λόγιος, ακριβολόγος, µε βαθιά αίσθηση της ιστορίας και επίγνωση του ρόλου του ποιητή, ακάµατος εργάτης της γλώσσας, από την πρώτη του εµφάνιση µε τη συλλογή «Στροφή» (1931) ως το νεωτερικό Μυθιστόρηµα (1935), τα κατοπινά Ηµερο- λόγια Καταστρώµατος (1940-1955) και τα ερµητικά «Τρία Κρυφά Ποιήµατα (1966)».
Ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο αποτελεί η κ. Άννα Λόντου, κόρη από τον πρώτο γάµο της γυναίκας του Σεφέρη, Μαρώς, η οποία µίλησε µε θέµα: «Ο Γ. Σεφέρης, όπως τον γνώρισα». Η κ. Λόντου είπε ότι θυµάται ακόµη την αγάπη και στοργή του Σεφέρη, ο οποίος της δίδαξε πολλά. «Τον ενοχλούσε η προσποίηση, η επιτήδευση και η κολακεία», ανέφερε και τόνισε ότι και ως διπλωµάτης και ως ποιητής «στεκόταν σαν βράχος».

Στο συνέδριο συµµετέχουν 15 σχολεία (δηµόσια και ιδιω-τικά) από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Πόλη, Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος από την Οµογένεια της Αµερικής, καθώς και καθηγητές Πανεπιστηµίων. Σε συζήτηση για το έργο του Σεφέρη θα συµµετάσχει µεταξύ άλλων ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης, Peter Mackridge. Για τον διπλωµάτη Γ. Σεφέρη µίλησε χθες στο συνέδριο ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Κύπρου, Γιώργος Γεωργής. Η οµιλία του επικεντρώθηκε στην θητεία (1948-1951) του Γ. Σεφέρη ως συµβούλου
της πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα. Ο κ. Γεωργής ανάµεσα σε άλλα επεσήµανε: «η ιδιοµορφία αυτής της θέσης, βρισκόταν στην Τουρκία, που ήταν πατρίδα του και ξένη χώρα µαζί και κυρίως οι αναµνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στη Σµύρνη, του δηµιουργούσαν βαθύ προβληµατισµό. Οι πληγές από την καταστροφή του ’22 ήταν ακόµη νωπές, δεν ήθελε να τις αγγίζει. Θεώρησε τη θητεία του στην Άγκυρα ως ένα σταθµό και απέφυγε οποιαδήποτε εµπλοκή ή κρίση για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, πρέσβης Νίκος Ματθιουδάκης, παρουσίασε τις απόψεις του Σεφέρη σε καίρια θέµατα, όπως η παράδοση, και ευχήθηκε η ελληνική ποίηση και λογοτεχνία να εξακολουθήσει την ποιοτική παραγωγή της, «ώστε αυτά τα συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη να συνεχίσουν να έχουν και στο πολύ µακρινό µέλλον αντικείµενο µελέτης». Ο Εκπρόσωπος Ιδρυτή του Ζωγραφείου Λυκείου, Λάκης Βίγκας, επεσήµανε ότι µε το συνέδριο «ο Σεφέρης ξαναγίνεται δικός µας, γιατί ίσως ξεχάσαµε ότι ήταν ένας από µας». Ο Σεφέρης είχε πάντοτε «προ οφθαλµών του το ψηφιδωτό της Ρωµιοσύνης», τόνισε.

Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου