Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδηλώσεις στην Γλύφα για τα 92 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή


 Ζωντανή η μνήμη της Μικράς Ασίας στα παιδιά των προσφύγων
Εκδηλώσεις στην Γλύφα για τα 92 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή

Όπως κάθε χρόνο οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία, που εγκαταστάθηκαν στην Ηλεία και διαμόρφωσαν το χωριό της Γλύφας, τίμησαν την μνήμη των προγόνων τους.
Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλύφας «Η Αγία Μαρίνα» το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2014 τιμήθηκαν οι αλησμόνητες Πατρίδες των Ελλήνων σε Ιωνία, Καππαδοκία και Πόντο, που το 1922 καταστράφηκαν και όσοι επέζησαν κατέφυγαν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν μία δημιουργική ζωή, με ζωντανές πάντα τις αναμνήσεις από την Μικρασία. Το απόγευμα του Σαββάτο οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ιστορικό και μουσικό αφιέρωμα στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου που φιλοξενεί  Μουσείο  του Μικρασιατικού Ελληνισμού. 

 Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλύφας κ. Κώστας Λυκογιάννης καλωσόρισε πους πολίτες και τους εκπροσώπους των Αρχών που είχαν κατακλύσει τον χώρο του Δημοτικού, ενώ ο καθηγητής φιλόλογος του Γυμνασίου Καράτουλα κ. Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε με θέμα «Η προσφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό». Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρκούτας παρουσίασε την ιστορική παρουσία και την προσφορά των Μικρασιατών Ελλήνων στο Παγκόσμιο Πνεύμα, από τα χρόνια των Προσωκρατικών φιλοσόφων και Επιστημόνων της Ιωνίας μέχρι την εποχή των Πατέρων της Εκκλησίας της Καππαδοκίας. Η σημασία του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην ανάπτυξη της Επιστήμης και της Τέχνης αναγνωρίζεται από όλον τον Πολιτισμένο Κόσμο και φανερώνει την σημασία του δημιουργικού Πνεύματος των Ελλήνων της Μ. Ασίας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Στην συνέχεια η μικτή χορωδία Μυρτουντίων τραγούδησε τραγούδια σύγχρονα και παλιότερα με θέμα την Μικρά Ασία και την τραγωδία της Προσφυγιάς του ΄22, ενώ η βραδιά έκλεισε  με τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο Γαστούνης «Οι Ρίζες», που παρουσίασε μικρασιατικούς χορούς. Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως του Σαββάτου οι γυναίκες της Γλύφας προσέφεραν παραδοσιακά γλυκά σε όλους τους παρευρισκομένους, πολλοί από τους οποίους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το Μουσείο  του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, του Δήμου Πηνειού, συλλόγων του τόπου και της Εκκλησίας.
Το πρωί της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου έγινε εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Γλύφας και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του Συλλόγου, του Δήμου Πηνειού και του Τοπικού Διαμερίσματος Γλύφας στην μνήμη των Μικρασιατών προγόνων και πολεμιστών στο Ηρώον που βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου