Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Γνώρισε τον εαυτό σου - Άγιος Νικήτας ο Στηθάτος


 Γνώρισε τον εαυτό σου. Αυτό είναι η όντως αληθινή ταπείνωση, που διδάσκει την ταπεινοφροσύνη και συντρίβει την καρδιά. Και να εργάζεσαι γι' αυτό το πράγμα και να το φυλάγεις. Αν όμως δε γνώρισες ακόμη τον εαυτό σου, τότε ούτε τι είναι ταπείνωση γνωρίζεις, ούτε άρχισες την αληθινή πνευματική εργασία και φύλαξη. Γιατί το να γνωρίσεις καλά τον εαυτό σου είναι ο σκοπός και η ολοκλήρωση της εργασίας των αρετών.
Άγιος Νικήτας ο Στηθάτος

Μην περιμένεις ανταμοιβή εδώ - Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα


Αν κάνεις το καλό, αυτό πρέπει να το κάνεις για χάρη του Θεού και μόνο. Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να δίνεις καμία σημασία στην αχαριστία των ανθρώπων. Μην περιμένεις ανταμοιβή εδώ, αλλά από τον Θεό στους Ουρανούς. Αν περιμένεις εδώ την ανταμοιβή σου, θα ταλαιπωρηθείς ματαίως...
Άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα

Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ: «Η Εκκλησία δεν περιορίζεται σε ανθρώπινες κατασκευές»


Στην Πόλη βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ για την εορτή της Ινδίκτου και σήμερα το πρωί λειτούργησε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Σούδας, συμπαραστατούμενος υπό του Μ. Ιεροκήρυκος των Πατριαρχείων κ. Παναρέτου, του Πρωτοπρεσβυτέρου Σεργίου, του Πρεσβυτέρου Αθανασίου και του Ιεροδιακόνου Ιερωνύμου.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Πατριαρχικός Επόπτης της συγκεκριμένης Περιφέρειας, και Μελιτηνής κ. Μάξιμος.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού προσεφώνησε τον Μητροπολίτη Γαλλίας καλωσορίζοντάς τον και ευχαριστώντας τον για την επίσκεψή του στην Παναγία της Σούδας. Συγκεκριμένα ο Θεοφιλέστατος είπε:

Ὁ Ἕλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ἄς μή παρασυρθῇ ἀπό χαμόγελα καί ἁπλόχερες ὑποσχέσεις τῆς Ἀλβανίας κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του.


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ,
ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις:

«Δημοσιεύθηκε στόν ἡμερήσιο Ἀθηναϊκό Τύπο ἡ πληροφορία, ὅτι τήν προσεχῆ ἑβδομάδα ὁ Ἕλληνας Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας θά ἐπισκεφθῇ τά Τίρανα, ὅπου θά ἔχῃ συζητήσεις μέ τόν Ἀλβανό Πρωθυπουργό Ἔντι Ράμα.
Ὁ διάλογος μεταξύ τῶν δύο Χωρῶν (Ἑλλάδος - Ἀλβανίας) εἶναι κατ’ ἀρχήν εὐπρόσδεκτος. Μᾶς προκάλεσε, ὅμως, κάποια ἀνησυχία ἡ πληροφορία, ὅτι οἱ δύο πλευρές ἀποφάσισαν νά συνεχίσουν τίς διαπραγματεύσεις, στό πλαίσιο τῶν ὁποίων, μεταξύ τῶν θεμάτων πού θα συζητηθοῦν, θά εἶναι ἡ ὁριστικοποίηση τῶν λεπτομερειῶν σχετικά μέ τήν συμφωνία ὁριοθετήσεως τῶν ὑδάτων καί τόν καθορισμό τῆς Ἀποκλειστικῆς Οἰκονομικῆς Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) μεταξύ τῶν δύο χωρῶν. Στήν συνέχεια γίνεται λόγος γιά τήν de jure κατάργηση τοῦ νόμου περί ἐμπολέμου καταστάσεως, καθώς καί διάφορα ἄλλα ζητήματα, ἐνῷ τελευταία εἶναι ἡ βελτίωση τῆς καταστάσεως τῆς Ἐθνικῆς Ἑλληνικῆς Μειονότητας στήν Ἀλβανία, ὅπως καί τά … δικαιώματα τῶν Ἀλβανῶν μεταναστῶν στήν Ἑλλάδα!

Πάπας Φραγκίσκος: Ανησυχώ για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο


Την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και ο πάπας Φραγκίσκος.
Μάλιστα, στην ανάρτησή του στο Twitter, ο ποντίφικας απηύθυνε και έκκληση για διάλογο.
Ειδικότερα, έγραψε:
«Παρακολουθώ με ανησυχία τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και απευθύνω έκκληση για δημιουργικό διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφορών που απειλούν την ειρήνη των ανθρώπων στην περιοχή».

 I follow with concern the tensions in the Eastern Mediterranean area and I appeal for constructive dialogue and respect for international law to resolve the conflicts that threaten the peace of the peoples of that region.
 Πηγή:  CNN.gr


Οι Φιλικοί: Αυτοί που πέτυχαν το αδύνατο - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου


Προσωπικότητες του 1821

Οι Φιλικοί: 
Αυτοί που πέτυχαν το αδύνατο

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Ο Ιωάννης Φιλήμων, στο βιβλίο του «Φιλική Εταιρία», που εκδόθηκε στο Ναύπλιο το 1834, έγραψε για τους ιδρυτές και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας: «Αδύνατοι, αλλά φιλοπάτριδές τινες και άξιοι Έλληνες κατώρθωσαν τον Πόλεμον της Ελλάδος». Τρεις απλοί έμποροι είχαν την έμπνευση «να εισάξωσιν εις αυτήν όλους τους εκλεκτούς και ανδρείους των ομογενών, δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό, τι ματαίως και προ πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων» και πέτυχαν αυτό που εθεωρείτο αδύνατο: Οι επί αιώνες ραγιάδες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν την ελευθερία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  Για την ίδρυση, το σκοπό, την ιδεολογία, το έργο και τη σύνθεση των μελών της Φιλικής Εταιρείας σημειώνονται τα ακόλουθα:
Α. Ίδρυση στη Ρωσία. Η Φιλική Εταιρεία δεν ιδρύεται στην άθεη  Γαλλία, ή γενικότερα στη Παπική και Προτεσταντική Δυτική Ευρώπη, αλλά στην Ορθόδοξη και  Ρωσική Οδησσό. Η Ρωσία δεν έχει ανάμιξη στα της Φιλικής Εταιρείας, αλλά σε αυτήν αναπτύσσονται από Έλληνες πολίτες κινήσεις υποστήριξης της.

Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΩΣ ΤΟΥ - π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ


Η ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΕΩΣ ΤΟΥ
(Ὀρθόδοξη θεώρηση)

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Ἀδελφοί,…μή γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις· τίς γάρ μετοχή δικαιοσύνῃ καί ἀνομίᾳ; Τίς δέ κοινωνία φωτί πρός σκότος; »[1]
Ἡ ὁμολογία αὐτή τῶν Ἁγ. Ἀποστόλων, ἀγαπητοί μου ὀρθόδοξοι χριστιανοί, ὅτι δηλαδή εἴμαστε ναός τοῦ ζῶντος Θεοῦ καί  τοῦ Χριστοῦ καθώς ἐπίσης « μέλη ἐσμέν τοῦ σώματος αὐτοῦ, ἐκ τῆς σαρκός αὐτοῦ καί ἐκ τῶν ὀστέων αὐτοῦ·»[2] ἀναβιβάζει τούς πιστούς ὀρθοδόξους στή σφαίρα τοῦ μυστηρίου τῶν μυστηρίων. Τουτέστιν ὁ ἐν Χριστῷ ἄνθρωπος διά τῆς ἀκτίστου ἐνεργείας καί διά τοῦ Ἰησοῦ, ἔφθασε στά ὑπέρ τῶν χερουβίμ, θεία ὕψη, στήν τελειότητα, στήν μακαριότητα καί στήν αἰωνιότητα. Ἔγινε μέλος τίμιον καί ἔνδοξον τῆς ἁγίας ὀρθοδόξου ἐκκλησίας.
Μάρτυρες αὐτῆς τῆς δωρεᾶς οἱ ἀναρίθμητοι Ἅγιοι, τά πλήθη τῶν ὁμολογητῶν, καθώς καί ὅλοι ἐμεῖς πού κατέχουμε, σύν πᾶσι τοῖς ἁγίοις, τό τριττόν μυστήριον τῆς πίστεως, τῆς ἐλπίδος καί τῆς ἀγάπης, ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν, καθ’ ὅσον κατέχουμε ἐμπειρικά, τήν αὐτοψία τοῦ Παρακλήτου καί τήν ψηλάφηση διά τῆς χάριτος, τοῦ Ἀκτίστου Θαβωρίου Φωτός.

Τὴν Ζώνην τὴν σεπτήν, τοῦ ἀχράντου σου σκήνους


 «Τὴν Ζώνην τὴν σεπτήν, τοῦ ἀχράντου σου σκήνους, 
ὑμνοῦμεν οἱ πιστοί, Παναγία Παρθένε, 
ἐξ ἧς ἀρυόμεθα νοσημάτων τὴν ἴασιν, 
καὶ κραυγάζομεν· Μῆτερ Θεοῦ τοῦ Ὑψίστου, 
σὺ ἡ λύτρωσις, τῶν σὲ τιμώντων ὑπάρχεις, Μαρία Θεόκλητε.»

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 
ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ
ΠΡΩΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ
ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

.Ντίαρ, Λίγκουιτ, Ρόμαν (Μάριος), Όσμάν και άλλοΙ...

Το ημερολόγιο του δασκάλου Φώτη Πίττα είτε στη συντομευμένη του μορφή όπως τη διασώζει σε βιβλίο του ο Νικόλαος Βασιλειάδης είτε στην πλήρη του μορφή όπως τη δημοσίευσε στο βιβλίο του ο Πάνος Μυρτώτης αποτελεί ένα τεκμήριον των βασανιστηρίων και των μεθόδων των ανακριτών του Ειδικού Κλάδου στην πιο άγρια περίοδο βασανισμών και διώξεων στις αρχές δηλαδή του 1957. Τεκμήριον και για την ύπαρξη και την οργανωμένη λειτουργία ενός κέντρου ανακρίσεων που δεν ήταν τόσο γνωστό όσο η Ομορφίτα στη Λευκωσία.και το Ρετ Χάους στη Λεμεσό. Η απουσία συνολικής και αναλυτικής έρευνας για την λειτουργία ανακριτηρίων και κέντρων και φορέων βασανισμού τόσο στην περίοδο μετά τα Οκτωβριανά και στην περίοδο του Αγώνα της ΕΟΚΑ άφησε σχεδόν άγνωστα κάποια ανακριτήρια ή ελαχίστως αναφερόμενα ενώ υπήρξαν αληθινά πουργατώρια.

Γι' αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε .- Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής


Γι' αυτό μας αφήνει ο Κύριος να πειραζόμαστε. Για να δοκιμάζει τον ζήλον και την αγάπην προς Αυτόν που έχουμε. Γι' αυτό χρειάζεται η υπομονή. Χωρίς υπομονή, δεν γίνεται ο άνθρωπος πρακτικός, δεν μαθαίνει τα πνευματικά, δεν φθάνει σε μέτρα αρετής και τελειώσεως.
Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 2020

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
7ης, 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

7 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα (παραμονή ἑορτῆς)
 07:00: Ὄρθρος - Θεία Λειτουργία.  Ὄρθρος - Θεία Λειτουργία.
10:30:  Λιτανευτική μεταφορά τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παντανάσσης στόν  Εἰδικό Θρόνο γιά Λαϊκό Προσκύνημα.
19:00: Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου μας  Μητροπολίτου μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
22:00:  Μικρά Ἀγρυπνία εἰς τήν ὁποίαν θά ἱερουργήσῃ καί θά ὁμιλήσῃ ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Ἀρτέμιος Ἀργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος Ἱ. Μ. Πατρῶν  καί Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Πάντων Τριταίας. μέ τήν συμμετοχή ἱερέων τῆς πόλεως

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου (31 Αυγούστου)


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη Θεοτόκο και οι πιστοί ζητούν τη χάρη της, δια της προσκυνήσεως της Αγίας Ζώνης.
Πρόκειται για ακόμη μία θεομητορική εορτή, που αφορά το ιερό γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός τοποθετείται χρονικά στο έτος 395, όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου, ο Αρκάδιος. Μαζί με το γεγονός της κατάθεσης γιορτάζεται και το μεγάλο θαύμα, που συνέβη 410 χρόνια μετά απ’ αυτήν την ιερή πράξη και αφορά στη θεραπεία της Ζωής, συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, που επιτεύχθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σορού και την τοποθέτηση της Αγίας Ζώνης πάνω στην ασθενούσα βασίλισσα.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ! Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ! - π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος


Ἐπιτέλους, τέλος στὰ κρατικὰ καὶ παρακρατικὰ  fake news.

ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ !
Η ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ  ΣΤΟΝ  Ι. ΝΑΟ !

Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
                                               
Α. Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης Εἰρηναῖος, ἐπίσκοπος ἐγνωσμένου ἤθους καὶ κύρους, ποὺ ἀπολαμβάνει μεγάλου σεβασμοῦ καὶ τιμῆς στὶς συνειδήσεις τῶν πιστῶν, σὲ ὁμιλία του στὸν πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικὸ Ναὸ Ἀποστ. Τίτου Ἡρακλείου στὶς 25.8.20 προέτρεψε τοὺς πιστοὺς νὰ μὴ χρησιμοποιοῦν τὴ μάσκα μέσα στοὺς Ἱ. Ναοὺς διότι, δὲν εἶναι δυνατὸν κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Θ. Λειτουργίας νὰ ὑπάρξει διασπορὰ τοῦ ἰοῦ, διότι δὲν εἶναι οἱ Ναοὶ μας ἑστίες μολύνσεως καὶ μεταδόσεως τοῦ κορωνοϊοῦ. Μάλιστα σὲ δήλωσή του σὲ τοπικὸ τηλεοπτικὸ σταθμὸ μετὰ τὴ Θ. Λ. ἐπέμεινε στὴν προτροπὴ του δηλώνοντας: «εἴμαστε ἐλεύθεροι στὴν Ἐκκλησία, δὲν εἴμαστε σκλαβωμένοι. Τουλάχιστον μέσα στὸ ναὸ νὰ μὴ φοροῦμε. Ἔξω ἀπὸ τὸ ναό, ἐντάξει»[1].
Ὅπως ἦταν ἀναμενόμενο, τά κρατικά καὶ παρακρατικά στελέχη καὶ ἡ μισθωμένη ἀργυρώνητη δημοσιογραφία ὅρμησαν ἐναντίον του[2], διότι τόλμησε νὰ διαφοροποιηθεῖ καὶ νὰ χαρακτηρίσει οὐσιαστικὰ ὡς fake news τὸν ἰσχυρισμὸ ὅτι μολυνόμαστε μέσα στὴν Ἐκκλησία κατὰ τὴ διάρκεια τῶν ἱ. Ἀκολουθιῶν. 

Επιστολή συμπαθείας του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε επιστολή προς την Α. Θ. Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’ , με την οποία εκφράζει την συμπάθεια και την συμπαράσταση της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τον ίδιο και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, ορισμένα μέλη της οποίας έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, γεγονός που ανάγκασε τον Μακαριώτατο να αναβάλει την προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου επίσκεψή του στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
“Όλοι οι εν Φαναρίω αδελφοί Σας συμπάσχομεν και αγωνιώμεν διά τα προσβληθέντα υπό του νέου κορωνοϊού προσφιλή και σεβάσμια μέλη της καθ’ Υμάς γερασμίας Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, προσευχόμενοι εις τον ιατρόν των ψυχών και των σωμάτων ημών όπως ταχέως ιάσηται πάντας τους εν κλίνη ασθενείας κατακειμένους αδελφούς και επαναγάγη αυτούς εις την ιερωτάτην αποστολήν των της διαφυλάξεως των παναγίων προσκυνημάτων

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΝΕΑΝΙΣΚΟΣ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ


 Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΝΕΑΝΙΣΚΟΣ 
(Ματθ. 19, 16-26)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Διασκευή ομιλίας στη Μυρσίνη, στις 25/8/1996)

Ενθουσιάζει τον Πατέρα μας

Ακούσαμε στο ευαγγέλιο, ότι ένας νέος πήγε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό και τον ρώτησε: «Διδάσκαλε αγαθέ, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Μας λέει κατ’ αρχήν το Ευαγγέλιο, ότι το θέμα της αιώνιας ζωής είναι κάτι το πολύ σοβαρό και πρέπει να απασχολεί γέρους και νέους. Και ότι το πρόβλημα της αιώνιας ζωής συνάπτεται πάντοτε με τις καλές πράξεις.
Κάνει ποτέ άνθρωπος καλό, χωρίς να έχει την σκέψη του στον Χριστό και στο λόγο Του; Χωρίς να έχει την σκέψη της αιώνιας ζωής; Και ο Κύριος μας είπε, ότι είναι καλότυχος εκείνος που θησαυρίζει, μαζεύει δηλαδή αγαθά -καλές πράξεις στο όνομά Του- γιατί θα βρει ανταμοιβή στην αιώνια ζωή.
Ρώτησε λοιπόν ο νεαρός:
-Τι πρέπει να κάνω για να πάω στον Παράδεισο;

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος - «Όλοι μας να αγαπήσουμε τον Χριστό, γιατί αυτή η αγάπη προς τον Χριστό έχει μια ολότητα».

 «Όλοι μας να αγαπήσουμε τον Χριστό, γιατί αυτή η αγάπη προς τον Χριστό έχει μια ολότητα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του κηρύγματος που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ενώπιον των πιστών της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 30 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας επί τη Αποδόσει της εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Δημήτριο Κόκκινο, καθώς επίσης από τον π. Παναγιώτη Μαυρομάτη και τον π. Νικόλαο Σταυρόπουλο.
Στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, σημειώνοντας το βασικό δίδαγμα που απορρέει από αυτήν: ότι είτε είναι κανείς πλούσιος, είτε είναι φτωχός, δεν πρέπει να είναι προσκολλημένος στα υπάρχοντά του και δεν πρέπει να εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. «Αν είμαστε ελεύθεροι από όλα αυτά», σημείωσε μεταξύ άλλων, «τότε πραγματικά έχουμε τις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα, που είναι η Βασιλεία των Ουρανών».

Εις τον αγαπητό κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο "χρόνια πολλά"


Εις τον αγαπητό κ. Αλέξανδρο Κολλιόπουλο
εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"
εύχομαι επί τη  εορτή του
τα έτη του να είναι εν υγεία, πολλά και δημιουργικά
με την ευλογημένη του οικογένεια.

Με χαρά πληροφορήθηκα, ότι σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα υψηλών προδιαγραφών, σε νέο χώρο που θα διαθέτει υπερσύγχρονα πιεστήρια, και ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα τυπογραφικών εργασιών, από τη στοιχειοθέτηση ως την ηλεκτρονική σελιδοποίηση, τη συσκευασία του εντύπου και του βιβλίου, που θα έχει ως βασικό στοιχείο την ποιότητα και την ταχύτητα της παραγωγής.

Σήμερα όλοι είναι τσακμάκια. Έναν λόγο δεν σηκώνουν... - Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης


Παλιά η ζωή ήταν πιο ήρεμη και οι άνθρωποι έκαναν υπομονή. Σήμερα όλη αυτή η βιασύνη που μπήκε στον κόσμο, έκανε τους ανθρώπους ανυπόμονους. Σήμερα όλοι είναι τσακμάκια. Έναν λόγο δεν σηκώνουν...
Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως (30 Αυγούστου)


Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αλεξάνδρου, Ιωάννου και Παύλου Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε γύρω στο έτος 255 μ.Χ. και διακρινόταν, από τα νεανικά του χρόνια, για την πίστη και την αφοσίωσή του στο Χριστό και τη διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου.
Ο Πατριάρχης Μητροφάνης, εκτιμώντας την αρετή και τα προσόντα του πρεσβύτερου Αλεξάνδρου, του ανέθεσε καθήκοντα πρωτοπρεσβυτέρου και τον όρισε ως εκπρόσωπό του στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που συγκροτήθηκε το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Μετά το τέλος της Συνόδου και το θάνατο του Πατριάρχη Μητροφάνη που ακολούθησε, ο Αλέξανδρος ανέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο, τον οποίο και κόσμησε με τις αρετές και τις διοικητικές του ικανότητες. Μεταξύ άλλων, ως Πατριάρχης, αντιστάθηκε σθεναρά στις προσπάθειες του Αρείου να πείσει τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο για τις δήθεν ορθόδοξες θέσεις του και γενικά αναδείχθηκε φύλακας της αυθεντικής διδασκαλίας της  Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μνήμη της Αγίας Βρυαίνης (30 Αυγούστου)


Η Αγία Βρυαίνη ή αλλιώς Βρυώνη είναι μια Κύπρια Αγία, η οποία τιμάται ξεχωριστά στο χωριό Μανδριά της Πάφου.
Εκεί υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βρυαίνη, η οποία φαίνεται να είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένη στην Αγία. Το χωριό είχε πολλές κατεστραμμένες εκκλησίες, μεταξύ αυτών και αυτή της Αγίας Βρυαίνης.
Στα Μανδριά μέχρι το 1975 ζούσαν οθωμανοί και από το 1963 ήταν τουρκοκυπριακός θύλακας.  Μετά την  τουρκική εισβολή στα Μανδριά κατοίκησαν πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών και η οικογένεια της κας Σταυρούλας από την Άσσεια της Μεσαορίας, η οποία είδε σε όραμα την Αγία να την οδηγεί στα θεμέλια του παλαιού Ναού της.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Ζούμε σε ένα εκκλησιαστικό χώρο αντιφατικό και παράλογο.


Χρόνια τώρα ζούμε σε ένα εκκλησιαστικό χώρο αντιφατικό και παράλογο.
Σε κάθε τι το οποίο συνέβαινε, οι γνωστοί μας από το παρελθόν συνωμοσιολογούν και τώρα, και όπως έβλεπαν παντού και πάντα υπονομευτές της πίστεως, της εκκλησίας, του Ευαγγελίου κ.λπ. έτσι μας τα λένε και τώρα.
Μας βομβάρδισαν το 1985-95 με τον Αντίχριστο. Έγραψαν τόσα για το 666 που χρειάζονται τόμοι για να αναδημοσιεύσεις τα όσα έγραφαν σοβαρά θρησκευτικά περιοδικά και εφημερίδες και  επεσήμαιναν σπουδαίοι κληρικοί.
Είδαν το 666 στα Barcodes στις συσκευασίες τροφίμων, στα πεντοχίλιαρα, στο ΕΚΑΜ.
Προέτρεπαν τους πιστούς (εμάς) να μην αγοράσουμε γάλατα, μακαρόνια, σοκολάτες κλπ που είχαν τους γραμμωτούς κώδικες (barcodes) με το 666 .
Έτρεχαν οι κακόμοιροι χριστιανοί να κάνουν υπακοή στο περιοδικό ή στον γέροντα και αγόραζαν σακιά με αλεύρι, φακές, φασόλια κ.λπ. για να έχουν να φάνε γιατί ο τάδε Γέροντας προέβλεψε ότι έφτασε η εποχή του αντίχριστου.
Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Όλα συνέβησαν στην Ελλάδα από Ορθοδόξους Χριστιανούς και «φωτισμένους» κληρικούς.

Ο ΙΣΚΕ για το θέμα των μέτρων στους Ιερούς Ναούς


Ὁ Ἱερός Σύνδεσμος Κληρικῶν Ἑλλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) ἀπό τήν πρώτη στιγμή τῆς ἐμφανίσεως τῆς νόσου Covid -19 καί τῆς λήψεως  μέτρων προστασίας τόσο ἐκ μέρους τῆς Πολιτείας ὄσο καί τῆς Ἐκκλησίας γιά τό πολυτιμότερο ἀγαθό τοῦ ἀνθρώπου πού εἶναι ἡ ὑγεία  (ψυχῆς και σώματος) θεώρησε αὐτονόητη τή φροντίδα καί τήν προστασία τοῦ κάθε ἀνθρώπου ἐκ μέρους τῶν κληρικῶν, φροντίδα καί προστασία γιά τήν ὁποῖα κάθε κληρικός νυχθημερόν προσεύχεται καί ἐπιμελεῖται μέσα ἀπό τήν πνευματική καί ποιμαντική του διακονία. Ἀλλωστε ὁ στόχος καί ὁ σκοπός κάθε Ἱερωμένου ἐκφράζεται μέσα ἀπό τό ἁγιογραφικό χωρίο “ὁ ποιμήν ὁ καλός τήν ψυχήν αὐτοῦ τίθησιν ὑπέρ τῶν προβάτων” (Ἰω.10,11).
Ἔχοντας συναίσθηση τῆς Ἰερᾶς Ἀποστολῆς καί Διακονίας ὡς Διοικητικό Συμβούλιο πού ἐκπροσωπεῖ τό σύνολο τῶν Κληρικῶν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος σύμφωνα μέ τόν Καταστατικό Χάρτη τῆς Ἐκκλησίας μας, ἐκφράσαμε τίς ἀπόψεις μας, τίς προτάσεις μας, τούς προβληματισμούς καί τίς ἐνστάσεις μας τόσο στά ἀρμόδια ὄργανα τῆς Πολιτείας ὅσο καί πρός τήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

ΒΙΤΣΙ –ΓΡΑΜΜΟΣ, 29-08-1949 Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Διονύσιος Βουλγαρόπουλος


ΒΙΤΣΙ –ΓΡΑΜΜΟΣ, 29-08-1949
Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κατά την σεμνήν εορτήν η οποία θα διεξαχθεί την 30ην Αυγούστου 2020 στο Γράμμο και το Βίτσι, επί τη επετείω της συντριβής των ένοπλων κομμουνιστο-συμμοριτών ,ο ελληνικός λαός με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη θα σταματά την σκέψιν του εις την ημερομηνία της 29η Αυγούστου 1949, όπου οι ηρωικές ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνέτριψαν τον ξενοκίνητο κομμουνιστό-συμμοριτισμόν.  

Επικεφαλής της νίκης ήταν η προσωπικότητα του αείμνηστου Στρατάρχου Αλέξανδρου ΠΑΠΑΓΟΥ. Κατά τις κρίσιμες εκείνες στιγμές του αγώνος το Έθνος ευτύχησε να έχει επικεφαλής του Στρατού, τον Αρχιστράτηγο Παπάγο. Η νίκη των Ελλήνων κατά του κομμουνισμού ήταν μία αποφασιστική νίκη για όλα τα ελεύθερα έθνη, διότι το Βίτσι και ο Γράμμος , είχαν την ίδια σημασία τόσο δια την Ελλάδα όσον και δια την Δύσην. Εις την γενικήν Ιστορίαν θα αποτελεί σταθμόν παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: “Την αλήθεια για τα θεολογικά ζητήματα τη διασφαλίζει η Εκκλησία”

 “Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν αποκεφαλίστηκε μόνο γιατί λάτρευε τον αληθινό Θεό, αλλά γιατί έλεγε την αλήθεια”, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, μιλώντας ενώπιον των πιστών της φερώνυμης Ενορίας, στην περιοχή Parramatta του Σύδνεϋ.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό το απόγευμα της Παρασκευής, 28 Αυγούστου, και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τον υποδέχτηκαν ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, π. Δημήτριος Κόκκινος, και ο Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας, κ. Κοσμάς Δημητρίου, ενώ στο εσωτερικό του ναού παρέστη περιορισμένος αριθμός πιστών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα για την πανδημία. Στο κήρυγμά του, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πιστούς για την υπομονή που δείχνουν όλη αυτήν την περίοδο, επικέντρωσε στο θέμα της διασφάλισης της αλήθειας επί των θεολογικών ζητημάτων.
“Την αλήθεια τη διασφαλίζει η ίδια η Εκκλησία και όχι ο καθένας από εμάς, με τις δικές του ερμηνείες, με τις δικές του προσεγγίσεις ή με τις δικές του γνώσεις”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

MNHMH AΠΟΤΟΜΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ - Του Ανδρέα Χριστοφόρου


MNHMH
AΠΟΤΟΜΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Του Ανδρέα Χριστοφόρου

Τη 29η του μηνός Αυγούστου μνήμην ποιούμεθα της αποτομής της κεφαλής  του Τιμίου Προδρόμου. 

Η σημερινή εορτή είναι η εορτή του Αληθινού  ανδρός. 
Η αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου είναι η μεγαλύτερη αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό, τον πλησίον, το Μαρτύριο, τον Μοναχισμό, τον Γάμο, την Πατρίδα. 
Επίκεντρο της Αγάπης οι εντολές του Θεού!
Η εντολή της εξ όλης  ψυχής  αγάπης  προς τον Θεό φανερώνεται στον Τίμιο Πρόδρομο γιατί ήταν ο τέλειος Μοναχός και Παρθένος. 
Η φανέρωση της αγάπης προς τον Πλησίον φανερώνεται στο ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον Ηρώδη να μετανοήσει διότι μοίχευε με τη γυναίκα του αδελφού του. 
Η αγάπη του για το Μαρτύριο, φανερώνεται διότι πλήρωσε με το αίμα του!

Η ἐνθύμηση τοῦ Θεοῦ


«Κάποτε περπατοῦσαν πολλὲς μέρες συνεχῶς μέσα στὴν ἔρημο ὁ Ἀββᾶς Δανιὴλ κι ὁ ὑποτακτικός του. Κουρασμένος ἀπὸ τὴν μακρινὴ ὁδοιπορία ὁ νέος, εἶπε μὲ κάποια δυσφορία:
– Πότε θὰ μείνουμε κι ἐμεῖς στὴν φτωχή μας καλύβη;
– Ποιὸς μᾶς ἐμποδίζει, παιδί μου, νὰ βλέπουμε κι ἐδῶ ποὺ βρισκόμαστε τὸν Θεό; Καὶ στὴν καλύβα μας κι ἔξω ἀπ’ αὐτὴν Ἐκεῖνος μᾶς περιβάλλει, ἀποκρίθηκε ὁ Ἅγιος Γέροντας, ποὺ δὲν ἔφευγε ποτὲ ἀπὸ τὸν νοῦ του ἡ ἐνθύμηση τοῦ Θεοῦ».
Γεροντικό

Σήμερα ὁ Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος - Ἅγιος Θεοδώρος ὁ Στουδίτης


Σήμερα ὁ Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος κατέρχεται στὸν Ἅδη καὶ οἱ νεκροὶ ἀφουγκράζονται (εὐαγγελίζονται) τὴν ἀνείπωτη χαρὰ τῆς παρουσίας τοῦ Χριστοῦ. Σήμερα οἱ οὐρανοὶ μὲ πανευφρόσυνη ἀγαλλίαση ὑποδέχονται τὸν ἀποκεφαλισθέντα γιὰ τὴν δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ Ἰωάννη τὸν Πρόδρομο καὶ οἱ ἄνθρωποι πάνω στὴ γῆ ἀναπέμπουν ἑόρτιους ὕμνους. Καὶ μοῦ φαίνεται, πὼς μᾶς παρακολουθεῖ ἀπὸ τοὺς οὐρανοὺς ὁ μέγας τοῦ Κυρίου Πρόδρομος καὶ πὼς θὰ μᾶς ἀνταμείψει σὰν ὑμνῳδούς του μὲ θεία χαρίσματα. Μεταξὺ τῶν προφητῶν σὰν πρωϊνὸς διάττοντας ἀστέρας ποὺ καταγαύζει ἀνάμεσα στοὺς ἀποστόλους, σὰν ἥλιος μεταξὺ ἡλίων ποὺ προλάμπει καὶ ὑπερλάμπει, ἐν μέσῳ τῶν μαρτύρων σὰν οὐρανὸς κατάκοσμος μὲ τὰ ἄστρα τῶν θαυμάτων,

Ὡς μάρτυς καὶ Προφήτης καὶ Βαπτιστής,


Ὡς μάρτυς καὶ Προφήτης καὶ Βαπτιστής,
ὡς φωνή τε καὶ λύχνος καὶ Ἄγγελος,
ὑπὸ Θεοῦ, μείζων Προφητῶν τε μαρτυρηθείς,
δυσώπησον τὸν Κύριον,
ῥύσασθαι παντοίων ἐκ πειρασμῶν,
καὶ βλάβης ἐναντίας,
τοὺς πόθῳ ἐκτελοῦντας,
σοῦ τὴν φωσφόρον μνήμην Πρόδρομε.

Μνήμη του Αγίου Αρκαδίου Επισκόπου Αρσινόης (29 Αυγούστου)


Μερικές πτυχές από τη ζωή του αγίου Αρκαδίου, όπως μας τις διέσωσε η γλαφυρή γραφίδα του μεγάλου επίσης τέκνου της νήσου μας, του αγίου Νεοφύτου του Έγκλειστου, ας παρακολουθήσουμε στις γραμμές που ακολουθούν για πνευματική μας οικοδομή.
 Ο άγιος Αρκάδιος γεννήθηκε στο μικρό χωριό Μελάνδρα της Πάφου. Οι γονείς του ονομαζόντουσαν Μιχαήλ και Άννα κι ήσαν άνθρωποι ευκατάστατοι στα υλικά αγαθά. πιο ευκατάστατοι όμως ήσαν στην αρετή και την ευσέβεια και την πίστη. Ο φωτεινός Ήλιος, ο Χριστός, φώτιζε κι εθέρμαινε την καρδιά τους. Η αμοιβαία αγάπη κι η ομοφροσύνη ήταν το γνώρισμα τους. Και το θέλημα του Θεού οδηγός και σκοπός της ζωής τους. Δυο παιδιά τους χάρισε η αγάπη του Θεού. Δυο χαριτωμένα αγόρια. Και σ’ αυτά στράφηκε όλο το ενδιαφέρον τους. Πόθος και φροντίδα τους να τ’ αναθρέψουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ - Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

1. Μᾶς ἦρθε στά χρόνια μας, ἀδελφοί χριστιανοί, γιά τά πολλά μας ἁμαρτήματα, καί τό θανατηφόρο κακό τοῦ κορωνοϊοῦ. Καί πρέπει, λοιπόν, ὅλοι μας νά προφυλαχτοῦμε, γιά νά ἀποτρέψουμε τό κακό. Πάντως, γιά τήν προφύλαξή μας ἀπό τό κακό τοῦ κορωνοϊοῦ, ὅλοι οἱ εἰδικοί μᾶς συνιστοῦν τίς ἀποστάσεις μεταξύ μας καί νά φορᾶμε μάσκα, γιά νά μήν εἰσπνέουμε τυχόν κακό μικρόβιο τοῦ ἄλλου ἤ καί τῆς ἀτμόσφαιρας ἀκόμη τά μικρόβια. Ἰδιαίτερα αὐτό σέ συναντήσεις καί συγκεντρώσεις εἶναι ἀναγκαῖο.
2. Γύρω ἀπό τόν κορωνοϊό ἀκούστηκαν πολλά, πού μερικά μᾶς ἀποδεικνύουν ὅτι δέν σκεπτόμαστε θεολογικά, μά οὔτε καί λογικά, δηλαδή, ἀνθρώπινα. Καί ἐξηγῶ τί θέλω νά πῶ, ζητώντας συγγνώμη ἀπό τούς ἀντιφρονοῦντες. Εἶπαμε γιά τήν προφύλαξή μας νά φορᾶμε μάσκες στό πρόσωπο. Καί ἔτσι γίνεται στά σχολεῖα, στά «σοῦπερ μάρκετ», στίς συγκεντρώσεις, στίς ἀγορές κ.λπ. Τό ἴδιο βεβαίως καί γιά τόν ἴδιο λόγο πρέπει νά γίνεται καί στούς ἱερούς Ναούς κατά τήν θεία λατρεία. Ὄχι, λέγουν, μερικοί, ἤ καί πολλοί χριστιανοί καί κληρικοί, ὄχι μέσα στούς Ναούς ἡ μάσκα. Γιατί;, τούς ρωτᾶμε. Γιατί μέσα στόν Ναό – μᾶς λέγουν – εἶναι ὁ Θεός καί δέν πρόκειται νά μᾶς συμβεῖ κανένα κακό.

Η προσευχή, να μη λείπει από το στόμα σου. - Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής


Έχε υπομονή στις θλίψεις και τις ασθένειές σου και φώναζε τον Χριστό και τη γλυκιά Του Μανούλα, να σε σκεπάζει από κάθε κακό. Η προσευχή, να μη λείπει από το στόμα σου.

Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Ἅγιοι καί Ἁγιοκατατάξεις - ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη


Ἅγιοι καί Ἁγιοκατατάξεις

    ὑπό  Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

Εἶναι κάποιος  (ἐκ φύσεως)  πρᾶος,  ἀφιλάργυρος,  φιλεύσπλαγχνος. Γίνεται Ἱερέας ,  καί τά φυσικά χαρίσματά του, λόγῳ τῆς θέσεώς του,  ἀποκτοῦν βαρύτητα.  Ὁ κόσμος βλέποντας τήν πραότητά του, τήν ἀφιλαργυρία του, τήν εὐσπλαγχνία του,  καί ἀκούγοντας τά ψυχωφέλιμα κηρύγματά του, τόν θεωρεῖ  « Ἅγιο». Εἶναι ὄντως Ἅγιος;

Ἅγιος δέν  εἶναι ὁ εὐσεβής χριστιανός, ἀλλά  αὐτός πού  ἔχει καθαρισθεῖ ἀπό κάθε μολυσμό  σαρκός καί πνεύματος, καί κατέστη    δοχεῖο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Καί ὡς δοχεῖο τοῦ Ἁγίου Πνεύματος κατέχει καί τά χαρίσματα τοῦ  Ἁγίου Πνεύματος. Δηλαδή, δέν νοεῖται Ἅγιος, χωρίς Ἅγιο Πνεῦμα, ὅπως ἐπίσης δέν νοεῖται νά ἔχεις Ἅγιο Πνεῦμα, χωρίς  νά κατέχεις τά χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τουλάχιστον  τό προορατικό καί  τό  θαυματουργικό, γιατί,   κατά τόν Ὅσιο Ἰωάννη τῆς Κλίμακος,  ὑπάρχουν καί ἄλλα, ἀνώτερα  χαρίσματα  (Λόγος ΚΣΤ, 67).

Αχτίδα φωτός - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου


 Αχτίδα φωτός

«Τα νέφη, των λυπηρών εκάλυψαν,
την αθλίαν μου ψυχήν και καρδίαν,
και σκοτασμόν εμποιούσι μοι Κόρη,
αλλ' η γεννήσασα φως το απρόσιτον,
απέλασον ταύτα μακράν,
τη εμπνεύσει της θείας πρεσβείας σου.»
(τροπάριο της μεγάλης παράκλησης)
Τα λυπηρά γεγονότα έχουν σαν νέφος κατακλύσει την ζωή μας.
Η μία λύπη διαδέχεται την άλλη.
Λύπη για την σχέση στο ζευγάρι, λύπη για την σχέση στην οικογένεια, λύπη για την οικονομική κατάσταση, λύπη για τα ψυχολογικά μας, λύπη... λύπη... λύπη παντού!
Αυτό το πυκνό σύννεφο λύπης, που μας έχει σκεπάσει, έχει αλλοιώσει την διάθεση και τον χαρακτήρα μας.
Σε κάθε λυπηρό γεγονός, που προκύπτει, μικρό ή μεγάλο, η σκέψη για προσπάθεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας στο Κίεβο για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) στο Κίεβο προσεκλήθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που ετελέσθη σήμερα το πρωί στον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιέβου στην περιοχή Πόντιλ, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Γαλλίας και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του.


Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ με τη σειρά του μετέφερε τις ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και υπογράμμισε την αδιάκοπη στήριξη της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και προς τον Προκαθήμενό της κ.κ. Επιφάνιο, ο οποίος επιδεικνύει λαμπρό και καρποφόρο έργο στην Ουκρανία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε  την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός.

Πανήγυρις Αγίου Αλεξάνδρου


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
  29 και 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020
ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ  ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΙΕΡΩΝ  ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ   29/8/2020  ώρα: 7:00΄- 8:30΄μ.μ.
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεώς μας, π. Ιωσήφ Μήλια, της Ιεράς Μονής Ομπλού.

ΚΥΡΙΑΚΗ   30/8/2020  ώρα: 7:00΄- 10:00΄π.μ.
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος  από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεώς μας, π. Παΐσιο  Γρίβα της Ιεράς Μονής Παναγίας της Γηροκομίτισσας.