Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Άγιος της διπλής αγάπης Άγιος Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω

Ο Άγιος της διπλής αγάπης 
 Άγιος Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω

Ο νέος Άγιος της εκκλησίας μας, ιδρυτής και προστάτης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου αντίκρισε για πρώτη φορά το φως του κόσμου στο αγιασμένο νησί της Πάτμου. Η ζωή του ήταν ένας ύμνος ατελείωτης αγάπης που θα συνεχίζεται στους ατελεύτητους αιώνες της Βασιλείας των Ουρανών. Δειγματικά και σε απλή γλώσσα παρουσιάζονται τα κύρια χαρακτηριστικά της εξαγιασμένης ψυχής του γιατί ένα μόνο μικρό μέρος των εσωτερικών του βιωμάτων έγινε αντιληπτό εφόσον φρόντιζε επιμελώς να τα αποκρύβει.
Το νησί της Πάτμου, που ο Κύριος αγίασε με την Αποκάλυψη Του και δόξασε ο μεγάλος εξόριστος Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ανέδειξε στις ημέρες μας τον νέο Άγιο της διπλής αγάπης.
Καθώς ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν πνευματικός έκγονος και μιμητής Ευαγγελιστού της Αγάπης, έκλεισε τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς του σαν τον πολυτιμότερο μαργαρίτη. Έγινε το θήραμα του Θείου Κυνηγού, του Ουράνιου Εραστή, που κυνηγά με την αγάπη Του το ανώτερο και ωραιότερο δημιούργημά Του.


Η καρδιά του Αγίου Αμφιλοχίου πληγώθηκε από την αγάπη προς τον Νυμφίο της ψυχής του και την αγάπη προς το αγαπημένο θαύμα του Θεού, τον άνθρωπο. Γι’ αυτό θα αναφωνεί στους αιώνες: «Τετρωμένη αγάπη ειμί εγώ!» (Άσμα ε’, 8)
Ως γνήσιος νηπτικός πατέρας είχε διαρκώς στραμμένο τον νου και την καρδιά του προς Αυτόν. Η άπειρη αγάπη Του και οι αναρίθμητες ευεργεσίες Του ήταν το αγαπημένο εντρύφημα της ψυχής του. Βεβαίωσε με τη ζωή του ότι «ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α’ Ιω. Δ’ 16), αφού, όπως διακήρυττε ο Ηγαπημένος Μαθητής, «ο Θεός αγάπη εστί» (Α’ Ιω. Δ’ 7 – 11)
Ως γνήσιος μαθητής του Παρθένου Μαθητού επέλεξε την παρθενική ζωή, για να ζήσει στο έπακρο τη διττή εντολή του Κυρίου του: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ’ όλης της καρδίας σου και εξ’ όλης της ψυχής σου και εξ’ όλης της διανοίας σου και εξ’ όλης της ισχύος σου… και τον πλησίον σου ως εαυτόν» (Μαρκ. Β’ 30 – 31) Το όπλο του μοναχικού και ιεραποστολικού του αγώνα ήταν αυτή η διπλή αγάπη, από την οποία «όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται» (Ματθ. κβ’ 40)
Έχοντας μυστική επαφή με τον Απόστολο της Αγάπης, βάδισε στα ίχνη του και συνέχισε το έργο του. Ολοπρόθυμα δέχτηκε την κλήση του Θεού να Τον ακολουθήσει σε μια ζωή μαθητείας, αφοσίωσης και θυσίας. Έγινε απόστολος του μηνύματος της μοναχικής αφιέρωσης και συνέβαλε ουσιαστικά στην αναζωπύρωση του μοναχισμού.
Με τη χριστομίμητη ασκητική ζωή του έδωσε τη ζωντανή μαρτυρία του Ιησού Χριστού, γιατί και μόνο το ιλαρό και φωτοβόλο βλέμμα του ήταν ένα σιωπηλό αλλά βιωματικό κήρυγμα, που διέδιδε το μήνυμα της αγάπης του Θεού. Μέσα από την νηπτική εργασία του «έπαθε» και έμαθε τα θεία και έχοντας προσωπική εμπειρία των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος μετέδωσε την ευαγγελική εντολή της αγάπης στους συγχρόνους του. Απέδειξε ότι « Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ιγ’ 8).
Επειδή ο Άγιος Αμφιλόχιος αγάπησε πάνω από οτιδήποτε άλλο τον Χριστό, αγάπησε τους πάντες και τα πάντα μέσα από την αγάπη του Χριστού.
Ευχόμαστε η αγία βιοτή του να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και οι μεσιτείες του προς τον Κύριο να συνοδεύουν όλους τους αναγνώστες.
(Απόσπασμα από τον πρόλογο της Μοναχής Χριστονύμφης, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, που περιέχεται στο βιβλίο).

  

2 σχόλια:

  1. Αγιε Αμφιλόχιε, της Πάτμου το καύχημα καί Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, πρέσβευε υπέρ ημών, έκτεινον τας Οσίας χείρας Σου εις τόν Υψιστον, διά να απαλλάξει τον κόσμον εκ τού θανατηφόρου ιού. Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή