Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Το όνομα Συμεών - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Το όνομα Συμεών

Μητροπολίτης  Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Το ελληνικό όνομα Συμεών είναι μεταγραφή του εβραϊκού ονόματος Simeon (שמעון), και το ελληνικό όνομα Σίμων είναι μια εξελληνισμένη εκδοχή του Simeon.

Το όνομα Συμεών προέρχεται από το εβραϊκό ρήμα שמע (shama') και σημαίνει Αυτός που Ακούει.

Υπάρχουν πέντε Συμεών που αναφέρονται στη Βίβλο, τρεις από τους οποίους στην Καινή Διαθήκη:

Ο πρώτος Συμεών είναι ο δεύτερος γιος του Ιακώβ και της Λείας, η οποία αναφώνησε: «Επειδή ο Κύριος άκουσε ότι δεν είμαι αγαπητή, μου έδωσε και αυτόν τον γιό». Έτσι τον ονόμασε Συμεών (Γένεση 29:33). Ο Συμεών και ο αδελφός του Λευΐ χάνουν την εξέχουσα θέση τους εκδικούμενοι τον βιασμό της αδερφής τους Δείνας από τον Συχέμ τον Ευαίο (Γένεση 34). Εξαιτίας αυτής της εκδίκησης, ο Ιακώβ διατάσσει να μην εκχωρηθεί έδαφος στις φυλές του Συμεών και του Λευΐ, αλλά να ζουν για πάντα εντός των ορίων των άλλων φυλών (Γένεση 49:7).

Οι Λευΐτες ανακτούν την εξέχουσα θέση τους με το να γίνουν οι Κοχανίμ, οι ιερείς του έθνους και οι Συμεωνίτες επιβιώνουν ζώντας ανάμεσα στο λαό του Ιούδα (Ιησούς του Ναυή 19:1). Όταν οι άλλες φυλές οδηγούνται στην Ασσυρία και σχεδόν εξαφανίζονται, ο Συμεών πηγαίνει με τον Ιούδα στη Βαβυλώνα και, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι επιστρέφουν.

Ο μόνος άλλος Συμεών της Παλαιάς Διαθήκης είναι ένας από τους γιους του Ηράμ, οι οποίοι αναφέρονται μεταξύ των ανδρών που χώρισαν τις ξένες γυναίκες τους κατά την κάθαρση του Έσδρα (Έσδρας Β᾽ 10:31).

Οι Συμεών της Καινής Διαθήκης:

Ο δίκαιος άνθρωπος στην Ιερουσαλήμ που υποδέχεται στον Ναό των Ιεροσολύμων το βρέφος Ιησούς και τον αναγνωρίζει ως τον Μεσσία (ΛΟΥΚΑ 2:25)

Ένας πρόγονος του Ιησού (ΛΟΥΚΑ 3:30).

Ένας Πρεσβύτερος της εκκλησίας στην Αντιόχεια που ονομαζόταν επίσης Νίγηρας (ΠΡΑΞΕΙΣ 13:1).

Το όνομα Σίμων εμφανίζεται 76 φορές στην Καινή Διαθήκη και αφορά εννέα διαφορετικά πρόσωπα:

Ένας από τους δύο πρώτους μαθητές του Ιησού, αργότερα γνωστός κυρίως ως Πέτρος (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 4:18). Ο αδερφός αυτού του Σίμωνα ονομαζόταν Ανδρέας και το επώνυμό τους φαίνεται να ήταν Βαρ Ιωνά, κάτι που υποδηλώνει ότι ο πατέρας τους ονομαζόταν Ιωνάς.

Ένας από τους Δώδεκα μαθητές του Ιησού, ο οποίος ήταν γνωστός ως Ζηλωτής (ΛΟΥΚΑ 6:15, ΠΡΑΞΕΙΣ 1:13). O Λουκάς τον αποκαλεί Ζηλωτή, ο Ματθαίος και ο Μάρκος τον αποκαλούν Κανανίτη (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 10:4, ΜΑΡΚΟΣ 3:18).

Ένας αδελφός του Ιησού, του Ιακώβου, του Ιωσήφ (ή του Ιωσή) και του Ιούδα (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 13:55, ΜΑΡΚΟΣ 6:3).

Ένας πρώην λεπρός που ζει στη Βηθανία, στο σπίτι του οποίου μια ανώνυμη γυναίκα αλείφει με μύρο τα πόδια του Ιησού (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 26:6).

Ο Κυρηναίος, πατέρας του Αλέξανδρου και του Ρούφου, που πιέζεται να σηκώσει τον σταυρό του Ιησού στο δρόμο για τον Γολγοθά (ΜΑΤΘΑΙΟΣ 27:32, ΜΑΡΚΟΣ 15:21).

Ένας Φαρισαίος στο σπίτι του οποίου ο Ιησούς δειπνεί, όταν πάλι κάποια γυναίκα του αλείφει τα πόδια (ΛΟΥΚΑ 7:36-40).

Ο πατέρας του Ιούδα του Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Ιησού (ΙΩΑΝ. 6:71).

Ένας μάγος που κατοικούσε στη Σαμάρεια, ο οποίος μεταστράφηκε και βαπτίστηκε από τον Ευαγγελιστή Φίλιππο (ΠΡΑΞΕΙΣ 8:9). Όταν ο Πέτρος και ο Ιωάννης ταξιδεύουν στη Σαμάρεια, ο Σίμων ο μάγος τους προσφέρει χρήματα σε αντάλλαγμα για τη δύναμη της μεταδόσεως του Αγίου Πνεύματος. Ο Πέτρος αρνείται και τον επιπλήττει με τρόπο αυστηρό.

Ένας βυρσοδέψης στην Ιόππη, στο σπίτι του οποίου φιλοξενείται ο Πέτρος όταν βλέπει το όραμα της Μεγάλης Σινδόνης (ΠΡΑΞΕΙΣ 9:43). Αυτό το όραμα επιτρέπει στον Πέτρο να αισθάνεται ελεύθερος να συναναστραφεί με τον Ρωμαίο εκατόνταρχο Κορνήλιο και στη συνέχεια να βαπτίσει αυτόν και πολλούς άλλους (ΠΡΑΞΕΙΣ 10:44).

Μερικοί ερμηνευτές αναφέρουν και το εξής για το όνομα Συμεών. Στους ελληνόφωνους και λατινόφωνους το όνομα Συμεών/Σίμων θύμιζε την ελληνική λέξη Σιμός η οποία σημαίνει πλατύρρινος, πλακουτσομύτης. Οι Αρχαίοι Έλληνες έτσι ονόμαζαν τους Αιγυπτίους και τους Σκύθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου