Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Άγιος Νεκτάριος διώχθηκε από την Αίγυπτο για ένα «ευχαριστώ» - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Με αφορμή την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως (3 Σεπτεμβρίου).

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Κοιτώ την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του οποίου σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων.

Σκέφτομαι πόσο ανόητοι γίνονται ορισμένοι σήμερα, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, όταν ομιλούν για ομολογιακά φρονήματα και διωγμούς...

Ο Νεκτάριος διώχθηκε από την Αίγυπτο για ένα «ευχαριστώ»... Του ευχήθηκαν κάποιοι πιστοί «με το καλό και Πατριάρχης» κι ο Πενταπόλεως απάντησε με ευγένεια «ευχαριστώ»... Το πήραν αυτό οι καλοθελητάδες κληρικοί και τον συκοφάντησαν στον υπερήλικα Πατριάρχη Αλεξανδρείας... Σε μια μέρα ο Νεκτάριος βρέθηκε στο πλοίο για Ελλάδα, χωρίς χρήματα, κι έχοντας κολλημένη επάνω του την ρετσινιά του ανήθικου.

Στην Αθήνα τον καταφρόνεσαν. Δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του. Για ημέρες έμενε νηστικός. Διορίσθηκε ιεροκήρυκας στην Εύβοια και οι πιστοί τον γιουχάϊζαν και τον κατέβαζαν από τον άμβωνα. Δεν ήθελαν να ακούσουν τον ανήθικο δεσπότη... Επέστρεφε στο κατάλυμά του και τρίκλιζε από την θολούρα της στεναχώριας.

Με τη χάρη του Θεού κατάφερε να γίνει Διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή κι αργότερα να αποσυρθεί στην Αίγινα στο Μοναστήρι που αυτός δημιούργησε. Ποτέ όμως δεν δικαιώθηκε. Ακόμα και στα γεράματα έζησε τον εξευτελισμό. Εισαγγελέας από τον Πειραιά τον κατηγορούσε ότι έκαμε παιδιά με τίς καλόγριες και τα πετούσε τάχα σε ένα πηγάδι. Και πήγε στο μοναστήρι και τον έπιανε από το λαιμό βρίζοντας και απειλώντας τον.

Και στις εκκλήσεις των Καλογραιών να πεί μια κουβέντα και να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ο Νεκτάριος σήκωνε το χέρι κι έδειχνε τον ουρανό.

Και μετά την κοίμησή του, παρά τα θαυμαστά που έδειχνε ο Θεός, το φέρετρο με το νεκρό σώμα του Νεκταρίου δεν βρήκε θύρα Ναού ανοικτή να το φιλοξενήσει. Το φέρετρο τοποθετήθηκε στην εξώπορτα του παλαιού Ναού της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά μέχρι να έρθει η ώρα να ξεκινήσει το καραβάκι για την Αίγινα...

Μαθητεύσατε, λοιπόν, στο μεγάλο πνευματικό σχολείο που λέγεται: Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Μάθετε τι σημαίνει ομολογία, πίστη, υπομονή, από αυτόν που αναδείχθηκε πραγματικός αγωνιστής και ειλικρινής ακόλουθος των εντολών του Χριστού.

2 σχόλια:

  1. Για ένα ‘’ευχαριστώ’’ τράβηξε ένα Γολγοθά μέχρι το τέλος της ζωής του. Αν δεν το έλεγε και δεν τραβούσε τα όσα πέρασε θα ήταν άγιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 2020 που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" συνέντευξη του εγγονού του νεωκόρου της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, ο οποίος εδήλωσε, ότι όπως τού είχε αναφέρει ο παππούς του, η φωτογραφία με το φέρετρο του Αγίου Νεκταρίου ελήφθη στην εξώπορτα του ναού, διότι το εσωτερικό του ναού ήταν σκοτεινό καί η φωτογραφική μηχανή του 1920 δέν αποτύπωνε ευκρινώς το σκήνωμα του Αγίου, το οποίο είχε τοποθετηθεί κανονικά στο εσωτερικό τού ναού.
    Για να επιτύχη η φωτογράφιση μετέφεραν το φέρετρο εξω, στο φώς της ημέρας καί έκλεισαν τήν πόρτα, για να μήν φαίνεται στο φόντο της φωτογραφίας το σκοτεινό εσωτερικό τού ναού.
    Μετά την φωτογράφιση το φέρετρο επανήλθε κανονικά στο εσωτερικό του ναού, καί παρέμεινε μέχρι τη στιγμή της αναχώρισης του πλοίου για την Αίγινα.

    (Υ.Γ. Ο Αγιος Νεκτάριος πράγματι εδιώχθη, αλλά καί σήμερα διώκονται Χριστιανοί, όπως π.χ. στην Αφρική από Ισλαμιστικές οργανώσεις, που διαπράττουν φόνους, απαγωγές, βιασμούς, κλπ., αλλά αναμένονται καί οι διωγμοί της εποχής του Αντιχρίστου, που δέν γνωρίζουμε ακριβώς τί μορφή θα έχουν. Επομένως δέν είναι σωστό να αποκαλούμε "ανόητους", όσους αναφέρονται σε διωγμούς καί ομολογίες στη σημερινή εποχή.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή