Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ο ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΝΗΡ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ - Γιάννης Πεγειώτης

Ο ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
ΑΝΔΡΕΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΝΗΡ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

Ο Κύπρου Κυπριανός είχε προτάσεις για να σωθεί. Το ζεμενον αμαξιν, τα κουσουλατα στη Σκάλαν που είχαν ασυλίαν. Ηταν όμως ανήρ άλλου μετάλλου.

Όσο ήταν στο χέριν του πασκίζει να σώσει τον λαόν του από τη σφαγήν. Δεν επέλεξεν το ατομικόν ούτε ο ίδιος, ούτε οι λοιπόν ιερωμένοι και λαϊκοί. Αυτή η επιλογή δεν βολεύει πολλούς από τους σημερινούς βολεμένους της προαποφασισμένης, ενίοτε προπληρωμένης ποικιλοτρόπως ιστοριοαμπελογραφίας της αποδόμησης και της αμφισβήτησης των πάντων πλην των κομμάτων η των εμμονών της η των κρύφιων χορηγών τους. Ευτυχώς έγραψε δι αυτά εγκαίρως ο σοφός δάσκαλος ημών Σάββας Παύλου.

Το πνεύμα της κατάφασης της προσωπικής θυσίας όπως το διασώζει ποιητικά και ευρηματικά ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι όντως ηρωικόν και απελευθερωτικόν από τον φόβον του θάνατου. Αποτελεί δε ορισμόν του πεφωτισμένου ηγέτου


«Δεν θέλω, Κκιόρογλου, εγιώ να φύω που την Χώραν,
γιατί αν φύω, το κακόν εν' να γινή περίτου.
Θέλω να μείνω, Κκιόρ-ογλου, τζι ας πα' να με σκοτώσουν,
ας με σκοτώσουσιν εμέν τζι οι άλλοι να γλυτώσουν.
Δεν φεύκω, Κκιόρ-ογλου, γιατί, αν φύω, ο φευκός μου
εν' να γενή θανατικόν εις τους Ρωμιούς του τόπου.
Να βάλω την συρτοθηλειάν εις τον λαιμόν του κόσμου;
Παρά το γαίμαν τους πολλούς εν' κάλλιον του πισκόπου"

Ο Κυπριανός ως ποιμην καλός δεν φυγομαχεί ,δεν καταβάλλεται από φόβον. Αγαπά την ελευθερία. Διακινδυνεύει δια αυτήν και παραμένει αποφασισμένος για την θυσίαν για μιαν πορεία έως της ακραίας οδού που την ορίζει η αγχόνη. Συνοπτικά ορίζει την πορεία των γεγονότων η Μαρία Χριστοδούλου"

Παρόλο που ο ίδιος είχε προσωπική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, συναντήθηκε με Φιλικούς και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το 1818 ή το 1819, μυώντας, με τη σειρά του, κι άλλους Κύπριους πρόκριτους, αποφάσισε πως δεν ήταν σοφό να λάβει η Κύπρος ενεργά μέρος στην Επανάσταση. Αντ’ αυτού περιόρισε τη συμβολή του νησιού σε υλική βοήθεια. Αυτό δεν εμπόδισε την Πύλη από το να διατάξει τον Διοικητή της Κύπρου, Κουτσιούκ Μεχμέτ να θανατώσει τον Αρχιεπίσκοπο, μαζί και τους Επισκόπους και άλλους προύχοντες του νησιού.

Την 9η Ιουλίου 1821 οι Πύλες της Λευκωσίας έκλεισαν νωρίτερα. Πρώτοι καρατομήθηκαν οι τρεις Επίσκοποι· o Πάφου Χρύσανθος, o Κιτίου Μελέτιος και ο Κυρηνείας Λαυρέντιος. Το ίδιο απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απαγχονίστηκε σε μία συκαμινιά στο Σεράγιο, αφού πρώτα προσευχήθηκε και ευλόγησε το σχοινί που θα του έπαιρνε τη ζωή. "

Ητο ανηρ ΑΝΔΡΕΙΟΣ, ποιμήν θυσιαστικός.

Γιάννης Πεγειώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου