Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης (13 Οκτωβρίου)


Σήμερα, Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, μέσα στον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμούμε τη μνήμη των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το έτος 787 στη Νίκαια, και είχε διατυπώσει την ορθόδοξη διδασκαλία για την τιμητική προσκύνηση των εικόνων. Ταυτόχρονα, καταδίκασε την αίρεση των εικονομάχων. Το ίδιο ιστορικό γεγονός εορτάζεται από την Εκκλησία και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη των μαρτύρων Κάρπου, Παπύλου, Αγαθοδώρου και Αγαθονίκης.
Οι μάρτυρες αυτοί έζησαν επί αυτοκράτορα Δεκίου γύρω στο 250 μ.Χ., εποχή των σκληρών διωγμών. Ο Κάρπος είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων στη Μ. Ασία, μίας από τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει την επιστήμη της ιατρικής, έγινε διάκονος και  συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν οι τρεις συνελήφθησαν, ομολόγησαν με παρρησία τον Ιησού Χριστό.
Στη σημαντική και πολύ επίκαιρη και στις μέρες μας απολογία του, ο Κάρπος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «εμείς οι χριστιανοί κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Την ώρα που οι άπιστοι στο Χριστό και το Ευαγγέλιο μάς βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια ωφέλιμα και παρακλητικά. Συγχωρούμε και αγαπούμε το πλάσμα του Θεού».
Ο τύραννος ακούγοντας τη θαρραλέα απάντηση του Κάρπου, τον βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Πάπυλου Αγαθονίκη, και στο τέλος τους αποκεφάλισε.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη της νεομάρτυρος Χρυσής.
Οι Οικουμενικές Σύνοδοι και οι Θεοφόροι Πατέρες της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που τιμούμε ιδιαιτέρως σήμερα μάς δείχνουν τον Ορθόδοξο δρόμο της ιεροπρεπούς προσκύνησης των Αγίων Εικόνων και των Αγίων Λειψάνων, προς ενίσχυση και παρηγορία στον καθημερινό μας αγώνα με ταπείνωση και διάκριση και γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων.
Προσκυνούμε και λατρεύουμε πραγματικά και ουσιαστικά μόνο τον Τριαδικό Θεό. Προσκυνούμε την εικόνα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού. Απονέμουμε την κατά σχέση προσκύνηση στους Αγίους τους οποίους ο Θεός φανερώνει σε εμάς για την παρηγορία και σωτηρία μας, ένεκα του ότι απέκτησαν παρρησία στη Βασιλεία του Θεού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου