Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Μνήμη Αγίας Ευνίκης (28 Οκτωβρίου )

Τῌ ΚΗ' ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 Μνήμη τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Τερεντίου καὶ Νεονίλλης, καὶ τῶν τέκνων αὐτῶν, Νιτᾶ, Σαρβίλου, Ἱέρακος, Θεοδούλου, Φωκᾶ, Βήλη καὶ Εὐνίκης.
Σὺν ἑπτὰ τέκνοις ἡ δυὰς τῶν συζύγων
Τιμὴν τομὴν ἡγεῖτο τὴν ἐκ τοῦ ξίφους.
Δειρὴν ὀγδοάτῃ γε Τερέντιος εἰκάδι κάρθη.

Η Αγία Ευνίκη που εορτάζει σήμερα (28 Οκτωβρίου)  μαρτύρησε δια ξίφους για την χριστιανική της πίστη, μαζί με τους γονείς της Τερέντιο και Νεονίλλη και τα αδέλφιά της Βήλη, Θεόδουλο, Ιέρακα, Φώτιο (ή Φωτά), Σέρβηλο και Νιτά.
Πάντα ο Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς, αρχιδιάκονος του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, στην επέτειο του έπους του 1940 έκανε αναφορά στο -συμβολικό για την Νίκη- όνομα της Αγίας Ευνίκης στην ομιλία του, αφού έζησε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο τους ηρωικούς αγώνες του Έθνους ενάντια στους εισβολείς.
 Δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες για την θυσία της πιστής αυτής πολύτεκνης οικογενείας, που δεν δίστασε ούτε στιγμή να προσφέρει την ζωή της για την πίστη της στον Χριστό, αφού την ομολόγησε δημόσια μάλλον έζησαν κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
Δεν ξέρουμε με ακρίβεια που μαρτύρησαν, ούτε ποιος τους βασάνισε, ούτε άλλες σχετικές πληροφορίες, εκτός από τα ονόματα τους, την ήμερα του μαρτυρίου τους και τον τρόπο της θυσίας τους.
 «Ἡ ἑπτάδελφος χορεία τῶν Ἀθλοφόρων, σὺν τοῖς δυσὶ γεννήτορσιν, ἄμωμος θυσία, σοὶ τῷ δι' ἡμᾶς θαυμαστῶς, τυθέντι ὡς πρόβατον, Δέσποτα Χριστὲ προσηνέχθησαν.»
 
"Σὺν Τερεντίῳ ἤστραψεν, ἡ σεπτὴ Νεονίλλα, 
Νιτᾶς Φωκᾶς καὶ Σάρβιλος, Βήλης τε καὶ Ἱέραξ,
 Θεόδουλος καὶ Εὐνίκη· τοῦ Χριστοῦ γὰρ προθύμως, 
γενναίως ὑπερήθλησαν, καὶ τυράννους καθεῖλον, 
οἱ εὐκλεεῖς, Ἀθλοφόροι Μάρτυρες οὓς τιμῶντες, 
φαιδρῶς πανηγυρίζομεν, τὴν λαμπρὰν αὐτῶν μνήμην.".

Α.Κ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Ο Νικόδημος τα προλάβαινε όλα. Θεία Λειτουργία στην Αγία Σκέπη. Δοξολογία στη Μητρόπολη. Παρουσία στην παρέλαση. Μόνιμα στην εορτή της Εστίας με εμπνευσμένο κλείσιμο. Πάντα έκανε αναφορά σε γεγονότα που είχε ζήσει. Τον θυμάμαι που έλεγε για την αγία Ευνίκη.
    Χαράλαμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή