Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Δοκιμές Στοχασμού επί του Κανονικού Δικαίου. «Εψηφισμένος Επίσκοπος»

Δοκιμές Στοχασμού  επί του Κανονικού Δικαίου.
«Εψηφισμένος Επίσκοπος»

Η ανάδειξη ενός πρεσβυτέρου σε Επίσκοπο, απαρτίζεται από ορισμένα συγκεκριμένα, σοβαρά και επίσημα βήματα.
1.  Ψηφοφορία των μελών της Ιεραρχίας.
2.  Μικρό Μήνυμα του εκλεγέντος, με το οποίο, απευθυνόμενος στην Σύνοδο, αποδέχεται την εκλογή του.
3.  Μεγάλο Μήνυμα. Εκκλησιαστική Ακολουθία, όπου ανακοινώνεται επ'εκκλησίᾳ και κατακυρώνεται δημοσίως και ιεροπρεπώς, ενώπιον κλήρου και λαού, η Απόφαση της Συνόδου και η Δήλωση Αποδοχής του εκλεγέντος.
4.  Τέλεση πολυαρχιερατικής Θ.Λειτουργίας και χειροτονία Επισκόπου, δια της οποίας ολοκληρούται και τελειούται το Μυστήριο της Αρχιερωσύνης.
Το αξιοσημείωτο της διαδικασίας είναι ότι κάθε φάση εκλογής έχει ιδιάζουσα και βαρύνουσα σημασία, ιεροπρεπή και μυστηριακή αξία, η οποία βαίνει αυξανόμενη σε κάθε επόμενη φάση.
Εάν, για όποιους λόγους, διακοπεί ο ειρμός, ο εκλεγείς, ών εκκλησιαστικώς πρεσβύτερος και μη δυνάμενος να ενεργεί τα του Επισκόπου, φέρει όμως τον τίτλο της εκλογής του ως εξής: «Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος της τάδε Επισκοπής».
Οιονεί ως διακεκριμένος οφφικιάλιος, ανωτάτου βαθμού.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι κάθε φάση προαγωγής του υποψηφίου έχει ιδιάζουσα βαρύτητα και «προσθέτει» στην ανάδειξή του, και δεν δύναται να αναιρεθεί.
Για να γίνει αυτό ακόμη περισσότερο κατανοητό:
Προκειμένου να εισέλθει στον Κλήρο ένας λαϊκός, υπάρχουν τα εξής στάδια.
1.  Συζήτηση του υποψηφίου με τον πνευματικό του και καταγραφή της εγκρίσεως του πνευματικού (συμμαρτυρία).
2.  Αίτηση προς τον επιτόπιο Επίσκοπο, και απόφαση αυτού, και προγραμματισμός ημερομηνίας της χειροτονίας.
3.  Τέλεση της Θ.Λειτουργίας και καθιέρωση του «εκλεγέντος».
Εάν, για όποιους λόγους, ανακοπεί η διαδικασία αυτή και δεν τελεσθεί η 3η φάση, ο «εκλεγείς» παραμένει λαϊκός.
Στην περίπτωση όμως του εψηφισμένου Επισκόπου, δεν αναστρέφεται η πορεία ανάδειξής του, και απαιτείται να ευρεθεί Συνοδικώς κάποια λύση και διευθέτηση της περαιτέρω καταστάσεώς του.
Ειδικώς για Εκλογή και Κατάσταση Βοηθού Επισκόπου.
Περιγραφή:
-  Κάθε τόσο παρίσταται ανάγκη χειροτονίας Βοηθού Επισκόπου σε ωρισμένες Μητροπόλεις. Είτε διότι η Μητρόπολις έχει αυξηθεί πληθυσμιακά, είτε διότι ο Μητροπολίτης είναι προβεβηκώς την ηλικία και χρειάζεται συμπαράσταση.
-  Ο Αρχιεπίσκοπος και η Διαρκής Ι.Σύνοδος εγκρίνουν την πραγματοποίηση αναδείξεως βοηθού Επισκόπου στην συγκεκριμένη Μητρόπολη και δημοσιοποιούν και εισηγούνται στην Ιεραρχία το θέμα.
-  Όπως είναι φυσικό, ο επιτόπιος Μητροπολίτης έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή, καθ'όσον πρόκειται να συνεργασθεί με τον βοηθό του. Και επιλέγει έναν από τους ήδη εμπείρους συνεργάτες του.
Ερώτηση:
- Εάν κατά την ψηφοφορία δεν εγκριθεί ο υποδεικνυόμενος;
Απάντηση:
- Λυπηρό το φαινόμενο. Διότι, εάν υπάρχουν τόσες πολλές επιφυλάξεις και αιτιάσεις, θα έπρεπε οι διαφωνούντες να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους προ της ψηφοφορίας και να διαφοροποιηθεί το τριπρόσωπο των υποψηφίων. Η Εκκλησία λειτουργεί με διαφάνεια, ευθύτητα και απόλυτη ομόνοια. Πώς είναι δυνατόν ο επιχώριος Μητροπολίτης να συνεργασθεί με Βοηθό Επίσκοπο, που άλλοι του έχουν επιβάλει;..  
Ερώτηση:
- Είναι δυνατόν άραγε, ο επιχώριος Μητροπολίτης, αθυμών, να μη συμμετάσχει στην χειροτονία του εκλεγέντος, οπότε η χειροτονία να πραγματοποιηθεί από τρεις άλλους Επισκόπους της Ιεραρχίας;
Απάντηση:
- Είναι άτοπον κάτι τέτοιο, προσβάλλει έτι μάλλον τον Μητροπολίτη, και διασπά την ομόνοια, ενότητα, σύμπνοια και ειρήνη του Εκκλησιαστικού Σώματος. Ενέχει κάτι εκβιαστικό και ασεβές προς τον Μητροπολίτην, για τον οποίον απεφασίσθη να ευεργετηθεί.
Ερώτηση:
- Ποιά άλλη λύση μπορεί να βρεθεί;
Απάντηση:
- Σε επόμενη Σύγκληση της Ιεραρχίας, να εκλεγεί ο εψηφισμένος για άλλη εκκλησιαστική θέση και μάλλον με άλλον τίτλον Επισκοπής.
π. Θεολόγος Αμπόνης
Από το fb

2 σχόλια:

  1. Γιατί κάνουν βοηθούς επισκόπους; Υπάρχουν πρωτοσύγκελοι για την διοίκηση. Εξυπακούεται ότι όταν κάνουνε βοηθό πρέπει να τον θέλει ο Μητροπολίτης.
    Υπάρχει και το πρόβλημα όταν πεθάνει ο Μητροπολίτης αυτός που θα τον διαδεχθεί πως θα συνεργαστεί με τον βοηθό που βρίσκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανέντιμη η στάση του Ιερωνύμου και όσων ψήφησαν αυτόν που δεν επιθυμούσε ο Μητροπολίτης ως βοηθό. Ντροπή σε όσους καταψήφισαν την επιθυμία του οικείου Μητροπολίτη. Αυτό το νέο φρούτο των βοηθών που θα πάει;
    Όλοι οι βοηθοί να καταλάβουν θέσεις Μητροπολιτών και να σταματήσει η δημιουργία νέων θέσεων βοηθών. Ή να πάμε στην κανονικότητα όσοι έχουν βοηθό να γίνουν Αρχιεπίσκοποι όπως παλαιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή