Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στον απόηχο της απαγόρευσης λειτουργίας Ελληνικού Λυκείου στην Ίµβρο


Με δηµοσιεύµατά τους οι αγγλόφωνες εφηµερίδες Hurriyet Daily News και Today’s Zaman αναφέρονται στο θέµα του  Λυκείου  της  Ελληνορθόδοξης µειονότητας της Ίµβρου, για το οποίο η Άγκυρα είχε δώσει το πράσινο φως, τελικά  δεν  θα  καταφέρει  να ανοίξει  φέτος,  καθώς  το Υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε άδεια, µε πρόσχηµα ότι το κτίριο του σχολείου δεν ήταν έτοιµο  για  το  σχολικό  έτος που  ξεκινά  την  1η  Σεπτεµβρίου.
Ο  εκπρόσωπος  των  Μη Μουσουλµανικών Βακουφίων στο Ανώτατο Συµβούλιο Βακουφίων, Λάκης Βίγκας, δήλωσε ότι η κοινότητα χρειάζεται  την  υποστήριξη  του κράτους και επεσήµανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση για χρήση ενός δηµοτικού  σχολείου  στους Αγίους  Θεοδώρους  (Zeytinliköy σήµερα) εωσότου ολοκληρωθεί η επισκευή του κτιρίου. «Μας είπαν ότι το θέµα θα επιλυόταν µε το πολυνοµοσχέδιο αλλά δεν έγινε έτσι. Οι αρχές µας ζητούν να περιµένουµε ένα έτος, αλλά οι 8 µαθητές µας ήταν έτοιµοι να φοιτήσουν στο σχολείο» προσέθεσε ο κος Βίγκας.

Η  Today’s  Zaman  παραθέτει τις δηλώσεις του εκδότη της Απογευµατινής Μιχάλη  Βασιλειάδη,  ως  εξής: «Ενέργειες δίχως νόηµα όπως η συγκεκριµένη οδηγούν την ελληνική κοινότητα σε απόγνωση. Δεν  πρόκειται  απλά για ένα σχολείο. Θα πρέπει να δούµε µε µια ευρύτερη προοπτική  την  περίπτωση  αυτή. Όσοι ανήκουν σε µια µειονοτική  οµάδα   όπως  είναι  οι Κούρδοι, οι Έλληνες οι Αρµένιοι- αντιµετωπίζουν προβλήµατα στη χώρα αυτή. Και τα  προβλήµατα  αυτά  έχουν ανακύψει εξαιτίας της έλλειψης  πλουραλισµού  και  της ‘αδύναµης’ δηµοκρατίας. Είναι  σηµαντικό  η  τουρκική κυβέρνηση να δείξει ειλικρίνεια. Για παράδειγµα, αν δεν επιτρέψουν στους νέους ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι οικογένειες είχαν απελαθεί στο παρελθόν, να επιστρέψουν στην Τουρκία και να οργανώσουν τη ζωή τους εδώ,  το άνοιγµα ή το κλείσιµο σχολείων δεν έχει τόση σηµασία. Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε 13.000 Έλληνες από την Τουρκία (το 1964) και κατάσχεσε  τις  περιουσίες τους. Υπήρξε  µεγάλη  καταπίεση εναντίον των Ελλήνων. Τώρα µένει να γίνει ένα πράγµα: να καλέσουν όλους τους  πληγωµένους Έλληνες πίσω  στην Τουρκία. Να τους δοθεί δικαίωµα  διαµονής  και  εργασίας στην Τουρκία. Ειδάλλως το άνοιγµα ή το κλείσιµο σχολείων θα παραµένουν ‘µικρές’ κινήσεις. Όπως µια επιχείρηση  που  δεν  µπορεί  να επιβιώσει µε ανεπαρκή µέσα, τα  προβλήµατα  αναφορικά µε τις µειονότητες στην Τουρκία δεν µπορούν να επιλυθούν χωρίς συγκεκριµένα και καθοριστικά  βήµατα»  δήλωσε στην Today’s Zaman o κ. Βασιλειάδης.

Σηµ.  «Α»:  Η  συνέντευξη από τηλεφώνου άφησε κενά. Αυτό  που  τονίσαµε  ήταν,  οι 13000 άδειες παραµονής και εργασίας  να  αφορούν  ορθοδόξους ελληνικής καταγωγής -ανεξάρτητα  εάν  έχουν  καταγωγή από την Πόλη ή όχι- οι οποίοι θα θέλουν να έρθουν και  να  συµµετάσχουν  στην Οµογένεια,  βοηθώντας  έτσι να αντιµετωπιστεί το µεγάλο µας πρόβληµα, το δηµογραφικό, που δηµιούργησαν οι απελάσεις. Και φυσικά, όπως εκείνοι  που  απελάθηκαν,  να  δικαιούνται να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία µας.


Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινούπολης

2 σχόλια:

  1. Τι κάνει γι’ αυτό η Ελληνική Πολιτεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια ευκαιρία για την οποία έκανε αγώνα ο Πατριάρχης δεν τελεσφόρησε. Μακάρι του χρόνου να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή