Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ο θρίαμβος του Σταυρού και της Αναστάσεως - Γερασιμάγγελος Στανίτσας


Ο  θρίαμβος του Σταυρού και της Αναστάσεως

          Όταν ακούμε τη λέξη θρίαμβος και νίκη έρχονται στο νου μας πολλές φορές εικόνες που έχουν σχέση με ανθρώπινα έργα που προσπαθούν να επιβάλλουν το θέλημά τους στους άλλους μ’ έναν βίαιο τρόπο. Η νίκη προϋποθέτει νικημένους, νεκρούς, καταστραμμένες πόλεις δηλαδή τα τραγικά επακόλουθα ενός πολέμου. Και ο θρίαμβος μας φέρνει στο νου τους νικητές που χαίρονται με ένα υπεροπτικό τρόπο την νίκη τους και τους ηττημένους να περνούν εξαθλιωμένοι μπροστά από τους νικητές.
          Όμως στο χριστιανικό λεξιλόγιο  οι λέξεις αυτές έχουν μια διαφορετική σημασία.
          Η ζωή του Χριστού δεν έχει καμία σχέση με τους άρχοντες του κόσμου τούτου. Η μόνη περίπτωση που μίλησε με άρχοντες  και ηγεμόνες, ήταν όταν δικάζονταν και αναγκαστικά στάθηκε μπροστά τους ταπεινός και έτοιμος να ομολογήσει την αποστολή Του, ταπεινωμένος, βασανισμένος έχοντας την αξιοπρέπεια ενός αθώου καταδίκου. Αλλά και ούτε με τους πλούσιους είχε σχέσεις. Είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στους φτωχούς, τους ταπεινούς και περιφρονημένους. Έλεγε πως ήρθε στον κόσμο γι’ αυτούς, τους καλούσε κοντά Του για να τους αναπαύσει.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ -


Ε΄ΕΩΘΙΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  (Λουκ. Κδ 12-35)
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ  ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Στους χρόνους του Κυρίου η πιστοποίηση της κατάστασης της υγείας ενός ανθρώπου γινόταν από τους ιερείς. Ας θυμηθούμε την θεραπεία των δέκα λεπρών. Ο Κύριος μετά τη συνάντησή τους, τους προτρέπει να δείξουν τους εαυτούς τους στους ιερείς. Είναι φυσικό και λογικό, καθώς ,κατά τεκμήριο, την εποχή εκείνη ήσαν τα πλέον μορφωμένα άτομα και πολλοί  από αυτούς είχαν ευρύτερη παιδεία. Με την πάροδο των αιώνων , όπως ήταν φυσικό, η  εκτίμηση της κατάστασης  της υγείας του κάθε ανθρώπου περιήλθε στους φυσικούς λειτουργούς της ,τους ιατρούς. Στις μέρες μας το ιατρικό πιστοποιητικό υγείας , αποτελεί το ισχυρότερο έγγραφο για την εκτίμηση της κατάστασης ενός ανθρώπου, όχι μόνο για το αν ζει, αλλά αν μπορεί να εργασθεί ,να εκτελεί δικαιοπραξίες και γενικά αν μπορεί να θεωρείται ενεργό μέλος της κοινωνίας και μέχρι  ποιο σημείο θεμελειώνει κάποια δικαιώματα. Έτσι λοιπόν   , εύλογα κάποιος  σύγχρονος αρνητής της Αναστάσεως, ,θα μπορούσε ,βασιζόμενος στην έλλειψη ιατρικής εκτίμησης να την αμφισβητήσει.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Άλσος Αχαΐας

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, μέσα στο αναστάσιμο κλίμα, πανηγύρισε την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Άλσους Αχαΐας, με πληθωρική συμμετοχή ευσεβούς Λαού του Θεού, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Μυτιλήνη. 





Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου (30 Απριλίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου, αδελφού του Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου.
Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν υιός του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Κατάγονταν από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ασχολούνταν με την αλιεία, έχοντας μαζί τους και τον πατέρα τους, καθώς και πολλούς εργάτες. Είχαν δικό τους πλοίο και συνεργάτης τους ήταν και ο Απόστολος Πέτρος. Παρ’ όλα αυτά, όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού «ἀφέντες τὸν πατέρα αὐτῶν Ζεβεδαῖον ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ τῶν μισθωτῶν ἀπῆλθον ὀπίσω αὐτοῦ» ( Μαρκ. 1, 20).
Ο Ιάκωβος μαζί με τον Ιωάννη επέδειξαν μεγάλο ζήλο ως μαθητές του Ιησού Χριστού. Γι’ αυτό και εκλήθησαν «υιοί βροντής» και έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, τα οποία δεν τα εβίωσαν όλοι οι άλλοι Απόστολοι. Έγιναν με τον Απόστολο Πέτρο αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Τρίτη του Πάσχα (30 Απριλίου 2019)


Η σημερινή ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου, είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Επίσης, σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αποστόλου Ιακώβου αδελφού του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου, και επίσης εκ μεταθέσεως από τις 25 Απριλίου, του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος μαζί με τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα κήρυξα το Χριστιανισμό και στην Κύπρου, και επίσης εκ μεταθέσεως από τις 9 Απριλίου, τη μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Ο Ιερομάρτυρας Ραφαήλ, καταγόταν από την Ιθάκη και έζησε στις αρχές του 15ου αιώνα. Αρχικά ονομαζόταν Γεώργιος και στα παιδικά του χρόνια έλαβε πλούσια μόρφωση.

Δελτίο Τύπου Μητροπολίτου ΑΝΔΡΕΟΥ γιὰ τὶς περιουσίες τῶν Χειμαρριωτών


Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ,
ἔκανε τίς ἀκόλουθες δηλώσεις:

«Κατ’ ἀρχήν ἀπευθύνω σέ ὅλους σας, Ἑλλαδῖτες καί Βορειοηπειρῶτες, τόν πασχάλιο χαιρετισμό ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
Ὅμως, τίς ἡμέρες αὐτές τῆς χαρᾶς καί τῆς πνευματικῆς ἀγαλλιάσεως ἦλθε νά σκιάσῃ μιά εἴδηση αὐτόχρημα ἐφιαλτική. Ἡ εἴδηση περιέχεται σέ ἄρθρο στά ἀλβανικά Μ.Μ.Ε. καί παρουσιάζει, ὅτι οἱ κυβερνήσεις Ἀθηνῶν καί Τιράνων ἔχουν ἔλθει σέ συμφωνία γιά τήν Χειμάρρα. Συγκεκριμένα λέει, πώς ἡ Ἑλλάδα παίρνει τά ὑποθαλάσσια πλούσια κοιτάσματα σέ πετρέλαιο, φυσικό ἀέριο καί ἄλλους ὑδρογονάνθρακες, ἐνῷ ἡ Ἀλβανία θά πάρῃ ἐφεξῆς τά ἀκίνητα στήν Χειμάρρα, τά ὁποῖα, δέν ἀνήκουν στούς Ἕλληνες Βορειοηπειρῶτες ἰδιοκτῆτες τους, ἀλλά στό ἀλβανικό κράτος !
Πληροφορίες λένε, ἐπίσης, ὅτι ἡ ἀλβανική κυβέρνηση, μετά τίς κατεδαφίσεις κτισμάτων πού ἀνῆκαν σέ Χειμαρριῶτες Ἕλληνες, πέρασε γρήγορα τόν νόμο περί ἐπενδυτικῶν ἑταιρειῶν, σύμφωνα μέ τόν ὁποῖο ἡ ἰδιοκτησία πού ἔχει γίνει αὐθαίρετα κρατική, διανέμεται σέ ὀλιγάρχες, οἱ περισσότεροι ἀπό τούς ὁποίους εἶναι ἑταῖροι τῶν κυβερνητικῶν ἀξιωματούχων.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στον Εσπερινό της εορτής των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης.

 Μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα αλλά και με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των εν Λέσβω μαρτυρησάντων. Κέντρο του εορτασμού ήταν το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων που ευρίσκεται στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Πατρών. Την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 29 Απριλίου, στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος . 


Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος τόνισε την αγάπη που είχαν οι Άγιοι προς τον Σωτήρα Κύριο, η οποία εκδηλώθηκε με την υπομονή στα μαρτύρια αλλά και με την ομολογία τους.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρίου Πατρών .

 Μέσα στην αναστάσιμη χαρά του Πάσχα εορτάστηκε και η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ρίου Πατρών . Στην Θεία Λειτουργιά προεξήρχε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του τόνισε πως ο Άγιος Γεώργιος ήταν καρπός της Αναστάσεως του Κυρίου, καθώς έδωσε την χριστιανική μαρτυρία μιμούμενος τον Ιησού Χριστού. Κλείνοντας μετάφερε τις αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά ευλογημένα.



Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην Γαλλία

 Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+
Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην Γαλλία
Συνεχίζοντας την συμμετοχή του στο κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+, που υλοποιεί με σχολεία από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Καράτουλα επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη Ταρνός της Γαλλίας. Εκεί σε συνεργασία με το τοπικό Κολλέγιο Λανγκεβέν Βαλλόν ήρθε σε επαφή με την τοπική παραγωγή και τις παραδόσεις της Χώρας των Βάσκων και του Λαντ, που αποτελούν τις περιοχές της ΝΔ Γαλλίας, από τις οποίες αντλούν τα θέματα οι Γάλλοι εταίροι του Προγράμματος.

 Ομάδα 7 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών, αποτελούμενη από την Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου και καθηγήτρια Γαλλικών κ. Ανδρομάχη Λέλλα και τον φιλόλογο του Σχολείου και υπεύθυνο υλοποιήσεως του Προγράμματος κ. Γεώργιο Κουρκούτα κατέφθασε στις 7 Απριλίου στο Αεροδρόμιο του Μπιαρίτζ, από όπου οι μαθητές μεταφέρθηκαν στις οικογένειες που θα τους φιλοξενούσαν.

Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην επιστημονική Ημερίδα στον Πύργο Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα από τα Έπη του Ομήρου

 Το Γυμνάσιο Καράτουλα στην επιστημονική Ημερίδα στον Πύργο
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα από τα Έπη του Ομήρου
Και φέτος έδωσε το δικό του ¨παρών¨ στην επιστημονική Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με κεντρικό άξονα το θέμα «Εγκέφαλος… τόσο μικρός τόσο μέγας», 8 Σχολικές μονάδες από την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας συμμετείχαν με το δικό τους πρόγραμμα σε αυτήν την εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου, το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2019.

 Ανάμεσα στα Σχολεία και φέτος παρουσίασε το δικό του Πρόγραμμα το Γυμνάσιο Καράτουλα.  Με βασικό θέμα «Λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από κείμενα του Ομήρου» οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου Καράτουλα Μαρία Στροφύλλα, Φώτης Γρηγορόπουλος, Κατερίνα Πατσούρη, Μαρία Γιαννοπούλου και Γεωργία Κατσίγιαννη ανέπτυξαν θέματα που συσχετίζουν τους στίχους της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδος» με την προσέγγιση του εγκεφάλου και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που προκύπτουν από αυτές.

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

          Χιλιάδες Πατρινοί καί ἄλλοι ἐπισκέπτες ἀπό ἄλλα μέρη, συμμετεῖχαν  στόν Ἑσπερινό της Ἀγάπης πού ἐτελέσθη τήν Κυριακή τοῦ Πάσχα τό ἀπόγευμα, 28.4.2019, στόν Νέο Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου καί συγχοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, τῇ συμμετοχῇ ὃλων σχεδόν τῶν Ἱερέων καί Διακόνων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.



           Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀνεφέρθη στά μηνύματα τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου μας, πού εἶναι ἡ χαρά, ἡ ἀγάπη καί ἡ ἐλπίδα.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 29 Απριλίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Α. Θ. Παναγιότης, Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου καί Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας, ἐπεσκέφθη ἐν τῷ Σισμανογλείῳ Μεγάρῳ τήν ἑορτάσασαν τά ὀνομαστήρια αὐτῆς Εὐγεν. κ. Γεωργίαν Σουλτανοπούλου, Γεν. Πρόξενον τῆς Ἑλλάδος ἐν τ Πόλει, καί ηὐλόγησεν αὐτήν καί τούς οἰκείους της.
*   *   *
          Α. Θ. Παναγιότης, Πατριάρχης, ἐπί τῇ . μνήμῃ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ . Ναῷ τῆς Κοινότητος Ἐδιρνέκαπου κατά τόν μεθέορτον Ἑσπερινόν τῆς ἑορτῆς, τήν Δευτέραν τῆς Διακαινησίμου, 29ην Ἀπριλίου, καθ᾿ ὅν τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Νήφων.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Α. Θ. Παναγιότης, Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ . Βήματος τοῦ πανηγυρίσαντος Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ κατά τήν τελεσθεῖσαν Τρισαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Δευτέραν τῆς Διακαινησίμου, 29ην Ἀπριλίου, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου καί συνιερουργούντων αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἰκονίου κ. Θεολήπτου καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου, καθ᾿ ἥν ἐτελέσθη καί εἰθισμένη ἀρτοκλασία ὑπέρ τῶν ἐν Ἀμερικῇ καί ἁπανταχοῦ τῆς δεσποτείας Κυρίου προσφιλῶν τέκνων τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίας.   

O ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ WULFF ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ὁ πρῴην Πρόεδρος τῆς Γερμανίας Ἐξοχ. κ. Christian Wulff εἰς τά Πατριαρχεῖα

          Τήν Δευτέραν τῆς Διακαινησίμου, 29ην Ἀπριλίου, προσῆλ-θεν εἰς τά Πατριαρχεῖα ὁ Ἐξοχ. κ. Christian Wulff, πρῴην Πρόεδρος τῆς Ὁμοσπονδιακῆς Δημοκρατίας τῆς Γερμανίας, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Peter Kettner, Διευθυντοῦ τοῦ Προσωπικοῦ Πολιτικοῦ αὐτοῦ Γραφείου, Michael Reiffenstuel, Γεν. Προξένου τῆς Χώρας ἐν τῇ Πόλει, καί Servet Topaloğlu, Ἐπιχειρηματίου, πρός πραγματοποίησιν ἐθιμοτυπικῆς ἐπισκέψεως. Α. Ἐξοχότης ἔσχε συνάντησιν καί ἐγκάρδι-ον συνομιλίαν μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ, περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος, καθ᾿ ἥν παρέστη καί Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος.

Άγιος Γεώργιος Δευτέρα του Πάσχα (29 Απριλίου 2019)


Σήμερα 29 Απριλίου, Δευτέρα της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, εκ των Ο΄ Αποστόλων και της μάρτυρος Κερκύρας.
Επίσης εκ μεταθέσεως από τις 23 Απριλίου εορτάζουμε Δευτέρα του Πάσχα, της Διακαινησίμου εβδομάδας, δηλ. της εβδομάδας, που ουσιαστικά θεωρείται ως μία ημέρα και επανάληψη της ημέρας της Αναστάσεως, τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος έζησε στα τέλη του 3ου – αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., επί βασιλείας του Διοκλητιανού.
Γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς και έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία δέκα ετών. Η μητέρα του τον έφερε μαζί της  στην πατρίδα της, την Παλαιστίνη.

Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου Άνω Πατησίων Ακολουθία της Παννυχίδος - Τελετή της Αναστάσεως,


Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου Άνω Πατησίων
Ακολουθία της Παννυχίδος - Τελετή της  Αναστάσεως, Αναστάσιμος Όρθρος- Θεία Λειτουργία 27-4-2019

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΑΡΑ ΜΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ


ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ,  ΧΑΡΑ  ΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

     «Νυνί δέ Χριστός ἐγήγερται ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχή τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο».[1]Ἡ Μία, Ἁγία, Καθολική, καί Ἀποστολική Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, τουτέστιν, ἡ Ὀρθόδοξη, διά τῆς Ἀναστάσεως ἀνακεφαλαιώνει τά πάντα ἐν Χριστῷ ( ἰδού καινά ποιῶ τά πάντα) καί τά πλημμυρίζει φῶς καί χαρά ἀποσπώντας τα ἀπό τή φρίκη, τή δυσωδία, καί τά σκοτάδια τοῦ Ἅδου. Ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησία εἶναι Μία καί μοναδική, διότι κεφαλή της εἶναι ὁ ἕνας καί μοναδικός Σωτήρας, ὁ Θεάνθρωπος Ἰησοῦς Χριστός, ὁ Μεσσίας.
     Στήν ἐκκλησία, χάριτι Θεοῦ, ὅλοι οἱ ἄνθρωποι γίνονται ὡς μία φύση, ὡς μία βούληση, συνενούμενοι μέ τόν Τριαδικό Θεό καί μεταξύ τους σέ αἰώνια κοινωνία εἰρήνης καί δικαιοσύνης.Ἐπίσης ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησία εἶναι Ἁγία καθότι φανερώνει τό θεανθρώπινο Σῶμα τοῦ ἀναστάντος Χριστοῦ τοῦ ὁποίου κεφαλή εἶναι ὁ Ἴδιος ὁ Πλάστης, γενόμενος Ἐκκλησία διά τῆς ἐνσαρκώσεως, ἀλλά καί ἐξαγιάζοντας τά μέλη τοῦ Σώματος τῆς Ἐκκλησίας ὡς Σῶμα, μέ τό Πάθος, τόν Σταυρό τόν Τίμιο, τήν Ἀνάσταση, τήν Ἀνάληψη, τήν διδασκαλία, τά μυστήρια καί ἐν ὀλίγοις, μέ τόν καθόλου θεανθρώπινο βίο Του.

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Μεγαλειώδης καί λαμπρά ἡ ἑορτή τοῦ Πάσχα στήν Πάτρα.

Μέ λαμπρότητα καί κάθε ἐπισημότητα ἑορτάσθη ἡ Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.
Λίγο πρό τῆς τελετῆς τῆς Ἀναστάσεως καί τῆς Πασχαλινῆς Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ἡ ὑποδοχή τοῦ Ἁγίου Φωτός στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στό Ἐπισκοπείο τῶν Πατρῶν, ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, τόν  Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, παρουσίᾳ πολλῶν Ἱερέων καί πλήθους Λαϊκῶν.



Τήν τελετή τῆς Ἀναστάσεως καί τήν Ἀναστάσιμη Θεία Λειτουργία ἐτέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος στόν μεγαλοπρεπῆ  Νέο Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν, μέ τήν συμμετοχή χιλιάδων εὐσεβῶν χριστιανῶν ἀπό τήν Πάτρα καί ἀπό ἂλλες περιοχές.

Η ακολουθία της Αναστάσεως στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος Ηγούμενος  της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Νέας Υόρκης προέστη της ακολουθίας της Αναστάσεως και εν συνεχεία της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας η οποία τελέσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη. Συγκινητική ήταν και φέτος η παρουσία πλήθους πιστών που παρέμειναν στον Καθολικό της Μονής καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.





Η Τελετή και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Πατρών

  Το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών αρχικά η τελετή της υποδοχής του Αγίου Φωτός, η ακολουθία της Πανηχίδος με την τελετή της Αναστάσεως και στη συνέχεια η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία  με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.
Χριστός Ανέστη!!!
Χρόνια πολλά!!!



Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το Άγιον Πάσχα 2019


† ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ἐλέῳ Θεοῦ, Ἀρχιεπίσκοπος
Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου,
Παντὶ τῷ Χριστεπωνύμῳ Πληρώματι
τῆς Ἁγιωτάτης Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου,
Χάριν, εἰρήνην καὶ εὐλογίαν παρὰ τοῦ ἐνδόξως ἐκ νεκρῶν
Ἀναστάντος Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Χριστὸς Ἀνέστη!
Τὸ δράμα τῆς ἁμαρτίας, ποὺ ξεκίνησε μὲ τὴν παρακοὴ τῶν πρωτοπλάστων, βρίσκει σήμερα τὴ λύση του. Ὁ θάνατος, ὁ ὁποῖος εἰσῆλθε στὸν κόσμο, ὡς συνέπεια τῆς ἁμαρτίας, παύει πιὰ νὰ εἶναι φρικτὸς γιὰ τοὺς πιστούς. “Χριστὸς γὰρ κατῆλθε συντρίβων καὶ λύων τὰς δυνάμεις αὐτοῦ”. Ὁ Ναὸς ὁ ἔμψυχος, τὸν ὁποῖο ἡ πώρωση τῆς θρησκευτικῆς ἡγεσίας τῶν Ἑβραίων εἶχε κατακρημνίσει, ἀνοικοδομεῖται “ἐν τρισὶν ἡμέραις”. Ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος, “ὅν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες”, ἀναλαμβάνει, αὐτεξουσίως, τὴ θέση του “εἰς κεφαλὴν γωνίας”, στὰ θεμέλια τοῦ νέου κόσμου, μετατρέποντας “τὰ πάντα καινά”. Ἐκεῖνος, ποὺ γιὰ μιὰν ἑβδομάδα κατέστη τὸ ἀντικείμενο τῆς θλίψης μας, γίνεται σήμερα ἡ αἰτία τῆς χαρᾶς μας.