Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Θεόδωρος Γεωργόπουλος - Του Γεωργίου Γάκη


 Θεόδωρος Γεωργόπουλος
Θεολόγος

 Τις ημέρες των Χριστουγέννων 2023 έφυγε από αυτή τη σύντομη ζωή ο αγαπητός και σεβαστός μου συνάδελφος και αδελφός εν Χριστώ, ο μακαριστός θεολόγος, Θεόδωρος Γεωργόπουλος και ήδη αναπαύεται στη Βασιλεία του Θεού, για την οποία εργάστηκε σε όλη του τη ζωή από πάσης πλευράς.
Τι να πρωτοθυμηθώ για την αγία αυτή μορφή. Εγώ είμαι πολύ μικρός για να σκιαγραφήσω την προσωπικότητά του, ως επιστήμονα και ως ανθρώπου.
Γνωριστήκαμε το 1967 στο Βλαχιώτη Λακωνίας, όπου πρωτοδιορίστηκα εκεί ως θεολόγος. Τότε ο αγαπητός μου και σεβαστός, Θεόδωρος Γεωργόπουλος υπηρετούσε εκεί. Μόλις γνωριστήκαμε, άρχισα να καταλαβαίνω τι ήταν αυτός ο συνάδελφος. Έμενε σε ένα σπιτάκι, χωρίς καμία άνεση, επειδή ήθελε να ζει μοναχικά μαζί με τον γέροντα ιδιοκτήτη του σπιτιού από τον οποίο το είχε νοικιάσει.
Στην πρώτη επίσκεψη που του έκανα, κατάλαβα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ μορφωμένος, μεγάλος επιστήμονας και ως εκπαιδευτικός μου φάνηκε ότι ήταν ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Όλο και περισσότερο γνωριζόμασταν και πλησιάζαμε ο ένας τον άλλο και γνωριστήκαμε καλά.


Με τον καιρό έμαθα τα εξής: δεν άλλαζε κατοικία γιατί ήθελε να ζει ως μοναχός και να μην σκανδαλίσει τους συντοπίτες του. Δεν ξόδευε για τον εαυτό του παρά μόνο ελάχιστα και για να του μένουν χρήματα να τα στέλνει στους θετούς του γονείς και σε οικογένειες της Αρεόπολης, οι οποίες τα είχαν ανάγκη.
Μα μήπως ήταν μόνο αυτό; Είχε αντιμετωπίσει στη ζωή του πολλές δυσκολίες. Δεν έζησε ως παιδί αρμονική οικογενειακή ζωή, καθώς ο πατέρας του ήταν ναυτικός και έλειπε διαρκώς και η δυστυχισμένη μητέρα του, για να τα βγάλει οικονομικά, ζήτησε από ένα ζευγάρι μεγάλης ηλικίας να τον υιοθετήσουν. Οι γονείς αυτοί αρρώστησαν σύντομα και για να μην φύγει από κοντά τους ο υιοθετημένος Θεόδωρος προσπάθησαν να τον δεσμεύσουν σε ηλικία 13 ετών.
Παρόλα αυτά και επειδή ο Άγιος Θεός τον είχε προικίσει πνευματικά, κατάφερε χωρίς κανένα φροντιστήριο να περάσει στο Πανεπιστήμιο τρίτος και να πάρει το πτυχίο του με Άριστα.
Πιστεύω ότι λίγοι άνθρωποι υπάρχουν στον κόσμο αυτό με τα χαρίσματα που είχε ο αγαπητός και μεγάλος δάσκαλός μου, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος.
Κυνηγημένος από παντού, αλλά με μεγάλο πνεύμα, ήταν άριστος επιστήμονας και υποδειγματικός χριστιανός. Η ζωή του όλη ήταν ένα μαρτύριο! Παρόλα αυτά από όπου πέρασε, άφησε τα χνάρια του βαθιά και ανεξίτηλα, τα οποία επηρέασαν όχι μόνο εμάς τους συναδέλφους του αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, στην οποία εργάστηκε.
Είναι πολύ φτωχά αυτά που γράφω για τον αδελφό μου. Γιατί από όποια πλευρά και να τον πλησίαζες αυτόν τον άνθρωπο του Θεού, όχι μόνο θα τον θαύμαζες αλλά και θα προσπαθούσες να τον μιμηθείς σε όλη του τη ζωή. Στην επιστήμη ήταν κινητή βιβλιοθήκη. Όποιο θέμα και αν έθιγες, την ίδια στιγμή και χωρίς αναβολή θα έπαιρνες την πιο σοφή απάντηση και άποψη. Και αυτό, όμως, σε σχέση με την αγία ζωή του ήταν λίγο. Στο Γυμνάσιο Βλαχιώτη Λακωνίας πέρασαν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί. Όλοι κάτι προσέφεραν όλοι κάτι προσπάθησαν να αφήσουν ως αποτύπωμα. Ο μακαριστός Θεόδωρος Γεωργόπουλος, παρά τα τόσα βάσανά του, ήταν πάντοτε φως Χριστού, τόσο λαμπερό, ώστε όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο να προσπαθούμε να τον μιμηθούμε σε όλα του και κυρίως στη ζωή του.
Δεν μπορώ, ειλικρινά, μα γράψω άλλα. Ένα μόνο θέλω να σημειώσω. Ο μακαριστός Θεόδωρος Γεωργόπουλος, ως επιστήμονας υπήρξε μοναδικό φαινόμενο. Ο ανεπανάληπτος όμως εν Χριστώ αδελφός είχε ζωή που ήταν φως και έλαμπε και δίδασκε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Να έχουμε όλοι την ευχή του και να μας αξιώσει ο άγιος Θεός να τον μιμηθούμε και όσοι τον γνωρίσαμε να αγωνισθούμε – προς δόξαν Θεού – για τις αξίες και τα ιδανικά που τόσο πιστά υπηρέτησε στη ζωή του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΚΗΣ

10 σχόλια:

  1. Να μας στηρίζει με την προσευχή του και να προσπαθήσουμε κατά το μέτρο του δυνατού να του μοιάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτες οι μορφές είναι πολυτιμο να προβαλλονται για να υπάρχουν παραδείγματα χριστιανικης βιωτης στη δύσκολη καθημερινότητα και στις δοκιμασιες βιου.Θα ητο πολυτιμο να διασωθει το αρχείο τα γραπτα και η βιβλιοθήκη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω στο βιβλιοπωλείο της ζωής που ερχόταν και επισκεπτόταν τον Τάσο.Ηταν άνθρωπος φινετσατος και πάντα γελαστος. Ο παράδεισος τον περιμένει στην αγκαλιά του
    Παναγιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχα την τιμή να είμαι μαθητής του στο γυμνάσιο Βλαχιώτη που ήταν ως εκπαιδευτικός, αλλά και στην έξω ζωή του είχαμε κάποιες συναντήσεις είτε στην εκκλησία, στο κατηχητικό ή στο παπά της ενορίας μου που επισκεπτόταν τακτικά στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.
    Αγία μορφή με ένα πρόσωπο που έκπεμπε φως.....
    Με έναν λόγο που σε καθήλωνε όταν τον άκουγες και δεν ήθελες να σταματήσεις να μιλάει....
    Αρετές πολλές που αν υπάρχουν πολλές, τις είχε όλες στο μέγιστο....
    Ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του και εύχομαι να μας προσέχει από το παράδεισο που είναι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ είχα την τύχη να ειμε μαθήτρια του στο γυμνάσιο Βλαχιώτη οποίο φωτισμένος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και όταν ερχόμουν στην περιοχή μου πάντα ρωτούσα εάν υπάρχει*ας ας αναπαύεται εν ειρήνη στους κόλπους του Χριστού μας και να προσεύχεται και για εμάς τους αμαρτωλούς 🌠🌠🌠

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είχα την τιμή να ήμουν μαθητής του για τα εξη χρόνια του Γυμνασίου στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος με λιτή ζωή παράδειγμα προς μίμηση. Εύχομαι καλό παράδεισο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπήρξα μαθητής του και μάλιστα δυναμαι να πω, ο πιο αγαπημένος. Είχαμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και επειδή ήμουν στους διακριθέντες, παραστάτης της Σημαίας στην Δ - Ε τάξη και Σημαιοφόρος στην ΣΤ Τάξη (1971) με υπεραγαπούσε. Τα αισθήματα μου ήταν αμοιβαία. Άριστος Καθηγητής και ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΑΣ ΕΊΝΑΙ ΕΛΑΦΡΎ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΆΖΕΙ, ΚΑΛΟ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ ΝΑ ΈΧΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είχα την τύχη την τιμή και την ευλογία να τον έχω καθηγητή στο Γυμνασιο και στο Λύκειο Αρεόπολη αλλά και στο Κατηχητικό. Αργότερα τον έβλεπα στο Βλάχιωτη όπου έμεινα 5 Χρόνια εργαζόμενος σαν Γεωπονος .
    Ήταν η επιτομή και το υπόδειγμα πεφωτισμενου παιδαγωγου και πραγματικου Χριστιανού.Πολυμαθης και ανοικτόμυαλος μπορούσε να συζητησει κάθε θέμα .
    Έχει επιδείξει ιδιαιτερα πλουσιο και διακριτικό Φιλανθρωπικο έργο.
    Είχα την αγάπη του και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του.Με παρότρυνε να διαβάζω πράγμα που μου άρεσε.
    Διάβασα με λάμπα πετρελαίου ανειζομενος όλη τη βιβλιοθήκη του Σχολείου μας που είχε χαρίσει ο Μανιατης Λογοτέχνης Γιάννης Φτέρη ( Τσιμπιδαρος).
    Έγινα καλος μαθητής και σημαιοφόρος.
    Ήμουν όμως και λίγο ατίθασος και αιρετικος
    Θυμάμαι ένα στιγμιότυπο που αναδεικνύει το μέγεθος της πραοτητας της ανεκτικότητα και της Σοφίας του.
    Μια μέρα μας έκανε μάθημα για τις ιδιότητες του Θεού λεγοντας:Ο Θεός είναι Πανάγαθος Παντοδύναμος Αθάνατος......Τότε εγώ ως αντιρρησίας του λέω με περίσσιο θράσος. Κύριε Καθηγητά είπατε ότι είναι Παντοδύναμος και είναι και Αθάνατος.
    Ναι μου λεει.Μπορει ν'αυτοκτονησει τον ρωτω .
    Μένει για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλός και μετά χωρίς ίχνος οργής μου λέει:
    Ιωάννη έχεις και Αγιο όνομα και οξυνοια
    Δεν περίμενα από σένα τετοια ερωτηση αλλά μάλλον τοκανες για να διαλύσεις σε όλους κάθε κακόβουλη σκεψη .
    Γνωρίζεις ότι ο Θεός είναι πηγή του Καλού της Αγάπης και της Ζωής Αυτός δεν φέρνει θάνατο .Αυτος ενικησε το θανατο Τι μεγαλείο και ορθολογισμός
    Αντίθετα όταν το είπα σ'εναν άλλο μονόχνωτο Θεολογο με πέταξε έξω λέγοντας:Έξω. Δεν εκτρέπεσαι Αυτοι είναι λογος του Αντίχριστου.
    Μετά από λίγες μέρες είδε το μεγαλυτερο αδελφό μου παλιό άριστο μαθητή του και πτυχιούχο της Νομικής και του είπε:Αλέξανδρε ο Ιωάννης είναι ενας πολύτιμος ακατέργαστος λίθος.
    Με λίγη καλή επεξεργασία θα γίνει αδαμας.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ.
    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΑΛΟΥ Κ'ΑΓΑΘΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
    ΣΤΑ ΑΓΙΑ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ .
    Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΑ .
    Τζεφερακος Ιωάννης
    Γυθειο Λακωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΦΗΜΗ Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡ. ΔΟΥΒΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο μας λείπουν αυτά τα φωτεινά παραδείγματα ...Ο Θεός να τον αναπαύσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή