Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Θεολόγος - Αιωνία η μνήμη!

Ὁ αγαπητός μου
Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Θεολόγος
εκ Μάνης ορμώμενος

Όπως πληροφορήθηκα από τον π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο με μήνυμά του, ανέχωρησε για την επουράνιο Βασιλεία, από την Αθηνά όπου τα τελευταία χρόνια κατοικούσε. Φεύγοντας ο χρόνος έφυγε ενας καλός και ανεκτίμητος φίλος. Τέτοια ημέρα 
αναπαύτηκε εν Κυρίω, ο επί σειρά ετών προϊστάμενός μου  στην Ζωή, Κωνσταντίνος Καντζιούρας.

Επικοινωνούσα μαζί του τηλεφωνικά, αφού τους τελευταίους μήνες είχε από τον covid προβλήματα υγείας.

Τον γνώρισα στην Πάτρα, την οποία επισκεπτόταν συχνά, και το βιβλιοπωλείο Ζωή ήταν χώρος καθημερινής αναστροφής του με φίλους. Τον είχα επισκεφθεί στο Βλαχιώτη Λακωνίας όπου ήταν ο τόπος διαμονής του δεκαετίες, και μετά στο Ολυμπιακό χωριό στην Αθήνα.

Ως καθηγητής Θεολόγος και γυμνασιάρχης υπήρξε ζηλωτής της εκπαίδευσης, δάσκαλος και παιδαγωγός. Ως λαϊκός ιεροκήρυκας του Ευαγγελίου στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης υπήρξε αληθινός κήρυκας του Ευαγγελίου. Είχε συνέπεια λόγων και πράξεων. «Ανδρὸς χαρακτὴρ εκ λόγου γνωρίζεται», έγραφε ο Μένανδρος.

Όσο όμως και αν έγραφα εδώ για την προσφορά και το έργο του στην Εκκλησία, την θεολογία  και την Εκπαίδευση, θα κινδύνευα να τον αδικήσω, αν δεν στεκόμουν στις σπάνιες αρετές που συνδύαζε το πρόσωπό του. Πράος και μειλίχιος, διαλλακτικός αλλά και αποφασιστικός εκεί που έπρεπε, πνευματικός αλλά και πνευματώδης, πάντα ευχάριστος, με βαθιά και ποιοτική αίσθηση του χιούμορ, ήταν περιζήτητος στη συναναστροφή. Ήταν η επιτομή της ευγένειας.


Υπέρμαχος σε ζητήματα Δογματικά και Πίστεως. Αριστούχος της Θεολογίας με μνήμη σπουδαία έως και τώρα. Μαθήτευσε κοντά στον Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη και υπήρξε φίλος και συμφοιτητής του μακαριστού Νικολάου Σωτηρόπουλου. Αγωνιστής υπέρ των 12 μητροπολιτών. Είχε το χάρισμα του δεινού συζητητή η ηρεμία του και η επιχειρηματολογία του σε αφόπλιζαν. Διάβαζε λογοτεχνία, άκουγε και γνώριζε κλασική μουσική. Είχε καταπληκτική άρθρωση και για χρόνια ακουγόντουσαν Πατερικά κείμενα, το Γεροντικό και άλλα από τα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα σε κασέτες που τα βράδια για να υπάρχει ησυχία έγραφε στο Βλαχιώτη.

Η εκδημία του σημαίνει για πολλούς από εμάς την απώλεια ενός ανεκτίμητου και ειλικρινούς φίλου, ενός ανθρώπου που ομόρφαινε τη ζωή όσων βρίσκονταν δίπλα του. Παρηγοριά η πεποίθησή μας ότι θα ακούσει το: «Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! επί ολίγα ης πιστός, επί πολλών Σε καταστήσω· είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».
 «καλό παράδεισο»

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος 

ΥΓ. Έγραψα λίγα και σύντομα διότι διέκοψα για λίγο απασχόλησή μου. Είμαι εκτός Ελλάδος. Ζητώ συγνώμη από τον μακαριστό. Ο χρόνος δεν επαρκούσε.

Διάβασε και ΕΔΩ

7 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΚΗΣ είπε...

Είχα την ευλογία (όχι τύχη) να τον έχω πνευματικό πατέρα. Η παρουσία του πάντα είχε κάτι να μας πει. Είχε καταφέρει όλοι να τον λέμε νουνό. Κρεμόμασταν από τα χείλη του, κάθε φορά που μας μιλούσε. Πάνω από όλα όμως η ζωή του ήταν ζωή ενός Αγίου. Το λέγαμε και το πιστεύαμε ότι σπίτι μας φιλοξενούσαμε έναν άγιο άνθρωπο. Νουνέ μας αγαπημένε, πολυσέβαστε συνέχισε να προσεύχεσαι για εμάς! Σε ευχαριστούμε για το παράδειγμα της οσιακής ζωής σου. Πας εκεί που λαχταρούσε η ψυχή σου! Καλό παράδεισο!!

Αναστάσιος είπε...

Προς: 31 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:04 μ.μ

Αγαπητέ μου κ. Παναγιώτη Γάκη.
Πράγματι ο «νουνός» ήταν ένας άγιος άνθρωπος που βίωνε τον χριστιανισμό. Σε αγαπούσε και σε καμάρωνε. Πάντα με γλυκούς λόγους μίλαγε για τον αναδεξιμιό του, και τον καλό επιστήθιο και οικογενειακό του φίλο τον πατέρα σου. Άλλος ένας πρεσβευτής για σας, μετά την ευλογημένη μητέρα σου είναι στον Ουρανό.
Σας συλλυπούμαι, και ας πρεσβεύει για όλους μας.
Η απουσία μου με στενοχωρεί που δεν μπορώ να παραβρεθώ στην εξόδιο ακολουθία του.
Με βεβαιότητα το λέω ότι είναι στον Παράδεισο για τον οποίο ζούσε.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 31 Δεκεμβρίου 2023 στις 10:04 μ.μ

Και κάτι ακόμα.
Σε παρακαλώ γράψε κάτι για το αξίζει. Εσύ που τον έζησες μπορείς να μας πεις πολλά.
Το ίδιο και ο πατέρα σου, ο αγαπητός μου κ. Γεώργιος Γάκης.
Νομίζω ότι αξίζει να σκιαγραφηθεί η αγία μορφή του, από σας που είσαστε οι δικοί του άνθρωποι.
Αναμένω.

Ανώνυμος είπε...

Από όσο είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω συνυπογράφω όλα όσα γράφτηκαν. Να αναπαύεται και να έχουμε την ευχή του!
Γ. Δ. Μαρκάκης

Νικόλαος Μεσσαλάς είπε...

Ἀγαπητέ μου Ἀναστάσιε,
Τόν γνώρισα καί ἐγώ λίγες φορές ὅταν ἐρχόταν στό βιβλιοπωλεῖο πού ἐργαζόσουν.
Μοῦ εἶχε ἀφήσει ἄριστη ἐντύπωση ἀπό τήν ὅλη παρουσία του. Ἧταν εὐγενής, προσιτός, γλυκομίλητος, χαμογελαστός, εἰρηνικός, φιλικότατος μέ ὡραῖα μάτια πού σέ τραβοῦσαν. Προσυπογράφω ὅλα ὅσα γράφεις.
Αἰωνία ἡ μνήμη του καί πάντα θά τόν μνημονεύω.
Μέ πολλή ἀγάπη Χριστοῦ καί εὐχές
π. Νικόλαος

ΓΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Θέλετε να γράψω και εγώ; Επειδή έγραψε ο πατέρας μου γι' αυτό σας ρωτώ. Εγώ θέλω πολύ αλλά φοβάμαι μήπως δεν πρέπει το blog να έχει τόσες αναφορές.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 2 Ιανουαρίου 2024 στις 6:25 μ.μ.

Αγαπητέ μου Παναγιώτη Γάκη.
Ο πατέρα σου έγραψε σημαντικά πράγματα για την ζωή του. Τα δημοσίευσα.
Ο αείμνηστος ήταν για όσους τον γνωρίσαμε σπουδαία μοναδική προσωπικότητα.
Προσωπικά θα σε παρακαλούσα όταν μπορέσεις να γράψεις για τον «νουνό» σου, γιατί πολλά έχεις να μας πεις. Όταν γράψεις να σταλούν στο: anastasios2009@yahoo.gr
Θα ωφεληθούνε όσοι διαβάσουν.
Ζούσε το Ευαγγέλιο στην εποχή μας με την ζωή του.