Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Εξεδήμησε προς Κύριον ο αρχιμ. Γαβριήλ Αθανασιάδης


"Απέδωκεν οσίοις μισθόν κόπων αυτών" 
(Σ.Σολ. ι΄ 17)

Ετελειώθη  και εξεδήμησε προς Κύριον 
την Τρίτη 15η Δεκεμβρίου 2020
ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Αθανασιάδης  
 
Ο ταπεινός Γέροντας μας π. Γαβριήλ Αθανασιάδης συνταξιούχος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων "Ο ΣΩΤΗΡ",  υπήρξε Πνευματική μορφή που διακόνησε επί δεκαετίες με διακριτικότητα την ιερά Εξομολόγηση και τον ιερό Άμβωνα. Φειδωλός στις κουβέντες, αλλά με πλουσιότατη φώτιση Θεού στην καθοδήγηση ψυχών. Απλός, απέριττος, πράος και προσηνής, ο αείμνηστος π. Γαβριήλ, υπήρξε πλήρης αγάπης και επιεικείας προς τους αμαρτωλούς, συγκαταβατικός στις ανθρώπινες αδυναμίες, ενθάρρυνε, ενέπνεε και οικοδομούσε με τα απλά, πλήρη όμως πνευματικότητας κηρύγματά του και με τις ήπιες και κατάλληλες συμβουλές του.

Υπήρξε, ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου. Διέτρεξε και μετά την συνταξιοδότησίν του, όλη την Ιερά Μητροπολη Πατρών, την οποίαν ιδιαιτέρως είχε αγαπήσει, Κηρύσσει, εξομολογεί, στηρίζει, εμπνέει αγάπη Χριστού. Πάμπολλα είναι τα πνευματικά του τέκνα.

Εκεί εις το Ι. Εξομολογητήριο, της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και των ναών που πήγαινε για κήρυγμα στηρίζει πλήθη κλονισμένων ψυχών, καθοδηγεί, ανευρίσκει ιερατικές κλήσεις, βαθαίνει πόθους αφιερώσεως εις τον παρθενικό και άγιο βίο. Πολλοί είναι οι ιερείς οι οποίοι κατόπιν επισταμένης εξετάσεως και πνευματικής καλλιέργειας έλαβαν το χάρισμα της ιερωσύνης.  

Αφήνει φεύγοντας για τα ουράνια πλούσιο συγγραφικό πνευματικό έργο, ταυτόχρονα και φιλανθρωπικό αφού δικό του δημιούργημα η Μ. Φ. Η. «Η Αγία Σκέπη» της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.

Η όλη ζωή του ήτο ζωή οσίου, πιστού και αφοσιωμένου διακόνου του Χριστού και της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η εσωτερική ζωή του και η ιερατική δράσις του αποτελούν ζωντανό μάθημα, μεγάλο μάθημα, που καλεί κάθε εργάτη του Ευαγγελίου, να τον έχουν ως πρότυπο.

 
    Αιωνία του η μνήμη.

Με ευγνωμοσύνη για όσα στην ι. Εξομολόγηση με δίδαξε. 
Αναστάσιος Κωστόπουλος

31 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΕΔΗΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΘΟΡΑΣ Ο ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ, Ο ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ, Ο ΣΤΟΡΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ, Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ, Η ΑΓΑΠΩΣΑ ΚΑΡΔΙΑ, Η ΔΙΑΥΓΗΣ ΣΚΕΨΗ,Η ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΜΑΣ, Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ, Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, Ο ΙΑΤΡΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΜΑΣ, Ο ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΝ!
ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΑΟΚΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Ο ΑΦΑΝΗΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Ο ΝΟΥΣ Ο ΑΝΑΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΩ!!
ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΩΜΕΝ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΩΝ ΩΝ ΑΝΤΑΠΕΔΩΚΕΝ ΗΜΙΝ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΕ ΜΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑ, ΠΑΠΟΥΛΗ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ ,ΟΔΗΓΕ ΜΑΣ ΣΟΦΕ,ΤΑΠΕΙΝΑ ΣΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ , ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΩΣΑ ΑΓΙΑ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΟΔΟ!!
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΤΟ "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"ΜΑΣ! ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΣΟΥ ΠΟΔΙΑ , ΠΟΥ ΟΡΓΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ "ΕΝΕΚΕΝ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ".
ΚΑΙ ΤΩΡΑ,ΤΙΜΙΕ ΠΑΤΕΡ, ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΣΟΥ, ΣΕ ΚΑΤΑΣΠΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ!
ΑΝ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΟΝΑΜΕ ΠΟΛΥ... ΕΣΥ , ΓΛΥΚΥΤΑΤΕ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡ, ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ¨ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν τον ήξερα αλλά κατάλαβα ότι δεν θα ήταν νεωτεριστής αλλά παραδοσιακός κληρικός.
Καλή ανάπαυση στην ψυχή του!

Θάλεια είπε...

Την ευχή του πνευματικού μας πατρός να έχουμε όλοι!Να πρεσβεύει πλέον από την πολυπόθητη Βασιλεία για όλους μας! Να τον επικαλουμαστε και δι'ευχων του να προκοβουμε στην αρετή.

Καλόν Παράδεισο πάτερ Γαβριήλ!
Την ευχή σου...

Ανώνυμος είπε...

Ξαφνικό!!! Ο Παράδεισος έκανε χαρά με την παρουσία του π. Γαβριήλ. Βρήκε πολλές όσιες ψυχές εκεί. Ας μεσιτεύει ο άγιος Γέροντας για όλους και για όλα.

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε κορυφή πνευματικότητας και διακρίσεως ο π. Γαβριήλ. Να τον έχουν ως παράδειγμα πολλοί κληρικοί που τον γνώρισαν και δεν γνωρίζω πόσα πήραν από αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Η αγαθή μνήμη που άφησε και η αγάπη του στον άνθρωπο θα τον στηρίξουν για να απολαύσει τον Παράδεισο για τον οποίο εις όλη του την ζωή κοπίασε.

Ανώνυμος είπε...

Φτώχυνε η Πάστρα με την απουσία του. Τώρα με την κοίμησή του ορφάνεψε. Καλή παρηγοριά σε όλα τα πνευματικά αδέλφια. Ο Πατέρας μας τώρα να μεσιτεύει για τον καθένα στο επουράνιο θυσιαστήριο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μας κ. Κωστόπουλε, ο αείμνηστος πλέον π. Γαβριήλ δεν ήταν μόνο της Πάτρας ο Γέροντας αλλά και του Πύργου όταν ερχόταν στην γυναικεία Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος για να εξομολογήσει τις Μοναχές στις οποίες ήταν ο Πνευματικός, πολλές και πολλοί και από μας προστρέχαμε στον αγιασμένο Πετραχήλι του για πνευματική ανάπαυση.
Ο Κύριος ας τον αναπαύει πλέον.
Ευγενία

Ανώνυμος είπε...

Συλλυπούμαι εσένα Αναστάσιε και την Χριστιανική Εστία για την προς Κύριον Εκδημία του σεβαστού μας π. Γαβριήλ.
Γιώργος Αλεξανδόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία του η μνήμη!
Καλόν Παράδεισο.

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα καλά; Ο πνευματικός του διαχειριστή;
Όπως και να ΄χει φαίνεται ότι είχε φόβο Θεού: Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ανώνυμος είπε...

Η κοίμησή του είναι μια πνευματική απώλεια για την Εκκλησία. Τα βιβλία του με ωφέλησαν για την θεραπεία του άγχους και την εσωτερική ειρήνη.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον ηγιασμένο γέροντα Γαβριήλ δια του οποίου ο καλός Θεός ωφέλησε πάμπολλες ψυχές και θα συνεχίζει να ωφελεί περισσότερο στο εξής. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά πάτερ, χρόνια αιώνια! Ιωάννης Κατσιροπουλος

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα που πέθανε σε μια εποχή που δεν μπορεί καθένας από εμάς να του προσφέρει έστω και την παρουσία μας στην εξόδιο ακολουθία του δια της συμμετοχής μας. Ας ευλογεί όλα τα παιδιά του και την Μητρόπολη της Πάτρας με το αγιασμένο χέρι του. Ο π. Γαβριήλ ήταν ότι καλύτερο πέρασε από τον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ μια δύσκολη εποχή φτερούγισε η αγία ψυχή του για τους ουρανούς. Ας κάνει προσευχή στο Επουράνιο Θυσιαστήριο για την εκκλησία που περνά τόσα πολλά στις μέρες αυτές της πανδημίας και για τους πιστούς να συνετισθούν και να μην υπερβάλουν.
Αιωνία η μνήμη του!!!!

Ανωνυμος είπε...

Σοφωτατος, διακριτικός,αφανής, ελεήμων και απλός.Οσοι τον ζήσαμε, έστω για λίγο,δοξάζουμε τον Θεό που μας τον χάρισε ως μια δυναμικά ήρεμη, φωτεινη παρουσία, αποκαλυπτική και ελπιδοφόρα, που μας έτρεφε πνευματικά αναψύχοντάς μας.Ταπεινος και πράος ο ίδιος,αλλά και τόσο δημιουργικός και πρακτικός, δεν άφηνε στιγμή που να μη την αξιοποιεί προς δόξαν Θεού.Η ανάμνηση του φέρνει γλυκύτητα στη σκέψη και την καρδιά μας,καθώς πλησιάζουν οι άγιες αυτές ημέρες τις οποίες ο μακαριστός θα συνεορτασει μέ τους εν ουρανώ αγίους και δικαιους.Αιωνια σου η μνήμη άγιε πνευματικέ μας πατέρα.Οι θεοπειθεις ευχές σου, ας βοηθούν όλους και ιδιαίτερα όσους γευθηκαν τη θεία χάρη κάτω απ' το ιερό πετραχήλι σου....Καλό Παράδεισο!!!....και καλή ...Ανάσταση

Ανώνυμος είπε...

Οι συμβουλές του θα παραμείνουν οδοδείκτες στην ζωή μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε. Θα παραμείνουν στην μνήμη μου οι εξομολογήσεις που έκανα όταν ήμουνα φοιτητής στην Πάτρα στον πατέρα Γαβριήλ. Περίμενα στον ημιώροφο στην αίθουσα αναμονής για να εισέλθω μέσα στον χώρο που συντελείτο το ι. Μυστήριο. Στην πόρτα έγραφε ι. εξομολόγησις και με περίμενε ο πατήρ να ακούσει, να συμβουλεύσει, να συγχωρήσει.
Ας μεσιτεύει για όλους όσους τον είχαν πνευματικό.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Σας επαινώ για τα φωτισμένα λόγια.
Ο Σωτήρ Κύριος ας τον αναπαύσει εκ των κόπων αυτού.
π. Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Συγκαταβατικος, εν τη όλη απλοτητι βιωσας, πιστός στην Ιερωσυνη του δεν εφειδετο κοπου και θυσιων προκειμένου να μεταβαίνει εκεί, όπου οι ψυχές τον ζητούσαν για ανακούφιση των.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Υπολογίζω ότι ο πατήρ Γαβριήλ Αθανασιάδης ανέλαβε πνευματικό έργο στη Μητρόπολη της Πάτρας το 1973, που συνταξιοδοτήθηκε ο Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Πνευματικάκης. Όχι για να αναπαυτεί ως είχε δικαίωμα, αλλά να πετάξει-19 Ιουλίου 1973-στην Κανάγκα του Ζαϊρ, και να προωθήσει για 25 ακόμα χρόνια υπέροχο Ιεραποστολικό έργο-δες,«Εραστές Σταυρού Ιεραποστολικού», εκδόσεις «Τήνος»,2005, και,«Ο Νέστορας της Αφρικανικής Ιεραποστολής», Ιστοσελ. «Αναστάσιος»,14.3.2016.
Μένοντας, λοιπόν, σε συγγενικό μου σπίτι ευρισκόμενο το πολύ 150 μέτρα πιο πάνω από την «Αγία Σκέπη» λειτουργήθηκα παλιά μια Κυριακή στο φερώνυμο Ναό και συναντήθηκα μετά τη Λειτουργία στο Ιερό με το μακαριστό νυν Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Αθανασιάδη για λίγα λεπτά. Αρκετά για να αισθανθώ την ευπροσηγορία, την απλότητα, και το ταπεινό του φρόνημα. Στον καφέ που προσφέρθηκε μετά στο Εντευκτήριο του ταυτώνυμου μεγάλου και ωραίου "Οίκου Ευγηρίας" έμαθα ότι αυτό είναι έργο αφανών και άοκνων πόνων, και αγώνων του. Έργο αγάπης όσης πολλής για ανθρώπους αυταπόδεικτης ανάγκης, και όχι σπάνια σήμερα, εγκατάλειψης και από φίλτατα αυτών πρόσωπα. Έργο που μαρτυρεί μια αγιότητα σε πληρότητα ! Όντως. «Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον …» ! Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να αναπαύει την αγιασμένη ψυχή του.Πάντα πρόθυμος νά ξεδιψά τίς ψυχές των χριστιανών,με τόν θεολογικό καί σοφό λόγο του.Με αγάπη καί χαρά έρχονταν καί στο εκκλησάκι τού Άξιον Εστίν Πατρών,να μας διδάξει... Τήν ευχή του νά έχουμε.
π.Κ.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Ευλαβέστατος και συγκροτημένος άνθρωπος του μέτρου και της αγάπης. Πάντα με τον λόγο τον πνευματικό αλλά και το νόστιμο μοναδικό χιούμορ στην κατάλληλη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Να έχουμε την ευχή του, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην Αγία Σκέπη. Να μας καθοδηγεί, ώστε η εργασία μας να είναι λειτούργημα άξιο του οράματός του μέσα στο δημιούργημά του.
Ο Θεός να τον αναπαύσει.
Εκ μέρους του προσωπικού της ΜΦΗ "Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ"
Τσαγκάρη Ανδριάνα

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΣΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΕ!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ!Η ΑΠΕΙΡΗ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ,Η ΟΡΘΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ,Ο ΓΛΥΚΥΣ ΣΟΥ ΛΟΓΟΣ,ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ ΕΡΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΑΠΟΧΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΟΥ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΣ!ΕΦΥΓΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!ΑΣ ΓΙΝΕΙΣ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΘΡΟΝΟ!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΕΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΠΑΠΠΟΥΛΗ!

Α είπε...

Να του ομοιάζουν οι νεότεροι κληρικοί της Πάτρας!

Α είπε...

Και βαδίσουν στα χνάρια του και οι νεότεροι κληρικοί της Χριστιανικής Εστίας Πατρών!
Με σεβασμό!

Ανώνυμος είπε...

Αδάμας.. παράδειγμα προς μίμηση τών κληρικών.

Ανώνυμος είπε...

Όλη η επαρχία μιλάει για τον π. Γαβριήλ. Την είχε οργώσει με τα κηρύγματα και την εξομολόγηση. Για μας επί χρόνια εκτός από τον παπά μας αυτόν γνωρίζαμε και ακούγαμε σε όσα μας έλεγε. Οι δεσποτάδες ήταν άγνωστοι ο π. Γαβριήλ γνωστότατος. Περιόδευε και δεν έφευγε μετά με το αυτοκίνητο όπως κάνουν τώρα οι ιεροκήρυκες καθόταν μας έκαμε κύκλο συζητούσε εξομολογούσε και μετά έπαιρνε το λεωφορείο για να φύγει. Ένιωσα πόνο που διάβασα τον θάνατό του γιατί ο παππούς μου επιθυμούσε να πάει στην κηδεία του να του φυλλίσει το χέρι. Ο π. Γαβριήλ ήταν ο ιεραπόστολος της Μητρόπολης ο πατέρας της αγροτιάς και των χωριών. Αιωνία του η μνήμη.
από το πανέμορφο Καλούσι

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΣ,Ο ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ! ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ! ΧΑΙΡΕΙ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ! ΠΡΟΣΕΥΧΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ,ΤΙΜΙΕ ΠΑΤΕΡ,ΑΓΙΕ ΠΑΠΟΥΛΗ ΜΑΣ! Β.Κ.