Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

«ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ…»

 
 «ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ…»
 
          Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, η Αγία μας Εκκλησία μάς προετοιμάζει πνευματικά για την υποδοχή της Γεννήσεως του Κυρίου μας: Με 40λείτουργα, νηστεία, εξομολόγηση, περισσότερη προσευχή και επίκαιρη με την  Εορτή μελέτη του θείου Λόγου, εντατικό πνευματικό αγώνα, μέχρι τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων…!
          Φέτος με την τόση εξωστρέφεια, μέριμνα, πληροφόρηση, σύγχυση, μέσα στον τόσο πόνο και φόβο, την αγωνία και την ανησυχία, που βιώνουμε, πώς θα συγκεντρωθούμε; Πώς θα ετοιμαστούμε σωστά για την έλευση του Λυτρωτή μας; Δεν είναι εύκολο! Κι όμως πρέπει, και μάλιστα έχουμε αργήσει. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τον προσφιλέστατό μας, ουράνιο Αναμενόμενο, συνειδητά και χριστιανικά, καθώς Του αξίζει!
             Θυμήθηκα πως στα φοιτητικά μου χρόνια, στην αρχή αυτής της Σαρακοστής, μου διέλυσε την ψυχή , με τάραξε ένας βαρύς πειρασμός! Ερείπιο, κλαίγοντας απευθύνθηκα στον Πνευματικό μου. Η φωτισμένη του απάντηση με άφησε άφωνη και καταντροπιασμένη:
- Παιδί μου, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Η καρδιά λαχταράει τη μεγάλη ΧΑΡΑ της ενανθρωπήσεως του Σωτήρα μας. Πόσο ταπεινώθηκε από υπακοή στον Θεό Πατέρα Του και αγάπη στον αποστάτη άνθρωπο! Ασύλληπτο: «Θεός επί γης», για να επαναφέρει με τη Διδασκαλία και τη θυσία Του την κατάσταση του Παραδείσου…! Είναι ανεκλάλητη η ΧΑΡΑ αυτού του Γεγονότος! Μπες στο πνεύμα της χαρμόσυνης Εορτής και άφησε με πίστη το πρόβλημά  σου στα χέρια του Θεού. Ουρανός και γη αγάλλονται! Κι εμείς…; Ζήτησα συγχώρεση, γιατί ήμουν πολύ μακριά από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ταπεινωμένη και ήσυχη πια, προσπάθησα να συμμορφωθώ με τις συμβουλές, που μου έδωσε στη συνέχεια, και να γευθώ το μυστήριο της ΧΑΡΑΣ. Άλλο επίπεδο αγώνα!
          Λίγες ημέρες μάς απομένουν για «την Προσδοκία των Εθνών», τον ερχομό του Χριστού στη γη! Την Άγια Νύχτα! Τη Νύχτα των πρωτοφανών θαυμάτων! Και όσοι καταφέρουμε με τη χάρη Του και ετοιμαζόμαστε να Τον υποδεχτούμε, μέσα στη μεγάλη αναστάτωση των ημερών,
με ολοφώτεινους τους λογισμούς και τις σκέψεις μας,
με ολοκάθαρες τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας,
με προστατευμένες τις αισθήσεις μας από επιβλαβείς εισβολείς,
με τη γλώσσα μας να εκφράζει μόνο λόγους Αληθείας και Αγάπης,
με τις πράξεις και τη ζωή μας στοιχισμένη στο Θείο Νόμο  και στην Εκκλησία Του,
ναι! Όσοι τα καταφέρουμε και όσοι δεν τα καταφέρουμε, θα εορτάσουμε άλλοι πνευματικά και άλλοι κοσμικά τα Χριστούγεννα. Για όλους γεννιέται ο Χριστός, όλοι χαίρονται και απολαμβάνουν και θαυμάζουν, ευσεβείς και μη ευσεβείς, τη θεία Του συγκατάβαση. Ο Θεός δεν ξέχασε το πλάσμα Του…!
          Λοιπόν, φέτος θα μπορέσουμε;
          Και όμως πρέπει, είναι επείγουσα  ανάγκη να  προετοιμαστούμε εσωτερικά για τα Χριστούγεννα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας…
Τότε θα τα εορτάσουμε με γνήσια χαρά και βαθιά επίγνωση.
Τότε θα προσκυνήσουμε με ξεχείλισμα ευγνωμοσύνης τη Θεία Φάτνη Του.
 Τότε, με τη βοήθεια του Θεού θα μετατραπεί η ψυχή μας σε Αγία Φάτνη, με Ένοικο το Νεογέννητο Θείο Βρέφος!
          Αγιασμένα, χαρούμενα, λυτρωτικά Χριστούγεννα για τον καθένα και για όλους! Χριστούγεννα χριστοκεντρικά με τον Χριστό στην καρδιά και στη ζωή μας! Κύριε, σε παρακαλούμε, έλα στον πονεμένο και άρρωστο πλανήτη μας, συγχώρεσε και ελέησέ τον με τα πλούσια πνευματικά δώρα της Γεννήσεώς Σου!
          Είναι παγκόσμια γνωστό: «Χριστούγεννα ευτυχισμένα, δε γίνονται δίχως Εσένα»!
 
Από την  ομάδα της «ΠΡΟΝΟΙΑΣ»
 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα γίνει η εσωτερική προετοιμασία και η θερμή προσευχή για προσέλευση στους ναούς μας. Ευχαριστούμε την Πρόνοια για τον επιστηριγμό αυτές τις δύσκολες μέρες.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι χαραγμένες σκέψεις ας είναι ως προτροπή για πνευματικά ουσιαστικά Χριστούγεννα .

Ανώνυμος είπε...

Κτύπησε την καρδιά μου θετικά αυτό που διάβασα
Τότε, με τη βοήθεια του Θεού θα μετατραπεί η ψυχή μας σε Αγία Φάτνη, με Ένοικο το Νεογέννητο Θείο Βρέφος!
Χρίστε μου σε παρακαλώ βοήθησε με να γίνει πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα Χριστούγεννα θα καταλάβει ο καθένας μας πολλές πνευματικές αξίες που από καθημερινότητα ή συνήθεια τις είχαμε παραβλέψει.

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου ελέησε τον Κόσμο σου ώστε να εορτασθούν τα Χριστούγεννα όπως πρέπει δηλαδή όπως εσύ θέλεις.