Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Οι πτώσεις μου πολλές - Δημ. Μποσινάκης

 

Οι πτώσεις μου πολλές.
Ευδόκησε η τελευταία πτώση μου
να ’ναι στα πόδια Σου.
 
 Δημ. Μποσινάκης
«Σφραγίδες»

Πού θα πάει αυτή η ιστορία; - Παναγιώτης Ασημακόπουλος


 «…ο αδερφός σου ήταν νεκρός και ξανάζησε, ήταν χαμένος και βρέθηκε», τελειώνει την ιστορία με τον Άσωτο Υιό ο Χριστός.
«Και τελικά; Μπήκε ο μεγάλος του αδερφός στο σπίτι για να χαρεί με την επιστροφή του μικρού; Πες μας! Μη μάς κρατάς σε αγωνία», φώναξε μια παρέα που άκουγε την ιστορία.
 
Ο Χριστός όμως, χαμογελώντας έφυγε.
 
Αυτά είναι τα λάθη που κάνεις, Χριστέ μου. Αφήνεις τις ιστορίες και την ιστορία Σου χωρίς μασημένη τροφή, χωρίς αποδείξεις. Χωρίς να είναι όλα τα κουτάκια συμπληρωμένα. Μα δεν είναι και τα μόνα λάθη Σου αυτά...
 
Ήρθε με υφάκι ο μικρός, πήρε τα λεφτά που «του ανήκουν» (άκου θράσος το παλιόπαιδο!) και την έκανε από το σπίτι του γέρου. Μόλις τα έφαγε όλα και έμεινε ταπί, μπροστά στο αδιέξοδο, πήρε την απόφαση να γυρίσει.

Ἡ ἑορτή τοῦ Ὁσίου Ἐφραίμ Κατουνακιώτη στήν Πάτρα.


 Μέσα σέ κλῖμα ἱερᾶς κατανύξεως καί συγκινήσεως, ἑορτάσθη γιά πρώτη φορά καί στήν Πάτρα, ἡ ἱερά καί πανσεβάσμιος μνήμη, τοῦ ἐν ἐσχάτοις τοῖς ἒτεσι, ἐν ἀσκήσει καί ἱερᾷ βιοτῇ καί πολιτείᾳ, διαλάμψας ἐν Ἁγίῳ Ὂρει, Ὁσίου καί Θεοφόρου Πατρός ἡμῶν Ἐφραίμ τοῦ Κατουνακιώτη.


          Ὁ Ὃσιος πατήρ ἡμῶν Ἐφραίμ, ἐτελεύτησε ἀσκητικῶς καί θεαρέστως ἐν Ἁγίῳ Ὂρει, στίς 27 Φεβρουαρίου 1998 καί κατετάγη εἰς τάς δέλτους τῶν Ἁγίων, ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου κατά τό παρελθόν ἒτος 2020.

Τό βάρος τῆς ἁμαρτίας - π. Γρηγόριος Μουσουρούλης


Κυριακή τοῦ Ἀσώτου
Λόγος εἰς τό Εὐαγγέλιον

Τό βάρος τῆς ἁμαρτίας

 « Καί ἐκεῖ διεσκόρπισε τήν οὐσίαν αὐτοῦ ζῶν ἀσώτως » 
(Λουκ. ιε´13)

          Ἐλευθερία ζητοῦσε ὁ νεώτερος γιός τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου. Δέν ἀνεχόταν τήν πατρι­κή κηδεμονία. Ἤθελεν ἀδέσμευτος νά κανονίζει τή ζωή του, ὅπως ἐκεῖνος νόμιζε καλύτερα. Γι᾽ αὐτό κι ἔφυγε ἀπό τό σπίτι σέ χώρα μακρινή.

Καί τώρα ἀκουμπισμένος στό φτωχικό ραβδί του, στή σκιά κάποιου δένδρου, μέσα στήν παγερή μοναξιά του, βλέπει τή σημερινή εἰκόνα τῆς ζωῆς του. Θλιμμένος, πονεμένος νοσταλγός ρίχνει πυρωμένη τή ματιά του στά περασμένα. Τότε ἦταν ἀληθινός πρίγκηπας, ἐλεύθερος, καλοντυμένος, χορτᾶτος, ἀξιοπρεπής μέσα σέ ὁλόκληρη στρατικά πρόθυμων ὑπηρετῶν.

Τώρα ὅμως! ... Ἀλλοίμονο! Χοιροβοσκός, ἔρημος, κουρελιασμένος, πεινασμένος, μέσα σέ μιά ἀγέλη λασπωμένων καί βρωμερῶν χοίρων.

Τό κατάντημά του μᾶς δίνει τήν ἀφορ­μή νά συνειδητοποιήσουμε τῆς συνέ­πειες τοῦ μεγάλου κακοῦ, πού λέγεται ἁμαρτία.

Η παραβολή του ασώτου | Γέρων Γαβριήλ Κοβιλιάτης | Σοφία Χατζή


 Ο Γέροντας Γαβριήλ Κοβιλιάτης του Ιερού Καθίσματος  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Άνω Δολών Μάνης.
 
Ραδιοπαραμυθία - Μια εκπομπή της Σοφίας Χατζή, στο σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2 FM που μεταδίδεται τις εργάσιμες μέρες, κάθε μεσημέρι στις 12:10 έως 13:00.
Επιμέλεια ήχου & μουσικής: Βαγγέλης Σφακιανάκης
δείτε περισσότερα στο youtube...
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΟΛΩΝ ΜΑΝΗΣ.

Κήρυγμα Κυριακής Ασώτου (ΙΖ' Λουκά) -Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος

Κήρυγμα Κυριακής Ασώτου (ΙΖ' Λουκά), 11-02-1996,
Μητροπολίτης  Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος


Μνημόσυνο Μητροπολίτου πρ. Πειραιῶς Καλλινίκου στήν Πάτρα.


       Μέ τήν εὐκαιρία τῆς συμπληρώσεως ἑνός ἒτους ἀπό τῆς ἐκδημίας πρός Κύριον τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου πρ. Πειραιῶς κυροῦ Καλλινίκου, ἐτελέσθη τό Σάββατο 27.2.2021  στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία καί ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιερέως.
          Τῆς Θείας Λειτουργίας, προέστη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, συμπροσευχομένου τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας κ. Ἀμβροσίου.



          Οἱ δύο Ἀρχιερεῖς ἐτέλεσαν στό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας τό ἱερό μνημόσυνο, ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιερέως Καλλινίκου, Μητροπολίτου πρ. Πειραιῶς, περί τῆς προσωπικότητος τοῦ ὁποίου καί τοῦ ἒργου του, ὡμίλησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος.

Τελευταία ωδή στον φίλο και αδερφό Λεωνίδα Καρνάρο - Βασίλης Π. Καυκόπουλος

 

 Τελευταία ωδή
στον φίλο και αδερφό Λεωνίδα Καρνάρο
 
Πριν λίγα εικοσιτετράωρα μιλούσαμε...
Ο κόσμος που ζούμε,
-η ξετσιπωσιά του-
δεν χωρούσε την καλωσύνη σου!
Λεωνίδα, της ομορφιάς,
της τέχνης,
του πολιτισμού,
των γραμμάτων,
της ανθρωπιάς
του καλού βιβλίου,
φιλόμουσε της καθ'  ημάς Μουσικής,
η σκιά της νόσου της κακιάς
συσκότισε το ξόδι σου°
δεν έσβησε, όμως, το άστρο σου!

Θέλει τόλμη και ηρωισμό η επιστροφή - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας


  Θέλει τόλμη και ηρωισμό η επιστροφή

          Έχουν πει, ότι αν τα Ευαγγέλια είναι η καρδιά των Άγιων  Γραφών, τότε η παραβολή του Ασώτου υιού είναι η καρδιά του Ευαγγελίου. Και δεν έχουν άδικο. Διότι αν η πηγή της χριστιανικής Αποκαλύψεως και η ουσία της είναι η αγάπη του Θεού προς τον “πεπτωκότα” άνθρωπο, δε θα υπήρχε ωραιότερη διήγηση για να παρουσιάσει ανάγλυφα αυτή την αγάπη.

          Με την παραβολή αυτή ο Θεός απευθύνεται σ’ αυτούς που έφυγαν από κοντά Του. Σ’ αυτούς  που τον αρνήθηκαν, τον πολεμούν, τον υβρίζουν και τον σταυρώνουν καθημερινά. Και απευθύνει ένα μήνυμα ελπίδας αποκαλύπτοντας τον ωκεανό της αγάπης Του και της ευσπλαχνίας Του, υπενθυμίζοντας πως καμία ανθρώπινη πτώση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη απο το δικό Του έλεος.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στο Παρίσι

 
Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τη αδεία και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος κάνοντας μια εκτενή αναδρομή στο ποιμαντικό του έργο ως Ποιμενάρχου της Γαλλίας επί 18 έτη. 


Ακολούθησαν ομιλίες εκ μέρους της Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στη Γαλλία κ. Αγλαΐας Μπαλτά και της κ. Σέτας Θεοδωρίδου, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων.

Ο τοίχος των Ηρώων του 1821 στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

 
Αγαπητέ μου κ. Αναστάσιε. Καλημέρα
Ενδιαφέρον !
Σε σποτ -πρωινάδικο ΑΝΤ- είδα σήμερα το Δήμαρχο του Ελληνικού μπρος επιβλητικές μορφές ηρώων του 1821 φιλοτεχνημένες άριστα με χρώματα που διέθεσε ο Δήμος από 17χρονο νέο-εξπέρ στα γκράφιτι ως ελέχθη-αναρτημένες σε κεντρική οδό ως αναπλήρωση της αδυναμίας συνάξεων λόγω πανδημίας.
Και αξιομίμητο !
Αθ. Κοττ.
 
O Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δημιούργησε μια τεράστια τοιχογραφία με 12 ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από την ματιά του ταλαντούχου καλλιτέχνη “Εύρυτου” σε τοίχο, στο κολυμβητήριο της πόλης.
Ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:
«Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει», είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης.
Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας. 

Σχετικά με δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες περί του Συνεδρίου των «διωκομένων» πιστών και των «κατασχεμένων ναών»


Σχετικά με δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες περί του Συνεδρίου των «διωκομένων» πιστών και των «κατασχεμένων ναών»
 
Στην ελληνική εκκλησιαστική ιστοσελίδα «Ρομφαία» δημοσιεύθηκε στις 23/02/2021 ρεπορτάζ για ένα Συνέδριο που έγινε στο Κίεβο, όπου γίνεται αναφορά σε ναούς «που έχει κατασχέσει παράνομα η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» και γράφεται ότι «στο φόρουμ συμμετείχαν οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και πιστοί που θέλουν να υπερασπίσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα περί της θρησκευτικής ελευθερίας».
Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω αναφορές του ρεπορτάζ δεν είναι αληθείς. Πρώτον, μετά τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αποκαλείται «Εκκλησία της Ουκρανίας» η εκκλησιαστική παρουσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία -κατά παράβαση και των Νόμων του Ουκρανικού Κράτους- συνεχίζει καταχρηστικά να αυτοαποκαλείται ως «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία». Αυτό δήλωσε πρόσφατα ρητά και κατηγορηματικά, περιγράφοντας την ορθή εκκλησιολογική τάξη και κανονικότητα στην Ουκρανία, ο ίδιος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας με επίσημη επιστολή σε σχετικό ερώτημα Ουκρανών δημοσιογράφων.

Κυριακή του Ελεήμονος Πατρός (Ασώτου) - Η παραβολή… - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος


 Κυριακή του Ελεήμονος Πατρός (Ασώτου) - Η παραβολή… -

π. Θεοδόσιος  Μαρτζούχος

Ευαγγέλιο κατά Λουκάν, κεφάλαιο XV. O Χριστός συζητάει δημοσίως με πόρνες, τελώνες και αμαρτωλούς. Οι φαρισαίοι (οι παπάδες ουσιαστικά της τότε εποχής) σκανδαλίζονται, όπως θα σκανδαλίζονταν και οι παππάδες της εποχής μας, αν ξανα-συνέβαινε κάτι ανάλογο. Άλλωστε οι φαρισαίοι, αποδείχτηκαν αθάνατοι·πέρασαν από την Συναγωγή στην Εκκλησία..!! Ο Χριστός θέλει να μάθει και σε αυτούς και σε μας, ότι όλοι είμαστε αδέλφια. Πόρνες, τελώνες, αμαρτωλοί, φαρισαίοι, όλοι είναι παιδιά του ίδιου Θεού, που τα νοιάζεται και τα αγαπάει. Λέει λοιπόν προς όλους μας, τρείς παραβολές:

Πρώτη,για έναν τσοπάνη, που έχασε ένα πρόβατο από τα 100 που είχε και άφησε τα 99 και έψαχνε το ένα. Και όταν το βρήκε το πήρε στον ώμο του και το επέστρεψε για να μην του φανεί (του ‘’προβάτου’’) δύσκολη η επιστροφή.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΣΩΤΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ


 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΣΩΤΟΥ 
(Λουκ. 15, 11-32)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Διασκευή ομιλίας, στη Γαβριά στις 15/2/1998)
 
Η μεταστροφή του Ντοστογιέφσκι
 
Η παραβολή του ασώτου υιού είναι περιγραφή της ζωής μας. Αλλά περισσότερο από αυτό, αναφέρεται στην αγάπη και στη φιλανθρωπία του Θεού, στην οποία στηριζόμαστε. Γιατί όλοι την αγάπη, την στοργή και την φιλανθρωπία του Θεού, την έχουμε ανάγκη και τώρα, στην παρούσα ζωή, αλλά πολύ περισσότερο την έχουμε ανάγκη για την αιώνια τύχη μας, για να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο της αιώνιας καταδίκης.
Ο μεγάλος Ρώσσος συγγραφέας Θεόδωρος Ντοστογιέφσκι στα νιάτα του ήταν άθεος. Και κοίταζε μόνο πώς θα κάνει πιο όμορφη ζωή. Και με τέτοια μυαλά έκανε πολλές παλιανθρωπίστικες πράξεις, σε τέτοιο βαθμό που μια ημέρα βρέθηκε στο δικαστήριο. Και το δικαστήριο τον έστειλε στα καταναγκαστικά έργα. Και εκεί του έδωσαν ένα Ευαγγέλιο. Ένα βιβλίο που μέχρι τότε δεν το έπιανε στα χέρια του, γιατί νόμιζε πως είχε απλοϊκές ιστοριούλες, και αυτός σαν σοφός και έξυπνος, δεν καταδεχόταν να ασχοληθεί με τέτοια.

Η Πατρική αγάπη και το δικαίωμα του Ασώτου - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου


 
Η Πατρική αγάπη και το δικαίωμα του Ασώτου
Κυριακή του Ασώτου υιού σήμερα και μας δίνεται η ευκαιρία, διαβάζοντας την συγκεκριμένη παραβολή  να κάνουμε μια ενδοσκόπηση  στον εαυτό μας, ταυτίζοντας την συμπεριφορά μας με  αυτήν του Ασώτου. Οι σκέψεις, οι αποφάσεις, οι ενέργειες, τα λάθη του, είναι μια διαρκής υπενθύμιση για τον εαυτό μας. 
Η υπενθύμιση της παραβολής είναι το πνευματικό εγερτήριο για την ψυχή μας. Ο Άσωτος υιός είναι η προσωποποίηση του εαυτού μας.
Ζητά από τον Πατέρα του το μερίδιο από την περιουσία. Ήθελε να απομακρυνθεί από την «οικία του Πατρός» και να τραβήξει τον δρόμο του μόνος. Είχε, όμως, το θράσος, χωρίς ντροπή, να απαιτήσει το «δικαίωμά» του. Ποιο δικαίωμα, όμως; Το «επιβάλλον μέρος της ουσίας» του Πατέρα του. Ζήτησε το δικαίωμα στην περιουσία, που με κόπο ο Πατέρας του είχε δημιουργήσει, ξεχνώντας, όμως, τις υποχρεώσεις του.

Μνήμη της νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (28 Φεβρουαρίου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Βασιλείου του ομολογητού, που διακρίθηκε στον αγώνα κατά της εικονομαχίας, του Αγίου Ιερομάρτυρος Προτερίου, που έζησε τον 5ο αιώνα και ήταν Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, και της νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννας, που θυσιάστηκε για το Χριστό στους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο συγκινητικός βίος και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννας αποτελούν απόδειξη, ιδιαίτερα διδακτική για την εποχή μας, ότι η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, δεν έπαυσε και ποτέ δεν θα παύσει να γεννά Αγίους. Καταγόμενη από χωριό της περιοχής Θεσσαλονίκης, ήταν ευβλαβέστατη και διακρινόταν ανάμεσα στις συνομήλικές της για την εξωτερική και εσωτερική ομορφιά της.

Μνήμη του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου (εκ μεταθέσεως από τις 29 Φεβρουαρίου)


 Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά εκ μεταθέσεως τη μνήμη του αγίου Κασσιανού του Ρωμαίου. Όταν το έτος είναι δίσεκτο τιμούμε τον Άγιο Κασσιανό κανονικά, κατά την ημέρα της μνήμης του, δηλαδή στις 29 Φεβρουαρίου.
Ο Όσιος Κασσιανός γεννήθηκε στη Ρώμη από γονείς ευσεβείς και επιφανείς, οι οποίοι φρόντισαν να τον αναθρέψουν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική του ηλικία, με αυθεντικούς-αγίους ανθρώπους επηρέασε  ευεργετικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του όλου τρόπου ζωής του. Σπούδασε την επιστήμη της Φιλοσοφίας και της Αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας και την Αγία Γραφή.
Ο Όσιος ακολούθησε το μοναχικό βίο, γενόμενος μοναχός σε μία σκήτη και επισκέφθηκε τα διάφορα μοναστήρια όπως της Αιγύπτου και της Θηβαΐδας, της Νιτρίας, της Ασίας και της Καππαδοκίας.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η δασκαλίτσα του Κατηχητικού που ντρόπιασε το Γ΄ Ράιχ (26 Φεβρουαρίου 1943)


 Η δασκαλίτσα του Κατηχητικού που ντρόπιασε το Γ΄ Ράιχ 
(26 Φεβρουαρίου 1943)

Η Ιουλία ήταν ένα ντροπαλό λεπτοκαμωμένο κορίτσι, που είχε έρθει από τη Σάμο στην Αθήνα για να βρει καλύτερη τύχη. Τύχη δε βρήκε όπως τη θέλουν και την εννοούν οι άνθρωποι, αφού δούλευε παραδουλεύτρα απ' το πρωί ως το βράδυ για να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί. Βλέπεις του Δημοτικού ήταν. Δεν ήξερε και δεν μπορούσε να κάνει άλλη δουλειά.

Βρήκε όμως, ένα όμορφο παλικάρι -στην ψυχή πρώτα- τον Κώστα κι έσμιξαν τις ζωές τους κάτω απ' του Θεού την ευλογία. Νοίκιασαν ένα φτωχικό σπιτάκι στο Κουκάκι, στην οδό Πινότση 14 και ήταν τόσο ευτυχισμένοι. 

Οι κυράδες της γειτονιάς απορούσαν με την τόση ευτυχία του κοριτσιού. Όταν έφευγε απ' το σπίτι ήταν σκοτάδι κι όταν κατάκοπη γυρνούσε, πάλι σκοτάδι ήταν. Κι όμως, το χαμόγελο δεν έλειπε από τα χειλάκια της. Ποια μυστική δύναμη της έδινε κουράγιο; Η αγκαλιά του αγαπημένου της ή μήπως η μεγάλη αγκαλιά του Θεού που ένωσε τις στράτες και τις ζωές τους; 

Εκλογή νέου Ηγουμένου στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου


 Σήμερα, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. Νεκτάριος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου όπου τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντα Αθανασίου.


Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του γέροντα. Ακολούθως, παρατέθηκε τράπεζα. Αφού αποχώρησαν οι προσκυνητές, ο Πανιερώτατος και οι Πατέρες της αδελφότητας μετέβησαν στο Καθολικό της Μονής για τη διαδικασία της εκλογής νέου Ηγουμένου. Νέος Ηγούμενος της Μονής εξελέγη ο ιερομόναχος Διονύσιος.

27/2/1821: Ο Φοίνικας υψώνεται, η Αθηνά οργίζεται, η μεταξύ τους διαμάχη διευρύνεται - Στέργιος Π. Ζυγούρας


Ιάσιο: Το μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στα μέσα του 19ου αιώνα. Εκεί υψώθηκαν οι Σημαίες της Επανάστασης στις 27/2/1821

Στη Μονή των Τριών Ιεραχών στο Ιάσιο, ο μ. Βενιαμίν περιζώνει το ξίφος του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Αλέξανδρο Υψηλάντη και υψώνονται οι επαναστατικές σημαίες του Ελληνικού Έθνους που φέρουν: την επιγραφή ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ, τους Αγίους ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ & ΕΛΕΝΗ και τον ΑΝΑΓΕΝΝΩΜΕΝΟ ΦΟΙΝΙΚΑ με την επιγραφή «Εκ της τέφρας μου αναγεννώμαι». Ταυτόχρονα κορυφώνεται και η αντίδραση της κοραϊκής μερίδας που έκανε το παν για να «αναβληθεί» η Επανάσταση. Γνώριζαν άριστα οι κοραϊστές ότι το Ισμαήλ (Σεπτέμβριος 1820) ήταν μια βιτρίνα τόσο προς τους εξωτερικούς, όσο και προς τους εσωτερικούς εχθρούς της Επανάστασης. Η κάθοδος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Πελοπόννησο δεν επρόκειτο ποτέ να πραγματοποιηθεί.

Το μοναδικό Μοναστήρι της Μυρτιάς και η «Ελπίς των απηλπισμένων» | Γέροντας Ιωσήφ / Σοφία Χατζή


 Το μοναδικό Μοναστήρι της Μυρτιάς 
και η «Ελπίς των απηλπισμένων» 
 Γέροντας Ιωσήφ

Ο γέροντας Ιωσήφ, Ηγούμενος της Μονής της Παναγίας στην Αιτωλοακαρνανία, μιλά για την ιστορία της και για τη θαυματουργή εικόνα που χάθηκε, τη βρήκε ένας βοσκός, ουδείς όμως γνωρίζει τι απέγινε μετά την πυρκαγιά κατά την Κατοχή

Στο δρόμο από το Αγρίνιο προς το Θέρμο, στους πρόποδες του κατάφυτου όρους Παναιτωλικό σε μια μεγάλη στροφή του δρόμου βρίσκεται αναπαυμένο το μοναστήρι της Παναγιάς της Μυρτιάς στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι ένα μοναστήρι αιώνων που φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Μυρτιώτισσας προστάτιδας όλης της περιοχής. Από το χωριό Μυρτιά, πέρασαν ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός και άλλοι γέροντες ασκήθηκαν σε αυτή την μεγάλη αλλά και αφανή μονή. Βυζαντινό κομψοτέχνημα ο ναός στο κέντρο.


Η Μονή φιλοξενεί μια ιστορία πολλών κτητόρων, ανακαινιστών, αγιογράφων, ηγουμένων και μοναχών αλλά και καταπατητών, ετερόδοξων και εχθρών από την εποχή του Βυζαντίου της Τουρκοκρατίας και των παγκοσμίων πολέμων. Οι παλιές κρήνες κατασκευασμένες από την εποχή της Τουρκοκρατίας κοσμούν τον χώρο και ξεδιψούν τον προσκυνητή.

Είναι οι αναίμακτοι Μάρτυρες τη προαιρέσει - Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης


 Μη νομίσεις ότι Μάρτυρες είναι μόνο εκείνοι που τους έκοψαν το κεφάλι μιά φορά, επειδή δεν αρνήθηκαν το Χριστό. Είναι και άλλοι, που δεν αρνούνται την αρετή και την υπομονή. Οι πρώτοι μιά φορά μαρτύρησαν, ενώ οι δεύτεροι κάθε λίγο μαρτυρούν. Είναι οι αναίμακτοι Μάρτυρες τη προαιρέσει. Είναι οι αφανείς Μάρτυρες στον κόσμο, αλλά φανεροί στο Θεό.
Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

Εκεί που βαπτίσθηκα, εκεί που ήρθε η Xάρις - Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης


 Είδα ένα όνειρο ότι πήγα στο χωριό μου, εκεί που γεννήθηκα. Και δεν πήγα στο πατρικό μου σπίτι, αλλά πήγα στην Eκκλησία. Μπήκα στην Eκκλησία, προχώρησα και μπήκα στο Ιερό. Εκεί είδα την κολυμβήθρα, εκεί που βαπτίσθηκα, εκεί που ήρθε η Xάρις. Γονάτισα, την αγκάλιασα, τη φίλησα, τη φίλησα, τη φίλησα με πολλά δάκρυα.
Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

Ο άνθρωπος, να μην απελπίζεται - Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης


 

Όπου και αν ευρεθεί ο άνθρωπος, να μην απελπίζεται, να μην τα χάνει, να μην σαστίζει. Δειλός άνθρωπος δεν αξίζει τίποτε. Ενώ τολμηρός βγαίνει πάντα νικητής.

Όσιος Εφραίμ  Κατουνακιώτης

Μακρυγιάννης Ήμουν κακό παιδί - η μάνα μου με έμαθε να κάνω μετάνοιες | Κώστας Γανωτής | Σοφία Χατζή

Ήμουν κακό παιδί, αλλά η μάνα μου με έμαθε να κάνω μετάνοιες

Γράφει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του που τα έκρυβε σε γκαζοντενεκέ για να μην τα βρουν οι άνθρωποι του βασιλιά και τα καταστρέψουν

Ραδιοπαραμυθία 24.02.2021

Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM

Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή

Η Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου


 Η Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου
Η Ιερά Μητροπόλη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πανηγύρισε την μνήμη του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Επισκοπείου. Το μικρό και κατανυκτικό αυτό εκκλησάκι ανήγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος, προς τιμήν του προστάτου του Αγίου.


Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη. Το πρωί της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Αναστάσιο και τους διακόνους Αμβρόσιο και Αμφιλόχιο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΙΣ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ κυροῦ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ


  ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΙΣ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ κυροῦ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως, ἐπί τῇ συμπληρώσει ἔτους ἀπό τῆς πρός Κύριον ἐκδημίας τοῦ σεπτοῦ Μητροπολίτου πρώην Πειραιῶς κυροῦ Καλλινίκου, τοῦ ἀγαπητοῦ Γέροντος καί Πατρός, ἡ ἐκδημία τοῦ ὁποίου ἐπλήρωσεν μέ βαρύτατο πένθος τήν τοπική μας Ἐκκλησία, τούς εὐλαβεῖς κληρικούς καί τόν εὐσεβῆ λαό, θά τελεσθῇ, κανονικῇ ἀδείᾳ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο καί ἐπιμνημόσυνος δέησις ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως αὐτοῦ, τήν Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. εἰς τόν Καθεδρικόν Ἱ. Ναόν Παναγίας Τριάδος  Πειραιῶς.

Ὁ μακαριστός γέροντας ἀπό τήν γενέτειρά του τό Βαρθολομιό Ἠλείας, μετέπειτα τήν Ἱερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων καί ὡς τήν Ἱερά Συνοδική Μονή Παναγίας Χρυσοπηγῆς διῆλθε ὡς δίκαιος ἀνήρ, ἀκάματος διάκονος καί θερμότατος κήρυκας τοῦ Εὐαγγελίου.

Μνήμη του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου (27 Φεβρουαρίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου και του Μάρτυρος Γελασίου.

Ο Όσιος Προκόπιος ο Δεκαπολίτης, έζησε επί αυτοκρατορίας του εικονομάχου Λέοντος του Ισαύρου (717-741 μ.Χ.) και διακρίθηκε για την πνευματική γενναιότητά του ως υπέρμαχος της Ορθόδοξης Πίστης.

Αν και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχισμό, δεν έμεινε στην απομόνωση του κελλιού του, αλλά αγωνίσθηκε σθεναρά κατά των εικονομάχων. Γι’ αυτό υπέστη πολλά και φρικτά βασανιστήρια, όπως μαστιγώσεις, φυλακίσεις και εξορίες.

Διακρίθηκε, επίσης, στον αγώνα της Εκκλησίας κατά των αιρετικών Μονοφυσιτών, οι οποίοι αμφισβητούσαν το Χριστολογικό δόγμα Πίστεως, ότι δηλαδή ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

H ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΈΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ "ΛΗΣΤΗ"


 1."Σας κάλεσε η Εκκλησία από τα τέσσερα σημεία της γης, για να σας πει ότι στο στήθος και του πιο μαύρου φονιά, βρίσκεται αλυσσοδεμένος ένας Άγιος. Δικό σας, λοιπόν, έργο θα είναι να ελευθερώσετε τον αλυσσοδεμένο Άγιο όπου κι αν τον βρείτε".
  (Στρατής Μυριβήλης, σε μαθητές εκκλησιαστικής σχολής στην Πόλη).

 2. "Ακριβώς επειδή είμαι ιερέας κάθε συνεργασία με την αστυνομία είναι αδύνατη. Η αστυνομία ψάχνει να βρει στον κάθε άνθρωπο ένα δολοφόνο. Αυτή  είναι η δουλειά της. Εμείς, οι ιερείς γυρεύουμε αντίθετα σε κάθε δολοφόνο έναν άνθρωπο. Και μέσα σε κάθε άνθρωπο γυρεύουμε το Θεό".
 (VIRGIL GHEORGIOU, "Ο Δερμάτινος Χιτώνας" σελ. 147)

«…τὸν δεσπότην αὐτὸν τοῖς δούλοις διακονήσειν…»* - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

 
 «…τὸν δεσπότην αὐτὸν τοῖς δούλοις διακονήσειν…»*

Συγγραφέας: Ευαγγελιστής Λουκάς

*Κατά Λουκάν, κεφ. 12

Έχουνε μαζευτεί γύρω από τον Χριστό μυριάδες άνθρωποι οπού σχεδόν καταπατούνται κι Εκείνος τους επισημαίνει τον… αθεράπευτο κίνδυνο της υποκρισίας!

Τους μιλάει για το «προζύμι» της υπόκρισης, του οποίου η ποιότητα φαίνεται στο «ψωμί» που αυτό παράγει. Τους λέει ότι όσο και αν θέλει κανείς να σκεπάσει πράγματα, αυτά θα αποκαλυφθούν και δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Όλα θα ακουστούνε φωναχτά απ’ τις ταράτσες των σπιτιών και στις πλατείες.

Λέει προσθέτοντας (σε μας τους φίλους Του, όπως μας αποκαλεί) να μη φοβόμαστε απ’ αυτούς που μόνο το ένα κομμάτι τους εαυτού μας, το σάρκινο, μπορούν να καταστρέψουν. Η συμφορά είναι όταν εμείς ολόκληροι, ψυχή και σώματι, καταντάμε στης κόλασης τα αζήτητα. Ο Θεός απ’ τη μεριά Του ούτε και τα μικρά τα πάμφθηνα σπουργίτια δεν ξεχνάει, πολύ περισσότερο εμάς, που και της κεφαλής τις τρίχες μας, τις έχει μετρημένες. Και αξίζουμε, όπως μας λέει Αυτός, περισσότερο από πολλά σπουργίτια.

Ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς καί τοῦ Ἁγίου Θεοκλήτου στήν Πάτρα.


Στίς 26 Φεβρουαρίου ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τιμᾶ τήν ἱερά μνήμη τῆς ἁγίας ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Φωτεινῆς τῆς Σαμαρείτιδος καί τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου μάρτυρος Θεοκλήτου, τοῦ καί φαρμακοῦ ἐπιλεγομένου, ὁ ὁποῖος  ἦτο ὁ μάγος Λαμπάδιος, πού ἐκλήθη ἀπό τόν αὐτοκράτορα Νέρωνα, νά κάνῃ τήν Ἁγία Φωτεινή καί τήν συνοδεία της, μέ τά μαγικά του φάρμακα, νά ἀρνηθοῦν τόν Χριστό. Τό ἀποτέλεσμα ἦτο νά ἁγιάσῃ καί αὐτός ἀφοῦ ἐβαπτίσθη καί ἐμαρτύρησε γιά τοῦ Κυρίου μας τήν ἀγάπη, ὃπως καί ἡ Ἁγία Φωτεινή.

          Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν καί ὡμίλησε περί τῶν ἑορταζομένων Ἁγίων καί στό τέλος ἐτέλεσε ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ἀοιδίμων Ἀρχιερέων,

Ληστές, Δολοφόνοι, Τρομοκράτες, Άγιοι και Απεργία Πείνας (upd)


 Ληστές, Δολοφόνοι, Τρομοκράτες, Άγιοι και Απεργία Πείνας (upd)

Η εκκωφαντική σιωπή της Ελλαδικής Εκκλησίας στο θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα ως διάψευση του ευαγγελικού λόγου.

Λαμπρινή Θωμά

Δύο απεργίες πείνας συντάραξαν, τον 20ο αιώνα, την ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Ιρλανδίας. Εκείνη του Τέρενς ΜακΣουίνυ, το 1920, την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα της χώρας, ενάντια στην αποικιοκρατία και τη Βρετανία, κι εκείνη των μαρτύρων του H-Block, γνωστότερος εκ των οποίων είναι ο ηγέτης τους, Μπόμπυ Σαντς, το 1981, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. 

Ο Τέρενς ΜακΣουίνυ (Terence MacSwiney) είχε συλληφθεί για προτροπή σε εξέγερση και δικάστηκε από στρατοδικείο. Ξεκίνησε την απεργία πείνας και άντεξε 74 ημέρες, πολλαπλά βασανιζόμενος, πριν παραδώσει το πνεύμα. Στην αρχή άφηναν δίπλα του, στο κελί του, ποσότητες φαγητών, κατόπιν προσπάθησαν να τον ταΐσουν με το ζόρι.. Η βαρβαρότητα της αυτοκρατορίας απέναντι του είχε προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις και ήταν η πρώτη φορά που έφερε τον Ιρλανδικό αγώνα στο προσκήνιο με τόσο θετικό τρόπο. Πορείες στην Ευρώπη, ψηφίσματα οργανώσεων, από την Καταλωνία ως τη Γερμανία, τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής επισήμως απευθύνθηκαν στον Πάπα, ζητώντας την παρέμβασή του… Η βρετανική κυβέρνηση δεν άκουσε. Επρόκειτο, είπε, για τρομοκράτη. Στην κηδεία του «τρομοκράτη» παραβρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Έκκληση της «Εφημερίδας των Συντακτών» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


 Μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να έχει τον πρώτο νεκρό από απεργία πείνας στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, απευθύνεται δημόσια στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.
Απευθυνόμαστε σε σας ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρώτο εκφραστή του χριστιανικού λόγου στη χώρα μας. Λόγου αγάπης, συγχώρεσης, θυσίας για τον συνάνθρωπο. Λόγου του σεβασμού και της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, καθώς η χριστιανική πίστη και η Εκκλησία τη θεωρούν δώρο του Θεού που μόνο αυτός μπορεί να την αφαιρέσει.
Απευθυνόμαστε σε σας και στην Εκκλησία της Ελλάδος καθώς υπηρετείτε μια υπέρτατη αρχή του χριστιανικού πολιτισμού. Η χριστιανική πίστη δεν αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή κατ’ επιλογήν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του ιού Covid-19


 Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε, σήμερα, Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Covid-19,  στη δημόσια Πανεπιστημιακή κλινική ÇAPA της Πόλεως.

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ - Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος

  Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίας Φωτεινής Πατρών


 ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΣ 

Η «θείῳ Πνεύματι καταυγασθεῖσα καί τοῖς νάμασι καταρδευθεῖσα παρά Χριστοῦ τοῦ Σωτῆρος» ένδοξος μεγαλομάρτυς και ισαπόστολος


Ανάμεσα στις λαμπρότερες μορφές της χριστιανικής πίστεως εξέχουσα θέση κατέχει η συνομιλήσασα μετά του Ιησού Χριστού στο φρέαρ του Ιακώβ Σαμαρείτις, η μετέπειτα μεγαλομάρτυς και ισαπόστολος αγία Φωτεινή, η οποία αναδείχθηκε «λαμπάς φωτοπάροχος και κορωνίς και κλέος τῶν Μαρτύρων», αφού αναγεννήθηκε από τον ίδιο τον Κύριο, ο Οποίος είναι το φως του κόσμου και παρέχει το «ὕδωρ τό ζῶν». Γι’ αυτό και εφοδιασμένη με το «ζωήρρυτο ὕδωρ» της ανέθεσε ο Χριστός να διδάξει την αποκαλυμμένη αλήθεια του Ευαγγελίου Του, κατόπιν δε κλήθηκε να μαρτυρήσει για την αγάπη Του τόσο εκείνη όσο και τα δύο παιδιά και οι πέντε αδελφές της. 

Φορητή εικόνα της Αγίας Φωτεινής στον Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού Καλλιμασιάς Χίου


Η συνάντηση και η συνομιλία του Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδα αναφέρεται με σαφήνεια και λεπτομέρεια στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (4, 5-42). Σύμφωνα με την ευαγγελική αυτή περικοπή ο Χριστός φεύγοντας από την Ιουδαία κατευθύνθηκε προς τη Γαλιλαία.Κατά την πορεία Του αυτή έπρεπε να περάσει από τη Σαμάρεια. Έτσι έφτασε σε μία πόλη που ονομαζόταν Συχάρ, όπου πλησίον αυτής βρισκόταν και το πηγάδι του Ιακώβ, το οποίο είχε αφήσει ως κληρονομιά στον γιο του, τον Ιωσήφ.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο του πρ. Πειραιώς Καλλινίκου

Ένα ξεχωριστό βιβλίο του πρ. Πειραιώς Καλλινίκου

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς Καλλινίκου (28/2/2020), φέρνουμε στη μνήμη μας ένα ξεχωριστό βιβλίο του Γέροντα, με τίτλο «ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ» των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

 

Ένας χρόνος από την εκδημία του Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου


 Συμπληρώθηκε ένας χρόνος...
 
Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο και επιμνημόσυνος δέησις υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως αυτού στον Καθεδρικό Ναό τῆς Αγίας Τριάδος Πειραιώς την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021.

Μνήμη του Αγίου Πορφυρίου, Επισκόπου Γάζης (26 Φεβρουαρίου)


 Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου Επισκόπου Γάζης, της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και των τέκνων αυτής, καθώς και του μάρτυρος Θεοκλήτου.
Ο Όσιος Πορφύριος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Αφού εγκατέλειψε και γονείς και πλούτη, στα χρόνια της βασιλείας του Αρκαδίου και Ονωρίου, αναχώρησε για την Αίγυπτο που τότε ήταν μεγάλο μοναστικό κέντρο και έγινε μοναχός σε σκήτη.
Μετά από πενταετή διαμονή ήλθε στα Ιεροσόλυμα και κήρυσσε στους Ιουδαίους και στους Έλληνες το Ευαγγέλιο του Χριστού. Εκεί ασθένησε σοβαρά από κίρρωση του ήπατος, αλλά παρά την ασθένειά του δεν παρέλειπε καθημερινά να επισκέπτεται το Ναό της Αναστάσεως και τα άλλα ιερά προσκυνήματα, προκαλώντας το θαυμασμό των άλλων προσκυνητών.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


 ΑΥΤΟΙ   ΠΟΥ   ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ  ΕΙΜΑΣΤΕ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

         Ακούστηκε κι αυτό, «ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία του παράδοξου», καθώς αναδείχνει το καλό κι αγαθό, εκεί που κανείς δεν περιμένει. Στην Παραβολή του «Καλού Σαμαρείτη» το φυσικό, το λογικό, το αναμενόμενο ήταν να βοηθήσουν τον άνθρωπο που ληστεύθηκε κι αφέθηκε μισοπεθαμένος στην τύχη του ο ιερέας κι ο λευίτης-ο παπάς κι ο διάκος, όπως θα λέγαμε. Αυτοί όμως απλώς είδαν κι έφυγαν. Τον βοήθησε ο αλλογενής και άπιστος κατ’ αυτούς Σαμαρείτης. Και, στο τραπέζι του τελώνη Ζακχαίου που τίμησε με την παρουσία του ο Χριστός, παρότι γνώριζε ότι κι αυτός, όπως οι τότε εφοριακοί των Τελωνείων, θεωρούνταν και ήταν εν πολλοίς κλέφτες κι εκμεταλλευτές, αναδύθηκε μετάνοια-«σωτηρία εν τω οίκω τούτω»-και υπόσχεση αποζημίωσης από τον ίδιο στο τετραπλάσιο για όποιους είχε αδικήσει !

      Με την Ευαγγελική περικοπή της περασμένης Κυριακής, γνωστής ως «του Τελώνη και Φαρισαίου», η Εκκλησία μας εισάγει στο «Κατανυκτικό Τριώδιο», δηλαδή, μας καλεί σε γραμμή ανασύνταξης ζωής από την οδό της ταπείνωσης, μετάνοιας, και της κορυφαίας όλων αγάπης. Πράγμα εντελώς αντίθετο από το Πανελλήνια τελευταία υπέρ προβαλλόμενο τάχα μου πατρογονικό μασκαραλίκι ! Σ’ αυτή την Παραβολή ο Χριστός βεβαιώνει ότι το καλό είναι στη μεριά του Τελώνη, που δεν περίμενε κανείς, και όχι στου Φαρισαίου, που ανήκε στη θρησκευτική ελίτ της εποχής.