Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ὑπόγειο, ἰσόγειο, ἀνώγειο - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

 Ὑπόγειο, ἰσόγειο, ἀνώγειο

     Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

Τρία εἶναι τά ἐπίπεδα τῆς ὀρθοδόξου πνευματικότητος·  ὑπόγειο, ἰσόγειο, ἀνώγειο· ὁ καθένας ἀνάλογα μέ τήν πνευματική του κατάσταση διαμένει στό χῶρο πού τοῦ ταιριάζει. 

Ὑπόγειο: Εἶναι τό στέκι τοῦ ἀθεόφοβου-ἀναίσθητου ἀνθρώπου. Ὅσο καί νά ἀκούει περί Κρίσεως καί  Κολάσεως,   δέν συνέρχεται, δέν ἀφυπνίζεται, δέν ἀλλάζει τρόπο σκέψεως (Ὅσιος Διάδοχος Φωτικῆς. Εὐεργετινός. Τόμος Δ΄. Ὑπόθεση Δ΄. Κεφάλαιο Β΄). Ἐμεῖς συνερχόμαστε; Ὅταν π.χ., γυρίζουμε ἀπό τίς κηδεῖες, ἀφυπνιζόμαστε; Βάζουμε ἀρχή νά κόψουμε κάποιο πάθος;

Ἰσόγειο. Εἶναι ἡ κατοικία τῶν θεοφοβουμένων· ὅπου ὑπάρχει φόβος Θεοῦ δέν ὑπάρχει ἁμαρτία· «τῷ φόβῳ Κυρίου ἐκκλίνει τις πᾶς ἀπό κακοῦ» (Παρ. 15:27). «Ἀρχή σοφίας φόβος Θεοῦ» (Παρ. 1:1) ἀρχή τῆς συνετῆς, τῆς ἀναμάρτητης ζωῆς εἶναι ὁ θεῖος φόβος. Ὁ θεῖος φόβος, ὠθεῖ  τόν ἄνθρωπο στόν ἀγώνα καθάρσεως τῆς ψυχῆς του. Μέ ἄλλα λόγια, ὁ θεῖος φόβος εἶναι γνώρισμα τοῦ χριστιανοῦ πού βρίσκεται στό στάδιο τῆς καθάρσεως. Καί ὅπου ὑπάρχει θεῖος φόβος, δέν ὑπάρχει  τέλεια ἀγάπη γιά τό Θεό. (Ὅσιος Διάδοχος. Αὐτόθι).

Αν κάποιος άγνωστος σάς ζητούσε στο δρόμο - "Οὔτις"

 

 Αν κάποιος άγνωστος σάς ζητούσε στο δρόμο 
3 φωτογραφίες δικές σας και 3 του παιδιού σας,  
θα του τις δίνατε?
Ανάλογα με  την απάντηση  μπορείτε να συνεχίσετε
να «ανεβάζετε» φωτογραφίες ….
... και όνειρα γλυκά!

"Οὔτις"

Παγκόσμια Ημέρα Μεταφράσεως - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Παγκόσμια Ημέρα Μεταφράσεως σήμερα και την αφιερώνω σε όλους εκείνους τους ιεραποστόλους που προσπάθησαν να μεταφράσουν σε τοπικές γλώσσες την Αγία Γραφή και τα λειτουργικά κείμενα...

Στις προσπάθειες αυτές δημιουργήθηκαν και πολλές παρεξηγήσεις. Μερικές λύθηκαν και διορθώθηκαν, άλλες παρέμειναν μέχρι σήμερα.

Μία αστεία παρεξήγηση η οποία δημιουργήθηκε από κακή μετάφραση έχει σχέση με την ιεραποστολική προσπάθεια Ρωμαιοκαθολικών στην Κίνα πριν από αιώνες.

Προσπαθούσαν να μεταφράσουν την Καινή Διαθήκη στα Κινεζικά. Δεν είχαν όμως ακόμη καλή γνώση των Κινεζικών διαλέκτων. Έψαχναν μετάφραση για την λέξη «άρτος». Στην Κίνα άρτο/ψωμί όπως το γνωρίζουμε εμείς στην δύση είχαν μόνο οι πλούσιοι. Οι πτωχοί δεν το γνώριζαν καν... το ρύζι ήταν το ψωμί τους... Έτσι όταν οι δυτικοί μεταφραστές έψαχναν μία λέξη για τον άρτο είπαν στους Κινέζους ότι αυτό είναι μία πολύτιμη και βασική για τον άνθρωπο τροφή. Οι Κινέζοι έδειξαν ότι κατάλαβαν και έδωσαν την κινεζική λέξη για το γουρούνι...

Στιγμιότυπα από μια ληστεία σε Τράπεζα

 Μπαίνοντας στην Τράπεζα ο ληστής φώναξε στους πελάτες: - Μην κινηθείτε, τα λεφτά ανήκουν στο Κράτος! Η ζωή σας όμως ανήκει σε σας!!! Όλοι ξάπλωσαν κάτω ήσυχα.
Αυτή η μέθοδος ονομάζεται: "MIND CHANGING CONCEPT:" "ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ."
 
Όταν οι ληστές γύρισαν σπίτι με τα εκατομμύρια που έκλεψαν, ο μικρός αδερφός με πτυχίο Master στα Οικονομικά, λέει στο μεγάλο αδερφό απόφοιτο δημοτικού: - Έλα να μετρήσουμε τα χρήματα που αρπάξαμε.
Ο μεγάλος αδελφός του Δημοτικού του λέει: - Είσαι βλάκας! Είναι πολλά τα χρήματα και θα κάνουμε ώρες να τα μετρήσουμε. Το βράδυ στις ειδήσεις που θα ανακοινώσουν τη ληστεία, θα πουν και το ακριβές ποσό που εκλάπη!
Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται: "EXPERIENCE:" (ΕΜΠΕΙΡΙΑ:) και είναι σαφέστατα χρησιμότερη στις μέρες μας από τα πτυχία Master.
 
Στην Τράπεζα μετά τη ληστεία, ο ταμίας φωνάζει στο Διευθυντή να καλέσει την αστυνομία.
Ο πτυχιούχος Διευθυντής όμως του λέει: - Μην τηλεφωνήσεις ακόμα! Ευκαιρία είναι κοντά στα 20 εκατομμύρια που μας έκλεψαν, να πάρουμε άλλα 10 εμείς, συν τα 70 που έχουμε ήδη καταχραστεί, να πούμε ότι μας έκλεψαν 100!

"αγαπάτε τους εχθρούς υμών" - π.Αλέξανδρος και Αγγελική Καριώτογλου

Για την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

" Η μεγάλη πρόκληση έρχεται με την εντολή "αγαπάτε τους εχθρούς υμών". Ας προσέξουμε εδώ. Δεν λέει ανεχτείτε τους, έχετε μαζί τους υπομονή κλπ. Λέει, αγαπήστε τους. Το ρήμα "αγαπώ" είναι ενεργητικό, σημαίνει κίνηση προς τον άλλον. Δεν πρόκειται δηλαδή για γλυκερό συναίσθημα που μένει μέσα μας ως απλή αίσθηση αποδοχής του εχθρού, αλλά ως κίνηση υπέρβασης των φραγμών, συνάντησης και συμφιλίωσης. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς για τους άλλους, γιατί αυτό λειτουργεί θετικά για την πνευματική μας πρόοδο. και η αγάπη που δίνουμε εξάλλου, με κάποιο θαυμαστό τρόπο, επιστρέφει σε μας".

(π.Αλέξανδρος και Αγγελική Καριώτογλου, "Του Λόγου το αληθές", σ.142).

Αυτός είναι άρχοντας - Κωνσταντίνος Τσάτσος

«Η αρχοντιά δεν είναι συνώνυμο με την αριστοκρατικότητα, δεν σημαίνει καμιά ταξική διαφορά ή μια διαφορά πλούτου. Αλλά δεν είναι και ένα ηθικό απλώς γνώρισμα. Είναι μια σύνθεση υπερηφάνειας, ευπρέπειας, αυτοπεποίθησης, μεγαλοψυχίας. Άρχοντες βρίσκεις εγκατεσπαρμένους σε όλα τα είδη ανθρώπων. Ο άρχοντας δεν γίνεται ποτέ μάζα, σε όποια τάξη και αν ανήκει, μένει πάντα πρόσωπο. Δεν μπορώ με μια φράση να την ορίσω την αρχοντιά, αλλά όταν συναντώ κάποιον που έχει αυτό το σύμπλεγμα των αρετών που την απαρτίζουν, τότε την αναγνωρίζω.

ΚΚΕ κατά Περιφερειάρχη Ηπείρου Καχριμάνη - Γεώργιος Διον. Κουρκούτας,

Καχριμάνης και ΚΚΕ

Πώς μία καλοπροαίρετη πρόταση αποκαλύπτει πολλά

Πρόσφατη είναι η επέτειος της λήξεως των εχθροπραξίων στον Γράμμο (τέλη Αυγούστου) από τις οποίες ήδη συμπληρώθηκαν 75 χρόνια. Κάποτε αυτή η λήξη τιμώνταν από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία, καθώς συμβόλιζε πολλά για αυτήν και, κυρίως, την μεταπολεμική της πορεία.

Πρόσφατη είναι και η πρόταση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη, για κοινό μνημόσυνο των δύο πλευρών στον Γράμμο. Ο Αλέκος Καχριμάνης είναι γνωστός στο κοινό της Ηπείρου και σε όλην την Ελλάδα, από την εποχή που ήταν δραστήριος Δήμαρχος Μετσόβου. Στην πρόταση αυτήν το ΚΚΕ απάντησε με μία γλώσσα σαφή, κοφτή, αλλά και σκληρή. Αποκρούει κάθε τέτοια ιδέα και για το παρόν και για το μέλλον.


Δεν ασχολούμαστε στο παρόν άρθρο για την σημερινή πολιτική στάση του ΚΚΕ, ούτε μας ενδιαφέρει. Αλλά σχολιάζουμε το κείμενό του επί της συγκεκριμένης προτάσεως. Το ΚΚΕ, λοιπόν, θυμίζει πως ο πόλεμος που το ίδιο έκανε τότε (ναι, τον ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια της Κατοχής, χτυπώντας όσους ήταν αντίθετοι στα σχέδιά που αυτό απεργαζόταν μέσω του ΕΑΜ) ήταν ταξικός. Απέναντί του, όπως λέει, είχε τον «αστικό» κόσμο.

Μεγαλειώδης ἡ Λιτανεία τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα.

       Ἐκορυφώθησαν τήν Κυριακή τό βράδυ (29.9.2024), οἱ λαμπρές ἑορταστικές ἐκδηλώσεις ἐπί τῇ 60ῇ ἐπετείῳ ἀπό τῆς Ἐπανακομιδῆς τῆς Τιμίας καί χαριτοβρύτου Κάρας τοῦ Πρωτοκλήτου τῶν Ἀποστόλων, ἀπό τήν Ρώμη, στήν πόλη τῶν Πατρῶν (26.9.1964).
          Τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς, ἒγινε ἡ ἐκκίνηση τῆς μεγαλειώδους Λιτανείας, ἀπό τόν μεγαλοπρεπῆ Ναό τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου πρός τήν Ἰχθυόσκαλα Πατρῶν, ὃπου ἐτελέσθη ὁ καθιερωμένος ἁγιασμός, ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου.



          Ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἁγία Κάρα ἐτοποθετήθη σέ σκάφος συνοδευομένη ὑπό τῶν προσκεκλημένων Ἀρχιερέων καί ἂλλων Κληρικῶν, μέ κατεύθυνση (διά θαλάσσης) στόν μῶλο Ἁγίου Νικολάου, ὃπου συνηντήθησαν μέ τήν λιτανευτική πομπή, ἡ ὁποία ἒφθασε ἐκεῖ μέ τήν εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου, μέ ἐπικεφαλῆς τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, τό σύνολο σχεδόν τῶν Ἱερέων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν καί πλῆθος εὐσεβῶν Χριστιανῶν.

Ένα ανεκτίμητο δώρο στη ζωή των εξομολόγων


Η ευλογία του να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους -
και μάλιστα σε στιγμές που οι ψυχές τους είναι ανοιχτές- είναι ένα ανεκτίμητο δώρο στη ζωή των ιερέων εξομολόγων. Γνωρίζουν οτι ο άλλος είναι η δυνατότητά τους γιά τόν Παράδεισο. Ἄν έχουν την ταπείνωση, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί αγίων ανθρώπων του 21ου αιώνα και να κερδίσουν από αυτούς.
 
 Όχι γιατί είναι αναμάρτητοι, 
όχι γιατί δέν έχουν γνωρίσει τον έρωτα, 
όχι γιατί είναι αναχωρητές, 
όχι γιατί είναι νηστευτές, 
αλλά επειδή είναι άγιοι μάρτυρες πού έχουν αστοχίες, ανεπάρκειες καί πτώσεις, αλλά πού δέν έχουν παύσει νά έχουν φλογερή επιθυμία να κρατήσουν τή σχέση τους μέ τόν Δημιουργό.
 
Ἅγιοι μάρτυρες, μάρτυρες της αέναης παρουσίας του Θεού στὰ ανθρώπινα, άντρες καί γυναίκες του 21ου αιώνα στίς πολυπολιτισμικές πολυάνθρωπες πόλεις, 
εργαζόμενοι σε πολυεθνικές, 
επιστήμονες διάκονοι της κοινωνικής προσφοράς, 
εθελοντές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις,
τίμιοι επαγγελματίες, 
γονείς μὲ αγόγγυστη φροντίδα στα παιδιά τους που έχουν σοβαρές παθήσεις,

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

Το πρωί του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό Παναγίας Βοηθείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου "Παναγία η Βοήθεια", τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Χαρίτωνος, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, επί τη εορτή του Οσίου Πατρός Χαρίτωνος του Ομολογητού. 
 
Προ της απολύσεως ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων είπε: 
Σεβασμιώτατε Άγιε Κανάγκας κ. Χαρίτων, εκ μέρους του σεπτού πατρός και Ποιμενάρχου μας, του Αγγέλου της τοπικής μας Εκκλησίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, με πολλή χαρά σας υποδεχόμεθα στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών. Από καρδίας σας ευχόμεθα τα έτη σας να είναι πάμπολλα, πολύκαρπα, καλλίκαρπα και ευλογημένα. 


 
Μας συγκέντρωσε σήμερα εις αυτόν τον Ιερό Ναό, η εορτή του Οσίου Χαρίτωνος του ομολογητού. Κατ' αυτήν την ημέρα εορτάζει τα ονομαστήριά του ο ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας μας αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Αθανασόπουλος, εφημέριος του Πανεπιστημιακού αυτού Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Του ευχόμεθα να έχει δύναμη, χάρη, ενίσχυση, ενδυνάμωση και ευλογία από τον Κύριο μας για να συνεχίσει επί πολλά έτη να επιτελεί το θεάρεστο έργο της διακονίας των ασθενών και πονεμένων αδελφών. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ -ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΥΜΝΟΣ-

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
«ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΥΜΝΟΣ»
28 Σεπτεμβρίου 2024
 
Το απόγευμα του Σαββάτου, 28ης Σεπτεμβρίου 2024, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου με τίτλο «Μαρτυρίου Ύμνος», ο οποίος εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, και αποτελεί έργο της φιλόμουσης και καλλίκαρπης προσφοράς της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ», με τη μέριμνα και φροντίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή και χοράρχη της κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη, θεολόγου καθηγητή και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης.


Ο εν λόγω ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει ύμνους από την πρώτη Ακολουθία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, ποίημα του πρώτου Επισκόπου της ενιαίας Επισκοπής Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Καλλινίκου (Νικολετάκη) του έτους 1837, η οποία συμπληρώθηκε και εκδόθηκε για τρίτη φορά το έτος 1877 από τον Επίσκοπο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ιλαρίωνα (Κατσούλη). Οι ύμνοι έχουν τονισθεί «ὑπὸ Χρήστου Ν. Μαστοράκη ἐν Κρήτῃ καὶ παρὰ τῇ Ἱερᾷ μονῇ Ἀρκαδίου», κατά το έτος 1909.

Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα

 

Αυτοί που ονειρεύονται την ημέρα 
αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα 
που διαφεύγουν από αυτούς 
που ονειρεύονται μόνο τη νύχτα.

Έντγκαρ Άλλαν Πόε

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας – 5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών

2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας 
5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών

Για 5η χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας συνεχίζει την υλοποίηση προγράμματος σχετικό με δράσεις ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την εταιρεία Φωτοκύκλωση Α.Ε. (https://fotokiklosi.gr/), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Την Παρασκευή, 20/09/2024, το ειδικό φορτηγάκι της εταιρείας, περισυνέλλεξε από τους ειδικούς κάδους που υπάρχουν στους χώρους του σχολείου, 147 κιλά ανακυκλώσιμο υλικό ηλεκτρικών συσκευών και 11,5 κιλά λαμπτήρων.

Οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο διαθεματικών εργασιών και αυτή τη χρονιά θα μελετήσουν  δράσεις για διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και για τους φορείς που τα υλοποιούν σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουν να ευαισθητοποιούνται, να προβληματίζονται, να δρουν, να αποτυπώνουν και να  προτείνουν λύσεις.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σταυρούλα Σαλβάνου,  εκπαιδευτικός Πληροφορικής και β΄ Υποδιευθύντρια του σχολείου.

Για την υλοποίηση των δράσεων:

o   Στις εισόδους των δύο σχολικών κτιρίων, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των μικρο-ηλεκτρικών συσκευών, όπως:

Ομιλία Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης 29.9.2024

 Ομιλία Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Ξάνθης  29.9.2024

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα για την τιμή που μου έκανε, να με καλέσει στη θεόσωστη επαρχία του για το σημερινό συλλείτουργο και για τους αδελφικούς του λόγους. Τον ευχαριστώ και για τη δυνατότητα που μου δίνει να απευθυνθώ στην ώρα του κηρύγματος, σ’ εσάς, το ποίμνιό του.

Πολλά τα μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Ονόμασαν τα λόγια του Χριστού «Πάντα όσα αν θέλητε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» ως χρυσούν κανόνα του Ευαγγελίου. Και είπαν πως αν αυτά εφαρμόζονταν από τους ανθρώπους, δεν θα είχαν λόγο νόμοι και δικαστήρια, οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί που αστυνομεύουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.  Εν τούτοις θεωρώ την ευκαιρία κατάλληλη να μιλήσω και σήμερα, όπως και ψες, για την Κύπρο και τους θανάσιμους κινδύνους που την απειλούν, διαφωτίζοντάς σας γύρω από μιαν άλλη πτυχή του προβλήματός μας. Δεν είναι αυτό ξένο προς την Εκκλησία, ούτε κι αντίθετο προς τις αρχές της.

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας (30 Σεπτεμβρίου)


 Σήμερα, Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας.
Ο Ιερομάρτυρας Γρηγόριος ήταν γιός συγγενούς του βασιλιά της Αρμενίας και έζησε κατά τους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και στη συνέχεια την ασπάστηκε δεχόμενος το Άγιο Βάπτισμα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Αφού χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, μετέβη στην Αρμενία, για να διαδώσει το ιερό Ευαγγέλιο.
Στην Αρμενία ο συγγενής του άρχοντας προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και να επιστρέψει στην πατρώα θρησκεία. Η αρνητική στάση του Γρηγορίου εξόργισε τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα, ο οποίος τον ύβρισε και τον οδήγησε στα βασανιστήρια. Παρά τα δεινά που υπέστη, παρέμεινε σταθερός στην πίστη στο Σωτήρα Χριστό και το ορθόδοξο φρόνημα.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τα περί ‘’ανοσιουργήματος’’ του Οικουμενισμού από την Ιεράν Μητρόπολιν Πειραιώς - Του Β. Χαραλάμπους

  
Τα περί ‘’ανοσιουργήματος’’ του  Οικουμενισμού από την Ιεράν Μητρόπολιν Πειραιώς

Του Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
__________________
Σε κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο aktines ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2024, το οποίο τιτλοφορείτο, ‘’Ο οικουμενισμός δεν είναι ανοσιούργημα, όπως τον χαρακτηρίζετε, αλλά προφητική πρωτοβουλία, εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα που καθοδηγεί και τους σημερινούς Πατέρες της Εκκλησίας και της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας’’ (+ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Πρώην ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ -Προς Το Γραφείο Αιρέσεων και Παραθρησκειών Της Μητρόπολης Πειραιώς), σημειώνοντο μεταξύ άλλων αυτά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο επίτιτλο. 
 
Κατ’ αρχήν ο Οικουμενισμός αντιστρατεύεται την οικουμενικότητα της Εκκλησίας, καθώς και τη μοναδικότητά της.  Το αναφερόμενο στο Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ‘’η Οικουμένη ως συμπεφώνηκεν’’, καταδεικνύει πως ορίζεται εκκλησιαστικώς η Οικουμένη.  Ορθά ομίλησε η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς για τον Οικουμενισμό.
 
Δεν υπάρχουν δύο ή περισσότερες εκκλησίες, αλλά ‘’Μία Αγία Εκκλησία’’.  Αυτό ομολογεί  η Εκκλησία μας.  Η Εκκλησία είναι Μία.  Αυτό το οποίο εκκλησιαστικώς ορίζεται ως οικουμένη, καθορίζει την οικουμενικότητα της Εκκλησίας και επακόλουθα τη μοναδικότητά της.  

Η αλήθεια στο άπλετο φως

 

Μια κοινωνία δεν είναι ισχυρή 
παρά μόνο όταν βγάζει την αλήθεια 
στο άπλετο φως του ήλιου.

 Εμίλ Ζολά

Οἱ κύκνοι τὸ φθινόπωρο ζητᾶνε τὴ χαρά τους - Ναπολέων Λαπαθιώτης

 

Οἱ κύκνοι τὸ φθινόπωρο ζητᾶνε τὴ χαρά τους
γιατὶ ἡ χαρά τους πέταξε μαζὶ μὲ τ᾿ ἁγιοκαίρι...
Θὰ ζήσουν τάχα νὰ τὴ βροῦν, τὴν ἄνοιξη; -Ποιὸς ξέρει;
...γιατὶ μπορεῖ καὶ νὰ χαθοῦν πρὶν βροῦνε τὴ χαρά τους...
Ἀπόψε τὴν περίμεναν, σχεδὸν ὅλο τὸ βράδυ,
ὥσπου στὸ τέλος νύσταξαν κοιτώντας τὸ σκοτάδι,
κι ἔγειραν καὶ κοιμήθηκαν ἀπάνω στὰ φτερά τους...

 Ναπολέων Λαπαθιώτης

Λαμπρό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο στήν Πάτρα.

Μέ λαμπρότητα ἑορτάστηκε στήν Ἀποστολική πόλη τῶν Πατρῶν, ἡ ἑξηκοστή ἐπέτειος ἀπό τῆς Ἐπανακομιδῆς τῆς τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, στήν Πάτρα.
Τό πρωί τῆς Κυριακῆς, 29.9.2024, στόν κατάμεστο ἀπό πιστούς μεγαλοπρεπῆ Ναό τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἐτελέσθη Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ὁ ὁποῖος ἐκήρυξε τόν θεῖον λόγον, ἀναφερθείς μέ γλαφυρότητα στήν εὐφρόσυνον καί ἱεράν ἐπέτειον τῆς Ἐπανακομιδῆς τῆς τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου στήν Πάτρα καί μέ θεολογικόν βάθος ἀνέλυσε τήν διδασκαλίαν τῆς Ἐκκλησίας περί τῶν ἱερῶν Λειψάνων τῶν Ἁγίων μας.



Συνελειτούργησαν, οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται:
Σερβίων καί Κοζάνης κ. Παῦλος, ὁ ὁποῖος ἐχοροστάτησε στήν Ἀκολουθία τοῦ Ὂρθρου,
Ἠλείας καί Ὡλένης κ. Ἀθανάσιος
Μάνης κ. Χρυσόστομος
Κινσάσας κ. Θεοδόσιος
Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας κ. Ἱερώνυμος
καί οἱ Θεοφιλέστατοι Ἐπίσκοποι, Ἀμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος καί Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ὡς καί ὁ οἰκεῖος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος,

Συντηρητικός; Χριστιανός; Ιδού ο εχθρός! - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

Συντηρητικός; Χριστιανός; Ιδού ο εχθρός!

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

               Με την πάροδο του χρόνου εντείνονται οι επιθέσεις από τους της ολοκληρωτικής νοοτροπίας οπαδούς, που θέλουν να ισοπεδώσουν κάθε χριστιανική αξία, να περιορίσουν στη λήθη τους πολιτισμικούς θησαυρούς του παρελθόντος και να φιμώσουν κάθε αντίθετη άποψη. Όσοι υποστηρίζουν τη διατήρηση των διαχρονικών αξιών και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς – φιλελεύθεροι συντηρητικοί και χριστιανοί – χαρακτηρίζονται από «οπισθοδρομικοί» έως «ακροδεξιοί» και «φασίστες». Όπως σωστά γράφει ο Ματιέ Μποκ – Κοτέ ο «αντιφασισμός» δεν υπήρξε ποτέ μια ιδεολογία θεμελιωμένη στην μάχη κατά του φασισμού, αλλά είναι μια ρητορική στρατηγική να ενταχθούν στον φασισμό όλοι οι εχθροί του κομμουνισμού και του σοσιαλισμού, γενικά του ολοκληρωτισμού. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή κατατάσσουν στην «ακροδεξιά» όλους τους αντίθετους προς τα προωθούμενα άθεα, ηδονιστικά και παρακμιακά ιδεολογικά καθεστώτα.

               Τρία είναι τα πρόσφατα γεγονότα, που συνέβησαν στη Γαλλία, στη χώρα που από χρόνια Έλληνες, κυρίαρχοι στην εξουσία και στην ενημέρωση, προωθούν. Το πρώτο είναι αυτό που συνέβη στην υπό τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ  πρόσφατα συγκροτηθείσα κυβέρνηση. Ως υπουργός Οικογένειας και μικρής ηλικίας επελέγη η Γερουσιαστής Λοράνς Γκαρνιέ.

Όσοι πηγαίνετε στην εκκλησία… - π. Λίβυος

  Όσοι πηγαίνετε στην εκκλησία αισθανόμενοι ότι ανήκετε σε ένα κλαμπ τελείων απλά μην πηγαίνετε. Και όσοι πιστεύετε ότι θα έπρεπε η εκκλησία να είναι ένας χώρος για "καλούς" και "ηθικούς" ανθρώπους τότε κάνατε λάθος πόρτα. 
 
Στην εκκλησία δεν πάμε να γίνουμε καλοί άνθρωποι, δεν πάμε να μας θάψουν με το κουστούμι, την γραβάτα ή το ταγιέρ μας. Αυτό μπορεί να μας το προσφέρουν δεκάδες άλλοι σύλλογοι και σωματεία χρηστών ηθών. 
 
Στην εκκλησία πάμε να γευθούμε την Ανάσταση. 
Πάμε να νικήσουμε την απειλή του μηδενός. 
Πάμε να ενώσουμε την τεμαχισμένη μας καρδιά. 
Πάμε να συναντήσουμε ότι χάσαμε, ότι πενθήσαμε και αποχωριστήκαμε. 
Πάμε για να μας πει Κάποιος με γλώσσα σιωπής μα τόσο δυνατή, εάν θα ξαναδώ ποτέ ότι αγάπησα πολύ. 
Εάν μπορώ αιώνια να την φωνάζω αγάπη μου. 
Πάμε για να μην πεθάνουμε ποτέ. 
Να γίνουμε άνθρωποι της Ανάστασης. 
Να μάθουμε έναν τρόπο ζωής που νικάει τον θάνατο. 

Κάντε το καλό στους άλλους γιατί είστε παιδιά του Θεού! - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

"Αλλά αγαπάτε τους εχθρούς σας και κάντε το καλό και δανείστε, ελπίζοντας σε τίποτα ξανά· και η ανταμοιβή σας θα είναι μεγάλη, και θα είστε παιδιά του Υψίστου· διότι είναι καλός προς τους ανευγνώμονες και προς τους κακούς. Να είστε λοιπόν φιλεύσπλαχνοι, καθώς και ο Πατέρας σας είναι φιλεύσπλαχνος. " (Λουκάς 6:35)

Ο Κύριος αποκαλύπτει το ουσιώδες σημάδι της ζωής ενός πραγματικού Χριστιανού, που τον κάνει διαφορετικό από όλους εκείνους που είτε είναι σε ψευδείς θρησκείες είτε είναι σκλάβοι της αμαρτίας. Αυτή είναι η ανιδιοτελής αγάπη, χωρίς απώτερα κίνητρα, που αγκαλιάζει σε αυτήν, όλους τους ανθρώπους, και ειδικά εκείνους που αποκαλούνται «εχθροί».

Μεγαλύτερο ἀπό τά ἀγαθά εἶναι ἡ ἀγάπη - Μέγας Ἀθανάσιος

 ᾽Εφόσον, καθώς λέγει ὁ Ἀπόστολος, 
μεγαλύτερο ἀπό τά ἀγαθά εἶναι ἡ ἀγάπη, 
φανερό ὅτι τό μεγαλύτερο ἀπό ὅλα τά κακά 
εἶναι ἡ μισαδελφία καί ἡ ἀσπλαχνία καί ἡ ἀνελεημοσύνη.

Μέγας Ἀθανάσιος

Μνήμη του Αγίου Κυριακού του αναχωρητού (29 Σεπτεμβρίου)


 Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, μέσα στη σημερινή αναστάσιμη ατμόσφαιρα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, καταγόταν από την πολύβουη Κόρινθο και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού.
Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία 18 ετών επισκέφθηκε ως προσκυνητής τα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε να μιλούν με θαυμασμό για το σπουδαίο ασκητή Άγιο Ευθύμιο και ζήτησε να τον συναντήσει. Αφού είχε την ευλογία να τον επισκεφθεί και να συνομιλήσει μαζί του, με προτροπή του Ευθύμιου γνώρισε έναν ακόμη περίφημο μοναχό, το Γεράσιμο, ο οποίος ασκήτευε κοντά στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί, με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια, και ασφαλώς με την υπακοή και την αποκοπή του προσωπικού θελήματος, έφθασε σε ύψη μεγάλης ενάρετης ζωής και αγιότητας.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

ΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ - π. Δημητρίου Μπόκου



ΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ

π. Δημητρίου Μπόκου

Πρότυπο του ανθρώπου, αιώνιο και αμετάβλητο, αποτελεί ο Θεός. Όταν ο Χριστός μας παρακινεί σε κάτι, το κάνει για να μας φέρει πιο κοντά στο «καθ’ ομοίωσιν». Κυρίως και κατά εξαίρετο τρόπο ο Θεός προβάλλεται ως η τέλεια εικόνα της αγάπης, προς την οποία καλείται να συμμορφώσει εαυτόν και ο άνθρωπος. «Έσεσθε υιοί του Υψίστου, (δι)ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς» (Κυριακή Β΄ Λουκά).

Ο Χριστός μιλάει για μια αγάπη που δεν είναι επιλεκτική, όπως συνήθως συμβαίνει σε μας. Εμείς αγαπάμε τους φίλους και μισούμε τους εχθρούς μας. Στην καλύτερη περίπτωση, λέμε συνήθως ότι δεν μισούμε, αλλά αγνοούμε όσους δεν μας αρέσουν. Και μάλιστα αυτό το τελευταίο, η υπεροπτική μας αδιαφορία γι’ αυτούς, θεωρείται και πνευματική κατάσταση, αφού έχουμε την «ανωτερότητα» να μην προβαίνουμε απέναντί τους σε εχθρικές ενέργειες, αντίστοιχες προς τις τυχόν δικές τους προς εμάς.

Το να μην ανταποδίδουμε όμως το κακό είναι μια λειψή, μια παθητική αρετή. Το μισό από αυτό που μας ζητάει ο Χριστός. Το άλλο μισό είναι να αγαπήσουμε τον εχθρό μας και μάλιστα να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας, να του κάνουμε καλό. Η αγάπη είναι μια ενεργητική κατάσταση, η ουσιαστική ολοκλήρωση της εντολής του Θεού.

Λαμπρός ὁ Ἑσπερινός τῆς Ἑορτῆς τῆς Ἐπανακομιδῆς τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, στήν Πάτρα.

 Τό Σάββατο 28.9.2024, ἂρχισαν οἱ λαμπρές λατρευτικές Ἐκδηλώσεις, στήν πόλη τῶν Πατρῶν, πρός τιμήν τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου ἐπί τῇ ἐξηκοστῇ ἐπετείῳ, ἀπό τῆς Ἐπανακομιδῆς τῆς Τιμίας Κάρας του, ἀπό τήν Ρώμη στήν Πάτρα (26.9.1964).
Τό πρωί τοῦ Σαββάτου ἐλιτανεύθη ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου ἡ πανσεβάσμια Κάρα του καί ἐτοποθετήθη στό μέσον τοῦ Ναοῦ πρός προσκύνησιν ὑπό τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ.



•Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας ἡμέρας, ἐτελέσθη ὁ Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός , χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἀμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου.
Συνεχοροστάτησαν οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται:
Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας, κ. Παντελεήμων,
Σερβίων καί Κοζάνης, κ. Παῦλος
Μάνης, κ. Χρυσόστομος
Kινσάσας, κ. Θεοδόσιος,
Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας, κ. Ἱερώνυμος
ὁ οἰκεῖος Μητροπολίτης, Πατρῶν κ. κ. Χρυσόστομος καί ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

ΣΤΗ ΛΥΠΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΥΠΗΜΕΝΟΥΣ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΣΤΗ ΛΥΠΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΥΠΗΜΕΝΟΥΣ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

«Ἔκρινα δὲ ἐμαυτῷ τοῦτο, τὸ μὴ πάλιν ἐν λύπῃ ἐλθεῖν πρὸς ὑμᾶς»  (Β’ Κορ. 2,1).
«Γιατί αποφάσισα για τον εαυτό μου αυτό: το να μην έρθω πάλι με λύπη προς εσάς». 

            Μία πολύ δυνατή συναισθηματική εικόνα περιγράφει ο απόστολος Παύλος στην αρχή της Β’ προς Κορινθίους επιστολή του. Γράφει το εκτενές αυτό γράμμα διότι δεν θέλει να επισκεφθεί διά ζώσης την Κόρινθο, καθώς αισθάνεται λύπη στην καρδιά για τους ανθρώπους της, για τους πιστούς της Εκκλησίας, οι οποίοι άφησαν ιουδαΐζοντες χριστιανούς να έρθουν στην πόλη, να συκοφαντήσουν τον Απόστολο για το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων και να διασπείρουν ψεύδη για το αν έπρεπε να θεωρεί τον εαυτό του απόστολο ή όχι. Ο Παύλος έχει λυπηθεί κατά άνθρωπον, όχι τόσο για τους συκοφάντες, όσο για τα παιδιά του, αυτούς που γέννησε εν Χριστώ και οι οποίοι ελαφρά τη καρδία ή και με μια υπόκωφη ευχαρίστηση άκουγαν κατηγορίες εναντίον του πνευματικού τους πατέρα. Και έτσι, παίρνει μια απόφαση. Επειδή είναι λυπημένος μαζί τους, να μην πάει να τους δει κατά πρόσωπον, αλλά να τους στείλει μία επιστολή, στην οποία και θα απαντήσει στις συκοφαντίες, αλλά και θα τους νουθετήσει πνευματικά, δείχνοντάς τους τη σημασία τού να είναι ευγνώμονες και μιμητές εκείνου που του οδήγησε στη ζωή της πίστης και της αγάπης προς τον Χριστό.

Κυριακή β΄ Λουκά - κήρυγμα Δημ. Τσαντήλα



  Κυριακή Β΄ Λουκά.

 Ομιλεί ο Δημήτριος Τσαντήλας, ομότιμος καθηγητής χειρουργικής της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και θεολόγος.