Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Κατευοδώνουμε στην αιωνιότητα τον αγαπητό Φώτιο Μπαρούτα


«Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως».

Με βαθιά θλίψη, κατευοδώνουμε στην αιωνιότητα 
τον αγαπητό συνεργάτη του Ιστολογίου «Αναστάσιος»
Φώτιο Μπαρούτα
ο οποίος υπηρέτησε την παιδεία ως Μαθηματικός, την κοινωνία με την προσφορά του, την εκκλησία με άψογο τρόπο ως Πρωτοψάλτης, σπουδαίος Μουσικοδιδάσκαλος και Χοράρχης.

Υπηρέτησε το αναλόγιο με ήθος ταπεινό, ιεροπρεπές, ως Ιεροψάλτης υπήρξε το αηδόνι του Θεού στον Ιερό Ναού του Αγίου Δημητρίου Πατρών, που επί σειρά ετών κόσμησε και τίμησε από το 1988 ως Πρωτοψάλτης το δεξιό αναλόγιο, σοβαρός, ευπρεπής, συνεπής, ευσυνείδητος, γινόταν σε κάθε ιερή ακολουθία και ιδιαιτέρως στη Θεία Μυσταγωγία ο σεμνός συνοδοιπόρος του Λειτουργούντος ιερέως, μια ευλαβική παρουσία μέσα στη Θεία Λατρεία, που έτερπε και είλκυε εμάς το εκκλησίασμα σε μια από καρδίας πνευματική συμμετοχή στα ιερουργούμενα με την γλυκιά και ταπεινή φωνή και την υπέροχη ψαλμωδία του.

Ο αείμνηστος υπήρξε και παρέμεινε μέχρι τέλους, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και καλοσύνη προς τον κάθε συνάνθρωπό του, ήταν ένας άνθρωπος γνήσιος, ατόφιος και αληθινός στα «πιστεύω» του. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές διακρινόταν για τον ανώτερο χαρακτήρα του, τη μετριοπάθειά του, την καταδεκτικότητά του και τη σεμνότητά του. Παράλληλα, όμως, υπήρξε και ένας ιδανικός οικογενειάρχης.

Τα ανυποψίαστα fashion street αρνάκια …. - Μαριάννα Πυργιώτη

Τα ανυποψίαστα fashion street αρνάκια …. 
 
Εκατοντάδες, κυριολεκτικά εκατοντάδες περπατούν, συρρέουν στα νεανικά στέκια, αράζουν χαρούμενα, ενθουσιασμένα και ψιλό αγχωμένα ταυτόχρονα, ντυμένα όλα με τη στολή τους σαν υπάκουα αρνάκια… 
 
Μετρήσαμε πάνω από 100 κουκλίτσες 12-20 χρόνων σε μισή ωρίτσα περπάτημα: Δυό-δυο, τρία ή τέσσερα μαζί, όλα βαμμένα , όλα με τα γνωστά νυχια και τα μακριά μαλλιά, όλα με το υποχρεωτικό look «αν θες να είσαι trendy» πολύ κοντό σορτσάκι και crop top … 
 
Διότι όπως διάβασα κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα οι fashionistas εξηγούν στα αρνάκια ότι: « Για  να παίξετε με το sexyness, μη διστάσετε να συνδυάσετε τα σορτς σας με crop ή bra tops. Το μαύρισμα μας, καθώς και τα πιο δυνατά σημεία του σώματός σας, θα αναδειχθούν στο έπακρο.» 
 
 Και επειδή σε αυτές τις ηλικίες ισχύει ακριβώς ότι έχει πει ο Quentin Crisp «Η μόδα είναι αυτό που υιοθετείς, όταν δεν ξέρεις ποιος είσαι.»  τα αρνάκια νομίζουν ότι αναδεικνύουν στο έπακρο την ομορφιά τους. 

Ἡ Μικρασιατική καταστροφή τοῦ 1922 - Τοῦ Σταυροῦ ἡ χάρη μᾶς ἔσωσε.

Ὅσα χρόνια ὅμως κι ἄν περάσουν δέν σβήνει ὁ πόνος γιά τόν χαμό χιλιάδων Ἑλλήνων στά ἁγιασμένα χώματα τῆς ἑλληνικῆς, ἀπ’ τά πανάρχαια χρόνια, Μικρᾶς Ἀσίας καί γιά τόν ξεριζωμό ἀπ’ τίς πατρογονικές ἑστίες ὅσων γλίτωσαν ἀπ’ τό μαχαίρι τοῦ Τούρκου.

«Τοῦ Σταυροῦ ἡ χάρη μᾶς ἔσωσε.  Ἦταν 14 Σεπτεμβρίου. Πήραμε λοιπόν ἀπό ἕνα παιδί ὁ καθένας στήν ἀγκαλιά του καί φύγαμε. Σάν μπαρκάρανε οἱ μπροστινοί μας, γίναμε ἐμεῖς φάτσα. Ἐμένα ἀπό τό φόβο μήν πάρουν τόν ἄντρα μου, μοῦ ἦρθε λιποθυμιά.  Ἕνας Ἐγγλέζος ναύτης μοῦ ἁρπάζει τό μωρό ἀπό τήν ἀγκαλιά, τό πετάει καί μοῦ δίνει μέ τό παγούρι του νά πιῶ νερό, γιά νά συνέλθω. Μέ τή φασαρία, μέ τή λιποθυμιά, δέν ξέρω πῶς, γλίτωσε ὁ ἄντρας μου. Ὁ Θεός βοήθησε. Μέγαλη Του ἡ χάρη.
Μᾶς πετοῦνε ἐπάνω στό πλοῖο. Σά συνῆλθα λιγάκι εἶδα πώς μοῦ ἔλειπε τό παιδί κι ἔκλαιγα.
Γυναίκα μή μιλᾶς καθόλου, μοῦ λέει ὁ ἄντρας μου. Ἀρκεῖ πού φύγαμε ἀπό τῶν Τούρκων τά χέρια κι ἄς πεθάνομε.

Το καμηλό παλτό - Νίκος Δήμου

Η κυρία στεκόταν όρθια έξω από έναν μεγάλο φούρνο στην Κηφισιά. Ήταν ντυμένη απλά αλλά καλόγουστα και φαινόταν σαν να περίμενε κάποιον. Προσπερνώντας, την άκουσα να μου ψιθυρίζει: «Συγγνώμη, πεινάμε».
 
Σταμάτησα κατάπληκτος, βέβαιος πως δεν είχα ακούσει καλά. Όμως η κυρία, με χαμηλωμένο βλέμμα, επανέλαβε τη φράση.
Μπήκα βιαστικός στον φούρνο, αγόρασα, έκανα ψιλά και, φεύγοντας, της έβαλα στο χέρι ένα μικρό χαρτονόμισμα. Δεν μου πήγε να δώσω κέρμα. Πρόσεξα το χέρι. Ήταν περιποιημένο. Το ψιθυριστό «ευχαριστώ» σχεδόν δεν ακούστηκε.
 
Το συναπάντημα αυτό με συγκλόνισε σαν γροθιά στο στομάχι. Σίγουρα κάθε φτώχεια είναι οδυνηρή, αλλά η φτώχεια του νεόπτωχου αξιοπρεπούς αστού είναι πιο σκληρή. Δεν έχει μάθει την ένδεια, ζούσε μια καλή ζωή, και ξαφνικά τα χάνει όλα. Ο άλλος, που ζει χρόνια στη φτώχεια, έχει ξεδιπλώσει στρατηγικές και άμυνες τις οποίες ο νεόπτωχος δεν υποψιάζεται καν.

Η αγάπη είναι το έμβλημα της αιωνιότητας


«Η αγάπη είναι το έμβλημα της αιωνιότητας: 
Μπερδεύει κάθε έννοια του χρόνου 
και αφαιρεί κάθε ανάμνηση της αρχής 
και κάθε φόβο για το τέλος»

Ζερμαίν ντε Σταλ

Καλή χρονιά!

Στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών προεξήρχε της ευχαριστιακής συνάξεως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.


Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων - Προκόπιος Παυλόπουλος τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων


Προκόπιος Παυλόπουλος
τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ομιλία του στην Τρίπολη, κατά την εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων», ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε,  μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Πρόλογος

Αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια το γεγονός ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με το κορυφαίο πολιτικό του ήθος και το εμβληματικό διεθνές κύρος του διαδραμάτισε καταλυτικό, κυριολεκτικώς, ρόλο ως προς την διατύπωση και την τελική σύναψη της Συνθήκης της Λωζάνης, συμμετέχοντας στην Συνδιάσκεψη της Λωζάνης μεταξύ 1922 και 1923. Επισημαίνεται -για πολλοστή φορά λόγω της απαράδεκτης διαχρονικής «αναθεωρητικής» τουρκικής τακτικής- πως η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο, δοθέντος ότι από την ίδια της την θεσμική φύση και υπόσταση δεν είναι δυνατό νομικώς να αναθεωρηθεί.

Α. Με «χαίνουσες» ακόμη τις Εθνικές μας πληγές από την Μικρασιατική Καταστροφή και την φρικτή Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, η τριμελής ηγεσία της Επαναστατικής Επιτροπής -η οποία, στο μεταξύ, είχε αναλάβει τις τύχες του Τόπου υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης- που αποτελούσαν οι συνταγματάρχες Νικόλαος Πλαστήρας και Στυλιανός Γονατάς και ο υποπλοίαρχος Δημήτριος Φωκάς, απευθύνθηκε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος τότε βρισκόταν στο Παρίσι. 

1922 - 1974: ΔΑΚΡΥ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ - Βασ. Βακάλης

1922 - 1974: ΔΑΚΡΥ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ

Γράφει: Ο Βασ. Βακάλης

       Το 1919 ο ΄Ελληνας στρατιώτης πήρε εντολή απ' τον Ελληνικό Λαό να φτάσει στην 'Κόκκινη Μηλιά' ελευθερώνοντας ΄Ελληνες αδελφούς. Και την τίμησε αυτή την εντολή ο ΄Ελληνας στρατιώτης. ΄Εφτασε λίγα χιλιόμετρα έξω απ' την πρωτεύουσα του Μουσταφά Κεμάλ, την ΄Αγκυρα. Με πολύ ακριβό αντίτιμο. Πιο ακριβό δε γινόταν. Με κακουχίες, με ασθένειες, με πείνα, δίψα στη φοβερή Αλμυρά ΄Ερημο και - προ παντός - με αίμα! Πολύ αίμα. ΄Αφθονο αίμα. Ελληνικό αίμα. Και τη στιγμή που είχε κάνει αβάσταχτα εφιαλτικές τις νύχτες  του Κεμάλ τον γύρισαν πίσω. Ποιον; Αυτόν τον καρτερόψυχο και λιονταρόκαρδο ΄Ελληνα μαχητή, που είχε δείξει την αξία του στα πεδία των μαχών. Και επέπρωτο να πληρώσει ο ΄Ελληνας στρατιώτης με τη ζωή του, με την αρτιμέλειά του και με την αισχύνη της αποτυχίας και της φυγής την ήττα. Στη Μικρά Ασία είχαν νικηθεί οι ΄Ελληνες πολιτικοί της αδελφοκτάνου  διαίρεσης και του διχασμού, αλλά το τίμημα της ήττας το κατέβαλε ο Ελληνικός στρατός, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έπεσε μαχόμενο κι έμεινε εκεί για πάντα "τοις της Ελληνικής πατρίδος ρήμασι πειθόμενο". Και από τότε 'για τον μαρμαρωμένο Βασιλιά ούτε φωνή, ούτε μιλιά' (Πυθαγόρας) και ο σκοπός της αποκαταστάσεως των απανταχού ελληνικής γης Ελληνικού Λαού, που τέθηκε με την ίδρυση της 'Φιλικής Εταιρείας' στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 - μέρα του Σταυρού - έμεινε όνειρο, που τελείωσε άδοξα, τραγικά και καταστροφικά τον ίδιο μήνα εκατόν οκτώ χρόνια αργότερα (1922), όταν ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας ανέβηκε στον δικό του Σταυρό του ξεριζωμού και της προσφυγιάς ...,

Μια σταγόνα ελπίδας - ΓΕΧΑ Αιγίου

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από το μαρτύριο των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 9ης Σεπτεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, Συναυλία του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνης.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρίου, καθώς και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος, εκπροσωπώντας τον εκτάκτως απουσιάσαντα εκτός Ρεθύμνου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, εκόμισε τις θερμές ευχές, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου προς τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και προς όλους τους παρισταμένους.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Τήν Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
τό βράδυ, ἀπό 8.30 ἕως 01.00 μετά τά
μεσάνυχτα, θά τελεσθῇ Ἱερά Ἁγρυπνία
μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς
τῆς Παναγίας “Μυρτιδιωτίσσης”.
 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Μνήμη του Αγίου Νικήτα του Γότθου (15 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα των ύμνων διαρκούσης της εορτής του Σταυρού, τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, και του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός (†1811).
Ο Νικήτας γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Από παιδί διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο, η οποία τον βοήθησε να διαμορφώσει σταθερή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με σωφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του Θεού, όπως βιώνεται μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο.
Ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση και διάδωσε με πολύ ζήλο και διάκριση τη διδασκαλία του αναστημένου Ιησού Χριστού.
Για την εργατικότητά του, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αθανάσιο, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει να πιστεύει στον Τριαδικό Θεό. Ο Νικήτας δε δείλιασε και, πεπληρωμένος από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - π. Δημητρίου Μπόκου

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός μας καλεί να ακολουθήσουμε «οπίσω του», απαρνούμενοι τον εαυτό μας και αίροντας τον σταυρό μας (Κυριακή μετά την Ύψωσιν). Συνήθως ο Θεός δεν μας ζητάει ποτέ να κάνουμε κάτι που δεν το έκανε πρώτα Εκείνος. «Υπόδειγμα γαρ δέδωκα υμίν, ίνα καθώς εγώ εποίησα υμίν, και υμείς ποιείτε», λέγει στους μαθητές του (Ιω. 13, 15). Γι’ αυτό και ο Πέτρος τονίζει με έμφαση ότι ο Χριστός χάραξε την όλη σταυρική του πορεία «υμίν υπολιμπάνων υπογραμμόν ίνα επακολουθήσητε τοις ίχνεσιν αυτού» (Α΄ Πετρ. 2, 21).

Πρότυπο και υπόδειγμα λοιπόν στην πορεία μας αυτή βάζει τον ίδιο τον εαυτό του. Αυτός είναι που πρώτα από μας απαρνείται τον εαυτό του και σηκώνει τον Σταυρό του. Και αυτό, επειδή διακατέχεται από μανικό έρωτα για μας, μας αγαπάει με μια αγάπη ακατανόητη. Λέγεται, ότι και ο ίδιος ο Θεός ακόμα αν ερωτηθεί γιατί αγαπάει τον άνθρωπο τόσο πολύ, δεν θα έχει καμμιά απάντηση να δώσει γι’ αυτό. Και ο πολύς Ιωάννης της Κλίμακος υπογραμμίζει, ότι αυτός που θέλει να ορίσει τον Θεό ως αγάπη, μοιάζει με τυφλό που μέσα στην (απέραντη) άβυσσο προσπαθεί (μάταια) να μετρήσει τους (αμέτρητους) κόκκους της άμμου (Λόγος Λ΄).

Βόρεια Γάζα, 1η μέρα στο σχολείο... 10/9/2024

 

Βόρεια Γάζα, 1η μέρα στο σχολείο...   10/9/2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΘΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ


Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών ενώ, το πρωί της κυριωνύμου ημέρας χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ανθουπόλεως Πατρών.


Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο θαύμα της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη το 326 μ. Χ. στα Ιεροσόλυμα. Μετά την εύρεση του Τιμίου Σταύρου αλλά, και των σταυρών των δύο ληστών, υπήρξε προβληματισμός σχετικά με το ποιος από τους τρεις είναι ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου. Τότε ο πατριάρχης Μακάριος έδωσε την λύση  πλησιάζοντας μια νεκρική πομπή και όταν ακούμπησε την κεκοιμημένη με τον Τίμιον Σταυρόν εκείνη ανεστήθη.
Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι ο Τίμιος Σταυρός έχει δύο διαστάσεις, την κάθετη που ενώνει τον ουρανό με την γη και την οριζόντια που ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους.

ΕΥΡΕΘΗΜΕΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΕΥΡΕΘΗΜΕΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ
 
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
 
«Εἰ δὲ ζητοῦντες δικαιωθῆναι ἐν Χριστῷ εὑρέθημεν καὶ αὐτοὶ ἁμαρτωλοί, ἆρα Χριστὸς ἁμαρτίας διάκονος; Μὴ γένοιτο» (Γαλ. 2, 17)
«῍Αν ὅμως, ζητώντας νὰ σωθοῦμε ἀπὸ τὸν Χριστό, βρεθήκαμε νὰ εἴμαστε κι ἐμεῖς ἁμαρτωλοὶ ὅπως οἱ ἐθνικοί, σημαίνει τάχα πὼς ὁ Χριστὸς ὁδηγεῖ στὴν ἁμαρτία; ῎Οχι βέβαια!»
 
Στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ο απόστολος Παύλος μάς δείχνει κάποιες όψεις του σταυρικού δρόμου, τον οποίο πρώτος ο Χριστός ακολούθησε και, στη συνέχεια, μας προτείνει η Εκκλησία. Σ’ αυτόν τον δρόμο υπάρχει και μία πλευρά, την οποία δεν είμαστε σε θέση συνήθως να κατανοήσουμε. Ότι η αμαρτία είναι στοιχείο του δικού μας σταυρού, τα οψώνιά της, που είναι ο θάνατος κάθε μορφής, μάς κατατρώγουν και ότι, σηκώνοντας τον σταυρό μας, χρειάζεται να διακρίνουμε τελικά τι είναι η αμαρτία και γιατί ο Χριστός ήρθε στον κόσμο να δώσει την καινή κτίση.
 
Οι χριστιανοί συνήθως έχουμε την αίσθηση ότι η πίστη αρκεί. Ότι ο εσωτερικός μας κόσμος αλλάζει, αφού πιστεύουμε στον Χριστό, αυτόματα. Ότι αρκεί να τηρούμε τις εντολές και να φαίνεται ότι τις τηρούμε στο επίπεδο της συμπεριφοράς, των ηθών, των εθίμων, του κηρύγματος, της αίσθησης ότι είμαστε «οι καλοί» της ιστορίας και αυτό είναι αρκετό. Τα υπόλοιπα θα μας τα δώσει ο Χριστός.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 - Κήρυγμα του Δημητρίου Τσαντήλα

Κήρυγμα του Δημητρίου Τσαντήλα,
ομότιμου καθηγητή χειρουργικής της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ.
και θεολόγου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ - π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Προσκάλεσε τά πλήθη τοῦ λαοῦ μαζί μέ τούς μαθητές Του ὁ Ἰησοῦς. Ζήτησε ἀπό ὅλους ζωήν ἁγίαν, ὑπακοῆς καί ὁμολογίας εἰς τό Εὐαγγέλιον, στήν θείαν Ἀποκάλυψη.

Σ’ ἕνα  κόσμο ἀσύνετο, ἄφρονα, πολέμιο, φρονοῦμε ὅτι ἡ Ἐκκλησία προτάσσει κάθε τί ὡραῖον καί ἔντιμον· ἤτοι τό ὀρθόδοξο φρόνημα, τό ὀρθόδοξο φιλότιμο, τήν ἀληθινή πίστη. Γιατί ἡ ἐλευθέρα βούληση καί ἡ θέληση νά ἀκολουθήσει ὁ κάθε ἕνας μέ ὑπακοή τόν Μεσσίαν, καθιστᾶ τόν ἄνθρωπο δυνατό, ὥστε νά ὑπερβαίνει τόν χρόνο καί νά κοινωνεῖ μέ τήν αἰωνιότητα.

Ἡ διδασκαλία: «ὅστις θέλει…» καί «ἀγαπᾶτε τούς ἐχθρούς ἡμῶν», δέν εὑρίσκεται σέ καμία ἄλλη θρησκεία τοῦ κόσμου, οὔτε σέ κανένα ἐγκόσμιο, φιλοσοφικό σύστημα. Ἡ ὑπέρβαση κατορθώνεται μέ τήν Ἄκτιστον Τριαδική Χάριν καί μέ τήν πνευματική καθοδήγηση τοῦ Θεανθρώπου Ἰησοῦ Χριστοῦ, στούς κόλπους τῆς Ἐκκλησίας Του. Ὁ Κύριος χαρίζει τήν γνώση καί τή σοφία, ὥστε ὁ ἄνθρωπος νά κατανοήσει ὅτι ἡ ψυχή του εἶναι πολυτιμότερη καί ἀκριβότερη ἀπό ὅλον τόν ὁρατόν καί ἀόρατον κόσμον καί μέ τίποτε δέν ἐξαγοράζεται, εἰ μή μόνον μέ τό αἷμα τοῦ Σταυρωθέντος, Ἀναστάντος καί Ἀναληφθέντος στούς οὐρανούς Ἰησοῦ Χριστοῦ, τοῦ Ἀληθινοῦ Θεοῦ καί Σωτῆρος.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ 
(Μαρκ. 8, 34 – 9, 1)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Κήρυγμα στο Χανόπουλο, στις 19/9/1999)
 
Το πιο σοβαρό ερώτημα
 
 Το Ευαγγέλιο βάζει σήμερα μπροστά μας το πιο ουσιαστικό ερώτημα της ζωής μας. «Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο, αν κερδίσει τον κόσμο όλο και ζημιωθεί την ψυχή του;». Πρόκειται για πολύ σοβαρό ερώτημα, γιατί ο καθένας μας από μικρό παιδί προβληματίζεται με τι κριτήρια θα κάνει τις διάφορες επιλογές του και πώς θα αξιοποιήσει την ζωή του καλύτερα.
Σύμφωνα με το κοσμικό φρόνημα, ο άνθρωπος αξιοποιεί τη ζωή του, όταν μπορεί να την «χορτάσει», να κερδίσει περισσότερα, να απολαύσει περισσότερα, να αποκτήσει υλικά αγαθά που θα του εγγυώνται μακρόχρονη ευτυχία. Και οπωσδήποτε, όταν αποκτήσει τιμές, δόξες, υπόληψη.
 Βέβαια είναι πολύ φυσικό να εργάζεται κανείς για το καλύτερο και να το αναζητεί. Αλλά μερικές φορές, υπάρχει ο κίνδυνος σ’ αυτή την αναζήτησή του, να πάρει λάθος δρόμο. Και τότε, όλα πάνε στραβά.
Στην εποχή μας, επικρατεί η εξής τοποθέτηση: «Έτσι το ήθελε, έτσι το διάλεξε, έτσι του άρεσε να ζει. Καλά κάνει». Σου αρέσει να πας στην Εκκλησία; Καλά κάνεις. Αφού σε ευχαριστεί, καλά κάνεις. Σε άλλον αρέσει ο υπόκοσμος; Καλά κάνει και μπλέκεται εκεί μέσα. Όμως, δεν είναι όλοι οι δρόμοι σωστοί.

Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο
το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο:
«ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους.
Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή»
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, από 10 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, το Οικολογικό Συμπόσιο με τίτλο: «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους. Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή» και θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο της σκέψης μας, με τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας.
Στο επίκεντρο του τριήμερου Οικολογικού Συμποσίου, που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, με τη συμβολή του World Human Forum και εντός του πλαισίου των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου (1824 - 2024), τέθηκαν το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα και η αειφορία.


Το Συμπόσιο τέθηκε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ καθοριστική για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του υπήρξε η αρωγή και στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και των χορηγών: της Grecotel, της Aegean Airlines και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και CRETA.

Ἐκπαιδεύοντας τό… ἐγὼ - «Κ.Π.»

 

Ἐκπαιδεύοντας τό… ἐγὼ

«Κ.Π.»

Οἱ ἄνθρωποι δὲν ξεχνοῦμε τὴν καλή μας δασκάλα ἀπὸ τὸ Δημοτικὸ Σχολεῖο. Δὲν μᾶς μάθαινε μόνο γράμματα, δὲν μᾶς ἤθελε μόνο σωστοὺς ἀνθρώπους ἀλλὰ μᾶς ἀγαποῦσε ἀληθινά. Γέμιζε μὲ τὴν ἀγάπη της τὶς παιδικές μας καρδιές. Σωτήριο φάρμακο νὰ στεριώνουν οἱ μαθητὲς στὴν ἀγάπη. Θεμέλιο ζωῆς ἡ ἀγάπη.

- Παιδιά μου, σήμερα θὰ μάθουμε πῶς νὰ διορθώσουμε ἕνα λαθάκι. Τώρα φαίνεται μικρό. Ἂν τὸ ἀμελήσουμε, θὰ μεγαλώσει, θὰ ριζώσει γερά, θὰ γίνει κακό. Αὐτὸ τὸ λάθος τὸ κάνουν καὶ οἱ μεγάλοι καὶ οἱ ἐπίσημοι ἀκόμη, ἀπὸ ἄγνοια ἢ ἀπὸ συνήθεια. Ἐμεῖς θὰ ἀγωνιστοῦμε μαζί, μὲ προσοχὴ καὶ ἐπιμέλεια νὰ τὸ διορθώσουμε. Λοιπόν, στὴ ζωὴ ἀλλὰ καὶ στὸ Σχολεῖο λειτουργοῦμε καὶ ὡς ὁμάδα. Ὄχι μόνο ἀτομικά, ἕνας – ἕνας ἀλλὰ καὶ ὁμαδικά. 

Στὸν λόγο μας, ἄπειρες φορές, χρησιμοποιοῦμε τὴν προσωπικὴ ἀντωνυμία, ΕΓΩ, μὲ διάφορους τρόπους: Ἐγὼ τὸ εἶπα πρῶτος! Ἐγὼ μόνο τὸ ἤξερα! Ἐγὼ τὸ ἔφτιαξα ἐκεῖνο! Ἐγὼ πῆγα διακοπές! Ἐγώ, ἐγώ, ἐγώ… Μεγάλη ἔμφαση καὶ προβολὴ στὸ ἐγώ. Ἄλλοτε μὲ ἐνθουσιασμό, μὲ αὐθορμητισμό και ἄλλοτε μὲ καμάρι, μὲ ἐπίδειξη, μὲ ἐγωϊσμό…

Ο αχάριστος προς τους ευεργέτες είναι πρωτίστως αχάριστος προς το Θεό - "Ο στερούμενος πνευματικότητος"

"Ο αχάριστος προς τους ευεργέτες είναι πρωτίστως αχάριστος προς το Θεό, σχολιάζει ο ιερός Χρυσόστομος.

Η αχαριστία ζημιώνει πρωτίστως τον ίδιο τον φορέα της. Έχει τα ίδια αποτελέσματα που συνόδευαν την ύβρι στην Ελληνική Μυθολογία, όταν κάποιος σήκωνε το ανάστημά του απέναντι στους θεούς αλαζονικά και προσβλητικά. Τότε ακολουθούσε η θεία τιμωρία με το θόλωμα και στη σκότιση του νου, ώστε να συνεχίζει ο αγνώμων να ενεργεί αλαζονικά ώσπου να έλθει η εκδίκηση των θεών και η ανελέητη τιμωρία του. Αυτή την εικόνα έχει καθώς φαίνεται και ο ιερός Χρυσόστομος όταν περιγράφει την αχαριστία ως ύβρι που πνίγει τον ίδιο τον αγνώμονα. Είναι αυτή άλλωστε να κατέστρεψε και τους Εβραίους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κανείς δεν συμπαθεί τους αχάριστους μολονότι σχεδόν όλοι κατά κάποιο τρόπο είμαστε αχάριστοι, αφού κανείς δεν υπάρχει που να μην έχει ευεργετηθεί και παρά ταύτα οι περισσότεροι είναι αγνώμονες. Έτσι δικαιώνεται ο αρχαίος πολέμαρχος Καλλίμαχος που έλεγε ότι κανένας δεν είναι βεβαιότερος εχθρός από τον αχάριστο που ευεργετήθηκε. Το χειρότερο είναι πως συχνά η εκδίκηση για την ευεργεσία είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος της ευεργεσίας.

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - Αρχ. Βαρθολομαίος Ηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

 

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
"Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης.
Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας.
Σταυρός, βασιλέων το κραταίωμα.
Σταυρός, πιστών το στήριγμα.
Σταυρός, αγγέλων η δόξα
και των δαιμόνων το τραύμα"
(εξαποστειλάριον της εορτής)

Η χάρη του Σταυρού να σκεπάζει την ζωή όλων. Να δυναμώνει την πίστη και να ενισχύει στην προσπάθεια όσων Τον επικαλούνται.

... ούτε καν να σε πλησιάσει! - ΓΕΧΑ Αιγίου

 

14 Σεπτεμβρίου - ύψωση Τιμίου Σταυρού - Κήρυγμα του Δημητρίου Τσαντήλα

Κήρυγμα του Δημητρίου Τσαντήλα,
ομότιμου καθηγητή χειρουργικής της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ.
και θεολόγου.

Δεῦτε λαοί, τὸ παράδοξον θαῦμα καθορῶντες, τοῦ Σταυροῦ

Δεῦτε λαοί, τὸ παράδοξον θαῦμα καθορῶντες, 
τοῦ Σταυροῦ τὴν δύναμιν προσκυνήσωμεν· 
ὅτι ξύλον ἐν Παραδείσῳ θάνατον ἐβλάστησε, 
τὸ δέ, τὴν ζωὴν ἐξήνθησεν, 
ἀναμάρτητον ἔχον προσηλωμένον τὸν Κύριον, 
ἐξ οὗ πάντα τὰ ἔθνη, 
ἀφθαρσίαν τρυγῶντες κραυγάζομεν· 
ὁ διὰ Σταυροῦ θάνατον καταργήσας, 
καὶ ἡμᾶς ἐλευθερώσας, δόξα σοι.

Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)


 Σήμερα εορτάζουμε την Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τηρείται νηστεία.
Σήμερα ο Σταυρός ανυψώνεται και ολόκληρη η κτίση ελευθερώνεται από τη φθορά.
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του υιού της, ο οποίος ερμήνευσε τη νίκη ότι επήλθε ένεκα της ουράνιας φανέρωσης του Σταυρού.
Μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο Τίμιος Σταυρός. Έσκαψαν στο Γολγοθά και ανέσυραν τους τρεις σταυρούς. Ο Ιεροσολύμων Μακάριος τους ακούμπησε διαδοχικά στο σώμα μιας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας. Μόλις το νεκρό σώμα ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό, η γυναίκα αναστήθηκε.
Τότε, η Αγία Ελένη, με τη Σύγκλητο των Αρχόντων, προσκύνησαν το Ζωοποιό Ξύλο. Ο δε Ιεράρχης Μακάριος ανέβηκε στον άμβωνα και σήκωσε τον Τίμιο Σταυρό, ενώπιον των Χριστιανών, οι οποίοι με κατάνυξη έψαλλαν το «Κύριε ελέησον».

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Άφησα τους δασκάλους, αλλά τα γράμματα ὄχι! - Μενέλαος Λουντέμης

«-Μέλο… είπε τώρα ο Μπίθρος. Που γυρνάς; Τι αραντίζεις μες στον κόσμο; Έφυγες απ΄ τη σκολάρα; Καλά έκανες! Οι δάσκαλοι κουλαντρίζουνε ζεβζέκικα κεφάλια! Τα γράμματα είναι σφήκες μπρε! Να …τρυπάνε το κεφάλι σου και χύνεται όλο το μυαλό όξω… Χα χα χάα! Έτσι δεν είναι;

-Όχι, Μπίθρο…. Όχι… Δεν είν΄ έτσι.

Η φωτιά ανέβαινε πάνω… ψηλά… γιόμιζε τον ουρανό σπίθες… γινόταν άστρα …πούλιες…

-Όχι, Μπίθρο… Δε θα τ΄ αφήσω τα γράμματα, όχι, δε θα τ΄ αφήσω. Άφησα τους δασκάλους… Αλλά΄τα γράμματα όχι, δε θα τ΄ αφήσω . θα τα ξετρυπώσω μόνος μου… απ΄ τα βιβλία… απ΄ τα στόματα… απ΄ τις καρδιές… και θα τα κάνω πάλι γράμματα… Θα τα ξαναδώσω πίσω στους ανθρώπους πάλι γράμματα!...»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

 Την ελπίδα του ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει, εξέφρασε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, κατά την επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 2024, στο ιστορικό κτήριο της Σχολής, με αφορμή την συμπλήρωση 180 ετών από την ίδρυσή της. Όπως είπε, η έναρξη σοβαρού διαλόγου με τις αρμόδιες Αρχές προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για την παιδεία και υπογράμμισε την πολυδιάστατη προσφορά της Σχολής και την στήριξη που αυτή παρείχε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά τα 127 έτη της λειτουργίας της. “Η Μήτηρ Εκκλησία”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, “συνεδέετο μετά της παιδείας διαχρονικώς, ιδία όμως από της Αλώσεως της Βασιλευούσης και εντεύθεν, ότε ελειτούργησεν ως προστάτις των γραμμάτων, με αφετηρίαν και υπόδειγμα την ανασυγκρότησιν, υπό του πρώτου μετά την Άλωσιν Πατριάρχου Γενναδίου του Σχολαρίου, της Πατριαρχικής Ακαδημίας.”


Ακολούθως, υπενθύμισε ότι ο προκάτοχος του, Πατριάρχης Γρηγόριος Στ’ προχώρησε, το 1839, στην ίδρυση Θεολογικής Σχολής στο Φανάρι, με διευθυντή της τον λόγιο Ιερομόναχο Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό, τον Ίμβριο, η λειτουργία της οποίας διήρκεσε μόλις ένα ακαδημαϊκό έτος. Αργότερα, όπως είπε, η εκλογή στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως του Γερμανού Δ’ έδωσε νέα ώθηση στο παλαιό όραμα της Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Γερμανός επέλεξε ως καταλληλότερο τόπο εγκαταστάσεως της νέας Θεολογικής Σχολής την ερημωμένη τότε, μετά από πυρκαγιά, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στον Λόφο της Ελπίδος στην Χάλκη.

Στις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

«Στις αναμνήσεις κάθε ανθρώπου,
υπάρχουν πράγματα που δεν τα εμπιστεύεται σε όλον τον κόσμο, αλλά μόνο στους φίλους του.
Υπάρχουν πράγματα που δεν τα εμπιστεύεται στους φίλους του, τα λέει μονάχα στον εαυτό του, κι αυτό στα κρυφά.
Και τέλος, υπάρχουν κι εκείνα που ο άνθρωπος φοβάται να τα ομολογήσει και στον ίδιο του τον εαυτό. Και τέτοιας λογής πράγματα, μαζεύονται πολλά σε κάθε άνθρωπο..»
Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Ομοιώματα ανθρώπων... (ή η πολυπλόκαμη μηχανή που "πλάθει τον κιμά")

 

Υπάρχουν ομοιώματα ανθρώπων που δεν είναι ανώτερα από χιμπατζήδες. Πρέπει ν' αγρυπνούμε για να μην τους επιτρέψουμε ν' ανάψουν φωτιά και να κάψουν τον κόσμο. 

Νίκος Καζαντζάκης

Διορισμός νέου Ηγουμένου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας

Κατόπιν αποφάσεως της Μητρός Εκκλησίας, νέος Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας διορίσθηκε ο μέχρι σήμερα προσωρινώς υπεύθυνος αυτής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μελέτιος Μπουγάς, σε διαδοχή του προσφάτως κοιμηθέντος μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου.

Το τάνγκο των σκιών - Νίκος Παλουμπιώτης

 

Το τάνγκο των σκιών
 
Στα βυθισμένα στο χρόνο σκαλοπάτια  της αυλής
Τα λίγα βήματα
Περνούν στις μνήμες του σπιτιού   στην άκρη  της κάμαρας
 
Σοβάδες  φθαρμένοι  τα σωθικά του
Μια χαραμάδα  χυμένη  σε  παλιό νόμισμα
Δάκρυα κεριών σταλακτίτες στο κηροπήγιο
 
 Για νεκρούς ή Θεό
Μια χτένα – Μια αποκριάτικη μάσκα παλιά
Στρας και χρυσόσκονη να ξεγελούν αλήθειες
 
Στου θαμπού καθρέπτη τη μνήμη οι αυταπάτες όλες
 
 Πάντα θαμπός ήταν στα ακριβά φτιασίδια των ειδώλων
 
Δυο γαμήλια στέφανα σκονισμένα όνειρα
Ένα ψάθινο καπέλο χορτασμένο ήλιο, αέρα λεβάντας
Κρυφά φιλιά, μουσικές

Ο άνθρωπος που νίκησε τον Χίτλερ ηττήθηκε από τους στενόμυαλους Αμερικάνους

Τζέιμς Κλίβελαντ «Τζέσε» Όουενς (James Cleveland "Jesse" Owens, 12 Σεπτεμβρίου 1913 - 31 Μαρτίου 1980)

Ο άνθρωπος που νίκησε τον Χίτλερ ηττήθηκε από τους στενόμυαλους Αμερικάνους συμπατριώτες του.

Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να καταπιεί τέσσερις προσβολές: τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε ο Όουενς στο τρέξιμο και στο άλμα εις μήκος. Όλος ο κόσμος γιόρτασε τις νίκες εκείνες της δημοκρατίας εναντίον του ρατσισμού. Όταν ο πρωταθλητής γύρισε στη χώρα του δεν τον συνεχάρη ο Πρόεδρος ούτε δέχτηκε πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο. Ξαναγύρισε στη ζωή του: Έμπαινε στα λεωφορεία από την πίσω πόρτα, έτρωγε σε εστιατόρια για μαύρους.

Τον κόσμο μπορεί να τον διοορθώσει


«Τον κόσμο μπορεί να τον διοορθώσει μόνο εκείνος, 
που μπορεί να διορθώσει τον εαυτό του.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

ΤΖΕΗΜΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ


ΤΖΕΗΜΣ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
 
Ο Παναγιώτης (Paddy) League ως σωτηρας ενός ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ 
 
Σε χωριά και πόλεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά της Κρήτης και της Νάξου και την Κύπρο.
 
Όπως αναφερει στα Αγγλικα η κατατοπιστική αναφορα για τη συλλογη του πολύ σημαντικού ερτευνητη της μουσικής και παραδοσιακής ποιητικής ελληνικής παραδοσης της Κύπρου James A. Notopoulos ΔΗμητρη Νοτοπουλου
 
‘’Τον Σεπτέμβριο του 1952, ο James A. Notopoulos, καθηγητής Κλασικών στο Trinity College, ταξίδεψε στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Guggenheim και την Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία για να κάνει ηχογραφήσεις παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και προφορικής ποίησης. Εμπνευσμένος από το πρωτοποριακό έργο του Milman Parry και του Albert Lord στα νότια Βαλκάνια, ήλπιζε να πραγματοποιήσει μια ανάλογη έρευνα για τις τεχνικές προφορικής σύνθεσης και τα ηρωικά θέματα στο σύγχρονο ελληνικό λαϊκό τραγούδι ως βάση για περαιτέρω συγκριτικές μελέτες.
 
Από τη βάση του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ξεκίνησε πολλά επιτόπια ταξίδια μέχρι τον Αύγουστο του 1953, ηχογράφησε τραγουδιστές, προφορικούς ποιητές, όργανα και αφηγητές σε χωριά και πόλεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά της Κρήτης και της Νάξου και την Κύπρο .

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 
 
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ 7-9:30 π.μ.
 
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΑ ΨΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΖΩΟΠΟΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ ΩΡΑ 6:30 μ.μ.( Πλησίον του παιδικού μας Σταθμού ).
ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΡΑΣΜΑ.