Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

«Δέν ὑπάρχει Ἱ. Κανόνας!» Ὑπό ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

 

«Δέν ὑπάρχει Ἱ. Κανόνας!»

Ὑπό ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

           Ἕνα ἀπό τά σχόλια πού ἀναρτήθηκε μέ ἀφορμή τό ἄρθρο μας «Θ. Λειτουργία & Θ. Κοινωνία» (anastasiosk.blogspot.com) ἦταν: «Από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος ορίζει την νηστεία προ της Θ. Κοινωνίας. Όσα βιβλία σχετικά έχω διαβάσει ούτε σε ένα δεν έχω δει. Όλα λένε ότι αυτό επαφίεται στην διακριτική ευελιξία του Πνευματικού». Αυτό μου είχε πει και ο Πνευματικός μου όταν τον ρώτησα». (26 Μαΐου 2021 - 11:15 π.μ.).

Θεολόγοι καί Ἱερεῖς, παντοῦ, στήν Ἑλλάδα,  Ρωσία,  Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ἀμερική,  κ.λ.π.,  προκειμένου νά στηρίξουν τή μοντέρνα ἄποψη, ὅτι δέν ἀπαιτεῖται νηστεία πρό τῆς Θ. Κοινωνίας, φέρουν ὡς  μοναδικό (!) ἐπιχείρημα «δέν ὑπάρχει  Ἱ. Κανόνας».

Οἱ  Κανόνες  θεσπίζονταν, ὅταν  προέκυπτε  κάποιο πρόβλημα, γιά νά λυθεῖ τό πρόβλημα.  Π.χ. ὑπῆρχαν χριστιανοί  πού νήστευαν μαζί μέ τους Ἰουδαίους. Θεσπίσθηκε Κανόνας πού ἀπαγόρευσε  μιά τέτοια νηστεία.[1]  Ὑπῆρχαν  χριστιανοί  πού νήστευαν Κυριακή καί Σάββατο. Θεσπίσθηκε Κανόνας πού ἀπαγόρευσε καί αὐτή τή νηστεία[2] κ.λ.π.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΤΟΠΗΜΑΤΟΣ - ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΟΒΑΡΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΤΟΠΗΜΑΤΟΣ

Μᾶς ἔλαχε νά ζοῦμε σέ καιρούς ἀποκαλυπτικούς, κατά τούς ὁποίους δοκιμάζεται σκληρά ἡ σώζουσα ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας μας, ἐξαιτίας τῆς οἰκουμενιστικῆς λαίλαπας, ἡ ὁποία ἔχει ἀλώσει ἐπικίνδυνα μεγάλη μερίδα ὑψηλά ἱσταμένων ἐκκλησιαστικῶν προσώπων. Ὕστερα ἀπό ἕναν καί πλέον αἰῶνα σκοτεινῶν καί φανερῶν διεργασιῶν τό πολυκέφαλο τέρας τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ἐπέβαλε, ὡς «ἀνάγκη», τόν θρησκευτικό συγκρητισμό, γιά τήν δῆθεν ἑδραίωση τῆς παγκόσμιας εἰρήνης, ὁ ὁποῖος προϋποθέτει τήν σχετικοποίηση τῆς ἀμώμητης ὀρθοδόξου πίστεώς μας. Μέ πραγματικά δαιμονικά διδάγματα κατασυκοφαντεῖται ἡ θεμελιώδης χριστιανική διδασκαλία, σύμφωνα μέ τήν ὁποία, ἡ ἀλήθεια εἶναι ἐνυπόστατος ὁ ΧΡΙΣΤΟΣ καί ἑπομένως εἶναι μία καί μοναδική καί συνώνυμη μέ τή Σωτηρία. Ὁ Κύριός μας ζητᾷ νά μήν ἀφαιροῦμε οὔτε ἕνα ἰῶτα ἀπό τόν σωτήριο λόγο Του, «ὅς ἐάν οὖν λύση μίαν τῶν ἐντολῶν τούτων τῶν ἐλαχίστων καί διδάξῃ οὕτω τούς ἀνθρώπους, ἐλάχιστος κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ.5,17) καί ὁ ἀπόστολος Παῦλος ἀναθεματίζει ὅποιον διδάσκει «ἕτερον εὐαγγέλιον» (Γαλ.1,11), δηλαδή ὅποιον διαστρέφει, ἤ προσθαφαιρεῖ δικές του διδασκαλίες, ἄσχετες ἤ ἀντίθετες μέ τήν βιβλική ἀλήθεια. 

Κάθε μέρα είναι ένα ταξίδι - Γιώργος Κόρδης

 

Κάθε μέρα, λένε όσοι ξέρουν, είναι ένα αληθινό ταξίδι. Ξεκινάει με την ελπίδα και τελειώνει με την υπόσχεση. Κάθε μέρα έχει διαστάσεις, διαθέτει πλάτος, βάθος, μήκος και κυρίως διαθέτει άφθονη την τέταρτη διάσταση, την ποίηση.

Οι πολλοί των ανθρώπων ζουν μονάχα μια διάσταση ή και δυο, το περισσότερο τρεις διαστάσεις και στέκονται αμήχανα μέσα στα θραύσματα της ημέρας αδυνατώντας να να βρουν τρόπο να να ενώσουν και να βρουν λειτουργία σε αυτά.

Να λ.χ. για πολλούς η ημέρα έχει μήκος, είναι χρόνος μονάχα, που πάει να πει πως χωρά μονάχα τον εαυτό τους. Έτσι αδυνατούν να περπατήσουν στο πλάτος της και να συναντήσουν τους άλλους και τα άλλα πράγματα που συνοδοιπορούν.

Καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης - Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 
1821

Καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης
Ο Κολοκοτρώνης της Τσακωνιάς

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 

          Ο καπετάν Γεωργάκης Μανωλάκης (1780(;) – 1841) ήταν εκ των σημαντικών ηρώων της Επανάστασης του 1821. Επικεφαλής Τσακώνων αγωνιστών συνέβαλε αποφασιστικά στην άλωση της Μονεμβασιάς (23/7/1821) και κυρίως στην άλωση της Τριπολιτσάς (23/9/1821), στις κομβικές δηλαδή πολεμικές επιτυχίες των Ελλήνων, που θεμελίωσαν την Εθνεγερσία. Έλαβε επίσης με επιτυχία μέρος στη Μάχη των Δερβενακίων.

Οι Τσάκωνες φημίζονται για τη νοικοκυροσύνη τους και την φιλοπατρία τους. Εκ των πρώτων πήραν τα όπλα κατά της οθωμανικής τυραννίας και ήταν σημαντική η οικονομική εισφορά τους στον Αγώνα, θυσιάζοντας τις περιουσίες που είχαν αποκτήσει στην Κωνσταντινούπολη και τον πλούτο που αποκόμιζαν συμμετέχοντας στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις κυρίως των Σπετσιωτών.

Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, Πότι και Χόμπι κ. Γρηγόριο, από την Εκκλησία της Γεωργίας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.




Τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Τιμή σε ιερέα για τα 50 χρόνια ακηλίδωτης ιερωσύνης

 

Το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, τη προτροπή και αδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον π. Νικόλαο Μποζίκη.


Σημειώνεται ότι ο π. Νικόλαος συμπληρώνει φέτος 50 συναπτά χρόνια ιερατικής διακονίας. Η απονομή του οφφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου σηματοδοτεί ακριβώς την αναγνώριση, εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριάρχου, της πολυετούς και ευκλεούς ιερατικής διακονίας του.

Bristol (UK) Bible Study

Σεβαστοί και Αγαπητοί,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΛΗΘΩΣ !!!
Σας ενημερώνω για την επικείμενη τηλεδιάσκεψή μας:
 Μελέτη Αγ. Γραφής & Ιερ. Παραδόσεως (στα Ελληνικά). Λεπτομέρειες στο εικονίδιο.
Με πασχάλιες ευχές
Πρωτοπρ. Αναστάσιος Σαλαπάτας

Μνήμη του Αγίου μάρτυρα Ερμεία (31 Μαΐου)


 Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που έζησε στις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ., των Αγίων μαρτύρων Ευσεβίου, Χαραλάμπη και Χριστίνας, που μαρτύρησαν στη φωτιά, και του αγίου μάρτυρα Ερμεία.
Ο Άγιος Ερμείας, ο οποίος ήταν ένας ενάρετος στρατιωτικός, υπηρετούσε στα Κόμανα της Καππαδοκίας, γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Το θάρρος, η γενναιότητα και η τιμιότητά του αναγνωρίζονταν από τους συμπολίτες του, καθώς επίσης και οι μεγάλες υπηρεσίες του προς το ρωμαϊκό στρατό. Ωστόσο, όταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος πληροφορήθηκε τη χριστιανική ιδιότητά του, μέσω του τοπικού Έπαρχου Σεβαστιανού, και αδιαφορώντας για το προχωρημένο της ηλικίας του Αγίου, επιδίωξε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του και να το δημοσιοποιήσει αυτό με το να προσφέρει θυσία στα είδωλα.

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Χάρη στο Οικ. Πατριαρχείο διασωθήκαμε στα 400 χρόνια της σκλαβιάς”


 Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας λειτούργησε σήμερα,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εξ αφορμής της εορτής της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στην οποία είναι αφιερωμένη η μία από τις τρεις Αγίες Τράπεζες του ιστορικού προσφυγικού Ναού. “Με τον τρόπο αυτό”, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κράτησαν ζωντανή την μνήμη του Ναού της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη. Οι άνθρωποι εκείνοι έφεραν μαζί τους την εμπειρία της Λατρείας της Εκκλησίας. Σήμερα, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει, με ακρίβεια, τον τόπο όπου υπήρχε ο Ναός της Αγίας Φωτεινής. Θάφτηκε, μαζί με τα ερείπια ενός ολοκλήρου πολιτισμού, που, δυστυχώς, απολέσαμε και εξ’ αιτίας των δικών μας σφαλμάτων και των διχασμών”.

          Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στον περίφημο διάλογο του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, “μέσα από τον οποίο ο Κύριος άνοιξε την καρδιά της γυναίκας. Της αποκάλυψε την αλήθεια της ζωής της.

Υπέρ πίστεως και πατρίδας; Πώς έτσι; - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

 

 Στις 29 του Μάη 1453 έπεσε η Πόλη. Το παρακάτω απόσπασμα ανήκει στην τελευταία ομιλία του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ΄ Παλαιολόγου για να εμψυχώσει τους εναπομείναντες υπερασπιστές της.

«Καλῶς οὖν οἴδατε, ἀδελφοί, ὅτι διὰ τέσσερα τινὰ ὀφείλεται κοινῶς ἐσμεν πάντες ἵνα προτιμήσωμεν ἀποθανεῖν μᾶλλον ἢ ζῆν, πρῶτον μὲν ὑπὲρ τῆς πίστεως ἡμῶν καὶ εὐσεβείας, δεύτερον δὲ ὑπὲρ πατρίδοςτρίτον ὑπὲρ τοῦ βασιλέως ὡς Χριστοῦ Κυρίου, καὶ τέταρτον ὑπὲρ συγγενῶν καὶ φίλων ».

Μάς το παραδίδει ο Γεώργιος Σφραντζής. Βυζαντινός αξιωματούχος και συγγραφέας, που έγραψε το Χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα ήταν ο μόνος από τους τέσσερις ιστορικούς της που την έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας. Επίσης, ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του Αυτοκράτορα.

Η Σαμαρείτιδα | Γέροντας Γαβριήλ Κοβιλιάτης | Ιερό Κάθισμα Μεταμορφόσεως Δολών Μάνης | Σοφία Χατζή


Καινά και παλαιά, με τη Σοφία Χατζή

Ραδιοπαραμυθία - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM
Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή

δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή
https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz


Στη Λέρο η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία

Στη Λέρο η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία 
 Αποκλειστικές εικόνες

από Γεώργιος Παλαπουγιούκ

Στο νησί της Λέρου έφτασε στις 17:00 σήμερα το απόγευμα η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία .

Η βασίλισσα συνοδεύεται από τον πρόξενο της Ισπανίας στην Ελλάδα και την υποδέχτηκε ο δήμαρχος Λέρου και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.



Την βασίλισσα της Ισπανίας υποδέχτηκαν στον αερολιμένα Λέρου ο Μητροπολίτης Λέρου -Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος , ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας Μιχάλης , ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Καστής Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γρεκός Άκης καθώς και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμειου κ. Μπίλλης Νεκτάριος .

Αφιέρωμα στην Άλωση του 1453 με τον Γιώργο Κουρκούτα

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΕΡΕΩΣ π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ

 

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλουσίου του Δήμου Ερυμάνθου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Ιερό μνημόσυνο του μακαριστού π. Γρηγορίου Πετρούτσου.
Το Ιερό Μνημόσυνο ετέλεσε Σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών κ. Χρύσανθος .

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε : Aδελφοί μου συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες   αφότου ο αγαπητός αδελφός και συλλειτουργός μας ο εκλεκτός οικογενειάρχης ο λαμπρός κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ο στοργικός και πνευματικός πατέρας της ενορίας αυτής,

Ἡ Πανήγυρη τοῦ Καθεδρικοῦ μας Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς

 

   Τήν Κυριακή 30 Μαΐου, ἡ Ἀκολουθία ἄρχισε στίς 7 τό πρωΐ. Ὁ Σεβασμ. Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στόν Ὄρθρο καί κήρυξε τόν θεῖο λόγο στή θεία Λειτουργία.

   Στό κήρυγμά του τόνισε τά ἑξῆς :

   «Μεγάλο δῶρο σέ μᾶς τούς ἀνθρώπους ἀπό τόν Θεό ὁ λόγος. Καί ὁ διάλογος καί ἡ ἐπικοινωνία μεταξύ μας ὑπαρκτική ἀνάγκη τοῦ ἀνθρώπου. Καί ὁ διάλογος εἶναι ἡ βάση τῆς ὑπάρξεως τοῦ πολιτισμοῦ και τῶν γραμμάτων. Ὁ διάλογος εἶναι ἐκεῖνος πού μᾶς ἐπιτρέπει νά ἐπικοινωνοῦμε μεταξύ μας, νά παραμερίζουμε ἐμπόδια, νά κοινωνοῦμε αὐτά πού ἀντιλαμβανόμαστε και να ὑπερβαίνουμε ἀκόμη καί τίς ὅποιες δυσκολίες παρουσιάζονται μεταξύ μας.

   Ἕνας διάλογος εἶναι ἡ ἀφετηρία καί τῆς σημερινῆς μεγάλης ἑορτῆς. Τῆς ἑορτῆς πού ἀκούσαμε πρίν ἀπό λίγο ἀπό τόν εὐαγγελιστή Ἰωάννη τόν διάλογο πού ἔγινε ἀφορμή γιά νά ἀνοίξει ὁ δρόμος τῆς σωτηρίας γιά τήν ἁγία Φωτεινή ἀλλά καί γιά νά ἀκουστοῦν κάποιες οὐράνιες ἀλήθειες. Ὁ διάλογος αὐτός ἀποτελεῖ καί ἕνα πρότυπο γιά τό πῶς θά πρέπει νά διαλεγόμαστε ἐμεῖς οἱ πιστοί μέ τούς ἄλλους, τούς συνανθρώπους μας.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ: ΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ: 
ΛΟΓΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ


Ἐλέῳ τοῦ Θεοῦ, ἄγγελος καί λειτουργός τῆς Ἀναστάσεως, Παναγιώτατε, στοιχῶν τῷ ἀρχαίῳ ἔθει, ἐξῆλθες τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας καί τῶν τειχῶν τῆς Θεοφρουρήτου Πόλεως, μετά τῆς περί Σέ Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, πρός τήν ἔκτασιν ταύτην τῆς Ἱστορίας καί τοῦ θρύλου τῆς πίστεως καί τῆς εὐσπλαχνίας, τῆς ἐλπίδος καί τῆς προσδοκίας, κομίζων τήν Ἀνάστασιν πρός τόν πόνον καί πρός τόν θάνατον. Καί ἱερουργῶν τό μυστήριον τῆς μιᾶς τῶν Σαββάτων, τό μυστήριον τῆς ἀφθαρσίας ὑπέρ τήν φθοράν, τῆς ἐπιβιώσεώς μας, τῆς ἀνανεώσεώς μας, καταυγάζεις μέ τήν ἀμίαντον λάμψιν τοῦ ἀνεσπέρου φωτός τήν περιοχήν τοῦ παρελθόντος, τήν ἀγωνίαν τοῦ παρόντος καί τήν ἀβεβαιότητα τοῦ μέλλοντος, καί φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι.

‘Ὑπό τό φῶς τοῦτο, τά παρῳχημένα, τά παρόντα καί τά μέλλοντα, μέχρι καί τῶν ἐσχάτων, θεωροῦνται ὡς ἀλληλουχία σταδίων τοῦ σχεδίου τῆς Θείας Οἰκονομίας, κατατείνοντος πρός τόν σαφῆ σκοπόν τῆς ἐπικρατήσεως τοῦ θελήματος καί τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ, ὁ δέ πόνος και ὁ θάνατος ἀξιολογοῦνται εἰς ἀναπλήρωσιν τῶν παθημάτων Χριστοῦ καί εἰς συνανάστασιν μετ’ Αὐτοῦ.

Θάρρος (Τό ἔργο τῆς παρακλήσεως) - π. Γρηγορίου Μουσουρούλη

 

Κυριακή τῆς Σαμαρείτιδος
Λόγος εἰς τόν Ἀπόστολον
Θάρρος (Τό ἔργο τῆς παρακλήσεως)
 «Παρεκάλει πάντας τῇ προθέσει τῆς καρδίας 
προσμένειν τῷ Κυρίῳ»
(Πράξ. ια΄23)

 Του μακαριστού
Αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Μουσουρούλη
(†11/01/2021)
Ἀρχιγραμματέως  Ἱεράς Συνόδου
τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου

Τά γεγονότα τοῦ σημερινοῦ Ἀποστολικοῦ ἀναγνώσματος ξετυλίγονται στήν πόλη τῆς Ἀντι­οχείας. Ἡ Ἀντιόχεια τῆς Συρίας εἶναι ἡ πόλη, πού μᾶς ἐ­χάρισε τό ὄνομά μας, ἀφοῦ σ᾽ αὐτήν γιά πρώτη φορά οἱ πιστοί ἀκόλουθοι τοῦ Χριστοῦ ὀνομά­στηκαν χρι­στιανοί.

          Ἐδῶ λοιπόν στήν Ἀντιόχεια φθάνει σταλμέ­νος ἀπό τήν Ἐκκλησία τῶν Ἱεροσολύμων ὁ Ἀπό­στολος Βαρνάβας, προκειμένου νά ἐνισχύσει, τούς πρώτους χριστιανούς στό νά μένουν ἀφοσι­ωμένοι στόν Κύριο μέ ὅλη τή διάθεση τῆς ψυχῆς τους. Στόν Βαρνάβα ἀνέθεσεν ἡ Ἐκκλησία τό ἔργο αὐτό γιατί ἦταν ὁ πιό κατάλληλος ἄνθρω­πος, ὅπως τό δηλώνει καί αὐτό τό ὄνομά του. Διότι Βαρνάβας στήν ἑλληνική γλώσσα σημαίνει «υἱός παρακλήσεως», ἄνθρω­πος δηλαδή παρη­γοριᾶς, ἐνθάρρυνσης καί στηρι­γμοῦ πνευμα­τικοῦ. Ὅμως τό παρηγορητικό αὐτό ἔργο τοῦ Ἀπο­στόλου Βαρνάβα, εἶναι καί καθῆκον ὅλων τῶν χριστιανῶν. Νά δοῦμε λοιπόν γιατί εἶναι ἀπαραίτητο νά ἐνισχύουμε ὁ ἕνας τόν ἄλλο καί τί εἴδους ἐνίσχυση ὀφείλου­με νά προσ­φέρουμε.

Η στάμνα της Σαμαρείτιδος - π. Χριστόδουλος Φάσσος

Η στάμνα της Σαμαρείτιδος

Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Φάσσος


Αυτή η ευαγγελική περικοπή, αδελφοί μου, που δια­βάσαμε, η συνομιλία του Κυρίου μας με τη Σαμαρείτιδα, είναι μία από τις ωραιότερες αλλά και διδακτικότερες σελίδες της ευαγγελικής διηγήσεως. Ο Κύριός μας αποκαλύπτει στη συνομιλία Του με τη γυναίκα αυτή αλή­θειες δογματικές, θεολογικές και λατρευτικές, τις οποίες για πρώτη φορά ακούμε και διαβάζουμε μέσα στο Ευαγγέλιο. Οταν διάβαζα προ ολίγων ημερών για να προετοιμα­στώ για τη Θ. Λειτουργία, στάθηκα σε μία φράση, η οποία με προβλημάτισε. Η φράση αυτή είναι στο τέλος της συνομιλίας του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα. Οπως θυμάστε, ο Κύριος ήρθε κουρασμένος και κάθισε στο πηγάδι. Οι μαθητές έφυγαν για να αγοράσουν τρόφιμα. Ο Ιωάννης φαίνεται ότι έμεινε μαζί Του΄ γι’ αυτό και περιγράφει τόσο λεπτομερώς αυτή την υπέροχη συζήτηση μεταξύ του Κυρίου και της Σαμαρείτιδος. Και αφού ο Κύριος απεκάλυψε αυτές τις αλήθειες, που σας είπα, και έφερε τη γυναίκα αυτή σε συναίσθηση της καταστάσεώς της, δημιουργήθηκε εκεί με τη Χάρη του Θεού μία μετα­βολή στον εσωτερικό της κόσμο, ώστε να καταλάβει την αμαρτωλή κατάστασή της και συγχρόνως να ανάψει μέσα στην καρδιά της ένας ζήλος για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» (Ιω. Α’, 42).

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: ''Τα παιδιά μας είναι τα φτερά μας''

 

 Οι ομογενείς του Marrickville, του “ελληνοκρατούμενου” προαστίου που βρίσκεται στην “καρδιά” του Σύδνεϋ, δικαίωσαν και με το παραπάνω τους εμπνευστές της ονομασίας “Μικρή Ελλάδα”, η οποία αποδόθηκε επίσημα στην περιοχή τους πριν από λίγους μήνες, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.


Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση που έλαβε χώρα στον πυρήνα της ελληνορθόδοξης κοινότητας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, εορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος,

Τί μπορεῖ μιὰ γυναίκα! - ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Καντιώτης

Τί μπορεῖ μιὰ γυναίκα!

(†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος  Καντιώτης

Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε Κυριακή. Τί θὰ πῇ Κυριακή; Μιὰ ἡμέρα ποὺ διαφέρει ἀπὸ τὶς ἄλλες· εἶνε τὸ διαμάντι τῆς ἑβδομάδος. Ἡ ἡμέρα αὐτὴ δὲν ἀνήκει σ᾽ ἐμᾶς (στὶς ἐργασίες ποὺ ἔχουμε, στὰ χωράφια, στὰ ζῷα κ.τ.λ.)· ἀνήκει ἐξ ὁλοκλήρου στὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, ἀπ᾽ τὸν ὁποῖο πῆρε τὸ ὄνομα· ἀπὸ τὸ Κύριος λέγεται κι αὐτὴ Κυριακή.

Τὴν ἡμέρα αὐτὴ ὅλοι ὅσοι κατοικοῦμε στὴ χριστιανικὴ αὐτὴ χώρα, παπᾶδες καὶ λαϊκοί, ἄντρες καὶ γυναῖκες, ἀμόρφωτοι καὶ μορφωμένοι, τσοπάνηδες καὶ βασιλιᾶδες, ἔχουμε χρέος νὰ κάνουμε τὰ ἔργα τοῦ Κυρίου. Δηλαδή·

 Μόλις χτυπήσῃ ἡ καμπάνα τῆς Κυριακῆς, φτερὰ στὰ πόδια· νὰ ἐρχώμαστε στὴν ἐκκλησιά, νὰ κάνουμε τὸ σταυρό μας, καὶ ν᾽ ἀκοῦμε τὴ θεία λειτουργία· ὄχι χασμώμενοι καὶ κοιτάζοντας τὰ ῥολόγια, καὶ παρατηρώντας τί φοράει ἡ μιὰ καὶ τί ἡ ἄλλη, πῶς ψάλλει ὁ ψάλτης, πῶς κάνει ὁ παπᾶς· ἀλλὰ προσέχοντας τὰ λόγια τοῦ Θεοῦ· νὰ μένουμε μέχρι τὸ τέλος· νὰ παίρνουμε τὸ ἀντίδωρο ἀπ᾽ τὸ χέρι τοῦ παπᾶ.

Η ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

 

Η ΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 
(Ιω. 4, 5-42)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Διασκευή ομιλίας στην Αηδονιά, στις 9/5/2004)

Αναπόφευκτο ερώτημα

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, κυκλοφορεί μέσα μας το ερώτημα: «Γιατί τάχα ζούμε; Υπάρχει άραγε τίποτε μετά τον θάνατο; Μήπως το πιο καλό απ’ όλα είναι εκείνο που έλεγαν οι αρχαίοι: «φάγωμεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκωμεν»; Ή πιο απλά όπως το λένε σήμερα: «Δεν υπάρχει τίποτε. Φάει, πιέ, γλέντα. Πέρασε όσο πιο καλά μπορείς στη ζωή σου. Αυτό τελικά μένει. Μην απασχολείσαι με το τι λέει ο καθένας για τα πέρα από τον τάφο».

Η Σαμαρείτιδα, για την οποία ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο, ήταν γυναίκα με τέτοιες ιδέες. Δεν σκοτιζόταν για πολλά. Το μόνο που την ένοιαζε, ήταν πώς θα περάσει καλά, πώς θα διασκεδάσει, πώς θα ευχαριστηθεί τη ζωή της. Όλες οι ενέργειές της κατευθύνονταν από αυτό το φρόνημα και τίποτε δεν την μετατόπιζε από τις τοποθετήσεις της αυτές. Κάποτε πήρε την στάμνα της και ξεκίνησε για το πηγάδι του Πατριάρχου Ιακώβ, απ’ όπου έπαιρνε νερό το χωριό της. Εκεί βρήκε καθισμένο τον Χριστό. Της λέει:

-Δόσ’ μου να πιώ.

Του απαντά:

-Καλά. Οι Ιουδαίοι, με τους Σαμαρείτες δεν μιλιούνται. Εσύ πώς τολμάς, Ιουδαίος άνθρωπος, να μιλάς σε Σαμαρείτη και μάλιστα σε γυναίκα;

Της είπε ο Χριστός:

Κυριακή Σαμαρείτιδος - Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος

Κυριακή της Σαμαρείτιδος (30 Μαΐου 2021)


 Σήμερα είναι η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που αναγινώσκεται στη Θεία Λειτουργία.
Χρονικά και εορτολογικά βρισκόμαστε στο μέσο περίπου της πορείας μας προς την Πεντηκοστή. Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνουμε κοινωνοί της αποκάλυψης που ο ίδιος ο Κύριος κάνει στη συνάντησή του με τη Σαμαρείτιδα. Ότι δηλαδή ο ίδιος είναι το «ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον». Μια αλήθεια, η οποία επιβάλλεται να αγγίξει υπαρξιακά τον άνθρωπο και να τον ανυψώσει πνευματικά.

Μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητού (30 Μαΐου)


Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Εμμέλειας, της μητέρας του Μεγάλου Βασιλείου, που κοιμήθηκε οσιακά σε μονή, όπου συμμόναζε με τη θυγατέρα της Μακρίνα. Επίσης, γιορτάζουμε τη μνήμη του οσίου Ισαακίου του ομολογητή, ηγουμένου της μονής Δαλμάτων.
Ο Όσιος Ισαάκιος καταγόταν από τη Συρία και έζησε κατά την εποχή του βασιλιά Ουάλη, που ήταν υποστηρικτής των αιρετικών Αρειανών και πολέμιος των Ορθοδόξων. Μια πολύ σκληρή αυτοκρατορική απόφαση ήταν και η απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι τους ναούς τους.

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

«Εάλω η Πόλις», αλλά "ουκ εάλω" το φως της και η δόξα της - Μητροπ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

 

«Εάλω η Πόλις», αλλά "ουκ εάλω" 
το φως της και η δόξα της

Μητροπ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Την ώρα που έπεφτε η Βασιλεύουσα των Πόλεων, η Πόλη του φωτός, ακουγόταν απ’ άκρου εις άκρον ἡ κραυγή «ἑάλω ἡ πόλις», δηλαδή κυριεύθηκε ἡ Πόλη. Πράγματι, ἡ ἕως τότε ὡραιότερη Πόλη τοῦ κόσμου, πού ἦταν λουσμένη ἀπό τό φῶς τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως καί τοῦ πολιτισμοῦ κυριεύθηκε ἀπό τούς Ὀθωμανούς.

Ὅμως, ὁ Νικηφόρος Βρεττάκος, ὡς ποιητής, πού ἤξερε νά συλλαμβάνη τά ἐσωτερικά μηνύματα τῶν κοινωνικῶν πραγμάτων, γράφει: «οὐκ ἑάλω ἡ Bασιλεύουσα... οὐκ ἑάλω ἡ Ρίζα, οὐκ ἑάλω τό φῶς». 

Καί αὐτό λέγεται γιατί ἡ Πόλη δέν εἶναι μόνον τά κτίρια, ἀλλά ὁ πολιτισμός της, ἡ παράδοσή της, ἡ ἐσωτερική ταυτότητά της. Αὐτό εἶναι ἀλήθεια γιατί ἡ ἔνδοξη Ρωμηοσύνη, ἔστω καί ἡ πονεμένη Ρωμηοσύνη δέν πέθανε, ἀφοῦ ἡ καρδιά της ἐξακολουθοῦσε νά κτυπᾶ ἀσταμάτητα καθ’ ὅλη τήν διάρκεια τῆς Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα καί ἡ Ρωμηοσύνη ὡς φῶς καί ζωή ἀκτινοβολεῖ σέ ὅλον τόν κόσμο.

Η μοναδική σωζόμενη υπογραφή του τελευταίου Αυτοκράτορα

"Κωνσταντίνος ο εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Παλαιολόγος" 

Σπάνιο Χειρόγραφο, με την μοναδική σωζόμενη υπογραφή και σφραγίδα του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου!...

(Βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη της Βιέννης)

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ως Δεσπότης του Μυστρά - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

 

 Ενδιαφέρον έχουν μερικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν όσο ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ήταν Δεσπότης του Μυστρά.

Ο Κωνσταντίνος στον Μυστρά δημιούργησε ένα επίλεκτο σώμα στρατού και κατέλαβε από τους Λατίνους το φρούριο της Λαρέτζας. Νυμφεύθηκε την κόρη του Λατίνου Φεουδάρχη, Μαγδαληνή, και στην συνέχεια πολιόρκησε και κατέλαβε την Πάτρα. Αυτό στενοχώρησε τον Πάπα αφού η Πάτρα ήταν Παπικό φέουδο.

Για την δημιουργία του στρατού ο Κωνσταντίνος φορολόγησε βαριά τους άρχοντες. Αυτοί στράφηκαν για βοήθεια στον Σουλτάνο Μουράτ (πατέρα του Μωάμεθ). Του ζήτησαν να έλθει να τους ελευθερώσει από την τυραννία του Κωνσταντίνου!!!

Ο π. Σάββας Σταυροβουνιώτης με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

 

Σήμερα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου ο Ιερομόναχος Σάββας Σταυροβουνιώτης με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ας ενταθούν οι προσευχές μας για την αποκατάσταση της υγείας των νοσούντων μοναχών,.

Θερμή ας είναι η ικεσία μας και για τον π. Σάββα διότι η προσφορά του ως Πνευματικού είναι τεράστια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και εκτός αυτής.

Στην φωτογραφία ο π. Σάββας με τον αείμνηστο γέροντά μου π. Γρηγόριο Μουσουρούλη ως λαϊκό

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὐτ’ ἐμὸν ἐστίν,

 

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὐτ’ ἐμὸν ἐστίν,
οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ.

Κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες
αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καί,
οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν

Κωνσταντῖνος Παλαιολόγος

Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση Γεννάδιος Σχολάριος - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

 Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση Γεννάδιος Σχολάριος είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει αντιμετωπιστεί πολύ σκληρά από πολλούς συγχρόνους μελετητές και ιστορικούς.

Η κύρια αιτία για αυτή την αντιμετώπιση είναι οι συκοφαντίες του Μιχαήλ Δούκα, του ιστορικού της Αλώσεως.

Ο Γεννάδιος συκοφαντείται ότι οδηγούσε το λαό στην μοιρολατρία, ότι αναθεμάτισε τον αυτοκράτορα, ότι κατά την διάρκεια της πολιορκίας έσπερνε την διχόνοια στους υπερασπιστές της Πόλης.

Μία προσεκτική όμως μελέτη των πηγών αποδεικνύει ότι ο Δούκας βρίζει και κατασυκοφαντεί τον Γεννάδιο και τους Ανθενωτικούς και τους καταλογίζει πράγματα τα οποία προέρχονται από την φαντασία του.

Αν κάποιος διαβάσει το κείμενο που θυροκόλλησε στην θύρα του κελλιού του ο Γεννάδιος και το συγκρίνει με το κείμενο που καταγράφει ο Δούκας στο Χρονικό του θα διαπιστώσει τις παραχαράξεις που κάνει ο τελευταίος.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος" στο Φανάρι

 

 Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος" και Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους στο Φανάρι για την Κυριακή της Σαμαρείτιδος

***

Η. Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, τον Άρχοντα Έξαρχο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Εντιμ. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πρόεδρο της Αδελφότητας των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος" και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος: «Ως Εκκλησία ακούσαμε πολλά, από πηγές εντός και εκτός, τα περισσότερα άδικα και ανεύθυνα»

 Μήνυμα αποστέλει ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για το ερχόμενο διαδικτυακό Συνέδριο για κληρικά και λαϊκά Στελέχη της Εκκλησίας με θέμα «Η ποιμαντική διακονία της νεότητας και της οικογένειας μετά την πανδημία».
«Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες οι ημέρες που περάσαμε λόγω της γνωστής πανδημίας, χωρίς το πρόβλημα να έχει ακόμη εκλείψει και χωρίς να γνωρίζουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον! Η ανθρωπότητα θρήνησε θύματα, χάσαμε ανθρώπους κοντινούς και αγαπημένους, πολλοί νοσήσαμε, όλοι τραυματισθήκαμε, δοκιμάσθηκαν οι αντοχές μας, η υπομονή μας, η ανοχή μας. Προσευχόμεθα διαρκώς στον Κύριο να επουλώσει τις πληγές, να αναχαιτισθεί το πρόβλημα, να ανοίξουν και πάλι οι ορίζοντες. Η ποιμαντική διακονία της νεότητας και της οικογένειας μετά την πανδημία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος.
Ευθύς παρακάτω, ο Μακαριώτατος επισημαίνει: «Ως Εκκλησία ακούσαμε πολλά, από πηγές εντός και εκτός, τα περισσότερα άδικα και ανεύθυνα. Πονέσαμε. Αλλά ποτέ δεν απογοητευθήκαμε, διότι γνωρίζουμε ότι ο Χριστός είναι ο κύριος της ιστορίας, που φυσικά δεν εγκαταλείπει ποτέ την Εκκλησία Του. Αυτό και μόνο γεμίζει τις ψυχές μας με ελπίδα και αισιοδοξία».
 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ:
 
Αγαπητά μου παιδιά, Χριστός ανέστη!
 
Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολες οι ημέρες που περάσαμε λόγω της γνωστής πανδημίας, χωρίς το πρόβλημα να έχει ακόμη εκλείψει και χωρίς να γνωρίζουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον! Η ανθρωπότητα θρήνησε θύματα, χάσαμε ανθρώπους κοντινούς και αγαπημένους, πολλοί νοσήσαμε, όλοι τραυματισθήκαμε, δοκιμάσθηκαν οι αντοχές μας, η υπομονή μας, η ανοχή μας.

Μνήμες Άλωσης - Του Γιώργου Καραμπελιά

Θεόφιλου,«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται Ατρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29» (1928, τοιχογραφία αποτοιχισμένη από το σπίτι-καφενείο Γ. Αντίκα στη Σκόπελο Γέρας Μυτιλήνης, 141×179 εκ.
 
Μνήμες Άλωσης
 
Του Γιώργου Καραμπελιά από το βιβλίο του, 1204, η Διαμόρφωση του Νεώτερου Ελληνισμού, Εναλλακτικές Εκδόσεις σσ. 383 – 391.
 
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε τόσο βαθιά εντύπωση στους Έλληνες, από τον Πόντο και την Παλαιστίνη έως τη Νότια Ιταλία, ώστε αναρίθμητοι θρήνοι, δημοτικοί ή λογιότεροι, πλάστηκαν ή γράφτηκαν γι’ αυτό το σχεδόν απίστευτο κοσμοϊστορικό γεγονός. Παρ’ ότι η Βασιλεύουσα ήταν πια σκιά του εαυτού της, ερημωμένη και ερειπωμένη, μια νησίδα στην οθωμανική θάλασσα, εντούτοις η ύπαρξή της σηματοδοτούσε ακόμα την ύπαρξη του βυζαντινού ελληνισμού[1]. Γι’ αυτό και το τέλος της άργησε να γίνει πιστευτό από τους ραγιάδες και βιώθηκε ως μια ανεπανόρθωτη καταστροφή.
 
Ταυτόχρονα όμως, υπογραμμίζει ο Νικόλαος Πολίτης, η Άλωση λειτούργησε λυτρωτικά, απελευθέρωσε τους Έλληνες από τις φρούδες ελπίδες της ανάστασης ενός σεσηπότος οργανισμού και από την κατάθλιψη που τους βάραινε μπρος στο αναπόφευκτο τέλος:

Ή ο Νοταράς ήταν διπολικός, ή ο Δούκας συκοφάντης... - Μητροπολίτης Χονκ Κονγκ Νεκτάριος

Θα γνωρίζετε το διαβόητο λόγιο: «κρειττότερόν εστιν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν Λατινικήν».

Η φράση αυτή θεωρείται από πολλούς ότι ήταν το σύνθημα των Ανθενωτικών στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο της πολιορκίας της από τους Οθωμανούς.

Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως η φράση αυτή ουδέποτε ειπώθηκε αλλά αποτελεί ένα άθλιο κατασκεύασμα;

Την φράση αυτή την αναφέρει στο Χρονικό του ο Μιχαήλ Δούκας, ο ιστορικός της Αλώσεως.

Ουσιαστικά κατασυκοφαντεί τον Λουκά Νοταρά, τον Μέγα Δούκα, και του αποδίδει το λόγιο διότι ο Νοταράς ήταν Ανθενωτικός.

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ για την θλιβερή επέτειο της άλωσης της Πόλης

 

«Της οικουμένης το ένδοξο, ώ άνδρες μάτι,
το δεύτερο που ως βλέπω κόσμο κατοικείτε,
γήινα στολίδια και θαλασσινά φοράτε,
νέα Ρώμη, νέων ευγενών πατρίδα,
πόλη του Κωνσταντίνου, στήριγμα του Κράτους».
♰Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος

Συμπληρώνονται σήμερα 568 χρόνια από την θλιβερή επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και της ηρωικής πτώσεως του Βυζαντινού κράτους. Η «αιώνια Πόλη», η «πασών των Πόλεων Κεφαλή», η «Κωνσταντίνου Πόλις» εάλω, σηματοδοτώντας έτσι το θλιβερό τέλος μίας δοξασμένης εποχής στην μακραίωνη πορεία του Ελληνισμού και συνάμα την έναρξη μίας μαρτυρικής περιόδου για το Ορθόδοξο Γένος μας.

Για 11 ολόκληρους αιώνες η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε το πνευματικό λίκνο του Ορθόδοξου Ελληνισμού και το ιστορικό κέντρο της ανθρωπότητας. Στους κόλπους της ένωσε, σε ένα κράμα αδιάσπαστο, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη με το αρχαίο και αθάνατο ελληνικό πνεύμα, φωτίζοντας με την εν Χριστώ αλήθεια ολόκληρη την οικουμένη.

29 ΜΑΪ Επίσκεψη στον Μυστρά image_print Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται τον Μυστρά για τις εκδηλώσεις των «Παλαιολογείων 2021».

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται τον Μυστρά για τις εκδηλώσεις των «Παλαιολογείων 2021».

Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στα ιερά αυτά χώματα, τα ερείπια του Μυστρά, μ’ ένα μονάχα βήμα μεταφέρεται κανείς στην σφαίρα του θρύλου. Ηρωικές σκιές, μάρτυρες των τελευταίων στιγμών της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια, θυμίζοντάς μας ότι η θυσία για την ελευθερία δικαιώνει τη ζωή.

Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Φανάρι

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Εξοχ. κυρία Wendy R. Sherman, ο οποία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη τιμή. 

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου την Εξοχ. κ. Υπουργό, η οποία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield και συνεργάτες της, καλωσόρισαν οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος. Ακολούθως, η κυρία Sherman, ο κ. Satterfield και οι συνοδοί τους, επισκέφθηκαν τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. 


Στη συνέχεια, την υψηλή επισκέπτρια υποδέχθηκε εγκαρδίως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή της.