Τρίτη 21 Μαΐου 2024

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΩΘΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 
ΓΙΟΡΤΗ  ΤΟΥ  ΠΑΣΧΑ  ΤΗΝ  ΙΔΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΗ
ΚΑΙ  ΑΠΩΘΗΜΕΝΩΝ  ΑΝΑΚΛΗΣΗ
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 

        Άρκεσε να ριχτεί η ιδέα-πρόταση, και συναγερμός, ξεσηκωμός, εφ΄ όπλου λόγχη από γνωστούς. «Ζήλον Θεού έχοντες, αλλ’ ου κατ’ επίγνωσιν», ως πάλαι ποτέ. Που συνοδικά είχαν αποφασίσει πως η Εκκλησία δεν θα γίνει παράρτημα της Συναγωγής. Και ήταν Πέτρος και Παύλος στην Αντιόχεια, και όλα καλά, Ιουδαίοι χριστιανοί, και εθνικοί χριστιανοί, αδελφοί ! «Πάντες γαρ υμείς εις-ένας-εστέ εν Χριστώ» ! Αλλά με το «ελθείν τινάς από Ιακώβου, υπέστελλε-μαζεύτηκε-και αφώριζεν-ξεχώριζε-εαυτόν, φοβούμενος τους εκ περιτομής» ! Ποιος παρακαλώ; Αυτός ο Πέτρος ! «Και κατά πρόσωπον αυτώ αντέστην ότι κατεγνωσμένος-αξιοκατάκριτος-ην», επισημαίνει ο Παύλος-Γαλ.2,11κε. Αλλά, και γνωρίζουν οι πάντες, κι αυτές οι πέτρες, τι τράβηξε στη συνέχεια ο Παύλος με τους … «τινάς από Ιακώβου» !

     Το αυτό και οι σημερινοί … «από Ιακώβου». Μα είστε σοβαροί ! Και είναι δυνατό ! Και πώς μπορεί εμείς να μιανθούμε γιορτάζοντας το Πάσχα την ίδια Κυριακή μέρα με όλους αυτούς τους ξεπεσμένους, τους αιρετικούς !

     Και τι να γράψει τώρα ή να πει κανείς εδώ, όταν εν τη μωρία τους κάποιοι φτάνουν να επιστρατεύσουν κανόνα συνόδου ως το κόκκαλο φίλο Αρειανικής και όχι μόνο-Αντιόχεια 341, όπου αρκεί η σημείωση ότι ο Κωνστάντιος, γιος και κύριος διάδοχος του Μ. Κωνσταντίνο, μανικός υπέρ του Αρειανισμού ήταν παρών-για να ενισχύσουν το … απαραβίαστο του Κανόνα της Α΄ Οικουμενικής, που ρυθμίζει και ορίζει τα της γιορτής του Πάσχα !

Εις μνήμην του εν Χριστώ αδερφού μας Κυπριανού. (Η εκπομπή έγινε στην Ραδιοχρηστότητα)

 Εις μνήμην του εν Χριστώ αδερφού μας Κυπριανού. 
(Η εκπομπή έγινε στην Ραδιοχρηστότητα).

(ψέλνει ο Κυπριανός)

Αγαπητοί ακροατές της ΡαδιοΧρηστότητας, χαίρετε. Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος ακριβώς από τότε που οι ώρες και τα λεπτά πάγωσαν στην κοιλάδα των Τεμπών, από τότε που οι καρδιές των απανταχού Ελλήνων πλακώθηκαν από τα βαριά πέπλα της οδύνης και του πένθους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το βράδυ της Καθαράς Τρίτης ή εκείνο το πρωινό της Καθαράς Τετάρτης, οπόταν και η είδηση της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων στη Λάρισα έγινε ευρέως γνωστή; Τις ημέρες εκείνες όλοι οι Έλληνες είχαμε γίνει σαν ένας άνθρωπος και όλοι οι αγνοούμενοι και οι κεκοιμημένοι των Τεμπών είχαν γίνει δικοί μας συγγενείς. Έτσι άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινη τραγωδία. Οι ημέρες της περσινής Τεσσαρακοστής είχαν κυλήσει με έναν ρυθμό αλλιώτικο. Υπήρχε στην ατμόσφαιρα διάχυτη η μνήμη του θανάτου, αλλά και μία έντονη σταυροαναστάσιμη αίσθηση. Η ψυχή μας πήρε ανάσα ζωής το βράδυ της Ανάστασης, όπου πλέον ένδοξα και πανηγυρικά εορτάσαμε την νέκρωση του θανάτου και τη νίκη της ζωής. Μόνο το «Χριστός Ανέστη» ήταν ικανό να πλημμυρίσει ελπίδα την ψυχή μας, ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο στο Φως.

Η ζωή του Κυπριανού Παπαϊωάννου, του Κύπρου μας, όπως τον έλεγαν οι φίλοι και οι συγγενείς, ήταν ένα τέτοιο παράθυρο στο Φως· μέσα από αυτό το παράθυρο ποθούμε σήμερα να ατενίσουμε. Και σε αυτό θα μας βοηθήσει ο σεβαστός και αγαπητός πατήρ Χριστόδουλος Παπαϊωάννου, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλου Πέτρου και Παύλου στο χωριό Αυγόρου της Κύπρου, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Eurovision: «Eνθαρρύνει την εξουδετέρωση των φύλων και την κοινωνική διαφθορά»

Μια είδηση από την γειτονική μας Τουρκία που λέει πολλά. Ας την προσέξουν οι εδώ κουλτουριάρικες και λοιπές εξουσίες.    Α.Κ.Κ. 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Eurovision: «Eνθαρρύνει την εξουδετέρωση των φύλων και την κοινωνική διαφθορά»


Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, κατηγορώντας την ετήσια διοργάνωση ότι ενθαρρύνει την «εξουδετέρωση των φύλων» και απειλεί τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας.
Σε ομιλία του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ως «δούρειους ίππους της κοινωνικής διαφθοράς» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε δίκιο που κράτησε την Τουρκία εκτός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού από το 2012.
Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου ήταν μια προφανής αναφορά στον ελβετό καλλιτέχνη Nemo που κέρδισε τον 68ο διαγωνισμό με το τραγούδι «The Code» μέσα από το οποίο εξιστορεί την διαδρομή του προς την υιοθέτηση μια μη έμφυλης ταυτότητας.
Το Nemo έγινε ο πρώτος non-binary τραγουδιστής που κερδίζει τον μουσικό διαγωνισμό.

Μια ξεχωριστή γιορτή για τα 50 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

 
Μια ξεχωριστή γιορτή
για τα 50 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής 

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στη γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό Γιορτή Λήξης των Κατηχητικών που παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής 19 Μαΐου στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων, τα εκατοντάδες παιδιά που συμμετείχαν σ’ αυτή με νεανική ζωντάνια και πηγαίο αυθορμητισμό.

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και είχε γενικό τίτλο «Ταξίδι εκεί που χτυπάει η καρδιά μας», τα παιδιά, μέσα από ένα εμπνευσμένο πρωτότυπο έργο με θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και προβολές βίντεο, παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία από την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους: ιερά προσκυνήματα και ιστορικά μνημεία, λαογραφικές παραδόσεις, κοινωνική ζωή, ήθη και έθιμα.



Το όλο πρόγραμμα διανθίστηκε από επίκαιρους ύμνους της Βυζαντινής χορωδίας αλλά και από υπέροχα τραγούδια που με ζωντάνια τραγούδησαν τα περίπου 150 παιδιά της παιδικής χορωδίας των Κατηχητικών! Μάλιστα ένα από τα τραγούδια με τίτλο «Μεσογαία-Λαυρεωτική, γη ευλογημένη» γράφτηκε και μελοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Βιβλιοπαρουσίαση ‘’Η Ιστορία ενος Βιθυνού’’ στα Ιωάννινα

Βιβλιοπαρουσίαση ‘’Η Ιστορία ενος Βιθυνού’’ στα Ιωάννινα

Το απόγευμα της Κυριακής 19/5/2024 στα Ιωάννινα, το ορθόδοξο βιβλιοπωλείο Δαμασκός και εκδόσεις Έαρ οργάνωσαν βιβλιοπαρουσίαση στο βιβλίο ‘’Η Ιστορία ενός Βιθυνού’’.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη ζεστή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Συλλόγου Ο Απόστολος Παύλος.

Χαιρετισμό εκ μέρους του συλλόγου απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου και επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Περικλής Παπαδόπουλος.



Η φιλόλογος κ. Κωνσταντίνα Φασουλή-Τσαμπαλά και η συγγραφέας κ. Επίχαρις Μιχαηλίδου με ενδιάμεσες αφηγήσεις αποσπασμάτων του βιβλίου ταξίδεψαν το κοινό στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας και στην πορεία του αληθινού πρωταγωνιστή από την ορφάνια και την προσφυγιά μέχρι την απόφαση έμπρακτης συγχώρεσης των διωκτών του.

Ἐκεῖ ὅπου δέν ὑπάρχει ἀγάπη δέν ὑπάρχει ζωή - Μητροπολιίτης Ρόδου Κύριλλος

 

Ἐκεῖ ὅπου δέν ὑπάρχει ἀγάπη δέν ὑπάρχει ζωή

Ἐνῶ ἐμεῖς πανηγυρίζουμε, οἱ σειρῆνες τοῦ πολέμου ἠχοῦν συνεχῶς καί οἱ βομβαρδισμοί σκοτώνουν ἀθώους ἀνθρώπους. Σέ ἄλλα μέρη τοῦ κόσμου, διάφορα οἰκονομικά συμφέροντα ἔχουν φέρει τή φτώχεια καί τή δυστυχία σέ πολλούς, ἀφαιρώντας τους τή δυνατότητα νά προμηθευτοῦν βασικά ἀγαθά  ἐπιβίωσης, καί προκαλώντας θανατηφόρες ἀσθένειες στούς ἴδιους καί στούς ἀγαπημένους τους. Συνάμα, καθημερινά χάνονται ζωές ἀπό παράλογες φονικές ἐπιθέσεις καί κακοποιοῦνται μικροί καί μεγάλοι βάναυσα. Τί παραφροσύνη! Μέ ὅλα αὐτά πού γίνονται, στ’ ἀλήθεια, ὑπάρχει λύτρωση μέσα ἀπό τόν Σταυρό καί τήν Ἀνάσταση; Ὁ Χριστός ἀνέστη; Καί ἀπαντᾶμε ἐμφατικά: «Ναί»! «Ἀληθῶς ἀνέστη ὁ Κύριος!». 

Οἱ ἀρχές καί ἐξουσίες, οἱ κυρίαρχοι τοῦ σκοτεινοῦ τούτου κόσμου, τά πονηρά πνεύματα πού βρίσκονται ἀνάμεσα στή γῆ καί στόν οὐρανό ἀρνοῦνται νά τό ἀποδεχθοῦν.[1] Αὐτό πού θέλουν εἶναι νά παραπλανοῦν τόν κόσμο λέγοντας ὅτι ὑπάρχει μιά ἄλλη καί καλύτερη ζωή ἀπό αὐτήν πού προῆλθε ἀπό τόν κενό τάφο τῆς Ἀναστάσεως. Ὅμως, ἡ ζωή πού προβάλλουν κρύβει πολλές δόλιες παγίδες καί μοχλούς πονηρούς, μέσα ἀπό τόν φόβο τοῦ θανάτου καί τήν ἔλλειψη ἐμπιστοσύνης.

Με φοβίζουν αυτοί


 Με φοβίζουν αυτοί 
που ξέρουν το σωστό δρόμο 
και θέλουν να μου τον δείξουν.

Krzysztof Kieślowski

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, το απόγευμα, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.  

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Καλλίνικος 

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων και Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπορίσπιλ κ. Αβραάμιος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ευγένιος Pentiuc, με όμιλο καθηγητών και φοιτητών, ο Εξοχ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, καθώς και πιστοί από την Πόλη. 

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου.



Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή εορτή των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και πρόσθεσε:

“Η σημερινή εορτή κατευθύνει έντονα την σκέψι και την καρδιά μας στους χειμαζομένους Αγίους Τόπους, στους ναούς και τα προσκυνήματα που ίδρυσε εκεί η Αγία Ελένη και που είναι τόσο πολλά και σπουδαία, ώστε να είναι αρκετά για να ονομασθή και αυτή Μεγάλη. Αλλά και αν δεν ωνομάσθη, είναι πάντως στη συνειδήσι όλων των χριστιανών μεγάλη, για τον υιό που έδωσε στην Εκκλησία και για όσα έκανε η ίδια με τη χριστιανική αρετή της.

Εις μνήμην


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ (σε πολλές γλώσσες) 
από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας 

Ο Ευσέβιος Καισαρείας περιγράφει τα περί της κοιμήσεως του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου

 

Ο Ευσέβιος Καισαρείας περιγράφει τα περί της κοιμήσεως του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου

Πρώτα αισθάνθηκε κάποια σωματική αδιαθεσία που την ακολούθησε ασθένεια. Τότε πήγε στα θερμά λουτρά της πόλεώς του. Από εκεί έφθασε στη Ελενόπολη, πόλη που την ονόμασε έτσι για να τιμήσει το όνομα της μητέρας του. Αφού πέρασε το χρόνο του στο ναό των Μαρτύρων ανέπεμψε ικεσίες και παρακλήσεις στο Θεό.

Επειδή κατάλαβε ότι πλησίαζε το τέλος της ζωής του, σκέφθηκε ότι τώρα είναι καιρός καθάρσεως των πλημμελημάτων του παρελθόντος, πιστεύοντας ότι θα καθαριζόταν η ψυχή του από όσες αμαρτίες έκανε ως άνθρωπος με τη δύναμη των μυστικών λόγων και με το λουτρό της σωτηρίας, δηλ. το βάπτισμα.

Μετά από αυτή τη σκέψη γονάτισε στο έδαφος παρακαλώντας τον Θεό. Εξομολογήθηκε μέσα στο ναό και αξιώθηκε σ’ αυτόν τις πρώτες ευχές της χειροθεσίας. Αφού δε πήγε στο προάστιο της Νικομήδειας, κάλεσε τους επισκόπους και τους είπε τα εξής:

«Αυτή ήταν η ώρα που από πολύ καιρό περίμενα και διψούσα και ευχόμουν για να πετύχω την εν Θεώ σωτηρία μου. Είναι καιρός να απολαύσουμε και εμείς τη σφραγίδα, που προκαλεί την αθανασία. Είναι καιρός να λάβω μέρος στο σωτήριο σφράγισμα, δηλ. το βάπτισμα, κάτι το οποίο σκεπτόμουν κάποτε να γίνει στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, στον οποίον όπως παραδίδεται βαπτίσθηκε και ο Σωτήρας μας, προτυπώνοντας το μυστήριο του βαπτίσματος. Ο Θεός όμως που γνωρίζει το συμφέρον μας, μας αξιώνει να γίνει αυτό εδώ.

Κωνσταντῖνος σήμερον, σὺν τῇ μητρὶ τῇ Ἑλένῃ,

 Κωνσταντῖνος σήμερον, σὺν τῇ μητρὶ τῇ Ἑλένῃ, 
τὸν Σταυρὸν ἐμφαίνουσι, τὸ πανσεβάσμιον ξύλον, 
πάντων μὲν τῶν Ἰουδαίων αἰσχύνην ὄντα, 
ὅπλον δὲ πιστῶν, Ἀνάκτων κατ’ ἐναντίων, 
δι’ ἡμᾶς γὰρ ἀνεδείχθη, σημεῖον μέγα, 
καὶ ἐν πολέμοις φρικτόν.

Μνήμη των αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου)


 Χριστός Ανέστη!
Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Ήταν κόρη πανδοχέως. Έδειξε την ευσέβειά της με πολλές ευεργεσίες και την ανοικοδόμηση Εκκλησιών στην  Ιερουσαλήμ (βασιλική), στη Ρώμη (Τιμίου Σταυρού), στην Κωνσταντινούπολη (Αγίων Αποστόλων), στη Βηθλεέμ (βασιλική της Γεννήσεως) και στο Όρος των Ελαιών (βασιλική της Γεθσημανής). Ταξίδευσε το 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ, όπου «ηὗρεν τὸν τίμιον σταυρὸν καὶ τοὺς ἄλλους δύο σταυροὺς τῶν ληστῶν».
Στάθμευσε στην Κύπρο στον πηγαιμό και την επιστροφή από τα Ιεροσόλυμα.
Ο υιός της Κωνσταντίνος της απένειμε τον τίτλο της Αυγούστας, έθεσε τη μορφή της επί νομισμάτων και έδωσε το όνομά της σε πόλη της Βιθυνίας.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ… ΣΧΟΛΙΩΝ - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ… ΣΧΟΛΙΩΝ

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Η συζήτηση για την ανανέωση στην Εκκλησία σε μορφολογικά, εθιμικά, τυπικά, και λατρευτικά πλαίσια ΟΧΙ δογματικά) μπορεί μερικές φορές δυστυχώς να μοιάζει με πεδίο μάχης... με αντίπαλα μέτωπα! Δεν λείπουν τα μεγάλα όπλα με σωρεία πυρομαχικών…! Έτσι φανταζόμαστε.

Σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε την αληθινή φωνή και να προσέχουμε τις ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες, που φυτρώνουν σε απίθανο έδαφος, όπως τα αγριολούλουδα! Υποψιάζομαι και εύχομαι ότι έτσι θα προέλθει διαρκής μακροπρόθεσμη ανανέωση!!

Α. Διαβάζοντας κάποιος, τα σχόλια, στο κείμενο μου για την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, την αντίρρηση του κ. Κ. Νούση και την απάντηση μου στην αντίρρηση, δεν μπορεί να μη γεμίσει θλίψη…

«Φόβοι»…. «άγχη» … «προδοσίες» … κάνουν κάποιους αδελφούς μας χριστιανούς να μην «ακούνε» τα κείμενα παραπομπών αλλά να εκφράζουν απλώς «αγωνίες».

Πρώτα απ’ όλα γράφουν ανωνύμως! Έλεος αδελφοί. Αναζητούμε την αλήθεια… με ανωνυμία; Αυτά που έχουν οι έντιμοι και ειλικρινείς άθεοι να μην τα υλοποιούν οι χριστιανοί; Τι συζήτηση χωράει μεταξύ …ανωνύμων; Οι χριστιανοί ήταν πάντοτε επώνυμοι και στο δημόσιο χώρο (στάδια) όπου, φανέρωναν τι πιστεύουν!

Λαμπρά τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πόλη Κούγκου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας.

Λαμπρά τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πόλη Κούγκου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας.
 
Ένα ακόμη ιεραποστολικό ταξίδι μέσα στα βάθη της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, με προορισμό την πόλη Κούγκου, πραγματοποίησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Γεράσιμο, τον Αρχιερατικό Επόπτη, Αρχιμ. Εφραίμ, τον Εφημέριο του Ναού, π. Γεώργιο, τους Ιερείς π. Σαμουήλ και π. Σέργιο και τον Διάκονο Βαρνάβα.
 
Ο δρόμος μακρύς, αμμώδης στις περισσότερες εκφάνσεις του, πλην όμως η προορισμός ιερός και άγιος, τα Εγκαίνια του του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γεγονός που έκανε τις όποιες δυσκολίες να φαντάζουν μικρά σύννεφα στο καταγάλανο ουρανό της ιεραποστολικής περιοδείας.




Την παραμονή, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τον Εσπερινό των Εγκαινίων και την κατάθεση των ιερών Λειψάνων, με την αθρόα και συνειδητή συμμετοχή όλων των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι παρά την ένδειά τους, ετοίμασαν τα των Εγκαινίων με ιερό ενθουσιασμό, ζήλο πνευματικό και ευφροσύνη εσωτερική, άδοντες και ψάλλοντες, εν ενί στόματι και μιά καρδία.

Ο ανάπηρος Γρηγόριος Ε΄ κι εμείς - Ηλίας Κανέλλης

Ο ανάπηρος Γρηγόριος Ε΄ κι εμείς

Ηλίας Κανέλλης

Οταν τελείωσα, πριν από τρεις ημέρες, το κείμενο που δημοσιεύτηκε προχθές, για τα προβλήματα της Βαλλιανείου Εθνικής Βιβλιοθήκης, του ενός από τα τρία σπουδαία νεοκλασικά μνημεία στο κέντρο της Αθήνας, θυμήθηκα ότι, στις 2 του περασμένου Οκτωβρίου, είχα πάλι γράψει για τα μνημεία του Χάνσεν και του Τσίλερ, με θλιβερή αφορμή την καταστροφή ενός από τα αγάλματα που βρίσκεται έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου.

Θα σας θυμίσω την ιστορία. Μιλούσα για τον μαρμάρινο ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, έργο του γλύπτη Γ. Φυτάλη από την Τήνο. Το γλυπτό ολοκληρώθηκε το 1872, ήταν δωρεά του Γ. Αβέρωφ, άντεξε και τον χρόνο και την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά έπεσε θύμα προφανώς των φιλότεχνων εκπροσώπων της γνωστής κοινωνικής ομάδας που λεηλατούν τα αγάλματα της πόλης από μέταλλο προκειμένου να τα πουλήσουν για σκραπ.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να έχει βανδαλιστεί και ο ανδριάντας του δολοφονηθέντος από τους Οθωμανούς Πατριάρχη: στο αριστερό χέρι κρατούσε περίτεχνη ορειχάλκινη ποιμαντορική ράβδο διακοσμημένη με παράσταση από φίδια. Η αφαίρεση της ράβδου είχε συμβεί μήνες πριν την εντοπίσουν οι ευαίσθητοι πολίτες που με ειδοποίησαν – το πιθανότερο ήταν ότι είτε δεν το είχε δει κανείς αρμόδιος είτε δεν ενδιαφέρθηκε να το κάνει ζήτημα.

Η τριμερής τακτική του διαβόλου, Η διακονία των δώδεκα και η διακονία των επτά - π. Χριστοφόρου Χρόνη

 
Η τριμερής τακτική του διαβόλου
Η διακονία των δώδεκα και η διακονία των επτά
 
Πρωτοπρεσβυτέρου Χριστοφόρου Χρόνη
Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου 
(Δρ. Θεολογίας-Μ.Α Φιλοσοφίας)
 

         Είναι γνωστό πως όπου υπάρχει πνευματική ωφέλεια εκεί υπάρχει και ο ανάλογος πειρασμός. Ο μεγάλος πειραστής, ο διάβολος πειράζει τον  αγωνιζόμενο χριστιανό και την Εκκλησία όχι με ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς, αλλά με συγκεκριμένη τακτική, στηριζόμενη σε τρεις άξονες. Η πρώτη και πιο ωμή τακτική του διαβόλου είναι η σωματική βία και ο διωγμός. Απόδειξη αυτού το νέφος των μαρτύρων[1] και νεομαρτύρων. Επίσης, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και στατιστικές, το 2022 360 εκατομμύρια χριστιανοί σε 76 χώρες, υπέστησαν διωγμό και κοινωνική διάκριση, 20 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2021.[2] Προσπαθεί συνεχώς να συντρίψει την Εκκλησία με τη βία.

         Η δεύτερη και πιο λεπτή τακτική του διαβόλου είναι ο ηθικός συμβιβασμός και η διαφθορά. Αφού απέτυχε να καταστρέψει την Εκκλησία από έξω, προσπαθεί να τη διαφθείρει εκ των έσω. Σκάνδαλα, διαφθορά, αναξιότητα, ανηθικότητα, αδικία, αίρεση, εκκοσμίκευση, γνωσιμαχία κ.α., αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όμως η Εκκλησία συνεχίζει να πορεύεται και να επιτελεί το έργο της καθοδηγούμενη από την κεφαλή της, τον Αρχιποιμένα και επίσκοπο των ψυχών μας,[3] Κύριό μας Ιησού Χριστό.

        Η πορεία της Εκκλησίας αναγκάζει τον διάβολο να χρησιμοποιήσει την πιο ύπουλη τακτική του: τον περισπασμό ή τον αποπροσανατολισμό από τον αρχικό σκοπό. Μία αποπροσανατολισμένη Εκκλησία, ένας αποπροσανατολισμένος και περισπασμένος[4] χριστιανός, γίνεται εύκολο θύμα της αίρεσης, της πλάνης και της δεισιδαιμονίας. Αυτά είναι τα κύρια όπλα του διαβόλου: διωγμός, διαφθορά, περισπασμός.[5]

Οι δρόμοι του Θεού είναι ανεξιχνίαστοι και απροσδόκητοι... - π. Βασίλειος Θερμός

Οι δρόμοι του Θεού είναι ανεξιχνίαστοι και απροσδόκητοι...

π. Βασίλειος Θερμός

Κατά τη μακρά ιερατική και ψυχιατρική μου πορεία είχα την ευλογία να συναντήσω ψυχές οι οποίες με δίδαξαν, παρόλο που είχαν έρθει σε μένα υποτίθεται για να βοηθηθούν.

Συνάντησα εξομολογούμενους οι οποίοι συγχωρούσαν, ανθρώπους με θυσιαστική φιλαληλία, άλλους με διδακτική ταπείνωση.

Κάποιος ασθενής αν και ταλαιπωρηθήκε για χρόνια με ψυχιατρικά προβλήματα, διατήρησε ταπεινό φρόνημα και ευχαριστιακή διάθεση. Έλεγε συχνά το "δόξα τω Θεώ", ακόμη και το "είμαι ευτυχισμένος". Μάλιστα, με διαβεβαίωνε : "Σε έχω στην προσευχή μου κάθε μέρα".

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχουν κάνει οι κατά καιρούς προσελεύσεις μορφωμένων ανθρώπων, οι οποίοι απέκτησαν ενδιαφέρον για την πίστη χωρίς κάποια εμφανή παρέμβαση φίλου ή συγγενούς ή κληρικού. Πράγματι, φαίνεται ότι ορισμένοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από έντονη υπαρξιακή αναζήτηση και καταλήγουν έτσι στον Θεό ψάχνοντας μόνοι τους. (Ποτέ δεν είμαστε μόνοι, βέβαια, αφού η Χάρη του Θεού συμπορεύεται).

Κάποιος, προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, ανεκάλυψε μόνος του τη Θεολογία και είχε επιδοθεί στη μελέτη. Άλλη, που είχε μεγαλώσει σε πολύ συντηρητικό εκκλησιαστικό περιβάλλον, στην ερώτησή μου πως κατάφερε να μην απορρίψει τον Θεό από αντίδραση, απάντησε: "Πάντα πίστευα πως ο Θεός δεν είναι αυτό που μου είχαν παρουσιάσει"

Κατάκτηση αμέτρητης παιδικής ευτυχίας.


 Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος πρέπει, κυρίως, να εξασφαλίζει την κατάκτηση αμέτρητης παιδικής ευτυχίας.

The Football Romantics

Γιατί είναι απόμακρη η φωνή σου; - Γιώργος Σεφέρης

 

― Γιατί είναι απόμακρη η φωνή σου;
σήκωσε λίγο το κεφάλι
να καταλάβω τί μου λες
όσο μιλάς τ' ανάστημά σου
ολοένα πάει και λιγοστεύει
λες και βυθίζεσαι στο χώμα.

Γιώργος Σεφέρης

Στην ψυχή σου δε φτάνει κανείς - Κική Δημουλά

Στην ψυχή σου δε φτάνει κανείς

ούτε δια ξηράς,

ούτε δια θαλάσσης...

Κική Δημουλά

Η Κάρα του νεοφανούς Οσίου Γερβασίου του Διδασκάλου των Πατρών στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι Πατρών

 Εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού του Κυρίου εις τον φερώνυμον Ιερόν Ναόν του εις Ζαβλάνι Πατρών, μετόχιον της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μαρίτσης.
Την παραμονήν ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμ. π. Ιεροθέου Ανδρουτσοπούλου. Ο Ιεροκήρυξ με αφορμή την ιδιότητα του Αγίου ως νυκτερινού μαθητού του Κυρίου, ανέπτυξε το θέμα της νυκτερινής προσευχής και των ευεργετημάτων αυτής. Εν συνεχεία ακολούθησε Λιτάνευσις της Σεπτής Εικόνος του Αγίου συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής και του Συλλόγου των εν Πάτραις Κρητών.

Την Κυριακή το πρωί ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Ο Θεοφιλέστατος ανεφέρθη εις την τόλμην των ευσχημόνων βουλευτών Νικοδήμου και Ιωσήφ. Εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου, κτίτορος του Ιερού Ναού.

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου (19 Μαΐου 2024)

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας
 κ. Νίκου Χριστοδουλίδη 
στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» και ο Δήμος Έγκωμης

Η 19η Μαΐου δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα για τον Ελληνισμό. Από το 1994 έχει καθιερωθεί επίσημα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα, ο απανταχού Ελληνισμός και κυρίως οι Έλληνες Πόντιοι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν βρέθηκαν μετά τα τραγικά εκείνα χρόνια του συντονισμένου, συστηματικού, απάνθρωπου και ανελέητου ξεριζωμού τους από τη γη που τους γέννησε, αναβιώνουν την ιστορική μνήμη της θλιβερής αυτής επετείου και τιμούν την περήφανη καταγωγή τους. 

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, και στη συνέχεια στην τέλεση των αποκαλυπτηρίων της αφιερωματικής στήλης στο παρακείμενο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού έχει διττή σημειολογία. Από τη μια έχει σκοπό να αποτίσει τον πρέποντα φόρο τιμής εκ μέρους της Πολιτείας στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας απέναντι στους Πόντιους αδελφούς μας. Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα για την οικουμενικότητα του Ελληνισμού: Ο Ελληνισμός είναι ενωμένος, ο αγώνας κάθε Έλληνα είναι αγώνας όλων των Ελλήνων. 

Η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας εόρτασε την «Τζίκκο Παναγιά», το αντίγραφο της εικόνας της Θεοτόκου της Μονής του Κύκκου,

 


Εταιρεία Μεσογειακού Πολιτισμού

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι 

Η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας εόρτασε την «Τζίκκο Παναγιά», το αντίγραφο της εικόνας της Θεοτόκου της Μονής του Κύκκου, την οποία τιμούν στην Αττάλεια, μετά το θαύμα της θεραπείας ενός παραλυτικού στο παρελθόν. Δες ΕΔΩ

 Την Κυριακή των Μυροφόρων 19 Μαΐου 2024, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, η Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας εόρτασε την «Τζύκκο Παναγιά», το αντίγραφο της εικόνας της Θεοτόκου της Μονής του Κύκκου, την οποία τιμούν στην Αττάλεια, μετά το θαύμα της θεραπείας ενός παραλυτικού στο παρελθόν αυτή την Κυριακή. Είναι πολύ γνωστό ότι η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο είχε από τον 18ο αιώνα ένα μετόχι σε αυτή την παλαιά πόλη, όπου οι κάτοικοι έδειχναν σεβασμό σ΄ ένα θαυματουργό αντίγραφο της εικόνας της Μονής του Κύκκου.


Οι εορτασμοί άρχισαν με την αγρυπνία, όπου συμμετείχαν ο κλήρος και οι πιστοί της Μητροπόλεως. Κατά την ημέρα της εορτής τελέστηκε τρισαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του τοπικού ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ και συλλετουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου και Κομάνων κ. Μιχαήλ, Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο και επί πολλά χρόνια προϊσταμένου του Ιερού Ναού του Αγίου Αλυπίου στην Αττάλεια.

Η βεβήλωσις της Μονής της Χώρας από τους βλασφημούντας την Αγίαν Τριάδα - Του Β. Χαραλάμπους,

Η βεβήλωσις της Μονής της Χώρας από τους βλασφημούντας την Αγίαν Τριάδα

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
____________________
Σύμφωνα με την Kathimerini.gr, σε άρθρο ημερομηνίας 6/5/2024, το οποίο τιτλοφορείτο, ‘’Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας – Τι δήλωσε στα εγκαίνια ο Ερντογάν’’,  ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής :  «Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιά μας».
 
Ο Ερντογάν θεωρεί τη Μονή της Χώρας ‘΄’μνημείο προγόνων στη χώρα του’’ και ανήκον στη ‘’γεωγραφία της καρδιάς τους’’;  Άπαγε της βλασφημίας.   Η Μονή της Χώρας ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.   Δεν ανήκει στους εχθρούς του Αληθινού Τριαδικού Θεού, μωαμεθανούς Τούρκους.
 
Θα ‘’προσεύχονται’’ οι μωαμεθανοί Τούρκοι, οι εχθροί του Αληθινού Τριαδικού Θεού, σαν να είναι σε τζαμί, μέσα στον Ιερό Ναό της Μονής της Χώρας.  Ότι έκαναν με τον Ναό της Αγίας Σοφίας και τη Μονή της Παμμακαρίστου, το κάνουν τώρα και στη Μονή της Χώρας. 
 
Ο Έρντογάν λέει έκανε ‘’εγκαίνια’’ στη Μονή της Χώρας. Τα εγκαίνια του Ναού της Μονής της Χώρας έγιναν τον 6ο αιώνα και το μη ιερό ‘’άγιο γέγονε’’.  Τα ‘’εγκαίνια’’ που διακηρύσσει ο Έρντογάν είναι αντίθεη βεβήλωση. Γιατί βεβηλώνουν τη Μονή της Χώρας οι εχθροί του Αληθινού Τριαδικού Θεού;

ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2024 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ολοήμερη εκδήλωση με πληθώρα επιμέρο           υς δράσεων, στοχεύοντας στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παράστασης καραγκιόζη, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανισθεί. Παράλληλα αναδείχθηκε η καταστροφή του κοινωνικού ιστού και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ως συνέπεια της Τουρκικής εισβολής του 1974 με τη συμμετοχή στην έκθεση για τα Πενηντάχρονα (1974-2024) Δήμων και Κοινοτήτων των κατεχόμενων περιοχών. Μέσω της έκθεσης τονίσθηκε η ανάγκη να μην ξεχνούμε την κατεχόμενη γη μας, που γέννησε και διατήρησε έως σήμερα πολλά από τα ήθη και έθιμα της Κύπρου, με αρκετά από αυτά να είναι ενταγμένα στον Κυπριακό Εθνικό Κατάλογο της  Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος συμβολικά πενήντα φορείς και ιδιώτες, λαϊκοί τεχνίτες, καλλιτέχνες, ομάδες χορού, χορωδίες, μουσικοπαιδαγωγοί κ.ά., οι οποίοι παρουσίασαν την τέχνη τους, δείχνοντας έτσι στις νέες γενιές και θυμίζοντας στις παλαιότερες, στοιχεία από τον πλούσιο πολιτισμό και παράδοση της Κύπρου. 


Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις, τόσο με τα παιδιά, όσο και με τους ενήλικες προσπαθώντας να διατηρηθεί το αίσθημα του ανοίκειν σε μια κοινότητα με τόσο πλούσιο πολιτισμό, αλλά και να γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες την κυπριακή παράδοση. Την εκδήλωση επισκέφθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες με πολύ θετικές κριτικές που καταδεικνύουν την σημασία, αλλά και την  ανάγκη της συνέχειας τέτοιων εκδηλώσεων.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ

Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη των Αγίων Μυροφόρων ανδρών και γυναικών στην Εγλυκάδα .
Στο γραφικό παρεκκλήσι μας την παραμονή της Εορτής, τελέστηκε ο Αναστάσιμος πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασίες και θείον κήρυγμα.
Το πρωί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία  με  θείο κήρυγμα απο τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Γαβριήλ Κωνσταντινίδη.
Η απόλυση έγινε στο προσκυνητάρι που ανηγέρθη προς τιμήν του Αγίου Πνεύματος ,ψάλλοντας αναστάσιμα τροπάρια και διαλογικώς το Χριστός Ανέστη,τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά (3.000) που είχαν δοθεί στην είσοδο του Ναού απο κοριτσάκια ντυμένες ΜΥΡΟΦΟΡΕΣ.

Ο εφημέριος του Ναού ευχαρίστησε τους Πατέρες που έλαβαν μέρος στην Θεία Λειτουργία,
 τις κυρίες που ευπρέπεισαν το Ναό, που έβαψαν και συσκεύασαν τα αυγά και τον κ. Παναγιώτη Μιχαλακόπουλο για την εθελοντική προσφορά του ως και τον κ. ΚΑΓΙΑ για την προσφορά των κόκκινων βαφών.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

Την Κυριακή των Μυροφόρων 19 Μαΐου 2024, η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους Της, τους Θεσσαλονικείς Αγίους, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, πλησίον του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, στην περιοχή της Πυλαίας.

Στην Ιερά Πανήγυρη, η οποία καθιερώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Α’ (Παπαγεωργίου), προσήλθαν, ως προσκεκλημένοι του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, τέσσερις ακόμη Ιεράρχες, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Βλατάδων, Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εν Βελγίω και Ολλανδία κ. Δοσίθεος εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας και ο εφησυχάζων και παρρπιδημων στη Θεσσαλονίκη Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.