Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

O Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας, στην Οικουμενική Ολονυκτία απόψε στο Βατικανό

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλπι και άλλοι κορυφαίοι θρησκευτικοί ταγοί θα πάρουν μέρος, απόψε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σε «Οικουμενική Ολονυκτία Προσευχής». Η τελετή αναμένεται να λήξει στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων, της γνωστής γαλλικής μοναστηριακής κοινότητας Τεζέ. Παράλληλα, στην ολονυκτία θα πάρουν μέρος πάνω από τρεις χιλιάδες νέοι, οι οποίοι έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο.

ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι "η αλήθεια δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές για να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων."

Όπως υπογράμμισε η κοινότητα Τεζέ «η συνάντηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα στην Ρώμη και συγχρόνως σε άλλα μέρη του κόσμου, θέτει στο επίκεντρο μια λιτή τελετή, για να εισακουσθεί ο λόγος του Κυρίου, με μια μακρά στιγμή σιωπής και διαμεσολάβηση υπέρ της ειρήνης».

Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2023 Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια" Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Πρόγραμμα Οκτωβρίου 2023
Ιερού Ναού "Παναγία η Βοήθεια"
Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών


Γευστικοί παράδεισοι χαμηλού κόστους... - Γιάννης Πεγιώτης


 Μια φέττα ή κόρτα ψωμιού με μπόλικη μαργαρίνη και μαρμελλάδα του μοσφίλου σπιθκιάσιμή. Με μόσσιλα που το χωρκόν. Ύστερα ανακαλύψαν πως επαέννεν της τζιαι έναν κομμάτιν τυρίν. Γευστικοι παράδεισοι χαμηλού κόστους και χορταστικής δυναμικής στα χρόνια του εβδομήντα και του ογδόντα.Βέβαιά τα ψωμιά τότες ήταν ακόμα ψωμιά. Τες φέττες έκοφκες τες σπίτιν σου στο πάχος που απαιτούσεν η πείνα και με επίστρωσή αναλόγως της οικογενειακής παράδοσης και βαλαντίου. Πολλοί επροτιμούσαν τη ζάχαρην άλλοι καπίρες με λίγην μαργαρίνη. Ένας γείτονας μου ήτο φανατικός του ζαχαρούχου γάλακτος ΜΑΝΑ. Υστερα ανακάλυψεν το 4 ΑΓΕΛΑΔΩΝ τζιαι εποθάμμασεν.

Δια τη μαργαρίνην και τις ποικιλίες της θα χρειαστή λεπτομερής διατριβή διότι οι απόψεις ποικίλουν.

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με Πάπα Φραγκίσκο

Ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ἐποίησεν ἕν σημαντικόν βῆμα πρός τήν προώθησιν τοῦ διαλόγου καί τῆς συμφιλιώσεως εἰς τήν συνεχιζομένην σύγκρουσιν μεταξύ Ρωσίας καί Οὐκρανίας.
Κατά τήν ἐπίσκεψιν Αὐτοῦ εἰς τό Βατικανόν, ἵνα παρευρεθῇ εἰς τήν τελετήν τῆς προαγωγῆς τοῦ Λατίνου Πατριάρχου εἰς Ἱεροσόλυμα κ. Pizzaballa εἰς τό Ἱερόν Κονκλάβιον τῶν Καρδιναλίων, ὁ Πατριάρχης Θεόφιλος συνηντήθη μετά τοῦ Πάπα Φραγκίσκου καί ἀπό τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων ἥπλωσε χεῖρα καλῆς θελήσεως διαμεσολαβήσεως διά τήν ἔναρξιν ἑνός νέου διαλόγου, στόχος τοῦ ὁποίου θά εἶναι ἡ λῆξις τῶν δεινῶν καί ἡ προώθησις θεραπείας ἐντός τῆς Ὀρθοδόξου Οἰκογενείας.

Εἰς τήν δήλωσιν Αὐτοῦ, ὁ Πατριάρχης Θεόφιλος ἐτόνισε τήν σημασίαν τῆς Χριστιανικῆς ἑνότητος, δηλῶν ὅτι τό Ὀρθόδοξον Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων, ὡς Μήτηρ πασῶν τῶν Ἐκκλησιῶν, ἐνισχύει τήν Χριστιανικήν ἑνότητα καί ἐκδηλώνει βαθύ ἐνδιαφέρον διά πάσας τάς Ἐκκλησίας ἀνά τόν κόσμον. Ἀνεγνώρισε τόν βαθύν ἀντίκτυπον, τόν ὁποῖον προκαλεῖ ἡ Ρωσο-ουκρανική σύρραξις, οὐ μόνον εἰς τούς Ὀρθοδόξους Χριστιανούς ἀλλά καί εἰς ἅπασαν τήν οἰκουμενικήν Χριστιανικήν Κοινότητα.

Το Επισκοπείο και η Ιερά Μονή Μυρτιάς εντάχθηκαν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»


Την απόφαση ένταξης στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» του ιστορικού κτηρίου του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, μετά από την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του στον τομέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» για την υπογραφή ένταξης των έργων, αλλά και για την μέχρι σήμερα συναντίληψη και υποδειγματική συνεργασία σε όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική μας Εκκλησία.

Ατύχημα - Ζήνων

Ατύχημα
 
Σ' είχα ξεχάσει νόμιζα
μα πέρασα απέξω απ' έναν κήπο
και μύρισε εξάφνου γιασεμί.
 
Ζήνων 

Σ' αυτό το σπίτι ζούσαν έντιμοι άνθρωποι

«Σκέφτηκα να βάλω φωτιά να κάψω το σπίτι μου, μα δεν μου πήγε η καρδιά- έπλυνα τα πιάτα, τα τακτοποίησα στα ράφια, σα να περίμενα επισκέπτες... Φέτος είναι πολύ καλή η σοδειά των (χουρμάδων). Θα τους φάνε οι Τούρκοι. Τους άφησα ένα γράμμα, τους έγραψα πως σ' αυτό το σπίτι ζούσαν έντιμοι άνθρωποι, που τα έβγαζαν πέρα με τον ιδρώτα του προσώπου τους, να το κρατάνε καθαρό. Τους παρακάλεσα να ποτίζουν τα λουλούδια.»

...έγραψε μια πρόσφυγας από το Αρτσάχ - Ναγκόρνο Καραμπάχ...

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2023
ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ  ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟ


Διατί προβάλλεται η ανσέλμειος διδάσκαλία ‘’περί πληρώσεως της ενοχής’’ - Β. Χαραλάμπους

 

Διατί προβάλλεται η ανσέλμειος διδάσκαλία ‘’περί πληρώσεως της ενοχής’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Στο σύγγραμμά του ο καθηγητής κ. Δ. Τσελλεγίδης, «Η ικανοποίηση της θείας δικαιοσύνης κατά τον Άνσελμο Καντερβουρίας – Θεολογική προσέγγιση από Ορθόδοξη άποψη», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την προσφιλή μέθοδο του «sola ratione»* ο Άνσελμος Καντερβουρίας επιχειρεί να αποδείξει ότι, η ενανθρώπηση επιβαλλόταν να γίνει για τρεις θεολογικούς λόγους που είναι οι εξής: α) η αναγκαιότητα αποκαταστάσεως της ανθρωπίνης φύσεως, β) η αναγκαιότητα εξοφλήσεως της ενοχής για την αμαρτία του ανθρώπου, και γ) η ανικανότητα του ανθρώπου για την εξόφληση της ενοχής».  
 
Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια η διδασκαλία της ανσέλμειας θέσης «περί πληρώσεως της ενοχής από τον Χριστό», ακούγεται σε ομιλίες του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού σε προβαλλόμενα βίντεο.
 
Έχει καταντήσει πλέον συστηματική διδασκαλία από όσους αδιακρίτως προβάλλουν όλες τις ομιλίες του, με παρεπόμενο να εκλαμβάνεται ως Ορθόδοξη διδασκαλία, η «περί πληρώσεως της ενοχής από τον Χριστό» θέση. 

Κράτα τον νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι.

Κράτα τον νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι.

Η γνωστή ρήση του οσίου Σιλουανού του Αθωνιτου ‘‘κράτα τον νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι’’ δεν είναι τυχαία. Είναι μία φράση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ειπωμένη ειδικά για την ιεραποστολή και την πραγματικότητα της καθημερινότητας του αποστόλου του Χριστού. Αποτυπώνει αυτό που βιώνει και νιώθει ο κάθε ιεραπόστολοςστην άσκηση της ιεραποστολής και μάλιστα στην πρώτη της γραμμή. Οι δυσκολίες σε κάθε βήμα, σε κάθε προσπάθεια, όχι απλά πολλές, αλλά πάμπολλες.

Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Κιν/κὴ ταινία JOHNNY-2022, σκηνοθεσία Ντάνιελ Ζάροσεκ (Πολωνία) - π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

Κιν/κὴ ταινία JOHNNY-2022, σκηνοθεσία Ντάνιελ Ζάροσεκ (Πολωνία)

Πάντοτε ἡ Πολωνία στὸν κινηματογράφο ἀσκεῖ μιὰν ἰδιαίτερη ἕλξη στοὺς σινεφίλ, μιὰ καὶ τὸ μυαλό τους πηγαίνει στὸν ὀγκόλιθο ποὺ ἀκούει στὸ ὄνομα Ἀντρέι Βάιντα μὲ τὶς πολλὲς κινηματογραφικὲς δημιουργίες, τὰ ἀμέτρητα βραβεῖα καὶ τὴν ἰδιαίτερη κίνηση τοῦ φακοῦ ποὺ ὡς νὰ "κοσκινίζει" τὸ φῶς καὶ θυμίζει ὡς χλωμὸ ἀπείκασμα ἀκόμη καὶ σὲ αὐτὴ τὴν ταινία τοῦ Ζάροσεκ, τὶς "Κυρίες ἀπὸ τὸ Βίλκο"- 1979, τοῦ ἀνυπέρβλητου μακαρίτη σκηνοθέτη...

Ἀναλογιζόμαστε λοιπὸν στὸ Johnny:

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ

ἑνὸς ρωμαιοκαθολικοῦ ἱερέα (Νταβὶντ Ὀγκρόντνικ) ποὺ ἀπὸ τὴ γέννησή του ἀκόμη ἀντιμετωπίζει σοβαρὰ προβλήματα ὑγείας, ἀκόμη καὶ κινητικά, μὲ ἀποκορύφωμα τὸ κακίστης πρόγνωσης γλοιοβλάστωμα στὸν ἐγκέφαλο ποὺ τὸν ἐπισκέπτεται στὰ τέλη τῆς ζωῆς του καὶ ἀπὸ τὸ ὀποῖο θὰ φύγει ἀπὸ αὐτὴ τὴ ζωὴ στὰ 39 του χρόνια;

Αναλαμβάνουμε ΔΩΡΕΑΝ καθάρισμα σπιτιών πλημμυροπαθών

 Με πολλή αγάπη μαζευτήκαμε αρκετοί εθελοντές και μπορούμε να αναλάβουμε συστηματικά καθαρίσματα σπιτιών ΔΩΡΕΑΝ προφανώς!!

Καθάρισμα των σπιτιών που επλήγησαν από την πλημμύρα

Στις γειτονιές των πλημμυροπαθών συναντάς ομάδες εθελοντών που έρχονται αποφασισμένοι να βοηθήσουν, να συμπαρασταθούν και να υποστηρίξουν τους συνανθρώπους τους που σε μια νύχτα βρέθηκαν ξεσπιτωμένοι και αβοήθητοι.

Στην μακριά λίστα των αναγκών που καλούμαστε να συνδράμουμε είναι και η απομάκρυνση αντικειμένων μέσα από τα σπίτια και το πλύσιμο του κτιρίου.

Να την γευτείς τη ζωή! - Ανδρέας Εμπειρίκος

Να την γευτείς τη ζωή!

Να της γελάς με ελπίδα!

Ανδρέας Εμπειρίκος

Αν διευθύνουν οι ανίκανοι, τότε φταίνε οι ικανοί.

Στο Facebook του μια προσωπικότητα του χριστιανικού χώρου δημοσίευσε την φωτογραφία με το: Αν διευθύνουν οι ανίκανοι, τότε φταίνε οι ικανοί.
Δεν κατανοώ τι θέλει να πει ο ποιητής, αφού ο ίδιος διευθύνει  και επιθυμεί και για νέες θέσεις. Ζητάω τον προβληματισμό και την απάντηση των αναγνωστών σας κ. Αναστάσιε για να μου λυθεί η απορία.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
 Αριστόδημος

Ο Παύλος θα παραλάβει το Αθηναγόρειο Βραβείο εκ μέρους του Βασιλιά Κάρολου

  Ο Παύλος, γιος του αείμνηστου τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας και της Άννας Μαρίας, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ, του πρώην πρίγκιπα και σημερινού Βασιλιά της Αγγλίας Κάρολου, θα παραλάβει εκ μέρους του το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τάγματος των Αρχόντων.

Σύμφωνα  με ανακοινωθέν του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Παύλος ορίστηκε από τον βασιλιά Κάρολο να παραλάβει εκ μέρους του το Αθηναγόρειο Βραβείο, το οποίο φέτος δίνεται προς τιμήν του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ του Καρόλου.

Η εκδήλωση η οποία συμπεριλαμβάνει επίσημο δείπνο θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης. Ο ιδρυτής του Πριγκιπικού Τραστ (Prince’s Trust) βασιλιάς Κάρολος ο οποίος αδυνατεί να παραστεί αυτοπροσώπως δήλωσε, πως, «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Αυτού Βασιλική Μεγαλειότης ο εστεμμένος πρίγκιπας Παύλος, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ, συμφώνησε να παραλάβει το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο Will Straw Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Πριγκιπικού Τραστ θα είναι επίσης παρών στο δείπνο ως προσκεκλημένος στο κεντρικό τραπέζι.

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας (30 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας.
Ο Ιερομάρτυρας Γρηγόριος ήταν γιός συγγενούς του βασιλιά της Αρμενίας και έζησε κατά τους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και στη συνέχεια την ασπάστηκε δεχόμενος το Άγιο Βάπτισμα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Αφού χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, μετέβη στην Αρμενία, για να διαδώσει το ιερό Ευαγγέλιο.
Στην Αρμενία ο συγγενής του άρχοντας προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και να επιστρέψει στην πατρώα θρησκεία. Η αρνητική στάση του Γρηγορίου εξόργισε τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα, ο οποίος τον ύβρισε και τον οδήγησε στα βασανιστήρια. Παρά τα δεινά που υπέστη, παρέμεινε σταθερός στην πίστη στο Σωτήρα Χριστό και το ορθόδοξο φρόνημα.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Περί της «Εισαγωγής πολιτικού γάμου και υιοθεσίας παιδιών υπέρ των ομoφύλων ζευγαριών». Η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου

Περί της «Εισαγωγής πολιτικού γάμου και υιοθεσίας παιδιών υπέρ των ομoφύλων ζευγαριών». Η Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου

 Δημοσιεύουμε την υπ’  αριθ. 19/2023 Γνωμοδότηση του Ειδικού Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  LLM Δικηγόρου κ. Θεοδώρου Παπαγεωργίου (φωτ.)  την αναφερομένη στο θέμα της (όλο και συχνότερα εσχάτως) συζητουμένης εισαγωγής πολιτικού γάμου και υιοθεσίας παιδιών υπέρ των ομοφύλων ζευγαριών, θεωρώντας ότι το περιεχόμενό της παρότι καθαρά νομικής κι όχι θεολογικής προσεγγίσεως είναι πολύ ενδιαφέρον για θεολόγους εκπαιδευτικούς, καθώς άπτεται ζητημάτων (γάμος, οικογένεια, σχέσεις φύλων, κ.α.) που έχουν σχέση με την ειδικότητά μας.

Στην εν λόγω Γνωμοδότηση τονίζεται και εξηγείται σχετικώς ότι από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν προκύπτει για τα κράτη καμία υποχρέωση θεσπίσεως γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων που συμβιώνουν με συνέπειες ισοδύναμες προς τον γάμο άνδρα και γυναίκας.

Η παρούσα Γνωμοδότηση / Εισήγηση (η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος του περιοδικού “ΕΚΚΛΗΣΙΑ”) επεξεργάζεται νομικά εάν στοιχειοθετείται από κανόνες υπερνομοθετικής ισχύος υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας παιδιών από κοινού από τα ζευγάρια αυτά ή υιοθεσίας του τέκνου του ενός μέλους ομόφυλου ζευγαριού από το έτερο μέλος του ζευγαριού.

Χάρης Ανδρεόπουλος

Πηγή: Χάρης Ανδρεόπουλος 

(…) από την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απαγόρευση διακρίσεων κατά την απόλαυση του δικαιώματος ιδιωτικής-οικογενειακής ζωής προκύπτει ότι :

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΤΗ

Ο Σωτήριος Δεσπότης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στην Ερμηνεία της Καινής Διαθήκης, σε ομιλία  για την "Αποκάλυψη".


Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου, Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη! - Miguel de Cervantes

Ίσως αυτό να είναι τρέλα. Να ψάχνουμε θησαυρούς εκεί που σωρεύονται σκουπίδια. Ίσως η πολλή λογική να είναι τρέλα. Τρέλα μπορεί να είναι το να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Και η μεγαλύτερη τρέλα απ’ όλες, να βλέπεις τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι.
Να αλλάξεις τον κόσμο φίλε μου, Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!
Miguel de Cervantes

ΜΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΤΟΥ ΕΞΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ - Γιάννης Πεγειώτης

ΜΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΤΟΥ ΕΞΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ
 
Εσύρναμεν πετρούες στον ΄Αην γιαλόν.΄Υστερις επήαμεν τζιαι είδαμεν τον πάμπορον. Που να δούμεν  έτσι παναήρι μεάλον  εις το χωρκόν. Εκάτσαμεν εφάαμεν λουκκουμάδες τζιαι σιάμισιη. Κατακλυσμός εις τη Λεμεσόν του εξηνταπέντε. Είμαστεν εξοδούχοι με τον σειράν μου. Ψηλοί με άρβυλα γυαλλισμένα .Μες την πολλοκοσμίαν ήβραμεν έναν χωρκανό μας άρκονταν ανήψιν του παππού μας. Εχάρην πολλά, επήρεν μας εις το Κέντρον Καστέλλα, έκαμεν μας το τραπέζι. Δεκατέσσερα πκιατούθκια με κάθε πομπούαν κοννιάκκιν. Κατά τις έντεκα επήρεν με το βόξολ του στην πόρτα του στρατοπεδού των Πολεμιθκιών.
΄Υστερις επκιάαμεν μετάθεσην δόκιμοι ανθυπολοχαγοί. Ο σειράς ήτουν κάπου στις Ακράδες. Εμέν επέψαν με στα βουνά του Πενταδακτύλου σε κάτι φυλάκια. ΄Εκαμνα τζιαι τον μεταφραστήν με τους Οηέδες. ΄Εξερα Εγγλέζικα που το Γυμνάσιον.
  Η κουβέντα του λοχαγού ήτουν άδειαν θα σου διούν οι φιλλανδοί οι σουηδοί,οι εγγλέζοι. Πώς θα συνεννοηθώ όταν λείπεις.Να μεν τα πολλολοούμεν. Δύο έτη θητεία αν επήα τζι εν επήα στο χωρκόν δέκα μέρες άδειαν.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ"

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, εορτή του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε Πανηγυρική, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό "Παναγία η Βοήθεια" του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ".


Την ημέρα αυτή άγει τα ονομαστήριά του ο Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Αθανασόπουλος, εφημέριος του ως άνω Ιερού Ναού και υπεύθυνος του πνευματικού και ποιμαντικού έργου στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του οσίου πατρός χαρίτωνος του ομολογητού τονίζοντας πως "...οι όσιοι είναι Θεονοσταλγικές ψυχές που εγκατέλειψαν τα του κόσμου τερπνά, πήγαν στις ερήμους και στα Μοναστήρια με σκοπό να πετύχουν τον αγιασμό και την σωτηρία τους.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - «Αποκάλυψη» (Σ. Αγουρίδης)

Θέμα της εκπομπής «Ορθοδοξία και Παράδοση» η Αποκάλυψη του Ιωάννου. Προσκεκλημένος ο αείμνηστος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην ερμηνεία της Καινής Διαθήκης Σάββας Αγουρίδης. Παρουσίαση: Γιάννης Δαμαρλάκης. (Κυριακή των Αγίων Πατέρων - 4/6/95)


Η εκπομπή αυτή προσφέρει απάντηση σε πολλούς που καπηλεύονται και αυτή την περίοδο στην άγνοιά τους την «Αποκάλυψη»
Ακούστε προς ωφέλεια.
Α.Κ.Κ.


«ΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΕΚΤΙΣΙΝ» Προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ Θεόκλητο - Όλγα Μούσιου Μυλωνά

  «ΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΕΚΤΙΣΙΝ»* 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ,
κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ
 
«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,
αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον…
Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.»
(Απ. Παύλου, 13ο κεφ. Προς Κορινθίους επιστολή)
 
Βαθιά συγκίνηση διακατέχει όλους μας τους πιστούς της Ι. Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, καθώς έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, που ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ. Θεόκλητος, έθεσε ως λήξη της διαποίμανσης της Μητρόπολής μας. Από την ημέρα της ανακοίνωσης της εκούσιας παραίτησής του από τον Μητροπολιτικό θώκο και «την ενεργό διακονία», όπως ο ίδιος αναφέρει σε δημόσια επιστολή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η σκέψη μας είναι γύρω από το πρόσωπό του και την αδιάλειπτη πολύτιμη  διακονία του στην περιοχή μας επί πενήντα πέντε συναπτά έτη.
 
Γιατί ο Μητροπολίτης μας, κ. Θεόκλητος, είναι μια εξέχουσα πνευματική φυσιογνωμία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διακρίνεται για την πνευματική και την κοινωνική προσφορά του, και διαποιμαίνει την Μητρόπολή μας τόσα χρόνια τώρα με σύνεση και εκκλησιαστικό ήθος, με περισσή αγάπη και συγκατάβαση. Ένας σπουδαίος και λαμπρός Ιεράρχης, που τον υπολήπτονται και τον τιμούν όλοι.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΜΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ
 
Πρός τόν ἱερό Κλῆρο
τίς μοναστικές καί ἱεραποστολικές Ἀδελφότητες
τούς ἔντιμους Ἄρχοντες
καί τόν πιστό λαό τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως
 

Ἀδελφοί μου, παιδιά μου πνευματικά.

Μὲ βαθύτατη συγκίνηση, μέ πνευματική χαρά καί μέ εὐγνωμοσύνη στόν Κύριό μας Ἰησοῦ, σᾶς ἀπευθύνω τήν τελευταία ποιμαντική ἐγκύκλιό μου. Ὅπως γνωρίζετε, κατέθεσα τήν παραίτησή μου ἀπό τά ποιμαντικά καθήκοντά μου, στήν Ἱερά Σύνοδο, ἡ ὁποία ἔγινε ἀποδεκτή καί ἔτσι ἀπό 1ης Ὀκτωβρίου ἀποσύρομαι ἐκ τῶν ποιμαντικῶν καθηκόντων μου στήν ἱερά ἡσυχία τοῦ κελλιοῦ μου.

Εἶναι ἀλήθεια, ὅτι τήν ἀπόφασή μου αὐτή ἔλαβα μετά ἀπό πολύμηνο ἐκτενῆ προσευχή. Συνηθίζω πρίν ἀπό σημαντικές ἀποφάσεις τῆς ζωῆς μου νά προσεύχομαι στόν Κύριο νά δείξει τό θέλημά Του. Τοῦτο ἔγινε καί τώρα. Προσευχήθηκα πολύ, μέ ἀγωνία καί πόνο πολλές φορές. Δέν εἶναι εὔκολο ὁ πατέρας νά ἀποχωρίζεται τά τέκνα, οὔτε ὁ ποιμένας τό ποίμνιο. Ὁ σύνδεσμος βαθύς, ἡ σχέση ἱερή, ἡ ἀγάπη ἁγία.  Ὅμως ἔβλεπα τό γῆρας νά μέ κυκλώνει καί νά μοῦ στερεῖ τή δυνατότητα νά διακονῶ τό ποίμνιο. Ἔνιωθα τίς σωματικές δυνάμεις μου νά μέ ἐγκαταλείπουν. Ἔφτασα στό σημεῖο νά μή μπορῶ νά λειτουργῶ. Ἡ εὐθύνη μου ἔναντι τοῦ Θεοῦ, πού μέ κατέστησε ποιμένα σας, ἀλλά καί ἔναντί σας, βάρυνε πολύ στήν καρδιά μου. Ἡ σκέψη ὅτι μέ τήν παραμονή μου στόν θρόνο ἴσως νά ἀδικοῦσα τήν τοπική μας Ἐκκλησία μέ συνέθλιβε. Γι’ αὐτό, τήν ἀγωνία μετέβαλα σέ προσευχή καί τόν πόνο σέ ἐμπιστοσύνη πρός τόν Κύριο. Καί ὁ Κύριος μοῦ ἀπάντησε. Μέ διαφόρους τρόπους μοῦ ὑπέδειξε τήν ὁδό, τήν ὁποία ὀφείλω νά βαδίσω ἀπό ἐδῶ καί στό ἑξῆς.  Τότε εἶπα καθ’ ἑαυτόν: «τά κατ’ ἐμέ τέλος ἔχει». Μέ χαρά δέχτηκα τό θέλημά Του, μέ εἰρήνη καί μέ ἀγαθή συνείδηση ὑπέγραψα τήν παραίτησή μου, δοξολογικά καί εὐχαριστιακά ζῶ τά θαυμάσιά Του.

Ὁ νέος Διοικητής τοῦ Ναυτικοῦ Σταθμοῦ Ἰονίου στόν Μητροπολίτη Πατρῶν.

   Μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἀναλήψεως τῶν καθηκόντων του, ἐπεσκέφθη τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο, ὁ νέος Διοικητής τῆς Ναυτικοῦ Σταθμοῦ Ἰονίου Πλοίαρχος, κ. Βασίλειος Ράπτης, ὁ ὁποῖος ἒλαβε τήν εὐχή τοῦ Σεβασμιωτάτου καί συνεζήτησαν θέματα τά ὁποῖα ἀφοροῦν στήν τοπική κοινωνία καί στή σχέση τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας μέ τήν προαναφερθεῖσα Ὑπηρεσία.
          Ὁ Σεβασμιώτατος προσέφερε στόν νέο Διοικητή, ὡς εὐλογία, ἱεράν εἰκόνα τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΑΓΓΟΥΡΑ) ΠΑΤΡΩΝ - Ενοριακές συναντήσεις

 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  (ΛΑΓΓΟΥΡΑ) ΠΑΤΡΩΝ
   Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 
 Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, θα αρχίσουμε τις μηνιαίες ενοριακές μας συναντήσεις, που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας.
  Το θέμα της πρώτης συνάντησής μας θα είναι:
 « Αποκαλύψεις και ψευτο-αποκαλύψεις»
 Ακολουθεί συζήτηση και το Μικρό Απόδειπνο.
Ώρα:  7-8 το απόγευμα.
Εκ του Ναού

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
 
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ  
 
Τό Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν θά τελεσθεῖ Ἱερά Ἀγρυπνία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Παναγίας τῆς Γοργοϋπηκόου.
Στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό φυλάσσεται ἀκριβές ἀντίγραφο τῆς πρωτοτύπου Εἰκόνος, ἡ ὁποία εὑρίσκεται στήν Ἱ. Μ. Δοχειαρίου Ἁγίου Ὄρους.
Ἔναρξη: 8.30 μ.μ.             Λήξη: 1 π.μ.       
 
Τό πρωί τῆς ἑπομένης, Κυριακή 1-10-2023 καί τίς ὧρες 7-10 π.μ. θά τελεσθεῖ Ὄρθρος-Θεία Λειτουργία & ὁ Ἁγιασμός.

Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Είναι γνωστή στους περισσότερους πιστούς που συμμετέχουν στην Ενορία μας, η σχέση ζωής που έχει μαζί της ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος. Ένα παιδί της Ενορίας μας, που τη διακόνησε με ποικίλους τρόπους μέχρι τη στιγμή που αφιερώθηκε στην ιεραποστολή και ο Θεός τον αξίωσε να κατασταθεί Μητροπολίτης του Οικουμενικού θρόνου σε μία αχανή επισκοπική περιφέρεια.

Ευρισκόμενος αυτήν την περίοδο στη χώρα μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις εμπειρίες του από την διακονία του στην Ασία, σε μία «εκ βαθέων» συζήτηση με τον Εκπαιδευτικό Κώστα Ζουρδό, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό μας Κέντρο, στις 19.30.

Ο Γεώργιος Καραμπελιάς στο ξεκίμημα του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Ο Γεώργιος Καραμπελιάς στο ξεκίμημα του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» 

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελστρίας Πειραιώς, ξεκινάει το πρόγραμμα καθημερινών δράσεων με τον τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2023», το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τον αγιασμό θα τελέσει και θα κηρύξει την έναρξη του προγράμματος ο Σεβασμιώτστος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Θα ακολουθήσει Εσπερίδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς, με θέμα «1923-2023: 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης», με κεντρικό ομιλητή τον Γεώργιο Καραμπελιά, Συγγραφέα, Εκδότης, Διευθυντή περιοδικού ΑΡΔΗΝ.

Θέμα: «Από την Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης» 

Μνήμη του Αγίου Κυριακού του αναχωρητού (29 Σεπτεμβρίου)


Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία, καταγόταν από την πολύβουη Κόρινθο και έζησε στην εποχή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου του Μικρού.
Ο πατέρας του ήταν ιερέας. Σε ηλικία 18 ετών επισκέφθηκε ως προσκυνητής τα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε να μιλούν με θαυμασμό για το σπουδαίο ασκητή Άγιο Ευθύμιο και ζήτησε να τον συναντήσει. Αφού είχε την ευλογία να τον επισκεφθεί και να συνομιλήσει μαζί του, με προτροπή του Ευθύμιου γνώρισε έναν ακόμη περίφημο μοναχό, το Γεράσιμο, ο οποίος ασκήτευε κοντά στην έρημο του Ιορδάνη. Εκεί, με προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια, και ασφαλώς με την υπακοή και την αποκοπή του προσωπικού θελήματος, έφθασε σε ύψη μεγάλης ενάρετης ζωής και αγιότητας.
Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Στην προχωρημένη ηλικία των 77 ετών αναχώρησε και πάλι στην έρημο για εντονότερους πνευματικούς αγώνες. Ενίσχυσε στο ορθόδοξο φρόνημα πολλούς πιστούς, διασφαλίζοντάς τους από κακοδοξίες κι αιρέσεις. Ο Όσιος Κυριακός κοιμήθηκε σε ηλικία 109 ετών.
Η πνευματική άσκηση, όπως τη γνωρίζουμε μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, δεν βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, η εγκράτεια και η ολιγάρκεια στηρίζουν και ενδυναμώνουν τις σωματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Και τούτο διότι όσοι στηρίζονται στα υλικά αγαθά, πολλές φορές καταντούν πτωχοί όχι μόνο πνευματικά, αλλά και υλικά, ενώ όσοι στηρίζουν τις δυνάμεις τους και θέτουν αρχηγό της ζωής τους τον αναστημένο Ιησού Χριστό, δεν τους λείπει τίποτα το αναγκαίο στη ζωή τους. Αισθάνονται πληρότητα ζωής, πληρότητα από την αγάπη του Χριστού. Διότι η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Έτη πολλά π. Χαρίτων

Τοῖς λόγοις ἐκόσμησας, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ, 
τοῖς ἔργοις ἐτίμησας, τὸ κατ' εἰκόνα Θεοῦ,
 Χαρίτων μακάριε· 
ἔλαμψε γὰρ ἐν κόσμῳ, ἡ ἐν σοὶ σωφροσύνη, 
χαρίτας ἰαμάτων, ἀπαστράπτουσα πίστει·
διὸ καὶ ἑορτάζομεν, πόθῳ τὴν μνήμην σου.
(από τον Όρθρο της εορτής)

Με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του σεβαστού μου

Αρχιμ. π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλου

Του εύχομαι να είναι πάντα το αναμμένο κερί της «Παναγίας της Βοήθειας», ώστε να ικετεύει υπέρ των ασθενών, του προσωπικού, και πάντων ημών, μπροστά στην Αγία Τράπεζα, και την ιερά Προσκομιδή, στον  Ιερό Ναό της "Παναγίας της Βοήθειας" του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου των Πατρών.

Ο Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, για να συνεχίσει την ανιδιοτελή διακονία του, που επί δεκαετίες προσφέρει σε ασθενείς και προσωπικό, με ταπείνωση, υπομονή, πραότητα και μεγάλη αγάπη προς κάθε ψυχή.

Ο π. Χαρίτων κατά γενική ομολογία είναι ο πνευματικός πατέρας που έχει δώσει κάθε ικμάδα της ζωής του στην διακονία, στην φιλανθρωπία και στην βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, λειτουργώντας πάντα σαν τον Καλό Σαμαρείτη του Ευαγγελίου.

Ο Άγιος Αυγουστίνος έλεγε στους πιστούς και ο π. Χαρίτων το εκπληρώνει: «Από τότε που τέθηκε στους ώμους μου το φορτίο της ιερωσύνης, βασανίζομαι σκεπτόμενος τη θέση μου. Ασκώντας αυτό το υπούργημα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προτιμήσω τη δική μου τιμή και όχι τη σωτηρία των άλλων. Με φοβίζει αυτό που είμαι για σας, αλλά με παρηγορεί ότι είμαι μαζί σας. Για σας είμαι κληρικός, μαζί σας είμαι χριστιανός. Το πρώτο είναι ανάθεση καθήκοντος, το δεύτερο είναι όνομα χάριτος».  

Η μητέρα ενός ιεραποστόλου στο Κονγκό μιλά για το παιδί της | Χρυσή Θασίτη | Σοφία Χατζή

Η μητέρα ενός ιεραποστόλου στο Κονγκό μιλά για το παιδί της | Χρυσή Θασίτη | Σοφία Χατζή


Με απλότητα δέχτηκα την απόφαση του γιου μου και το είδα ως θέλημα Θεού Η μητέρα ενός ιεραποστόλου στο Κονγκό μιλά για το παιδί της 
Με τη κα Χρυσή Θασίτη, μητέρα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κωνσταντιανής, Κοσμά
Η συνέντευξη έγινε κάτω από τον ουρανό του ισημερινού στο Κολουέζι στο Νότιο Κονγκό, όπου βρέθηκε για λίγες μέρες η δημοσιογράφος Σοφία Χατζή, προσκεκλημένη με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων παρουσίας της Ορθοδοξίας στην περιοχή.
Η κα Χρυσή, μητέρα του Επισκόπου Κοσμά, ταξίδεψε το καλοκαίρι του 2023 εκεί, όπου διακονεί ο γιος της, με σκοπό να βρεθεί δίπλα του και να προσφέρει ό,τι μπορεί στο κλιμάκιο της Ιεραποστολής στο Κολουέζι, με την ευλογία του Μητροπολίτου Κατάνγκας κου Μελετίου.

Καταφύγιο Ιδεών - Ε. Βάσσος

 

 Καταφύγιο Ιδεών 
 
Δύοντας η δεύτερη χιλιετία, δώρο φοιτητικό ένα βιβλίο, άγνωστου τότε σε μένα συγγραφέα: "Καταφύγιο Ιδεών". Χάραξε κυρίως ένας παλμός έντιμης ορμητικότητάς του για την αλήθεια. Ξεφυλλίζοντας τις ίδιες σελίδες τώρα, αναλλοίωτη στο χρόνο η ευφορία, αφορά τον καθένα μας. Για τη σημερινή παραχάραξη κάθε ορθόδοξου εκκλησιαστικού ήθους, ιερωσύνης, γάμου, μοναχισμού, λαϊκότητας, πνευματικής πατρότητας. Για τις βαβυλώνιες σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, για τα δυτικόπληκτα κηρύγματα και τα παρερμηνευμένα Μυστήρια, για την ανεκδιήγητη εκκλησιαστική ακαμψία και την επάρατη θεολογική εκκοσμίκευση, για κάθε παλιό και μοντέρνο πειρασμό. Σημείο, ακόμα και για τα έσχατα χρόνια που κάποιοι αδημονούν και άλλοι απεύχονται. Για την όντως ζωή που δε χρειάζεται να περιμένει άλλο... Όλα αυτά μέσα από την ανεξάντλητη αυτοβιογραφία του Χρήστου Γιανναρά. (Αναφέρω παρακάτω μόνο τα αρχικά γράμματα γιατί με αφορά μόνο η νοοτροπία)
 
Χειμώνας του 41-42. Η θρησκευτική φιλολογία της "Ζ." που προμήθευε το Κατηχητικό, ήταν η κατηχητική διηγηματογραφία που πρωτοφέρανε στην Ελλάδα οι Προτεσταντικές ιεραποστολές του Pliny Fisk και του Levi Parsons, στον 19ο αιώνα, διασκευασμένη αργότερα από τον καθηγητή Π.Τ.(σελίδα 10)
 
Από τα οκτώ μας χρόνια. Εμείς είμασταν σίγουρα κοντά στο Χριστό, χάρη στο Κατηχητικό. Οι άλλοι δεν ήταν κι έπρεπε να τους οδηγήσουμε, να τους σώσουμε. Εμείς και οι άλλοι: η πρώτη παγίδα της σέκτας.(11-12)

Ἡ ἐνάρετη χριστιανική ζωή, τό μαρτύριο τοῦ αἵματος καί τά Ἔσχατα - Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος

Ἡ ἐνάρετη χριστιανική ζωή, τό μαρτύριο τοῦ αἵματος καί τά Ἔσχατα
(ΟΧΙ στίς νέες ἠλεκτρονικές ταυτότητες)

Τό ἱερό βιβλίο τῆς Ἀποκαλύψεως τοῦ θεοφάντορος Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου δέν εἶναι μόνον ἕνα βιβλίο τρόμου, λόγω τῆς ἐλεύσεως τοῦ Ἀντιχρίστου, ἀλλά κυρίως καί πρωτίστως εἶναι ἕνα εὐαγγέλιο γλυκειᾶς παρηγοριᾶς καί ἐλπίδας, καθώς ὁ παντοδύναμος Κύριος θά συντρίψει ὁλοκληρωτικά, κατά τήν Δευτέρα θριαμβευτική Παρουσία του, τό κράτος τοῦ Διαβόλου.

Κατά συνέπειαν, ἡ ἀνάγνωση τοῦ θεοπνεύστου αὐτοῦ καί μόνου προφητικοῦ βιβλίου τῆς Καινῆς Διαθήκης καί ἡ ἐνατένιση τῶν Ἐσχάτων μᾶς προξενεῖ ἀφ’ ἑνός φόβο, λόγω τῶν τρομερῶν διωγμῶν πού θα ἐξαπολύσει ἐναντίον ἡμῶν τῶν χριστιανῶν ὁ Διάβολος διαμέσου τοῦ ἀπαισίου πληρεξουσίου ὀργάνου του, τοῦ Ἀντιχρίστου, ἀφ’ ἑτέρου ὅμως μᾶς γεννᾶ γλυκειά προσμονή καί ἀτράνταχτη ἐλπίδα, ἐπειδή μᾶς ἀναγγέλλει τήν ποθεινή Δεύτερη ἔλευση τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ, πού θά καταργήσει ὁριστικά τήν δύναμη τοῦ Διαβόλου και θά μᾶς χαρίσει ζωή αἰώνια καί μακάρια.

Ἡ Ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, στήν Πάτρα.

 
Μέ λαμπρότητα ἑόρτασε στίς 25-26 Σεπτεμβρίου,  τό περικαλλές καί ἱστορικό Παρεκκλήσιο τοῦ Ἐπισκοπείου Πατρῶν, τό ὁποῖο τιμᾶται στό ὂνομα τοῦ Ἠγαπημένου, Θεολόγου, φίλου Ἐπιστηθίου καί Παρθένου Μαθητοῦ τοῦ Κυρίου, Ἰωάννου τοῦ Εὐαγγελιστοῦ.
          Στίς ἱερές Ἀκολουθίες συμμετεῖχε πλῆθος εὐσεβοῦς Λαοῦ, προκειμένου καί τόν Θεόν νά δοξάσουν καί τόν Θεολόγον Ἰωάννην νά τιμήσουν.
          Στόν Ἑσπερινό τῆς Ἑορτῆς, ἀλλά καί στόν μεθέορτο Ἑσπερινό καί στήν ἱερά Παράκληση, ἐχοροστάτησε καί ὡμίλησε ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ὁ ὁποῖος ἀνεφέρθη στήν διδασκαλία τοῦ ἱερωτάτου Μαθητοῦ  καί ἐστίασε στό θέμα τῆς ἀγάπης  πρός τόν Θεό καί τόν συνάνθρωπο καί γενικῶς στήν ἐφαρμογή τοῦ λόγου τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στή ζωή μας.

          Ἀνήμερα, ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία ἐν πληθούσῃ Ἐκκλησίᾳ καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἀνεφέρθη  καί στό ἱστορικό τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ, τόν ὁποῖον ἀνήγειρε ὁ κλεινός Ἱεράρχης τῶν Πατρῶν, Ἱερόθεος ὁ Μητρόπουλος ὃπως καί τό Ἐπισκοπεῖο, ἐντός ἑνός ἒτους (1898-1899), ὡς ὁ ἲδιος ὁ ἀοίδιμος Ἀρχιερεύς σημειώνει σέ χειρόγραφο τετράδιο καί ὡς ἀναγράφεται  στήν κτητορική ἐπιγραφή.

Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η - Αντιστράτηγου ε.α. Γεωργίου Μ. Τζουβαλά : «Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ (ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ) ΚΑΙ Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ (ΣΟΣΙΑΛΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ.

Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η
 
-Γράφει ο Κωνσταντίνος Χασόγιας, Θελόγος του Ε.Κ.Π.Α.
 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Βετεράνου του Κορεατικού Πολέμου, Αντιστράτηγου ε.α. Γεωργίου Μ. Τζουβαλά με τίτλο: «Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ (ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ) ΚΑΙ Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ (ΣΟΣΙΑΛΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ. Μνήμες Κατοχής,  1941-1944», από τις εκδόσεις «Πελασγός».
Λέγεται ότι το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για έναν άνθρωπο του θέλει να ασκεί το νου του και να παραμένει σκεπτόμενος. Μάλιστα η αξία του βιβλίου είναι πολύ σημαντική καθώς αποτελεί ένα μέσω επικοινωνίας, πνευματικής καλλιέργειας, προόδου και γνώσης της Ιστορίας. «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.», έγραφε εύστοχα ο Τζώρτζ Όργουελ στο δημοφιλέστατο βιβλίο του «1984».

Τα αιώνια ιδανικά και η καταστροφή τους - Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Τα αιώνια  ιδανικά και η καταστροφή τους

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
geonpap@otenet.gr

                Με όσα συμβαίνουν στις ημέρες μας στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή σκέφθηκα τον λόγο του Ισοκράτη πως «όχι με τα ψηφίσματα, αλλά με τα ήθη ευδοκιμούν τα κράτη». Ποια ήθη, ποια ιδανικά και ποιες αξίες επιδιώκουν κάποιοι να κυριαρχήσουν σήμερα στην Ελλάδα μας; Το τίποτε και η καταστροφή του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας. Για την περίπτωση θυμήθηκα λόγο του αείμνηστου Γεωργίου Α. Παπανδρέου – καμία σχέση με τον εγγονό του –, που δημοσιεύθηκε το 1957 στο περιοδικό «Νέα Εστία».

Γράφει σαφώς ο αείμνηστος αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου και πρωθυπουργός ότι, ως Έλληνες, οφείλουμε να τηρούμε τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και που είναι ο ελληνικός και ο χριστιανικός. Ο μεν ελληνικός, όπως γράφει, μας κληρονόμησε την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, ο δε χριστιανικός την Αγάπη και τη Θυσία. Και έρχεται στο θέμα της νέας γενιάς, που θέλει όλα να τα γκρεμίσει, καλή ώρα όπως σήμερα κάποιοι διαστημάνθρωποι της πολιτικής.... Γράφει:

Ημερολόγιο τσέπης 2024 της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας το Ημερολόγιο Τσέπης για το έτος 2024, το οποίο είναι αφιερωμένο στο πρώτο και εισαγωγικό Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος.
Γράφει στον Πρόλογό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός: «Η τοπική μας Εκκλησία επιθυμεί ως στοργική μητέρα να διδάξει στα τέκνα της, τη σπουδαιότητα των Μυστηρίων, ώστε να συμμετέχουν σ’ αυτά κατ’ επίγνωσιν και όχι κατ’ επίφασιν, δηλαδή καρδιακά και όχι απλώς επιφανειακά, εξωτερικά, σαν να επρόκειτο για απλές κοινωνικές τελετές. Γι’ αυτό και μέσα στην ποιμαντική της μέριμνα αναζητά «τρόπους», για να βοηθήσει τους πιστούς να κατανοήσουν το βάθος των Ιερών Μυστηρίων και τον ρόλο αυτών στην προσωπική τους σωτηρία.

Μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος (28 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση και την ανακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και τιμά τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού και του Οσίου Αυξεντίου, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ της χερσονήσου της Καρπασίας και στη Λάρνακα.
Ο Όσιος Χαρίτων έλαμψε με τις αρετές και το μαρτύριό του τα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Επειδή πίστευε και ομολογούσε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, φυλακίστηκε και βασανίστηκε σκληρά. Παρά ταύτα, παρέμεινε σταθερός και γενναίος στο χριστιανικό του φρόνημα.
Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Αυρηλιανού, αποφυλακίστηκε. Φέροντας στο σώμα του τα στίγματα του μαρτυρίου, αποφάσισε να πάει προσκυνητής στους αγίους Τόπους. Στο δρόμο τον συνέλαβαν ληστές, οι οποίοι, τον βασάνισαν ανελέητα.