Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
Ο θυμός στο γάμο - π. Βασίλειος Θερμός
Tώρα που εκοιμήθη ο Γέροντας Παΐσιος ποιος είναι στη θέση του;
- Πάτερ Μωυσή, τώρα που εκοιμήθη ο Γέροντας Παΐσιος ποιος είναι στη θέση του;
- Ο πνευματικός σας.
- Τον γνωρίζετε;
- Όχι.
- Πώς το λέτε;
- Ακούστε, κυρία μου, η αγιότητα δεν είναι μεταδοτική, αλλά κατορθωτή. Δεν μεταδίδεται η αγιότητα, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αγωνισθεί υπομονετικά…
- Ευχαριστώ…
Μάλλον δεν της άρεσε η απάντησή μου. Οι άνθρωποι σήμερα ψάχνουν συνεχώς για εύκολες και γρήγορες λύσεις. Το fast food της κοσμικής ζωής έχει περάσει και στην πνευματική.
Πορεία πνευματική - Άγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων
Ὀνομάζεται καί ὁδός ὁ Χριστός, μά
δεν εἶναι σάν δρόμος, πάνω στόν ὁποῖο βαδίζουν οἱ ἄνθρωποι. Εἶναι πορεία
πνευματική, τρόπος ζωῆς πού ὁδηγεῖ στόν οὐράνιο Πατέρα.
Άγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων
Σύναξις των Δώδεκα Αποστόλων (30 Ιουνίου)
«Δεύτε των πιστών το σύστημα, τους πνευματικούς αλιείς και μύστας της χάριτος, χαρμονικώς ευφημήσωμεν λέγοντες˙ Χαίρετε Δωδεκάς αγιόλεκτε, κήρυκες του λόγου διαπρύσιοι˙ χαίρετε τα θεία του Πνεύματος όργανα, και αυτόπται Χριστού πανεύφημοι Απόστολοι˙ αυτόν ικετεύσατε δεόμεθα, ειρήνην τω κόσμω δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος».
Σήμερα η Εκκλησία μας τελεί Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, των εκλεκτών μαθητών και φίλων του Κυρίου, που έγιναν φωτιστές της οικουμένης και θεμελιωτές του εκκλησιαστικού οικοδομήματος. Οι Δώδεκα Απόστολοι εκπροσωπούν τις ισάριθμες φυλές του Ισραήλ, κάτι που αποδεικνύει την πληρότητα και οικουμενικότητα του ευαγγελικού κηρύγματος.
Ο αριθμός τους, συνεπώς, είναι συμβολικός αφού, όπως είναι γνωστό, ο Ιησούς είχε και πολλούς άλλους μαθητές, άνδρες και γυναίκες, γνωστότεροι από τους οποίους ήταν οι Εβδομήντα Απόστολοι.
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 23 & 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Θ΄ ΠΡΟΔΡΟΜΕΙΑ 2023
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 23 & 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Με πανευφρόσυνη εκκλησιαστική
τάξη πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στην Παραλία
Πατρών το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου.
Την παραμονή της εορτής το πρωί
έγινε η έξοδος της Ιεράς εικόνας συνοδευόμενη με χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία από
τους ιερείς του ναού πρωτοπρεσβύτερο π.Αντώνιο Ρουμελιώτη και π.Ιωάννη Μιχαλόπουλο
καθώς και από τον π. Κων/νο Δαραμούσκα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά των κατηχητικών σχολείων αγόρια και κορίτσια υποδέχτηκαν στα προπύλαια του ναού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος χοροστάτησε, ευλόγησε τις αρτοκλασίες των πιστών και κήρυξε τον θείο λόγο στον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό. Τόνισε-μεταξύ των άλλων - πως η προσευχή των γονέων του Ιωάννου του Προδρόμου πήγε κατευθείαν στην τράπεζα του ουρανού και όταν ήρθε η ώρα απάντησε ο ουρανός και γεννήθηκε ο τίμιος Πρόδρομος. Οι γονείς του ευχαρίστησαν το Θεό αλλά και όλος ο κόσμος για το δώρο αυτό, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμανδρίτης πατήρ Προκόπιος Κόρδας, ο οποίος ομίλησε επικαίρως λέγοντας ότι η Γέννηση του Τιμίου Προδρόμου αποτελεί ένα μυστήριο και τα μυστήρια του Θεού είναι ανεξήγητα. Οι άνθρωποι τα καταλαβαίνουν διά της ταπεινώσεως και της μετανοίας, την οποία ο Άγιος Ιωάννης την κήρυττε παντού και πάντοτε.
Ομιλία του π. Επιφανίου Καραγεώργου Στον ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου.
Σεβασμιώτατοι Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς
Ἀγαπητοί μου πατέρες
Ἐντιμότατοι ἄρχοντες
Ἐνδοξώτατοι ἀξιωματικοί
Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί
Εὑρισκόμεθα σήμερα συγκεντρωμένοι στόν ἱστορικό βράχο τοῦ Ἀρείου Πάγου. Ὁ χῶρος αὐτός εἶναι γνωστός ἀπό τήν ἀρχαιότητα διότι ἐδῶ διεξάγονταν καθοριστικές δίκες καί ὑπῆρχε ὁ βωμός τῶν Ἐρινύων ἤ Εὐμενίδων, ἀλλά καί τό ἱερό του Ἀσκληπιοῦ καί τῆς Ὑγείας.
Σ᾽ αὐτόν τόν τόπο ἔλαβε χώρα μιά ὄχι τυχαία συνάντηση καί συζήτηση ἀνάμεσα στόν Ἀπόστολο Παῦλο καί στούς Ἀθηναίους ἐκείνης τῆς ἐποχῆς. Ὅπως γνωρίζουμε, ὁ Ἀπόστολος Παῦλος στίς περιοδεῖες του συνήθιζε νά ἐπισκέπτεται τή συναγωγή τά Σάββατα, γιά νά ἀναγγείλει τήν ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ. Ἐπισκεπτόταν ὅμως καί τήν ἀγορά κάθε πόλης καί ἐκεῖ συνομιλοῦσε μέ ὅσους εἶχαν τήν περιέργεια νά τόν ἀκούσουν.
Τόν καιρό ἐκεῖνο ἡ Ἀθήνα ἀποτελοῦσε προσφιλῆ προορισμό γιά τούς περισσότερους κατοίκους τῆς ρωμαϊκῆς αὐτοκρατορίας. Ὁ Λουκᾶς ἀναφέρει ὅτι ἡ πόλη ἦταν κατείδωλος. Καί μᾶλλον δέν ὑπερέβαλε. Ἡ ἀρχαία ἀγορά ἦταν κατακλυσμένη κυριολεκτικά ἀπό βωμούς, ἀγάλματα, ἀνδριάντες, ἱερά καί ἄλλα οἰκοδομήματα. Ἦταν τόσο πολλά, ὥστε, σύμφωνα μέ τήν παροιμιώδη ρήση, εὐκολότερα συναντοῦσες στό κλεινόν ἄστυ ἕναν θεό παρά ἕνα θνητό!
Ἀπάντηση σέ «μια εύλογη απορία» - ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
Στίς 24.6.23, ὁ φιλόξενος ἱστότοπος «anastasios» ἀνήρτησε τό ἄρθρο μας: «Μιά παρεξήγηση...!». Γράφθηκαν σχόλια. Ἕνα ἔλεγε: «Μιά εύλογη απορία: π. Βασίλειε, πριν τελέσετε τήν Θεία Ευχαριστία κάθε Κυριακή νηστεύετε τα Σάββατα; Σε οποιονδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδος αν τελέσετε τη Θεία Ευχαριστία, νηστεύετε την προηγούμενη ημέρα;» (24 Ἰουνίου, 1:50 μ.μ). Εἶναι κάτι πού ρωτᾶνε πολλοί· δηλαδή, κατά πόσο οἱ Ἱερεῖς πρέπει νηστεύουν πρό τῆς Θ. Εὐχαριστίας.
Ἄλλο τυπικό ἰσχύει γιά τούς λαϊκούς, ἄλλο γιά τούς Ἱερεῖς. Περιληπτικῶς.
Οἱ Θ΄ Ἀποστόλων & Β΄ Ἀντιοχείας ὑποχρέωναν τούς πιστούς νά κοινωνοῦν σέ κάθε Θ. Λειτουργία, γιατί ἄλλα ἦταν τότε τά δεδομένα. Καί τά δεδομένα ἄλλαξαν. Τώρα οἱ πιστοί δέν ὑποχρεοῦνται νά κοινωνοῦν σέ κάθε Λειτουργία, ἀλλά νά ἐκκλησιάζονται κάθε Κυριακή (Π΄ τῆς Πενθέκτης). Ἐπί πλέον, ἡ νηστεία ἔγινε γιά τούς λαϊκούς προϋπόθεση συμμετοχῆς στή Θ. Κοινωνία. Καί ἀπό τόν 8ο περίπου αἰώνα καί μετά, ἔγινε ἑπταήμερη! Ὁ Ὅσιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης, ὑπέρμαχος τῆς συχνῆς Θ. Κοινωνίας (στήν ἐποχή του κοινωνοῦσαν τρεῖς φορές τό χρόνο), ἐπικροτεῖ τή συγκεκριμένη νηστεία: «Οἱ δυνάμενοι δέ νηστεύειν πρό αὐτῆς καί ὁλόκληρον ἑβδομάδα, καλῶς ποιοῦσιν...!». (Σχόλιο στόν ΙΓ΄ τῆς Πενθέκτης). Σήμερα τήν καταδικάζουμε. Πρόοδος...!
Μουσική Εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Μεσολογγίου
«Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με
την ευκαιρία της λήξεως του τρέχοντος σχολικού έτους, θα πραγματοποιήσει
Μουσική Εκδήλωση, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου
Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:30’
μ.μ.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Ωδαίς ευφημήσωμεν», είναι αφιερωμένη στον προστάτη Άγιο της Ιεράς Μητροπόλεως, Κοσμά τον Αιτωλό και θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων από τους μαθητές της Σχολής.
Με μεγαλοπρέπεια τίμησε τον Πολιούχο της Απόστολο Παύλο η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου
Προηγήθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός, που τέλεσε ο εφημέριος της τοπικής κοινότητας Αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός συμπαραστεκούμενος από πολλούς Ιερείς της περιοχής.
Μετά τον Εσπερινό ξεκίνησε από τη Εκκλησία η λιτανεία. Μπροστά τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου «Το Παλαιόκαστρο». Όλοι ντυμένοι με Εθνικές Παραδοσιακές στολές. Δυο παλληκάρια κρατούσαν το λάβαρο του συλλόγου.
Ακολουθούσαν τέσσερες μαθήτριες λυκείου με την σημαία του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας.
Αμέσως μετά η Εικόνα του Αγίου βασταζόμενη από τέσσερες φουστανελοφόροι του «Παλαιόκαστρου». Πίσω από την Εικόνα οι Ιερείς, οι επίσημοι και εκατοντάδες πιστών ενοριτών, αλλά και κατοίκων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.
Η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, μετέβη στο Μενίδι Αμφιλοχίας, το βορειότερο άκρο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου.
Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στη ζωή των δύο Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, τονίζοντας, ότι έχουν διαφορετική αφετηρία, αλλά κοινό τερματισμό. Ο Απόστολος Πέτρος εκλήθη πρώτος από τον Ιησού Χριστό, ανταποκρίθηκε αμέσως σε αυτή την κλήση, τον ακολούθησε και έγινε μαθητής Του. Έζησε μαζί Του, υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας της διδασκαλίας και των θαυμάτων Του και μάλιστα ανήκε στους τρεις εκείνους μαθητές, που υπήρξαν μάρτυρες κορυφαίων γεγονότων της ζωής του Χριστού.
Η μελέτη των αποτελεσμάτων - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η μελέτη των αποτελεσμάτων
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Ασφαλώς
με τη δέουσα προσοχή θα εξετασθούν από όλα τα Κόμματα τα αποτελέσματα των
προχθεσινών βουλευτικών εκλογών και το καθένα θα βγάλει τα συμπεράσματά του και
θα λάβει τις δέουσες αποφάσεις. Ιδιαίτερα στο Κόμμα της ΝΔ, που νίκησε για
τρίτη συνεχή φορά και αναλαμβάνει την εξουσία με άνετη πλειονοψηφία για τα
προσεχή τέσσερα χρόνια, οι αναλυτές της έχουν πολλή δουλειά να επιτελέσουν,
αφού τα συμπεράσματά τους ασφαλώς θα ληφθούν υπόψη για μια αποδοτική πορεία της
Κυβέρνησης.
Το
πρώτο προς ανάλυση στοιχείο είναι η αποχή. Όταν πολλοί πολίτες συνειδητά
αρνούνται να επιτελέσουν το ανά τετραετία μιας ώρας καθήκον τους κάτι δεν πάει
καλά και υπάρχει πρόβλημα στο Πολίτευμά μας. Ένα λοιπόν ζήτημα είναι η ενεργοποίηση
των πολιτών και η απόκτηση συναίσθησης των καθηκόντων τους.
Το δεύτερο είναι η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακμάζει και το ΠΑΣΟΚ έχει το παρελθόν του και δεν έχει τις δυνάμεις να ανεβάσει τα ποσοστά του. Υπάρχει λοιπόν έλλειψη αντιπολίτευσης, που να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στην ισχυρότατη κυβέρνηση.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Ένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας είναι ο
λόγος του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα, στην Πνύκα. Αφού περιδιάβηκε την πόλη,
είδε τους βωμούς και τους ιερούς τόπους των Αθηναίων, ο Απόστολος των εθνών
διαπίστωσε την ύπαρξη του βωμού με την επιγραφή: "στον άγνωστο Θεό".
Πάνω σ' αυτή την παρατήρηση δόμησε την ομιλία του. Αν την διαβάσει κάποιος στις
"Πράξεις των Αποστόλων" της Καινής Διαθήκης (κεφάλαιο 17), θα
διαπιστώσει πόσο άγνωστος παραμένει για πολλούς, ακόμη και σήμερα, ο Θεός του
Αποστόλου Παύλου, ο Θεός της πίστης μας.
Άγνωστος είναι ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν σ'
αυτόν σε εκείνους που πιστεύουν στην τύχη και όχι στην πρόνοια. Σε όσους
πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη και όχι σε έναν Θεό που νοιάζεται προσωπικά για
τον καθέναν.
Άγνωστος είναι ο Θεός που δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς, ούτε υπηρετείται από ανθρώπινα χέρια σαν να' χε ανάγκη, για όσους αναλαμβάνουν να γίνουν οι σωτήρες του Θεού, για όσους νομίζουν ότι θα πρέπει να επιβάλουν τα του Θεού με την βία στους ανθρώπους στο όνομα του Θεού.
Παύλος ο Απόστολος των Εθνών | μια συνέντευξη | Σταύρος Σταμάτης | Σοφία Χατζή
Παύλος, Ο Απόστολος των Εθνών Εκδόσεις Άθως Ο βίος του αποστόλου Παύλου, γραμμένος από τους πατέρες της Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, μας δείχνει, μέσα από μία συναρπαστική εξιστόρηση, πώς διαμορφώθηκαν οι ρίζες όλου του χριστιανικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο απόστολος Παύλος διέδωσε τον χριστιανισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Πέρασε μεγάλες και δύσκολες περιπέτειες: λιθοβολήθηκε, μαστιγώθηκε, φυλακίστηκε, ναυάγησε, ασθένησε, συκοφαντήθηκε και στο τέλος μαρτύρησε.
Οι πρόγονοί μας δέχονται το Ευαγγέλιο! - Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Οι πρόγονοί μας δέχονται το Ευαγγέλιο!
Toῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
«Ἐληλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθη ὁ υιός του ἀνθρώπου» (Ἰω. 12,23)
Ὄμορφη, ἀγαπητοί μου, πεντάμορφη εἶνε ἡ Ἑλλάδα μας. Τὴν ὀμορφιά της
ψάλλει ὁ ποιητὴς Λορέντζος Μαβίλης, ποὺ ἔπεσε γιὰ τὴν ἐλευθερία στὰ ἠπειρωτικὰ
βουνὰ τὸ 1912· «Πατρίδα, σὰν τὸν ἥλιο σου ἥλιος ἀλλοῦ δὲ λάμπει…». Καὶ ὄχι
μόνο δικοί μας· ξένοι ἀκόμη ἐπισκέπτες, ἀπὸ μέρη ὅπου ὁ οὐρανὸς εἶνε ὅλο
σύννεφα, χαίρονται τὶς ὀμορφιές της, δὲν τοὺς κάνει καρδιὰ νὰ φύγουν, θέλουν νὰ
μείνουν μονίμως ἐδῶ.
Ὄμορφη ὅλη ἡ Ἑλλάδα, ἰδιαιτέρως ὅμως ἡ
Μακεδονία εἶνε γεμάτη χάρες καὶ καλωσύνες. Ἡ Μακεδονία, μὲ τὰ ψηλὰ βουνά, τὶς
χιονισμένες κορφές, τὰ μεγάλα ποτάμια, τὶς λίμνες, τοὺς κάμπους, ἡ Μακεδονία
μὲ τὸ Ἅγιο Ὄρος σὰν στέμμα βασιλικό, ἔχει ἰδιαίτερη χάρι κ᾽ εἶνε εὐλογημένη ἀπὸ
τὸ Θεό.
Ὡραία ἡ Μακεδονία, γεωγραφικῶς ἀλλὰ πολὺ
ὡραιότερη ἱστορικῶς.
Ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα διακρίθηκε γιὰ τὴν ἑλληνικότητά της. Οἱ Μακεδόνες,
πάντα ἑνωμένοι, ἔδωσαν μαθήματα ὁμοφροσύνης στοὺς νοτιοελλαδῖτες Ἀθηναίους καὶ
Σπαρτιάτες καὶ Θηβαίους, ποὺ μάχονταν μεταξύ τους. Εἶνε τιμὴ τῆς Μακεδονίας,
ὅτι ἕνα εὐγενὲς τέκνο της, ὁ μέγας Ἀλέξανδρος, ἦταν ὁ πρῶτος ποὺ συνέλαβε τὴν
ἰδέα νὰ ἑνώσῃ τοὺς Ἕλληνες· πῆρε τὴν Ἑλλάδα, τὴν ἔκανε μία ἑνιαία χώρα καὶ ἔφερε
τὴ δόξα της μέχρι τὸ Γάγγη ποταμό.
Ἀλλὰ δὲν σᾶς εἶπα ἀκόμη τίποτα.
Ορθόδοξη μοναχή δημιουργεί μοναστήρι στην Καλαβρία, Κάτω Ιταλία | Στέφανος Γανωτής | Σοφία Χατζή
Ορθόδοξη μοναχή δημιουργεί μοναστήρι στην Καλαβρία, Κάτω Ιταλία | Στέφανος Γανωτής | Σοφία Χατζή
Προσκύνημα στην Κάτω Ιταλία με
περιηγητή τον Στέφανο Γανωτή, εκπαιδευτικό, μουσικό και χορευτή. Ορθόδοξη
μοναχή δημιουργεί μοναστήρι στην Καλαβρία, Κάτω Ιταλία
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 13.05.2019
Μια εκπομπή της Σοφίας Χατζή στο σταθμό της
Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2 FM που μεταδίδεται τις εργάσιμες μέρες κάθε μεσημέρι
στις 12:10 έως 13:00.
Επιμέλεια ήχου & μουσικής:
Βαγγέλης Σφακιανάκης
δείτε περισσότερα στο youtube...
Μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου)
Η σημερινή ημέρα, 29 Ιουνίου, είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
«Τοὺς Μαθητὰς τοῦ Χριστοῦ, καὶ θεμελίους τῆς Ἐκκλησίας, τοὺς ἀληθεῖς στύλους καὶ βάσεις, καὶ σάλπιγγας ἐνθέους, τῶν τοῦ Χριστοῦ δογμάτων καὶ παθημάτων, τοὺς κορυφαίους Πέτρον καὶ Παῦλον, ἅπας ὁ κόσμος ὡς προστάτας εὐφημήσωμεν. … Ὦ Πέτρε, πέτρα καὶ κρηπίς, καὶ Παῦλε, σκεῦος ἐκλογῆς» (Εἰς τὴν Λιτήν, Στιχηρὰ Ἰδιόμελα. Ἦχος β΄. Ἀρσενίου)
«Πέτρε, ἡ πέτρα τῆς πίστεως, καὶ Παῦλε, καύχημα τῆς οἰκουμένης, στηρίξατε ποίμνην, ἣν ἐκτήσασθε διδαχαῖς ὑμῶν». (Δόξα… Ἦχος πλ. α’. Βυζαντίου).
Ο Πέτρος, παιδί ψαρά από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ζούσε μια δύσκολη ζωή μαζί με τον αδελφό του πρωτόκλητο Ανδρέα. Είχαν ως μοναδική περιουσία τα αλιευτικά τους εργαλεία.
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023
Την ώρα που μας κατακλύζουν τα μηδενικά
Απλός άνθρωπος, ούτε τουπέ καρδιναλίων, ούτε φουσκωτοί, ούτε τίποτα..
Ναι ο σταρ του NBA με τα χρυσά συμβόλαια..
Την ώρα που "μηδενικ@" μας κατακλύζουν με το τίποτά τους και με τη μύτη ψηλά..
Ο Γιάννης όμως δεν ξέχασε από που ήρθε..
Πάντα ένας από μας
Κείμενο: Δημήτριος Ι. Πετρούνιας
28 Ιουνίου 1974: Η τελευταία ανάμνηση ελεύθερης παιδείας - ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ*
28 Ιουνίου σήμερα. Αυτή τη μέρα
έκλειναν τα Δημοτικά Σχολεία απανταχού της Κύπρου. 28 Ιουνίου 1974. Η τελευταία
μέρα σχολείου με ενιαία αδιαίρετη εκπαίδευση και πρωινή. Γυρίζαμε ο μικροί τη
γειτονιά και δείχναμε με καμάρι τους ελέγχους. Είχαμε όλοι προβιβαστεί. Νομίζω
μας σχόλασαν νωρίς και είμαστε οι μικροί κυρίαρχοι στη γειτονιά.
Οι εκταίοι ήταν στο σχολείο ως
αργά. Έδιδαν κάτι σαν εξετάσεις για βραβεία. Είχα πάει ξανά στο σχολείο να δω
πως πάνε τα πράγματα. Άργησαν να τελειώσουν. Τα βραβεία τα πήρε ο Κύρος και ο
Δώνης. Σχόλασα μαζί τους ξανά. Όλο συζητούσαν. Ο Κύρος σε κάποια στιγμή
δάκρυσε. Το βραβείο του ήταν ένα βιβλίο «Μεγάλοι Εφευρέτες». Το είχα και εγώ
δώρο από τον πατέρα μου
Κάπου στην οδό Σευχελλών σταματήσαμε ξανά και ο Κύρος συζητούσε για το Γυμνάσιο
με την αδερφή του Κύκκου. Μετά πήγαμε στο σπίτι του Δώνη. Και εκεί,
συγχαρητήρια και χαρές. Ύστερα στραφήκαμε Αποστόλου Βαρνάβα. Βαδίσαμε λίγο
μαζί. Στο ύψος της Τροόδους τον αποχαιρέτησα.
Η εορτή των Αγίων Αποστόλων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου, Αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος, Αρχιμ. Σιλουανού Ψιλλιά, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος από τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη.
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος, Αρχιμ. Μακαρίου Αντωνοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουδουμά Κρήτης, Αρχιμ. Μακάριο Σπυριδάκη.
Κατηργήθη η Πανορθόδοξος συναίνεσις δια το Αυτοκέφαλον; Του Β. Χαραλάμπους
Πως λοιπόν κάποιοι κανονολόγοι, ομιλούν για εκκλησιαστικό έθος στο ζήτημα του Αυτοκεφάλου, ωσάν να έχει καταργηθεί η Πανορθόδοξη συναίνεση; Είναι γι’ αυτούς έργο ‘’ενός μόνο Πατριάρχου’’, το ζήτημα του Αυτοκεφάλου;
Πως λοιπόν επιμένουν σε προνόμιο του Οικουμενικού Θρόνου για την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας, χωρίς την Πανορθόδοξη συναίνεση, τη στιγμή που τέθηκε ως θέμα στις ‘’Διορθόδοξες Προπαρασκευαστικές Επιτροπές’’, οι οποίες προηγήθηκαν της Συνόδου της Κρήτης;
Να θυμίσουμε ότι και κατά την Πανορθόδοξη διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το έτος 1963, τέθηκαν τα ζητήματα τα ζητήματα του Αυτοκεφάλου και του Αυτόνομου στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως εξής : (1) ‘’Tις ο ανακηρύσσων’’, (2) ‘’Προϋποθέσεις και όροι’’ και (3) ‘’Ο τρόπος ανακηρύξεως Αυτοκεφάλου’’.
Το ομόθυμο των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για το τρόπο ανακήρυξης του Αυτοκεφάλου, επιζητούν μονομερώς να το αντικαταστήσουν με ‘’έργον ενός (μόνο) Πατριάρχου’’.
Επιτελική σύσκεψη προγραμματισμού ιεραποστολικού έτους 2023 – 2024 στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Η ανάπτυξη και η καλύτερη
οργάνωση του ποιμαντικού, κατηχητικού και φιλανθρωπικού έργου της τοπικής μας
Εκκλησίας ήταν το αντικείμενο της Επιτελικής Συσκέψεως των στελεχών της Ιεράς
Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου
2023 στο Αγρίνιο.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός και συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, οι δέκα Αρχιερατικοί Επίτροποι, οι διευθυντές των Σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με Αντιπροσωπεία συζύγων Ουκρανών Διπλωματών
Την στήριξη του Οικουμενικού
Πατριαρχείου προς τον αγαπητό Ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται σκληρά από τον
ανίερο και διαβολικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της πατρίδος του η
Ρωσική Ομοσπονδία, επανέλαβε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.
Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023, στο Φανάρι, τον Πρέσβη
της Ουκρανίας στην Άγκυρα Εξοχ. κ. Vasyl Bodnar και τον Γενικό Πρόξενο στην
Πόλη Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, με Αντιπροσωπεία συζύγων και τέκνων Πρέσβεων
της Ουκρανίας που υπηρετούν σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Η Ουκρανική Αντιπροσωπεία, η οποία τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί και τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και για τον αγώνα που δίδει ο Ουκρανικός λαός για την ελευθερία του και τη υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδος του.
" ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ " ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Εύρεση των Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου ( 28 Ιουνίου)
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την εύρεση των λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, που περιλαμβάνονται στη χορεία των είκοσι Ιατρών Αγίων, που με τη δύναμη του Θεού χάριζαν δωρεάν στους ανθρώπους τη σωματική και πνευματική θεραπεία και για το λόγο αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Μάρτυρος Παππίου.
Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Συρίας. Έζησαν περί τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Διοκλητιανός και ασκούσαν το ανθρωπιστικό έργο του ιατρού, με επιστημοσύνη και φιλανθρωπία.
Επειδή δεν αρκούνταν στη θεραπεία των σωματικών πόνων των ασθενών, αλλά αισθανόμενοι την αξία του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας, παρακινούσαν τους ασθενείς οικειοθελώς, με διάκριση και μέτρο, να πιστέψουν στο Χριστό και με συνείδηση να τον ομολογήσουν ως αληθινό Θεό.
Τρίτη 27 Ιουνίου 2023
Έκπληξη και ο φόβος ότι η κοινωνία μας φασιστοποιείται. - π. Χαράλαμπος Κοπανάκης
Συγχαρητήριο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον επανεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε, στις 26 Ιουνίου 2023, εγκάρδιο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον επανεκλεγέντα Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Εξοχ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με το οποίο του εύχεται κάθε επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο του προς όφελος του ελληνικού λαού.
Ἀντιφώνησις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου κατά τήν ἐπίσημον Δοξολογίαν εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Ἀγάθωνος
(Κυριακή, 25 Ἰουνίου 2023)
Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἀρχιερεῖς,
Εὐλαβέστατοι κληρικοί,
Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι,
Ἐξοχώτατοι καί Ἐντιμότατοι Ἄρχοντες καί λοιποί ἐκπρόσωποι τῶν Ἀρχῶν,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ περιπόθητα,
Διερχόμενοι ἀποστολικῶς τήν εὐλογημένην,
ἁγιοτόκον καί ἡρωοτόκον γῆν τῆς Θεσσαλίας, ἱστάμεθα ἱκέται, ἐπιθυμίαν σφοδράν
καί μύχιον πόθον ἐκπληροῦντες νά προσκυνήσωμεν τό ἄφθαρτον σκῆνος τοῦ προσφάτως
συμπεριληφθέντος, ἐπινεύσει τῆς ἡμετέρας Μετριότητος καί ἀποφάνσει τῆς περί ἡμᾶς
Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, Βησσαρίωνος
τοῦ Ὁσίου. Ἰδού, λοιπόν, ἐν ταπεινώσει καί κατανύξει εὑρισκόμεθα ἐν τῷ μέσῳ υμῶν,
ἀδελφοί καί τέκνα, καταθέτοντες τήν εὐλάβειάν μας εἰς τόν Ὅσιόν σας, ὁ ὁποῖος ἠξιώθη
ἐν βίῳ «ἐνορᾶν τήν τοῦ Θεοῦ ἀγαθότητα καί σοφίαν» καί μετουσίωσεν αὐτήν καί τόν
μοναχικόν δόλιχον του ἐν βίῳ εἰς θαῦμα καί σημεῖον «πολλῷ τῶν διά φύσεως
τελουμένων ὡραιότερον».
«Εὐφραίνου ἐν Κυρίῳ, ἡ περιάκουστος Μητρόπολις Φθίας, ἡ πολλούς ἁγίους ἐκθρέψασα, πάλαι τε καὶ νῦν, ἐξ ὧν καὶ τὸν ἔσχατον, Ὁσιώτατον Ἱερομόναχον Βησσαρίωνα τὸν Ἀγαθωνίτην, τόν πρό αὐτοῦ ἁγίων Πατέρων, ζηλωτήν ἐν τοῖς ἔργοις καὶ ὁμότροπον» (Τροπάριον Λιτῆς ἀσματικῆς ἀκολουθίας τοῦ Ὁσίου).
Ευχήσου παπά μου να ζούμε...εμείς μόνο υπάρχουμε...είπε φυλακισμένος | π. Εφραίμ Παναούσης | Σοφία Χατζή
Ευχήσου παπά μου να ζούμε...εμείς μόνο υπάρχουμε...είπε φυλακισμένος | π. Εφραίμ Παναούσης | Σοφία Χατζή
- Ιεραποστολή εσωτερική και εξωτερική.
- Η Ορθοδοξία στην Ουγκάντα και στο πλάϊ των φυλακισμένων αδελφών μας στις φυλακές Ελαιώνα.
- Αφιέρωμα μνήμης στη Μικρά Ασία
- συνεργασία ΙΜ Χρυσοπηγής με τον ΙΝ Αγ. Τριάδας Πετρουπόλεως. ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 27.05.2019
- Μια εκπομπή της Σοφίας Χατζή στο σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2 FM που μεταδίδεται τις εργάσιμες μέρες κάθε μεσημέρι στις 12:10 έως 13:00.
δείτε περισσότερα στο youtube...
Επιμέλεια ήχου & μουσικής: Βαγγέλης Σφακιανάκης
Μνήμη του Aγίου Σαμψών του Ξενοδόχου (27 Ιουνίου)
Τη μνήμη του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου τιμά σήμερα η Εκκλησία και μας καλεί σε μίμησή του στο έργο της ταπείνωσης και της φιλανθρωπίας, στο οποίο διακρίθηκε.
Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πιερίου, ο οποίος έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα με αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Ήταν πρεσβύτερος και υπεύθυνος της σχολής της Αλεξάνδρειας και μαρτύρησε δια πυρός.
Διακρίθηκε για την απλότητα, την πτωχεία και τη σοφία του. Είχε το χάρισμα μέσα από τις ομιλίες του να ερμηνεύει, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σπουδαία θεολογικά ζητήματα αναγκαία για την πνευματική ωρίμαση και προοπτική τη σωτηρία του πιστού λαού.
Οι πατέρες της Εκκλησίας Επιφάνιος Κύπρου και Φώτιος Κωνσταντινουπόλεως μιλούν για την ύπαρξη Ναού στην Αλεξάνδρεια επ’ ονόματι του Αγίου Πιερίου.
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023
Βουβοί... Κομπάρσοι και... "Αδιάβροχοι"!! - π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος
Σεβασμιώτατοι,
αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας, ως μέλος της εξαμελούς επιτροπής που είχε την ευθύνη να μελετήσει την ενοριακή πραγματικότητα και να ρυθμίσει τα τεχνικά του Συνεδρίου, το οποίο θα καταλήξει σε προτάσεις-μελέτες, για την ζωτική βάση-θεμέλιο της Εκκλησίας μας, που είναι η Ενορία. Μετά το τόσο μελάνι που έχει χυθεί για την Εκκλησιολογία, άραγε όλοι πλέον βλέπουν και διαβάζουν σωστά το θέμα του "κυττάρου" Ενορία, που συγχρόνως είναι «βραχύ τι» έκφραση της Καθολικής Εκκλησίας; Ίσως! Όπως όμως σε όλα τα θέματα έτσι και στην Θεολογία, η υπόθεση έχει και απαιτεί τον θεωρητικό της προσδιορισμό (ως πυξίδα), αλλά περισσότερο έχει ανάγκη την εμπράγματη σάρκωση. Ο Φίλιππος είπε στον Ναθαναήλ: «Έλα και δες»· όχι «Έλα και άκου». Φυσικά βεβαίως το "δες" εξυπονοεί πρόσληψη και ακουστική και οπτική και ποιότητα ατμόσφαιρας. Η πρωτοβουλία πρέπει να μπορεί να αρχίσει «από πάνω», και να πει στον καθένα «ἔρχου καί ἴδε». Τι να δει; Ότι το πάνω έρχεται κάτω, για να γίνουν ένα συγκεκριμένο ζωντανό Εμείς. Εκκλησία στην κυριολεξία. Ένα Εμείς μικρό -μικρούτσικο στην αρχή- ανάλογο της πίστης εκάστου των μετόχων, που καθ’ οδόν στην πορεία θα αυξάνει μέσα στη διαλεκτική Μυστηρίου και συνεργατικού-αδελφικού πνεύματος.
Ὅσο καί ἄν μᾶς πικράνει κάποιος - π. Ἐπιφάνιος Θεοδωρόπουλος
Ὅσο καί ἄν μᾶς πικράνει κάποιος, ἄς μήν τοῦ ἀνταποδίδουμε
τήν πικρία, τήν ὁποία μᾶς προξένησε, γιά νά μένει ὁ δρόμος ἀνοιχτός νά ἐπιστρέψει,
ὅταν βρεθεῖ σέ ἀνάγκη.
Αρχιμανδρίτης Ἐπιφάνιος Θεοδωρόπουλος
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ -Φιλανθρωπικό Διήμερο στήν Πλατεία Ἀνδρούτσου, στήν γραφική συνοικία τοῦ Βλατεροῦ.
Η θεραπευτική επέμβαση του ποιμένα στην προσωπικότητα του ποιμαινομένου - Αγγελική Τζουβάλη- Καριώτογλου
Η μεταδοτική ικανότητα του
ποιμένα βρίσκεται στην ικανότητα που έχει να μεταφέρει στον καθοδηγούμενο ότι
"αυτό που έχει στην καρδιά του" αξίζει τον κόπο για τη ζωή, μπορεί να
απαντήσει στο γεγονός του θανάτου, μπορεί τελικά να τον "σώσει", με
τη θεολογική έννοια της λέξης, αφού η λέξη "Σωτηρία" σηματοδοτεί τη
διάσωση του ανθρώπου από τον θάνατο, γεγονός που επιτυγχάνεται με την εν Χριστώ
ζωή.
Η ικανότητα του ποιμένα βρίσκεται
στην απόλυτη βεβαιότητά του ότι ακριβώς αυτός ο θησαυρός της πίστης, που
μεταφέρει, του υπαγορεύει τον απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας των πνευματικών
του παιδιών, που σημαίνει σεβασμό κυρίως της άρνησης, από την πλευρά τους, όλων
όσα αυτός θεωρεί ιερά και πέρα από κάθε αμφισβήτηση.
Η θεραπευτική επέμβαση του ποιμένα στην προσωπικότητα του ποιμαινομένου πρέπει να γίνεται με προσοχή, χωρίς βία και με απόλυτο σεβασμό της ιδιαιτερότητάς του .
Ι. Ν. Αγίου Νικοδήμου Μετόχιον Ι. Μονής Μαρίτσης - Ιερά Αγρυπνία
Ένα παραμύθι για... τα ναρκωτικά! (μια πρόταση ανάγνωσης από τη Βιβλιοθήκη Πύργου)
26 Ιουνίου
Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
Ακούγοντας τη λέξη ναρκωτικά εμείς οι μεγαλύτεροι, είτε εκπαιδευτικοί είτε γονείς, φανταζόμαστε πως αυτό είναι κάτι που αφορά μόνο τους άλλους.
Εμάς για κάποιο λόγο δεν μας αγγίζει.
Είναι όμως έτσι;
Ή έτσι ευχόμαστε ξορκίζοντας το κακό;
Στην ετήσια έκθεση που εκπόνησε για το 2022 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά αναφέρεται ότι «Στοιχεία από αναλύσεις σε λύματα της Αθήνας για το 2021 έδειξαν αυξήσεις στην κοκαΐνη και τις αμφεταμίνες».
Τα ναρκωτικά είναι λοιπόν, δίπλα μας και όχι μόνο δίπλα μας, αλλά δίπλα στα παιδιά μας και εμείς, εκπαιδευτικοί και γονείς, καλούμαστε να τα θωρακίσουμε απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Σήμερα σάς έχουμε μια πρόταση ανάγνωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών και συγκεκριμένα ένα παραμύθι για παιδιά 6 έως 10 ετών. Έχει τίτλο «Ο κήπος με τις 11 γάτες» και συγγραφέας του είναι ο ψυχολόγος Λουτσιάνο Μοράτι. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και είναι εγκεκριμένο από το πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας.
Από ρωμαιοκαθολικος έγινε ορθόδοξος ιεραπόστολος στο Καμερούν | π. Αναστάσιος Σιμόνε | Σοφία Χατζή
Από ρωμαιοκαθολικος έγινε ορθόδοξος ιεραπόστολος στο Καμερούν | π. Αναστάσιος Σιμόνε | Σοφία Χατζή
Ο Ελβετός π. Αναστάσιος διακονεί στην εξωτερική Ιεραποστολή και ποιμαίνει με κόπο και αγάπη
Από ρωμαιοκαθολικος έγινε ορθόδοξος ιεραπόστολος στο Καμερούν
με τον π. Αναστάσιο Σιμόνε
________
Ο π. Αναστάσιος είναι για 4 χρόνια στο Καμερούν κοντά στον Μητροπολίτη Καμερούν & Κεντρώας Αφρικής Γρηγόριο.
Μιλήστε μας για την προσωπική σας ιστορία προς την ορθόδοξη εκκλησία.
Καλημέρα, η ευλογία και το έλεος του Κυρίου ἠμών Ιησού Χριστού να είναι μαζί σας πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Σοφία για την πρόσκλησή σας. Είμαι συγκινημένος και χαρούμενος από το ενδιαφέρον σας για το έργο μας ως ορθόδοξοι χριστιανοί ιεραπόστολοι στην Αφρική.
Μνήμη του Οσίου Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη (26 Ιουνίου)
Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη, επισκόπου Γοτθίας, που έζησε στα χρόνια της εικονομαχίας και υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθόδοξη διδασκαλία. Επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Δαυίδ από τη Θεσσαλονίκη, τη Βυζαντινή συμπρωτεύουσα.
Ο Όσιος Δαυίδ, προς τιμή του οποίου υπάρχει αξιόλογος βυζαντινός ναός στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ (527-565). Το Ιερό του λείψανο βρίσκεται στην ιερά μονή Αγίας Θεοδώρας, επί της οδού Ερμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Από τη νεανική του ηλικία, ζούσε σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού και την εν γένει διδασκαλία του ιερού Ευαγγελίου, ασκώντας το έργο της διδασκαλίας της Αγίας Ορθοδόξου Παραδόσεως και της φιλανθρωπίας με σεβασμό και διάκριση προς τον κάθε άνθρωπο.
Κυριακή 25 Ιουνίου 2023
Το “εμφύλιος” βγαίνει από το “φυλές” - π. Βασίλειος Θερμός
Το “εμφύλιος” βγαίνει από το
“φυλές”
Οι διπλές εκλογές μάς έδωσαν την ευκαιρία να φιλοσοφήσουμε για λίγο πάνω σε ό,τι ονομάζουμε κατ’ ευφημισμό “κοινωνικό σώμα”.
Το δυνατό και οξυδερκές άρθρο
του Νικόλα Σεβαστάκη μού έδωσε αφορμή για τις παρακάτω επίκαιρες
σκέψεις.
Ανέκαθεν η κοινωνία παρουσίαζε ανισότητες, όχι μόνο ταξικές αλλά
και πολιτισμικές. Κατά τη Νεωτερικότητα βάθυναν, αλλά στις
Μετανεωτερικές μέρες που ζούμε πλήθυναν αφάνταστα. Σε αντίθεση με την
επιφανειακή ομογενοποίηση την οποία έχει επιφέρει η μαζική κουλτούρα (ντύσιμο,
τηλεοπτική διασκέδαση, μουσική, ταχυφαγεία κ.π.ά.), σήμερα συνυπάρχουν “φυλές”
πολύ περισσότερες από το παρελθόν.
Εύλογα, αφού στην σύγχρονη κοινωνία συμπλέκονται στοιχεία και από τα τρία
στάδια του Δυτικού πολιτισμού: προνεωτερικά, νεωτερικά, μετανεωτερικά. Αυτό
το νέο στοιχείο είναι που τίς διαφοροποιεί σε επίπεδο ψυχικής
χρονικότητας. [Αλλιώς, ως τοπικές (αυτή είναι η καίρια διαφορά)
κουλτούρες, υπήρχαν ανέκαθεν, με πληρέστερο κατάλογο όλων τον απαράμιλλο
εκείνον που μάς έδωσε ένας τυπικά ξένος, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ στην “Μάνη” του
(εκδ. Μεταίχμιο, σ. 19-21). Εκεί θαυμάζει κανείς τις αναρίθμητες παραλλαγές
της ίδιας εθνότητας και αναρωτιέται μήπως διαθέτουμε την μεγαλύτερη
ποικιλία ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά έθνη…]
Αυτές οι σύγχρονες πολιτισμικές ομάδες, λοιπόν, ακόμη και όταν μοιράζονται κάποια από τα ομογενοποιητικά στοιχεία της ποπ κουλτούρας, πρόκειται για διαφορετικούς κόσμους. Ζουν παράλληλα και ασύμπτωτα. Δεν συναντώνται ποτέ, παρά μόνο στις εκλογές. Σχήμα λόγου: οι ψήφοι τους είναι που “συναντώνται”, για να αθροιστούν.