Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Πρώτη ημέρα του Χριστουγεννιάτικου Διήμερου στην Αγία Μαρίνα Πατρών


 Φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Χριστουγεννιάτικου Διήμερου στην Αγία Μαρίνα Πατρών
Παρασκευή 03/01/2025

Το σύνθημα της Κατασκηνώσεως μας είναι: 
«Στην αγκαλιά της Παναγίας μας».
Τα 80 παιδιά της Κατασκήνωσης χωρίστηκαν σε 4 Ομάδες.
Η πρώτη ομάδα ονομάζεται «Ανδρείοι» με προστάτιδα, την Παναγία την Οδηγήτρια.
Η δεύτερη ομάδα ονομάζεται «Σεμνοί», με προστάτιδα την Παναγία την Γοργουπήκοο
Η τρίτη ομάδα ονομάζεται «Υπάκουοι» με προστάτιδα την Παναγία την Πορταϊτισσα.  
Και η τέταρτη ομάδα ονομάζεται «Πιστοί» με προστάτιδα την Παναγία την Παραμυθία.


Ευχαριστούμε πολύ όλους τους Ομαδάρχες και τον Αρχηγό της κατασκηνώσεως μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην πρεσβυτέρα Ειρήνη Αθανασοπούλου-Βλάχου και στην κ. Φωτεινή Τσα
μπα για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

"Εγώ πολλαπλασίασα τους άρτους, όχι τους φτωχούς" - Παναγιώτης Ασημακόπουλος

 Η κοινωνική διδασκαλία του Μεγάλου Βασιλείου και κυρίως η φράση του ότι ιδανική κοινωνία είναι αυτή που απουσιάζει η ιδιοκτησία, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τον κομμουνισμό.

Και ο ίδιος και άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας αναφέρονται στη θέση του ανθρώπου μέσα στην Κτίση ως διαχειριστή των αγαθών του Θεού και (φυσικά) στο μέγιστο κίνητρο που είναι η Αγάπη!

Τα ρόδινα ακρογιάλια (ταινία του Ευθύμη Χατζή)

Το πάθος για μια γυναίκα και κάποιες απελπισμένες σκέψεις σπρώχνουν έναν νέο άντρα να πάρει κρυφά μια ξένη βάρκα και να φύγει στη θάλασσα. Η αύρα τον παρασύρει, και ναυαγεί. Συνέρχεται σε μια σπηλιά, κοντά στα έρημα ακρογιάλια, ανάμεσα σε τρεις ιδιόρρυθμους ανθρώπους που, ο καθένας τους γι ‘άλλο λόγο, ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Τους ακούει να διηγούνται, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, τις προσωπικές τους ιστορίες. Πίσω όμως από τους φαινομενικά άτυχους έρωτες, διακρίνει την αληθινή αγάπη... Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έγραψε το 1907 ο Ευθύμης Χατζής δημιουργεί ένα άψογα κινηματογραφημένο ερωτικό δράμα, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 
Σκηνοθεσία: Ευθύμης Χατζής. 
Σενάριο: Ευθύμης Χατζής, Δημήτρης Νόλλας. 
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. 
Διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Παναγιώτης Κλειδαράς 
Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου. 

Ρομποτικοί Μηχανισμοί ελέγχου σφαλμάτων και, Επιδιόρθωσής των. Εκπληκτικά στοιχεία Σχεδιασμού !!! - Άγγελος Αντωνέλλης


Ρομποτικοί  Μηχανισμοί ελέγχου σφαλμάτων και, 
Επιδιόρθωσής των.
Εκπληκτικά στοιχεία Σχεδιασμού !!!  

Άγγελος Αντωνέλλης


Φίλοι  αναγνώστες,

Το κάθε κύτταρo μας, στηρίζεται σε μηχανισμούς ελέγχου σφαλμάτων και επιδιόρθωσής των, στο DNA του, για να διατηρεί, την ακεραιότητα του γενετικού του υλικού,  και να εξασφαλίζει έτσι τη σωστή κυτταρική λειτουργία του.

Έτσι οι μηχανισμοί αυτοί, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ακρίβειας και της σταθερότητας των γενετικών πληροφοριών, καθώς και στην αποκατάσταση διαφόρων τύπων κυτταρικών βλαβών.

Οι μηχανισμοί ελέγχου σφαλμάτων και επιδιόρθωσης του DNA στα κύτταρα, είναι αλληλοεξαρτώμενοι.

Τα κύτταρα διαθέτουν εκπληκτικά συστήματα, όπως επιδιόρθωση εκτομής βάσης, εκτομής νουκλεοτιδίων, μεταξύ άλλων, για την ανίχνευση και την επιδιόρθωση αλλοιώσεων, μεταλλάξεων και θραυσμάτων στο DNA.

Έτσι αυτοί οι επιδιορθωτικοί μηχανισμοί συμβάλλουν, στη διατήρηση της πιστότητας της αντιγραφής του DNA, που αποτελεί τη βιολογική παρακαταθήκη του κάθε κυττάρου μας, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στη πρόληψη της συσσώρευσης μεταλλάξεων.

Το 2025 θα φέρει λουλούδια - ΓΕΧΑ Αιγίου

Οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκουν παρηγοριά στα ελληνικά μοναστήρια

 Ουκρανοί στρατιώτες που αναρρώνουν παρακολουθούν λειτουργία στη Μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος, Ελλάδα, 26 Νοεμβρίου 2024. REUTERS/Αλέξανδρος Αβραμίδης

Οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκουν παρηγοριά στα ελληνικά μοναστήρια
 
Φωτογραφία και ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Σύνταξη: Edward McAllister
Επεξεργασία και σχεδιασμός φωτογραφιών: Marta Montana Gomez
Επιμέλεια κειμένου: Alexandra Hudson
 
Οι Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στην Ελλάδα με τα σημάδια του πολέμου - ένας με μια ουλή στο κεφάλι, ένας άλλος με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια πάνω από το γόνατο, κάποιοι με αόρατα ψυχικά τραύματα από μια τριετή σύγκρουση που έχει ρημάξει την πατρίδα τους.
Οι άνδρες, 22 συνολικά, είχαν πάρει λεωφορείο για περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) από την ουκρανική πόλη Λβιβ σε ένα μοναστήρι χτισμένο σε έναν βράχο στην ορεινή χερσόνησο του Άθω στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήλπιζαν να ξεφύγουν από τις στοιχειωμένες αναμνήσεις του πεδίου της μάχης.
Ο αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών Βολοντίμιρ Γιαχτορόβιτς, 41 ετών, λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία από τον πατέρα Επιφάνιο, κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος, Ελλάδα, 26 Νοεμβρίου 2024. REUTERS/Αλέξανδρος Αβραμίδης
 
Κατά την τετραήμερη παραμονή τους, στο πλαίσιο προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που οργανώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν προσκύνημα σε περίπου δώδεκα μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους, που αποτελεί πνευματικό κέντρο από τον 10ο αιώνα.
«Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από διάφορες ασθένειες - είναι τραυματισμένοι και πρέπει να τους αποκαταστήσουμε», δήλωσε ο ιερέας Μιχαήλ Πασίρσκι, Ουκρανός ορθόδοξος ιερέας που συνόδευσε τους άνδρες στο ταξίδι τους.
 
Ουκρανοί στρατιώτες που αναρρώνουν παρακολουθούν τη λειτουργία στο ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος, Ελλάδα, 26 Νοεμβρίου 2024. REUTERS/Αλέξανδρος Αβραμίδης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΜΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ..

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 τα Κατηχητικά Σχολεία του Αγίου Ιωάννου Παραλίας Πατρών και η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΔΙΨΩ» παρουσίασαν την χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή τους στο πνευματικό κέντρο του ναού. Κύριο θέμα τους ήταν ο Νεογέννητος Ιησούς Χριστός και ο άνθρωπος. Και το θέμα τους το ανέδειξαν με επιτυχία μέσα από την πλούσια παράδοσή μας στα κάλαντα του Δωδεκαήμερου αλλά και στα υπόλοιπα τραγούδια που ερμήνευσαν πολύ χαριτωμένα.



Δημιούργησαν επίσης, και πρόβαλαν μια ταινία με τίτλο «Μια ηρωική ομολογία», που στηλιτεύει το πάθος της ζήλειας και την βία στα σχολεία, όπου τα μικρά παιδιά αποδείχθηκαν σπουδαίοι ηθοποιοί.

Τη σημαντικότητα της προσευχής ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια θέλησαν να αναδείξουν οι νέες και οι νέοι με το θεατρικό έργο «Η ομορφότερη συνομιλία του κόσμου», όπου θίχτηκαν φλέγοντα θέματα της σημερινής πραγματικότητας λόγω της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, η μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών, η αναγκαστική μετανάστευση λόγω ανεργίας.

Τα μοναστήρια του Στρυμόνα και της Ροδόπης

Τα μοναστήρια του Στρυμόνα και της Ροδόπης
Οδηγός 200 μονών από διακεκριμένους αρχαιολόγους και ιστορικούς
 
Η Αγιορειτική Βιβλιοθήκη παραδίδει δωρεάν, σε ψηφιακή μορφή, τον τρίγλωσσο οδηγό που εξέδωσε το 2008, στα ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά, αναρτημένο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Ormenion Library (πατήστε εδώ).
Ο οδηγός, γραμμένος από ειδικούς αρχαιολόγους και πανεπιστημιακούς, παρουσιάζει περισσότερα από διακόσια μοναστήρια ή τοποθεσίες που συνδέονται με τον μοναστικό βίο στον γεωπολιτικό χώρο του Στρυμόνα και της Ροδόπης. Αναφέρεται σε όλα τα μοναστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και εκείνων που δεν υφίστανται πλέον.
Ο οδηγός διαιρείται σε δύο μέρη:
1. Στο πρώτο μέρος, οι μονές περιγράφονται με τη σειρά που τις συναντά κανείς ταξιδεύοντας από τις εκβολές του Στρυμόνα προς τα βόρεια με προορισμό τη Σόφια, με μικρές παρακάμψεις από την κύρια διαδρομή μέχρι τη Δράμα και τη Στρώμνιτσα, καθώς και βόρεια του Pernik.
2. Στο δεύτερο μέρος, οι μονές περιγράφονται με τη σειρά που τις συναντά κανείς ταξιδεύοντας από τον Νέστο ανατολικά προς τον Έβρο, από εκεί βόρεια προς το Διδυμότειχο και από το Διδυμότειχο δυτικά προς την ενδοχώρα της Ροδόπης και μέχρι τη Φιλιππούπολη.

Κάτι από όλα.. - Όρεν Άρνολντ

 

«Στον εχθρό σας τη συγχώρεση, 
στον ανταγωνιστή σας τη ανοχή. 
Σε έναν φίλο τη καρδιά σας, 
σε όλους την φιλανθρωπία, 
σε κάθε παιδί ένα καλό παράδειγμα, 
στο εαυτό σας σεβασμό».

 Όρεν Άρνολντ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2025 Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκη

Με ιδιαίτερη χαρά καλούνται οι Θεσσαλονικείς να προσέλθουν στις Εκκλησίες της Πόλης μας για την μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων την προσεχή Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025.
Ο κεντρικός Εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα:
6.45 Ακολουθία του Όρθρου
7.30 Αρχιερατική Χοροστασία
8.15 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου
10.00 Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων
10.45 Εκκίνηση Ιεράς Λιτανείας για την Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων
11.05 Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Α’ προβλήτα)

IEPOΣ NAOΣ AΓIAΣ MAPINHΣ ΠATPΩN - ΘEOΦANEIA 2025

 IEPOΣ NAOΣ AΓIAΣ MAPINHΣ ΠATPΩN
(Τηλέφωνο 6932371500)  


ΘEOΦANEIA 2025

1) KYPIAKH BPAΔY  5 IANOYAPIOY
IEPA AΓPYΠNIA  ΩPA 9.30MM EΩΣ 1 MMEΣON

2)  ΔEYTEPA 6 IANOYAPIOY
ΩPA 7ΠM EΩΣ 10,30  ΠM.
ΠANHΓYPIKH ΘEIA ΛEITOYPΓIA,  M. AΓIAΣMOΣ  

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2025

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2025
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
ΙΕΡΑ  ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΠΟ 9.30 ΕΩΣ 12.30. ΟΡΘΡΟΣ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 
ΟΡΘΡΟΣ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ  Μ. ΑΓΙΑΣΜΟΥ 
 
ΤΡΙΤΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΟΡΤΗ  ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ 
ΟΡΘΡΟΣ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 

Μνήμη του Προφήτου Μαλαχίου (3 Ιανουαρίου)


 Τη μνήμη του Προφήτη Μαλαχία τιμά σήμερα η Εκκλησία. Γεννήθηκε από τη φυλή του Λευί, μόλις επέστρεψαν οι Εβραίοι στην Ιερουσαλήμ από την αιχμαλωσία της Βαβυλώνας.
Έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα, στα χρόνια του Νεεμία και εργάστηκε στην Ιερουσαλήμ μετά τους Προφήτες Αγγαίο και Ζαχαρία. Μαλαχίας, ελληνικά σημαίνει άγγελος διότι, όσα προφήτευε, αμέσως τα επιβεβαίωνε αποκαλυπτικά στο λαό Άγγελος Κυρίου.
Παιδιόθεν ζούσε ενάρετη ζωή. Αυτό το απέδειξε, όταν ήλεγξε με σφοδρότητα τους ιερείς, για τις ανομίες και τις ασέβειές τους, ακόμα και το λαό του Ισραήλ.
Ο Θεός αξίωσε τον Μαλαχία να προαναγγείλει τον ερχομό του Ιωάννη του Προδρόμου, ο οποίος προετοίμασε την πορεία και το έργο του Μεσσία Χριστού. Πέθανε ειρηνικά, σχετικά νέος, και τάφηκε στην Ιερουσαλήμ. 

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Ένα «ωραίο μέρος» για να επισκεφθείτε-πλήξη, απογοήτευση, τρέλα. Ποιμαντική θεραπευτική της ακηδίας - π. Χριστοφόρου Χρόνη

Ένα «ωραίο μέρος» για να επισκεφθείτε-
πλήξη, απογοήτευση, τρέλα.
Ποιμαντική θεραπευτική της ακηδίας
 
Πρωτοπρεσβυτέρου Χριστοφόρου Χρόνη
Εφημερίου Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου 
(Δρ. Θεολογίας-Μ.Α Φιλοσοφίας)

1

         Ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, θα είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι και πλήρεις, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.  Όταν αποκτούμε κάτι νέο ή ικανοποιούμε μία επιθυμία μας, αρχικά νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση, αλλά με τον χρόνο εξοικειωνόμαστε με την απόκτηση αυτή και η ικανοποίηση σταδιακά μειώνεται έως ότου εκμηδενίζεται. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «ηδονική προσαρμογή».[1] Όσο περισσότερα αγαθά αποκτούμε, όσες περισσότερες επιθυμίες εκπληρώνουμε, τόσο λιγότερο είμαστε ευτυχισμένοι.

        Αυτή η ψευδαίσθηση χρησιμοποιήθηκε σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής σειράς του 1960 «Η ζώνη του λυκόφωτος» (The Twilight Zone), με τίτλο «Ένα ωραίο μέρος για να επισκεφθείτε» (A nice place to visit). Το επεισόδιο αφηγείται την ιστορία ενός εγκληματία ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία καθώς προσπαθούσε να ληστέψει ένα κατάστημα. Προς μεγάλη του έκπληξη διαπιστώνει ότι στην μετά θάνατον ζωή του, στην πραγματικότητα για μια αιωνιότητα, μπορεί να περνάει για πάντα τον χρόνο του στο αγαπημένο του μέρος , το οποίο είναι ένα καζίνο. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα καζίνο, όπου είναι δύσκολο να κερδίσει κανείς, διαπιστώνει ότι σε αυτό το καζίνο βγαίνει πάντα κερδισμένος.

         Επιπλέον, βρίσκεται περιτριγυρισμένος από όμορφες γυναίκες, και σε αντίθεση με τις προηγούμενες εμπειρίες του αυτές οι άκρως ελκυστικές γυναίκες δεν λένε ποτέ «όχι». Γρήγορα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, με κάποιον τρόπο, θα πρέπει να βρίσκεται στον παράδεισο παρά τα αδικήματα που έχει διαπράξει επί μια ολόκληρη ζωή. Στο τέλος όμως, οι εγγυημένες επιτυχίες του και στους δύο τομείς τον οδηγούν στην πλήξη, κατόπιν στην απογοήτευση, και τελικά στα πρόθυρα της τρέλας.

Αγιουβέρδα, διαλογισμός, γιόγκα, τρόποι λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού - Του Β. Χαραλάμπους

Αγιουβέρδα, διαλογισμός, γιόγκα,  τρόποι λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

_________
Η ποικιλότροπη διάδοση της αγιουβέρδα, του διαλογισμού, της  γιόγκα, έχει αυξηθεί κατά πολύ.  Κέντρα εναλλακτικών θεραπειών (κέντρα Reiki, κέντρα ολιστικής ιατρικής κλπ), γυμναστήρια, ‘’ιδιωτικές’’ προσφορές’’ ανακοινώνουν κύκλους μαθημάτων γιόγκα, αγιουρβέδα, διαλογισμού κλπ. 
 
Η ποικιλία των μορφών που παρουσιάζονται είναι αρκετά μεγάλη. Προσφέρονται ως karma yoga, sivananda yoga, hatha dynamic yoga, hot yoga; aghor yoga, nidra – satyananda yoga, agni yoga,   angelica yoga κλπ.  
 
Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοί οι οποίοι καταφεύγουν σ’ αυτά.  Δεν συνάδουν αυτά με την εν Χριστώ ζωή.  Δεν αντιλαμβάνονται τις ινδουιστικές καταβολές των;   Αποτελεί  τρόπο λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού.  ‘’Οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού’’, μένουν μακριά από αυτά. 
 
Κάποιοι ομιλούν και για γιόγκα στα πλαίσια ‘’ενοποιητικής ολιστικής θεραπείας’’.  Κέντρα γιόγκας και ολιστικής θεραπείας (yoga & holistic therapy centre), για παράδειγμα στην Ευρώπη κάνουν αναφορά στα λεγόμενα ‘’εργαστήρια αγγέλων’’, ότι δήθεν θα λάβουν μεγάλη “πνευματική’’ θεραπεία και καθοδήγηση, με ‘‘αγγέλους” ‘’αρχαγγέλους’’ (άπαγε της βλασφημίας) και ‘’αναληφθέντες δασκάλους’’.  Πρόκειται για πλάνες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Πρωτοχρονιά 2025 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών!

Πρωτοχρονιά 2025 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών!
Καλή και ευλογημένη Νέα Χρονιά !!!

Στην Ελλάδα όλα γίνονται όπως θέλουν οι μέτριοι. - Γιάννης Τσαρούχης

 

Στην Ελλάδα όλα γίνονται όπως θέλουν οι μέτριοι.

Γιάννης Τσαρούχης

Η ζωή όπως μας δόθηκε - Γιώργος Σεφέρης

 
«Το σπουδαίο δεν είναι ν ´αλλάξουμε τη ζωή μας,
ονειροπολώντας μιαν άλλη πιο ενδιαφέρουσα,
αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή όπως μας δόθηκε
την καθημερινή,
την ταπεινή,
την ανθρώπινη,
όπου το καθετί που μπορούσε να γυρέψουμε 
πρέπει να υπάρχει.»

Γιώργος Σεφέρης

Τριετές Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά

Τριετές Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτου
Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά  
 
Στις 3 Ιανουαρίου 2025 συμπληρώνονται τρία έτη από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά. Η χαρισματική μορφή του μακαριστού Ιεράρχου επισφράγισε, με την δεκαεπταετή (17) του ποιμαντορία, την Ιερά μας Μητρόπολη και παραμένει ανεξίτηλη και ζωντανή μέσα στις καρδιές όλων μας, χάρη στην αγιότητα του βίου του, στην ανεξικακία του, στην αφιλαργυρία του και στην ακτημοσύνη του.
Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιανουαρίου θα τιμήσει την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου διοργανώνοντας εκδηλώσεις, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα.
Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 5 το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, θα τελεστεί Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Ιεράρχου και στην συνέχεια, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής θα τελεστεί η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού.
Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, ώρες 07:00’ έως 10:30’ θα τελεστούν η ακολουθία του Όρθρου, η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου.

Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ (2 Ιανουαρίου)


Σήμερα, 2 Ιανουαρίου, η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρώμη και έγινε Επίσκοπος της Παλαιάς Ρώμης το 314 μ.Χ. Με το ορθόδοξο φρόνημα που τον διέκρινε ανέτρεψε την αίρεση του Αρείου και θέσπισε τους λειτουργικούς κανόνες για τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου.
Με τη συμβουλή του Αγίου Σιλβέστρου, ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε επτά ναούς, για να εορτάζεται ο Σωτήρας Χριστός και οι Άγιοι Μάρτυρες. Ο Άγιος Σίλβεστρος κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα, αφήνοντας παράδειγμα σπουδαίου ποιμενάρχου. 
Τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, τιμούμε επίσης σήμερα που  γεννήθηκε στο Κούρσκ της Ρωσίας το 1759 μ.Χ. και ονομάσθηκε Πρόχορος. Από νεανική ηλικία, αποφάσισε να μονάσει στη μονή του Σαρώφ, όπου ανήλθε με τους πνευματικούς του αγώνες την κλίμακα των αρετών.

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΙΟΣΤΕΦΕΣ ΑΣΤΥ … - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 
ΦΟΙΤΗΤΕΣ  ΠΡΟΤΥΠΑ  ΣΤΟ  ΙΟΣΤΕΦΕΣ  ΑΣΤΥ …
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Βασίλειος και Γρηγόριος στην Αθήνα του 4ου αιώνα, «το ιοστεφές άστυ», τη «μενεξεδένια πόλη». προφανώς απ’ το αρχέγονο φυσικό κάλλος του όλου τοπίου, συμφοιτητές για ανώτερες σπουδές, ως θα λέγαμε σήμερα ! Και, χριστιανοί με όλη τη σημασία του ονόματος, πριν να ’χουν βαπτιστεί ακόμα ! Και, να το προσέξουμε αυτό, σε μια Αθήνα όχι πιο λίγο «κατείδωλη» απ’ όσο τη βρήκε τον 1ο αιώνα ο Απ. Παύλος. Πράγματα που ελπίζω θα γίνουν λίαν ευδιάκριτα στα αποσπάσματα του Επιμνημόσυνου λόγου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στο Μέγα Βασίλειο που ακολουθούν σε ελεύθερη νεοελληνική μεταγλώττιση*. 

******   ***   ******

     «Κι όταν με την πάροδο του χρόνου καταλάβαμε πόσο αληθινή και βαθιά ήταν η αγάπη που μας συνέδεε μεταξύ μας, καθώς κοινή μας προοπτική ήταν η άσκηση στη χριστιανική αρετή, τότε είναι που γινήκαμε τα πάντα ο ένας για τον άλλο, ομόστεγοι, ομοτράπεζοι, ένας οι δυο, και με ένα στόχο, αυτή η αδελφική αγάπη μας να δυναμώνει συνεχώς, να γίνεται πιο θερμή και πιο σταθερή …

Πρωτοχρονιάτικα, τι δουλειά έχει η «Αθανασία» στο μπαλκόνι μου; - Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος

2025 Happy New Year fireworks celebrating over Singapore cityscape at night geargodz via Getty Images

Πρωτοχρονιάτικα, τι δουλειά έχει η «Αθανασία» στο μπαλκόνι μου;


Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, Κωνσταντίνος 
 Διδάκτορας Κοινωνιολογίας

Η αλλαγή του χρόνου, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ευκαιρία να ξανακοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Να βρούμε το κουράγιο να του πούμε την αλήθεια.


Πρωτοχρονιά στη Σιγκαπούρη. Εκεί που μοιάζει με χολιγουντιανή παραγωγή. Όχι σαν τις δικές μας, τις ψιλοθλιμμένες, που κλείνει ο χρόνος και ανοίγει το τσίπουρο. Εκεί, φίλε μου, κάθε πυροτέχνημα είναι σαν να σου λέει: «Δες πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή σου, αν δεν σε έτρωγαν οι λογαριασμοί και οι τοξικές σχέσεις». Και φέτος τα πυροτεχνήματα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά.

Στη Σιγκαπούρη, λοιπόν, δεν έχουν μιζέριες. Έχουν το θεόρατο ξενοδοχείο που μοιάζει με καράβι και τους ουρανοξύστες να λούζονται στον τροπικό ήλιο. Έχουν την τελειότητα, την ακρίβεια, την οργάνωση που εσύ εδώ την ψάχνεις μέχρι και στο GPS και πάλι λάθος σε βγάζει. Εκεί, την παραμονή, όλοι μαζεύονται σαν καλοκουρδισμένα ρολόγια. Περιμένουν να μπει ο καινούργιος χρόνος με μια προσδοκία που δεν θυμίζει σε τίποτα τα δικά μας «άντε να δούμε τι μας περιμένει, Θεέ μου, σώσε μας». Όχι. Εκεί πιστεύουν ότι το αύριο θα είναι καλύτερο και με περισσότερα χρήματα. Και ξέρεις κάτι; Αφού το πιστεύουν, μπορεί και να γίνει.

Μιλάνε για το “Countdown to the Future”. Σκέψου τώρα. Εμείς μετράμε αντίστροφα για να αλλάξει η χρονιά και να βρούμε δικαιολογία να πιούμε και να φάμε λίγο παραπάνω. Εκεί μετράνε για το μέλλον. Και το μέλλον τους δεν είναι ουτοπία. Είναι κάτι που χτίζουν κάθε μέρα, με τους κήπους τους που κρέμονται στον αέρα, με τις γέφυρες που μοιάζουν να βγήκαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Με την πόλη τους καθαρή, λαμπερή, σχεδόν “απάνθρωπα” τέλεια.

Χαιρετισμός τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός τήν Σεβασμίαν Ἱεραρχίαν, τούς Ἄρχοντας Ὀφφικιαλίους καί τό χριστεπώνυμον πλήρωμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐπί τῇ πρώτῃ τοῦ ἔτους (Αἴθουσα τοῦ Θρόνου, 1 Ἰανουαρίου 2025)


 Τιμιώτατοι ἅγιοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι,
Ἐντιμολογιώτατοι Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι,
Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Θερμῶς εὐχαριστοῦμεν τούς προλαλήσαντας διά τόν μεστόν λόγον καί τάς ἑορτίους εὐχάς, πρῶτον τόν Ἱερώτατον Μητροπολίτην Χαλκηδόνος κύριον Ἐμμανουήλ, ὁμιλήσαντα ἐκ προσώπου τῆς σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου, καί εἶτα τόν Ἄρχοντα κ. Ἰωάννην Δεμιρτζόγλου ἐκ μέρους τῶν Ἀρχόντων Ὀφφικιαλίων τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί εὐρύτερον τῆς ἐνταῦθα Ὁμογενείας. 

Εἰσήλθομεν εἰς τόν νέον ἐνιαυτόν τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου, ἐν λειτουργικῇ συνάξει καί ἐν χαρᾷ πεπληρωμένῃ, ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου τοῦ Τροπαιοφόρου, ἐν Φαναρίῳ, εἰς τόπον μαρτυρίας καί μαρτυρίου, εὐχαριστίας καί δοξολογίας, ταπεινοφροσύνης καί διακονίας.

Δι᾽ ἡμᾶς τούς Ὀρθοδόξους πιστούς, ἡ Πρωτοχρονιά συμπίπτει μέ τήν ἑορτήν τῆς κατά σάρκα περιτομῆς τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί τήν ἱεράν μνήμην τοῦ Ἁγίου Βασιλείου, καί αὐτό δίδει εἰς τό χαρμόσυνον τοῦτο γεγονός ἰδιαίτερον, δοξολογικόν, πανηγυρικόν ἀλλά καί πνευματικόν καί κατανυκτικόν χαρακτῆρα.

ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ - «Κ.Π.»

ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ  

«Κ.Π.»

Ὁ ἄναρχος, ὁ ἀναλλοίωτος ὁ ἀθάνατος , ὁ αἰώνιος Θεὸς μᾶς χαρίζει τὸν φθαρτὸ χρόνο, γιὰ νὰ γεμίζουμε μὲ ἔργα τὰ χέρια μας, χωρὶς νὰ ἀφήνουμε ἄδεια τὴν καρδιά μας. Θησαυρίζετε  καὶ ἀποταμιεύετε κοντὰ σὲ Ἐκεῖνον, ποὺ  «τὰ ἔτη Του οὐκ ἐκλείψουσι», αἰωνίως ζεῖ καὶ βασιλεύει.

Ἀλλὰ καὶ ἐσὺ, ὁ ἄνθρωπος ὁ φθαρτός, θὰ μείνεις ἄφθαρτος καὶ ἀναλλοίωτος, ἂν εἶσαι στενὰ συνδεδεμένος μὲ τὸν Κύριό σου, ὁ ὁποῖος μᾶς τὸ ὑποσχέθηκε:  «Ὁ ποιῶν τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα». Ἂς τὸ νιώσουμε βαθιὰ μέσα μας ὅτι εἴμαστε πλασμένοι γιὰ τὴν αἰωνιότητα μαζὶ μὲ τὸν αἰώνιο Λυτρωτή μας.

Πῶς γίνεται αὐτό;  «Ἰδοὺ καινὰ ποιῶ τὰ πάντα… Εἰ καὶ ὁ ἔξωθεν ἠμῶν ἄνθρωπος διαφθείρεται, ἀλλ’ ὁ ἔσωθεν ἀνακαινοῦται ἡμέρα τῆ ἡμέρα». Οἱ ἄνθρωποι  ὄχι μόνο προσδοκοῦμε, ἀλλὰ ζοῦμε τὴν αἰωνιότητα μέσα ἀπὸ τὰ μυστήρια τῆς Πίστεώς μας:  «Ὁ  πιστεύων εἰς Ἐμὲ ἔχει ζωὴν αἰώνιον».

Νέος χρόνος, νέες ελπίδες - Παύλος Σαββίδης

Νέος χρόνος, νέες ελπίδες

Παύλος Σαββίδης

               Ο καινούργιος χρόνος που μας ήρθε γεμάτος ελπίδες, υποσχέσεις, όνειρα. Τι είναι ο χρόνος; άγνωστος και απροσδιόριστος στην ουσία του. Ο Μέγας Βασίλειος προσδιορίζει τον χρόνο σαν το διάστημα που ακολουθεί την πορεία του κόσμου. Απλά μπορούμε να ισχυριστούμε πως είναι η συνεχής ροή, η ασταμάτητη εναλλαγή των γεγονότων, των πάντων. Ο χρόνος μοιάζει μ’ ένα ποτάμι που κυλάει αδιάκοπα. Άρχισε από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος και συμπορεύεται ασταμάτητα μαζί του. Όπως και να το κάνουμε ο χρόνος είναι αχώριστος σύντροφός μας. Οπωσδήποτε και χρήσιμος και αναγκαίος για τη ζωή μας, αδύνατο να τον ξεφύγουμε και αδύνατο να υπάρξουμε χωρίς αυτόν.

               Είναι      βεβαιωμένη αλλά και βιούμενη αλήθεια πώς όσο στοχάζεσαι το αύριο με την αιώνια προοπτική του και βάζεις στόχους και σκοπούς δίνεις νόημα στο παρόν. Και όταν την κάθε μια στιγμή αγωνίζεσαι να τους πραγματώσεις τότε δημιουργείς το μέλλον αξιοποιείς τις δυνατότητές σου και ωριμάζεις στη ζωή.

Ήρθε ο νέος χρόνος και τον πανηγυρίσαμε, τον δεχθήκαμε με κρυφές ελπίδες, μυστικές προσδοκίες, χρυσά όνειρα. Ικανοποιηθήκαμε με την ανταλλαγή τυποποιημένων ευχών, και θέλησαν μ’ αυτές τις ρηχές ευχές να ειρηνεύσουν την  ταραγμένη ψυχή τους.

Η πρώτη του έτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε  το πρωί της 1ης του νέου Έτους 2025, κατά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Πισιδίας κ. Ιώβ, Προύσης κ. Ιωακείμ και Σελευκείας κ. Θεόδωρος. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, κατά την τάξη, ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος.



Στην καθιερωμένη ομιλία του για την έναρξη του νέου έτους, στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, ο Πατριάρχης επεσήμανε:

     “Δι᾽ ημάς τους Ορθοδόξους πιστούς, η Πρωτοχρονιά συμπίπτει με την εορτήν της κατά σάρκα περιτομής του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και την ιεράν μνήμην του Αγίου Βασιλείου, και αυτό δίδει εις το χαρμόσυνον τούτο γεγονός ιδιαίτερον, δοξολογικόν, πανηγυρικόν αλλά και πνευματικόν και κατανυκτικόν χαρακτήρα.

Και εφέτος, η πανέορτος είσοδος εις το νέον έτος νοηματοδοτείται έτι περαιτέρω, καθώς το αυτό φέρει οσμήν ευωδίας πνευματικής, αναδυομένης εκ των πρώτων χριστιανικών αιώνων, από εν μέγα γεγονός διά την αδιαίρετον Εκκλησίαν, το οποίον συνετελέσθη κατά τον τέταρτον αιώνα, ολίγον χρόνον προ της γεννήσεως του σήμερον εορταζομένου φωστήρος της οικουμένης, του φιλανθρώπου ασκητού και κοινωνικού αναμορφωτού, του φιλοπτώχου και πτωχοτρόφου, του ουρανοφάντορος Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας Βασιλείου του Μεγάλου, γεγονός το οποίον ετροφοδότησε και ετροχοδρόμησεν εν συνεχεία την θεολογικήν σκέψιν και εκκλησιαστικήν πορείαν του σπουδαίου τούτου ιεράρχου ως και των άλλων μεγάλων θεολόγων τόσον του τετάρτου, όσον και των μετέπειτα αιώνων. Πρόκειται διά την Α´ εν Νικαία Οικουμενικήν Σύνοδον, από της συγκλήσεως της οποίας συμπληρούνται εφέτος 1700 έτη.

Προσφώνησις Σεβ. Μητροπολίτου Γ. Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ κατά τήν δεξίωσιν ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου ἐπί τῇ πρώτῃ τοῦ νέου ἔτους 2025

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Ἕν ἐπί πλέον ἔτος εἰσῆλθε, Χάριτι καί εὐδοκίᾳ Θεοῦ, εἰς τήν ζωήν καί πορείαν αὐτοῦ τοῦ κόσμου, τοῦ ἐπί γῆς, ὡς ἅρμα τό ὁποῖον μεταφέρει ἑαυτούς καί ἀλλήλους πρός τήν ὄντως πραγματικότητα τῆς ἐπουρανίου Βασιλείας τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἕν ἔτος, τό ὁποῖον ὁμοιάζει ἐξωτερικῶς καθ᾿ ὅλα πρός ὅλα τά προηγούμενα καί ἀσφαλῶς πρός τά ἑπόμενα, καί εἰς τό ὁποῖον καλεῖται ὁ Χριστιανός νά διακονήσῃ ἐν χρόνῳ «πάντα τά διατεταγμένα», ἤτοι τήν καινήν ἐντολήν τῆς Ἀγάπης. Ὁ Θεός ἀγάπη ἐστι καί ἄρα διά νά μένωμεν ἐν τῷ Θεῷ ὀφείλομεν νά μένωμεν καί νά ἐπιμένωμεν εἰς τήν Ἀγάπην εἰς ὅλας της τάς εὐλογημέναςμορφάς, ἀπό τῆς Θείας Εὐχαριστίας ἕως τῆς ἐν ὀνόματι Ἐκείνου διακονίας τοῦ ἐλαχίστου τῶν ἀδελφῶν μας.

Καί φαντάζει ἡ Ἀγάπη ὡς λησμονημένον ὄνειρον, ὡς ἀπολελυμένη ἐλπίς, ὡς ἀκατόρθωτος ἐπαγγελία, καθώς οἱ πόλεμοι καί αἱ ἀκοαί τῶν πολέμων κυριαρχοῦν εἰς τάς καθημερινάς εἰδήσεις καί ἀναγγελίας καί ὁ πόνος τῆς εἰκόνος τοῦ Θεοῦ πλήττει καιρίως τόν πολιτισμένον κόσμον καί τάς περί ἐλευθερίας καί τῶν λοιπῶν εὐγενῶν ἰδανικῶν ὑψηλάς θεωρητικάς διακηρύξεις του.

Ἡ Ἀγάπη ἐψύγη, τραυματίζεται ἐντός τῶν πεδίων τῶν μαχῶν, πληγώνεται, φονεύεται, ἀναγκάζεται εἰς προσφυγιάν, ἀλλοιώνεται καί, τελικῶς, ἀναγκάζεται εἰς φυγήν εἰς τήν νοητήν Αἴγυπτον τοῦ ἐγωισμοῦ, ὅταν ὁ κόσμος οὗτος παρουσιάζεται ἡ Γῆ τῆς Ἐπαγγελίας τῶν ἀνθρωπίνωνδικαιωμάτων.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝ

Σήμερα Τετάρτη 1 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Μεγάλου Βασιλείου και πρώτη του νέου έτους 2025, ο εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Πατρών τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος τελέστηκε Δοξολογία για το νέο έτος και πραγματοποιήθηκε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ενορίας.  




Μια ακόμη χρονιά ανέτειλε - Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Προδρομος

Μια ακόμη χρονιά ανέτειλε σαν χρυσόφωτη αυγή, που την αγγίζει η χάρη του Θεού. Ο χρόνος κυλά, μα η αγάπη Του μένει αιώνια, αγκαλιάζοντας κάθε στιγμή μας, γεμίζοντας την ύπαρξή μας με ελπίδα, παρηγοριά και φως.

Η νέα χρονιά είναι σαν ένα λευκό χαρτί που ο Κύριος μας χαρίζει, για να γράψουμε πάνω του με τα έργα μας και την πίστη μας το δικό μας "ναι" στο θέλημά Του. Είναι η ευκαιρία μας να αφήσουμε πίσω το σκοτάδι της αμαρτίας, να συγχωρήσουμε, να θεραπεύσουμε πληγές, να ανοίξουμε διάπλατα την καρδιά μας στον πλησίον και στον Θεό.

Κάθε αυγή της νέας χρονιάς ας γίνει μία προσευχή, μία δέηση να γεμίσει η ζωή μας από την παρουσία Του. Κάθε δύση ας γίνει μία ευκαιρία για ευγνωμοσύνη, γιατί ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους, ακόμα κι όταν ο δρόμος φαίνεται δύσβατος.

Ας κάνουμε το 2025 τη χρονιά της αγάπης και της θυσίας. Της αγάπης που δεν υπολογίζει κόστος και της θυσίας που χαρίζει ζωή. Ας θυμόμαστε ότι στις πιο απλές μας πράξεις—σε ένα πιάτο φαγητό που δίνουμε, σε ένα χαμόγελο που προσφέρουμε, σε έναν λόγο παρηγοριάς που ψιθυρίζουμε—βρίσκεται το πρόσωπο του Χριστού.

Κάλαντα πρωτοχρονιάς - Το καλύτερο ξύπνημα


Ευχάριστη έκπληξη ήταν δι’ εμέ, όταν περί ώρα 06,19 της 1ης του έτους, έλαβα υπό αδελφού αγαπητού κληρικού, τα υπέροχα αυτά κάλαντα από την «Ορθόδοξη Κοινότητα Ζάμπια!!» με την ευχή «Καλή Χρόνια!!!», καθώς και τις συγκινητικές γεμάτες αγάπη ευχές του. Το καλύτερο ξύπνημα που θα μπορούσα να έχω πρωτοχρονιάτικα. Ξύπνημα επίκαιρο και αισιόδοξο. Ευρισκόμενος στο εξωτερικό κανένας δεν μου τα «έψαλε»... τα άκουσα με τα σύγχρονα μέσα. Είναι και αυτό κάτι αφού απουσιάζω από 20 Δεκ. 2024.