Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΑΣ Ο ΑΛΗΣ; - Του Βασιλείου Βακάλη

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΑΣ Ο ΑΛΗΣ;

Του Βασιλείου Βακάλη

              Λίγες σχετικά μέρες έμειναν μέχρι το τέλος του 2021 κατά τη διάρκεια του οποίου συμπληρώθηκαν διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έγιναν κάτω από πρωτοφανώς δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες και δεν επέτρεψαν στον λαό να συμμετάσχει σ' αυτές στον βαθμό που έπρεπε. Σε φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ενδεδειγμένες οι εκδηλώσεις που θα πρόβαλαν τη συμμετοχή των Ηπειρωτών στην υπόθεση του ξεσηκωμού του Γένους, ενός ξεσηκωμού του οποίου τον σπόρο έσπειρε και ο Ζιτσαίος συμμάρτυρας του Ρήγα Βελεστινλή Δημ. Νικολίδης, απ' τον οποίο πήραν τη σκυτάλη του αγώνα και οι Σουλιώτες - πρώτοι αυτοί έστρεψαν το καρλοφίλικο ντουφέκι κατά των Τούρκων - και οι δυο Ηπειρώτες απ' τους τρεις ελευθερωτές της Ελλάδας Σκουφάς και Τσακάλωφ.

ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΥΨΙΠΕΤΕΣ ΑΕΤΟΙ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ - Μιχαήλ Ζώρζος

ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΥΨΙΠΕΤΕΣ ΑΕΤΟΙ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ

Αρκετός λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση στην εκπαίδευση. Εξ αρχής δηλώνουμε ότι, δεν είμεθα κατά της αξιολόγησης. Αντίθετα, μάλιστα, είμεθα θερμοί υποστηρικτές, εάν βέβαια η αξιολόγηση γίνει από τους σωστούς αξιολογητές με τους καταλλήλους όρους και τις ορθές προϋποθέσεις!

Ωστόσο, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει και αποδείξει ότι, δυστυχώς, αυτό που επικρατεί στην Παιδεία μας, είναι μία βαρειά παθογόνος κατάσταση, η οποία όσο πάει και επιτείνεται και μάλιστα προέρχεται από τα ανώτατα κέντρα αποφάσεων…

Γιά παράδειγμα, μία στοιχειώδης  και επιφανειακή ανάγνωση των σχολικών εγχειριδίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνει ότι, και «ο γιαλός  είναι στραβός», αλλά και όλη η Εκπαιδευτική Κοινότητα στραβά αρμενίζει...

Τί χειρότερο αποδεικτικό στοιχείο, από ένα κατάπτυστο κείμενο, που ευρίσκεται στο πρώτο τεύχος του μαθήματος της Γλώσσας, της Πέμπτης Δημοτικού, στην Ενότητα 3 στις σελίδες 44 και 45  και το οποίο παραθέτουμε αυτολεξεί στο τέλος αυτής της ταπεινής και πονεμένης παρέμβασης μας;;

Η αγνοούμενη - Πανίκος Θεοφάνους

Κάποτε, περνούσε,
λίγο στα ψηλά
και πολύ με ψιλά...
 
Κάποτε, τα "παράθυρα,"
άνοιγαν διάπλατα
στην περιφορά
του άχραντου πόνου,
με μια χαροκαμένη Παναγιά.
Βιώναμε μυστικά
το δράμα,
κάτω από το σταυρό
του Γολγοθά.
Ύστερα, ακρίβυνε πολύ,
ο τηλεοπτικός χρόνος...
 
Κάποτε , θυμόμασταν
εκείνη την αποφράδα,
με 1619 μιτσικόρυδα
και κάμποσο δάκρυ.
Την προτεραία, φουσκώναμε, 
στις ένδοξες δάφνες μας !

Βρύση Μονής Σταυρονικήτα – Βασίλη Χαραλάμπους

Βρύση Μονής Σταυρονικήτα – Άγιο Όρος
Ακουαρέλλα Βασίλη Χαραλάμπους

Πρωτ. π. Ρηγίνος Σταματίου: Σε κάθε Λάζαρο της διπλανής πόρτας μας, κρύβεται ο ίδιος ο Χριστός

Πρωτ. π. Ρηγίνος Σταματίου: Σε κάθε Λάζαρο της διπλανής πόρτας μας, κρύβεται ο ίδιος ο Χριστός
 
Μην περιμένουμε η αλλαγή να ξεκινήσει από τους άλλους. Πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από εμάς. Χρειάζεται πίστη, ελπίδα και αγάπη.
 
Ιερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 30  Οκτωβρίου (Κυριακή Ε´ Λουκά, Στάχυος, Απελλού κ.λπ. εκ των 70 αποστόλων, Επιμάχου μάρτυρος, Νικολάου νεομάρτυρος του εν Χίω), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ρηγίνος Σταματίου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. 
Η   αγρυπνία   και   η   ομιλία   εντάσσονται   στο   πλαίσιο   του προγράμματος   «ΕΝΟΡΙΑ   εν   δράσει...»  και   μεταδόθηκαν   από   το κανάλι του προγράμματος στο YouTube.

Ο λόγος του π. Ρηγίνου, επικεντρώθηκε τη=στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, που παρουσιάζει την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λάζαρου.

Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων: Να ακούτε τους γιατρούς – Ιερείς πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους

Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων:
 Να ακούτε τους γιατρούς – Ιερείς πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους

Τη σταθερή του στάση υπέρ της πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Ξάνθης. Στο περιθώριο της υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα εμβόλια, τη χρήση μάσκας, την πρόσφατη εμπειρία του από τον κορονοϊό αλλά και τη στάση που διατηρούν ορισμένοι ιερείς.

«Η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή μας βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο από την πανδημία. Ο κορονοϊός έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στον ουρανό, καθήλωσε στα Νοσοκομεία εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό όμως και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ιός μας έχει διχάσει, σαν κοινωνίες αλλά ακόμη και σαν οικογένειες. Βέβαια εγώ δεν είμαι αρμόδιος, ούτε κανένας ρασοφόρος είναι, να μιλήσουμε για ιατρικά θέματα. Μιλάμε για πνευματικά θέματα. Αν έρθει κάποιος και μου πει να κάνω το εμβόλιο ή να μην το κάνω; Ξέρετε τι απαντάω εγώ; Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εκείνος ξέρει το ιστορικό σας, ξέρει τι έχετε και εκείνος θα σας συστήσει τι να κάνετε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

«Η Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, στην τουρκοκρατία», στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…


«Η Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, στην τουρκοκρατία», στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
 
Τα μοναστήρια, πέραν από μια πνευματική κοιτίδα, αποτελούσαν τον μόνο οργανωμένο φορέα εκπροσώπησης των ορθοδόξων χριστιανών και συνέβαλαν στην γενικότερη ανάπτυξη της παιδείας και της υποτυπώδους μόρφωσης στους νέους, στήριξαν τις βιοτικές ανάγκες του κόσμου και έδιναν λύσεις στα προβλήματα του.
 
Εκδήλωση, στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδωνας Βασιλάκος, Θεολόγος – Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία», φιλοξένησε τον Ιερομόναχο π. Ιγνάτιο Αργυρό, από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, σε μια συνάντηση που αφορούσε την προσφορά της Μονής την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Μνημόσυνο Τάκη Δόξα, Πύργος 30 Οκτωβρίου 2021

 Συμπληρώθηκαν 45 έτη από το τελευταίο του «ταξίδι»

Παραμένει ζωντανή η μνήμη του ποιητή Τάκη Δόξα

Για μία ακόμη χρονιά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Τάκη και της Ειρήνης Δόξα, στο  Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων στον Πύργο Ηλείας. Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου 2021, με συμπλήρωση 45 ετών από τον θάνατο του Ποιητή του «Φωτός της Ολυμπίας», φίλοι και θαυμαστές του έργου και της προσωπικότητάς του τέλεσαν αυτήν την τελετή μνήμης.

Την πρωτοβουλία τέλεσης της εκδηλώσεως είχε για μία ακόμη χρονιά η Αγωνιστική  Κίνηση για το Φως της Ολυμπίας και η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών «Τάκης Δόξας». Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας το μνημόσυνο τέλεσαν οι π. Ηλίας Παπαγγελής και π. Γρηγόριος Πάπαρης, ενώ τους παρόντες ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Γιάννης Νικολόπουλος.

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ
ΣΤΟ ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙ
(2 -3 Νοεμβρίου 2021)

Στις 3 Νοεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου Πατρών θα πανηγυρίσει την εορτή σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.

 Τρίτη 2  Νοεμβρίου 2021
18:00 -19:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία. Θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΤΖΗΣ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών
 
 Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021
7:00 -10:00: Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
 
17:30 -18:30: Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο Γεώργιο – Μυστήριο του Ευχελαίου.

«Δός ἄρτον καί λαβέ παράδεισον» - π. Γρηγορίου Μουσουρούλη

Κυριακή Ε´Λουκᾶ
Λόγος εἰς τό Εὐαγγέλιον

«Δός ἄρτον καί λαβέ παράδεισον»

 « ..Μνήσθητι ὅτι ἀπέλαβες σύ τά ἀγαθά σου ἐν τῇ ζωῇ σου» (Λουκ. ιστ´25)
 
Του μακαριστού
Αρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Μουσουρούλη
(†11/01/2021)
Ἀρχιγραμματέως  Ἱεράς Συνόδου
τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου

          Δυό ἄνθρωποι, δυό κόσμοι προβάλλουν μέ­σα ἀπό τό σημερινό εὐαγγέλιο. Ὁ κόσμος τοῦ πλούτου καί ὁ κόσμος τῆς φτώχειας. Ὁ ἄνθρω­πος ὁ σκληροκάρδιος καί ἀτομιστής καί ὁ ἄνθρω­πος τῆς ἀγόγγυστης ὑπομονῆς καί καρ­τερικό­τη­τας. Ὁ πλούσιος εἶναι ἀνώνυμος. Ὁ φτωχός ὀνομάζεται Λάζαρος. Ὁ ἕνας μένει σέ καλλιμάρ­μαρο ἀ­νάκτορο καί ὁ ἄλλος ὑπαίθριος στήν αὐλή τοῦ πλουσίου. Ὁ ἕνας ντύνεται μέ πορφύρα καί βύσ­σο ἐνῶ ὁ ἄλλος κείτεται γυμνός στήν αὐλή τοῦ πλου­σίου. Ὁ ἕνας ὑπηρετεῖται ἀπό πλειάδα δού­λων ἐνῶ ὁ ἄλλος ἔχει μόνιμη συντροφιά στή φτώ­χεια καί τή μοναξιά του τά σκυλιά πού γλίφουν τίς πληγές του. Ὁ ἕνας εὐφραίνεται «καθ᾽ἡμέραν λαμπρῶς» ἐνῶ ὁ ἄλλος προσπαθεῖ νά χορτάσει ἀπό τά ψί­χουλα πού πέφτουν ἀπό τό τραπέζι τοῦ πλουσί­ου.

          Κάποτε ἡ αὐλαία πέφτει καί τά πράγματα ἀλλάζουν. Ὁ φτωχός Λάζαρος εὐφραίνεται στόν κόλπο τοῦ Ἀβραάμ ἐνῶ ὁ πλούσιος ὑποφέρει στή φλόγα τῆς κολάσεως. Ποιός φταίει γιά τό κατάν­τημά του; Ἀσφαλῶς ὄχι ὁ πλοῦτος του. Ὁ πλούσιος βρέθηκε στήν ὀδύνη τῆς κολάσεως ὄχι γιατί ἦταν πλούσιος, ἀλλά  γιατί ξέχασε τήν ἀρε­τή τῆς ἐλεημοσύνης. Εὐκαιρία λοιπόν νά προσεγγίσουμε τό θέμα μέ προσοχή.

«ΔΥΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ» - π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Κυριακή Ε' Λουκά 

«ΔΥΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ»

π.Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Σήμερα διαβάσαμε μόνον δώδεκα στίχους από το 16ο κεφάλαιο του Λουκά. Και όμως αυτοί οι δώδεκα στίχοι, ουσιαστικά, είναι ολόκληρη η ζωή μας! Η «εδώ» ζωή και η «εκεί» ζωή.

Δύο ζωές; Όχι, μία ζωή. Μια ζωή με δύο τμήματα.

Θυμάστε, λίγο-πολύ, τη διήγηση του Ευαγγελίου. Ένας αδιάφορος πλούσιος έχει μπροστά στην πόρτα του έναν ταλαίπωρο φτωχό, τον προσπερνάει μπαινοβγαίνοντας με παντελή αδιαφορία. Και εκείνος ο ταλαίπωρος και πτωχός μέσα στις τόσες του ανάγκες προσπαθεί από αυτά που περισσεύουν από το τραπέζι αυτού του πλούσιου να επιβιώσει! Αλλά όλη η ανθρώπινη ζωή είναι κύκλος που κλείνει. Και έκλεισε ο κύκλος της ζωής και του πλούσιου και του Λαζάρου. Ο πλούσιος είναι ανώνυμος στη διήγηση, ο φτωχός έχει όνομα. Βρίσκονται μετά θάνατον και οι δυο σε αλλαγή συνθηκών. Και τότε ξαφνικά βλέπει αυτός ο πλούσιος, ο οποίος στην εκεί κατάσταση ταλαιπωρείται, τον φτωχό εκείνον άνθρωπο που ήταν μπροστά στην πόρτα του… στα χέρια ενός πλούσιου! Ο ίδιος ήταν πλούσιος, αλλά και ο Αβραάμ ήταν πλούσιος. Ο ίδιος ήταν σε ταλαιπωρία. Ο Αβραάμ ήταν στην ανάπαυση της χαράς της Βασιλείας του Θεού, γιατί ήταν ακριβώς πατέρας των «πιστευόντων», όπως λέει ο Χριστός, και ο φτωχός εκείνος που περιφρονούσε ήταν στην «αγκαλιά» του Αβραάμ. Ας προσέξουμε όμως, δεν πήγε ο πλούσιος στην κόλαση επειδή ήταν πλούσιος. Ούτε ο φτωχός πήγε στον Παράδεισο επειδή ήτανε φτωχός.

Πέντε διδάγματα - Τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὐγουστίνου Ν. Καντιώτου

Πέντε διδάγματα

Τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὐγουστίνου Ν. Καντιώτου

 Σήμερα, ἀγαπητοί μου, σὲ ὅλους τοὺς ναοὺς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας διαβάζεται ἡ περικοπὴ τοῦ εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ ποὺ εἶνε γνωστὴ ὡς ἡ παραβολὴ τοῦ πλουσίου καὶ τοῦ Λαζάρου (βλ. Λουκ. 16,19-31). Ὁ Λουκᾶς ἦταν γιατρὸς ἀλλὰ καὶ ζωγράφος· ζωγραφίζει λοιπὸν στὸ Εὐαγγέλιό του θαύματα καὶ παραβολὲς τοῦ Κυρίου. Καὶ μία ἀπὸ τὶς ὡραιότερες εἰκόνες του εἶνε αὐτὴ ἡ σημερινὴ παραβολή. Ἔχουν περάσει τόσοι αἰῶνες, θὰ περάσουν καὶ ἄλλοι, ἀλλὰ ἡ εἰκόνα τῆς παραβολῆς αὐτῆς θὰ ἐξακολουθῇ νὰ ἔχῃ ἀμείωτη λάμψι.

Ζωγραφίζει δύο πρόσωπα· ἀπὸ τὴ μία τὸν πλούσιο στὸ ζενὶθ τῆς κατὰ κόσμον εὐτυχίας, καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη τὸν φτωχὸ στὸ ναδὶρ τῆς ἀνθρωπίνης δυστυχίας. Νὰ ἑρμηνεύσουμε ὅλη τὴν παραβολή; Οὔτε χρόνος ὑπάρχει, οὔτε ἐσεῖς ἔχετε ὑπομονή, οὔτε κ᾽ ἐγὼ τὴ δύναμι. Θὰ προσπαθήσω μόνο, μὲ ἀφορμὴ τὴν παραβολή, νὰ βγάλω μερικὰ διδάγματα.

* * *

 Πρῶτο δίδαγμα. Στὸν κόσμο αὐτὸν δὲν θὰ λείψῃ ποτέ ἡ δυστυχία· δὲν εἶνε δυνατόν. Θὰ ὑπάρχουν ἀπ᾽ τὸ ἕνα μέρος πλούσιοι, ποὺ θὰ διαθέτουν κεφάλαια καὶ θὰ σκορπίζουν μέσα σὲ μιὰ νύχτα ἑκατομμύρια, κι ἀπ᾽ τὸ ἄλλο μέρος φτωχοί, ποὺ δὲν θὰ ἔχουν οὔτε ψωμὶ νὰ φᾶνε οὔτε φάρμακο στὴν ἀρρώστια τους οὔτε μιὰ γωνιὰ νὰ στεγαστοῦν. Ἡ κατάστασι τοῦ Λαζάρου εἰκονίζει τὴ σύγχρονη ζωή.

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ Ε ΛΟΥΚΑ

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 
(Λουκ. 16, 19-31)
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ
(Διασκευή ομιλίας στο Νεοχώρι Άρτας, στις 30/10/1994) 

Η ζωή των ‘’έξω’’

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για ένα πλούσιο και ένα φτωχό. Και για μεν τον πλούσιο δεν αναφέρει όνομα. Ενώ για τον φτωχό λέει ότι ήταν «ο Λάζαρος». Μέσα στο Ευαγγέλιο και αυτό ακόμη έχει σημασία. Γιατί οι πλούσιοι χάνουν την προσωπικότητά τους. Δεν δίνουν σημασία στο τι άνθρωποι είναι, αλλά στο πόσα έχουν. Και εμείς συνηθίζουμε να λέμε.

-Αυτός είναι «παραλής». Έχει σπίτι μεγάλο. Έχει αυτοκίνητο πρώτης τάξεως. Έχει καταθέσεις. Έχει, έχει…

Γιατί λέμε αυτά; Επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο να πούμε για τον άνθρωπο αυτό. Γιατί στην πορεία της ζωής του, το κυνήγι των επιγείων αποκτήσεων τον γοήτευσε τόσο, που ξέχασε να αγωνιστεί να γίνει «άνθρωπος». Με όνομα, με προσωπικότητα.

Γι’ αυτό ο Κύριός μας παρέλειψε επίτηδες το όνομα, για να μας δείξει ότι πολλές φορές ο πλούτος κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την προσωπικότητά τους. Αποκτούν πράγματα, αλλά χάνουν ανθρωπιά και πνευματική υπόσταση.

Μνήμη των Αγίων Στάχυ, Απελλή, Αμπλία, Ουρβανού, Ναρκίσσου και Αριστοβούλου εκ των Εβδομήκοντα (31 Οκτωβρίου)


 Σήμερα η Εκκλησία τιμά έξι μαθητές από τον κύκλο των εβδομήκοντα Αποστόλων. Το Στάχυ, που χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα επίσκοπος Βυζαντίου και κοιμήθηκε ειρηνικά, και τον Απελλή που έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και διέπρεψε στον αγώνα της ιεραποστολής.
Τον Αμπλία και τον Ουρβανό, που επίσης χειροτονήθηκαν επίσκοποι από τον Απόστολο Ανδρέα, ο πρώτος στην Οδυσσούπολη και ο δεύτερος στη Μακεδονία κι αφού μετέστρεψαν πολλούς Ιουδαίους και ειδωλολάτρες στην πίστη του Χριστού, δέχτηκαν μαρτυρικό θάνατο. Το Νάρκισσο, που έγινε επίσκοπος Αθηνών και πέθανε μαρτυρικά, και τον Αριστόβουλο, που διέπρεψε ως ιεραπόστολος και σύμφωνα με τον συναξαριστή αιχμαλώτιζε τις ψυχές με το λόγο του.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

«ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΟΙ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΤΟΙΣ ΟΡΕΣΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

«ΟΙ  ΘΕΜΕΛΙΟΙ  ΑΥΤΟΥ  ΕΝ  ΤΟΙΣ ΟΡΕΣΙ  ΤΟΙΣ  ΑΓΙΟΙΣ»*

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

         Ναι ! Εκεί ακριβώς κρύβει συχνά ο Θεός, αυτόν που θα κρατήσει την Αλήθεια του ψηλά σε χρόνια αποκαλυπτικά. Και στέλνει το δικό του να τον βρει, και τον βρίσκει, και τον προωθεί όπου έχει χαράξει η παναγία του βουλή.

       Αυτό έγινε με το Δημήτρη ή Δημητράκη, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της ευλογημένης συζυγίας Χρήστου και Μερόπης Αρχοντώνη. Στους Αγίους Θεοδώρους, μικρό χωριό στου Καστριού την πλαγιά, στης Ίμβρου το Ελληνικό νησί, που αποφάσισαν οι Μεγάλοι της γης τη μητρική αγκαλιά να στερηθεί.

     «Ο πατέρας του ήταν αυστηρός, παρότι προσεκτικός, η μητέρα του ήταν γεμάτη ευγένεια, αλλά και σταθερότητα.  Για να τα φέρνει βόλτα, και η εξαμελής οικογένεια να ζει «καλά», ακούραστος παράλληλα με τα γεωργικά … λειτουργούσε και το καφενείο του χωριού, και υπηρετούσε και ως τοπικός κουρέας…

      »Μοιρασμένος ανάμεσα στο σχολείο, το καφενείο, και την εκκλησία, ο νεαρός Δημήτριος βοηθούσε ως επί το πλείστον στο καφενείο, όπου καλλιεργούσε τις κοινωνικές του δεξιότητες, και χαιρόταν να απαγγέλλει ποίηση για τους θαμώνες. Κρατούσε τη φωτιά αναμμένη, έπλενε τα φλιτζανάκια του καφέ και τα ποτήρια, κουβαλούσε φρέσκο νερό από τη βρύση μιας κοντινής πηγής, σκούπιζε τις τρίχες από το πάτωμα … Διάβαζε με το φως μιας λάμπας πετρελαίου-ακόμα κι όταν ήρθε το ηλεκτρικό, που «δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο μετά τα μεσάνυχτα», ως ο ίδιος εξηγεί …

COVID: Ακροδεξιά, αντιεμβολιαστικό κίνημα, Εκκλησία - Χρυσόστομος Σταμούλης

SOOC/Kωνσταντίνος Τσακαλίδης

Χρυσόστομος Σταμούλης

Από που να ξεκινήσεις και που να καταλήξεις. Είναι στιγμές που φαίνεται πως όλοι και όλα συνωμοτούν για να αποδείξουν το συντελεσθέν γκρέμισμα. «Φάγαμε ήττα», έγραφα πρόσφατα και κάποιοι έσπευσαν να με κατηγορήσουν για πεσιμισμό, υπερβολές και γενικεύσεις. Δεν με πείραξε πολύ. Δεν είναι εύκολο τόσα ζευγάρια μάτια να βλέπουν το ίδιο πράγμα. Άλλωστε, το λέει και ο ποιητής: «αλλού τα μάτια, αλλού το θέαμα» (Γ.Θέμελης). Αυτό που πραγματικά  με ανησυχεί, όμως, μαζί  και με θλίβει, είναι, πως σταδιακά πολλοί από αυτούς ήρθαν να συμφωνήσουν με τις «υπερβολές», τις «γενικεύσεις» και τους «πεσιμισμούς» μου. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε κανείς να χαρεί. Δεν είναι και λίγο πράγμα η συμφωνία σε μια εποχή γενικής διάσπασης και διαίρεσης. Συμφωνία, όμως, στη διαπίστωση μιας σκληρής ήττας δεν μπορεί να κομίσει καμία χαρά. Τουναντίον, η δικαίωση, μια κάποια έστω δικαίωση,  φέρνει πίκρα και έντονο προβληματισμό. Καλύτερα θα ήταν να είχα αποτύχει, να είχαμε αποτύχει -ποτέ δεν ήμουν μόνος-, στις διαπιστώσεις μας που ακολούθησαν τα γεγονότα που έφερε στο κέντρο της δημόσιας πλατείας της σύγχρονης ιστορίας μας η πανδημία του κορωνοϊού.

Βροχή και σήμερα

Βροχή και σήμερα ...

Στη μνήμη Γιάννη Σπανού (30/10/2019)

Έκλαιγε ο ουρανός όταν μάθαμε την είδηση του θανάτου σου.

Με νωπή την επέτειο της αντίστασης του λαού μας απέναντι σε όλους, όσοι επιβουλεύτηκαν την ελευθερία του,
σιγοψιθυρίσαμε
τον πόνο και τον καημό της γυναίκας
που 'χει στείλει τον αγαπημένο της
να υπερασπιστεί την τιμή και τη λευτεριά της Πατρίδας
και που καρτερά μια γραφή του ...
δυο λέξεις του ...
ένα μήνυμά του ...
με την ελπίδα να γυρίσει ...

Σε είχαμε θυμηθεί και τότε ... 
Στη μνήμη της θυσίας του παλικαριού
που έδωσε τα νιάτα του σπονδή στη λευτεριά της Μακεδονίας μας,
σιγοψιθυρίσαμε το δικό σου τραγούδι
σε στίχους του μεγάλου Κωστή Παλαμά.

Οφειλομένη απάντηση σε εφησυχάζοντα (;) Μητροπολίτη - Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου

Οφειλομένη απάντηση σε εφησυχάζοντα (;) Μητροπολίτη

Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερωνύμου

Σεβασμιώτατε Πάτερ καί Δέσποτα.

Σᾶς εὐχαριστῶ πού τιμήσατε τήν ἐλαχιστότητά μου μέ «ἀνοικτή ἐπιστολή».

Ἤδη ἀποροῦσα γιατί ἀργήσατε. Σᾶς εὐχαριστῶ καί γιά τήν καλή σας διάθεση, μέ ἀναφορά στήν διακονία μου στήν Ἱερά Σύνοδο, καί γιά τούς χαρακτηρισμούς σας, τόσο γιά ἐκείνους πού ἀφοροῦσαν στό τότε, ὅσο καί γιά ἐκείνους πού ἀφοροῦν στό τώρα.

Μᾶλλον δέν ἀξίζω τούς πρώτους, ἐνδεχομένως νά μοῦ ἀξίζουν χειρότεροι ἀπό τούς δεύτερους.

Ἐπιτρέψτε μου, παρά ταῦτα, νά ἀπαντήσω, πρῶτον γιατί δέν θέλω νά ἐκληφθεῖ ἡ ἐκ μέρους μου σιωπή ὡς περιφρόνηση πρός τό Σεπτό Πρόσωπό Σας.

∆εύτερον, γιατί πάντα θαύμαζα τἠν μαχητικότητά Σας (ἀκόμη κι ὅταν διαφωνοῦσα μαζί Σας, ὅπως τώρα).

Τρίτον, γιατί ὅπως Ἐσεῖς προσπαθεῖτε νά μέ βγάλετε ἀπό τήν «οἰκτρά πλάνη» στήν ὁποία κατά τήν ἄποψή Σας ἔχω ἐμπέσει, ἔτσι κι ἐγώ θέλω νά Σᾶς παρακαλέσω νά μελετήσετε καλύτερα τά ὅσα ὑποστηρίζετε καί τίς πηγές, στίς ὁποῖες στηρίζεστε, γιά νά καταλάβετε πόσο ἐκτίθεσθε σέ ἡλικία πού δέν ἐνδείκνυται γιά τέτοιες ἐνασχολήσεις.

∆ιότι ὅπως Ἐσεῖς ἐπικαλεῖσθε τά πρεσβεῖα Σας στήν Ἀρχιερωσύνη καί τό ἀρχιερατικό χρέος νά ὀρθοτομοῦμε τόν λόγο τῆς τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ ἀληθείας, «δηλ. νά μή διδάσκουμε στό Λαό τοῦ Θεοῦ ἀνακρίβειες ἤ καί ψευδεῖς διδασκαλίες», ἐπικαλούμενος κι ἐγώ τό δεύτερο, ἀλλά καί τήν σοφή λαϊκή παροιμία πού λέει πώς «τά στερνά τιμοῦν τά πρῶτα», δηλαδή ὑπάρχει κίνδυνος στά γεράματα νά ἀνατιναχθοῦν οἱ κόποι μιᾶς ζωῆς, πράγμα τό ὁποῖο ἀπεύχομαι γιά Ἐσᾶς, ἔρχομαι νά προσπαθήσω νά Σᾶς μεταπείσω στά λάθος πιστεύματα (εὐτυχῶς ὄχι θεολογικά, μιᾶς πού τό ἐμβόλιο δέν εἶναι θεολογικό ζήτημα, ἀλλά ὑγειονομικό), τά ὁποῖα μᾶλλον Σᾶς ὁδηγοῦν σέ λάθος ἐνέργειες καί συμπεράσματα.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» που δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία - Μήνυμα στήριξης στον Αρχ. Ελπιδοφόρο


Την υπεύθυνη στάση που έχει τηρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με την εκκλησιαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Πατριαρχείο Μόσχας, λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλης εκκλησίας, υπογράμμισε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Νέα Υόρκη.

Παρόλο που το ρωσικό πατριαρχείο έχει πάψει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με πρόσχημα την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην εκκλησία της Ουκρανίας, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ξεκαθάρισε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζει να μνημονεύει τον Πατριάρχη των Ρώσων Κύριλλο και έχει συμβουλέψει τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να πράξει το ίδιο.

Σχετικά με τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για αχαριστία. «Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια (ο πρώτος θρόνος) δοκιμάζεται από μια αγνώμονα συμπεριφορά της εκκλησίας της Ρωσίας προς την μητέρα της εκκλησία. Είμαστε η μητέρα εκκλησία γιατί εμείς τους δώσαμε τον Χριστιανισμό.

Προσέχετε τὸν ἐγωισμό, ποὺ κρύβεται κάτω ἀπὸ τὴ μορφὴ τοῦ δικαιώματος. - Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Προσέχετε τὸν ἐγωισμό, ποὺ κρύβεται κάτω ἀπὸ τὴ μορφὴ τοῦ δικαιώματος. Προσέχετε καὶ τὴν ἄκαιρη λύπη, δημιουργεῖται ὕστερ᾿ ἀπὸ ἕναν δίκαιο ἔλεγχο. Η ὑπερβολικὴ θλίψη γιὰ ὅλα αὐτὰ εἶναι τοῦ πειρασμοῦ.
Μία εἶναι ἡ ἀληθινὴ θλίψη. Αὐτὴ ποὺ δημιουργεῖται, ὅταν γνωρίσουμε καλὰ τὴν ἄθλια κατάσταση τῆς ψυχῆς μας. Ὅλες οἱ ἄλλες θλίψεις δὲν ἔχουν καμιὰ σχέση μὲ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ».
Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Εγώ είχα μια ξαδέρφη, η οποία έπαθε το μυαλό της και υπέφερε - Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Εγώ είχα μια ξαδέρφη, η οποία έπαθε το μυαλό της και υπέφερε, να πούμε. Περίπου μετά από είκοσι χρόνια πέθανε. Πιστεύσατέ με, την είδα μέσα στα τάγματα των Αγγέλων! Μαζί με τους Αγγέλους υμνολογούσε την Αγία Τριάδα! Ακούτε; Λίγη υπομονή που έκανε στη λύπη, στη θλίψη. Δεν μπορούσε, είχε έτσι σαν μια παραλυσία και δεν μπορούσε ούτε τον εαυτό της να περιποιηθεί. Και εντούτοις όμως, την υπομονή που έκανε σ' αυτόν τον πειρασμό, που τον έδωσε ο Θεός βέβαια και που την αξίωσε ο Θεός!

Μνήμη του οσίου Θεράποντος του εν Λυθροδόντα ασκήσαντος (30 Οκτωβρίου)


 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ζηνοβίου, που ήταν γιατρός, και καταγόταν από την Κιλικία, και της αδελφής του Ζηνοβίας. Και οι δύο κήρυτταν με θάρρος την αλήθεια του Χριστού και δε φοβήθηκαν τα βασανιστήρια, στα οποία τους υπέβαλε ο ειδωλολάτρης ηγεμόνας Λυσίας. Τελικά μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.
Κατά το μήνα Οκτώβριο τιμώνται από την Κυπριακή Εκκλησία τρεις Άγιοι, που φέρουν το όνομα Θεράπων. Ο πρώτος, που ήρθε στο νησί μας από την Παλαιστίνη κατά την περίοδο της εικονομαχίας και μαρτύρησε για το Χριστό, εορτάζει στις 14 του Οκτωβρίου, ο δεύτερος, ο οποίος ήταν ασκητής πλησίον της κοινότητας Σίντας και τιμάται ιδιαίτερα στην Αγγαστίνα της Μεσαορίας και εορτάζει την ίδια ημέρα, ενώ ο τρίτος, που εορτάζουμε σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τριακόσιους ασκητές, που κατέφυγαν από διάφορες χώρες στην Κύπρο, σε περιόδους διωγμών.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

Να μιλήσουμε αδερφοί για ένα θέμα ταμπού, στόματα κλειστά, 4.000 παιδιά στα αζήτητα, τα παιδιά της Βέρμαχτ στην Ελλάδα, τα παιδιά με Ελληνίδες που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί αξιωματικοί

Η μοναδική που μίλησε για αυτό “ ποιανού είναι τούτα τα παιδιά; παραείναι ξενόλοα” (παράξενα), ξανθή και γαλανομάτα η Μαρίζα Κώχ που ξεχώριζε σαν την μύγα μες στο γάλα..

«δεν πολυκαταλαβαίναμε η αδελφή μου και εγώ γιατί η μάνα μας ήθελε να λούσει τα μαλλιά μας με κυπαρισσόμηλα, για να σκουρύνουν...

Τρεις μήνες αφότου είχαν μπει οι Γερμανοί στην Αθήνα, ο πατέρας της, ωραίος άντρας που μιλούσε αρχαία ελληνικά, ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τη Σαντορινιά Μαργαρίτα, κόρη παπά, όταν την αντίκρισε σε ένα φωτογραφείο της πλατείας Καρύτση.

Έζησαν τέσσερα χρόνια μαζί και απέκτησαν δύο κόρες που υπεραγαπούσαν.

Με την αποχώρηση των Γερμανών, τα ίχνη του χάθηκαν.

Η Μαργαρίτα φόρεσε μαύρα και δεν τα ξαναέβγαλε ποτέ.

" Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η μάνα μας είπε ότι ο πατέρας μας είχε σκοτωθεί....Μας λάτρευε. Αν ζούσε, ακόμα και με ένα πόδι θα μας είχε αναζητήσει και θα ήταν μαζί μας”.

Κερνίτσης Χρύσανθος: «Τα προπύργια της πίστεως και της ελευθερίας»


Του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου 
Βοηθού Επισκόπου της Ι.Μ. Πατρών

Εορτάζουμε το ελληνικό «θαύμα» της επανάστασης του 1821. Ένα θαύμα, το οποίο επετεύχθη χάρη στην ευλογία του Τριαδικού Θεού και της Παναγίας και χάρη στην πίστη, την γενναιότητα και την αυτοθυσία των ηρώων μας, οι οποίοι γνώριζαν πως η επιτυχία του αγώνα δεν θα εξασφαλιστεί με υλικά μέσα, αλλά επειδή, όπως έλεγε και ο Κολοκοτρώνης «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή Tου». Γνώριζαν πως «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» και έτσι με πίστη και θάρρος κατόρθωσαν την ανάσταση του ταλανισμένου μας γένους.

Πνευματικοί φάροι, κάστρα και πνεύμονες της Ορθοδοξίας, φορείς παιδείας, καταφύγια και οχυρά των ραγιάδων κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας αλλά και των επαναστατημένων ελλήνων αποτέλεσαν οι Ιερές μας Μονές.

Η προσφορά των μοναστηριών στα 400 χρόνια σκλαβιάς αλλά και κατά την επανάσταση είναι πολυεπίπεδη και πολύ σημαντική.

Η μελέτη της Θεματικής Ομάδας Εργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Μετά την πραγματοποίηση των τεσσάρων στρογγυλών τραπεζών με θέμα Η Ορθοδοξία και οι «άλλοι» στην Ελλάδα του 2040, η Ομάδα Εργασίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με προεδρεύοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα της, σε φυσική και ψηφιακή μορφή. Οι στρογγυλές αυτές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελλάδα 2021 – 200 χρόνια μετά την Επανάσταση». Η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου με τα συμπεράσματα των θεματικών ομάδων εργασίας πραγματοποιήθηκε ενώπιον των πολιτειακών και πολιτικών αρχών στην αίθουσα της Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής, στις 18 Οκτωβρίου 2021.

Αδιαμφισβήτητα, η διακοσιοστή επέτειος του 1821 βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων, θέτοντας ερωτήματα και για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στις τρέχουσες συνθήκες.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ - ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Τήν Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 τό βράδυ, θά τελεσθῇ Ἱερά Ἁγρυπνία ἐπὶ τῇ ἑορτῇ  τῆς Ἀνακομιδῆς τῶν λειψάνων τοῦ   Ἁγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.
Τῶν  Ἱερῶν  ἀκολουθιῶν  θά  προστῇ  καί  θά  ὁμιλήσῃ  ὁ Πανοσιολογιώτατος  Ἀρχιμανδρίτης  π.  Παΐσιος  Γρίβας, ἀδελφός  τῆς  Ἱερᾶς  Μονῆς  Γηροκομείου  καί  θά  τεθῇ  εἰς προσκύνησιν, Ἅγιον λείψανον τοῦ μεγαλομάρτυρος.
Ώρα ενάρξεως 8.30 μ.μ.
Ώρα λήξεως 01.00 μεταμεσονύκτιον

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Πώς έγινε και γίναμε φτωχοί με τέτοια προίκα;


Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι πτώσεις δύο αλεξιπτωτιστών μπροστά στους επισήμους με τον έναν εξ αυτών να παραδίδει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ελληνική σημαία.

Οι δύο αλεξιπτωτιστές ήταν οι Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Πίστας και Αρχιλοχίας Γεώργιος Κουτσογιάννης. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου από το οποίο πραγματοποιήθηκε η πτώση απαρτιζόταν από τον Ανθυπασπιστή της Αεροπορίας Στρατού, Αθανάσιο Ζιώγα, τον Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, Αλέξανδρο Ζήσιο και τον Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού Χριστόδουλο Σταύρο.

«Είμαστε περήφανοι για εσάς», ανέφερε συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους αλεξιπτωτιστές.

Λίγο πριν είχε συγκινήσει το πανελλήνιο το μήνυμα του πιλότου επισμηναγού Χριστόδουλου Γιακουμή του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας,

Αφιέρωμα στους Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


Αφιέρωμα στους Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Λαογραφική και χορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου,  στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσίασε τοπικές φορεσιές και αντιπροσωπευτικούς χορούς από την  Ήπειρο.

Την επιμέλεια του λαογραφικού υλικού και την διδασκαλία χορών, είχε ο Κώστας Τσαπρούνης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χοροί από την Πρέβεζα, την Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τη Βόρειο Ήπειρο και τα Ιωάννινα, καθώς και παραδοσιακές φορεσιές.

Η εκδήλωση, μεταδόθηκε  από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η μορφολογία της Ηπείρου, το ορεινό και άγονο έδαφος της, το ψυχρό κλίμα και η διαρκής παρουσία διάφορων αλλοεθνών κατακτητών, που με την σκληρότητα τους έκαναν αφόρητη την ζωή των κατοίκων της, εξανάγκασε πολλούς ηπειρώτες να ξενιτευτούν.

Κάτω τα χέρια από την 28η Οκτωβρίου - Τάσος Χατζηαναστασίου


 Μας ζάλισαν τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ, αλλά και κάποιοι φίλοι και γνωστοί: «Γιατί είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που, αντί για τη λήξη του πολέμου, γιορτάζει την έναρξή του;». Κοντολογίς ζητούν να αντικατασταθεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με αυτήν της 12ης Οκτωβρίου όταν, δηλαδή, για όσους δικαίως δεν το γνωρίζουν, απελευθερώθηκε η Αθήνα.

Το ερώτημα έτσι όπως τίθεται είναι εσκεμμένα εσφαλμένο: Στις 12 Οκτωβρίου δεν έληξαν ούτε ο πόλεμος ούτε η Κατοχή. Η πρώτη περιοχή που απελευθερώνεται στην Ελλάδα ήταν το Άγιο Όρος και στη συνέχεια ο Έβρος στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1944, ενώ ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης θ’ αποχωρήσει από την Κρήτη τον Μάιο του 1945. Ελλάδα, βλέπετε, δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Όσον αφορά το γιατί δεν εορτάζεται από τις άλλες χώρες η αρχή της συμμετοχής τους στον πόλεμο, τι να γιορτάσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Το ότι παραδόθηκαν στους Γερμανούς μέσα σε ελάχιστες μέρες ή και ώρες, ή το ότι δεν αντιστάθηκαν καθόλου;

Και πάλι όμως δεν είμαστε «η μοναδική χώρα της Ευρώπης που γιορτάζει την έναρξη του πολέμου».

π. Δανιήλ Ψωΐνος: «Γιατί να πάω στην Εκκλησία;»


Αρχιμ. π. Δανιήλ Ψωΐνος: 
 «Γιατί να πάω στην Εκκλησία;»

Η Εκκλησία είναι εκείνος ο χώρος και ο τρόπος, που μας κάνει όλους αδέρφια. Μας διδάσκει ότι όλοι είμαστε ίσοι και οφείλουμε να αγαπάμε θυσιαστικά ο ένας τον άλλον. Κι όταν γινόμαστε αδέρφια μέσα στην Εκκλησία, τότε συναντούμε τον ίδιο τον Θεό. 

Ομιλία με θέμα «Γιατί να πάω στην Εκκλησία;», πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η ομιλία μεταδόθηκε  ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Για να απαντηθεί το ερώτημα, που αποτελεί τον τίτλο της ομιλίας, ο π. Δανιήλ ξεκίνησε εξηγώντας καταρχήν τι είναι η Εκκλησία, ώστε μέσα από την ανάλυση αυτή, να βγει αβίαστα η απάντηση.

«Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: Από τον Θεοφάνη τον Κρητικό στον Γκρέκο


 «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα»: Από τον Θεοφάνη τον Κρητικό στον Γκρέκο

Είναι ένας τεράστιος σταθμός στην παγκόσμια τέχνη, άλλαξε την ροή των πραγμάτων και την επηρέασε δραματικά. Άφησε πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη, ένα μουσείο υψηλής τέχνης, πολιτισμού, το οποίο πραγματικά επέδρασε στην πορεία των αιώνων.

Συνεχίστηκε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, με την 32η συνέχεια, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, καλύπτοντας όλη την χρονική περίοδο της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η διάλεξη μεταδόθηκε από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η συνάντηση αφορούσε το 1ο μέρος από το αφιέρωμα στην Τουρκοκρατία και ειδικότερα στην μεταβυζαντινή τέχνη, από τον Θεοφάνη τον Κρητικό έως την ζωή και το συγκλονιστικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ - ΑΓΡΥΠΝΙΑ

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ

 ΑΓΡΥΠΝΙΑ

 Την Τρίτη το βράδυ θα τελεσθεί Αγρυπνία, επι τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιφόρου.

                Ώρα  9-12:30 μεταμεσονυκτίως

«200 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. ΕΛΛΑΔΑ – ΜΟΡΙΑΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (1821-2021)»


  ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΕΘΠ - 07-11-21  

«ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»   

«INSTITUTE FOR NATIONAL AND RELIGIOUS AFFAIRS»   

Την Κυριακή 07 Νοεμβρίου και ώρα 16:30 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «200 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. ΕΛΛΑΔΑ – ΜΟΡΙΑΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (1821-2021)»  

Υπό την Αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου. 

(Εντάσσεται εις το πρόγραμμα των Πρωτοκλητείων της Ι. Μ. Πατρών)     

Μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (29 Οκτωβρίου)


Σήμερα η Αγίας μας Εκκλησία, 29 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας, του Οσίου Αβραμίου και της ανεψιάς του Αγίας Μαρίας, της Οσίας Άννας από την Κωνσταντινούπολη και του Αγίου Σάββα του Στρατηλάτη.
Η Οσιομάρτυς Αναστασία αποτελεί αξιομίμητο παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης. Ιδιαίτερα για τους νέους γίνεται οδηγός, ως προς το τι πρέπει να ιεραρχείται στη ζωή ως σημαντικό και τι ως ασήμαντο.
 Ζώντας στην εποχή του Διοκλητιανού, καταγόμενη από ευκατάστατη οικογένεια της Ρώμης και διακρινόμενη για τη μόρφωση αλλά και τη σωματική ομορφιά της, είχε όλες τις προϋποθέσεις για να απολαύσει μια αξιοζήλευτη τρυφηλή ζωή. Ωστόσο, προτίμησε ενσυνείδητα να μοιράσει τον πλούτο της στους φτωχούς και να αφιερωθεί στην άσκηση, σε μοναστήρι της Ρώμης.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Η παρέλαση της αυτοαναφορικότητας - Γ. Δ. Μαρκάκης

 Η παρέλαση της αυτοαναφορικότητας

Σήμερα παρήλαυναν τα παιδιά μας. Διέσχισαν καμαρωτά την οδό Αγίου Ανδρέου κινούμενα ανάποδα της συνήθους καθημερινής ροής των οχημάτων. Ασύγγνωστος συμβολισμός που θα διέφυγε στους ινστρούχτορες. (Μια νεολαία που βαδίζει ανάποδα του συνήθους θα ήταν φοβερά επικίνδυνη!) Παρήλασαν σε μια πορεία που οδηγούσε -παράλληλα προς το θαλάσσιο μέτωπο- στον ναό του πολιούχου. (Ας όψεται η πολεοδομική συγκρότηση που άφησε χώρο γύρω από το ναό, αλλιώς ο δεύτερος συμβολισμός θα ‘ταν επικινδυνότερος του πρώτου!)
Τα παιδιά μας παρήλασαν επ’ ευκαιρία (να κι η δοτική! Άλλο επικίνδυνο ολίσθημα) της Εθνικής Επετείου. Με βήμα στρωτό αλλά κι ανεπιτήδευτο.  Μακριά από το ολόσωστο, πλήρως συντονισμένο βήμα που παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις και πρακτικές, αλλά με λεβεντιά, με δροσιά και με αίσθηση καθήκοντος μαζί.

Χρόνια πολλά και οικογενειακή ευτυχία

Το Προσωπικό της Μ.Φ.Η. «Η ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» που είχε σήμερα υπηρεσία μου έστειλε -στην Κύπρο όπου ευρίσκομαι αυτές τις ημέρες- αυτές τις φωτογραφίες. Σήμερα εόρταζε για μια ακόμα φορά ο Ναός μας χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων λόγω των μέτρων του covid-19. Σήμερα έκλεισαν 24 χρόνια από τα εγκαίνια του Ναού. Έτσι το προσωπικό πήγε μόνο του να εναποθέσει τις προσευχές του στην Παναγία μας.

 Η προσευχή  μας στον Θεό, για την υγεία μας, την υγεία του διπλανού μας, την υγεία του κάθε τρόφιμου ως μοναδική προσωπικότητα είναι θερμή και καθημερινή. Η περίοδος αυτή του κορωνοϊού, δεν συνταυτίζεται μονοδιάστατα με ένα φαινόμενο μείζονος υγειονομικού κινδύνου, αλλά πολύ περισσότερο με μία κρίση, κοινωνική και βαθιά ηθική.

Έχω ξεχάσει ποια ήταν η  τελευταία φορά που ο οποιοσδήποτε με ρώτησε με απτό ή έστω με όψιμο ενδιαφέρον αν είμαι καλά. Η πρώτη ερώτηση  εστιάζει πάντοτε στα δεδομένα της διακονίας που μου έχει ανατεθεί, είναι σύντομη, κοφτή, και απαρτίζεται από τρεις βασικές λέξεις που ως επί τω πλείστων ξεχειλίζουν από φόβο και οίκτο:  «Είχατε κανένα κρούσμα;» νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και σε σας.

Έγχρωμες φωτογραφίες από τον πόλεμο του 40


 Συνήθως ξεχνάμε ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα.

Αυτό είναι το μότο του Χρήστου Καπλάνη, του σπουδαίου γραφίστα-εικαστικού που δίνει χρώμα στο ασπρόμαυρο παρελθόν. Έχει ξοδέψει περισσότερες από 3.000 ώρες σε σκοτεινό θάλαμο και έχει επιχρωματίσει εκατοντάδες φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, κάποιες από τις οποίες τραβήχτηκαν την εποχή του πολέμου του 40. 

1 Μαρτίου 1941. Ο Μπενίτο Μουσολίνι με ομάδα αξιωματικών στο παρατηρητήριο του 26ου Σώματος στο Monte Marte της Αλβανίας κοιτάζει από ένα τηλεσκόπιο.

Επιθεώρηση Ιταλικού τεθωρακισμένου, Αλβανικό Μέτωπο 1940-41. 

Έφιπποι στρατιώτες. σε χιονισμένο τοπίο. Αλβανία, 1940 

Επιστράτευση