Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ως πρωτείον ευθύνης, διακονίας, συντονισμού και αληθείας - Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος


Είναι η κοινή πίστις και παράδοσις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε πάντοτε η κιβωτός, αλλά και η ουσιώδης εστία κάθε Ορθόδοξης τοπικής Εκκλησίας. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» διεφύλαξε δια μέσου των αιώνων αλώβητον την «άπαξ παραδοθείσαν πίστιν» και απέβη φύλαξ αυτής, και πρόμαχος άχρι του νυν, διότι η μοναδική δύναμις του Φαναρίου είναι ο καθοδηγητικός και ποιμαντικός λόγος του, ο πάντοτε όμως εμβαπτισμένος εις την Αγία Γραφή και την Ιεροκανονική Παράδοσιν και ο οποίος πάντοτε εκφράζεται με νέες μεθόδους και εφαρμόζεται με σύγχρονες πρακτικές. Εκεί στην πόλη του Κωνσταντίνου και δη στο ταπεινό και περίκλειστο Φανάρι, όπου τ’ αγιάζι του Κερατίου αποτυπώνει και διαζωγραφεί πάνω στα τείχη την υπερχιλιετή παρουσία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοψίζει και εκφράζει πάντοτε με νηφαλιότητα την αμερόληπτη ορθόδοξη στάση για τα του κόσμου πράγματα, ισορροπώντας μεταξύ της εμπειρίας του παρελθόντος και των προσδοκιών του μέλλοντος. Έτσι ο λόγος του Φαναρίου – προφητικώ τω τρόπω - μπορεί να είναι κατά βάσιν θεολογικός αλλά εν ταυτώ αποδεικνύεται ζωντανός και δυναμικός εκπέμποντας μηνύματα προς την Οικουμένην όλην, χριστιανούς και μη, όπου δε απαιτείται γίνεται καταγγελτικός, παρηγορητικός και συγχρόνως ελπιδοφόρος, ως αρμόζει μεταξύ Μητρός Εκκλησίας και θυγατέρων Εκκλησιών, ως πρέπει μεταξύ Πατρός και τέκνων, ενός εύσπλαγχνου Πατέρα ο οποίος ξέρει να συγχωρεί αλλά και να εκφράζει αυτήν την συγχωρητικότητά του, ακόμη και στον άσωτο υιό, αρκεί ο υιός, να επιθυμεί την επιστροφήν του.

Εκκλησιαστικά αναστήματα εκτάκτου ακτινοβολίας - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


Εις τον Καθεδρικόν της Καλαμάτας Ναόν ευρισκόμενοι, πρέπον θεωρούμεν να μνημονεύσωμεν τιμητικώς των σεβασμίων ονομάτων τριών εντεύθεν νεωτέρων εκκλησιαστικών αναστημάτων εκτάκτου ακτινοβολίας. Των μακαριστών Αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, πρωτοπόρου Ιεραποστόλου και φωτιστού της Ουγκάντας, Ιωήλ Γιαννακοπούλου, σοφού εκκλησιαστικού διδασκάλου και συγγραφέως, και Επιφανίου Θεοδωροπούλου, σοφού διδασκάλου και χαρισματικού πνευματικού πατρός. Ως αστέρες διάττοντες ελάμπρυναν σύντρεις τον εκκλησιαστικόν ορίζοντα του παρελθόντος εικοστού αιώνος. Είμεθα βέβαιοι ότι αι μακάριαι ψυχαί των αγάλλονται μαζί μας απόψε και εύχονται υπέρ ημών!
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Η ένοχη σιωπή - Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

Επιτρέψτε μου παρακαλώ σήμερα μία δημόσια εξομολόγηση - αν και θα μπορούσα να πω πως όλα τα κείμενα που υπογράφω είναι άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερα εξομολογητικά.
Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου είχα γράψει για μία ανεπίτρεπτη σιωπή των ιθυνόντων. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που σιωπά και παρακολουθεί από μακριά. Η ηχηρή ουδετερότητα κάποιων -πολλών- καλοβολεμένων είναι αρκετά ενοχλητική. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους που λένε “ναι” σε όλα, για να τα πηγαίνουν καλά με όλους και να περνάνε καλά.
Δεν γνωρίζω, αλήθεια, πόσο καλοί μπορεί να είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όταν μάλιστα έχουν και υπεύθυνες θέσεις και δε θέλουν να τα χαλάσουν με κανέναν. Να μην έχεις άποψη για τίποτε, να σιωπάς συνεχώς, να συμφωνείς και όταν δεν συμφωνείς, μόνο και μόνο για να περνάς καλά, είναι άνανδρο και ανέντιμο. Ακόμη και όταν προσκαλούνται για να μιλήσουν και κοιτούν πώς να περάσει η ώρα για να μη μιλήσουν είναι τραγικό. Άνθρωποι υπεύθυνοι για να παρουσιάζονται καλοντυμένοι σε πανηγύρια, εορτές και τελετές, χρόνια τώρα, δίχως καμία αναφορά στην κατηφόρα του τόπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δια την Θεολογική Σχολή Χάλκης


Βλέπομεν παραλλήλως μίαν Θεολογικήν Σχολήν εις την Μονήν της Αγίας Τριάδος, επί του λόφου της Ελπίδος εις την Χάλκην, η οποία, εις τα 127 έτη της λειτουργίας της, έδωκε στρατειάν όλην λαμπρών Πατριαρχών, Ιεραρχών, Ιερέων και Θεολόγων, οι οποίοι εστελέχωσαν όχι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά και άλλα Πατριαρχεία και Αυτοκεφάλους Εκκλησίας. Βεβαίως, κατά τας τέσσαρας τελευταίας δεκαετίας ευρίσκεται, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου, καταδικασμένη εις αθέλητον ύπνον, αλλ’ έχομεν ελπίδας ότι συντόμως και πάλιν θα ανοίξη τας πύλας της δια να υποδεχθή νέους ευέλπιδας της Εκκλησίας και υποψηφίους εργάτας του Ευαγγελίου. Το ποτήριον της Θεολογικής μας Σχολής έχει, κατά το δη λεγόμενον, «ξεχειλίσει»! Προσευχόμεθα όπως η Αγία Τριας, δια των ευχών των Τριών Ιεραρχών, κάμη το πολυπόθητον θαύμα, ώστε όλοι να χαρώμεν «χαράν μεγάλην σφόδρα» επί τη επαναλειτουργία της σεβασμίας Σχολής!
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Εις εαυτόν δε ελθών» - Στάχυς


«Εις εαυτόν δε ελθών»

Χαράματα την άφησες την πατρική εστία,
το σχέδιο σου έτοιμο, κανείς δεν σε κρατούσε.
Κοφτές κινήσεις, βιαστικές, το βλέμμα αγριεμένο,
τα μάτια σου μαρτύραγαν την βία στη φυγή σου.

Στα πλούτη του Πατέρα σου μερίδιο ζητούσες,
ήθελες το άγνωστο μ’ αυτά να κατακτήσεις.
Του κόσμου την απόλαυση μονάχα νοσταλγούσες,
νόμιζες ελεύθερος για πάντα πως θα ζούσες.

Γοργά απομακρύνθηκες χωρίς να πεις κουβέντα
τα μάτια Του δεν πρόλαβες κλαμένα ν’ αντικρίσεις.
Tο βλέμμα Του για μια στιγμή μονάχα αν κοιτούσες,
στα πόδια Του θα έπεφτες, συγγνώμη να ζητούσες.

Βραδιά αφέγγαρη ξεκίνησες του γυρισμού το δρόμο,
τα μάτια Του δεν μπόρεσες ευθέως να κοιτάξεις.
Βαθύ σκοτάδι γύρω σου, μα συ δεν ήσουν μόνος∙
από ψηλά σε φώτιζε η Αγάπη του Πατέρα.

Στάχυς

Η Κυριακή του Ασώτου


Η παραβολή του «Άσωτου Υιού» ομιλεί για ένα πλούσιο νέο ο όποιος άσωτα κατασπατάλησε την περιουσία του σε χώρα μακρινή και στο τέλος κατάντησε να βόσκει χοίρους. Τότε μετανόησε και επέστρεψε στον πατέρα του, που τον δέχθηκε με άπειρη αγάπη και στοργή.
Η παραβολή είναι ανεξάντλητη σε νοήματα, αφού, όπως λέγεται, ολόκληρο το έργο της Θείας Οικονομίας ευρίσκεται μέσα σ' αυτή. Το βαθύτερο νόημα της παραβολής είναι τετραπλό:
α. Η απελπιστική κατάσταση στην οποία φθάνει ο αμαρτωλός.
β. Η ανάγκη μετανοίας και τα σωτήρια αποτελέσματα της.
γ. Το μέγεθος της θείας Ευσπλαχνίας στην οποία μπορούν να στηρίζονται και οι πλέον αμαρτωλοί, ώστε να μη φθάνουν ποτέ στην απελπισία. Κανένα αμάρτημα, όσο μεγάλο κι αν θεωρείται, δεν μπορεί να υπερνικήσει τη φιλάνθρωπη γνώμη του Θεού και
δ. Η αποφυγή του αισθήματος της αυτάρκειας του δικαιωμένου, όπως θεωρούσε τον εαυτό του ο πρεσβύτερος υιός.
Εάν λοιπόν συναισθανθούμε την πραγματική πνευματική μας κατάσταση και με ειλικρίνεια ομολογήσουμε τα λάθη μας και την κατασπατάληση των ταλάντων πού μας χάρισε ο Θεός, θα καταλάβουμε ότι αυτή την Κυριακή όλοι μας εορτάζουμε και όλοι, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε άσωτοι υιοί, απομακρυνθέντες από τον «Οίκον του Ουρανίου Πατρός μας» .

Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σου


Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σου μη εγκαταλίπης με, μηδέ αχρείον δείξης της βασιλείας σου· ο εχθρός ο παμπόνηρος εγύμνωσέ με, και ήρε μου τον πλούτον· της ψυχής τα χαρίσματα ασώτως διεσκόρπισα, αναστάς ουν, επιστρέψας προς σε εκβοώ· Ποίησόν με ως ένα των μισθίων σου, ο δι' εμέ εν Σταυρώ τας αχράντους σου χείρας απλώσας, ίνα του δεινού θηρός αφαρπάσης με, και την πρώτην καταστολήν επενδύσης με, ως μόνος πολυέλεος.

Η διάθεση της αγάπη - Άγιος Μάξιμος Ομολογητής


Η διάθεση της αγάπης δεν φανερώνεται μόνο με την παροχή χρημάτων, αλλά πολύ περισσότερο με τη μετάδοση πνευματικού λόγου και με τη σωματική διακονία.

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής

«ναι Κύριε, συ οίδας ότι φιλώ σε» - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας


Μέσα στην καρδιά μας θέλουμε ν’ αποκτήσουμε μια μικρή παρθενική γωνιά. Μια γωνιά άβατο , που δεν θα μπορούν να την πατήσουν οι βάρβαροι της ζωής : η επιθυμία , η βιασύνη και ο θόρυβος. Μόνο εμείς κι’ Εσύ Κύριε θα μπαίνουμε στα Άγια των Αγίων της υπάρξεώς μας.
Πόση γαλήνη , πόση δύναμη θα παίρνουμε κάθε φορά που θα μπαίνουμε μαζί σου σ’ αυτό το ιερό βήμα , Θεέ μου! Θα σε ακούμε να μας μιλάς ήσυχα και απαλά , όπως μιλούσες στην ακρογιαλιά της Γεννησαρέτ. Κι’ εμείς θα σου μιλάμε ταπεινά επαναλαμβάνοντας μύριες φορές την επωδό της ζωής μας : «ναι Κύριε, συ οίδας ότι φιλώ σε» ( Ιωάν. 21, 15).
πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας

Ο Παραδοξολόγος





Από: "Η Ζωή του Παιδιού"

Επικίνδυνα νερά του Αρκά

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ψήγματα σοφίας των Τριών Ιεραρχών

«Ως πότε θα είναι παντοδύναμο το χρήμα, η αγχόνη των ψυχών, το αγκίστρι του θανάτου, το δόλωμα της αμαρτίας; Ως πότε θα κυβερνά ο πλούτος, η αιτία των πολέμων για τον οποίο κατασκευάζονται όπλα και ακονίζονται ξίφη;»
Μέγας Βασίλειος

«... φτώχεια και πλούτος εισβάλλουν στην ανθρωπότητα όπως οι αρρώστιες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο νόμος του χριστιανού είναι η ισότητα του Δημιουργού Θεού, δεν είναι ο νόμος του ισχυρού». «Γίνε στο γείτονά σου πιο πολύτιμος με την αγάπη, γίνε στο δυστυχισμένο Θεός με το να μιμείσαι την αγάπη του Θεού· Τον Χριστό να επισκεφθούμε, τον Χριστό να υπηρετήσουμε, τον Χριστό να θρέψουμε, τον Χριστό να ντύσουμε, τον Χριστό να περιμαζέψουμε, τον Χριστό να τιμήσουμε...»
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

«Εσείς δεν χορταίνετε να τρώτε και να δαγκώνετε τους φτωχούς και εγώ δεν θα σταματώ να σας ελέγχω!»
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών. Τους τρεις μεγίστους φωστήρας

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας· τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας· Βασίλειον τον μέγα, και τον θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι· πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν.

Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων Φωστήρων της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν την οικουμένη με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την κτίση με τα άγια νερά της θεογνωσίας, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και παρακαλούν πάντα την Αγία Τριάδα για μας.

Τους Ιεράρχας του Χριστού,


Τους Ιεράρχας του Χριστού, και των Πατέρων κλέος, της Πίστεως τους πύργους, και των Πιστών Διδασκάλους και φύλακας, συνελθόντες ώ φιλέορτοι, ασματικοίς εγκωμίοις, υμνήσωμεν λέγοντες. Χαίροις της Εκκλησίας φωστήρ, Βασίλειε σοφέ, και στύλε απερίτρεπτε. Χαίροις, ο νους ο ουράνιος, Αρχιερεύ μέγιστε, Θεολόγε Γρηγόριε. Χαίροις, ώ Χρυσολόγε πάγχρυσε Ιωάννη, ο τής μετανοίας διαπρύσιος κήρυξ. Αλλ' ώ Πατέρες τρισόλβιοι, μη παυσησθε αεί πρεσβεύειν Χριστώ, υπέρ των πίστει και πόθω τελούντων υμών, την πανίερον, και θείαν πανήγυριν.

Ύμνοι των Τριών Ιεραρχών από τη Βυζαντινή χορωδία της Χ.Φ.Δ.


Ύμνοι των Τριών Ιεραρχών από τη Βυζαντινή χορωδία της Χ.Φ.Δ.

Οι ξένοι τιμούν τους Έλληνες - Ν.εανία.Σ


«Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον τιμά και πάλι. Έτσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα η μετονομασία του δρόμου μπροστά από το σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, από οδό Σαρμ Ελ Σέιχ, σε οδό Κ. Καβάφη.
Τα εγκαίνια αναμένεται να πραγματοποιηθούν από κοινού από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Άντελ Λαμπίμπ, παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (ΕΚΑ) Γιάννη Σιόκα.
Την ίδια ημέρα, θα διαβαστούν έργα του μεγάλου ποιητή, στο σπίτι όπου έζησε, από μαθητές και φοιτητές, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας Μανόλης Μαραγκούλης θα ξεναγήσει τους παρισταμένους στο σπίτι του Καβάφη.
Μάλιστα, για το θέμα συζήτησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας σε συνάντησή του στην Αθήνα με την αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη- Μυτιληναίου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της ΕΚΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Αλεξάνδρειας.

Ταξιδεύοντας στην Αγία Πετρούπολη – Ναός Αναστάσεως





Ταξιδεύοντας στην Αγία Πετρούπολη – Ναός Αναστάσεως

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών


Αγαπητοί μου Εκπαιδευτικοί
Αγαπητά μου Παιδιά
Ζούμε μία εποχή που η εκπαίδευση έχει χάσει τον καλλιτεχνικό της ρόλο˙ να καλλιεργεί δηλαδή τις ψυχές των μαθητών και να αλλάζει τον κόσμο. Είναι περισσότερο γραφειοκρατική και μονοδιάστατη χάνοντας τον απελευθερωτικό της ρόλο1. Δεν είναι παράξενο επομένως που η εορτή των Τριών Ιεραρχών , ως εορτή της Παιδείας, αντιμετωπίζεται από μερικούς, με αδιαφορία. Μία αργία, που κομίζει μία ακατανόητη εορτή.
Είναι τόσο ακατανόητη, όσο ακατανόητη μοιάζει να είναι η σχέση της Παιδείας με την Κοινωνία. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αντιληπτό, ιδιαίτερα σήμερα, ότι μία άδικη και απρόσωπη κοινωνία δεν μπορεί να έχει παιδεία, αλλά να γεννά ένα άδικο, απρόσωπο και πολλές φορές απάνθρωπο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στάθηκαν στον άνθρωπο και τα έργα του. Καταδίκασαν την ανισότητα και τη βιαιότητα της εξουσίας των ισχυρών για να δείξουν ότι μόνο ένας άνθρωπος που καλλιεργείται με αρετές και τα αγαθά του πολιτισμού μπορεί να αλλάξει την ασχήμια των κοινωνιών.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ - Του Γιώργου Μάλφα


Κείμενο ομιλίας για τους Τρεις Ιεράρχες στους μαθητές του
11ου Λυκείου Πατρών.
ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Του Γιώργου Μάλφα

Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος: τρεις φωτεινές προσωπικότητες ανταμώνουν στον κοινό τόπο της αγιότητας.
Γίνονται θέματα σχολικών εργασιών στο μάθημα των θρησκευτικών, αντικείμενο κηρυγμάτων απ’ τον άμβωνα, άλλοθι βολικής αργίας στις 30 του Γενάρη…
Συμπιέζεται η αγιότητα να χωρέσει σε βιβλία και ομιλίες, σε αργίες και επετείους και πάντα μας διαφεύγει.
Τους «Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων» τιμά ράθυμα και υποκριτικά η δημόσια εκπαίδευση, σε μια συγκυρία φέτος άκρως συγκρουσιακή. Η δωρεάν δημόσια παιδεία που ποτέ δεν ήταν δωρεάν και σε λίγο δεν θα ’ναι δημόσια στο μάτι του κυκλώνα.
Ποιος, αλήθεια, γιορτάζει και γιατί σήμερα; Αξίζει να απαντηθεί αυτή η διερώτηση.
Αποτολμώ μια κρίση, αποδέχομαι την κριτική: Νομίζω πως χάσκει μετέωρη μπροστά στην απαξίωση του σχολείου η επίκληση της προστασίας των Τριών Ιεραρχών.
Ποιο όραμα παιδείας και ποια πρόταση ζωής εμπνέει το μαθητή, το δάσκαλο και το γονιό; Ποιο πρότυπο ανθρώπου διαπλάθουμε στην Ελλάδα σήμερα; Τι σχέση μπορεί να έχει η άσκηση στην αλήθεια της ζωής που μας υπέδειξαν με τη ζωή τους οι τιμώμενοι Ιεράρχες, με την καθημερινότητα του σχολείου που βιώνουμε;
Από την αγωγή στην παιδεία και την εκπαίδευση, από την εκπαίδευση στην εξειδίκευση και από κει στην απασχόληση. Φαύλος ο κύκλος, ανακυκλώνει αδιάκοπα τη ζωή σαν επιβίωση.
Αγαπημένε μου μαθητή, αγαπημένη μου μαθήτρια

Στην Χριστιανική Στέγη η κ. Αφροδίτη Ραγιά


Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 6.30 µ.µ. στην αίθουσα οµιλιών της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, Παντανάσσης 61, θα πραγµατοποιηθεί εόρτια σύναξη αφιερωµένη στη Μητέρα.
Μετά την απόδοση επίκαιρων εκκλησιαστικών ύµνων θα οµιλήσει η Κυρία Αφροδίτη Ραγιά, καθηγήτρια Νοσηλευτικής Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε θέµα:
" Αφιέρωµα στη Μητέρα"

Εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων "Ελληνική Αναγέννηση"


Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 7.00 μ.μ., εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων,
θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των εκπαιδευτηρίων Ελληνική Αναγγένηση (Γηροκομείου 61 Πάτρα) εκδήλωση με θέμα:

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος:
"Ο Οικουμενικός Διδάσκαλος
και παιδαγωγός μας"

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

NA ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος


Θυμάμαι μια προσωπική εμπειρία, σε μια απόμερη περιοχή της δυτικής Κένυας. Φθάσαμε νύχτα στο σπίτι που πενθούσε. Το μικρό κοριτσάκι, χτυπημένο θανάσιμα απ΄ την ελονοσία, ήταν ξαπλωμένο σ΄ ένα μεγάλο κρεβάτι, σαν να κοιμόταν γαλήνια. "Ήταν τόσο καλό παιδί. Πρώτο με χαιρετούσε", ψιθύριζε αμήχανα ο συντετριμμένος πατέρας. Διαβάσαμε μια σύντομη νεκρώσιμη προσευχή κι είπα λίγα λόγια παρηγορητικά..
Μόνος στο δωμάτιο του σχολικού ξενώνα που μας φιλοξενούσε, στο φως της λάμπας πετρελαίου, μέσα στους ήχους της βροχής, όπως αυτή έπεφτε στα μπανανόφυλλα και τις τσίγκινες στέγες, αναπολούσα τη μέρα που πέρασε. Μακριά, μέσα στη νύχτα, ηχούσε το τύμπανο. Ήταν από το σπίτι που πενθούσε. Στην κόπωσή μου αναρωτήθηκα. Γιατί βρισκόμαστε εδώ;

Η Εκκλησία είναι η πραγμάτωση της ελπίδος - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος


Μὲ ποιὸ τρόπο, λοιπόν, μπορεῖ νὰ βλέπει ἡ Ἐκκλησία τὸ ζήτημα τοῦ περιβάλλοντος ἢ τῆς παιδείας, ἢ τῆς εἰρήνης, καὶ τὰ τόσα ἄλλα προβλήματα ποὺ ἀπασχολοῦν τὸν ἄνθρωπο; Ἀσφαλῶς ὄχι σὰν ἕνας φορέας, ὄχι σὰν μιὰ πολυάριθμη καὶ ἰσχυρὴ ὀργάνωση. Διότι δὲν εἶναι τίποτε ἀπὸ αὐτά. Γιὰ νὰ μιλήσω κι ἐγὼ μὲ τὸν πάντοτε ἐπίκαιρο τρόπο τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ πραγμάτωση τῆς ἐλπίδος, τὸ γεγονὸς τῆς σωτηρίας, ἡ καταφυγὴ τοῦ παρόντος στὸ αἰώνιο.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Συνάντηση Πατριάρχη Θεοφίλου με Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο είχε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας θα είναι πάντοτε αρωγός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο «ενίοτε περνάει δοκιμασίες, φέρει Σταυρό, όμως προσβλέπουμε στην Ανάσταση».

Ο κ. Θεόφιλος δήλωσε προς τον Αρχιεπίσκοπο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι «τροφός» όλων των Πατριαρχείων. Επίσης δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί σχολείο στη Γάζα.

Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών ο π. Βασίλειος Θερμός


Το προσεχές
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 Εορτή των Τριών Ιεραρχών στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών θα ομιλήσει ο π. Βασίλειος Θερμός με θέμα «Η Εκκλησία μέσα σε ένα μετανεωτερικό Κόσμο» Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Στον πανηγυρίζοντα Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών


Στον πανηγυρίζοντα
Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό
των Τριών Ιεραρχών
θα τελεστούν:
Την Παρασκευή 29/1/2010
· Μέγας Εσπερινός μετʼ αρτοκλασίας (έναρξη 6.00 μμ)
Τo Σάββατο 30/1/2010
· Πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία θα ιερουργήσει και θα κηρύξει τον Θειο λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός
(έναρξη όρθρου 7.30 πμ - πέρας Θ. Λειτουργίας 10.15 πμ)

Στην Χριστιανική Εστία Πατρών ο κ. Γεώργιος Ψαλτάκης


Στην Χριστιανική Εστία Πατρών
(Μιαούλη 57)
την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
και ώρα 6:30 μ.μ.
θα ομιλήσει
κ. Γεώργιος Ψαλτάκης
Θεολόγος – Συγγραφέας
με θέμα:
"Η Ευσπλαχνία του Θεού".

Αγρυπνία στον Ναό της Ευαγγελιστρίας επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.


Την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2009
στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Πατρών
θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία
επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.
Έναρξη: 8:30 μ.μ.
Λήξη 1:00 π.μ.

Στον Μέγα Βασίλειο Πατρών ο κ. Ηλίας Σκόνδρας


Στον Μέγα Βασίλειο Πατρών
(Σύρου 10 - Λάγγουρας)
την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
και ώρα 5:00 μ.μ.
θα ομιλήσει
κ. Ηλίας Σκόνδρας
Φιλόλογος - Συγγραφέας
με θέμα:
"Η προσφορά των τριών Ιεραρχών".

Μείνατε σταθεροί στην πίστη - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος


«Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος


Πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος

Ψευδώνυμο - Αλεξανδρεύς

Ψευδώνυμο

Μ΄ αρέσει το «Δημάς»,
απ’ όλα τα ευσεβή ονόματα της Βίβλου
αυτό εκράτησα μάσκα να το φορώ όταν σας γράφω.
Συχνά το συλλογιέμαι
η ταύτισις αυτή τι τάχα να σημαίνει;
Είναι που νιώθω και κοντά και μακριά από έναν Παύλο;
ή μήπως είναι μόνο το γλυκό παράπονο του στίχου:
«Δημάς με εγκατέλειπε τον νυν αιώνα αγαπήσας»
Η επιθυμία του Επιθυμητού τις συλλαβές με γοητεία ντύνει!

Αλεξανδρεύς


Η αγάπη, δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους - Άγιος Μάξιμος Ομολογητής


Όποιος έχει την τέλεια αγάπη, δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. Ξέρει πως όλοι μας έχουμε την ίδια ανθρώπινη φύση, και γι’ αυτό ανεξαίρετα τους αγαπάει όλους το ίδιο. Τους εναρέτους τους αγαπάει ως φίλους, ενώ τους κακούς τους αγαπάει ως εχθρούς και τους ευεργετεί και μακροθυμεί και υπομένει, αν τον βλάψουν, χωρίς να υπολογίζει καθόλου το κακό που του γίνεται. Αντίθετα, αν το καλέσει η περίσταση, πάσχει για χάρη τους, για να τους κάνει κι αυτούς φίλους, αν είναι δυνατόν. Κι αν αυτό δεν το κατορθώσει, δεν αλλάζει τη διάθεσή του, αλλά συνεχίζει να τους αγαπάει όλους εξίσου.
Άγιος Μάξιμος Ομολογητής

Ευτυχισμένες και δυστυχισμένη οικογένεια - Λέων Τολστόι



Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους.
Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο.

Λέων Τολστόι

Παρελθόν , μέλλον - Χένρι Λουίς Μένκεν



Μπροστά στο παρελθόν
να υποκλίσεις το κεφάλι σου,

μπροστά στο μέλλον
να σηκώσεις τα μανίκια σου.


Χένρι Λουίς Μένκεν

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε τον «οικουμενικό» χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχθηκε τον «οικουμενικό» χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, με την έγκριση, το απόγευμα της Τετάρτης, ψηφίσματος της Επιτροπής των Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με τροπολογίες που εγκρίθηκαν και που είχαν υποβληθεί κυρίως με την πρωτοβουλία Βουλγάρων βουλευτών, αναγνωρίσθηκε το νομικό πρόσωπο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η δε έκφραση «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο», αντικατεστάθη με την έκφραση «Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο».
Σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης, οι βουλευτές ζητούν την επαναλειτουργία της και την αναγνώρισή της ως παράρτημα της θεολογικής σχολής του Γαλατά Σαράϊ.
Με τροπολογία που απορρίφθηκε είχε ζητηθεί να μετονομασθεί η «Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» σε «Ανώτατο θεολογικό Ινστιτούτο ανήκον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Οι βουλευτές ζητούν επίσης να ξεκαθαρισθεί πλήρως το θέμα των ιδιοκτησιών που ανήκαν στα θρησκευτικά ιδρύματα και τα οποία κατασχέθηκαν το 1974.
Επίσης, να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πήρε η ΚΣΣΕ το 2008 για την Ίμβρο και την Τένεδο, με στόχο τη διατήρηση του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα των δύο νήσων, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σύμβολο της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙ - Νικηφόρος Βρεττάκος


ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙ

Τ'όνομά σου : ψωμί στο τραπέζι
Τ'όνομά σου : νερό στην πηγή.
Τ'όνομά σου : αγιόκλημα αναρριχώμενων άστρων.
Τ'όνομά σου : παράθυρο ανοιγμένο τη νύχτα στην πρώτη του Μάη.
Τ'όνομά σου : ρινίσματα ήλιου
Τ'όνομά σου : στροφή από φλάουτο τη νύχτα.
Τ'όνομά σου : στα χείλη των αγγέλων τριαντάφυλλο.
Τ'όνομά σου : κουδούνισμα αλόγων που σέρνουν την 'Aνοιξη πίσω τους
Τ'όνομά σου : βροχούλα στου σπορέα το μέτωπο
Τ'όνομά σου : περίσσευμα στου βοσκού την καλύβα
Τ'όνομά σου : τοπίο χωρισμένο με χρώματα
Τ'όνομά σου : δυο δρυς που το ουράνιο τόξο στηρίζει τις άκρες του.
Τ'όνομά σου : ένας ψίθυρος απ' αστέρι σε αστέρι
Τ'όνομά σου : ομιλία δύο ρυακιών μεταξύ τους
Τ'όνομά σου : μονόλογος ενός πεύκου στο Σούνιο
Τ'όνομά σου : ένα ελάφι βουτηγμένο ως το γόνατο σε μιαν άμπωτη ήλιου.
Τ'όνομά σου : ροδόφυλλο σ' ενός βρέφους το το μάγουλο
Τ'όνομά σου : πεντάγραμμο στις κεραίες των γρύλλων
Τ'όνομά σου : ο Ηνίοχος στην άμαξα του ήλιου.
Τ'όνομά σου : πορεία πέντε κύκνων που σέρνουν την πούλια στα μεσούρανα
Τ'όνομά σου : Ειρήνη στα κλωνάρια του δάσους.
Τ'όνομά σου : Ειρήνη στους δρόμους των πόλεων
Τ'όνομά σου : Ειρήνη στις ρότες των πλοίων
Τ'όνομά σου : ένας άρτος, βαλμένος στην άκρη της γης που περίσσεψε
Τ'όνομά σου : αέτωμα περιστεριών στον ορίζοντα.
Τ'όνομά σου : αλληλούια πάνω στο Έβερεστ
Νικηφόρος Βρεττάκος
Από το έργο του «Ο χρόνος και το Ποτάμι» και γράφτηκε το 1957.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ανακατωσούρα των λογισμών - Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος



«Για να σταματήσεις τη συνεχή ανακατωσούρα των λογισμών σου, πρέπει να δέσεις το νου σου με μία σκέψη, ή καλύτερα με τη σκέψη του Ενός»


Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Μεγαλοφυΐα και καλοσύνη - Βικτόρ Ουγκώ


Σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπροστά στο οποίο πρέπει να υποκλινόμαστε, είναι η μεγαλοφυΐα, και ένα πράγμα μπροστά στο οποίο πρέπει να πέφτουμε στα γόνατα, είναι η καλοσύνη.

Ουγκώ, Βικτόρ Μαρί

Έτη πολλά, ευφρόσυνα, ευλογημένα….


Σεβασμιώτατε
Μητροπολίτα

Πατρών
κ. Χρυσόστομε


Έτη πολλά,
ευφρόσυνα, ευλογημένα….


" Κύριος ο Θεός
κραταιούτω Σου
τον βραχίονα

και φωτιζέτω Σου
τον νουν

και την καρδίαν."

Ζεστά χαρούμενα χαμόγελα από το χιονισμένο Μέτσοβο





Ζεστά χαρούμενα χαμόγελα από το χιονισμένο Μέτσοβο

Ταξιδεύοντας στο Μέτσοβο






Ταξιδεύοντας στο Μέτσοβο