Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

«ΣΥ ΤΙΣ ΕΙ Ο ΚΡΙΝΩΝ ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ ΙΚΕΤΗΝ» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

«ΣΥ  ΤΙΣ  ΕΙ  Ο  ΚΡΙΝΩΝ  ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ  ΙΚΕΤΗΝ»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

   24 Φεβρουαρίου 1957- Καπνικαρέας Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός - Πρωτόλεια Άσκηση στην Ομιλητική, απαρχή και επέκταση. Καθηγητής Έδρας ο αείμνηστος Π.Ν.Τρεμπέλας, ο πολύς.

      Δεν θα ήταν, αδελφοί μου, υπερβολή να πει κανείς ότι σπάνια θα βρεθεί ανθρώπινη γλώσσα που να μην ασχολείται με το τι έκανε ή κάνει στη ζωή του ο Α ή ο Β, που να μην κρίνει, επικρίνει, κατακρίνει την κάθε του πράξη, συχνά μάλιστα σκληρά και άσπλαχνα. Κάτι, παραπλήσιο, λοιπόν, έπιασε φαίνεται και να συμβαίνει και πρόβλημα να δημιουργεί στην εκκλησιαστική κοινότητα της Ρώμης. Όταν μερικοί χριστιανοί με εβραϊκές καταβολές, και συνείδηση μάλλον περιδεή, φοβική, «οι ασθενείς τη πίστει», ακολουθώντας ό,τι συνήθιζαν παλιά, απέφευγαν να τρώνε ορισμένα φαγητά. Πράγμα από μια άποψη ανεκτό, αν μη και σεβαστό. Θέλησαν όμως να επιβάλουν σε όλους τους χριστιανούς αυτό, αλλά αντιστάθηκαν ιδιαίτερα όσοι χριστιανοί δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των φαγητών, «οι δυνατοί τη πίστει».

     Τότε, «οι ασθενείς τη πίστει», άρχισαν να τους κατηγορούν, να τους κρίνουν, επικρίνουν, κατακρίνουν. Καταλαβαίνει καθένας πως έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτό, να σταματήσει αυτή η άδικη κρίση, επίκριση, κατάκριση των μεν προς τους δε. Ο Απόστολος Παύλος λοιπόν δεν αργεί, πιάνει και απευθύνει σ’ αυτούς, και μέσω αυτών σε όλους τους χριστιανούς την ανωτέρω αδυσώπητη ερώτηση.

ΧΑΙΡΕΤΑΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ; π. Δημητρίου Μπόκου

ΧΑΙΡΕΤΑΣ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;

π. Δημητρίου Μπόκου

«Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε»

Ο δεκαεννιάχρονος βρετανός τουρίστας Λέβισον Γουντ, οπαδός των ακραίων αθλημάτων (extreme sports), φιλοδοξώντας να διασχίσει πεζός τις άγνωστες και άγριες περιοχές των Ιμαλαΐων, βρέθηκε, λόγω των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή, εγκλωβισμένος στα αφιλόξενα μέρη του Νεπάλ. Αλλά τον βοήθησε ο Μπίνοντ, ένας συνομήλικός του ντόπιος νεαρός που βρέθηκε μπροστά του. Τον έκρυψε για βδομάδες στο σπίτι του και τον φυγάδευσε με ασφάλεια. Οι δυο νέοι συνδέθηκαν με φιλία.
Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο βρετανός ξαναβρέθηκε στα μέρη εκείνα, επαναλαμβάνοντας την προσπάθειά του να διασχίσει με τα πόδια κατά μήκος τα Ιμαλάια, μια απόσταση 2.735 χιλιομέτρων (ή 4.000.000 βημάτων) από το Αφγανιστάν δυτικά μέχρι το βασίλειο του Μπουτάν ανατολικά, μέσα από πανέμορφες περιοχές, αλλά και άκρως επικίνδυνες, λόγω των υψηλών φυσικών δυσκολιών και της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ των εγχώριων φυλών. Το όλο εγχείρημα αποτυπώθηκε σε πέντε ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Walking the Himalayas” (Περπατώντας τα Ιμαλάια).

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μια καινούργια ανακάλυψη της παραδόσεώς μας και της δυνατής βεβαιότητος που προσφέρει

Τον γνώρισα πρώτα από τα βιβλία του και κατόπιν τον συνάντησα στην Κύπρο αρκετές φορές και μια μόνον φορά στο Άγιον Όρος . Αλληλογραφούσαμε. Ήταν πολύ ευγενικός και άνθρωπος όντως σοφός και διακριτικός κατά Θεόν. Ήταν ο Μωυσής Αγιορείτης, ανήρ ανδρείος. Παρά τις δοκιμασίες από μικράν ηλικίαν αγωνίστηκε και ζώντας συχνά μες τον καθημερνό πόνο μας δίδασκέ χωρίς τηλεβόες και επιβολές

΄΄ Μπορεί ο κάθε άνθρωπος, αν αγωνιστεί και θέλει πραγματικά, να απορρίψει από τη ζωή του άμεσα ό,τι δεν του δίνει αληθινή αισιοδοξία, χαρά και ευχαρίστηση. Έτσι ο άνθρωπος θα έχει ηρεμία, ησυχία και γαλήνη. Η συνείδησή του θα είναι αναπαυμένη, η ζωή του ατάραχη, ακόμη και ο ύπνος του γλυκός. Ο ποιητής Τ. Έλιοτ λέγει: «Κάνοντας κάτι χρήσιμο, λέγοντας κάτι ορθό, ατενίζοντας κάτι πραγματικά ωραίο, αρκούν για να ομορφύνουν τη ζωή σου». Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Είναι γεγονός πως το κακό, το πονηρό, το αισχρό προκαλεί και δελεάζει, όμως το καλό, το αγαθό, το ιερό και ωραίο είναι που πάντοτε θέλγει πραγματικά και συγκινεί βαθύτατα.΄΄

Να παρακαλούμε πάντα τον Θεό για όλα όσα χρειαζόμαστε - Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

«Να παρακαλούμε πάντα τον Θεό για όλα όσα χρειαζόμαστε χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς να έχουμε μέσα μας το λογισμό ότι δεν ταιριάζει στη Μεγαλοσύνη του Θεού να Τον παρακαλούμε για τις δικές μας καθημερινές ανάγκες. Σαν τα μικρά παιδιά να απλώνουμε πάντα τα χέρια μας προς τον Θεό ζητώντας τα όλα χωρίς να διστάζουμε. Με την εμπιστοσύνη και την ευπιστία που έχουν τα παιδιά, να περιμένουμε την Βοήθειά Του, αν βέβαια αυτό που ζητάμε είναι σύμφωνο με το Θέλημά Του».
Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων (30 Μαρτίου 2023)

Με συγκίνηση αλλά και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας χαιρετίζουμε την αποψινή εορταστική εκδήλωση, που διοργανώνει το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, για τις Εθνικές επετείους, της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955.    

Μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, η Εθνεγερσία του 1821 και ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955-59, αποτελούν αστείρευτες πηγές θάρρους και δύναμης. Τονώνουν το αγωνιστικό φρόνημα και γιγαντώνουν την πίστη στην τελική κατίσχυση του δικαίου, στον θρίαμβο της ηθικής και στην απελευθέρωση του σκλαβωμένου σήμερα τμήματος της νήσου μας.

Η ΕΡΤ θα μεταδώσει, την προσεχή Κυριακή, την Θ. Λειτουργία από τον Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών.

Η ΕΡΤ θα μεταδώσει, την προσεχή Κυριακή, την Θ. Λειτουργία
από τον Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών.
      Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών έχει αφιερώσει την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή την Κυριακή προ των Βαΐων, στους, υπό των Τούρκων, σφαγιασθέντας Πατρινούς κατά το έτος 1821.
      Στους 10.000 και πλέον κατοίκους της πόλεως των Πατρών οι οποίοι εσφάγησαν, εκάηκαν, εξανδραποδίσθηκαν, πήραν της προσφυγιάς τον πικρό δρόμο.
      Μαζί τους και οι Παιδομάρτυρες των Πατρών, Χριστόδουλος και Αναστασία, οι οποίοι τιμώνται μαζί με την πολυάριθμον χορείαν των Νεομαρτύρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τα μαύρα χρόνια τής Τουρκικής σκλαβιάς.
      Η Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ θα μεταδώσει ζωντανά την Θεία Λειτουργία και την Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Πατρέων Ηρώων, από τον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου, Πολιούχου Πατρών.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, και τους Εντιμ. κυρίους Ιωάννη Λέντζα, Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ιωάννη Αργυρόπουλο, Αντιδήμαρχο Δήμου Πύργου, εκπρόσωπο του Δημάρχου αυτού Εντιμ. κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, και Γεώργιο Σαραντόπουλο, στέλεχος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.


Ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, ο οποίος για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Πόλη, ζήτησε και έλαβε την ευχή του Παναγιωτάτου, εκφράζοντας τον σεβασμό του ιδίου και του ποιμνίου του προς την Μητέρα Εκκλησία, και, μαζί με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί την εκκλησιαστική Επαρχία του, και ειδικότερα τον δήμο Πύργου, Έδρα της Μητροπόλεως και Πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, καθώς και τον έτερο μεγάλο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών (31 Μαρτίου)


 Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών.
Ο Άγιος Υπάτιος έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και καταγόταν από την Κιλικία της Μικράς Ασίας. Έγινε επίσκοπος Γαγγρών της Παφλαγονίας και διακρίθηκε για τον ιεραποστολικό του ζήλο και το φιλανθρωπικό του έργο. Η χάρη του Θεού τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας, από το οποίο και ευεργετήθηκε ο ίδιος ο αυτοκράτορας.
Πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. και ανέπτυξε σημαντική αντιαιρετική δράση κατά των αρειανών και των ναυατιανών.

Μνήμη του οσίου Ακακίου του Ομολογητού (31 Mαρτίου)


 Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, καθώς και του Οσίου Ακακίου του Ομολογητού, επισκόπου Μελιτηνής.
Ο Ἀγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Μελιτινής, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ιεραποστολικό του έργο και ο ζήλος του για την εν Χριστώ ζωή, προκάλεσαν το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν άντεχαν τους πνευματοφόρους ανθρώπους. Τον κατήγγειλαν και δεμένο τον οδήγησαν στον Ύπατο Μαρκιανό, ενώπιόν του οποίου ομολόγησε την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μάλιστα είχε το σθένος να αναλύσει στον Ύπατο την όλη θεολογία της Εκκλησίας για τη Θεία Οικονομία, δηλ. τη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, στηλίτευσε και αποδοκίμασε τους θεούς των εθνικών και ξεσκέπασε την πλάνη τους.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΑΣΠΑΣΜΟΣ - π. Δημητρίου Μπόκου

 Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΑΣΠΑΣΜΟΣ

π. Δημητρίου Μπόκου

«Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη
ειπείν τη Θεοτόκω το χαίρε»
Το συγκλονιστικό γεγονός του Ευαγγελισμού, με το οποίο ήρθε στον κόσμο η πανευφρόσυνη είδηση της ενανθρώπησης του Χριστού, αλλά και όσα ακολούθησαν μέχρι να ολοκληρωθεί το θείο σχέδιο της σωτηρίας των ανθρώπων, αποτελούν όλα μαζί το θέμα του Ακαθίστου Ύμνου, των Χαιρετισμών της Παναγίας.
Ο μέγας Αρχάγγελος Γαβριήλ, πρωτοστάτης, δηλαδή αρχιστράτηγος των ουρανίων δυνάμεων, είναι ο πρόθυμος υπηρέτης του ασύλληπτου μυστηρίου της θείας ενσάρκωσης. Πέμπεται στην ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, την πανάχραντη Παναγία, και της αποκαλύπτει την προαιώνια βουλή του Θεού με τα πρωτάκουστα λόγια:
«Χαίρε, Κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά σου.
Ευλογημένη συ εν γυναιξί
και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου,
ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών».
Και όταν η αγνή Παρθένος, μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις, δίνει ελεύθερα και με δικό της θέλημα την ιστορική της συγκατάθεση: «Ιδού η δούλη Κυρίου», αμέσως λαμβάνει χώρα με την επισκίαση του Αγίου Πνεύματος η θεία ενσάρκωση: «Ο Υιός του Θεού Υιός της Παρθένου γίνεται». Και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ βλέποντας «σωματούμενον» τον Κύριό του «εξίσταται».

Πολυτεκνία=ν' αφήνεσαι γενναιώδωρα σε μια συνεχή γιορτή-Ιερ.Κάθισμα Δολών | π.Νεκτάριος| Σοφία Χατζή


 Πολυτεκνία=ν' αφήνεσαι γενναιώδωρα σε μια συνεχή γιορτή-Ιερ.Κάθισμα Δολών | π.Νεκτάριος| Σοφία Χατζή
 
Νέοι πολυτέκνων οικογενειών συζητούν για την όμορφη πλευρά της μεγάλης οικογένειας.
Πολυτεκνία, σημαίνει ν' αφήνεσαι γενναιώδωρα σε μια συνεχή γιορτή.
Συνομιλώντας Ατο αρχονταρίκι του Ιερού Καθίσματος Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δυτικής Μάνης.
 
Προσκυνητές στο μοναστήρι και νέοι πολύτεκνων οικογενειών καταθέτουν το μοίρασμα της χαράς στην οικογένεια.
Το καλύτερο έδαφος για να αναπτυχθεί ένα παιδί.

Η ιστορία πίσω απ᾿ το βιβλίο - ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

π. Γεώργιος Χριστοδούλου

Εκδόσεις «Έαρ»

Ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου, υπεύθυνος Νεότητας στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού μιλά για το βιβλίο του «Το ομορφότερο Πάσχα του Αναστάση»
Ένα βιβλίο που μαθαίνει τον μικρό αναγνώστη:
-          Γιατί δεν κάνουμε σχολείο την Καθαρά Δευτέρα;
-          Τι είναι οι «Χαιρετισμοί»;
-          Γιατί η λειτουργία που γίνεται (αυτή την περίοδο) μεσοβδόμαδα λέγεται «προηγιασμένη»;
-          Τι είναι ο κατανυκτικός εσπερινός;
μαζί με έθιμα αυτής της περιόδου (χαρταετός, κυρα-Σαρακοστή)

Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική) στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

«Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική)»
Λήξη Επιμορφωτικού Προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, διαδικτυακά η λήξη του μοριοδοτούμενου, εξ αποστάσεως Επιμορφωτικού Προγράμματος, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ), στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στο Επιμορφωτικό αυτό Πρόγραμμα, την ευθύνη και το συντονισμό του οποίου είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Ψιλιάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, μετείχαν 30 κληρικοί και 2 λαϊκά στελέχη. Στην ιδιαίτερη θεματολογία του, το σεμινάριο ασχολήθηκε με σύγχρονα θέματα Βιοηθικής, τα οποία απασχολούν ιδιαιτέρως τη σύγχρονη ποιμαντική της Εκκλησίας, αλλά αποτελούν καίρια ζητήματα στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Η Εκκλησία ως βιωματικό γεγονός - Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος

"Η Εκκλησία υφίσταται στον κόσμο από τη στιγμή που ο Θεός εισήλθε στην Ιστορία, όμως δεν είναι κοσμικός θεσμός ούτε «κόσμος». Συνηθίζεται να την ονομάζουμε θεσμό, όρος ο οποίος ποιητική αδεία ευρίσκεται και στην υμνογραφία Της, όμως διαφέρει παντελώς κάθε κοσμικού θεσμού. Εικονίζει τη Βασιλεία του Θεού στον κόσμο, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σχέση του ανθρώπου - προσώπου και της κοινωνίας του με τον Τριαδικό Θεό εθιζομένη και ευτρεπιζομένη οσημέραι στην κοινωνία της Αγάπης των προσώπων της Αγίας Τριάδος σπουδάζουσα την τάξη και τη σχέση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος ώστε να εφαρμοσθή και στον κόσμο η αυτή τάξις και να πληρωθή το αίτημα της Κυριακής προσευχής «…γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανώ και επί της γης…».

Δεν βρίσκουμε άνθρωπο

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥH  31 ΜΑΡΤIΟΥ 2023

* 1ή ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ: ΩΡΑ 3μμ έως 4.30 μμ

* 2ή ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ: ΩΡΑ 7πμ ΕΩΣ 8.45 μμ

Μνήμη του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος (30 Μαρτίου)


 Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννη της Κλίμακος. Η εξέχουσα θέση που κατέχει στην Ορθόδοξη Παράδοση ώθησε τους Αγίους πατέρες μας να ορίσουν ως ημέρα τιμής, πέρα από την 30ή Μαρτίου, και την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, δηλ. την Κυριακή που μάς πέρασε, ώστε, μέσα από τους λόγους και ιδίως μέσα από το παράδειγμά του, να ωφελούνται οι πιστοί και να καθοδηγούνται ορθά στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης είναι περισσότερο γνωστός ως Ιωάννης της Κλίμακος,  λόγω του ότι συνέγραψε το ονομαστό βιβλίο Κλίμαξ, ένα διαμάντι της ασκητικής πατερικής γραμματείας και ταυτόχρονα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ… - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ…
 π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
   Γιατί οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι ο άλλος έχει διαφορετική άποψη από εμάς, διαφορετικές επιλογές, συχνά δεν θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, με αποτέλεσμα να μας κουράζει και μόνο η ιδέα να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε κάτι το καινούργιο ή να αφήσουμε τον άλλον να ακολουθήσει τον δρόμο του, ακόμη κι αν δεν περνά από τον δικό μας; Δεν εννοούμε σε θέματα ανατροφής των παιδιών ή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να αφήσουμε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές να επικρατήσουν στο όνομα της πολυφωνίας και της ανοχής, εάν αυτές απειλούν την ζωή, την ασφάλεια, το ήθος της κοινωνίας, αν δηλαδή εκφράζονται με βία και απανθρωπιά. Από την άλλη, πόσο εύκολο είναι πάντοτε το να ορίσουμε πού ακριβώς έγκειται το όριο μεταξύ δημοκρατικού και μη; Το ίδιο συμβαίνει και στην σχέση γονέων και παιδιών.

Η Εθνοσυνέλευση του Άστρους και το σήμερα - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

 Η Εθνοσυνέλευση του Άστρους και το σήμερα

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται στις 29 Μαρτίου από την έναρξη της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος της Κυνουρίας. Διήρκεσε  21 ημέρες, έως  τις 18 Απριλίου 1823, ημέρα Μεγάλη Τετάρτη. Προφανώς κοινή θέληση των συμμετασχόντων ήταν να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους. Όπως κάθε ιστορικό γεγονός, έτσι και η Β΄ Εθνοσυνέλευση διδάσκει και το σήμερα, έστω και αν οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε σε μερικά θέματα ανεπίδεκτοι μαθήσεως...

          Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου η Επανάσταση ήταν στο ξεκίνημά της και είχαν επιτευχθεί οι πρώτες σημαντικές και στρατηγικής σημασίας νίκες, χάρη κυρίως στον Κολοκοτρώνη. Έτσι η Διακήρυξη και το Σύνταγμα της Επιδαύρου ήσαν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού που είχαν δημιουργήσει αυτές και της κηρύξεως της «Πολιτικής Ύπαρξης και Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους».

Παραχώρηση χρήσης του εν Αθήναις Ι.Ναού Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα

Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου του Πτωχοκομείου μεταξύ της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τιμητικώς στο Μέγαρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Εντιμ. Δημάρχου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.

Εκ μέρους του φιλανθρωπικού σωματείου, στο οποίο ανήκει ο παραχωρούμενος Ι. Ναός Αγ. Νικολάου, με την επωνυμία “Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών – Γηροκομείο-Πτωχοκομείο”, τη σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου Εντιμ. κ. Σπυρίδων Χαμακιώτης.

Ό,τι μου γδέρνει τη ψυχή. - Επίσκοπος Τολιάρας Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Ό,τι μου γδέρνει τη ψυχή.

Ποιός όρισε ότι τα όρια της ψυχής μου είναι τα όρια της γλώσσας μου; Ποιός πιστεύει ότι καθετί που βιώνω μπορώ να το περικυκλώσω με λέξεις, ρήματα, συνδέσμους και λογοτεχνικά σχήματα. Είναι κάποια πράγματα που ξεπερνούν σκέψεις, φαντασία και ψίθυρους. Όπως αυτό. Ένας μικρός που ούρλιαζε κλαίγοντας. Έτρεχε αδικαιολόγητα παράξενα προς τα πάνω μου. Έπιασε το ράσο παραπατώντας και κρεμάστηκε με δύναμη. Ηρέμησε. Χαμογέλασε. Και τότε είδα. Είδα! Εκ γενετής δίχως πέλματα. Να τρέχει γι εμένα. Ή μάλλον να τρέχει για το ράσο. Γι αυτό που ποτέ δεν έτρεξα, όντας αρτιμελής. Να ηρεμεί και να χαίρεται με την παρουσία του άγνωστου. Να φωνάζει ως πρόσωπο του Ευαγγελίου το σώσε με.

Θεέ μου, πόσα ακόμα να δουν δύο μάτια χοϊκά;

Επίσκοπος Τολιάρας Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη (εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη Πύργου από το Κέντρο Πρόληψης "Παρεμβάσεις")

Το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας "Παρεμβάσεις" Ηλείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 2 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου, για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του συλλογικού πένθους, με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών.

Θα συζητηθούν διάφορα ερωτήματα όπως: 

- Πώς επιδρούν τέτοιους είδους εμπειρίες στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα συστήματα, στα οποία συνυπάρχουν η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία; 

- Πώς η σχέση μας με τους άλλους βοηθά να αναρρώσει από το πένθος η ψυχή μας;

Η εισήγηση θα πραγματοποιηθεί από την Κοινωνική λειτουργό του Κέντρου κ. Διονυσία Γκομώλη. 

Kανείς νηστικός το Πάσχα...

Kανείς νηστικός το Πάσχα...
Συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τα δέματα Αγάπης
Με τη βοήθεια όλων σας, καθημερινά, προσφέρονται από την Ενορία της Ευαγγελίστριας Πειραιώς, περισσότερες από 120 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
 
Το Πάσχα πλησιάζει…
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, η φροντίδα μας στρέφετε στους αδελφούς μας, που δεν έχουν τα «αυτονόητα».
Οι ανάγκες πολλές και οι συνθήκες δυσκολότερες. H βοήθειά σας σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ . - π. Ευάγγελος Κ. Πριγκιπάκης

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Κ. Πριγκιπάκης
 προσκεκλημένος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Μεσσαλά 
στην εκπομπή «Εν λόγω Αληθείας» του «Λύχνου» 
ομιλεί με θέμα 
"Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ"


Άντρας νηπιαγωγός διδάσκει πατρικό πρότυπο-Τα παιδιά έχουν ανάγκη τις τέχνες| Ηλίας Βάκης | Σοφία Χατζή

Άντρας νηπιαγωγός διδάσκει πατρικό πρότυπο-Τα παιδιά έχουν ανάγκη τις τέχνες| Ηλίας Βάκης | Σοφία Χατζή
Όχι εξαντλητικές δραστηριότητες μετά το σχόλασμα του νηπιαγωγείου.
Είναι απαραίτητο να κοιμούνται επαρκώς τα παιδιά.
Να έχουν δραστηριότητα σε γονεϊκό περιβάλλον.
Να έχουν επαφή συχνά με τη φύση.
Όσο το δυνατόν λιγότερα ερεθίσματα από οθόνες, κινητό, υπολογιστή.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις τέχνες. Κυρίαρχος ο ρόλος της μουσικής.
Το κίνητρο του εκπαιδευτικού είναι η επαφή με τα παιδιά.
Ο άντρας νηπιαγωγός διδάσκει πατρικό πρότυπο
Μόνο δέκα άρρενες νηπιαγωγοί εργάζονται στα ελληνικά νηπιαγωγεία
με τον Ηλία Βάκη, νηπιαγωγό και ηθοποιό

Άλλον γαρ ...

 

AΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΦΑΓΙΑΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ ΤΟ 1821

AΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΦΑΓΙΑΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΕΩΝ ΤΟ 1821

Aποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού της Παναγίας και του Θείου Βρέφους στην Αγιά Σοφιά.

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 867, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού της Παναγίας και του Θείου Βρέφους στην Αγιά Σοφιά.

Το ψηφιδωτό της Παναγίας και του Θείου Βρέφους είναι το πρώτο, της περιόδου μετά την εικονομαχία.

Βρίσκεται εδώ και αιώνες στην κόγχη της αψίδας και είναι ένα από τα ωραιότερα της Αγια Σοφιάς.

Η Θεοτόκος κάθεται σε έναν θρόνο χωρίς πλάτη, κρατώντας τον Ιησού βρέφος, στα γόνατά Της.

Είναι ενδεδυμένη με ένα χιτώνα χρώματος μπλε, γεμάτο ιεροπρέπεια. Στη μαντήλα Της (όπως και στους δύο ώμους) φέρει 3 αστέρια. Αυτά έχουν συμβολική σημασία. Συμβολίζουν την άσπορο σύλληψη και την αγνεία της Παναγίας (*Παρθένος προ του Τόκου - κατά τον Τόκο - μετά τον Τόκο). Το δεξί χέρι της Παναγίας ακουμπά στον ώμο του Βρέφους ενώ το αριστερό βρίσκεται στο γόνατό Του.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ  ΣΤΟΝ ΙΕΡΌ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ  29 ΜΑΡΤΊΟΥ 

ΩΡΑ 6μμ

Μνήμη του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων (29 Μαρτίου)


 Σήμερα, Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος και η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μάρκου, επισκόπου Αρεθουσίων, Κυρίλλου διακόνου και των Μαρτύρων Ιωνά και Βαραχίου.
Ο Άγιος Μάρκος έζησε και διέπρεψε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. και ήταν Επίσκοπος Αρεθουσίων. Έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Αντιόχειας και της Φιλιππουπόλεως, καθώς και στην αντιπροσωπεία Επισκόπων, η οποία μετέβη στα Τρέβηρα της Γαλλίας. Αναδείχθηκε μεγάλος διώκτης της ειδωλολατρίας και οδήγησε με το φιλόθεο βίο και το ευαγγελικό κήρυγμά του πολλούς Εθνικούς στην αληθινή Χριστιανική πίστη.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Σχεδόν ξεχασμένοι ήρωες του εικοσιένα - Ευτυχία Γ. Μάστορα

 

Σχεδόν ξεχασμένοι ήρωες του εικοσιένα

Ευτυχία Γ. Μάστορα
Δασκάλα κωφών - Συγγραφέας


   
Κάθε Μάρτιο και καθώς πλησιάζει η άγια μέρα του Ευαγγελισμού, όσοι αγαπάμε ακόμα την Πατρίδα μας, όπως μάθαμε να την αγαπάμε στα πρώτα, τα αθώα σχολικά μας χρόνια, μνημονεύουμε τους προγόνους μας. Εκείνους, που με απαρομοίαστο θάρρος, με αταλάντευτη υπομονή και επιμονή, αλλά πρωτίστως με ακλόνητη πίστη στον Θεό, άντεξαν τέσσερις αιώνες πικρής σκλαβιάς και κατόρθωσαν τελικά να πραγματοποιήσουν το θαύμα του 1821, το θαύμα του Θεού και της αδούλωτης ψυχής τους.

Μνημονεύουμε τους ήρωες αγωνιστές. Κλίνουμε γόνυ ενώπιόν τους με σεβασμό, ευλάβεια, συγκίνηση, αλλά προ πάντων με ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια, γιατί με τους αγώνες τους, τις θυσίες τους και πολλοί με την ίδια τη ζωή τους και το αίμα τους έγραψαν το αθάνατο 1821 και χάρισαν στο Γένος την ελευθερία του.

Ας ανακαλέσουμε στη μνήμη, από τα βιβλία της Ιστορίας, τα λαμπρά ονόματα των ηρώων μας και τους  απαρομοίαστους άθλους τους. Ας θυμηθούμε τις καλλιτεχνικές προσωπογραφίες τους, τους ζωγραφικούς πίνακες που εικονίζουν μάχες, ναυμαχίες, πυρπολήσεις, ανατινάξεις, που οι ένδοξοι πρωταγωνιστές τους έχουν μείνει αλησμόνητοι.

Όλοι αυτοί, που έδωσαν το παν στον τιτάνιο αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας, δοξάζουν και φωταγωγούν το πάνθεο των ηρώων του 21.

Στυλιανός Λένας: Ο Μαχητής της Ελευθερίας της Κύπρου (28 Μαρτίου 1957)

 Στυλιανός Λένας: 
Ο Μαχητής της Ελευθερίας της Κύπρου (28 Μαρτίου 1957)

Ο θρυλικός Στυλιανός Λένας γεννήθηκε στο χωριό Χανδριά της Λεμεσού, στις 20 Ιουλίου του 1931. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου εργάσθηκε ως σιδηρουργός. Λόγω της βαθιάς του χριστιανικής πίστης, γίνεται στέλεχος της ΟΧΕΝ, και δίνει πρόθυμα τον όρκο της ΕΟΚΑ ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Την 1η Απριλίου 1955, ο Λένας, ως ένας από τους πέντε πρώτους ομαδάρχες Λευκωσίας, ανατινάσσει τον αγγλικό στρατιωτικό ραδιοσταθμό Γούσλεϊ Μπάρακς, ενώ στις 19 Ιουνίου συμμετέχει σε απόπειρα εναντίον του Άγγλου κυβερνήτη Άρμιτεϊζ, στην οποία παίρνει μέρος και ο ήρωας Μάρκος Δράκος.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους αναλαμβάνει την εκπαίδευση των εφεδρικών ομάδων δολιοφθορέων του τομέα Αμμοχώστου, ενώ αργότερα καταφεύγει στο Μαύρο Βουνό του Πενταδάκτυλου και στην επιδρομή του Aστυνομικού Σταθμού Λευκονοίκου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Το Νοέμβριο του 1955, με την ανάθεση του τομέα Πιτσιλιάς στον Αυξεντίου, τον ακολουθεί και ο Λένας, αναλαμβάνοντας ως ένας από τους υποτομεάρχες του, στην περιοχή της νότιας Πιτσιλιάς.

Θεμελιώθηκε το εξωκλήσιο των Αγίων Βασιλείου και Αγάπης στην Αγία Νάπα


 Το πρωί Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 τελέστηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, στην παρουσία του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη, η ακολουθία κατάθεσης του θεμελίου λίθου ενός νέου εξωκλησίου στο παραλιακό μέτωπο Αγίας Νάπας, αφιερωμένο στον Μέγα Βασίλειο και την μάρτυρα Αγάπη.


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΦΩΚΑΕΩΣ» ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΦΩΚΑΕΩΣ»
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ.

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 8.00 μ.μ. στον ιστορικό και περικαλέστατο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πατρών η νέα συναυλία της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με τίτλο «Ψυχή μου ψυχή μου, Ανάστα». Στον κατάμεστο ναό, ο Βυζαντινός χορός παρουσίασε  ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μουσικό πρόγραμμα μιας ώρας, με επιλεγμένους Βυζαντινούς ύμνους Τριωδίου και Θεομητορικά μέλη αφιερωμένα στην μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου



Η παρουσίαση των ύμνων που απέδωσε  η χορωδία, έγινε από τον Πρόεδρό της  κ. Γεώργιο Βέργο. Στην εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης, ο  Προϊστάμενος του Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος  αναφέρθηκε, με υπέροχο τρόπο  στην σημασία της εκδηλώσεως, ενώ κατόπιν ανέγνωσε ένα σύντομο βιογραφικό της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με την εν γένει πορεία της, τις δισκογραφικές της παραγωγές και τις μεγάλες διακρίσεις της.

Αναστάσιος Φιλ. Περιστερόπουλος - Καλή Ανάσταση


 Αναστάσιος Φιλ. Περιστερόπουλος

Εν αρχή ην ο Λόγος». Παππού, έτσι σου άρεσε να μας λες πάντα.

«Λόγος» , μια λέξη κατεξοχήν ελληνική με πολλά νοήματα….. «Λόγος», που σημαίνει ομιλία – λόγια και αν κάποιος ανθρώπινος λόγος μπορεί να γίνει παραμυθία αυτές τις ώρες, αυτός είναι ο λόγος  του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: « όποιος κατευθύνεται από την ελπίδα των μελλοντικών αγαθών, τον θάνατο δεν θα τον θεωρήσει θάνατο, γιατί γνωρίζει ότι ο θάνατος είναι μετάβαση στην άλλη ζωή». Ήταν βαθιά διαποτισμένη ολάκερη η ζωή σου από αυτό το εσχατολογικό νόημα που με βεβαιότητα μας μετέφερες αναφωνώντας: «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».

Από την άλλη, «Λόγος» σημαίνει και αιτία. Στα ερωτήματα που θέτει ο ανθρώπινος λογισμός για τα σχέδια του Θεού, άραγε ποιες απαντήσεις μπορούν να δοθούν; Και πάλι ο άγιος Ιωάννη ο Χρυσόστομος έρχεται να μας διευκολύνει σε αυτά τα «γιατί»: « Οι περισσότεροι που ευαρέστησαν το θεό, θανατώθηκαν άδικα και με βίαιο, σκληρό τρόπο, γιατί ο θεός τους αγαπούσε και ήθελε να τους προσφέρει πιο λαμπρό στεφάνι»  Εσύ, πάλι  σε όλες τις στιγμές του βίου σου μας μετέφερες την στερεή πεποίθησή σου: «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».

Όταν πηγαίνουμε στην εξομολόγηση να νιώθουμε ότι στεκόμαστε μπροστά στον ίδιο τον Χριστό - π.Σπυρίδων Σκουτής

Χρειάζεται ανδρεία στάση! Ξεκάθαρη! Όχι μισόλογα, δεν ήξερα και δικαιολογίες. Μπροστά σε αυτή την ανοιχτή αγκαλιά με ματωμένα χέρια επάνω στον Σταυρό δεν χωράνε μισές κουβέντες. Παίρνω ολοκληρωτικά την ευθύνη των πράξεών μου με πληρότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θεραπευτούμε πραγματικά. Όταν κάνουμε την αμαρτία μας αλλά από το 100% το 90% το ρίχνουμε σε τρίτα πρόσωπα, τότε τα αγκάθια θα μείνουνε μέσα μας ακόμα και αν έχουμε εξαγορευτεί στο πετραχήλι. Λίγες λέξεις απλές με ευθύνη και ελευθερώνεσαι. «Πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου». Τότε φεύγουν όλα τα βάρη και είσαι έτοιμος να πετάξεις. Είσαι έτοιμος να ανέβεις πάλι τα σκαλιά προς τον ουρανό.

Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι

- εξομολογούνται ένα 5%
- ένα 50% κουτσομπολεύουν άλλους
- ένα 30% τα έχουν με τον Θεό που δεν τους κάνει τα χατίρια και

- ένα 15% ζητούν αυτοδικαίωση και χειροκρότημα.

Τελικά εξομολογείται ο άλλος 20 χρόνια και το αποτέλεσμα είναι ίσως να έχει γίνει και χειρότερος, διότι όχι μόνο δεν θεραπεύεται αλλά βουλιάζει στον βούρκο που έχει φτιάξει ο ίδιος και του αρέσει κι όλας!

Ξεφτίλισε ὁ Χριστὸς τὸν παράδεισο

Ξεφτίλισε ὁ Χριστὸς τὸν παράδεισο βάζοντας μέσα ληστές, τελῶνες, πόρνες -ἔτσι λέει ὁ κόσμος. Μὰ λέει ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος: Λάθος! Τὸν καλὸ γιατρό, πότε τὸν θαυμάζουμε; Ὅταν θεραπεύει ἀνίατες ἀσθένειες. Ἔτσι λοιπὸν στὴν περίπτωση τοῦ Χριστοῦ μας, τὸν θαυμάζουμε γιατὶ θεράπευσε τὰ ἀνίατα ψυχικὰ τραύματα τοῦ τελώνη, τοῦ ληστῆ, τῆς πόρνης. Ἔτσι, ἀναβάθμισε τὸν παράδεισο, θὰ λέγαμε...

π.Ιωσήφ Αγιορείτης της Βίγλας

Αγάπησε το Θεό και τους ανθρώπους. - Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Θέλεις να νιώσεις μέσα σου τη γλυκύτητα της ένωσης με το Θεό; Αγάπησε το Θεό και τους ανθρώπους.

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος

Αν δεν αγαπάς τον συνάνθρωπο δεν μπορεί να αγαπάς και τον Θεό.

Ο Χριστός δεν ήλθε στην γη για να σώσει μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων. Ήλθε για να σώσει όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. 

Ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία ενός μόνον λαού. Οι Ισραηλίτες επιθυμούσαν τον Θεό κατά αποκλειστικότητα και απέκλειαν από την σωτηρία τους άλλους λαούς. 

Ο Απόστολος Παύλος θα διακηρύξει, ότι η Εκκλησία του Χριστού αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια, με κοινό Πατέρα τον Θεό, και αδελφούς όλους τους πιστούς. Όπως τα μέλη μιας οικογένειας, πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους με τους αδιάσπαστους δεσμούς της αγάπης, έτσι πρέπει να είναι και οι Χριστιανοί. 

Για τον πραγματικό Χριστιανό ο κάθε άνθρωπος, σε οποιαδήποτε φυλή και τάξη και αν ανήκει, είναι μοναδική ατίμητη προσωπικότητα «υπέρ ης Χριστός απέθανε». 

Μια ρίζα γιασεμί από τη Μικρασία

Μια ρίζα γιασεμί από τη Μικρασία

Αϊβαλί, Βουρλά, Μοσχονήσια, Καισάρεια, Τσεσμές, Σεβντίκιοϊ, Σμύρνη…

Ένα ταξίδι στους δρόμους και τα ανθισμένα με γιασεμιά καλντερίμια πόλεων της Μικράς Ασίας μέσα από 47 κείμενα με ιστορίες αληθινές, παράλληλα με μια βαθιά διερευνητική ματιά στην ιστορική γραμμή των γεγονότων.

Περιέχει audiobook (με QR CODE) με την αφήγηση κάποιων κειμένων του βιβλίου και μουσική υπόκρουση από τον συνθέτη Νικόλαο Παπαχρήστο εμπνευσμένη από τη μακραίωνη ιστορία της Μικράς Ασίας.

Εκδόσεις "Έαρ"

Μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα (28 Μαρτίου)


Σήμερα, 28 Μαρτίου, η Αγία μας εκκλησία, τιμά τη μνήμη του Αγίου Ηρωδίωνα, εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, καθώς και του Οσίου Ιλαρίωνα του νέου, που υπήρξε ηγούμενος της Μονής Πελεκητής.
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όπως είναι γνωστό, είχε πέρα από το στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που συμβόλιζε τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ, και έναν ευρύτερο κύκλο, αποτελούμενο από εβδομήντα μαθητές, ανάμεσα στους οποίους διακρινόταν και ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ηρωδίων.
Ακολουθώντας την εντολή του Θεανθρώπου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», ο Ηρωδίων έγινε θερμός κήρυκας του Ιερού Ευαγγελίου και ακόλουθος και συνεργάτης του Αποστόλου Πέτρου. Το ιεραποστολικό του καθήκον τον έφερε στα μέρη της Ελλάδας, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Πατρών, σε διαδοχή του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Με ενέχυρο το είναι - Γ. Δ. Μαρκάκης

Με ενέχυρο το είναι

Γ. Δ. Μαρκάκης

Όταν εκείνο το βράδυ της 24ης Ιουνίου ο μπόγιας απέτυχε να πνίξει τον κρατούμενο Ρήγα Βελεστινλή κι έτσι ένας από τους φρουρούς αναγκάστηκε να τραβήξει την πιστόλα του και να τον πυροβολήσει κατάστηθα γράφοντας τον επίλογο της επίγειας ζωής του ο θρύλος λέει, πως ο πεσμένος στο έδαφος Ρήγας Φεραίος ψέλλισε τα τελευταία του λόγια: “Αρκετόν σπόρον έσπειρα”. 

Το ημερολόγιο έδειχνε 1798 και θα χρειάζονταν 23 χρόνια ακόμα για να φανεί ότι η θυσία εκείνη στον Πύργο Νεϊμπόντα του Βελιγραδίου δεν είχε πάει χαμένη. 

Μα αν εμείς, σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε το ευτυχές τέλος του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα, αν απολαμβάνουμε τους ευκλεείς καρπούς εκείνης της θυσίας, αν γιορτάζουμε σήμερα το δέντρο της λευτεριάς που ποτίστηκε από το αίμα του πρωτοπόρου Ρήγα που τα χάρισε όλα σε μιαν ιδέα, την ιδέα της λευτεριάς της πατρίδας, εκείνος δεν είχε αυτό το προνόμιο,δεν είχε τη δυνατότητα να σιγουρευτεί πως η θυσία του δεν θα πάει χαμένη.

Κι όμως αγόγγυστα, με λεβεντιά και θάρρος, προχώρησε στη δικιά του προσωπική κατάθεση για την εθνική υπόθεση. Δίνοντας τα πάντα: ζωή, περιουσία, κόπο, χρόνο, κάθε δυνατότητα για μία προσωπική, ανθρώπινη ευτυχία. Γιατί ο Ρήγας αν και πονούσε το ίδιο με μας, υπέφερε, αγαπούσε, είχε μία τεράστια δίψα για ζωή οι στόχοι αυτοί παραμερίστηκαν για να υπηρετήσει τη μεγάλη του ιδέα: την πίστη στη λευτεριά όλων των λαών της Βαλκανικής και κυρίως των Ελλήνων.

Εσείς ποια προτιμάτε; Τα πρωτότυπα ή τα «διορθωμένα»;… - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Αλλαγές έγιναν σε αρκετά μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι, προκειμένου να αφαιρεθεί πιθανόν προσβλητική γλώσσα, μεταξύ άλλων για την εθνικότητα των χαρακτήρων.

Στις περιπέτειες του Πουαρό και της Μις Μαρπλ- που έγραψε η Αγκάθα Κρίστι από το 1920 έως το 1976- επαναδιατυπώθηκαν ή αφαιρέθηκαν αποσπάσματα για τις νέες εκδόσεις τους από τον HarperCollins.

Στόχος, να αφαιρεθούν όροι και περιγραφές που θεωρούνται προσβλητικές σήμερα, ιδιαίτερα για τους μη Βρετανούς χαρακτήρες της Αγκάθα Κρίστι. Ανάλογες τροποποιήσεις έχουν γίνει σε βιβλία του Ρόαλντ Νταλ και του Ίαν Φλέμινγκ, προκειμένου να αφαιρεθούν προσβλητικές αναφορές στο φύλο και τη φυλή.

Παρουσιάστηκε ο «Κολοκοτρώνης & η νίλα του Δράμαλη» στη γιορτή για την εθνική επέτειο που οργάνωσε η Χριστ. Εστία Πατρών

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η θεατρική παράσταση "Ο Κολοκοτρώνης & η νίλα του Δράμαλη" σε διασκευασμένο κείμενο του Β. Ρώτα που παρουσιάστηκε στη Χριστιανική Εστία Πατρών στον εορτασμό της φετινής εθνικής επετείου.

Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις και παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας που χειροκρότησαν ζεστά την ερμηνεία των ρόλων αλλά και γνώρισαν την αποφασιστική συμβολή του Γέρου του Μοριά στην καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822.






Το έργο επιμελήθηκε η θεατρική ομάδα της Χ.Φ.Δ. Πατρών ενώ η χορωδία και η ορχήστρα των φοιτητριών της Χ.Φ.Δ. απέδωσε θαυμάσια τα σχετικά τραγούδια. Στο κλείσιμο της εορτής οι φοιτητές χόρεψαν παραδοσιακούς μοραΐτικους χορούς.