Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Περί πασών των αρχιμανδριτών

 

 Περί πασών των αρχιμανδριτών

Ποια είναι η μονή της ηγουμενίας του για κάθε αρχιμανδρίτη;

Ποιοι είναι η μάνδρα του;

Μετά από πόσα έτη - δεκαετίες, όπως αναφέρει η από αιώνες εκκλησιαστική ευχή, έλαβε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη;


[Να προσπεράσω την αστεία ευχή του αρχιμανδριτικού οφικκίου που διαβάζεται τα τελευταία χρόνια;
Να προσπεράσω και την αστειότητα να φέρει κάποιος τίτλο που δεν στηρίζεται πουθενά και δεν έχει καμιά σχέση με την
πραγματικότητα;]

Επιπλέον, τηρήθηκαν τα ηλικιακά τους έτη χειροτονίας;

Έκκληση Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Αρχιεπισκόπου να σταματήσει ο πόλεμος


 Έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσει η συζήτηση για την επικράτηση της ειρήνης απηύθυναν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και ενδιαφέρθηκε να μάθει για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για τον τρόπο που θα μπορούσε να αποσταλεί βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Μίλησε, ακόμη, για την χριστιανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία διατηρεί τις ισορροπίες, αλλά και για τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου και για την στήριξη που παρέχει στους πιστούς.

Πριν οκτώ χρόνια, 18 με 27 Ιουνίου το 2016 συγκροτήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, στην Ορθόδοξη Ακαδημία στην Κρήτη.

 Πριν οκτώ χρόνια, 
18 με 27 Ιουνίου το 2016 συγκροτήθηκε 
η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, 
στην Ορθόδοξη Ακαδημία στην Κρήτη. 

"Ἡ παροῦσα Σύνοδος, ἀρξαμένη τοῦ ἔργου αὐτῆς καὶ κατακλείουσα αὐτὸ διὰ τῆς τελέσεως τοῦ μεγάλου Μυστηρίου τῆς Εὐχαριστίας, διακηρύττει ὅτι ὕψιστος σκοπὸς αὐτῆς εἶναι ἡ ἐπιβεβαίωσις τῆς ἑνότητος ἡμῶν "ἐν τοῖς Μυστηρίοις", καὶ ἡ παντὶ σθένει διατήρησις καὶ διαφύλαξις αὐτῆς."

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος


 " Όντως ! Και Αγία και Μεγάλη η Σύνοδος της Ορθοδοξίας-Ιούνιος, 2016- στην Αποστολική μας μεγαλόνησο, την Κρήτη. Σημαδεμένη με την εναρκτήρια Λειτουργία της γιορτής των Γενεθλίων της Εκκλησίας, της Πεντηκοστής, από την πυρφόρο χάρη του Αγίου Πνεύματος που, «θεραπεύει τα ασθενή και αναπληρώνει τα ελλείποντα» !

Αρκεί η επιτηδευμένη ασάφεια για τα 50 χρόνια Τουρκικής βαρβαρότητας; - Του Β. Χαραλάμπους

 
Αρκεί η επιτηδευμένη ασάφεια για τα 50 χρόνια Τουρκικής βαρβαρότητας;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Διανύουμε φέτος 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης Τουρκικής βαρβαρότητας.  Ποιος μπορεί να λησμονήσει την βάρβαρη εκδίωξη από τον Τούρκο εισβολέα;
 
Πόσοι, αλλά και ποιοι από αυτούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, θα μπορούσαν να ομιλήσουν χωρίς γενικολογία και επιτηδευμένη ασάφεια, για το παρατεινόμενο άδικο της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής;
 
Ποιος μπορεί ναι λησμονήσει τη βεβήλωση των εκκλησιών μας και την καταλήστευσή τους από τους Τούρκους εισβολείς;  Ποιος μπορεί να λησμονήσει την βεβήλωση των τάφων των προγόνων μας;  Ποιος μπορεί να λησμονήσει τα παιδάκια τα οποία έχουν συλλάβει οι Τούρκοι εισβολείς και δεν επέστρεψαν ποτέ (μιας μάνας πήραν και τα τρία παιδάκια της), θυμίζοντάς μας το απάνθρωπο παιδομάζωμα τον καιρό των 400 χρόνων σκλαβιάς;
 
Ποιος μπορεί να λησμονήσει τους βιασμούς ακόμα και γιαγιάδων; 50 χρόνια συνεχιζόμενης Τουρκικής βαρβαρότητας και αρκεί η επιτηδευμένη ασάφεια; Ποια είναι η έγνοια τους για το δίκαιο;

Φτιάχνουμε - Χόρχε Μπουκάι

Φτιάχνουμε σπίτια όλο και μεγαλύτερα ... και οικογένειες όλο και μικρότερες.
Κερδίζουμε περισσότερα ... μα έχουμε λιγότερα.
Αγοράζουμε περισσότερα ... μα τα χαιρόμαστε λιγότερο.
Ζούμε σε κτίρια πιο ψηλά... αλλά μια ζωή χωρίς βάθος.
Ταξιδεύουμε σε δρόμους πιο ανοιχτούς... με μυαλά όλο και πιο στενά.
Έχουμε περισσότερες ανέσεις... αλλά ζούμε πιο στενάχωρα.
Έχουμε περισσότερες γνώσεις... και λιγότερη επίγνωση.
Περισσότερους ειδικούς... και λιγότερες λύσεις.
Περισσότερα φάρμακα... και λιγότερη υγεία.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - Ιωάννης Σπιτέρης

 ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Συχνά αναρωτιέμαι, πώς ο άνθρωπος, ενώ έφτασε σε τόσα υψηλά επίπεδα στην επιστήμη, κατόρθωσε να βελτιώσει την κατάστασή του σε όλους τους τομείς, στην ιατρική, στην επικοινωνία, να κινείται με πρωτοφανή ταχύτητα, να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους άλλους καταρρίπτοντας όλα τα σύνορα, δημιούργησε ακόμη και τεχνητή νοημοσύνη, που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη, ωστόσο να μην έχει καταφέρει να βελτιωθεί o ίδιος ως οντότητα; Το αντίθετο μάλιστα, φαίνεται να χειροτερεύει τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον ηθικό και θρησκευτικό τομέα. Η βία φαίνεται να αυξάνεται σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τους αδελφοκτόνους πολέμους μέχρι και την οικογενειακή βία. Οι αξίες της ζωής φαίνεται να έχουν υποστεί σημαντική οπισθοδρόμηση, φαίνεται μάλιστα πως ανατρέπονται όλες οι αξίες που θεωρούνταν κάποτε σημαντικές.

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια στον ανθρώπινο προβληματισμό μέσα τους αιώνες: ένας φιλόσοφος, του οποίου τη γέννηση τιμάμε αυτές τις ημέρες (19 Ιουνίου), ο Blaise Pascal, αλλά και η Αγία Γραφή, θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πτυχή που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, δηλαδή το μεγαλείο του και τη δυστυχία του.

O Blaise Pascal θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές όλων των εποχών. Γεννήθηκε στο Κλερμόν (σημερινό Κλερμόν-Φεράν) της Γαλλίας στις 19 Ιουνίου 1623 και πέθανε στο Παρίσι, στα τριάντα εννέα χρόνια του, στις 19 Αυγούστου 1662.

Μνημόσυνο μακαριστού Πισιδίας Σωτηρίου στον Ναό του Οικ. Πατριαρχείου στην Αθήνα


Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου (1929-2022).

Της Θείας Λειτουργίας και του ιερού Μνημοσύνου προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Παρέστησαν μέλη και φίλοι της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής και πολλοί πιστοί που τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού ιεραποστόλου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής, 16ης Ιουνίου 2024, μία ακόμη επετειακή εκδήλωση, στο πλαίσιο των εορτασμών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου.

Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρεθύμνης, παρουσιάζοντας πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με το γενικό τίτλο «Όταν Ελλήνων μουσικές στον κόσμο ταξιδεύουν...», «ταξίδεψε» το πολυπληθές ακροατήριο με όμορφα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, τα οποία, όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος στην αποφώνησή του, «έφθασαν μέχρι τον ουρανό, ως εύοσμο θυμίαμα στην επέτειο των Αγίων μας».


Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη θερμά την κ. Ισιδώρα Χαλκιαδάκη, η οποία έχει τη μουσική διεύθυνση και διδασκαλία της Χορωδίας και συνόδευσε τους καλλίφωνους χορωδούς στο πιάνο, καθώς και όλα τα επίλεκτα μέλη της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ρεθύμνης, για την υπέροχη αυτή παρουσίαση.

Μνήμη του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου (18 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Λεοντίου επισκόπου Νεαπόλεως της Κύπρου και του συνώνυμού του Λεοντίου, που μαρτύρησε μαζί με τους Αγίους ΄Υπατο και Θεόδουλο.
Ο Μεγαλομάρτυρας Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και έζησε κατά τον πρώτο αιώνα, επί Βεσπασιανού. Είχε λαμπρή στρατιωτική σταδιοδρομία, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αρχιστράτηγου.
Ποτέ δεν απέκρυψε ο Λεόντιος τη χριστιανική του ιδιότητα, πάντα με διάκριση και ταπείνωση. Επιπλέον, δεν έπαυσε να συμπαραστέκεται σε όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη τη στήριξή του.
Ο Λεόντιος ευρισκόμενος στην Αφρική, ήρθε να  τον συλλάβει ο έπαρχος ονόματι Ύπατος. Εντούτοις, ο Λεόντιος απάλλαξε από φοβερό πυρετό τον Ύπατο. Τότε, εκείνος και ο στρατιώτης Θεόδουλος γνώρισαν το Ευαγγέλιο και πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και, αφού με θάρρος υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, τόσο ο Ύπατος όσο και ο Θεόδουλος αποκεφαλίστηκαν.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Κάτι γιά τό χρῆμα... - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

 

Κάτι γιά τό χρῆμα...
 
ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

       Τό χρῆμα εἶναι πειρασμός· χτυπητό παράδειγμα ὁ Ἰούδας· δέν ἄντεξε τόν πειρασμό· καί ἦταν κοντά στό Χριστό...!

  Ὁ Μ. Βασίλειος δέν ἐπέτρεπε στό μαθητή του Χίλωνα,νά παίρνει χρήματα στό χέρι του· γιά νά μή μολυνθεῖ ἡ ψυχή του ἀπό τήν ἡδονή τοῦ χρήματος (P.G. 32:353), καί ἀνάψει μέσα του τό  πάθος τῆς φιλαργυρίας· «κάνοντάς τον νά νιώθει τό χρῆμα σάν μέλος τοῦ σώματος, καί ὅταν τό στερεῖται νά νιώθει σάν νά ἀκρωτηριάζεται» (Μ. Βασίλειος.  P.G. 31:281).

   Καί πῶς νά «ἀκρωτηριασθεῖ», νά κάνει ἐλεημοσύνες ἕνας τέτοιος ἄνθρωπος; Ὅμως, ἄν δέν «ἀκρωτηριασθεῖ», δέν εἶναι ἄξιος θείου ἐλέους (Ἰακ. 2: 12). 

   Τά χρήματα  μᾶς πᾶνε ἤ στόν Παράδεισο ἤ στήν Κόλαση...

Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος:  «Τά χρήματα  μᾶς δίδονται ἀπό τό Θεό, πρός ἐπιβίωσή μας καί πρός βοήθεια τῶν πτωχῶν!». (P.G. 50:769). Ὁ μεγάλος Ἅγιος λέει καί κάτι ἄλλο: «Ὅταν σπαταλᾶμε  ἀσκόπως τά προσωπικά μας χρήματα, θά δώσουμε  λόγο  στό Θεό!» (P.G. 50:769). «Κάντε  μου μνημόσυνα, σαρανταλείουργο, νά  μέ συγχωρέσει ὁ Θεός· γιατί τά χρήματα πού ξόδευα γιά τσιγάρα, θά μποροῦσα νά βοηθήσω μιά φτωχειά οἰκογένεια!...!», ἱκέτευε κλαίγοντας ἕνας νεκρός σύζυγος τή σύζυγό του.

Μπορεί να σπαταλάτε τον χρόνο σας με "κότες"..

Μια μέρα η κότα είπε στον λύκο:
«Το γρασίδι είναι γαλάζιο».
Ο λύκος απάντησε:
«Και βέβαια όχι, το γρασίδι
είναι πράσινο».
Η συζήτηση δεν έβγαζε άκρη, οπότε αποφάσισαν
να την υποβάλουν σε διαιτησία ενώπιον του
Βασιλιά της Ζούγκλας.
Όταν έφτασαν στο ξέφωτο του δάσους όπου καθόταν το λιοντάρι στον θρόνο του,
πήρε τον λόγο η κότα και ρώτησε:
«Υψηλότατε, δεν είναι αλήθεια
ότι το γρασίδι είναι μπλε;
Το λιοντάρι απάντησε:
«Σωστά, το γρασίδι είναι μπλε».
Ο βασιλιάς τότε δήλωσε: « Λύκε,
θα τιμωρηθείς με 5 χρόνια σιωπής».

«Λ’ Παύλεια» - Ημερίδα Πνευματικών «Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως»

 

Οι εκδηλώσεις των «Λ΄ Παυλείων» συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, 17ης Ιουνίου, στην αίθουσα «Μητροπολίτης Σταυροπηγίου Αλέξανδρος» στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, όπου έλαβε χώρα η Ημερίδα Πνευματικών με θέμα: «Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως».

Την ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν οι κληρικοί που διακονούν με την άδεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, προλόγισε και παρουσίασε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, οι οποίοι μίλησαν για τη ζωή και το έργο του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Οσίου Γερβασίου των Πατρών και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως μέσα από τον νέο Άγιο.

Ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς τους δύο Αγίους Αρχιερείς, τους απένειμε το μετάλλιο των Παυλείων, λέγοντας μεταξύ άλλων: Πρίν ἀπό δύο περίπου ἑβδο­μάδες, στό πλαίσιο τῶν Λ´ Παυ­λείων, πού ἔχουν φέτος ὡς γενικό θέμα «Ἡ λειτουργική ζωή τῆς Ἐκκλησίας», ἡ Ἱερά μας Μη­τρό­πολη εἶχε διορ­γανώσει καί πραγ­ματοποιήσει τήν Ἡμερίδα τῶν ἱερέων. Καί τό θέμα της ἦταν «Λει­τουργοί τοῦ Ὑψί­στου».

ΜΠΑΜΠΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ; - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

 

ΜΠΑΜΠΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟ;

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Η Εκκλησία στα μάτια των νέων μας[1]


Σεβασμιώτατε, πάτερ Ιγνάτιε,
Συνάδελφοι ποιμένες και των δύο δογμάτων,
Αγαπητοί, αδελφές και αδελφοί, χριστιανοί.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτήν την προσώπῳ καί καρδίᾳ συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν τον Χριστό και Τον έχουν Κύριο της ζωής τους, έστω και με διαφορές στην “οπτική” αρτιότητα αυτής της θέας. Δυστυχώς και στον χώρο της Εκκλησίας, όπως και στις φυσικές οικογένειες, συναντιέται η διαφορετική… “ανάγνωση” των γονιών!! Ο αγαπημένος από όλους μας Χριστός, να ευχηθούμε να ενώσει τα διεστώτα εἰς ἕν, όπως θέλει και μας είπε, στην προ του πάθους Του προσευχή.

Μου ανατέθηκε να πω λίγες σκέψεις για τον τρόπο θέασης-αξιολόγησης της Εκκλησίας από τους νέους.

Τι να πω για ένα τόσο ακανθώδες και επώδυνο και καταθλίβον θέμα; Θα καταθέσω ό,τι νομίζω ότι συμβαίνει…

Γεννήθηκα πριν 67 σχεδόν χρόνια σε μια αγροτική κοινωνία εδώ κοντά, στο χωριό Γιάλτρα δίπλα στην Αιδηψό, τότε που όλα τα σχετικά με τη θρησκεία-Εκκλησία εκινούντο, εκείνη την εποχή, ακόμα στη βάση των αυτονοήτων. Όπως λέει και ο Μπονιουέλ στη «Τελευταία πνοή», «…η θρησκεία μάς περιέβαλλε ασφυκτικά…»! Σήμερα, λόγῳ ηλικίας, δεν θα είχα τίποτε να πω, (μιας και δεν έχω οικογένεια), αν δεν ήμουν κληρικός, που λόγῳ θέσεως-αρμοδιότητας ασχολούμαι (όπως σχεδόν όλοι οι κληρικοί) με την ύπαρξη και την ποιότητα της σχέσεως, και των παιδιών, με την Εκκλησία.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη

“Ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφικός. Το να μένει κανείς σιωπηλός μπροστά στη σκληρότητα του πολέμου είναι ντροπή! Είναι καθήκον και αποστολή μας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την ειρήνη. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί» (Ματ. ε´, 9)”. Με τα λόγια αυτά η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ξεκίνησε τον σύντομο χαιρετισμό του στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες και εκπρόσωποι περίπου 100 κρατών, αλλά και Διεθνών Οργανισμών, και πραγματοποιήθηκε κατά το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2024, στο θέρετρο Bürgenstock του Καντονίου Nidwalden της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. 

Ο Παναγιώτατος υπογράμμισε τη σημασία και την αξία του διαλόγου, ο οποίος άλλωστε, όπως είπε, αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη της Διασκέψως αυτής. 

Αναφερόμενος στην απονομή Αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε “στις ποιμαντικές ανάγκες των ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία”, γιατί, πρόσθεσε σε άλλο σημείο, “πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ουκρανία δικαιούνται να έχουν τη δική τους εκκλησιαστική φωνή”.

«Θα περάσει κι αυτό»

«Θα περάσει κι αυτό»…..
Ήταν η γιαγιά μου που μου έμαθε αυτές τις πολύτιμες λέξεις…..
Να τις χρησιμοποιείς μου έλεγε, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής..
Όταν όλα φαίνονται απαίσια…..
Όταν όλα φαίνονται απολύτως τρομακτικά….
Αλλά ακόμα και όταν όλα φαίνονται τέλεια, υπέροχα και θαυμάσια…
Γιατί τότε δίνεις στα πράγματα την αληθινή τους αξία….

Ἡ πιὸ μεγάλη ἀρετὴ τοῦ ἀνθρώπου - Τάσος Λειβαδίτης

 “Ἡ πιὸ μεγάλη ἀρετὴ τοῦ ἀνθρώπου,
εἶναι νὰ ᾿χει καρδιά.
Μὰ ἡ πιὸ μεγάλη ἀκόμα,
εἶναι ὅταν χρειάζεται
νὰ παραμερίσει τὴν καρδιά του.”

Τάσος Λειβαδίτης

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΟΥΔΑ ΤΟΥ ΘΑΔΔΑΙΟΥ

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
 
ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΟΥΔΑ ΤΟΥ ΘΑΔΔΑΙΟΥ 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ 
 
1) ΤΡΙΤΗ  18 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΙΕΡΑ  ΑΓΡΥΠΝΙΑ 
ΩΡΑ 9μμ έως 12.30μμεσον 
 
2) ΤΕΤΑΡΤΗ  19 ΙΟΥΝΙΟΥ  ΩΡΑ 7μμ
ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΙΟΥΔΑ ΤΟΝ ΘΑΔΔΑΙΟ ΚΑΙ  ΕΥΧΕΛΑΙΟ

Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη.

 

Μνήμη του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου (17 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία, διαρκούσης της χαράς της Αναλήψεως, τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ισαύρου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμεία και Περεγρίνου, που μαρτύρησαν περί τα τέλη του 3ου αιώνα στην Απολλωνία, και του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου της Κύπρου.
Στο βίο του Αγίου Φιλωνίδη, που συνέγραψε ο επίσκοπος Αρίστων, αναφέρεται ότι αυτός έζησε επί Διοκλητιανού. Αρνούμενος ο Φιλωνίδης να προσκυνήσει τα είδωλα και ομολογώντας δημόσια την πίστη του στον Χριστό, φυλακίστηκε με τους αγίους Αριστοκλή, Δημητριανό και Αθανάσιο, οι οποίοι και τελειώθηκαν με μαρτυρικό θάνατο.
Έχοντας πληροφορηθεί το βασιλικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι στρατιώτες εντέλλονταν να ασελγούν σωματικά εις βάρος των Χριστιανών κρατουμένων, ο Άγιος ανέβηκε σε ψηλό μέρος και μετά από θερμή προσευχή έριξε τον εαυτό του στον γκρεμό, για να μην μαγαριστεί η εικόνα του Θεού στο πρόσωπό του.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΑΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ ΛΟΥΚΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΚΑΙΡΙΩΝ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΑΠΟ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ  ΛΟΥΚΑ

 ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ  ΚΑΙΡΙΩΝ  ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ  ΤΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ    

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

       Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, αναφορά και ευχή στων Αγίων 318 Πατέρων το «χορό -που- εκ των της οικουμένης περάτων συνδραμών, Πατρός και Υιού και Πνεύματος Αγίου Μίαν Ουσίαν εδογμάτισε και φύσιν» ! Και στύλωσε την Εκκλησία μια για πάντα στα πόδια της, και  για τα καλά -Α΄ Οικουμενική, Νίκαια Βιθυνίας 325.

     Για την ώρα κρατείστε στη μνήμη καλά, πολύ καλά.  

1Από τα πέρατα της Οικουμένης, από Δύση και Ανατολή, όχι με «αεροπλάνα και βαπόρια» σαν τα σημερινά. 

2. Και ανάμεσα στους 318, άλλος κουτσός, άλλος κουλός, άλλος χωρίς μάτι, άλλος χωρίς αυτί … δέσμη Μαρτύρων, όλοι τους όμως με την Αλήθεια της Εκκλησίας σε καρδιά και νου, ατόφια, ορθή ! 

3. Έπαθε, λέγεται, ο Μέγας Κωνσταντίνος αντικρίζοντας τους, φυσικό, πηγαίο, ανθρώπινο ! Ξέρετε ποιος, ο εν δυνάμει πλανητάρχης εποχής, ο και ειδωλολάτρης ως και εκείνη τη στιγμή ! Αυτός ο  ειδωλολάτρης που δώδεκα χρόνια πριν έβγαλε την Εκκλησία απ’ τα σκότη των λαγουμιών των Κατακομβών στο φως της ημέρας-Διάταγμα Μεδιολάνων με Λικίνιο, επίσης ειδωλολάτρη, και  όχι μόνο ! Πιο πολύ αυτός ο ίδιος ο ειδωλολάτρης που είχε συγκαλέσει τη Σύνοδο, και ήταν κατά το νόμο αυτοπρόσωπα παρών, βέβαια στα θεολογικά, απόλυτα σιωπών !

      Εδώ τέλος εισαγωγής. Με σήμα και νεύμα προς φοβικούς της σήμερον, μη και ακουμπήσουν κάποιον ετερόδοξο, πιο πολύ κάποιον αλλόδοξο και  … μιανθούν ! Και «θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου» τι μύθο-πλάθουν κι εναντίον του … σκιαμαχούν αυτάρεσκα και … ηρωικά !  

Καραδοκούν δι’ αλλαγήν στάσεως του Πατρ. Βουλγαρίας έναντι της ‘’OCU’’. - Του Β. Χαραλάμπους

Καραδοκούν δι’ αλλαγήν στάσεως του Πατρ. Βουλγαρίας  έναντι της  ‘’OCU’’.

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
_________________________
Πρόσφατα δημοσιεύματα   αναφέρουν ότι, κάποιοι Κληρικοί της Εκκλησίας της Βουλγαρίας  λειτούργησαν με τη συμμετοχή μελών  της μη αναγνωρισμένης ‘’OCU’’ (‘’Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας’’) από την πλειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.  
 
Αυτά έδωσαν ελπίδες στη μονομέρεια, ότι ίσως τέτοιες ενέργειες σιγά - σιγά ‘’οδηγήσουν’’ και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, να συγκαταριθμηθεί στη μειοψηφία των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες επιμένουν στον παραγκωνισμό της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
 
Δεν αντιλαμβάνονται όμως ότι, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν αποδέχθηκε την εξουδετέρωση της συναίνεσης για το Αυτοκέφαλο.  Δεν αντιλαμβάνονται ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ομόφωνα αποφάσισε την τήρηση της Κανονικότητας για την εκχώρηση Αυτοκεφάλου; 
 
Γιατί οι επιμένοντες στη μονομέρεια χαίρονται για μια τέτοια αυθαίρετη πράξη κάποιων Κληρικών του Πατριαρχείου Βουλγαρίας;  Τόσο ο μ. Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, όσο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, δεν έχει συναινέσει στην Αυτοκεφαλία η οποία δόθηκε κατ’ ουσία στα δύο σχισματικά μορφώματα της Ουκρανίας.

Τι να λέμε όταν ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ;

Τι να λέμε όταν ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ;

Τι είναι η προσευχή;

Πότε να προσευχόμαστε;

Τι να λέμε στην προσευχή;

------------------------
Παραγωγή: 
CRaMa
Ακολουθήστε μας και στα 
social media

Εγκαίνια Ησυχαστηρίου Αγίου Νικολάου Ρέττβικ Σουηδίας


Εγκαίνια Ησυχαστηρίου Αγίου Νικολάου Ρέττβικ Σουηδίας

Με Αναστάσιμη χαρά ανακοινώνουμε στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Σκανδιναυΐα ότι, ευδοκία Θεού, τον προσεχή μήνα Νοέμβριο, θα τελεσθούν τα ιερά εγκαίνια του, εντός του Ησυχαστηρίου, στο Ρέττβικ Σουηδίας, Παρεκκλησίου, επ’ ονόματι του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού, του οποίου κτήτωρ υπήρξε ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Βίττης.

Η επιλογή του παρόντος έτους έγινε με αφορμή τρία γεγονότα. Το πρώτο είναι η αχρονολόγητη συγχαρητήρια επιστολή του αοιδίμου Γέροντος Ευσεβίου, προς τον τότε νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη
Σουηδίας κυρό Παύλο Μενεβίσογλου, στην οποία, μεταξύ άλλων, εκφράζει την επιθυμία και παράκλησή του, όπως, μετά την ενθρόνισή του, επισκεφθεί το Ησυχαστήριο και τελέσει τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου του.



Έγραφε στην επιστολή του ο μακαριστός Κτήτωρ: «Μεγίστην δέ εὐτυχίαν δι’ ἐμέ θά ἀποτελέσῃ, ἂν ἡ Σεβασμιότης Σας εὐδοκήσῃ νά τελέσῃ τά ἐγκαίνια τοῦ παρεκκλησίου Ἁγίου Νικολάου, τό ὁποῖον ἀποτελεῖ τήν πνευματικήν ἑστίαν τοῦ ταπεινοῦ αὐτοῦ χώρου».

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Πατρῶν ἐτίμησε τόν Ἣρωα Ὀδυσσέα Ἀνδροῦτσο.

Στήν ἱστορική συνοικία τοῦ Βλατεροῦ Πατρῶν, ὑπάρχει Πλατεία, ἡ ὁποία φέρει τό ὂνομα τοῦ Ἣρωα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως, Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου, ὃπου καί ἡ προτομή του.
Κάθε χρόνο στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν, τιμώντας τήν μνήμη τοῦ φονευθέντος ἀπό ἑλληνικά, δυστυχῶς, χέρια Ἣρωος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, τελεῖ τήν Θεία Λειτουργία καί τό ἱερό Μνημόσυνο γιά τήν ἀνάπαυση τῆς ψυχῆς τοῦ ἀοιδίμου ἀγωνιστοῦ ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος, ὁ ὁποῖος στραγκαλίστηκε, στίς φυλακές τῆς Ἀκροπόλεως Ἀθηνῶν, στίς 5 Ἰουνίου 1825.
Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του, ἀνεφέρθη στήν Ἁγία καί Πρώτη Οἰκουμενική Σύνοδο καί σέ ὃσα οἱ Θεοφόροι Πατέρες, ἐδογμάτισαν καί μᾶς ἂφησαν ὡς ἱεράν παρακαταθήκη ζωῆς αἰωνίου. Πάντα ταῦτα, εἶπε ὁ Σεβασμιώτατος, πρέπει νά τά τηροῦμε μέ πᾶσαν ἀκρίβεια διά τήν δόξα τοῦ Θεοῦ καί διά τήν σωτηρία μας.



Ἐν συνεχείᾳ, ἀνεφέρθη στή ζωή καί στά ἡρωικά κατορθώματα τοῦ Ὀδυσσέως Ἀνδρούτσου, γιά τήν παλληκαριά του καί τήν ἀγάπη του γιά τήν Πατρίδα, γιά τήν μάχη στό Χάνι τῆς Γραβιᾶς, ὃπου κατετρόπωσε τίς τουρκικές στρατειές, ἀλλά καί γιά τό τέλος του, γιά τήν δολοφονία του δηλαδή, ἀπό χέρια ἑλληνικά, μέσα στίς φυλακές τῆς Ἀκροπόλεως, ὣστε νά φανῇ ὁ φόνος του, ὡς αὐτοκτονία.

Μητρόπολη Δημητριάδος: Ανώτατη Τιμητική διάκριση στον Κωνσταντίας Βασίλειο

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδος 2024, που θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 21/6 και θα είναι αφιερωμένες στην Μεγαλόνησο Κύπρο.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Πρόεδρος Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτας Μακρή, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Άννας – Μαρίας Παπαδημητρίου, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου και πλήθους λαού.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας & Αμμοχώστου.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, επί τη επετείω των 50 χρόνων και για τον Άγνωστο Ναυτικό, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στην έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧOΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ;

_________________________
 ΣΧΟΛΙΟ π. Νικόλαου Πρίντεζη (Επίσκοπου - Γενικού Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος) : Και να σκεφθεί κανείς, ότι σε όλο τον κόσμο,, η Καθολική Εκκλησία όχι μόνο παραχωρεί Ναούς της στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και δωρίζει!!!
___________________________

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧOΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ;

Του Μητροπολίτη Αντινόης Παντελεήμονος Λαμπαδάριου.


Πρόσφατα δέχτηκα την πιο πάνω ερώτηση και απαντώ:
Όχι, φυσικά! Δεν επιτρέπεται!
Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν δικούς τους ναούς και δικό τους λειτουργικό τυπικό. Ας πάνε στους δικούς τους ναούς και αίθουσες.
Ας μη ξεχνάμε, όλως ιδιαιτέρως εμείς οι Καλύμνιοι και γενικότερα όλοι οι Δωδεκανήσιοι, ότι οι παππούδες και οι γονείς μας αντιστάθηκαν στους Τούρκους (1453-1912) και δεν μάθανε Τούρκικα. Επί δε των Λατίνων-Ιταλών κατακτητών (1912-1945) δεν δέχτηκαν να τους επιβληθεί τόσο η Ιταλική γλώσαα ως κύριο μάθημα στα σχολεία μας. Ούτε δέχτηκαν να γίνει η απόσπαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να γίνει το Αυτοκεφάλο της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου, δηλαδή να τους κάνουν Ουνίτες. Αλλά, πολύ περισσότερο, δεν δέχτηκαν να γίνεται το Βάπτισμα διά ραντισμού, όπως το κάνουν οι Ρωμαιοκαθολικοί.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΑΚΙ

Η ΓΕΧΑ Αιγίου σας προσκαλεί να πάρετε μέρος στην ημερίδα νέων οικογενειών, που διοργανώνει στον Κατασκηνωτικό χώρο 
στο Πυργάκι Αιγίου. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα του Αγίου πνεύματος 24 Ιουνίου 2024. Θα προηγηθεί όρθρος 
και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κατασκήνωσης.
Ομιλήτρια θα είναι
 
η κα. Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη
Ιατρός Πνευμονολόγος,
συνεργάτης του κινήματος «Μαμά, Μπαμπάς και παιδί»
 
ΘΕΜΑ:
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ
Υπάρχει τρόπος...
πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ, τις σχέσεις και τον έρωτα ;
 
Ημερίδα για νέες οικογένειες
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
αναλυτικό πρόγραμμα
 

...υπερβαίνουν τις δυνάμεις μας... - ΓΕΧΑ Αιγίου

Ελβετία: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα (16/06) συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο μόνος θρησκευτικός ηγέτης ο οποίος συμμετέχει στη Διάσκεψη Κορυφής, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Προέδρου της Ελβετίας, Βιόλα Αμχερντ.

Καθαρή ήττα.. - Κική Δημουλά

 «..είχα μια ευγένεια η οποία με κατέστρεψε απολύτως!
 Εμπόδισε δηλαδή τη ζωή μου να πάρει το δρόμο της. 
Υπέμεινα πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να υπομείνω, 
με το αιτιολογικό μιας ευγένειας ότι θα πίκραινα, 
ότι θα πείραζα, ότι θ’ αναστάτωνα των άλλων τη ζωή. 
Αυτό ήταν μία ήττα. 
Καθαρή ήττα..»

Κική Δημουλά

Οι καλοί μπαμπάδες

 
Πατέρα μου σε ευχαριστώ.
Α.Κ.Κ.

Οι καλοί μπαμπάδες 
δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. 
Ρίζες για να νιώθουν πού είναι το σπίτι τους 
και φτερά για να πετάξουν μακριά ελεύθερα.
Jonas Salk

Εορτή του Πατέρα 2024

Αρχαίες απεικονίσεις της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου

1. Φρέσκο, Ναός Αγίου Νικολάου Μύρα Λυκίας


2. Φρέσκο, Μοναστήρι Gelati, Γεωργία

Οι πιο ωραίοι άνθρωποι - Ελίζαμπεθ Κούπμλερ-Ρος

 «Οι πιο ωραίοι άνθρωποι που ξέρουμε είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει την ήττα στη ζωή τους, που έχουν υποφέρει, που έχουν αισθανθεί την απώλεια, και που έχουν βρει την έξοδο απ’ αυτά τα βάθη.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ευγνωμοσύνη, έχουν ευαισθησία, και καταλαβαίνουν ποια είναι η ζωή εκείνη που σε γεμίζει ευσπλαχνία, τρυφερότητα, βαθιά αγάπη και σε κάνει να νοιάζεσαι.

Οι ωραίοι άνθρωποι δεν προκύπτουν, απλώς»

Ελίζαμπεθ Κούπμλερ-Ρος