Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η - Αντιστράτηγου ε.α. Γεωργίου Μ. Τζουβαλά : «Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ (ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ) ΚΑΙ Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ (ΣΟΣΙΑΛΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ.

Β Ι Β Λ Ι Ο Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η
 
-Γράφει ο Κωνσταντίνος Χασόγιας, Θελόγος του Ε.Κ.Π.Α.
 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Βετεράνου του Κορεατικού Πολέμου, Αντιστράτηγου ε.α. Γεωργίου Μ. Τζουβαλά με τίτλο: «Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ (ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ) ΚΑΙ Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ (ΣΟΣΙΑΛΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑ. Μνήμες Κατοχής,  1941-1944», από τις εκδόσεις «Πελασγός».
Λέγεται ότι το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για έναν άνθρωπο του θέλει να ασκεί το νου του και να παραμένει σκεπτόμενος. Μάλιστα η αξία του βιβλίου είναι πολύ σημαντική καθώς αποτελεί ένα μέσω επικοινωνίας, πνευματικής καλλιέργειας, προόδου και γνώσης της Ιστορίας. «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.», έγραφε εύστοχα ο Τζώρτζ Όργουελ στο δημοφιλέστατο βιβλίο του «1984».
Για το λόγο αυτό θα σταθούμε σε ένα σημαντικό έργο που συνέγραψε ο διαπρεπής, 95χρονος πλέον, Αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Μ. Τζουβαλάς. Το νέο του πόνημα το οποίο αναφέρεται στα δύσκολα έτη της τριπλής εχθρικής Κατοχής και των δοκιμασιών που υπέστη η οικογένεια του και ο ίδιος ειδικότερα από το έτος 1943. Το έργο αυτό αποτελεί μία μικρογραφία του τι υπέστη ο ελληνικός λαός τόσο από τους Κατακτητές (Ιταλούς-Γερμανούς- Βουλγάρους) όσο και από τους επίδοξους κατακτητές του, δηλαδή το Ε.Α.Μ. και το ένοπλο σκέλος του τον Ε.Λ.ΑΣ. Συγκεκριμένα στο βιβλίο καταγράφονται οι τέσσερις βίαιες εισβολές, στα χρόνια της Κατοχής που έγιναν στην πατρογονική οικία της οικογένειας Τζουβαλά, στο χωριό Βουνό Τεγέας. Συγκεκριμένα:
Α) Από τους Ιταλούς την 5η Ιουλίου 1943.
 Β) Από τους Γερμανούς την 1η Νοεμβρίου 1943.
Γ) Από κομμουνιστές αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. , την 19η Δεκεμβρίου 1943.
 Δ) Από κομμουνιστές αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. την 19η Μαΐου 1944. Στην 4η εισβολή εκλάπησαν όλα τα αγαθά της οικογένειας Τζουβαλά. Η οικία πυρπολήθηκε από τους αντάρτες, συνελήφθη η Μαθαίνα (Κατερίνα) Τζουβαλά και τα τρία ανήλικα παιδιά της και οδηγήθηκαν όμηροι του Ε.Λ.Α.Σ. στην Μονή Ορθοκωστά του Πάρνωνα.
Ο συγγραφέας του έργου γεννήθηκε στο χωριό Βουνό Αρκαδίας την 25η Νοεμβρίου 1928. Το  βιβλίο του είναι μία βιωματική πρωτογενής πηγή, με πολλά στοιχεία όπου καταγράφεται τι συνέβη στα σκληρά και επικίνδυνα χρόνια της Κατοχής. Αποτελείται από πέντε συγκλονιστικά κεφάλαια και διαθέτει και παράρτημα, συνολικά 58 σελίδων μεγάλου μεγέθους. Με την πένα του έχει δώσει στο αναγνωστικό κοινό αρκετά ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία στο παρελθόν, όπως μεταξύ άλλων, «Το Ύψωμα 731, Μάρτιος- Απρίλιος 1941», «Μνήμη θυσιασθέντων υπέρ πατρίδος» και «Γιατί ο Εμφύλιος;, 1941-1949.» Τέλος, σημειώνεται ότι το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία καθώς και στον εκδοτικό οίκο του «Πελασγού».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μαρτυρία του Στρατηγού Γ. Τζουβαλά είναι πολύτιμη, για τα γεγονότα που βίωσε. Το βιβλίο του για το 731 ήταν μνημειώδες.