Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Θέλω να ευχαριστήσω με το τέλος του 2020,


Θέλω να ευχαριστήσω με το τέλος του 2020,

τους εκλεκτούς συνεργάτες-αρθρογράφους οι οποίοι συντελούν τα μέγιστα για την επιτυχία της ιστοσελίδας «Αναστάσιος» με την πολύτιμη βοήθειά τους να εμπιστεύονται τα κείμενά τους.

Καθώς και τους χιλιάδες αναγνώστες μας, που όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουν να διαβάζουν να συμμετέχουν και να διαφημίζουν την προσπάθεια. .

Δεν σταματάμε, με την βοήθεια σας συνεχίζουμε και το 2021.

Σας ευγνωμονώ

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ.κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Χ Ρ Υ Σ Ο Σ Τ Ο Μ Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ
 
Πρός
τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα
τῆς Ἱερᾶς καί Ἀποστολικῆς Μητροπόλεως Πατρῶν
           
            Παιδιά μου ἀγαπητά καί περιπόθητα,
 
          Ἓνα ἀκόμη ἒτος πέρασε ἀπό τήν ζωή μας καί ἢδη ἀνατέλλει-ἀνέτειλε ὁ νέος ἐνιαυτός τῆς χρηστότητος Κυρίου, ὃπως λέγομε στήν Ἐκκλησιαστική γλῶσσα.
          Τό παρελθόν ἒτος, ἦτο κατά κοινήν ὁμολογίαν, ἒτος δύσκολο , θά ἠδυνάμεθα δέ νά εἲπωμεν, ἐπώδυνον, ἀφοῦ κοντά στά ἂλλα, ἦλθε νά προστεθῇ καί ἡ λοιμική νόσος, τοῦ λεγομένου νέου κορωνοϊοῦ, ἡ ὁποία ἐβασάνισε καί βασανίζει, τόσο τήν πατρίδα μας, ὃσο καί  τόν κόσμον ὃλο.
          Ἓνας ἀόρατος ἰός ἀνεστάτωσε τήν γῆν ἃπασα καί κατέδειξε, πόσον ἀδύναμον ὂν εἶναι ὁ ἂνθρωπος.

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας


 Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πρός  τό  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα  τῆς  καθ’ ἡμᾶς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως.
 
«…τέξῃ υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν»[1]
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας μιλάει για τα ονομαστήρια του ενανθρωπήσαντος Κυρίου. Συμπληρώθηκαν, μας λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, οκτώ ημέρες από της Γεννήσεως του Χριστού και έκαναν στο παιδί περιτομή και του έδωσαν το όνομα Ιησούς. Το όνομα Ιησούς δεν το έδωσαν αυτοί που έκαναν την περιτομή, αλλά το έδωσε ο ουράνιος Πατέρας δια του αρχαγγέλου Γαβριήλ, κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είπε τότε ο αρχάγγελος∙ «ιδού συλλήψει εν γαστρί και τέξη υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν»[2].
Ποιά είναι η σημασία, το νόημα, η ερμηνεία του ονόματος Ιησούς;
Ιησούς σημαίνει Σωτήρας. Σημαίνει Εκείνον που ήλθε στη γη και έργο έχει να μας σώση, να μας απελευθερώση, να μας λυτρώση.

«Εκεί που οι παπάδες έχουν περπατήσει πρώτοι τον δρόμο που δείχνουν…» - Aupetit Michel


 «Εκεί που οι παπάδες έχουν περπατήσει πρώτοι τον δρόμο που δείχνουν…»

Aupetit Michel

[Ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων Μιχαήλ Ωπτί παρομοιάζει τη ζωή του και πώς κατέληξε ιερέας, σαν την πορεία μέσα σε μία βάρκα...]

«Στην αρχή ήμουν μόνος μέσα στη βάρκα, είχα τον έλεγχο του τιμονιού και ήξερα απόλυτα πού πήγαινα. Τα νερά ήταν αυτά που είχα επιλέξει...

Κάποια στιγμή, εκεί που καθόμουν στον τιμόνι, είδα μία νέα παρουσία να κάθεται δίπλα μου... Ήταν ο Χριστός!!

Οκ, όσο κι αν είναι κάπως άβολο να κάθεται κάποιος μαζί με τον καπετάνιο, ο Χριστός ήταν αγαπημένο μου πρόσωπο και ήταν απλώς δίπλα μου, εγώ κρατούσα πάντα το τιμόνι. Άρα όλα καλά...

Κάποια στιγμή, ο Χριστός έβαλε αυτός το χέρι Του πάνω στο τιμόνι... Ουπς τώρα τι γίνεται, δηλαδή τώρα θα οδηγούμε και οι δύο; Μμμμ, τέλος πάντων, ο Χριστός είναι αγαπημένος και έμπιστος, εντάξει, εξάλλου έχω και εγώ το χέρι στο τιμόνι και έχω πάντα την εποπτεία πού πηγαίνουμε...

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου


 Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου εν Κυρίω,
Το έτος 2020, που μόλις αποχαιρετίσαμε, ήταν για την ανθρωπότητα, ως γνωστόν, ένα έτος βαθειάς κρίσης, η οποία έκρινε την αγάπη, την υπομονή και την ανθρωπιά μας. Η κρίση σε επίπεδο υγείας, οικονομίας, παιδείας, ανεργίας, κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων δοκίμασε τις αντοχές των ανθρώπων.
Αλλά όπως έχει διαπιστωθεί, η συνεχιζόμενη πολυεπίπεδη κρίση, λειτούργησε και ως ευκαιρία για διόρθωση νοοτροπίας και συμπεριφοράς σε διαπροσωπικό επίπεδο. Έφερε, δηλαδή, θετικές αλλαγές στις σχέσεις των ανθρώπων, που θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς το «τσουνάμι» που προκάλεσε ο COVID -19. Αρκετοί, ευτυχώς, συνειδητοποίησαν τώρα, ότι ο Θεάνθρωπος και όχι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου. Κατάλαβαν καλύτερα ότι ο άνθρωπος δεν είναι παντοδύναμος και ότι ο λόγος του Χριστού: «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» (Ιω. 15:5) έχει διαχρονική ισχύ.

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου


 «Αγαπητοί μου, Άρχοντες του τόπου μας, Πατέρες των Ενοριών μας, Ηγήτορες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, Δάσκαλοι των τριών βαθμίδων Εκπαιδεύσεως, Διευθυντές και Διοικητές Υπηρεσιών και λαέ του Θεού αγαπημένε· συμπατριώτες αδελφοί μου!
 
Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος χρόνος, 365 ημέρες που μας περιμένουν να τις ζήσουμε. Πέρυσι, την Πρωτοχρονιά, ποιος περίμενε να βιώσουμε όσα βιώσαμε! Τελικά, ο χρόνος είναι η κυκλική κίνηση των τροχών ενός άρματος, το οποίο ξεκίνησε από τη δημιουργία του κόσμου και προχωρεί μέχρι το τέλος του.
 
Επάνω στο άρμα επιβαίνουμε εμείς, ανεβαίνουμε σε κάποια στάση και κατεβαίνουμε σε κάποια άλλη. Οι τροχοί κινούνται κυκλικά και το άρμα ωθείται ευθύγραμμα από τον ίδιο το Θεό, ο οποίος προϋπήρχε του κόσμου, εισέρχεται στο χρόνο και θα υπάρχει και μετά, όταν ο κόσμος τελειώσει και ο χρόνος παύσει να υπάρχει.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙ ΤΗι ΠΡΩΤΗι ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021 ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ


 ΜΗΝΥΜΑ
ΕΠΙ ΤΗι ΠΡΩΤΗι ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Σ Ε Ρ Α Φ Ε Ι Μ
* * * * * *
 
Νέον ἔτος ἦλθεν!
Ἐλπίδες καί εὐχές εἶναι τά πολύτιμα λόγια τῶν ἑορτῶν, τά στολίδια τῶν ἀνθρώπων καί τῶν ἡμερῶν. Ἐλπίδες καί εὐχές γιά πνευματική καί σωματική ὑγεία. Ἐλπίδες καί εὐχές γιά τό νέο ἔτος πού ἦλθε.
Αὐτό τό νέον ἔτος καί κάθε ἔτος, ὅλος ὁ χρόνος τῆς ζωῆς μας, ἀγαπητοί χριστιανοί, πρέπει νά γνωρίζουμε μέ βεβαιότητα ὅτι βρίσκεται στά χέρια τοῦ Θεοῦ. Ὅπως πρέπει νά γνωρίζουμε μέ βεβαιότητα, ὅτι πρός χάριν ἡμῶν τῶν ἀνθρώπων ὁ Σαρκωθείς Χριστός ἔλαβε τόν χρόνο, τόν ἀνθρώπινο χρόνο, ὅταν γεννήθηκε λαμβάνοντας Σάρκα ἀνθρώπινη καί ὡς «Παιδίον Νέον» μᾶς ἔδωσε ἕναν Νέον χρόνο. Σέ ἐμᾶς πού εἴμαστε ἔν-χρονοι, ζοῦμε καί κινούμεθα στόν χρόνο, αὐτός ὁ «Νέος χρόνος» εἶναι αὐτός τῆς σωτηρίας, ὁ χρόνος τῆς Ζωῆς, πού βιώνουμε μέσα στήν Ἐκκλησία, ἐντός τοῦ Σώματός Του. Εἶναι ὁ χρόνος μέ τόν ἴδιο τόν Χριστό καί μέσα στόν ἴδιο τόν Χριστό. Γι’ αὐτό λοιπόν ἑορτάζουμε, ἐλπίζουμε καί εὐχόμεθα!

Πρωτοχρονιά 2021 - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου


 
Πρωτοχρονιά 2021

Φθάσαμε στο τέλος μιας ακόμη χρονιάς. Θα πάρει και αυτή την θέση της στην Ιστορία, μαζί με τις υπόλοιπες.
Η πανδημία του κορωνοϊού, που περάσαμε αυτήν την χρονιά, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της. Αποκάλυψε χαρακτήρες ανθρώπων και συμπεριφορές, που με μεγάλη επιμέλεια κρύβαμε στις σχέσεις μας με τον συνάνθρωπο.
Σύγχυση και διχασμός κυριάρχησαν στις σχέσεις μας. Οι φωνές της λογικής «πνίγονταν» μέσα στην ομίχλη του πανικού, που επικρατούσε.
Το νέο έτος 2021, που ανατέλλει, ας γίνει αφορμή και αφετηρία μιας νέας προσπάθειας, να δούμε τον πλησίον ως φίλο και αδελφό και όχι σαν αντίπαλο, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας.

"Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο ... παγκάκι"

 
Μικρές ιστορίες του χθες και του σήμερα
 
Κατέβηκε βιαστικά τα σκαλιά της εκκλησίας, κρατώντας το αντίδωρο στο χέρι. Ο νυχτερινός αέρας τον χτυπούσε στο πρόσωπο. Ξεκλείδωσε το αυτοκίνητο, έβαλε μπρος τη μηχανή και άνοιξε το κλιματιστικό. Έκανε πολύ κρύο. Το ρολόι της εκκλησιάς σήμανε δύο φορές.
 
Τα φώτα των διαμερισμάτων στις γύρω πολυκατοικίες ήταν σχεδόν όλα αναμμένα. Τα παράθυρα στολισμένα. Άλλα με ψεύτικες νιφάδες, άλλα με led κι άλλα με παιδικές ζωγραφιές. Τα μπαλκόνια φωτισμένα με γιρλάντες, άλλα διακριτικά κι άλλα πολύχρωμα και φλύαρα. Παντού διάχυτη η διάθεση της γιορτής. Η κίνηση στο δρόμο αισθητά αυξημένη. Άλλοι γυρνούσαν από ρεβεγιόν κι άλλοι –της ηλικίας του οι περισσότεροι– τώρα ξεκινούσαν τη διασκέδαση.

Ο κόσμος άρχισε να κατεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας. Μαζί και οι δικοί του. Μπήκαν βιαστικά στο αυτοκίνητο και ξεκίνησαν. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς η νυχτερινή Λειτουργία ήταν στο πρόγραμμά τους. Ήθελαν να υποδέχονται το νέο χρόνο μέσα στην εκκλησία, την ώρα της Λειτουργίας.

2020, πολύ με πόνεσες! - Β. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

2020, πολύ με πόνεσες!
 
-τιμής και μνήμης ένεκεν στη μάνα μου -
 
Χρονιά του 2020, μαχαίρι δίστομο στην καρδιά μου, φεύγεις απόψε...
Μαζύ σου πήρες το ακριβότερο κομμάτι της ψυχής μου!
 
Χρονιά του 2020, δε σε καταριέμαι.
Μ' έμαθες να προσεύχωμαι πιο δυνατά, πιο καρδιακά!
 
Γέρε Χρόνε, στον Παράδεισο να πας!
Στη μανούλα μου να δώσης μια θάλασσα αγκαλιά και φιλιά όσα με τ' αστέρια!
 
31/12/2020
Β. Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μυστήριον ξένον | Χριστουγεννιάτικη ταινία της Ελληνικής Παιδείας



Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για τα παιδικά χρόνια του Αγίου Νεκταρίου από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Η Ελληνική Παιδεία»
 
Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου αλλά και τις Άγιες ημέρες που διανύουμε, κατά τις οποίες η ανθρωπότητα γιόρτασε μέσα σε ατμόσφαιρα ανασφάλειας, το Μέγα Μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού, τα Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία» θέλησαν να προβάλλουν τη μορφή του Αγίου Νεκταρίου.
 
Ο μεγάλος αυτός Άγιος του προηγούμενου αιώνα υπήρξε πρότυπο θυσιαστικού πνεύματος, υπομονής και συγχωρητικότητας. Αρετές που ασφαλώς δεν διακρίνουν τον σύγχρονο άνθρωπο των μεγάλων τεχνολογικών επιτευγμάτων, ο οποίος παραμένει ωστόσο τόσο μικρός και ανήμπορος μπροστά στην πρόκληση μίας απροσδόκητης πανδημίας.

Ας ζητήσουμε από το Θεό πρωτοχρονιάτικο δώρο το τέλος του φόβου !!! – Κώστας Γανωτής / Σοφία Χατζή


 
Ας ζητήσουμε από το Θεό πρωτοχρονιάτικο δώρο το τέλος του φόβου !!! – Κώστας Γανωτής

Ο φιλόλογος και συγγραφές Κώστας Γανωτής μιλά για το πώς θα μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με τον χρόνο, ιδιαίτερα στις σκληρές αυτές συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και τη δυσκολία του ανθρώπου να προσεύχεται.
Ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο αλλιώτικο από τ’ άλλα

Στο έμπα του 2021, μοιάζει πολυτέλεια να μιλάμε θεωρητικά για την έννοια του χρόνου στη ζωή. Η ασφάλεια που νιώθαμε από τη βεβαιότητα ότι είμαστε άτρωτοι με όσα επιστημονικά επιτεύγματα διαθέταμε, ακυρώθηκε πανηγυρικά. Η πανδημία και ο παγκόσμιος εγκλεισμός, σαν να πάγωσε τον χρόνο. Ο χρόνος μετρά τώρα ως επιβίωση και σε πολλούς ως μοναξιά. Η χρονιά που ζήσαμε συνέτριψε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τον καιρό της καραντίνας, περισσότερο τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους. Ο χρόνος περνούσε φοβισμένα και μοναχικά, κάποιοι πέθαναν μόνοι. Οι άνθρωποι στα γηροκομεία και στα νοσοκομεία έσβησαν χωρίς τους συγγενείς τους, γιατί απαγορεύονταν οι επισκέψεις.

Εόρτιες σκέψεις

 
 Άκουσα μία πνευματική συζήτηση (μέσω διαδικτύου) με υπεύθυνο ιερέα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα κάτωθι.  Ας τα προσέξουμε.
 
Σήμερα (31 Δεκεμβρίου) γίνεται η απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων.
Νέο Έτος: μια παράταση για να εργαστούμε τη σωτηρία μας από τον παρόντα κόσμο στην αιωνιότητα. Χρειάζεται αξιοποίηση κάθε ημέρα της ζωής μας.
Δεν υπάρχουν ουδέτερες πράξεις στη ζωή μας. Ο λόγος των αγίων είναι τολμηρός και ριζοσπαστικός. Οι άγιοι είναι απόλυτοι.
Μεταφέρουμε με απλά λόγια σκέψεις του αγίου Βασιλείου ''εκείνη η πράξη (που θα κάνουμε) ή θα μας κατεβάσει ή θα μας οδηγήσει προς τα άνω για να πάμε ψηλά'' (δηλ. ή να απομακρυνόμαστε ή να πλησιάζουμε τον Θεό). Κάθε σκαλοπάτι μάς βοηθάει να ανεβούμε προς τον ουρανό.
Λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς  ''εάν κάνουμε κάτι από τις ενέργειες του Θεού είναι αμαρτία, εάν Τον αγνοούμε''
Φιλανθρωπία, π.χ. μπορεί να κάνει και ένας άπιστος (από συμπάθεια στον συνάνθρωπο). Δεν υπολογίζεται όμως!

ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ


 ΨΗΦΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
 
ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ  ΜΕ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ.
 
Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ήτο βεβαίως ολιγότερον δημοφιλή εις τας γειτονιάς μας και νομίζω πέλα σέλα της Κύπρου τα πρωτεία είχαν τα στους τζιαιρούς μας τους παιδικούςτα Πανελλήνια κάλαντα Καλήν Εσπέραν άρχοντες. Τα κυπριακά κάλαντα επρωτάκουσα τα εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν Κύπρου τζιαι έμεινα ξηστικός.
Επανερχόμενοι εις τα πρωτοχρονιάτικα άσματα ταξιδεύκω στους τζιαιρούς που τα έμαθεν η Ελένη και ο Αντώνης ο Γεωργίου εις το μαντολίνον και η κοινοπραξία καλάντων ήτο πλέον με καρτζιλλικιν μεγαλύτερον όταν άνοιγαν οι πόρτες της γειτονιάς και κάτω ως την οδόν Αιγαίου.

Ευχές για νέο έτος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
"ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ"
ΕΔΡΑ: ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας (31 Δεκεμβρίου)


 Η τελευταία ημέρα του κοσμικού ημερολογιακού έτους 2020 είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην απόδοση της εορτής των Χριστουγέννων και στη μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας.
Η Αγία Μελάνη γεννήθηκε στη Ρώμη, γύρω στο 380 μ.Χ. και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Οι γονείς της την πάντρεψαν σε ηλικία 14 ετών, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αφιερωθεί στο Χριστό. Μετά το θάνατο των δύο παιδιών που απέκτησε, καθώς και των γονέων της, έπεισε το σύζυγό της Απελλιανό να ακολουθήσουν τον δρόμο της άσκησης. Διέθεσαν την αμύθητη περιουσία τους για να ανακουφίσουν τους φτωχούς, αλλά και για την ανέγερση ναών και μοναστηριών. Επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους και τα ονομαστά ασκητικά κέντρα της Αιγύπτου, και έλαβαν ευλογίες και νουθεσίες από γνωστούς ασκητές.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

«ΟΧΙ! Δεν τελείωσαν…»


 «ΟΧΙ! Δεν τελείωσαν…»!
         
          Είναι όντως ο πιο υπέροχος πίνακας. Τον περιεργαστήκαμε προσεκτικά, τον χαρήκαμε, τον απολαύσαμε, δεν ξεκολλούσαν τα μάτια μας από πάνω του. Κάποιοι, μάλιστα, ομολόγησαν πως ένιωθαν ένα μέρος, εκεί ταπεινά σε μια ακρούλα, μέσα από το πλαίσιό του. Είναι απίστευτο σε πόσα αμέτρητα αντίγραφα, κυκλοφορεί σ’ όλο τον κόσμο, κρεμασμένος ευλαβικά. Εκεί στο κέντρο του Ναού στολισμένος εκπέμπει μια ουράνια, μοναδική ηρεμία και ομορφιά. Είναι ο πολύτιμος πίνακας της Άγιας Νύχτας! Η εικόνα της θείας Γέννησης του Χριστού μας!
          Ένα ολοζώντανο μέρος του επιθυμούσε να είναι και ο Κ. Παλαμάς, στο ποίημά του «Χριστούγεννα», όταν έγραφε: «Νάμουν του στάβλου ένα άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι, την ώρα που άνοιγε ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι…»!

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΟΓΙΜ. ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΦΕΙΡΗ ΕΝ ΤΩ Ι. ΝΑΩ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΣΗΛΚΙΟΙ


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρακολούθησα από τηλοψίας την εις Διάκονο Χειροτονία του Μιχαήλ Ζαφείρη υπό του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου εις τον οποίο έδωσε το όνομα Δανιήλ.
Ε
ις τον αγαπητό μου π. Δανιήλ εύχομαι ταπεινά, να διακονήσει με όλη την δύναμή του την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, τον Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, και τον Μητροπολίτη του κ. Απόστολο. 
Να αγαπήσει το θυσιαστήριο και τη διακονία, να εργάζεται αδιαλείπτως στον Αμπελώνα του Κυρίου, και με την διακονία του στην Εκκλησία, να δοξάζει το όνομα του Τριαδικού Θεού.


Στήριξε την ελπίδα σου στον Κύριο π. Δανιήλ. «Όποιος διακονεί», λέει ο Απόστολος Πέτρος, «να το κάνει με τη δύναμη που του δίνει ὁ Θεός» (Α’ Πέτρ. 4,11). Και η ομολογία του Αποστόλου  Παύλου, «πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ» (Φιλ. 4,13) ας αποτελεί το θεμέλιο της ιερατικής σου ζωής και διακονίας εις την Πόλι.
Τέλος να προσθέσω, ότι νιώθω χαρά διότι τον γνωρίζω τον π. Δανιήλ, από μικρό παιδί από τις Κατασκηνώσεις «Αγκυρα» όπου ήμουν αρχηγός, αλλά και διότι συνεχίζει την παράδοση Πατρινοί να επανδρώνουν την Μητέρα Εκκλησία.
Άξιος!
Αναστάσιος Κωστόπουλος
 
 ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΘΕΙΣΑΝ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΝ ΤΟΥ ΕΛΛΟΓΙΜ. ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΦΕΙΡΗ ΕΝ ΤΩι Ι. ΝΑΩι ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΣΗΛΚΙΟΙ ΕΠΙ ΤΗι ΜΝΗΜΗι ΑΥΤΟΥ (29.12.2020)
Ἀγαπητέ μου Ὑποδιάκονε!
          Μέ συγκίνησιν καί χαράν πολλήν ἡ ἱστορική Ἱερά Μητρόπολις Δέρκων ἀνοίγει σήμερον τήν ὡραίαν Πύλην τοῦ Θυσιαστηρίου της διά νά σέ ὑποδεχθῇ εἰσερχόμενον εἰς τήν διακονίαν τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Χριστοῦ, μέσα εἰς τήν φωτοπλημμύριστον ἀτμόσφαιραν τῆς Μητροπόλεως τῶν καθ’ ἡμᾶς ἁγίων ἑορτῶν, ἤτοι τῶν Θείων Χριστουγέννων!

61ο Παιδαγωγικό Συνέδριο (ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ) Συλλόγου «Ὁ Μέγας Βασίλειος»

 
61ο Παιδαγωγικό Συνέδριο (διαδικτυακό)
Συλλόγου «Ὁ Μέγας Βασίλειος»
 
ΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑ
ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤ᾿ ΑΡΜΑΤΑ
Ἡ συμβολή τῆς Ἐκκλησίας στήν προεπαναστατική παιδεία
καί στόν ἀγώνα τοῦ ᾿21
 
Μέ τόν παραπάνω τίτλο ὁ τομέας Ἐπιστημόνων τοῦ Συλλόγου Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Δράσεως «Ὁ Μέγας Βασίλειος» διοργανώνει τήν Κυριακή 3 Ἰανουαρίου 2021 τό 61ο Παιδαγωγικό του Συνέδριο, τό ὁποῖο θά μεταδοθεῖ διαδικτυακά μέσα ἀπό τό διαδικτυακό κανάλι «Λόγος Παρακλήσεως» - logosparakliseos.gr. Τό θέμα τοῦ Συνεδρίου ἀναφέρεται στό ρόλο πού ἔπαιξε ἡ Ἐκκλησία στήν παιδεία τῶν Ἑλλήνων κατά τά 400 χρόνια δουλείας, καθώς καί στή συμμετοχή της στόν ἔνοπλο ἀγώνα τοῦ ᾿21.
Ἔγκριτοι ὁμιλητές θά ἀπαντήσουν σέ ἐρωτήματα αἰχμῆς, ὅπως τά παρακάτω:
• Ὑπῆρξε ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία δύναμη προοδευτική ἤ παράγοντας ἀνασταλτικός στήν ἐθνεγερσία τοῦ ᾿21;
• Ποιά ἡ προσφορά της στόν ὑπόδουλο Ἑλληνισμό τά 400 χρόνια ὑποταγῆς στόν Ὀθωμανό;

Ευχές καρδιάς προς τους αφανείς ήρωες των Νοσοκομείων από μαθητές του Γυμνασίου «Η Ελληνική Παιδεία»


 Ευχές καρδιάς προς τους αφανείς ήρωες των Νοσοκομείων από μαθητές του Γυμνασίου «Η Ελληνική Παιδεία»

Το Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Η Ελληνική Παιδεία» γιορτάζει τα φετινά αλλιώτικα Χριστούγεννα μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
 
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου ετοίμασαν ένα μικρό εορταστικό video, με λόγια καρδιάς και ευχές από τους μαθητές ως κατάθεση ευγνωμοσύνης και αγάπης και το απέστειλαν, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω νοσηλευτικά ιδρύματα της πατρίδας μας:

Λύτρωση - Στάχυς

 
Λύτρωση
 
Τι παράξενη αυτή Σου η Αγάπη!
Την ώρα που γεννιόσουν
την ίδια στιγμή και πέθαινες.
Δεν ήρθες για να μείνεις.
Τίποτα δε σε κρατούσε σ’ αυτόν τον ξένο τόπο.
Δεν είν’ αυτός που έφτιαξες,
δεν είν’ αυτός που ήθελες.
Κι όμως ήρθες!
Γιατί, «καλώς λίαν» όλα τα εποίησες.
Τι τίμημα για Σε βαρύ αυτό το «λίαν»!
Τι όνειδος για μας ο ερχομός Σου!
 
Στάχυς

ΣΤΟΝ ΣΕΜΝΟ ΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ -- π. Δημήτριος Μπόκος


 Επί τη εκδημία του π. Αυγουστίνου Μύρου

ΣΤΟΝ ΣΕΜΝΟ ΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Ως ύστατο χαίρε στον σεμνό εργάτη του Ευαγγελίου, ιερομόναχο Αυγουστίνο Μύρου, θα ήθελα να αφιερώσω λίγα λόγια, «εις μνημόσυνον αιώνιον» της αγιασμένης μορφής του.
Ο Θεός ευδόκησε να συναντηθούν οι ζωές μας κατά την πρώιμη νεότητά μας, όταν νεαροί φοιτητές διανύσαμε από κοινού μια ολόκληρη τετραετία (1970-1974) στη Θεολογική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών. Ο τότε Παναγιώτης Μύρου ξεχώριζε μέσα στους συμφοιτητές μας για τη σεμνότητά του. Το πρόσωπό του απέπνεε τη δροσερή αγνότητα της αληθινής ευσέβειας. Τα μάτια του ακτινοβολούσαν πεντακάθαρα, σαν μάτια μικρού παιδιού.Παρά την αθόρυβη παρουσία του, ήταν τω Πνεύματι ζέων. Είχε όλα τα γνωρίσματα εκείνα που καθιστούσαν τη μορφή του τοις πάσι συμπαθητική. «Μυρίπνοον άνθος του Παραδείσου», όντως όνομα και πράγμα. Η παρουσία του σημάδεψε έντονα τα αξέχαστα φοιτητικά μας χρόνια.

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


 Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε την  Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς Πατρών.


Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ανέλυσε τον στίχο της Ευαγγελικής περικοπής "Τεθνήκασιν οι ζητούντες  την ψυχήν του παιδίου " και αναφέρθηκε :
α)  στα ουράνια δώρα που έφερε η θεία Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού στην ανθρωπότητα,

Ζώντας στα 2221.... - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου


 
Ζώντας στα 2221....

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
          Έτος 2221... Η Ευρώπη ζει τη Νέα Εποχή. Επιβλήθηκε το αρνησίθεο σύστημα εξουσίας, η φιληδονία κατά τις απόψεις των ντε Σαντ και Ντιντερό, η «απελευθέρωση της γυναίκας», κατά την ιδεολογία και τα συμφέροντα των φεμινιστριών των 20ου   και  21ου  αιώνων και η κατάργηση των εθνών, των γλωσσών  και των παραδόσεων τους, κατά τις επιδιώξεις του διεθνισμού του 21ου αιώνα.
          Για να προωθηθεί η εξάλειψη του Χριστιανισμού επιβλήθηκαν ριζοσπαστικά μέτρα. Για λόγους συμφέροντος του λαού εκκλησιές άλλαξαν χρήση όπως η Αγία Γενεβιέβη, στο Παρίσι, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ή  ισοπεδώθηκαν και έγιναν πισίνες, όπως έκαμε ο Στάλιν με το Ναό του Σωτήρα στη Μόσχα. Επίσης απαγορεύθηκε η δημόσια χριστιανική διδασκαλία και εξαλείφθηκε  κάθε δημιουργία που θυμίζει τον Χριστό.

Επίκαιρο βιβλίο για τον Μέγα Βασίλειο!


 ΕΧΩ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ θΕΟΣ!
 
Συγγραφέας: ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Επιμέλεια: ΗΛΙΑΣ Γ. ΣΚΟΝΔΡΑΣ
Εκδόσεις:  Έαρ
 
 Ο βίος και η πολιτεία της ανεπανάληπτης μορφής του Μεγάλου Βασιλείου από τον –εξίσου μεγάλο– καρδιακό φίλο του, άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Μία βιογραφία-προσωπογραφία με εξαιρετικές πνευματικές προεκτάσεις και αναγωγές, που αναδεικνύουν ως ξεχωριστό πρότυπο τον Μέγα Βασίλειο για καθέναν που «έχει διαταχθεί να γίνει θεός», όπως ο ίδιος έλεγε, δηλαδή κάθε χριστιανό οποιασδήποτε τάξης και ηλικίας…
 
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ «ΣΩΤΗΡ»

Πρωτοχρονιά 2021 Ευαγγελίστρια


 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
 
Τήν Παρασκευήν 1 Ἰανουαρίου 2021 καί ἐπί τῇ μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν θά τελεσθῇ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου.
Ἔναρξις: 6.45 π.μ.                Λῆξις: 10.15 π.μ.
 
Β΄ Θεία Λειτουργία: Ὧρες 10.30 ἕως 11.30 π.μ.

Ελληνική Ορθόδοξος Ενορία Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου Φλωρεντίας για τον Καστορίας Σεραφείμ


 Χρέος ιερό, αλλά και καρδιακή επιταγή σεβασμού και αγάπης πολλής, μας παρακινούν επιτακτικά να καταθέσουμε ετούτη τη σύντομη και ολιγόγραφη ταπεινή αλλά ειλικρινή μαρτυρία μας. Ένα νοερό κερί και μια αγκαλιά με άνθη ευλάβειας στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από κοντά μας για τον Ουρανό, μιάς και γι’ αυτόν υπήρξε σ´ όλη του τη ζωή.
Μέσα στην κατανυκτική περίοδο των γεγονότων του Αγίου Δωδεκαήμερου, «ο εν σπηλαίω γεννήθεις και εν φάτνη ανακληθείς», Κύριος της ζωής και του θανάτου, κάλεσε σε ηλικία ώριμη αλλά όχι σε γήρας προχωρημένο -κατ´ άνθρωπο νέον ακόμη- στη χαρά του ουράνιου Θυσιαστηρίου Του, τον ήδη μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ.
Ο αείμνηστος Δεσπότης μας, αφήνει μνήμη τίμιου, αφιλάργυρου, ανεξίκακου, ταπεινού, ελεήμονως, φιλάγιου και φιλόπατρη Μακεδόνα Ιεράρχη, ο οποίος δεν επέτρεψε στον εαυτό να έχει την παραμικρή ανθρώπινη επιδίωξη και φιλοδοξία κοσμικού χαρακτήρα.

Μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη (30 Δεκεμβρίου)

 
Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας από την Καισάρεια και της Αγίας Ανυσίας από τη Θεσσαλονίκη.
Η Οσιομάρτυς Ανυσία ήταν θυγατέρα ευλαβών και πλούσιων γονέων από τη Θεσσαλονίκη και έζησε κατά τους χρόνους του χριστομάχου αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Όταν σε νεανική ηλικία ορφάνεψε, διαχειρίστηκε τη ζωή και τη μεγάλη περιουσία της με σωφροσύνη και εγκράτεια. Βοήθησε όσους είχαν ανάγκη και έταξε ως σκοπό της ζωής της να πράττει και να μαθαίνει όσα είναι ευάρεστα στο Θεό.
Η φήμη της προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών εναντίον της, με αποτέλεσμα να την οδηγήσουν στο μαρτύριο. Έτσι, καθώς πορευόταν προς το ναό του δωδεκάθεου, ένας στρατιώτης τη συνέλαβε και την πίεζε να θυσιάσει στους βωμούς των ειδώλων.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Mέ ἀφορμή τῆν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ πολυκλαύστου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ


 Mέ ἀφορμή τῆν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ πολυκλαύστου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ
 
Ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ
Πρός τόν Νηπιάσαντα γιά τήν σωτηρία μας Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, διότι ἐχάρισε στήν ἁγία Του Ἐκκλησία «τοιοῦτον ἐπίσκοπον καί ἀρχιερέαν, ὅσιον, ἄκακον, ἀμίαντον, κεχωρισμένον ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν καὶ ὑψηλότερον τῶν οὐρανῶν γενόμενον».

Ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ
Στόν ἀεἰμνηστο πλέον Σεβασμιώτατο Καστορίας Σεραφείμ γιατί βρέθηκε στή ζωή μου στά φοιτητικά μου χρόνια. Τότε πού προΐστάμενος αὐτός στόν Ἱερό Ναό Ἀγίου Νικολάου Ἀχαρνῶν καί ἐγώ κατηχητής στὀν Ἱερό Ναό του.   Τί νά πρωτοθυμηθῶ; Τήν πατρική του ἀγάπη; Τό ἐνδιαφέρον του γιά τήν νεότητα; Τήν ὑπομονή του νά δέχεται στό ἐξομολογητήριο τούς νέους καί μέ πατρική ἀγάπη νά σμβουλεύει καί νουθετεῖ; Τήν ὡραία σνεργασία πού εἶχαμε;

Ὁ μακαριστός Καστορίας Σεραφείμ, ὁ φιλάγιος φίλος μου - Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

 Ὁ μακαριστός Καστορίας Σεραφείμ, ὁ φιλάγιος φίλος μου

τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ἡ κοίμηση τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ μέ πόνεσε πολύ. Παρακολουθοῦσα στενά τήν ἐξέλιξη τῆς ὑγείας του, καί κάθε ἡμέρα τοῦ τηλεφωνοῦσα στό Νοσοκομεῖο γιά νά μάθω τά σχετικά μέ τήν θεραπεία του. Ἐκδηλωτικός καθώς ἦταν καί ὑπερβολικά συναισθηματικός μοῦ ἔλεγε: «Μέ σκλαβώσατε, Γέροντα. Σᾶς εὐγνωμονῶ ἀπό τήν καρδιά μου».
Σέ ἕνα τηλεφώνημά μου μοῦ εἶπε ὅτι κάθε ἡμέρα στό Νοσοκομεῖο ἔκανε τίς ἱερές Ἀκολουθίες, τό Ἀπόδειπνο καί τήν Παράκληση τῆς Παναγίας. Μάλιστα, μοῦ ἐμπιστεύθηκε ὅτι κά­ποια ἡμέρα εἰσῆλθε στόν θάλαμο μιά νοσηλεύτρια, πρίν εἰσαχθῆ στήν Μονάδα Ἐντατικῆς Θεραπείας, καί ρώτησε ἄν εἶχαν ἀνάψει θυ­μίαμα, γιατί εὐωδίαζε ὁ θάλαμος.

Ποιὸς θὰ μοῦ δώσει δάκρυα; - Σταῦρος Μποζοβίτης


«Τίς δώσει κεφαλῇ μου ὕδωρ 
καὶ ὀφθαλμοῖς μου πηγὴν δακρύων, καὶ κλαύσομαι...»
 (Ἱερεμ. θ΄ 1)

Ἔρχονται κάποιες ὧρες ποὺ ἡ μνήμη ὑποφέρει. Θυμᾶσαι τὸν φίλο, τὸν συμφοιτητή, τὸν ἀδελφό, τὸν ἀσυμβίβαστο ἀγωνιστή, τὸν ἐπίγειο ἄγγελο.

Τὸ ὄνομά του· ἀρχιμανδρίτης Αὐγουστίνος Μύρου. Στὴν Κοζάνη.

Σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2020 ἀναχώρησε γιὰ τὴ χώρα τῶν ζώντων. Θύμα καὶ αὐτὸς τοῦ ὕπουλου ἐχθροῦ τῆς κοινῆς μας ζωῆς. Ἕνα μήνα στὴν ἐντατικὴ καὶ τέλος. Ἐτῶν 68. Ἔτος γεννήσεως 1952 ὡς Παναγιώτης.

Ἱεροκήρυκας θερμός. Πνευματικὸς πατέρας πολλῶν. Κατάφορτος καρπῶν πνευματικῶν. Συγγραφέας ἀξιόλογων πονημάτων καὶ μεταφραστὴς τοῦ ὑπέροχου βιβλίου τοῦ Schaeffer Frank μὲ τὸν τίτλο «Χορεύοντας μόνος».

Ἀλλὰ ἐγὼ σκέφτομαι τὰ παλιά. Ἐκεῖναι τὰ κοινά μας, τὰ τέσσερα ὑπέροχα καὶ μοναδικὰ χρόνια στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Γι᾿ αὐτὸ καὶ τώρα ἀργὰ-ἀργὰ «στάζει ἀνθ᾽ ὕπνου πρὸ καρδίας μνησιπήμων πόνος»· στὸν ὕπνο μὲς στὴν καρδιὰ στάζει ὁ πόνος ἀπ᾿ τὴ θύμιση τῶν παλιῶν μας παθημάτων (Αἰσχύλου Ἀγαμέμνων, στ. 179, 180).

Ἔφυγε ἀλήθεια ὁ φίλος. Εἶχε πιὰ ὡριμάσει ἐργαζόμενος ἀόκνως στὸν ἀμπελώνα τοῦ Κυρίου.

«ΑΙΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ …» - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ


 «ΑΙΩΝΙΑ  ΜΕΣΑ  ΜΑΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ …»
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ
 
« ... Κι ανθοβολούνε κρίνα ολάσπρα,
κι απ’ των ψυχών μας το στερέωμα,
σταλάζουν  φως κι ασήμι τ’ άστρα».
     Γ. Βερίτης

         Ασφαλώς  και σήμερα,  που διατελούμε «εν χώρα και σκιά θανάτου» Covit19. Και για λόγους προνοίας μετέχουμε στη Λειτουργία Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Θεοφανείων πιστοί 25 στους ενοριακούς Ναούς, ή 50 στους Μητροπολιτικούς. Και να προλάβει ποιος ή πώς. Ή την παρακολουθούμε όσοι πολλοί από Άγιο Γεώργιο-Κωνσταντινούπολη, Φανάρι, Οικουμενικό Κέντρο της Ορθοδοξίας-τηλεοπτικά, αλλά ωσεί παρόντες στο ύψιστο τελούμενο πνευματικά. Όπου ακούγοντας το επιβλητικό Απολυτίκιο της κορυφαίας γιορτής. «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως …», νιώθουμε να κυλάει απ’ τα μάτια δάκρυ ευλαβείας διακριτικά. Δώρο ασήμαντο, και ταπεινό, στην αβυσσαλέα Αγάπη του Θεού που γίνεται και ένας από μας, για μας. «Μένων ο ην -Θεός- εγένετο ο ουν ην -άνθρωπος»- «Θεία Ενανθρώπηση». Στο πρόσωπο του αδύναμου νηπίου που ως δείχνει η εικόνα, «εσπαργάνωσεν -η Μεγάλη Μάνα Παναγιά-  και ανέκλινεν εν τη φάτνη» των αλόγων εκεί στη σπηλιά, «ότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι»-Λουκ.2,7..

29 Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Νηπίων των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων

 
Ένας Σύρος πρόσφυγας φιλά την κόρη του, καθώς περπατά μέσα σε μια καταιγίδα προς τα σύνορα της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ, κοντά στο ελληνικό χωριό της Ειδομένης,
 
Σεπτέμβριος 2015.
Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεχράκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΣΥ - Του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου

 
ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΣΥ
Και καλός και Σαμαρείτης
 
Του Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου
 
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έχουμε έξαρση των ιογενών λοιμώξεων. Συνηθισμένο γεγονός και αναμενόμενο, που δεν προκαλεί ίσως σοβαρή ανησυχία. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι λοιμώξεις αυτές παρουσιάζουν ύφεση και σχεδόν εξαφανίζονται. Δε συνέβη το ίδιο με τον COVID-19. Αν και περιμέναμε το καλοκαίρι να μειωθεί δραστικά, δεν μας έκανε τη χάρη. Παρέμεινε ανθεκτικός και επανήλθε δριμύτερος.
 
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή μεταδοτικότητά του και απ’ ό,τι διαβάζουμε, η πρόσφατη μετάλλαξή του αυξάνει αυτή τη μεταδοτικότητα. Το πιο άσχημο είναι ότι ο COVID 19 είναι μεταδοτικός, πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Όσοι προσβληθούν θα περάσουν μια μικρή ή μεγάλη ταλαιπωρία, κάποιοι όμως θα χάσουν και τη ζωή τους.

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ


 Ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο και για τον πνευματικό του πατέρα αείμνηστο Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα
Ο Παναγιώτατος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, τον οποίο ιδιαιτέρως αγαπούσε και εκτιμούσε, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Εκοιμήθη ο φιλακόλουθος Μητροπολίτης της Καστοριάς κυρός Σεραφείμ (29-12-2020) - Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.


 Τα θερμά συλλυπητήρια της τοπικής μας Εκκλησίας για την αιφνίδια εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, σήμερα 29η Δεκεμβρίου, σε ηλικία 61 ετών, εξέφρασε προς τον λαό της απορφανισμένης Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.
Ο αείμνηστος πλέον Μητροπολίτης κυρός Σεραφείμ, ως επίσης και ο προσφάτως κοιμηθείς (15η Νοεμβρίου) μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Ιωάννης, έχασαν τη ζωή τους, μετά από μάχη που έδωσαν με τον νέο κορονωϊό.
Σε συλλυπητήριο γράμμα του προς τον Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στα χαρίσματα του μακαριστού Ιεράρχη ο οποίος, υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αφοσίωση τον λαό της Μακεδονίας, επιτελώντας πλούσιο ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΟΡΤΗ 2020 ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.Ι.Ν. ΑΓ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ"

ΟΙ ΚΑΤΗΧΗΤΡΙΕΣ ΜΑΡΘΑ- ΝΕΚΤΑΡΙΑ- ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΟΥΡΑΝΙΑ-ΝΙΚΗ- ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Η/Υ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑΝ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΦΩΤΑ.. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΟΣΑ ΗΘΕΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω!!


Δηλώσεις του Μακαριωτάτου μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

 Δηλώσεις του Μακαριωτάτου μετά τη λήψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Χορηγήθηκε το εμβόλιο στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο – Οι πρώτες του δηλώσεις αμέσως μετά το εμβόλιο – Τα μηνύματα που στέλνει προς τον κόσμο – Συνιστά αυστηρότητα από όλους ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

Γύρω στις 10:30 σήμερα χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, στο Κέντρο Υγείας Λατσιών.

Αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις προς του δημοσιογράφους αναφέροντας ότι έχει κάνει το εμβόλιο και ότι μάλιστα το έκανε χωρίς καν να φοβηθεί.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ

 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΑΓΚΑ
 
Μέσα σε ευφρόσυνο και πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκε η κοσμοσωτήριος εορτή της Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού με αποκορύφωμα την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τόσο στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Κανάγκας όσο και στις άλλες ενορίες της Μητροπόλεως. 





Προηγουμένως τα σχολεία «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» της Κανάγκα παρουσίασαν μια ωραιότατη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με θέμα «Οι καρδιές μας, θρόνος του Θεού». Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος τονίζοντας πως οι καρδιές μας γίνονται θρόνος του Θεού όταν είναι καθαρές και ταπεινές διότι η ταπείνωση είναι η στολή της Θεότητος κατά τον Ιερό Χρυσόστομο όπως αποδεικνύεται από το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Χριστού.


Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε μικρούς και μεγάλους μεταφέροντας και τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’.

Εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ

 
Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, ο ταπεινός ποιμένας της Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ανεχώρησε εκ χώρας ζώντων προς την Άνω Ιερουσαλήμ.

Παρά τις άοκνες και θυσιαστικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του 424 ΓΣΝΕ, δεν κατέστη δυνατό να διατηρηθεί εν ζωή. Εκφράζονται δημοσίως ευχαριστίες προς τα στελέχη του νοσοκομείου αλλά και προς όλους όσους ανέπεμψαν προσευχές και δεήσεις υπέρ αναρρώσεως του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ.

Εκ της πρωτοσυγκελλίας

Υπήρξε αγαπητός και απέπνεε σεβασμό σε όλους όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε, και να γευθούμε την αγάπη του ως στοργικού Πατέρα. Η απουσία του από την Εκκλησία της Ελλάδος και την Καστοριά θα είναι αισθητή διότι άφησε την σφραγίδα του στην εκκλησιαστική αναγέννηση της λαχούσης περιφερείας του και ο λόγος του ήταν πάντα με πνεύμα Εκκλησιαστικό και Πατερικό. Έζησε ως ασκητής πραγματοποιώντας καθημερινά την Θεία Λειτουργία.