Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ὁ Ψαρᾶς και οἱ ψαράδες. - «Κ.Π.»

 Ὁ Ψαρᾶς και οἱ ψαράδες.     

«Κ.Π.»

Πολὺ χαιρόμαστε ὅταν στὸ Εὐαγγέλιο διαβάζουμε τὴν κλήση τῶν πρώτων Μαθητῶν ἀπὸ τὸν Κύριό μας. Μεταφερόμαστε στὴν ἥσυχη, δροσερὴ καὶ πανέμορφη ἀκρογιαλιὰ τῆς Τιβεριάδος καὶ ἀπολαμβάνουμε τὶς ἀξέχαστες εἰκόνες:

Οἱ ὑπομονετικοὶ ψαράδες ψαρεύουν ἐπίμονα ἄλλοι ἀπὸ τὴ βάρκα τους καὶ ἄλλοι χωρὶς αὐτήν. Μοσχοβολοῦν τὰ ζωηρὰ καὶ φρέσκα ψάρια. Πέρασαν τὴ ζωὴ τους μέσα στὰ βάθη τῆς θάλασσας. Τώρα ὅμως... Ἀβοήθητα σπαρταροῦν ἄλλα καρφωμένα στὰ ἀγκίστρια, καὶ ἄλλα ἀπὸ ἀσφυξία στὰ δίχτυα, ποὺ βγαίνουν ἤδη στὴν ἀκτή. Φρικτὴ εἰκόνα. Παιδεύονται νὰ κρατηθοῦν στὴ ζωὴ ἀλλὰ ἀφήνουν τὴν πνοούλα τους ἔξω ἀπὸ τὸ ἀγαπημένο τους περιβάλλον, τὸ νερό.  Τὰ περιμένουν ἀγορὲς καὶ τραπέζια ὡς πολύτιμη τροφὴ τῶν ἀνθρώπων. Ἄδοξο τὸ τέλος τους, φρικτό. Αὐτὴ εἶναι ἡ φυσική του τάξη. Ὁ προορισμὸς ὁλοκληρώθηκε. Τέλος! Οἱ ἄξιοι ψαράδες χαίρονται γιὰ τὴν πλούσια ψαριά, τῶν κόπων τους τὴν ἀμοιβή. Ὅμως ἡ ζωὴ τελείωσε γι’ αὐτὰ τὰ ψάρια!

Δίπλα τους ὁ αἰώνιος Ψαρᾶς τῶν ψυχῶν, ρίχνει κι ἐκεῖνος τὰ ἀθάνατα δίχτυα τοῦ θείου Του λόγου καὶ ψαρεύει τὰ λογικὰ ψάρια, τοὺς τίμιους καὶ ἐργατικοὺς αὐτοὺς ψαράδες ὡς τοὺς πρώτους Μαθητές Του. Δὲν ξαναεῖδαν τέτοιο ψάρεμα στὰ νερά τους. Ὅμως μαγεύονται ἀπὸ τὸν Ψαρά. Ἡ μορφὴ Του τοὺς μαγνητίζει καὶ ἀμέσως, εὐχαρίστως, μὲ τὴ θέλησή τους πέφτουν στὰ δίχτυά Του. Λὲς καὶ δὲν πρόλαβε νὰ ὁλοκληρώσει τὴν ψαριά του: «Δεῦτε ὀπίσω μου…». Λὲς καὶ τὸν περίμεναν ἀπὸ καιρὸ μὲ λαχτάρα. Ἀνεξήγητο τὸ Μυστήριο.

Ἡ ἑορτή τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου στήν Πάτρα.

Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική λαμπρότητα καί κατάνυξη, ἑορτάσθη ἡ μεγάλη Θεομητορική ἑορτή τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν.
Ἐπίκεντρο τοῦ λαμπροῦ ἑορτασμοῦ ἦτο ἡ γεραρά καί σεβασμία Μονή, τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου τοῦ Ὀμπλοῦ, τό ὁρμητήριον τοῦ θρυλικοῦ Ἱεράρχου τῶν Πατρῶν, Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανοῦ.
Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς, ἐχοροστάτησε στόν Ἑσπερινό καί ἐκήρυξε τόν θεῖο λόγο, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ ὁποῖος ἀνεφέρθη στήν ὑπόθεση τῆς ἑορτῆς καί ἀνέλυσε τό Κοντάκιο τῆς ἡμέρας, βάσει τῆς διδασκαλίας τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ καί τοῦ Ἁγίου Γερμανοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.


Ἐπίσης ὁ Σεβασμιώτατος μίλησε γιά τήν λαμπρά καί ἒνδοξον ἱστορία τῆς Μονῆς, ἡ ὁποία ἒπαιξε σημαντικό ρόλο, στήν πορεία τῶν Ἐκκλησιαστικῶν καί Ἐθνικῶν πραγμάτων καί στήν σημερινή προσφορά της, ἐπαινέσας τόν Καθηγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, Πανοσιολογιώτατον Ἀρχιμ. π. Νεκτάριον Κωτσάκην καί τήν περί Αὐτόν Ἀδελφότητα.

Αυτό το φαγητό δεν ήταν απλά μια μερίδα τροφής· ήταν ζωή, ήταν ελπίδα. - Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Στο ζεστό φως του απογεύματος, κάθισα σε μια απλή καρέκλα, περιτριγυρισμένος από κουτιά γεμάτα τρόφιμα και προμήθειες. Ήταν μια ακόμη μέρα διακονίας στη Νότια Μαδαγασκάρη, μια μέρα που η αγάπη αποκτά ουσία και νόημα μέσα από πράξεις, όχι λόγια.

Κάποια στιγμή, ένα μικρό παιδί στάθηκε μπροστά μου. Ήταν ξυπόλητο, με τα ποδαράκια του σκονισμένα από τον δρόμο που είχε διανύσει. Τα μάτια του, μεγάλα και γεμάτα αθωότητα, με κοιτούσαν. Είχε περπατήσει χιλιόμετρα από το χωριό του για να φτάσει ως εδώ. Είδα την προσμονή του, την ελπίδα που κρατούσε σαν φυλαχτό μέσα του, και κατάλαβα πως για εκείνο, αυτό το φαγητό δεν ήταν απλά μια μερίδα τροφής· ήταν ζωή, ήταν ελπίδα.

Γονάτισα μπροστά του, ώστε να βρεθώ στο ύψος του. Ήθελα να με δει, να νιώσει πως δεν ήταν μόνο του, πως κάποιος τον έβλεπε, τον καταλάβαινε. Με χέρια ροζιασμένα από την καθημερινή δουλειά αλλά γεμάτα αγάπη, του έδωσα το σακουλάκι με το φαγητό. Δεν ήθελα να βιαστώ· ήθελα εκείνη η στιγμή να μείνει. Ήταν μια σιωπηλή ανταλλαγή που γέμιζε την ψυχή μου.

π. Σεραφείμ Στολάκης: Η Θεοτόκος υπήρξε πλήρως αφιερωμένη στο Λόγο του Θεού


Η σημερινή εορτή μας βοηθάει να δούμε και να κατανοήσουμε το σχέδιο του Θεού για την Θεοτόκο, αλλά και τα δικά Της χαρίσματα, τη δική Της υψηλή πνευματική κατάσταση η οποία Την ανέδειξε, έτσι ώστε να αποτελεί για εμάς το ιδανικότερο παράδειγμα.
 
Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου (Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Στολάκης, κληρικός Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
 
Η   αγρυπνία   και   η   ομιλία   εντάσσονται   στο   πλαίσιο   του προγράμματος   «ΕΝΟΡΙΑ   εν   δράσει...».    


Ο π. Σεραφείμ στο κήρυγμα του μίλησε για την ευαγγελική περικοπή της θεομητορικής εορτής, που αναφέρεται στην Μάρθα και την Μαρία. Ο Ιησούς συνομιλεί με τους ανθρώπους, κι ενώ η μεν Μαρία κάθεται κοντά στον Ιησού και ακούει τα λόγια Του, η Μάρθα η οποία εκείνη την ώρα διακονεί, εκφράζει ένα παράπονο προς τον Ιησού.

Τη στιγμή που θα σε έχουν παρατήσει όλοι, - Άγιος Παΐσιος

Τη στιγμή που θα σε έχουν παρατήσει όλοι, 
εκείνη την στιγμή θα κάνει την εμφάνισή του ο Θεός!

Άγιος Παΐσιος

«Ενορία εν δράσει 2024»: π. Δανιήλ Ψωΐνος: «Γιατί να εξομολογηθώ;»


Αν γνωρίζαμε ότι η εξομολόγηση είναι το Μυστήριο της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού, που εκεί πάμε βρώμικοι και φεύγουμε καθαροί, πάμε φορτωμένοι και φεύγουμε ανάλαφροι, δεν θα είχαμε ενδοιασμούς και ερωτήματα που πολλές φορές γίνονται εμπόδια και μας απομακρύνουν από αυτήν την ευκαιρία να λάβουμε την άφεση των αμαρτιών μας.
 
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
 
Ομιλία με θέμα «Γιατί να εξομολογηθώ;», πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου.
Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.

Η ομιλία του π. Δανιήλ, εντάσσεται στη σειρά των ομιλιών που πραγματοποιεί με τον γενικό τίτλο «Πνευματικά και σωτήρια ‘‘γιατί’’», με το δεύτερο ερώτημα να αφορά το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
«Το «γιατί» της ομιλίας είναι ένα θέμα ζωτικό και αφορά σε μία πνευματική μας αναζήτηση, γι’ αυτό και ξεχωρίζει απ’ όλα τα άλλα. Γιατί να συμμετέχω σε αυτό το μυστήριο της Εκκλησίας, γιατί να ακούσω την Εκκλησία σε αυτό που λέει; Είναι τόσο απαραίτητο και αναγκαίο; Θα μου προσφέρει κάτι; Θα αγγίξει την ψυχή μου;»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ''Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ '' ΜΕ ΟΜΙΛΙΤΗ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΕΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

‘’Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ’’

Οι Εκδόσεις Έαρ οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Η Συμφιλίωση» την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 στις 7 μ.μ. στo πνευματικό κέντρο της Γ.Ε.Χ.Α. Αμπελοκήπων, Μεγ. Σπηλαίου 4.

Στο βιβλίο, στο οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση, παρουσιάζεται η συγκινητική αυτοβιογραφική ιστορία αναζήτησης της αλήθειας από τη Μαρία-KinukoFukami, που γεννήθηκε στην Ιαπωνία και έζησε πολλές και συγκλονιστικές μεταστροφές από τις ανατολικές θρησκείες στον Προτεσταντισμό, στον Παπισμό και, τέλος, στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας, υπέρτιμος και Έξαρχος Ιαπωνίας, κ. κ. Αμβρόσιος και η συγγραφέας Μαρία-Κinuko Fukami.

ΚΑΒΑΛΑ: Συζητώντας για την Ιεραποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο

 ΚΑΒΑΛΑ: Συζητώντας για την Ιεραποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο με τον π. Ελευθέριο Μπαλάκο, μέλος της Αδελφότητος Θεολόγων «Ζωή»

23.11.2024: Χριστιανική Ένωση Καβάλας (Δαγκλή 28)

 24.11.2024: ΧΦΕ Καβάλας (Κωνστάντειο Ίδρυμα)

Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στο Πέρα

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στο Πέρα. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη του Πατριαρχείου Ρουμανίας κ. Ιωσήφ, Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κ. Αντώνιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Σελευκείας κ. Θεόδωρος, καθώς και ο Θεοφιλ. Τανάγρας κ. Απόστολος, εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε, επίσης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους.



Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκάδα, Λητής και Ρεντίνης  κ. Πλάτων.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας και Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν,

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλήμονα (22 Νοεμβρίου)


Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Κικιλίας, που μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού, τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλήμονα και της συζύγου του Απφίας, του συγγενούς του Αρχίππου και του δούλου του Ονησίμου και του Οσίου Σωζομένου του εν Ποταμιά της Λευκωσίας.
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Κικιλίας, που μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού, του Αποστόλου Φιλήμονα και της συζύγου του Απφίας, του συγγενούς του Αρχίππου και του δούλου του Ονησίμου, του Οσίου Σωζομένου του εν Ποταμιά, καθώς και του οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη), Ηγουμένου της Μονής Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία, ουράνιος άνθρωπος της συγγνώμης.
Ο Φιλήμων διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον Παύλο και είναι ο παραλήπτης της ομώνυμης επιστολής του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Έζησε στις Κολοσσές της Μ. Ασίας και διακρίθηκε στο κήρυγμα και τη φιλανθρωπία.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΗΜΕΡΑ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ Η 21η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Του Χάρη Ανδρεόπουλου

Γιορτή της Παναγιάς και
των Ενόπλων μας Δυνάμεων

* ΗΜΕΡΑ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ 
Η 21η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*

Σήμερα, ημέρα της μεγάλης θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Στη μακρά και πολυτάραχη ιστορία του Ελληνισμού, το λαϊκό αίσθημα έχει συνδέσει τις έννοιες και τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας με τη θρησκεία, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο πόλων, της πατρίδας και της Ορθοδοξίας, μια σύζευξη, μια σχέση που ειδικά για μας τους Έλληνες σημαίνει πολλά.

Αυτή η παράδοση και η πίστη του λαού μας καθιέρωσε και ως προστάτιδα των Ενόπλων μας Δυνάμεων (Ε.Δ.) την υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό, υπό τη σκέπη της οποίας, οι Ε.Δ. έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους τα ιερά και όσια της πατρίδας.

Σήμερα γιορτάζουμε διπλά, εκφράζοντας την πίστη μας στην Παναγία και την ευγνωμοσύνη μας στις θυσίες και στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, δηλαδή στους προγόνους μας αλλά και στα στρατευμένα παιδιά μας. Είναι η ημέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών για την ελευθερία της πατρίδας μας. Είναι η ημέρα δημόσιας ευγνωμοσύνης στους ήρωες.

Το ψωμάκι μας να βγάζουμε και όπου να είναι - ΓΕΧΑ Αιγίου

 

Το ψωμάκι μας να βγάζουμε
και όπου να είναι.

Τα παιδιά των πρωτοπλάστων,
ο ένας ήταν γεωργός
και ο άλλος ποιμένας.

Όλα τα επαγγέλματα καλά είναι, μόνο να είμαστε
κοντά στον Θεό.

Και ο Απόστολος Παύλος
για να μη φάει, με συγχωρείτε,
δωρεάν το ψωμί από κανένα άνθρωπο,
εργαζότανμε τα χέρια.
Έφτιαχνε σκηνές.

Θέλουμε χαρούμενες ζωγραφιές.

 Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης.


Θέλουμε χαρούμενες ζωγραφιές. 
Χαρούμενες ζωγραφιές! 
Αν θέλετε θλιβερά πράγματα, 
δείτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση.

Bob Ross

Το θάμα το χαμένο - Ευτυχία Μάστορα


Το   θάμα  το χαμένο
 
Ευτυχία Μάστορα

Να είναι απομεσήμερο μουντό του φθινοπώρου,
νεφέλες να ’χει ο ουρανός, να ’ναι βροχή γεμάτες
και να σπαθίζουνε ψηλά σμήνη τα χελιδόνια
κι αλαργινά αστραπόβροντα ν’ αστράφτουν, να βροντάνε
κι απ’ τα πεσμένα λιόφυλλα, σύρριζα στα λιθάρια,
καρτερικά κυκλάμινα ν’ ανθοβολούν στο χώμα.
Κι εγώ να σιγοπερπατώ στα λιόδεντρα από κάτω,
να ψάχνω τα παμπάλαια που ήξερα μονοπάτια,
να προχωρώ, ν’ αντιδρομώ κι η γη να μην πατιέται,
ν’ αποζητώ τα σπιτικά που είχε το χωριό μας
κι άλλα να ’ναι χαλάσματα, πέτρινα απομεινάρια
κι άλλα έρημα και σιωπηλά και διπλοσφαλισμένα
και μόνο κάποια εδώ κι εκεί καινούργια να τα βλέπω,
μα δε μου μοιάζουν παξινά, δεν είναι απ’ τα δικά μας
κι ακούω κουβέντες και φωνές, μα παξινές δεν είναι.

Το χαμόγελο είναι ένα μυστικό δώρο της χάριτος. - Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

 

Το χαμόγελο είναι ένα μυστικό δώρο της χάριτος.

Μετά από κάθε καταιγίδα, έρχεται η γαλήνη, όπως μετά τον Σταυρό ανατέλλει η Ανάσταση. Και εκείνοι οι άνθρωποι που, μέσα στη θλίψη τους, επιλέγουν να χαμογελούν, είναι οι αληθινοί μάρτυρες της δύναμης του Θεού μέσα τους. Το χαμόγελό τους δεν είναι απλώς μια έκφραση· είναι ένα μυστικό δώρο της Χάριτος, ένας αόρατος ύμνος που υψώνεται από τη γη προς τον ουρανό.

Χρειάζεται πίστη βαθιά για να μεταμορφώνεις τον πόνο σου σε φως, για να κάνεις τα δάκρυά σου ποτάμι που ποτίζει τις καρδιές των άλλων. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται ζωντανές εικόνες του Χριστού, που στην πιο μεγάλη Του δοκιμασία δεν έπαψε να αγαπά, να συγχωρεί, να δίνει. Το χαμόγελό τους είναι σαν το καντήλι που καίει σιωπηλά μπροστά από το τέμπλο, φωτίζοντας με ταπεινότητα και αγιότητα τον χώρο γύρω του.

Αξίζω, αξίζω, αξίζω

 

Αξίζω, αξίζω, αξίζω

Yπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που ξυπνάνε κάθε πρωί, κοιτάζουν τον καθρέφτη και διαβάζουν μια λίστα με πράγματα που περιμένουν να τους φέρει το σύμπαν

O Ρόουαν Ατκινσον, που τον γνωρίζουµε καλύτερα ως Mr Bean, έχει κάνει µία κωµική σειρά κατά την οποία ταξιδεύει στο παρελθόν της Αγγλίας. Σε ένα επεισόδιο πετυχαίνει τον Σαίξπηρ. Και αφού του αποσπά αυτόγραφο, τον σωριάζει µε µια γροθιά στο πάτωµα. «Αυτό είναι για κάθε µαθητή που τα επόµενα τετρακόσια χρόνια θα υποφέρει εξαιτίας σου», του λέει. Και τον αποχαιρετά µε µια κλωτσιά για την τετράωρη παράσταση του Αµλετ από τον Κένεθ Μπράνα. Είναι στιγµές που θέλω να κάνω το ίδιο στον Πάουλο Κοέλιο, ο οποίος, παρεµπιπτόντως, ζει στη Ρώµη, δηλαδή δυο βήµατα από εδώ. Eίναι ανυπολόγιστη η ζηµία που έχει προκαλέσει ο Κοέλιο µε τον «Αλχηµιστή» και το σύµπαν που συνωµοτεί για να σου δώσει αυτό που ζητάς. Δεν είναι αστείο. Δεν είναι καθόλου αστείο. Τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκε κάτι σαν φιλοσοφικό κίνηµα, σύµφωνα µε το οποίο τα γεγονότα που συµβαίνουν στη ζωή σου είναι αντανάκλαση των σκέψεων που κάνεις. «Σκέψου θετικά για να σου συµβούν όµορφα πράγµατα». Θετική ενέργεια και πάει λέγοντας. Υπάρχει και ονοµασία. «Ο Νόµος της Ελξης». Το 1988 κυκλοφορεί ο «Αλχηµιστής», ένα βιβλίο µε τεράστια επίδραση, κυρίως στις γυναίκες. Και το σύµπαν που συνωµοτεί για να σου δώσει αυτά που θέλεις απέκτησε ισχύ αξιώµατος.

Ἡ ἔμψυχος σκηνή τοῦ Κυρίου - π. Γρηγορίου Μουσουρούλη

Τά Εἰσόδια τῆς Θεοτόκου
Λόγος εἰς τόν Ἀπόστολον

Ἡ ἔμψυχος σκηνή τοῦ Κυρίου

Τοῦ μακαριστοῦ
Ἀρχιμανδρίτου π. Γρηγορίου Μουσουρούλη
Ἀρχιγραμματέως  Ἱεράς Συνόδου
τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου
 
 «Μετά δέ τό δεύτερον καταπέτασμα σκηνή ἡ λεγομένη ἅγια ἁγίων» (Ἑβρ.θ´3)


              Μεγάλη ἡ σημερινή ἡμέρα, ἀδελφοί μου, κατά τήν ὁποία οἱ Ὀρθόδοξοι ἑορτάζουμε μέ τρό­πο πανηγυρικό τήν εἴσοδο τῆς Ὑπεραγίας Θεοτό­κου στό Ναό τοῦ Σολομῶντος.

Ἡ ἑορτή αὐτή, μᾶς ὑπενθυμίζει τήν ἀφιέ­ρωση τῆς Πάναγνης Κόρης τῆς Ναζαρέτ στό Ναό τοῦ Θεοῦ ἀπό τούς γονεῖς της, τόν Ἰωακείμ καί τήν Ἄννα. Ὁ Ἰωακείμ καί ἡ Ἄννα ἦταν ἄνθρωποι τοῦ Θεοῦ, ἀνδρόγυνο εὐλογημένο καί ἀγαπη­μέ­νο. Δέν εἶχαν ὅμως παιδιά. Δοκιμασία σκληρή ἡ ὁποία ὅμως δέν ἐτάρασσε καθόλου τίς σχέσεις τῆς ἀγάπης καί τῆς ἀφοσίωσης τοῦ ἑνός πρός τόν ἄλλο. Δέν ἄφησαν τή γκρίνια νά δηλητηριάζει τή ζωή τους θεωρώντας ὁ ἕνας τόν ἄλλο ὑπεύθυνο τῆς ἀτεκνίας. Οὔτε μιλοῦσαν μέ λόγια πικρά ὁ ἕνας στόν ἄλλο. Ποτέ ὁ Ἰωακείμ δέν πίκρανε, δέν πρόσβαλε τήν Ἄννα μέ τό νά τήν ἀποκαλέσει στείρα, οὔτε ἡ Ἄννα ἔβαζε λογισμούς γιά τόν ἄν­δρα της, ὅπως ἄλλοτε ἡ Σάρρα γιά τόν Ἀβραάμ, ὅτι δηλαδή  ἡ βλάβη εἶναι στό δικό του ὀργανι­σμό καί ὄχι σ᾽ αὐτήν. Ὄχι! Εἴπαμε ζοῦσαν ἀγαπη­μένα μέ πίστη καί ἐλπίδα στό Θεό. Ταπεινά καί θερμά ἀλλά καί ἐπίμονα προσεύχονταν καί παρα­καλοῦ­σαν τόν Θεό νά σηκώσει τόν πειρασμό τους καί νά τούς δώσει τήν εὐλογία νά γίνουν γονεῖς.Τά χρόνια περνοῦσαν καί ἀπάντηση δέν ἔπαιρναν στό πρόβλημά τους. Μεγάλος ὁ πειρα­σμός. Δέν ἴσχυσε ὅμως νά κλονίσει τήν πίστη τους, νά τούς ἀπομακρύνει ἀπό τόν Θεό καί τή λατρεία στό Ναό τοῦ Σολομῶντος. Δέν μπόρεσε ὁ  πειρασμός αὐτός νά ψυχράνει τή μεταξύ τους ἀγάπη καί νά τούς χωρίσει, ἀλλ᾽ καί νά τούς ἐκ­τρέψει στόν κόσμο καί τήν κοσμική ζωή.

Μητρικό αυτό χάρισμα να γεννά τον Χριστό στις ψυχές των ανθρώπων - Παύλος Ευδοκίμωφ

Η γυναίκα προπαντός άλλου κατέχει το μητρικό αυτό χάρισμα να γεννά τον Χριστό στις ψυχές των ανθρώπων. Η μείωση της πίστεως και της αγάπης στους έσχατους καιρούς, η χαλάρωση των δεσμών στις εκκλησιαστικές κοινότητες (η πνευματική πτώχεια των ενοριών) συνδέονται με την άμβλυνση της αγιότητος. «Έτσι, η αγιότητα δεν είναι λειτουργία».

Ακόμη για μια φορά πρέπει να κάνουμε τη θεμελιώδη διάκριση ανάμεσα στο «είναι» και το «έχειν», ανάμεσα στις συνθήκες της ζωής και στην ίδια τη ζωή, ανάμεσα στην ιερότητα των μορφών, των τελετών, των λειτουργιών και την ίδια την αγιότητα.

Αλατσατιανοί - Χρόνια ευλογημένα - Καλή πατρίδα!

Απολυτίκιο Εισοδίων της Θεοτόκου 21 Νοεμβρίου.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, 
καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις· 
ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, 
καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλεται. 
Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς, μεγαλοφώνως βοήσωμεν· 
χαῖρε τῆς οἰκονομίας, τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσης.

Φωτογραφία Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος

 Οι απόγονοι των Αλατσατιανών δεν ξεχνάμε την Παναγία μας, το  ναό που οι προγονοί μας ανήγειραν στη αξέχαστή  πατρίδα μας και γιόρταζε και γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Χρόνια ευλογημένα - Καλή πατρίδα!

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
               
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
 Ξεχασμένη γιορτή τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ποιο το νόημα να θυμόμαστε οι πολλοί ένα γεγονός που σήμερα θα έμοιαζε αδιανόητο. Δυο ηλικιωμένοι γονείς αφιερώνουν το τρίχρονο κοριτσάκι τους στον ναό του Θεού, για να μείνει για πάντα εκεί. Σήμερα θα ονομάζαμε την κίνηση θρησκευτική «ιδρυματοποίηση». Παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.  Και όντως θα ήταν διότι ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες. Δεν βλέπει τη ζωή στα πλαίσια της σχέσης με τον Θεό, αλλά μόνο στην προοπτική της κοσμικής ευτυχίας. Δεν θεωρεί ο κόσμος την παιδεία του Θεού που έλαβε η Παναγία στα εννέα χρόνια παραμονής στον ναό ικανή συνθήκη, για να έχει η ζωή ενός ανθρώπου νόημα, αφού σκοπός του δεν είναι να μοιάσει στον Θεό, ενεργοποιώντας τα χαρίσματα του «κατ’ εικόνα», αλλά να μπορέσει να ζήσει τη ζωή του στον κόσμο τούτο. Και η κατά κόσμον, η θύραθεν παιδεία είναι το κύριο όπλο για μια τέτοια πορεία, για να εργαστεί ο άνθρωπος, για να βγάλει χρήματα, για να πετύχει. Δεν θεωρεί ο κόσμος την μητρότητα το μείζον για μια γυναίκα. Την έχει υποκαταστήσει από την καριέρα, την αυτοδιάθεση του σώματος, την φιληδονία χωρίς ευθύνη. Δεν θεωρεί ο κόσμος την αρετή της ψυχής ζωτικό σημείο της ύπαρξης, αλλά τα προσόντα, τα χαρίσματα, ιδίως την ομορφιά και την ευφυΐα, τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο στην αναγνώριση. Δεν θεωρεί ο κόσμος την ταπεινότητα και την αφάνεια τρόπους που αξίζουν, αλλά την επίδειξη και την αυτοθεματοποίηση.

Σχόλιο στα Εισόδια της Παναγίας - Ομιλεί ο Δημήτριος Βλ. Τσαντήλας,

 Ομιλεί ο Δημήτριος Βλ. Τσαντήλας
ομότιμος καθηγητής χειρουργικής της ιατρικής σχολής Α.Π.Θ. και θεολόγος.

Κυκλοφόρησε το τεύχος (173) του περιοδικού "ΠΑΡΙΑΝΑ"

"ΠΑΡΙΑΝΑ"   
Προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής 
κληρονομιάς της Πάρου
 
Κυκλοφόρησε το τεύχος 173
Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2024
του περιοδικού  "ΠΑΡΙΑΝΑ"
 
Με αναφορές στην ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, τα Γράμματα και την Τέχνη της Πάρου και Αντιπάρου. 
 
Ιδιοκτήτης, εκδότης διευθυντής
Νίκος Χρ. Αλιπράντης
Δερβενακίων 57,  172 37  Υμηττός
Τηλ: 2107625248

Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Σήμερα, πιστοί, ας πανηγυρίσουμε, τιμώντας την από το Θεό αγιασμένη ως άλλη κιβωτό, η οποία χώρεσε τον Αχώρητον Υιό και Λόγο του Θεού.
Ο Ιωακείμ και η Άννα, που ήσαν άτεκνοι μέχρι τα γηρατειά, αισθανόμενοι ότι το παιδί που θα τους δώσει ο Θεός είναι δώρο και ευλογία δική Του, εκ συμφώνου υπόσχονται στο Θεό να το αφιερώσουν. Έτσι, όταν γεννήθηκε η Μαριάμ, οι δίκαιοι γονείς εκπλήρωσαν την υπόσχεση.Γράφει ο Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος: «Χαρούμενη και παράδοξη είναι η σημερινή πανήγυρη, … Σήμερα ο ουρανός και η γη συνεορτάζουν και δοξολογούν το Δημιουργό, που διάλεξε από την ανθρώπινη φύση αυτήν την ευλογημένη από το Θεό κόρη, για δική του κατοικία. Σήμερα ετοιμάζεται η κατοικία του προαιώνιου μυστηρίου που επρόκειτο να φανερωθεί στο μέλλον. Σήμερα αυτή που γεννήθηκε από τον Ιωακείμ και την Άννα, μετά την υπόσχεση σ’ αυτούς, προσφέρεται από τους ίδιους ως τίμιο δώρο σ’ Αυτόν, που αργότερα καταδέχθηκε να γεννηθεί απ’ αυτήν. Σήμερα το ξεκίνημα της χαράς.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ὁ θεσμός τῶν βοηθῶν ἐπισκόπων (Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος) - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

 
«Εἰ ἔτι ἀνθρώποις ἤρεσκον,
Χριστοῦ δοῦλος οὐκ ἄν ἤμην» (Γαλ. 1,9)

(Ο απ. Παύλος, και μαζί με τους τόσους ανά τους αιώνες
μιμητές του, και ο π. Μελέτιος Καλαμαράς!!) 

Μια μαρτυρία, θεολογική-διδαχή και ελεύθερη ποιμαντική στάση, από έναν κληρικό, που όλη του τη ζωή φώναζε ότι «ο ανθρωποκεντρισμός συντρίβει την πίστη και διαλύει την Εκκλησία» («Ομορφιά από τις στάχτες», βιογραφία του από τις εκδόσεις ΙΩΝΑΣ) και ο οποίος δεν περιόριζε τον ανθρωποκεντρισμό στα έξω αλλά και στα έσω! Κριτήριο των ενεργειών του είχε το θέλημα του Θεού, την συνείδηση του που διατήρησε ακατάγνωστη, και την ελευθερία που θεωρούσε προϋπόθεση υγιούς πίστεως, και υγιούς εκκλησιαστικής ατμόσφαιρας! Έλεγε... οι Μητροπόλεις δεν διοικούνται με υπακοή, διοικούνται με λογική!!! Πού να άκουγε την... τρέχουσα εκκλησιαστική καραμέλα της υπακοής!! Κατά τα άλλα... έχουμε μείωση των ιερατικών κλήσεων...!! "Αυτοκρατορικές" αυταπάτες που κάθε μέρα θα λιγοστεύουν τους... απλούς ιερείς...!!

Μέσα στο όλο κλίμα καριερισμού και κοινωνικής ανάδειξης (=απαξίωσης, από τους σκεπτόμενους και μη για οιονδήποτε λόγο γλείφτες) στο οποίο έχει εκπέσει ο... "ανώτερος" κλήρος, ήρθε κερασάκι και η ιστορία των βοηθών επισκόπων! Υπόθεση αντικανονική θεολογικά και ποιμαντικά, που θα ήταν και παράνομη επίσης, αν δεν είχε γίνει... διάτρητος σε τροποποιήσεις ο Καταστατικός Νόμος 590/77, νομιμοποιώντας τα αντικανονικά και φέρνοντας στο εσωτερικό της Εκκλησίας την φρικτή διάκριση του... νόμιμου και του ηθικού-κανονικού!!!

"Οι πειρασμοί του Διαβόλου και η αντιμετώπιση τους" - π. Μάρκος Τζανακάκης



Παρακολουθήστε την Πνευματική Ομιλία με τίτλο: "Οι πειρασμοί του Διαβόλου και η αντιμετώπιση τους" από τον π. Μάρκο Τζανακάκη.

Την ομιλία προλόγισε ο θεολόγος - φιλόλογος Χριστόφορος Λιναρδάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της νέας Εκκλησιαστικής Χρονιάς.

Δεν υπάρχει πιο φρικτό πράγμα για ένα γονιό …


Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού η σημερινή και το πιο σημαντικό δικαίωμα ενός παιδιού είναι να έχει γονείς.
 
Δεν υπάρχει πιο φρικτό πράγμα για ένα γονιό να παίρνει τηλέφωνο το παιδί του κι αυτό να μην γνωρίζει τη φωνή του και να τού μιλάει στον πληθυντικό.
Και δεν υπάρχει πιο φρικτή αντίδραση από την αυθόρμητη αντίδραση του Νίκου Οικονομόπουλου, όταν από την άλλη πλευρά της γραμμής ακούγεται "έλα, η μαμά είμαι".... 

Παναγιώτης Ασημακόπουλος 

 

Μεγαλειώδης ἐκδήλωση τῶν παιδιῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν.

Γέμισε τό προαύλιο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν, μέ πάνω ἀπό 1500 παιδιά,  Κατηχοτόπουλα ἀπό τίς Ἐνορίες τῆς πόλεως τῶν Πατρῶν καί τῶν Περιχώρων.
Τά παιδιά γεμᾶτα ζωή καί νεανικό ἐνθουσιασμό καί σφρῖγος, μετέδωσαν τό μήνυμα τῆς χαρᾶς, τῆς ἐλπίδος, καί τῆς ὂντως Ζωῆς πού εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός, ὁ ὁποῖος ἐσαρκώθη γιά νά κάνῃ τόν ἂνθρωπο κατά χάριν Θεό.
Ἡ ἐκδήλωση μέ τήν παρουσία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, τῶν Ἱερέων, τῶν Κατηχητῶν καί Κατηχητριῶν, τῶν Γονέων τῶν παιδιῶν καί πλήθους Πατρέων, πραγματοποιήθηκε στά πρόπυλα τοῦ περικαλλοῦς Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἐν ὂψει τῆς μεγάλης Δεσποτικῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων.

Τά παιδιά τραγούδησαν μέ μιά καταπληκτική ἁρμονία καί ἀξιοθαύμαστο συντονισμό  Χριστουγεννιάτικα τραγούδια καί ἒψαλαν τά κάλαντα τῶν Χριστουγέννων, ἐνῶ εὐχήθηκαν  μέ ἓνα στόμα καί μιά ψυχή, μέ ὃλη τήν δύναμη τῆς καρδιᾶς τους, «Καλά Χριστούγεννα».
Τόν συντονισμό τῆς ὃλης ἐκδηλώσεως καί τήν ἑτοιμασία τοῦ χώρου, εἶχε ὁ Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν καί Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν, Ἀρχιμ. Ἀρτέμιος Ἀργυρόπουλος, ὁ ὁποῖος  ἒλαβε τόν ἒπαινο καί τά εὒσημα, ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο.

Πάπας Φραγκίσκος: Πώς θα γίνει η κηδεία του – Η επιθυμία του Ποντίφικα

(AP Photo/Gregorio Borgia)

Το Βατικανό ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι ο Φραγκίσκος θα παραιτηθεί από μια πρακτική πολλών αιώνων

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αποφεύγει ηθελημένα τις πομπώδεις επιδείξεις και τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση του, ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποφάσισε ότι ένα απλό, ξύλινο φέρετρο του αρκεί όταν θα έρθει η ώρα για την κηδεία του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι ο Φραγκίσκος θα παραιτηθεί από μια πρακτική πολλών αιώνων, που θέλει τον ποντίφικα να ενταφιάζεται σε τρία αλλεπάλληλα φέρετρα, φτιαγμένα από κυπαρίσσι, μόλυβδο και βελανιδιά. Αντιθέτως, θα ταφεί σε ένα απλό, ξύλινο φέρετρο με επίστρωση από ψευδάργυρο.

Η σορός του Φραγκίσκου δεν θα εκτεθεί επίσης σε λαϊκό προσκύνημα σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπως συνέβη με τους προκατόχους του. Οι επισκέπτες θα μπορούν να υποβάλουν τα σέβη τους, όμως η σορός του θα παραμείνει μέσα στο φέρετρο, με κλειστό το καπάκι.

Ὁ Προσανατολισμός ἐν τῇ Λατρείᾳ - π. Νικοδήμου Μπαρούση

Λειτουργική Αναγέννηση

Ὁ Προσανατολισμός ἐν τῇ Λατρείᾳ

Ἀρχιμανδρίτου Νικοδήμου Μπαρούση,
ἡγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσης-Νεζερῶν, (250 08 Πάτραι)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ τῆς θέσεως τοῦ λειτουργοῦ καὶ τῶν πιστῶν κατὰ τὴν τέλεσιν τῆς θείας Εὐχαριστίας δύναται νὰ εὕρῃ ἱκανοποιητικὴν ἀπάντησιν, ὅταν αὐτὸ τεθῇ ἐντὸς τοῦ γενικωτέρου πλαισίου τῆς λατρευτικῆς τοποθετήσεως τῶν χριστιανῶν.

    Ὁ προσανατολισμὸς ἐν τῇ λατρείᾳ εἶναι θρησκευτικὸν γεγονὸς μαρτυρούμενον παγκοσμίως. Ἀναλόγως τῆς κατευθύνσεως τὴν ὁποίαν υἱοθετοῦν οἱ θρησκεῖες, διακρίνονται δύο περιπτώσεις: Εἰς τὴν πρώτην περιλαμβάνονται οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις, οἱ ὁποῖες πραγματοποιοῦν ἕνα προσανατολισμὸν «γεωγραφικοῦ» τύπου, ὁ ὁποῖος, κατὰ συνέπειαν, ποικίλλει, ἀναλόγως τῆς θρησκείας: εἰς τὸ Ἰσλάμ, ἡ κατεύθυνσις ὁρίζεται πρὸς τὸν λίθον Κααβὰ τῆς Μέκκας, καὶ εἰς τὸν Ἰουδαϊσμόν, διὰ τοὺς πιστοὺς ὁποὺ εὑρίσκονται ἐκτὸς τοῦ Ναοῦ, ὁρίζεται ἡ στροφὴ πρὸς τὴν πόλιν τῶν Ἱεροσολύμων. Εἰς τὴν δευτέραν περίπτωσιν ἀνήκουν οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις, οἱ ὁποῖες δέχονται ἕνα προσανατολισμὸν «ἀστρονομικοῦ» τύπου, δηλαδὴ πρὸς τὸν ἀνατέλλοντα ἥλιον· ἐδῶ ἀνήκει ὁ Χριστιανισμός1.

   Ὁ μετασχηματισμὸς τῆς Συναγωγῆς πρὸς ἐξυπηρέτησιν τῶν λειτουργικῶν ἀναγκῶν τῶν χριστιανῶν θέτει προφανῶς τὸ θέμα τῆς συνεχίσεως ἢ τῆς ἀνανεώσεως τῆς «νομικῆς» λατρείας ἐντὸς τῶν κόλπων τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. Ἐπὶ ἀρχιτεκτονικοῦ ἐπιπέδου, οἱ μεταβολές αὐτὲς ἀναφέρονται εἰς τὶς βάσεις πρὸς δημιουργίαν ἑνὸς λειτουργικοῦ χώρου ἀμιγῶς χριστιανικοῦ2. Οἱ κυριώτεροι μετασχηματισμοὶ προέκυψαν ὡς συνέπεια τῆς ἐπιτελέσεως τῶν ἱερῶν μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος καὶ τῆς θείας Εὐχαριστίας. Ἀσφαλῶς, δὲν ἦτο πάντοτε ἐφικτὴ ἡ ἀνταπόκρισις πρὸς ὅλες τὶς λειτουργικὲς ἀπαιτήσεις τῆς Ἐκκλησίας, δι’ αὐτὸ καὶ ἡ διάταξις τῆς Λειτουργίας δὲν ἦτο ἐξ ἀρχῆς ἀπολύτως ἄκαμπτος. Ἐν τούτοις, εἰς ἑκάστην προσαρμογὴν τὸ ἐρώτημα παρέμενεν τὸ αὐτό: τί ἀνταποκρίνεται εἰς τὸ πνεῦμα τῆς Λειτουργίας καὶ τί δὲν μᾶς ἀπομακρύνει ἐξ αὐτοῦ; Ἔτσι ἡ Ἐκκλησία, καθορίζουσα τὴν μορφὴν τῶν λειτουργικῶν χώρων της, κατέστησε κριτήρια, τὰ ὁποῖα εἶναι ἀδύνατον νὰ ἀγνοηθοῦν3 .

ΤΙ ΚΛΑΙΣ και θρηνείς, δερνοκοπάσαι και συνεχώς σταυροκοπιέσαι - π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

 

ΤΙ ΚΛΑΙΣ και θρηνείς, δερνοκοπάσαι και συνεχώς σταυροκοπιέσαι την ώρα της θείας Λειτουργίας; Γιατί θες να ξεχωρίσεις; Είναι αυτό "πνευματική κατάσταση" ή καλυμμένο "δοξάστε με"; Το κλάμα και το θρήνο σου, το στεναγμό σου και το δάκρυ σου να τα ξέρει το κελάκι σου. Το χαμόγελο σου οι άνθρωποι. Και να είσαι διαθέσιμος σε κάθε άνθρωπο. Όλοι καλύτεροί μας είναι, αν κατάλαβες. Στην άκρη λοιπόν τα έξοδα παράστασης.

π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

Πρόεδρος Ζελένσκι: «Ο καιρός εκείνων που ευλογούν τον τρόμο έχει τελειώσει»


  Πρόεδρος Ζελένσκι: «Ο καιρός εκείνων που ευλογούν τον τρόμο έχει τελειώσει»
 
Κανένας διάλογος των Ουκρανικών Αρχών με την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία του Ονουφρίου (τη λεγόμενη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας»)
 
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα Παραρτήματα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας θα αναλύουν την πολιτική έναντι των Εκκλησιών και των Θρησκευτικών Οργανώσεων.
 
Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τη συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες, με εξαίρεση την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας».
 
Αυτό ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Εσωτερικής Ανθεκτικότητας της Ουκρανίας στην Βερχόβνα Ράντα (σ.μ. Ουκρανικό Κοινοβούλιο), στις 19 Νοεμβρίου 2024.
 
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουκρανία διατηρεί τον «κοσμικό χαρακτήρα» των κρατικών θεσμών, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει συνεργασίες μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων.

«Από τόπο σε τόπο»: Μια συζήτηση για την τηλεοπτική εκπομπή που έβαλε την Παράδοση στα σπίτια μας, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


Αφιέρωμα σε μία εκπομπή που έχει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος για την ταυτότητα του, με έναν παρουσιαστή που είναι ερωτευμένος με την παράδοση και εκπέμπει μια χαρά και μια αισιοδοξία, προσαρμόζοντας την παράδοση στο σήμερα χωρίς να αλλάξει ίχνος από την αυθεντικότητα και γνησιότητα της.
 
Του  Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
 
Στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, ο κ. Νικόλαος Σαμπαζιώτης, Υπεύθυνος των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», φιλοξένησε τον κ. Χρήστο Π. Μυλωνά, Δημοσιογράφο, Μουσικολόγο - Λαογράφο σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην τηλεοπτική εκπομπή «Από τόπο σε τόπο».

Η εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» είναι μία από τις πλέον αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές, που προβάλλει τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας, με λαογραφικές καταγραφές και οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα.
Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο φιλοξενούμενος κ.  Χρήστος Μυλωνάς, ο οποίος  περιοδεύει “πόρτα - πόρτα” και “χωριό - χωριό”, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα αξιοθέατα και την τοπική μουσική παράδοση στην αυθεντική και γνήσια μορφή της.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΟΥ

 
 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
 
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ  ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΟΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ & ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ  ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ  ΠΑΤΡΩΝ

22/11 Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία (Τσαλίκη)

ΠΕΜΠΤΗ 21/11 προς ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11:

Μικρά Αγρυπνία-Θεία Λειτουργία- Αρτοκλασία 21:00-00:30