Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι η αγάπη; - Varden Erik Επίσκοπος του Trondheim

Τι είναι η αγάπη;

Varden Erik Επίσκοπος του Trondheim

12 Σεπτεμβρίου 2024 Trondheim

Το κήρυγμα στην Λειτουργία την τελευταία  ημέρα της Διάσκεψης των Σκανδιναβικών Επισκόπων, η οποία συνεδρίασε στο Τρόντχαϊμ. 

Σε όλες τις εποχές άνδρες και γυναίκες αρέσκονται να μιλούν για την αγάπη. Η εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει όμως αυτή την ιδιαιτερότητα: η συζήτηση για την “αγάπη” στις μέρες μας τείνει να έχει μια υποψία θυμού! Οι πανταχού παρούσες σημαίες του ουράνιου τόξου με την επιγραφή “Η αγάπη είναι αγάπη” κυματίζουν με έναν αέρα έμμεσης κατηγορίας, που εκλαμβάνεται από κάποιους ως παρηγοριά, από άλλους ως απειλή. Το τι σημαίνει να “αγαπάς” το έθνος σου έχει γίνει τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα σε πολλές χώρες που ορισμένες εκδηλώσεις αυτής της “αγάπης” κηρύσσονται παράνομες! Και τι να πούμε για τις μικρές “αγαπημένες” καρδούλες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πάρουν θέση στο διαδίκτυο, κυρίως ανώνυμα; Δεν μεταδίδουν συχνά την περιφρόνηση του αντίθετου; Φαίνεται ότι μια δήλωση “αγάπης” σήμερα είναι συχνά μια έκφραση αυτοεπιβεβαίωσης, μια διεκδίκηση δικαιωμάτων, ένας τρόπος να τραβήξω μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε μένα και σε εκείνους που “αγαπούν” πράγματα που εγώ δεν “αγαπώ”!!

Τι αντίθεση με την έννοια της αγάπης της Καινής Διαθήκης που τίθεται μπροστά μας στο Ευαγγέλιο!! Η αγάπη, λέει ο Άγιος Παύλος, είναι το αντίθετο της αυταρέσκειας. Συνδέει την αγάπη με την ʺοικοδόμησηʺ ενός κτιρίου! Αυτή η εικόνα είναι εύγλωττη όταν θυμόμαστε την παρομοίωση στην κλήση μας να είμαστε “ζωντανές πέτρες” ʺλίθοι ζώντεςʺ στο ναό του Θεού (1 Πετρ.2,4).

Η τιμωρία των 140 ημερών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, επιβλήθηκε όχι διότι ο Σέρβος έκανε τον σταυρό του αλλά διότι καταπάτησε βασικούς κανόνες - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Διάβασα σε διάφορα δημοσιεύματα την ιστορία του Σέρβου αθλητή του Τζούντο, ο οποίος τιμωρήθηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία διότι πριν από αγώνα στους Ολυμπιακούς του Παρισιού έκανε το σημείο του σταυρού.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν και την δήλωση την οποία έκανε ο αθλητής και μιλά για το περιστατικό.

Η αλήθεια όμως φαίνεται πως είναι κάπως διαφορετική.

Η Ομοσπονδία Τζούντο όντως απαγορεύει κάθε θρησκευτικό και πολιτικό σχόλιο ή σχετικές χειρονομίες στον αγωνιστικό χώρο. Το να κάνει ένας αθλητής τον σταυρό του στον αγνωστικό χώρο δεν επιτρέπεται. "Religious, political, personal or commercial connotations are prohibited on the field of play.”

Έψαξα να δω τι συμβαίνει και με τους μουσουλμάνους. Πράγματι το Τζούντο είναι το μόνο άθλημα που δεν επιτρέπει στις μουσουλμάνες αθλήτριες να αγωνίζονται με μαντήλα (βέβαια το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου δώθηκε άδεια και αθλήτρια από την Σαουδική Αραβία αγωνίσθηκε με ένα σκουφάκι).

Καλώς ή κακώς αυτοί είναι οι κανονισμοί. Αν θέλετε αλλαγές μαζί σας και εγώ...

Στην ανακοίνωση της τιμωρίας η Ομοσπονδία μιλά για την χειρονομία του σταυρού αλλά αναγνωρίζει πως δεν έγινε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και για αυτό δεν το λαμβάνει υπόψιν.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός


 
ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
             
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
 
  Μια απόφαση που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έλαβε το Υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά: τα κινητά να είναι στις τσάντες των μαθητών και να τιμωρούνται όσοι και όσες τα κρατούν στα χέρια τους στις ώρες των μαθημάτων και στα διαλείμματα. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι η απόφαση στηρίχτηκε στο ότι «τα επιστημονικά δεδομένα πια για το πώς η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. Από την διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας».

                Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν την πολιτεία για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, για αδυναμία ενσωμάτωσης της χρήσης της τεχνολογίας στη μαθητική ζωή, για οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Αυτές οι αντιδράσεις όμως δείχνουν συνειδητή αδιαφορία για στοιχεία της μαθητικής πραγματικότητας,  τα οποία υφίστανται χωρίς να σχετίζονται κατ’ ανάγκην με τα επιστημονικά δεδομένα που η πολιτεία επικαλείται.

Ας κοιτάξουμε τη ζωή μας με λίγη περισσότερη συμπόνια - Τάσος Λειβαδίτης

Κι, ώ αναμνήσεις, που συγκρατείτε κάτι πιο πολύ απ’ αυτό που ζήσαμε...
 
Όμως, εδώ τέλειωσα. 
Ώρα να φύγω. 
Όπως θα φύγετε κάποτε κι εσείς. 
Και τα φαντάσματα της ζωής μου θα μ’ αναζητούν τώρα τρέχοντας μες στη νύχτα και τα φύλλα θα ριγούν και θα πέφτουν. 
Έτσι συνήθως έρχεται το φθινόπωρο. 
Γι’ αυτό, σας λέω, ας κοιτάξουμε τη ζωή μας με λίγη περισσότερη συμπόνια
   μιας και δεν ήτανε ποτέ πραγματική...
 
Τάσος Λειβαδίτης

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

 ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Ένα δηµοσίευµα προ ηµερών τάραξε λίγο τα νερά. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Φλωρίδης µε άρθρο του στην εφ, “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” «Δικαιοσύνη ώρα µηδέν!», επισηµαίνει για τον πολύ µεγάλο αριθµό δικηγόρων που έχουµε στη χώρα. “Η Ελληνική Πολιτεία – έγραψε – πρέπει πια να µπει στον πυρήνα του προβλήµατος και να επιχειρήσει τη λύση του… Ο συνολικός αυτός αριθµός των θέσεων που θα είναι εκ των προτέρων γνωστός και συγκεκριµένος… Με τον τρόπο αυτό θα εισέρχονται στους Δικηγορικούς Συλλόγους λιγότερα µέλη αλλά ταυτόχρονα και υψηλού επιπέδου…”.

Σήµερα οι αριθµοί είναι αµίλητοι και πρέπει να ληφθούν αναγκαία µέτρα και αναφέρει συγκριτικά στοιχεία: “Η Ολλανδία µε πληθυσµό 16.400.000 κατοίκους, έχει δικηγόρους 14.882 και αναλογεί ένας δικηγόρος ανά 1.102 κατοίκους. Το Βέλγιο 10.700.000 κατοίκους και έχει 15.363 δικηγόρος, και αναλογεί ένας δικηγόρος ανά 696 κατοίκους. Η Αυστρία µε 8.300.000 κατοίκους έχει 5.129 δικηγόρους µε αναλογία ένα προς 1.618 κατοίκους, ενώ η Ελλάδα µε 10.470.000 έχει 47.200 δικηγόρους που αντιστοιχούν ένας προς 222 κατοίκους”.

Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου κατά την εκδήλωση στο Ηρώδειο


 
Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου κατά την εκδήλωση στο Ηρώδειο (Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2024)

Εξόχως θλιβερή για όλο τον Ελληνισμό η φετεινή χρονιά. Πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της. Μισός αιώνας προσφυγιάς για το 1/3 του πληθυσμού και αβεβαιότητας για το σύνολο των Κυπρίων. Μισός αιώνας συνεχούς  και έντονης προσπάθειας για αφανισμό των Ελληνικών και Χριστιανικών ιχνών μας από την κατεχόμενη γη μας.

Και δεν κάνω διάκριση στη θλίψη, δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων Ελλήνων. Η ψυχή ολόκληρου του Ελληνισμού συντρίβεται από την εθνική ταπείνωση.  Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια ελληνική η Κύπρος. Με μαρτύρια και ολοκαυτώματα, αίματα και εξανδραποδισμούς κράτησαν οι πρόγονοί μας αλώβητη την εθνική φυσιογνωμία της.

Η απερισκεψία και  η εθνική μειοδοσία της Χούντας των Αθηνών και των λίγων Κυπρίων της ΕΟΚΑ Β΄, που διενήργησαν το προδοτικό πραξικόπημα, μαζί με την ολιγωρία τη δική μας, των πολλών, που δεν αντιταχθήκαμε όσο έπρεπε σ’ αυτούς, μας έφεραν στο χείλος της τουρκοποίησης.

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου (20 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία, ενώ διαρκεί η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του Αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου.
Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Ακολούθως τον απομόνωσαν από τη σύζυγό του και τους δύο γιούς του. Όταν ο Τραϊανός συνάντησε δυσκολίες στους πολέμους, κάλεσε στο στράτευμα τον έμπειρο και γενναίο Ευστάθιο, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα στη νίκη.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πόλεμος γιά… τήν Εἰρήνη - «Κ.Π.»

Πόλεμος γιά… τήν Εἰρήνη

«Κ.Π.»

Πολυπόθητο, πανανθρώπινο, παγκόσμιο ἀγαθὸ ἡ πολύτιμη ΕΙΡΗΝΗ! Προέρχεται ἀπὸ τὸ ρῆμα εἴρω ποὺ σημαίνει συνδέω. Σύνδεσμος λοιπὸν εἶναι ἡ εἰρήνη, ἑνότητα, συνοχή, σύμπνοια, ἀδελφοσύνη, ἀγάπη… Ὅμως τί παράνοια, τί τραγωδία! Γιὰ νὰ ἐπικρατήσει ἡ εἰρήνη γίνονται πόλεμοι, ἀπὸ τοὺς πολιτισμένους λαοὺς τῆς γῆς.

Οἱ λαοὶ ἀγαποῦν καὶ διακηρύττουν τὴν εἰρήνη ἀλλὰ μὲ θράσος.Κηρύσσουν πόλεμο σὲ ξένες χῶρες γιὰ τὴν ἐπέκταση τῶν συνόρων καὶ τῶν συμφερόντων τους. Καταστρέφουν κάθε ἴχνος καὶ εἶδος δημιουργίας καὶ ζωῆς στὸ διάβα τους. Ἀφήνουν ἐρείπια πίσω τους καὶ δράματα πάσης φύσεως,ἀθεράπευτες πληγές.Ἱδρύουν τεράστιες βιομηχανικὲς ἐπιχειρήσεις γιὰ κατασκευὴ θανατηφόρων ὅπλων. Μεγάλη πηγὴ οἰκονομίας καὶ δύναμης καὶ ἐπιβολῆς τὰ ὄπλα καὶ μάλιστα τὰ πυρηνικά.Διαθέτουν τοὺς κρατικοὺς προϋπολογισμοὺς γιὰ τὴν ἐπάνδρωση μὲ ἀνθρώπινο καὶ μὴ ὑλικό, στρατοὺς καὶ στόλους καὶ ἅρματα μάχης καὶ πλοῖα καὶ ἀεροπλάνα. Στὸ κόκκινο τὰ ἔξοδα τῶν κρατῶν.

«ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» - Κατασκηνωτική περίοδος κοριτσιών 2024



  Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι ομάδες του χειμώνα σας παρουσιάζουμε ένα υπέροχο βίντεο που ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης από την  φετινή περίοδο των κοριτσιών στην «Χαρούμενη Πολιτεία» με Γενικό Σύνθημα «ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Γ.Ε.Χ.Α. ΑΙΓΙΟΥ


Ἡ καθαρὴ καρδιὰ περνάει εὔκολα τὶς πύλες τοῦ οὐρανοῦ. - Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής

Δὲν εἶναι τὰ φτερὰ ποὺ μποροῦν νὰ ὑψώσουν τὸν ἄνθρωπο πάνω ἀπὸ τὴ γῆ, ἡ καθαρότητα καὶ ἡ ἁπλότητα τῆς καρδιᾶς. Πρέπει νὰ εἶσαι ἁπλὸς στὶς πράξεις σου καὶ καθαρὸς στὴ σκέψη καὶ στὰ αἰσθήματά σου. Μὲ τὴν καθαρὴ καρδιὰ θὰ ἀναζητᾶς τὸ Θεό, μὲ τὴν ἁπλότητα θὰ τὸν βρίσκεις καὶ θὰ τὸν χαίρεσαι. Ἡ καθαρὴ καρδιὰ περνάει εὔκολα τὶς πύλες τοῦ οὐρανοῦ.

Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής 

The Washington Times: Η Ουκρανία προσπαθεί να σταματήσει τη ρωσική τρομοκρατία που υποστηρίζεται από την εκκλησία

The Washington Times: Η Ουκρανία προσπαθεί να σταματήσει τη ρωσική τρομοκρατία που υποστηρίζεται από την εκκλησία
 
Πώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέστησε όπλο τον Χριστιανισμό
 
Από τον Brian Mefford*
 
Την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις 24 Αυγούστου, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τις θρησκευτικές οργανώσεις που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός ισχύει για μια βασική θρησκευτική ομάδα: το Πατριαρχείο Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Αμέσως, οι συνήθεις ύποπτοι της αμερικανικής δεξιάς καταδίκασαν την κίνηση. Τι κάνει όμως πραγματικά ο νόμος; Τι κατέστησε αναγκαία την κίνηση αυτή και γιατί αποτελεί προειδοποιητικό κάλεσμα για τους Αμερικανούς;
 
Ας εξετάσουμε τα πέντε άρθρα του ουκρανικού νόμου με τίτλο «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων».
 
Το άρθρο 1 ορίζει σαφώς: «Καμία διάταξη του παρόντος νόμου δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως περιορισμός της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, του δικαιώματος τήρησης θρησκευτικών πράξεων ή τέλεσης θρησκευτικών εθίμων και τελετουργιών». Συγκρίνετε αυτό με την Πρώτη Τροποποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αναφέρει: «Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να αφορά την εγκαθίδρυση θρησκείας ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ίδρυσαν το 2019 με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σημαντικοί επιχειρηματικοί φορείς της πόλης με την συμμετοχή σε αυτήν της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, της HELEXPO-Δ.Ε.Θ., της Ιεράς Σταυροπηγιακής Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων και σαράντα προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, εγκαινιάζει  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου την έδρα που θα στεγάσει το όραμα και το έργο της.

Ένα εμβληματικό κτήριο στις παρυφές της Άνω Πόλης, επί της οδού Κλειούς 9, που αποτελεί ευγενή παραχώρηση του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Ιεράς Μονής Βλατάδων, δίνει την δυνατότητα στην Β.Θ. να εξελίξει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τον σχεδιασμό της για την σύσταση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων με σκοπό την διεξαγωγή δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη σχέσεων οικονομικής συνεργασίας και φιλίας με εκείνους τους λαούς  που η Βυζαντινή ιστορία αποτελεί με κάποιον τρόπο ένα σημαντικό σημείο αναφοράς τους.

Ανακοίνωση Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

  

Ανακοίνωση Ιεράς Μονής Εσφιγμένου
 
Σε παραθρησκευτικά περιθωριακά έντυπα και σε ανάλογους διαδικτυακούς τόπους βλέπουν το φως της δημοσιότητας εσχάτως δημοσιεύματα για ανύπαρκτες σχέσεις και υποτιθέμενη εμπλοκή της Μονής μας στην επικείμενη εγκατάσταση ενός καταστήματος προμήθειας τροφίμων στις Καρυές του Αγίου Όρους.
 
Το εν λόγω κατάστημα δεν διαφέρει σε τίποτα από τα ήδη υφιστάμενα καταστήματα στην περιοχή των Καρεών, με μόνη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες του συνεργάζονται με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων μέσω του συστήματος της δικαιόχρησης (franchise). Καταστήματα προμήθειας ειδών διατροφής υπάρχουν εδώ και αιώνες στο διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους. Όλα τα καταστήματα στις Καρυές δουλεύουν νόμιμα κατόπιν άδειας από την Ιερά Κοινότητα. Η Ιερά Κοινότητα φυσικά δεν εμπλέκεται στην εσωτερική οργάνωση των καταστημάτων αυτών ούτε στις σχέσεις τους με τρίτους - προμηθευτές και λοιπούς.

Ο ηγούμ. Μ. Εσφιγμένου για τις δηλώσεις Νατσιού στη ΔΕΘ για την κατάληψη της Μονής

 
Ο ηγούμ. Μ. Εσφιγμένου για τις δηλώσεις Νατσιού στη ΔΕΘ για την κατάληψη της Μονής

Αποκαλυπτική για τις αντιλήψεις του περί Εκκλησίας, Αγίου Όρους και εθνικής κυριαρχίας ήταν η απάντηση του προέδρου του κόμματος "Νίκη", Δημητρίου Νατσιού σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2024.

 
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Βάνης - από την γνωστή για τα υπερβολικά πρωτοσέλιδα, την συνωμοσιολογία και τις ψευδείς ειδήσεις για το θέμα της Μονής μας εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" - εξέφρασε σχετικά με την επικείμενη εκκένωση της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου τα εξής: "στο καταστατικό του Αγίου Όρους δεν τα λέει αυτά, δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να κάνει παρεμβάσεις, διότι είναι και η Σερβία, είναι και η Ρουμανία, είναι όλες οι χώρες, η Ρωσία και λοιπά."


Η προαναφερθείσα τοποθέτηση φαίνεται να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας επί του Αγίου Όρους, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Ο ισχυρισμός ότι δήθεν οι ελληνικές αρχές "δεν έχουν το δικαίωμα" να διασφαλίσουν την τάξη στην περιοχή, παρερμηνεύει τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους (ΚΧΑΟ), ο οποίος ενσωματώνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

 

ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Απόδοση στη Νεοελληνική:  Χριστιανική Φοιτητική Δράση

Σελίδες: 120

Η Διδαχή των δώδεκα Αποστόλων και η Προς Διόγνητον επιστολή. Δυο κείμενα που αποπνέουν τον παλμό και το ήθος της ζωής της πρώτης Εκκλησίας. Δυο κείμενα που δεν παρέχουν απλώς μαρτυρίες για τη ζωή της αρχαίας Εκκλησίας αλλά, πολύ περισσότερο, μαρτυρούν την αγιότητά της· τους στόχους και τις προοπτικές της· την εμπειρία και τις πρακτικές της. Δυο κείμενα οδοδείκτες για την επιστροφή του καθενός μας στα βήματα των πρώτων χριστιανών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΕΟΠΑΓΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Με την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχη μας, κ. Ιερωνύμου Β΄, σας υπενθυμίζουμε ότι το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. σε συνεργασία με τον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Πεντέλης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με αφορμή την έλευση αποτμήματος εκ του ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου - Πολιούχου Αθηνών- από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, από τις 22 -29 Σεπτεμβρίου με γενικό θέμα:

"Τα Αρεοπαγιτικά κείμενα ως αφορμή σύγχρονης σκέψης - Η συνάντηση της ιστορικής αλήθειας και της Ορθόδοξης πνευματικότητας στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα".

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. η παρουσίαση του θέματος:

“Οδύνη ή ωδίνες;
Συζήτηση για τον έρωτα σήμερα, με βάση τα αρεοπαγιτικά κείμενα”,

κατά την οποία ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ειρήνη Μπαλαλή, Συνεργάτιδα της Πρωτοβουλίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την πρόληψη της ενδο-οικογενειακής βίας, μοιράζουν σελίδες με αρεοπαγιτικά κείμενα και μοιράζονται σκέψεις και προβληματισμούς.

Μνήμη των Αγίων μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος (19 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος, του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Χύτρων, ενός εκ των Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, των οποίων καθιερώθηκε, επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, η σύναξη στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Χύτρων.
Η τριάδα των Αγίων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος αγωνίστηκε πνευματικά επί αυτοκράτορος Πρόβου (276-282) και επί διοικητού της Αντιοχείας Ηλιοδώρου. Οι άγιοι μάρτυρες Τρόφιμος και Σαββάτιος διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, όταν βρέθηκαν τυχαία στην Αντιόχεια σε κάποια ειδωλολατρική εορτή. Γι’ αυτό το λόγο κατηγορήθηκαν από ζηλόφθονους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.
Ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος, βλέποντας τη σταθερότητα της πίστεως τους, διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα, με αποτέλεσμα, ο Σαββάτιος να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο δε Τρόφιμος να οδηγηθεί σε ακόμα σκληρότερο ηγεμόνα, το Διονύσιο Περώννιο, ο οποίος τον υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να πέσει σε κωματώδη κατάσταση.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ  ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   
ΔΥΤΙΚΗΣ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Στο έγκριτο αυτό Ιστολόγιο άρχισα να φιλοξενούμαι πριν δέκα χρόνια με το γραπτό. «Ανατολικοί Βηματισμοί της Δυτικής Χριστιανοσύνης»-4.3.2014. Που ήταν, μια κριτική παρουσίαση του μικρού μεν, πολυσήμαντου δε, βιβλίου του μακαριστού πια π. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου με τίτλο. «Η Δύση ανακαλύπτει την Ανατολή». Και με το. «Παρεπόμενα … Ανατολικών Βηματισμών Δυτικής Χριστιανοσύνης»-5.9.2014. Συν 77 και αντίστοιχα 78 σχόλια, με κυρίαρχα τα αρνητικά, και ας πούμε έτσι, «φαρμάκι θανατερό» ! Τώρα, μετά τα πρόσφατα-«Υπέρ της των πάντων ενώσεως»-«Ψευδώνυμη Βαττολογία Μονοσήμαντη» και τα κατ’ αυτά μια επάνοδος στα πριν δέκα χρόνια μπορεί να έχει κάποιο νόημα.

     «Ο π. Ηλίας Μ. έγραφα-5.9.2014- αφανής, πλην λίαν υπολογίσιμη μορφή της ήρεμης Ορθοδοξίας και ειρηνικής, πολυγραφότατος, «ελαία καλλιέλαιος», και στα υπέρ ενενήντα του, με αποστάγματα πνευματικά σε ψυχές πολλών τε και αξιόλογων εκκλησιαστικών ανδρών της σήμερον, ανθολογεί σταθερά εδώ και πενήντα χρόνια, στοιχεία βηματισμών που δείχνουν ότι : «Ο Πατήρ μου (που) έως άρτι εργάζεται»-Ιω.5,17-κινεί διακριτικά τη Δυτική Χριστιανοσύνη προς την Ορθόδοξη Ανατολή. Αυτό μαρτυρούν τα βιβλία, «Η Νοσταλγία της Ορθοδοξίας», 1956, «Η Εκκλησία εν πορεία», 1970, «Υπάρχει σήμερον νοσταλγία της Ορθοδοξίας;», 1972, «Θεολογικές παρουσίες», 1986, «Ορθόδοξες προσεγγίσεις», 1996, και τελευταίο το και περί του οποίου ο λόγος.  «Η Δύση ανακαλύπτει την Ανατολή»-2006-μικρό σε έκταση, μεγάλο σε μήνυμα …  

Η ασθένεια είναι από τα ωραιότερα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο - π. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Ο Θεός ενώ έπλασε τον άνθρωπο υγιέστατο, ενώ θέλει την χαρά και την ειρήνη του, του δίνει την ασθένεια. Γιατί;

Διότι, όταν ο άνθρωπος την ασπασθεί, όταν την αγαπήσει, όταν βγάζει από την ασθένειά του θετικά συμπεράσματα, όταν εξ αιτίας της παραδίνεται στον Θεό, τότε η ασθένεια γίνεται το γρηγορότερο μέσο για την κατάκτηση της απαθείας, και της σωτηρίας.

Γι' αυτό ο Θεός, ως καλός παιδαγωγός, όταν έχουμε αμαρτίες και μάλιστα κρυφές, μας χτυπάει με αρρώστιες, για να μην τιμωρηθούμε στην άλλη ζωή.

Και στους ανθρώπους που έχουν κρυφή αγιότητα δίνει επίσης αρρώστια, για να μην απολαύσουν τον μισθό τους εδώ στην γη, αλλά στην αιωνιότητα.

Πεθάνανε πια και δεν έμαθαν

Εχώρισαν
έπειτα, φύγανε
μες στ' όνειρο μόνο ιδωθήκαν.
Πεθάνανε πια και δεν έμαθαν:
εμίσησαν ή αγαπηθήκαν;

Χένρυ Χήνυ

Οι αμαρτίες μου

Κάποιος αδελφός της Σκήτης έσφαλε. Έγινε συγκέντρωση στην οποία κάλεσαν τον αββά Μωϋσή αλλ’ αυτός δεν θέλησε να πάει. Του παρήγγειλε τότε ο πρεσβύτερος: «Έλα, γιατί σε περιμένουν όλοι». Κι εκείνος σηκώθηκε και πήγε κρατώντας στην πλάτη ένα καλάθι τρύπιο που το γέμισε με άμμο. Οι Πατέρες που βγήκαν να τον προϋπαντήσουν του λένε: «Τι είναι αυτό, πάτερ;» «Οι αμαρτίες μου, απαντά ο Γέροντας, που κυλούν και πέφτουν πίσω μου και δεν τις βλέπω και ήλθα εγώ σήμερα να κρίνω τα σφάλματα άλλου».

Μνήμη του Αγίου Ευμενίου, επισκόπου Γορτύνης (18 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Αριάδνης και του Αγίου Ευμενίου επισκόπου Γορτύνης του θαυματουργού.
Η Αριάδνη έζησε επί των αυτοκρατόρων Αδριανού (117-138 μ.Χ.) και Αντωνίνου Ευσεβούς (138-161 μ.Χ.). Χρημάτισε δούλη άρχοντα της πόλεως Προμισέων της Φρυγίας.
Κάποτε ο κύριος της γιόρταζε τα γενέθλια του γιου του, και κάλεσε και τη Χριστιανή Αριάδνη στο ναό των ειδώλων να συνεορτάσουν. Η Αγία όμως αρνήθηκε την πρόσκληση. Τότε, ο άρχοντας πρόσταξε και τη βασάνισαν ανελέητα, με αποτέλεσμα, μέσα από ποικίλες δοκιμασίες να παραδώσει το πνεύμα της στον Κύριο.
Ο Άγιος Ευμένιος εργάστηκε με ένθεο ζήλο για το έργο της Εκκλησίας. Μάλιστα αξιώθηκε της μεγάλης τιμής να λάβει το χάρισμα της Ιερωσύνης. Όταν το Πανάγιο Πνεύμα τον κατέστησε επίσκοπο Γορτύνης της Κρήτης, η πρώτη επιδίωξή του ήταν η εκλογή άξιων, ευλαβών, αρτιμελών και φιλότιμων κληρικών για τη διαποίμανση του λαού του Θεού.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Αντίχριστος, το 666, οι νέες ταυτότητες και οι θρησκευτικοί φόβοι - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Ο Αντίχριστος, το 666, οι νέες ταυτότητες και οι θρησκευτικοί φόβοι  

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Πανικό σε πολλούς χριστιανούς προκάλεσε η είδηση ότι στην Ελλάδα πρόκειται να κυκλοφορηθούν νέες ταυτότητες, οι οποίες από το 2026 θα αντικαταστήσουν υποχρεωτικά (;) τις αστυνομικές (αυτές για τις οποίες πάλι πολλοί χριστιανοί δεν έπαιρναν διότι δεν ανέγραφε το θρήσκευμα και τις θεωρούσαν προπομπό του σφραγίσματος του Αντιχρίστου), καθώς υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή εντολή και οδηγία. Στην Κέρκυρα, μάλιστα, πρωί του Δεκαπενταυγούστου, στα καντούνια της παλιάς πόλης, πετάχτηκαν φέιγ βολάν, με τα οποία τονίζονταν ότι όποιος πάρει την νέα ταυτότητα θα πάει στην κόλαση (!!!), ότι βρισκόμαστε στα έσχατα χρόνια, ότι πρέπει να εορτάζουμε τους αγίους με το πάτριο εορτολόγιο (το παλαιό ημερολόγιο) και ότι το σφράγισμα με το 666 είναι δεδομένο. Ωραίος τρόπος, στ' αλήθεια, να τιμηθεί η Παναγία μας! Αντί να έχουμε την χαρά της ζωής που δίνει η μετάσταση της Παναγίας, να πανηγυρίσουμε διότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, αλλά η Παναγία μας  προσεύχεται για όλους μας, μεσιτεύει, μας αγαπά, μας στηρίζει και είναι για όλους μας, κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους χριστιανούς και, μάλιστα, αυθεντικούς, δηλητηριάζουν τις καρδιές των πολλών με το λιγότερο ανόητες ερμηνείες του 27ου βιβλίου της Καινής Διαθήκης, της "Αποκαλύψεως" του Ιωάννη.

Γεμάτη η Ιστορία του κόσμου από τέτοιες αφελείς και ανόητες ερμηνείες. Με αφορμή το 13ο κεφάλαιο της "Αποκαλύψεως", στο οποίο προλέγεται η εμφάνιση του Αντίχριστου στο τέλος της Ιστορίας, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό, που θα είναι αριθμός ανθρώπου, ο αρχαιοελληνικός "χξστ" (προσοχή, όχι ο αραβικός που χρησιμοποιούμε εμείς, αλλά ο αρχαιοελληνικός), "υπήρξε από πολύ νωρίς ο πειρασμός (τέλη 2ου αι.) να ψηφαριθμηθεί ο αριθμός 666, είτε ακολουθώντας το ελληνικό αλφάβητο, είτε το λατινικό, είτε ακόμη και το εβραϊκό, για να προσδιορισθεί ένα όνομα που έπραξε κακουργήματα εναντίον ανθρώπων, ιδιαίτερα εναντίον της Εκκλησίας.

Πατριαρχική Επίσκεψη Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη

Πατριαρχική Επίσκεψη
Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη
(Τρίτη 24, έως Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024)

Από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται -μετά μεγίστης χαράς- η επικείμενη σεπτή επίσκεψη στην Πόλη μας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να συμμετάσχει, το πρωί της Τετάρτης, 25ης Σεπτεμβρίου, σε πανηγυρική Εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την συμπλήρωση εκατό ετών από της ιδρύσεως αυτού.

Με την αφορμή αυτή, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης θα ευρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολή μας από το απόγευμα της Τρίτης, 24ης έως το μεσημέρι της Πέμπτης, 26ης μηνός Σεπτεμβρίου εγκαινιάζοντας μάλιστα, το εσπέρας της Τετάρτης, 25ης Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, καθώς και τις νέες εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάζεται ο Οργανισμός «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, σε κτίριο που ευγενώς παραχωρήθηκε από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων.

Συμπυκνωτής - Ζήνων

Συμπυκνωτής 
 
Χώρος αναμονής 
τάχα της δείνα επιτροπής 
Τα παθολογικά εδώ 
πιο πέρα τα ορθοπεδικά
-το πλείον ορατά-
λίγο πιο άκρη τα ψυχιατρικά 
 
Χώρος αναμονής!
Στα αλήθεια
μιας χωρίς τέλος προσμονής 
με μόνο αντίκρυσμα ψιχία 
και ειδών διαφόρων παροχές.
 
Συμπυκνωτής του πόνου 
ο χώρος.

Κρατώ στα χέρια μου εκατόν σαράντα φράγκα - Κώστας Βάρναλης

 

Κρατώ στα χέρια μου εκατόν σαράντα φράγκα
Μα στα πετώ στα μούτρα ψεύτρα κοινωνία
 
Μ’ αυτά τι να αγοράσω
Φάρμακα για την άρρωστη τη μάνα
Πιστόλι για να αυτοκτονήσω
ή μια μεγάλη χάλκινη καμπάνα
στους σκλάβους ή τους νεκρούς για να ξυπνήσω;
 
Κώστας Βάρναλης

Χειριζόμαστε οι Ιερωμένοι ιερό χρήμα και περιουσία του Λαού.

Μητρόπολις Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου

Ιερατική Σύναξη  16 Σεπ. 2024

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου κ. Θεόκλητος ζήτησε από τους Προϊσταμένους των Ιερών Ναών πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των Ενοριών, τονίζοντας πως χειριζόμαστε οι Ιερωμένοι ιερό χρήμα και περιουσία του Λαού.

Τα άλλα όλα είνʼ ανάμνηση

 

«Κοιτάζουμε τον κόσμο μια φορά,
στα παιδικά μας χρόνια.
Τα άλλα όλα είνʼ ανάμνηση»
 Λουίζ Γκλουκ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ρωμαίηκη παιδεία είναι Χριστός και γλώσσα ελληνική! Χριστός και παιδεία αχώριστη αρετής! Είναι Χριστός και Γένος!

 Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, τέλεσε τον Αγιασμό με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους, παρουσία του Διευθυντή, των Καθηγητών και των μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στον παρακείμενο αυτής βυζαντινό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μουχλίου.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, απηύθυνε προς τις μαθήτριες και τους μαθητές πατρικές συμβουλές και νουθεσίες. 


“Εσείς εδώ, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ευλογημένου αυτού Διδακτηρίου, έχετε το εξαιρετικό προνόμιο να έχετε λάβει την ευλογία και την σκέπη της Μεγάλης Εκκλησίας ήδη από το όνομά σας. Είσθε η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Είσθε το παρόν και είσθε ταυτόχρονα και το ευοίωνο μέλλον της. Στη Ρωμηοσύνη, όμως, κάθε δόξα έχει τον δικό της Σταυρό. Κάθε προνόμιο πηγάζει από μία ευθύνη. Κάθε λόφος υψηλός και λόγος μας καλλιεπής έχει ευωδία Γολγοθά. Η δική σας, λοιπόν, ευθύνη από αυτόν τον υψηλό, φύσει και θέσει, τόπο, είναι να γίνεσθε διαρκώς «Φως». Φως της Ρωμαίηκης παιδείας μας. Διότι, τι είναι Ρωμαίηκη παιδεία; Είναι Χριστός και γλώσσα ελληνική! Χριστός και παιδεία αχώριστη αρετής! Είναι Χριστός και Γένος!

Από το βίο της Αγίας Σοφίας - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Είναι ωφέλιμο να προσέξουμε σήμερα μία λεπτομέρεια από το βίο της Αγίας Σοφίας.

Έδωσε στις θυγατέρες της ως ονόματα τα ονόματα τριών κορυφαίων χριστιανικών αρετών. Και τούτο διότι για αυτήν η ευσέβεια ήταν τρόπος ζωής!

Σήμερα, απορούμε και δεν το καταλαβαίνουμε διότι φθάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ...ατομικά θρησκευτικά δικαιώματα... Η ευσέβεια έχει καταντήσει ιδεολόγημα και ο τρόπος ζωής του Σταυρού και της Ευχαριστίας χλευάζεται και απορρίπτεται.

Πόσοι από τους χριστιανούς γονείς έχουν διδάξει την ευσέβεια στα παιδιά τους σε τέτοιο βαθμό ώστε αν προκληθούν να αρνηθούν τον Χριστό για χρήματα, δόξα κι αξιώματα, αυτά να προτιμούν να θυσιάσουν την ζωή τους;

Σχολικός εκφοβισμός - Αρκάς


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου

 

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΓΓΟΥΡΑ 

ΑΓΡΥΠΝΙΑ 

Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου το βράδυ θα τελεστεί Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

Ώρα: 9- 12:30 μετά τα μεσάνυχτα 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΊΟΥ ΑΛΕΞΊΟΥ ΦΙΛΟΘΈΗΣ ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΙΕΡΆ ΑΓΡΥΠΝΊΑ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΊΟΥ ΑΛΕΞΊΟΥ ΦΙΛΟΘΈΗΣ ΟΒΡΥΑΣ ΠΑΤΡΩΝ 
 
ΙΕΡΆ  ΑΓΡΥΠΝΊΑ 
ΚΥΡΙΑΚΉ  22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ ( ΒΡΆΔΥ)
ΩΡΑ 9μμ έως  12.30 μμεσον 
 
ΕΟΡΤΉ: ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΊΟΥ ΠΡΟΔΡΌΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΟΛΥΞΈΝΗΣ, ΑΓΙΑΣ ΞΑΝΘΊΠΠΗΣ, ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ  ΝΙΚΟΛΆΟΥ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΟΥ ΚΑΙ  ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΚ ΚΟΝΙΤΣΗΣ.
 
ΘΑ ΨΆΛΛΕΙ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΨΆΛΤΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ κ ΑΝΔΡΈΟΥ  ΚΟΤΟΠΟΎΛΗ 
 
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΊΟΥ ΦΙΛΟΘΈΗΣ  ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ  ΛΊΓΟ  ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΉΡΙΟ ΤΟΥ ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙΟΥ  ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΊΔΑ. 

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων (17 Σεπτεμβρίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρτυρος Σοφίας και των θυγατέρων της: Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, των Ιεραρχών Ηρακλείδιου Ταμασού, Αυξίβιου Σόλων, των Οσίων Αναστάσιου και Επιφάνιου.
Ο Ηρακλείδιος ήταν γιος ειδωλολάτρη ιερέα. Ακολούθησε τη χριστιανική πίστη, αφού γνώρισε τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, καθώς τους συνόδευε κατά προτροπή του πατέρα του. Κοντά στους Αποστόλους ο Ηρακλείδιος έμαθε για την αληθινή πίστη και τη ματαιότητα της ειδωλολατρίας. Είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Απ. Παύλο, ο οποίος μαζί με τους Βαρνάβα και Μάρκο τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασού.
Κατήχησε και βάπτισε τους γονείς του. Γύρω από το ασκητήριο του, οικοδομήθηκε Μοναστήρι. Μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας η τιμία κάρα του Αγίου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Μονή στο Πολιτικό.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Παραλυσία καί διαζύγιο... - π. Βασιλείου Μπακογιάννη


Παραλυσία καί  διαζύγιο...
    
      Ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
     
 «Ὅταν τά ἀνδρόγυνα χωρίζουν, καί τά βουνά ραγίζουν», ἔλεγαν παλιά· εἶχαν συνειδητοποιήσει  πόση  μεγάλη πληγή ἦταν γιά τό σῶμα τῆς κοινωνίας, ἡ διάλυση τῆς οἰκογενείας· γι'αὐτό καί τά διαζύγια ἦταν σπάνια. Ἀντίστροφα,  σήμερα παρατηρεῖται μιά ἁλματώδη αὔξηση διαζυγίων· δηλαδή, στή διάλυση τῆς οἰκογενείας καί κατ΄ἐπέκταση στή διάλυση τῆς κοινωνίας! Συντελεῖ σ'αὐτό καί  ἡ σχετική νομοθεσία πού ἔχει ψηφισθεῖ ἀπό τήν Ἑλληνική Βουλή...! Ἐπικίνδυνοι γιά τήν κοινωνία δέν εἶναι μόνο οἱ τρομοκράτες....
 
-Τόν  βλέπεις αὐτόν τόν παράλυτο στό καροτσάκι; Εἶπε ἕνας παπᾶς σέ μιά γυναῖκα- σύζυγο πού τοῦ ἔκανε παράπονα  γιά τόν σύζυγό της, καί ἤθελε νά τόν χωρίσει.  
-Τόν βλέπω!
Ποιός εἶναι σέ πιό ἀξιολύπητη κατάσταση; Ἐσύ πού εἶσαι ὄρθια, καί ἔχεις τήν ὑγειά σου ἤ αὐτός πού εἶναι στό καροτσάκι;
-Ὁ παράλυτος...!
-Ὅμως, ὁ παράλυτος σηκώνει τόν σταυρό του ἐν εἰρήνῃ, ἐνῶ ἐσύ μέ ἄγχος!
-Ναί, ἀλλά ὁ ἄνδρας μου δέν ὑποφέρεται!
Ὑποφέρεται μήπως ἡ παραλυσία;

Σταυρός… και διαζύγιο! - π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Σταυρός… και διαζύγιο!

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

Πόση σχέση μπορεί να έχουν ο Σταυρός και το διαζύγιο; 

Είναι η αυτονόητη απορία που γεννιέται όταν βλέπει κάποιος τον τίτλο! Κι όμως… έχουν!

Σ’ όλη την αγία Γραφή η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο «περιγράφεται» σαν μια αποκλειστικότητα συζυγικής μοναδικότητας. Στον γάμο οι δύο άνθρωποι γίνονται και είναι ένα, και στη σχέση με τον Θεό, οι δύο (Θεός και άνθρωπος) πρέπει να έχουν αδιάσπαστη ενότητα. 

Από την πλευρά του ο Θεός έδειξε την αγάπη του στον άνθρωπο, πλην των άλλων (διδασκαλία–εντολές), ουσιαστικά με τον Σταυρό, με τον οποίον μας φανέρωσε ότι συνεχίζει να μας αγαπάει και όταν Tον απορρίπτουμε. 

Μας απέδειξε ότι είναι δύσκολο να δείξεις την αγάπη σου αν έχεις μικρά ή καθόλου κίνητρα! Μας υπογράμμισε ότι η αγάπη στην αληθινή μορφή της δεν βασίζεται απλώς σε αισθήματα, αλλά σε αποφασιστικότητα να δείχνει (αυτός που αγαπάει) αγνές και σαφείς προθέσεις, ακόμα και όταν φαίνεται να μην υπάρχει αποδοχή και επιβράβευση!

Άφησε τον Θεόν να κανονίζει την πορεία σου - π. Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Άφησε τον Θεόν να κανονίζει την πορεία σου.
Αυτός γνωρίζει προτού ζητήσεις κάτι.
Ζήτα λοιπόν να σου δώσει μετάνοια,
να σου συγχωρέσει τις πτώσεις σου,
και για τα υπόλοιπα Εκείνος ξέρει.
Αυτός (ο Θεός) ξέρει και τι ανέμους θα δώσει,
αν θα σου πάρει την χαρά και θα την κάνει στενοχώρια,
αν θα σου πάρει την στεναχώρια και θα σου την κάνει χαρά,
αν θα σου δώσει επιτυχία ή αποτυχία,
αν θα σου κόψει τα πάθη ή αν θα σου τα αφήσει,

Η οικογένεια, ο πολιτισμός και το σχολείο - Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η οικογένεια, ο πολιτισμός και το σχολείο

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

                Η νέα σχολική χρονιά φέρνει εντονότερα  σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον του Ελληνισμού. Το σχολείο σημαίνει αγωγή και η αγωγή προϋποθέτει την οικογένεια και τον πολιτισμό. Οικογένεια και πολιτισμός είναι οι βάσεις του ανθρώπου και στη Δύση βάλλονται λυσσωδώς από διάφορες ιδεολογίες, που έχουν την υποστήριξη ισχυρότατων οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά λόμπις. Στη σύγχρονη κοινωνία προωθούνται ο ατομισμός, ο μηδενισμός, ο γουοκισμός, ο ηδονισμός.

                Πρώτος στόχος  όσων επιδιώκουν την κατάργηση του ανθρώπου ως σκεπτόμενου και ελεύθερου όντος είναι η οικογένεια. Αν αυτή καταστραφεί δυναμιτίζονται τα θεμέλια της κοινωνίας. Η ιδανική παραδοσιακή οικογένεια  έχει μεταξύ των μελών της συνοχή, αγάπη, αλληλεγγύη, πιστότητα, επίγνωση του ρόλου καθενός και καθεμιάς, ελεύθερο διάλογο, παραδοχή της αυθεντίας, σεβασμό στις ρίζες και έτσι  είναι άπαρτο οχυρό στους εχθρούς της. Αυτή επιδιώκεται να καταρρεύσει. Η κατάρρευση ξεκίνησε με την ιδεολογική μείωση του ρόλου της μητέρας. Ακολούθησαν η αποϊεροποίηση  και υποβάθμιση του γάμου, η εκ μέρους των νέων  άρνηση αποδοχής ευθυνών,  η ατομοκεντρική ζωή, η καλοπέραση…