Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΥ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ


Γοργοϋπηκόου τήν θαυμαστήν καί σεπτήν Εἰκόνα,
 προσκυνήσωμεν ἀδελφοί, 
θαύματα τελοῦσαν καί βρύουσαν ἰάσεις 
καί ταύτην μετά πόθου κατασπασώμεθα.

Στην Ιερά Αγρυπνία που ετελέσθη την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Πατρών με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου ιερούργησε και ομίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Παρακεντές.



Τον ουρανό για σκιάσμα - Του Βασίλη Χαραλάμπους

 

Τον ουρανό για σκιάσμα

Του Βασίλη Χαραλάμπους
_____________
Κοιτώντας τις ρεματιές γιομάτες ξενόφερτους
θαρρώ πως ξεχαστήκαμε πως τάχα είν’ αρκετό
το λιγοστό ρακόζουμο της προσφυγιάς
λες κι’ ότι είναι π’αργεί να’ρθεί δεν θάρθει ποτές.
Πόσα βράδια άραγε αποκοιμήθηκε
στα βράχια του Βαβυλά ετούτος ο γεροψαράς;
Τα βράχια είχε προσκέφαλο  το πέλαγο υποπόδι
και τ’ ουρανού τ’ ολογάλανο για τ’ άλλο σκιάσμα.
Μνήμη που καθημερινά ξαποσταίνει
στα σκαλοπάτια του ερειπιώνα καταντίκρυ
εκεί από τις καστρόπετρες της Καντάρας
π’ αντηχεί ακόμη το τελευταίο τροπάρι στη Μεγαλόχαρη.

Αποτελεί πράξη οδύνης η πρόσθεση να προσθέτεις κάθε καλοκαίρι ακόμα ένα χρόνο κατοχής… Η έναρξη του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2024»

 Αποτελεί πράξη οδύνης η πρόσθεση να προσθέτεις κάθε καλοκαίρι ακόμα ένα χρόνο κατοχής…
Η έναρξη του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2024»
 
Αυτή η δράση αποτελεί την ουσιαστική και δυναμική συμβολή στο έργο της μεταλαμπαδεύσεως των ζωπύρων του γένους σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.
 
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
 
Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…2024», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Το πρόγραμμα που διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.
Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος, είναι ανοιχτές στο κοινό και μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο,  μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ακολούθησε εσπερίδα που διοργανώθηκε με την συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς (Σ.Ε.Π.), ο οποίος συμμετέχει και την φετινή χρονιά στο πρόγραμμα, πραγματοποιώντας μία σειρά παρουσιάσεων, αφιερωμένες στην τραγική επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη κατοχή, με γενικό θέμα: «1974-2024, ΚΥΠΡΟΣ: 50 χρόνια μνήμης που πληγώνει».

Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Πατριαρχικὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς Ν. Σμύρνης

 
Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Πατριαρχικὴν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τὸν Ἱερὸν Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς Ν. Σμύρνης (29 Σεπτεμβρίου 2024)
 
Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Νέας Σμύρνης καὶ ἀγαπητὲ Ἀδελφὲ κ. Συμεών, ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης Ἐπαρχίας,
Τιμιώτατοι Ἀδελφοὶ Ἀρχιερεῖς καὶ πάντες οἱ τοῦ ἱεροῦ Καταλόγου,
Ἐντιμότατοι ἐκπρόσωποι τῶν Ἀρχῶν,
Ἐντιμολογιώτατοι Ἅρχοντες Ὀφικκιάλιοι τῆς Μεγάλης Ἐκκλησίας,  
Εὐλογημένα τέκνα τῆς Ἐκκλησίας,
Ὁ Χριστὸς ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν! Χαίρετε τὴν ἐν Κυρίῳ χαράν!

Ἡ σύγκλησις χθὲς τοῦ Πανιμβριακοῦ Συνεδρίου εἰς Ἀθήνας, ἐπιστέγασμα τοῦ ὁποίου εἶναι ἡ Θεία αὕτη Λειτουργία, καὶ ἡ μεγάλη ἐκδήλωσις εἰς τὸ Ἡρώδειον πρὸς ἐνίσχυσιν τῶν Σχολείων τῆς πολυτλήμονος Ἴμβρου, μᾶς ἔδωσαν τὴν καλὴν εὐκαιρίαν νὰ ἔλθωμεν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως εἰς τὸ Κλεινὸν Ἄστυ καὶ νὰ εὐλογήσωμεν αὐτοπροσώπως τὰς πολὺ σπουδαίας αὐτὰς διὰ τὸν λαὸν τῆς Ἴμβρου καὶ τῆς Τενέδου ἐκδηλώσεις. Καὶ εἶναι ἰδιαιτέρας σημασίας καὶ ἀξίας αἱ προμνησθεῖσαι ἐκδηλώσεις, ὄχι μόνον διὰ τοὺς ὀλίγους ὁμογενεῖς οἱ ὁποῖοι ἀπέμειναν πλέον εἰς τὰς δύο ἱστορικὰς νήσους τοῦ Βορειοανατολικοῦ Αἰγαίου, φυλάσσοντες τὰ ἐκεῖ ἱερὰ καὶ ὅσια τῶν πατέρων μας, ἀλλὰ καὶ διὰ τοὺς ἁπανταχοῦ διεσπαρμένους Ἰμβρίους καὶ Τενεδίους, μάλιστα δὲ τοὺς ἐν Ἀττικῇ, ἡ καλιὰ τῶν ὁποίων εὑρίσκεται ἐδῶ εἰς τὴν εὐλογημένην Νέαν Σμύρνην, καὶ ἐννοοῦμεν τὴν ἕδραν τοῦ Συλλόγου Ἰμβρίων ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Ἐλευθερίου Βενιζέλου, εἰς τὸ κέντρον τῆς πόλεως. 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
28 Σεπτεμβρίου 2024
 
Με την ικανοποίηση των συμμετεχόντων πως οι στόχοι επετεύχθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της  επιστημονικής  ημερίδας με θέμα «Ιστορικές προσεγγίσεις για τους Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες Ρεθύμνου» που οργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων και του Δήμου Ρεθύμνης.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 έτη από την μαρτυρική τελείωση των Αγίων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου και περιελάμβανε 14 πρωτότυπες ανακοινώσεις, οι οποίες:
·        Τεκμηρίωσαν με πηγές και αναλυτικά στοιχεία όλο το ιστορικό πλαίσιο που διέπει την σύλληψη, την καρατόμηση και την ταφή των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου.
·        Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που αποδεικνύουν το ποιοι ήταν και γιατί οδηγήθηκαν στην σφαγή.

Τώρα που μπαίνει ο μην Οκτώβρης - Ανδρέας Εμπειρίκος

 «…Τώρα που τέλειωσε το καλοκαίρι, 
τώρα που μπαίνει ο μην Οκτώβρης, 
σαν αυτοκράτωρ με πορφύρα, 
και πέφτουν οι βροχές του φθινοπώρου, 
και αναπνέω τις μυρουδιές 
της μουσκεμένης γης, σκεπτόμενος…»

Ανδρέας Εμπειρίκος

Μνήμη των Αγίων Ρωμανού του Μελωδού και Ιωάννου του Κουκουζέλη (1 Οκτωβρίου)


 Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Τιμούμε επίσης τον Απόστολο Ανανία, ο οποίος είναι γνωστός από τη θαυμαστή φανέρωση του Κυρίου στον Απόστολο Παύλο στη Δαμασκό, τον Όσιο Γρηγόριο το Δομέστικο, καθώς και δύο υμνογράφους: το Ρωμανό το Μελωδό και τον Ιωάννη Κουκουζέλη.
Ο Ρωμανός, από διάκονος στη Βηρυτό, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου διακόνησε στην Παναγία των Βλαχερνών. Εκεί, έζησε τη φανέρωση της Θεοτόκου και με κατάνυξη συνέθεσε το γνωστό κοντάκιο της Γέννησης του Σωτήρος Χριστού: «Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν ὑπερούσιον τίκτει …». Άρχισε να αξιοποιεί το ποιητικό τάλαντο αναδεικνυόμενος μεγαλύτερος μελωδός της Εκκλησίας μας.