Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει - Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος


Δε μπορείς να λες ότι αγαπάς το Θεό αν δεν αγαπάς τον συνάνθρωπό σου. Είναι ψεύτης όποιος το λέει αυτό. Αυτός που με πότισε, με τάισε, με έντυσε με φρόντισε στη φυλακή είναι αυτός που με αγαπάει’. Γιατί όσοι ταλαιπωρούνται είναι η εικόνα του Χριστού. Γίνονται τόσες συζητήσεις, ακούγονται τόσες θεωρίες, ενώ το ερώτημα παραμένει ένα: Αγαπάς τον άνθρωπο; Αυτός είναι ο δρόμος. Και η ουσία και η υλική βοήθεια πρέπει να υπάρχουν. Δε μπορεί ο αετός να πετά με μια φτερούγα. Η μυστηριακή μας ζωή είναι μια δύναμις που πρέπει να ξεχύνεται στην κοινωνία.
Είναι ανάγκη να συσπειρωθούμε. Γνήσια πίστη, γνήσια λατρεία, γνήσια πρακτική. Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει. Αυτά είναι φιλοσοφήματα των φυγόπονων, για να γράφουν, να δημοσιεύουν, να έχουν να λένε για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να αφήσουμε τις φαντασιώσεις. Να γίνουμε ρεαλιστές, να βάλουμε τον δάκτυλο εις τον τύπο των ήλων. Κάθε ημέρα ακούμε για την κρίση, την κρίση και την κρίση. Η κρίση όμως δεν είναι στα χρήματα. Είναι πνευματική. Καμμία οικονομική κρίση δε δημιουργείται σε μια οικογένεια δεμένη. Ο δικός μας ρόλος, μέσα και γύρω από τον χώρο της Εκκλησίας, είναι να βοηθήσουμε.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Aρχιεπίσκοπός μας καλά τα λέει να είναι καλά .

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΠΑΘΗΣ.
ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ.
ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ!
Σ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Σαλογραία
έτσι ίσως εξηγείται η κοινή σας οπτική επί των πραγμάτων!!!!!
γδμ

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΛΟΓΡΑΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να με συγχωρέσει, αλλά δε με πείθει ο Σεβασμιότατος. Ίσως έχω επηρεαστεί από τη φιλία που "διατηρεί" με τον νυν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι και πολύ φιλέλληνας!
Δ