Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΥΛΟΥ Α’ - Διονύσιος Βουλγαρόπουλος

 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1964,
Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΥΛΟΥ Α’

      Στις 6 Μαρτίου 1964, απέθανε ο εγγονός του ιδρυτή της νεότερης βασιλικής δυναστείας του Γεωργίου Α΄, ο  λαοφιλέστατος Βασιλεύς Παύλος Α΄.
     Ο Παύλος γεννήθηκε την 14η Δεκεμβρίου του 1901 και ήταν υιός του Στρατηλάτη Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’ και της Βασίλισσας Σοφίας. Έζησε όλες τις δόξες και τις συμφορές της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας.
    Ο Βασιλέας Παύλος, διαδέχθηκε τον αδελφό του  βασιλέα Γεώργιο Β’ , που πέθανε αιφνίδια την 1η Απριλίου 1947. Ανέβηκε στον ελληνικό  θρόνο σε μια ταραχώδη εποχή  για την πατρίδα μας κατά την οποία διακυβεύετο η ύπαρξή της. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής ανταρσίας (1946-1949 συμμοριτοπόλεμος), υπήρξε ο αρχηγός του μαχόμενου Στρατού. Σαράντα οκτώ φορές βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Στήριγμα του η σύζυγός του Βασίλισσα Φρειδερίκη, που βρίσκονταν και η ίδια στο πλευρό του μαχόμενου Στρατού. Σημαντική στιγμή η παρουσία της στην Κόνιτσα τον Ιανουάριο του 1948. Μετά από τη συντριβή των κ/συμμοριτών σε Γράμμο και Βίτσι τον Αύγουστο του 1949, με συμπαραστάτιδα την ακαταπόνητη σύζυγό του Βασίλισσα Φρειδερίκη, ετέθη επικεφαλής του ειρηνικού αγώνα, για την αναδημιουργία της χώρας μας από τα ερείπια που άφησαν οι εν Ελλάδι μπολσεβίκοι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ. 

   Ο Βασιλεύς Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη παντρεύτηκαν το 1938 και απέκτησαν τρία παιδιά. Τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη.
   Ο Βασιλεύς Παύλος Α΄, εβασίλευσε 17 έτη. Ως άνθρωπος διακρίθηκε για την καλοκαγαθία του, την πραότητα του χαρακτήρα του και  την πίστη του στο Θεό. Επί των ημερών της βασιλείας του, η Ελλάδα γνώρισε ευτυχισμένες μέρες καθώς ενσωματώθηκαν στο ελληνικό βασίλειο τα Δωδεκάνησα (7-03-1948). Κατά την τελετή ενηλικίωσης του Διαδόχου Κωνσταντίνου στις 28 Ιουνίου 1958 ο Βασιλεύς Παύλος σε μία αποστροφή του λόγου του είχε αναφέρει και το εξής:
«Θεράπευε την προσβολήν διά της συγγνώμης, την διχόνοιαν διά της ενότητος, την πλάνην διά της αληθείας, την αμφιβολίαν διά της Πίστεως».

Το 1959 με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών. Επίσης το 1963, ήταν παρών στον εορτασμό της χιλιετηρίδας του  Αγίου Όρους, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Μάλιστα ο τότε πρωθιερεύς των Ανακτόρων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης σκιαγραφούσε τη χριστιανική πίστη του Παύλου σε άρθρο του στο περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ», γράφοντας μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Ο αείμνηστος Βασιλεύς, καθιέρωσε τη ραδιοφωνική μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το βασιλικό παρεκκλήσιο. Θέλησε όπως έλεγε και με τις ραδιοφωνικές εκπομπές να βοηθήσει στη θρησκευτική εκπαίδευση του λαού μας, προσφέροντάς του μια επιμελημένη  και κατανυκτική Ακολουθία, που να παρακινεί και άλλους να τη μιμηθούν, ενώ παραλλήλως ήθελε  να νιώθει το λαό να συμπροσεύχεται μαζί του.». «Ο Βασιλεύς, κανόνιζε το πρόγραμμά του, ώστε να βρίσκεται στην Αθήνα και να είναι ελεύθερος στις  ώρες των Ακολουθιών της Μ. Τεσσαρακοστής και μάλιστα της πρώτης και της τελευταίας εβδομάδος, για να μη λείψει ούτε και από μία». «Η ευλάβειά του φαινόταν και με την αυστηρή τήρηση των Νηστειών, στοιχεία που κι αυτά μεταβίβασε στα υπόλοιπα μέλη της Οικογένειας του».
Παρά τον πρόωρο θάνατο του, ως πατέρας γεύθηκε τη χαρά για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον γιού του-Διαδόχου Κωνσταντίνο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1960 και ακολούθως το γάμο της κόρης του πριγκίπισσας Σοφίας με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρολο μετέπειτα Βασιλέων της Ισπανίας, το 1962.
Ο θάνατος του συγκλόνισε κυριολεκτικά το λαό  του. Την ημέρα της κηδείας του, χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να πούνε το τελευταίο αντίο στον καλό και αγαπημένο Βασιλέα τους.
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τότε Αρχηγός της Ε.Ρ.Ε. είχε αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα για τον βασιλέα  Παύλο: «Υπήρξεν καλός και αγαθός εις την κλασικήν έννοιαν του όρου. Γενναίος και απλούς, ενάρετος, χωρίς να επιδεικνύει την αρετή Του, μετριόφρων μέχρι σημείου που καθιστούσε δυσδιάκριτον την πηγαίαν σοφίαν Του, πιστός εις τον Θεόν και εις το προς την Πατρίδα καθήκον , ανεδείχθη αληθής αρχηγός Έθνους με πολλάς πράξεις Του, αλλά κυρίως ως παράδειγμα ανθρώπου».Ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, είχε υπογραμμίσει για τον αείμνηστο βασιλέα και τα εξής: «Με άπειρον οδύνην , η κυβέρνησις αναγγέλει τον θάνατον του λαοφιλούς Βασιλεώς Παύλου. Επάλαισεν ηρωικώς προς τον θάνατον και τελικώς υπέκυψεν εις την κοινή μοίρα των ανθρώπων. Ήτο αληθής Βασιλεύς. Η απλότης, η αγαθότης, η αρετή, η αφοσίωσις εις το καθήκον και τον λαόν του τον εχαρακτήριζον. Και  ήτο γενναίος. Κατά την περίοδον της εθνικής κατοχής, ως Διάδοχος, είχεν επιμείνει να έλθει εις τα βουνά της Ελλάδος και να τεθεί επικεφαλής της Εθνικής Αντιστάσεως. Και βραδύτερον εις τας σκληράς ημέρας των εσωτερικών δοκιμασιών, ως Βασιλεύς, ευρίσκετο, συνεχώς, εν μέσω των στρατιωτών μας οι οποίοι εμάχοντο δια να υπερασπίσουν την αιωνιότητα της Ελλάδος.». Ενώ ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος στο τηλεγράφημά του προς τον νέο βασιλέα Κωνσταντίνο ανέφερε τα εξής: « Κατόδυνοι την ψυχήν επί των θανάτω του Βασιλέως Παύλου ολοθύμως δεόμεθα του υψίστου υπέρ αναπαύσεως Αυτού εν σκηναίς διακίων, απευθύνομεν δε τη υμετέρα Μεγαλειότητι και τη λοιπή Οικογενεία βαθύτατα συλλυπητήρια, ευχόμενοι ολοψύχως όπως το ευσεβές Έθνος συνεχίση υπό την Υμετέραν Βασιλείαν την ένδοξον αυτού παρείαν.».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατό του, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Βασιλέως Παύλου, με τίτλο «Παύλος. Ένας Ασυνήθιστος Βασιλιάς».

Στη μνήμη του αειμνήστου Βασιλέως Παύλου Α’, του καλού,  όπως ονομάσθηκε από τον ελληνικό λαό, ας ανάψουμε ένα κερί κάνοντας το χριστιανικό  μας  καθήκον. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης στην ιερή μνήμη εκείνου του μεγάλου Βασιλέως της πατρίδος μας.


Μετά τιμής,
Διονύσιος Βουλγαρόπουλος
 Δημοσιογράφος




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διακρινόταν για την ευσέβειά του και ήταν φιλακόλουθος. Στο Ναό των ανακτόρων τελούταν καθ΄ όλη την μεγάλη τεσσαρακοστή Τετάρτη και Παρασκευή η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία όπως μαρτυρά η θυγατέρα του Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας στη βιογραφία της. Αυτή την Βασιλική Ορθόδοξη Οικογένεια πέταξε από την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το νόθο δημοψήφισμα για να γίνει ο ίδιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και να φέρει ο θεσμός αυτός τόσες συνέπιες στην Πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο έγκλημα της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ήταν η κατάργηση του βασιλικού θεσμού. Όλα τα δεινά που σήμερα γευόμαστε θα είχαν τουλάχιστον περιορισθεί αν υπήρχε βασιλικός θεσμός. Και βασιλικός θεσμός σημαίνει αρχές, έστω και με σκοπό τη διατήρησή του. Ο βασιλεύς Παύλος έκανε ένα μεγάλο λάθος: Προώθησε στην πρωθυπουργία τον Κ.Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Αυτός υπήρξε η προσωποποίηση της ιδιοτέλειας και της αγνωμοσύνης και είναι ο άνθρωπος που οδήγησε ,εν ονόματι της εντάξεώς μας στην ΕΕ, στην κατάλυση των αξιών και των αρχών στη σημερινή κοινωνία. Η εκκλησία θα είχε διαφορετική εικόνα και πορεία,αν είχε τον φυσικό της σύμμαχο, τον βασιλικό θεσμό,που μάλιστα στο πρόσωπο του βασιλέως Παύλου είχε βρεί τον ιδανικό εκφραστή του