Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Παναγίας Πεφανερωμένης Λευκάδος

 Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται από το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής τη Λευκάδα, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την πανήγυρη της πολιούχου και εφόρου της νήσου Υπεραγίας Θεοτόκου Πεφανερωμένης, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, στο Καθολικό της φερωνύμου Ιεράς Μονής, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, εκπροσώπου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Άρτης κ. Καλλινίκου, και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Συμμετείχε, επίσης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της πανηγυρίζουσας Ι. Μονής. 



Εκκλησιάστηκαν, εκτός από τον επιχώριο Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλο, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου της εορτής, και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, Ηγούμενοι Αγιορειτικών Μονών με μέλη των Αδελφοτήτων τους, Ηγουμένες Ιερών Μονών με μέλη των Αδελφοτήτων τους, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, μέλη της Κυβερνήσεως, ο Βουλευτής Λευκάδος Εντιμ. κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Εντιμ. κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Ξενοφών Βεργίνης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, και πλήθος πιστών από τη Λευκάδα και προσκυνητών από όμορες περιοχές. 

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, και ακολούθως αντιφώνησε ο Πατριάρχης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

“Η Πεντηκοστή!… Πρόκειται διά την φανέρωσιν της Εκκλησίας υπό την πλήρη αυτής έννοιαν και μορφήν! Αλλά εις την Ορθοδοξίαν η Εκκλησία είναι εικών της Θεοτόκου και η Θεοτόκος είναι εικών της Εκκλησίας! Παναγία Παρθένος και Εκκλησία είναι έννοιαι αλληλένδετοι, αλληλοπεριχωρούμεναι και κατά τρόπον μυστηριώδη σχεδόν ταυτιζόμεναι! Και επειδή συνεορτάζομεν την Πεντηκοστήν, ήτοι το ξεκίνημα της Εκκλησίας, με την Σύναξιν της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Φανερωμένης, είναι επίκαιρον να τονισθή αυτή η αλήθεια! Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας λέγει ότι αυτή, η Αειπάρθενος Μαρία, είναι η αγία Εκκλησία! Και όπως ακολουθών συμπληρώνει σύγχρονος Θεολόγος και Άγιος, «η Εκκλησία δεν μπορεί να διανοηθή τον εαυτόν της, ούτε και να υπάρξη χωρίς την Υπεραγίαν Μητέρα του Σωτήρος Χριστού. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η Εκκλησία, και η Εκκλησία είναι η Υπεραγία Θεοτόκος». Η Παναγία είναι ο έμψυχος Ναός της Θεότητος, η «Σκηνή του Θεού και Λόγου». Η «Κιβωτός η χρυσωθείσα τω Πνεύματι»! Η Πλατυτέρα των Ουρανών, η οποία εχώρησεν εν γαστρί τον αχώρητον Θεόν, τον εγέννησεν ως Θεάνθρωπον και μας Τον προσφέρει εις ανάπλασιν, αγιασμόν και αιώνιον ζωήν και σωτηρίαν. Είναι η μητρική αγκάλη, εις την οποίαν όλοι οι πιστοί έχομεν την θέσιν μας. Ανάλογα ισχύουν και διά την Εκκλησίαν, καθόσον εις την λειτουργικήν ζωήν της γεννάται υπέρ λόγον ο Θεός Λόγος, πάσχει υπέρ ημών επί του Σταυρού, ανοίγων τας αχράντους Του χείρας εις εναγκαλισμόν όλων, και προσφέρεται εις ημάς εν παροξυσμώ αγάπης!”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος είπε:

“Είμεθα ευγνώμονες προς τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλον, εις τον άγιον Καθηγούμενον κ. Νικηφόρον και εις τους τοπικούς άρχοντας και τους τα πρώτα φέροντας των νήσων Λευκάδος και Ιθάκης διά την ευγενή και ομόφωνον πρόσκλησίν των να έλθωμεν και να ευλογήσωμεν τας νήσους και τον ενταύθα πιστόν λαόν του Θεού. Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Θεόσωστον Μητρόπολιν Λευκάδος και Ιθάκης, ο λαός της οποίας, μνήμων των αρχαίων πνευματικών δεσμών οι οποίοι τον συνδέουν μετά της εν Κωνσταντινουπόλει αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, σέβεται και αγαπά το μαρτυρικόν Φανάριον, ως την ευσεβή πηγήν του Γένους, αλλά και τον Κυρηναίον του Οικουμενικόν Πατριάρχην. Ευλόγως, όθεν, ανταπεκρίθημεν μετά χαράς εις την πρόσκλησιν, και ιδού σήμερον, τελούντες την Θείαν Λειτουργίαν εν ευσήμω ημέρα εορτής λαμπράς και μεγάλης, κομίζομεν την στοργήν και την αγάπην της κοινής όλων ημών ποτνίας Μητρός και Τιθηνού Βυζαντίδος Εκκλησίας, την ευλογίαν της Παμμακαρίστου Θεοτόκου και Υπερμάχου Στρατηγού των ευσεβών, την ευχήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και όλων των Αγίων Πατριαρχών, Πατέρων, Ιερομαρτύρων, Μαρτύρων, Ομολογητών, Οσίων και Διδασκάλων που ηγίασαν τον ιερόν τόπον μας, ως και τον φιλάδελφον χαιρετισμόν όλων όσοι από τα ιερά χώματα της Επταλόφου εξακολουθούν και σήμερον μετά του Πατριάρχου να φυλάσσουν τας Θερμοπύλας της Πίστεως και του Γένους, εν μέσω πολλών δυσκολιών και πολυπλόκων αντιξοοτήτων, να κρατούν αναμμένην την λυχνίαν της πατρώας ευσεβείας και των ευγενών παραδόσεων της περιδόξου Ρωμιοσύνης και να δίδουν εμφρόνως, εντίμως και αξιοπρεπώς την καλήν μαρτυρίαν Ιησού Χριστού!”

Στο τέλος, ο Πατριάρχης προέστη της Λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης πέριξ της Ιεράς Μονής. 

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος, σε ανάμνηση της επισκέψεώς του, φύτευσε ένα μικρό ελαιόδενδρο, και στη συνέχεια αποκάλυψε εντοιχισμένη πλάκα με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως των έργων ανακαινίσεως του Συνοδικού του Μοναστηριού. 

Το μεσημέρι ευλόγησε το επίσημο γεύμα στην τράπεζα της Μονής. 

Ο Παναγιώτατος αφίχθη στη Λευκάδα την παραμονή. Στο αεροδρόμιο του γειτονικού Ακτίου τον υποδέχθηκαν ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, καθώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, με εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Κατά την άφιξή του στην Ι. Μονή Φανερωμένης στη Λευκάδα, στον χώρο προ αυτής, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του από τον Δήμαρχο της νήσου Ελλογιμ. κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, ο οποίος τον καλωσόρισε εκ μέρους των αρχών και του λαού της νήσου. Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του, την πρώτη Οικουμενικού Πατριάρχου στη νήσο των ποιητών και των λογίων [Διαβάστε εδώ την ομιλία του Παναγιωτάτου].

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, του επιχωρίου Μητροπολίτου και πλειάδας Αρχιερέων, καθώς και του Ηγουμένου της Μονής, μετέβη στην παρακείμενη Ιερά Μονή όπου τελέστηκε Δοξολογία επί τη αφίξει του.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Μονής, ο Εντιμ. Βουλευτής του Νομού, και ο  Εντιμ. Περιφερειάρχης των Ιόνιων Νήσων. 

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος, είπε μεταξύ άλλων:

“Εν ευσήμω ημέρα εορτής μεγάλης, εν χαρά και χάριτι Πεντηκοστής, εν πνοή αύρας Πνεύματος Αγίου, αξιούμεθα να έλθωμεν εις επίσκεψιν της εν Λευκάδι Εκκλησίας και εις προσκύνησιν της πανηγυρικώς τιμωμένης Υπεραγίας Θεοτόκου, της Πεφανερωμένης!

Αίνον και δοξολογίαν θερμήν αναπέμπομεν προς τον εν Τριάδι Θεόν, ο οποίος μας αξιώνει τοιαύτης χάριτος! Και πολλήν ευχαριστίαν προς την Θεοτόκον, την Κυρίαν και Έφορον και Προστάτιν της Λευκάδος, η οποία μας έχει εις τας ιεράς αυλάς του Σεμνείου Της και από τον θρόνον Της εις το παρά το άγιον Βήμα «Δεπόζιτόν» Της μας χαρίζει άφθονον τον γλυκασμόν της μητρικής αγάπης Της και την παραμυθίαν και θείαν ενίσχυσίν Της!

Εγκάρδιον ασπασμόν και χαιρετισμόν απευθύνομεν προς τον λίαν αγαπητόν αδελφόν και συλλειτουργόν Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον, ο οποίος μετά της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου συγκατετέθη εις την πραγματοποίησιν της ιεραποδημίας ημών ταύτης και μας έδωκεν ούτω την ευκαιρίαν και την ευτυχίαν να ιστάμεθα εν τω μέσω υμών!”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

“Όσον αφορά εις την Ιεράν Μονήν ταύτην, μετά θαυμασμού παρακολουθούμεν το επιτελούμενον υπό του νέου εν τοις πράγμασι Κτήτορος αυτής Οσιολογιωτάτου Καθηγουμένου κ. Νικηφόρου και της περί αυτόν Αδελφότητος πλούσιον και πολυδιάστατον πνευματικόν έργον, υπό την αιγίδα και με την συμπαράστασιν πάντοτε του οικείου Ποιμενάρχου κ. Θεοφίλου. Επί των ημερών της θεοφιλούς ηγουμενίας του κ. Νικηφόρου, η Μονή, μετά από μακροχρόνιον οδυνηράν συρρίκνωσιν, επανεύρε την αρχαίαν αίγλην και ακτινοβολίαν της, ως το παλλάδιον της ευσεβείας του φιλομούσου Λευκαδιακού λαού, και κατέστη χαλκείον αρετής και φάρος πνευματικός όχι μόνον διά την Λευκάδα και τας πέριξ νήσους και χώρας, αλλά και πολύ πέραν αυτών! Συγχαίρομεν ολοκαρδίως και καταστέφομεν δι᾽ ευχών πολλών και ευλογιών, επευχόμενοι «περισσεύειν μάλλον» και εις το μέλλον!

Ευχαριστούμεν θερμότατα, Ιερώτατε Αδελφέ Μητροπολίτα κ. Θεόφιλε και Οσιολογιώτατε Καθηγούμενε κ. Νικηφόρε, διά την ωραίαν υποδοχήν και τους θερμούς λόγους των προσφωνήσεών σας.” [Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Παναγιωτάτου]

Τον Παναγιώτατο στην επίσημη επίσκεψή του στη Λευκάδα συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, και Μαρωνίας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι Πανοσιολ. Αρχιομανδρίτης κ. Βοσπόριος, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Δευτερεύων κ. Καλλίνικος, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος Τσάτσας, ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Καθηγητής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, Πατριαρχικός υπάλληλος.









 

________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: