Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Οι παρεξηγήσειςμε το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Οι παρεξηγήσεις που συνδέονται με το πρόσωπο της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν από άστοχες αναφορές και ερμηνείες σε κηρύγματα.

Η ταύτιση της Μαγδαληνής με την πόρνη γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Κυρίου ξεκίνησε από μία ομιλία του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου, Πάπα Ρώμης, προς τους κληρικούς του.

Εκεί προσπαθεί να κάμει μία αναφορά που δεν βασίζεται ούτε στα ευαγγέλια ούτε στην παράδοση της Εκκλησίας με σκοπό την ηθική διδασκαλία. Προφανώς νόμιζε ότι η προσωπική του άποψη θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της ομιλίας και μόνο, αλλά δυστυχώς δημιούργησε μία νέα παράδοση περί της αγίας.

Γράφει ο Πάπας Γρηγόριος: «Αυτή λοιπόν την γυναίκα, την οποία ο Λουκάς ονομάζει Μαρία, αυτή νομίζουμε ότι είναι η Μαρία, περί της οποίας μαρτυρεί ο Μάρκος ότι εξεβλήθησαν τα επτά δαιμόνια. Και τι δηλώνεται με τα επτά δαιμόνια; Όλα τα πάθη. Επτά λοιπόν δαιμόνια είχε η Μαρία, η οποία ήταν γεμάτη από το σύνολο των αμαρτημάτων...»

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το 2017 ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την Μαρία Μαγδαληνή «απόστολο της ελπίδας» και αναβάθμισε την λειτουργική τιμή της στο επίσημο εορτολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από απλή «μνήμη» σε «εορτή». Ο εορτασμός της θα πραγματοποιείται στις 22 Ιουλίου, δηλαδή μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συμπέρασμα: Να προσέχετε με τις κατά το δοκούν ερμηνείες στα κηρύγματα…

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: