Η αμφιλεγόμενη παρωδία του Μυστικού Δείπνου βρίσκεται στο επίκεντρο σημειώματος των Γάλλων επισκόπων, οι οποίοι επισημαίνουν: «Η τελετή έναρξης που πρότεινε η Οργανωτική έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δυστυχώς περιλάμβανε σκηνές χλευασμού και εμπαιγμού του Χριστιανισμού, τις οποίες αποδοκιμάζουμε βαθύτατα. Σκεφτόμαστε όλους τους χριστιανούς από όλες τις ηπείρους που πληγώθηκαν από την υπερβολή και την πρόκληση ορισμένων σκηνών. Θέλουμε να καταλάβουν ότι ο Ολυμπιακός εορτασμός υπερβαίνει κατά πολύ τις ιδεολογικές προκαταλήψεις ορισμένων καλλιτεχνών.
Το έγγραφο ευχαριστεί επίσης «τα μέλη άλλων
θρησκευτικών δογμάτων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μαζί μας». Και, μετά τη
δίκαιη καταγγελία, διευκρινίζει εποικοδομητικά: «Ο αθλητισμός είναι μια
θαυμάσια ανθρώπινη δραστηριότητα που ενθουσιάζει βαθιά τις καρδιές των αθλητών
και των θεατών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα κίνημα στην υπηρεσία αυτής της
πραγματικότητας της ανθρώπινης ενότητας και αδελφοσύνης. Τοποθετημένοι στον
αγωνιστικό χώρο, μακάρι να φέρουν την αλήθεια, την παρηγοριά και τη χαρά σε όλους»!
π. Ιωάννης
Σπιτέρης
3 σχόλια:
Οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι.
Μακάριο ύπνο και εόρτιες χοροστασίες.
Yπερβολικά ήπιο σχόλιο. Θα ήθελα επίσης να περιλαμβάνει μία αυστηρή κριτική στην γαλλική κυβέρνηση και προσωπικά στον Γάλλο Πρόεδρο. Θα ήθελα και μία αναφορά στις - επισημανθείσες από άλλους, διότι εγώ δεν είδα την τελετή- σατανιστικές νύξεις, που εμφιλοχώρησαν στο θέαμα. Τέλος, θα με ενδιέφερε πολύ η άποψη της Καθολικής Εκκλησίας, εάν έχει διατυπωθεί, για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Γαλλία, που φαίνεται να προωθούν την μύηση στην πορνογραφία από το νηπιαγωγείο, όπως θα με ενδιέφερε η άποψή της για την πρόσφατη κατοχύρωση στο Γαλλικό Σύνταγμα του δικαιώματος στην άμβλωση. Τι άραγε σημαίνει αυτό; Ότι δεν αναγνωρίζεται π.χ. στους ιατρούς των δημοσίων δομών υγείας η επίκληση λόγων συνειδήσεως για να μην προβαίνουν σε άμβλωση; Ότι δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αποζημιώσεως στον πατέρα όταν η μητέρα προβαίνει σε άμβλωση εν αγνοία του ή παρά την θέλησή του;
Πολύ κακό για το τίποτα!!
Ξαναποστάρω τα σχετικά:
Αυτή η σύνθεση με τα 18 (όχι 13) πρόσωπα δεν παραπέμπει στον Μυστικό Δείπνο αλλά σ' ένα πίνακα με τίτλο "Το συμπόσιο των θεών".
Η πραγματική έμπνευση πίσω απ' όλο αυτό το σόου ουδόλως είχε να κάνει με τον χριστιανισμό και το δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του, αλλά με τον πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη Jan Harmensz van Biljert (1598-1671), ο οποίος αναπαριστά τον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος. Ονομάζεται «Συμπόσιο των θεών», ζωγραφίστηκε το 1635 και βρίσκεται στο μουσείο Μανίν στη Ντιζόν.
(https://www.protothema.gr/world/article/1524529/olubiakoi-agones-2024-to-subosio-ton-theon-kai-ohi-o-mustikos-deipnos-i-ebneusi-gia-to-soou-me-ton-ble-dionuso/)
Και να τι δήλωσε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του (https://x.com/BFMTV/status/1817477044982141048) :
Τομά Ζολί: Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο. Υπάρχει ο Διόνυσος ο οποίος φτάνει σε αυτό το τραπέζι. Ο Διόνυσος είναι εκεί γιατί; Επειδή είναι ο θεός της γιορτής της ελληνικής μυθολογίας, και η σκηνή έχει το όνομα Εορτασμοί. Είναι θεός του κρασιού, το οποίο είναι ένα από τα σύμβολα της Γαλλίας και είναι ζευγάρι με την Σεκουάνα (https://en.wikipedia.org/wiki/Sequana) την θεά που είναι συνδεδεμένη με τον Ποταμό Σηκουάνα.
Η ιδέα ήταν κυρίως να παρουσιάσουμε μια μεγάλη παγανιστική γιορτή συνδεδεμένη με τους θεούς του Ολύμπου. Όλυμπος – Ολυμπισμός.
Δεν θα βρείτε ποτέ σε εμένα ούτε σε εμένα ούτε στη δουλειά μου καμία κοροϊδευτική διάθεση να υποτιμήσω τον οποιοδήποτε.
https://www.facebook.com/lefterispapagiannakis/posts/pfbid0MqvE4Xw673HVZ4A8ZFVpy5Y2Ze6uGeRwcB9CLRQU2YQhgGojTknfddxTkyoc9deAl
Δημοσίευση σχολίου