Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Πειραιώς Σεραφείμ: Υπερασπιζόμαστε την πίστη μας, με την τελευταία ρανίδα του αίματος μας.

 Πειραιώς Σεραφείμ: Υπερασπιζόμαστε την πίστη μας, με την τελευταία ρανίδα του αίματος μας.
Η λαμπρή πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίας Όλγας, Παρεκκλησίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η πίστη μας δεν είναι θρησκεία, δεν είναι σύστημα θρησκευτικών εννοιών που κατασκεύασε ο νους μας, αλλά είναι αποκάλυψη.

Την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας της Βασιλίσσης, εόρτασε με ευλάβεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο φερώνυμο ενοριακό παρεκκλήσιο.
Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Την Πέμπτη 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως.  


 Απευθυνόμενος στους πιστούς που συνέρρεαν για να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκανε καταρχήν ιδιαίτερη αναφορά στους κτήτορες του Παρεκκλησίου, τον μακαριστό π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και τους αειμνήστους αυταδέλφους Ιωάννα και Νικόλαο Τζώρτζη. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην εορτή της αγίας, σημείωσε ότι η αγία Ισαπόστολος Όλγα επελέγη από τον Θεό, για να γίνει η νέα αγία Ελένη του ρωσικού έθνους.
Και να οδηγήσει στην σωτηρία, στην αποκάλυψη της θείας αληθείας, τον λαό της και τα εκατομμύρια που ακολούθησαν.
«Βλέπουμε έτσι, πως ο Θεός επιλέγει τον άνθρωπο, για να γίνει συνεργός του στο έργο της σωτηρίας. Κι αν μας φαίνεται εξωφρενικό, ένας άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο και την ιστορία, έχουμε ενώπιον μας την αγία Όλγα η οποία κατόρθωσε το ακατόρθωτο, δια της πίστεως της στον Χριστό.
Μετέβαλλε έναν λαό βαρβαρικών ηθών, σε λαό που γαλουχήθηκε από τα νάματα του Ευαγγελίου και το φως του Χριστού.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της αγίας στην καθημερινότητα μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος,  ας εμπνευστούμε από την δική της συνέργεια στο έργο του Θεού.
Ο καθένας από εμάς έχει κληθεί κατά το τάλαντο του, να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα του Ευαγγελίου με τα έργα του, το βίωμα του, την ζωή του.
Κι επειδή η πίστη μας δεν είναι θρησκεία, δεν είναι σύστημα θρησκευτικών εννοιών που κατασκεύασε ο νους μας, αλλά είναι αποκάλυψη, πανηγυρίζουμε σήμερα και το μεγάλο θαύμα που επιτέλεσε η μεγάλη μάρτυρας του Χριστού, η αγία Ευφημία.
Έθεσαν οι Πατέρες της αγίας Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε το 451 μΧ στη Χαλκηδόνα, στην ιερά λάρνακα της αγίας, τους δύο τόμους, εκείνον των Ορθοδόξων Πατέρων και από την άλλη τον τόμο των μονοφυσιτών.
Κλείδωσαν οι Πατέρες την λάρνακα και όταν την αποσφράγισαν την επόμενη ημέρα, είδαν το μεγάλο θαύμα που πανηγυρίζει η Εκκλησία και επιβεβαιώνει την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης.
Η αγία, κρατούσε στην αγκαλιά της τον Ορθόδοξο τόμο και πατούσε τον τόμο των αιρετικών κακόδοξων μονοφυσιτών.
Και ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον λόγο του:
«Να διατρανώσουμε την πίστη μας και το γεγονός, ότι δεν θρησκεύουμε ανθρωπίνως, αλλά αποκαλυφθείσης της θείας αληθείας. Αυτήν υπερασπιζόμαστε με την τελευταία ρανίδα του αίματος μας και της δυνάμεως μας».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακούν οι οικουμενιστές;
Ακούν οι φαναριώτες;
Ακούν οι γιανναριστές;
Ακουν οι φιλοφαναριώτες;
Ακούν οι φιλοοικουμενιστές;
Ακούει ο Κοτταδάκης;

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες να προσθέσεις «ακούει ο Πειραιώς» γιατί από λόγια άλλα τίποτα από τους λαλίστατους ιεράρχες της μιας από εδώ και της άλλη από εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Προς 8:32πμ

Πότε ο Πειραιώς Σεραφείμ είπε την μία κατα του οικουμενισμού και την άλλη υπερ του οικουμενισμού;
Πότε μίλησε έστω και μία μόνο φορά υπερ του οικουμενισμού ή των άλλων αιρέσεων;

Ανώνυμος είπε...

Ναι μεν αλλά… 12.12 ο σεβ. Πειραιώς κτυπά όντως τον οικουμενισμό αλλά συναγελάζετε με οικουμενιστές. Προ μηνών έσπευσε σε εκδήλωση για τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αθήνα και του ασπάσθηκε την δεξιά με ευλάβεια μεγάλη. Και δικαίως αφού σε αυτόν οφείλει την αρχιερωσύνη του την οποία και έλαβε από τον άλλο οικουμενιστή Αυστραλίας κυρό Στυλιανό. Κάποιος που πολεμά τον οικουμενισμό δεν έχει σχέσεις με οικουμενιστές. Τέλος δεν ξεχνώ και την αποστολή αντιπροσωπίας του σεβ. Πειραιώς στο Φανάρι για να μεταφέρει δώρα και το πορτρέτο του Βαρθολομαίου εκ μέρους του Πειραιώς. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά τοιαύτα. Αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα και συνέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιος Πειραιώς πρίν στείλη το πορτραίτο στον Πατριάρχη, 12 - 39, είχε στείλει επιστολή 70 σελίδων, στην οποία τού επεσήμανε όλα τα λάθη του Πατριαρχείου σχετικά με τον Οικουμενισμό.
Επίσης με το Γραφείο Αιρέσεων που διατηρεί στην Μητρόπολη, στηλιτεύει σχεδόν καθημερινά κάθε παρέκκλιση από την Ορθοδοξία.
Πολύ καλά έκανε και έβαλε μετάνοια στον Πατριάρχη. Είχε καθήκον να το κάνη, διότι ο Πατριάρχης δεν είναι καθηρημένος.
Αν εσύ συναντήσης στον δρόμο τον Κοτταδακη, δεν θα τού πής καλημέρα ?
Ο Ορθόδοξος Χριστιανός μισεί τις λανθασμένες απόψεις και ενέργειες, όχι τα πρόσωπα.

Ανώνυμος είπε...

Προς 12:39 μ.μ.
Για τον Αυστραλίας Στυλιανό έχει μιλήσει ο Πειραιώς Σεραφείμ και έχει ταχθεί υπερ του μεγάλου θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου.
Τί σχέση έχει αν πριν έλαβε την αρχιερωσύνη (αν ισχύει βέβαια αυτό) όταν δεν ήξερε; Δεν γίνεσαι άδικος σ΄ αυτό;

Είσαι της ακραίας αποτείχισης μήπως και κατακρίνεις τους πάντες επειδή δεν είναι άριστοι; Ή νομίζεις πώς αυτοί είναι καλύτεροι όταν κατηγορούν μεγάλους αντιοικουμενιστές σαν τον π. Θεόδωρο Ζήση και άλλους;

Δεν συμφωνώ ούτε με το να σπεύσει να ασπαστεί τον Βαρθολομαίο, ούτε να του μεταφέρει δώρα και το πορτρέτο του.
Είναι όμως άλλο αυτό, και άλλο να λέμε ότι δεν αγωνίζεται για την ορθόδοξη πίστη.
Πάντοτε γράφει και μιλάει κατα του οικουμενισμού και αυτό πονάει τους οικουμενιστές, άσχετα τί λένε οι άνθρωποι της ακραίας αποτείχισης.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Οι της ακραίας αποτείχισης δεν είναι άριστοι.
Πολύ καλύτεροι είναι οι άνθρωποι της σωστής αποτείχισης όπως ο π. Θεόδωρος Ζήσης.
Περισσότερο προσφέρουν στον αντιοικουμενιστικό αγώνα οι άνθρωποι της σωστής αποτείχισης.

Ανώνυμος είπε...

Ο 4:18 μ.μ. κάνει λάθος στο σχόλιο του σε κάποιο σημείο.
Ο Πειραιώς δεν τον συνάντησε στο δρόμο αλλά πήγε ο ίδιος εκεί που ήξερε ότι είναι ο Βαρθολομαίος. Είναι διαφορετικό το ένα από το άλλο.
Και το να μην πας κάπου που είναι ένα πρόσωπο, δεν σημαίνει καθόλου ότι το μισείς. Είναι επιλογή του καθενός, είναι απόλυτο δικαιώμα να μην θέλει να ενισχύσει ένα πρόσωπο στις επιλογές του και να μην πάει να το χαιρετήσει. Και από αγάπη μπορεί να μην πάει για να το προβληματίσει.

Ανώνυμος είπε...

Προς 4:18 μ.μ.
Σε πατριάρχες που προωθούν αιρέσεις επιτρέπεται να βάζει κάποιος μετάνοια;

Γενική ερώτηση.

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις λάθος 4:18 μ.μ. !
Καθόλου καθήκον δεν είχε ο μητροπολίτης Πειραιώς να πάει να χαιρετήσει τον Βαρθολομαίο! Καθόλου καθήκον δεν είχε.

Ανώνυμος είπε...

Οχι απλως πορτρετο... βαρυτιμο ψηφηδοτο με την οψη του βαρθολομαιου. Μονο φωτοστεφανο δεν εβαλε