Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Χαράλαμπος Χρ. Παναγιωτόπουλος, Αιωνία η μνήμη.


Κάθε ανθρώπινη παρουσία σ’ αυτόν τον κόσμο είναι μοναδική. Ορισμένες  από αυτές τις παρουσίες είναι αληθινά γνήσιες, στην κυριολεξία αυθεντικές και ιδιαίτερα ξεχωριστές, ανάμεσα στις οποίες είχα την ευλογία να γνωρίσω και τον αγαπητό

Χαράλαμπο Χρ. Παναγιωτόπουλο

Η προς Κύριον εκδημία του, μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων εβδομάδων, και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του επί σειρά ετών, και η αναπάντεχη μετοίκησή του στην Ουράνια Πατρίδα είναι για εμένα που από μικρό παιδί τον γνώρισα ένα δυνατό κτύπημα. Ήταν πάντα πρόσχαρος, με το μοναδικό του πηγαίο χαμόγελο, όπου και να τον συναντούσες στην Εστία, στα Υψηλά Αλώνια, ήταν με τον καλό λόγο στο στόμα, και την διάθεση της εξυπηρέτησης. Παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων συναντηθήκαμε για τελευταία φορά και μου πρόσφερε την χαρά των εκδηλώσεων της υπέροχης ευγενικής του αγάπης.  
Στην ζωή του, αντιμετώπισε και ξεπέρασε με την βοήθεια του Θεού, και τις προσευχές και την προσοχή των γονέων του, και της οικογένειάς του, προβλήματα υγείας πολλά, και σοβαρά, και στάθηκε όρθιος.

Τώρα Θεός, θέλησε να δώσει άλλη λύση, με το να σε πάρει κοντά Του, για  να κοσμήσει η παρουσία σου την Βασιλεία Του, με την αθώα ψυχή σου.

Οι γονείς σου, ο κ. Χρήστος και η κ. Βάσω, αγαπητέ μου Χαράλαμπε, με στοργή όλα αυτά τα χρόνια σου συμπαραστάθηκαν,  και μας δίδαξαν το ζωντανό παράδειγμα της υπομονής και της αγωνιστικότητας. Μας έμαθαν ότι πέρα από τα προβλήματα υγείας στην οικογένεια, η κάθε καινούργια μέρα που μας προσφέρεται από τον Θεό είναι για να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε, να αγωνισθούμε, να προσφέρουμε απλόχερα την αγάπη μας και στους άλλους.

Η βεβαιότητα ότι τώρα είσαι ευτυχισμένος κοντά στον Θεό, μαζί με τους Αγγέλους, ελπίζω να γλυκάνουν λίγο τη θλίψη τους.
Από τον ουρανό, τώρα θα σκεπάζεις τους αγαπημένους σου.
Καλή Ανάσταση!  Και καλή αντάμωση.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

Η εξόδιος ακολουθία του αγαπητού Χαράλαμπου θα τελεσθεί την Καθαρά Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 και ώρα 4.00 μ.μ. από τον ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Πατρών. Η σωρός του θα είναι στον ναό ώρα 3.μ.μ.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σε ευχαριστούμε

Ανώνυμος είπε...

Ο Χαραλαμπακος μας απλα πεταξε στους ουρανούς! Αγγελος εδω, αγγελος κι εκει.
Στην αιώνια πατριδα, στην πρότερη θεση του!

ΕΚΤΌΣ ΟΡΊΩΝ είπε...

Άγγελος ήταν και άγγελος ζει και θα υπάρχει για πάντα στην χαρά του ουρανού!!
Άξιοι οι εκλεκτοί γονείς του και τα σπουδαία αδέλφια του! Θα εύχεται για όλους!
Ευλογημένοι όσοι τον γνωρίσαμε!
Να μας θυμάσαι Χαράλαμπε..!

Θάλεια είπε...

Καλή Ανάσταση,Χαραλαμπάκο..

Ανώνυμος είπε...

Στο φόντο της γήινης εφημερότητος και ματαιότητος, ο θάνατος είναι γεγονός τραγικό, άδικο και αδιεξοδικό.
Στο φόντο της αιώνιας προοπτικής, αποτελεί ένα απλό συμβάν.
Όποιος ζει εφήμερα, τρελαίνεται˙ βλέπει τους ανθρώπους του να χάνονται.
Όποιος επιθυμεί τα αιώνια, πονάει μεν ανθρώπινα, αλλά παρηγορείται «υπέρ έννοιαν».

Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος.

Ανώνυμος είπε...

Οι εκλεκτοί γονείς αλλά και τα γενναία αδέλφια, τού έδωσαν πολλά! Τώρα και αυτός με τη σειρά του θα τα επιστρέψει πολλαπλάσια και με τόκο με τις πρεσβείες του για αυτούς και τις οικογένειές τους στο Θεό!!!
Χαράλαμπε, μη μας ξεχνάς εδώ κάτω!!! Πρέσβευε για όλους μας!!!
Καλή Ανάσταση!!! Καλή αντάμωση!!!

Ανώνυμος είπε...

Για όσους σε γνωρίσαμε ήσουν πάντα ευγενικός. Με το χαμόγελό σου και την χωρίς διάκριση αγάπη σε όλους, καταλαβαίναμε το βάθος της ψυχής σου.
Σήκωσες μεγάλο σταυρό. Είχες όμως πίστη μεγάλη μέσα σου. Κάθε Κυριακή απο νωρίς βρισκόσουν στο χώρο που αγαπούσες πολύ, στην εκκλησία.
Δίνεις σε όλους μας παράδειγμα.
Ο Θεός να σε αναπαύει.
Καλή ανάσταση Χαράλαμπέ μας!

Ανώνυμος είπε...

Έφυγες Χαράλαμπε μας την ημέρα που η εκκλησία φέρει στο προσκήνιο την έξωση των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο. Η εικόνα απεικονίζει τον Άγγελο Κυρίου ν συνοδεύει εκτός παραδεισου τον άνθρωπο.
Εμείς εορτάζουμε σήμερα μια άλλη εικόνα. Άγγελοι κυρίου συνοδεύουν μέσα στον παράδεισο έναν άγγελο έναν άνθρωπο που έζησε Αγγελική ζωή. Στην εφήμερη ζωή σου πονεσες σήκωσες αβάσταχτο ακατανόητο για μας Σταυρό.
Τώρα όμως Χαράλαμπε λάμπεις μέσα στον παράδεισο. Τώρα χαραλαμπε μας απολαμβάνεις τα αγαθά του παραδείσου απολαμβάνεις την θέα του τριαδικού θεου μας.
Όταν πληροφορηθηκα το μήνυμα της αναχώρησης σου ο ιεροψάλτης έλεγε "την τιμιωτέρα των χερουβείμ..."
Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το φωτεινό πρόσωπο σου πλέον να το συνοδεύουν άγγελοι στον θρόνο του Θεού. Σκέφτηκα άγγελοι κατεβαίνουν να παραλάβουν άγγελο!
Ας πρεσβεύεις αγαπημένε μου Χαράλαμπε η ζωή σου η υπομονή και πιστη των οικείων σου να μας είναι φωτεινό παράδειγμα στη ζωη μας.
Λοιπόν Χαράλαμπε, με το καλό στον παράδεισο αδελφε μου.
Σε αγαπαμε πολύ.
Σταν. Ν

Ανώνυμος είπε...

Έζησες με κόπο, με στεναγμό... Αλλά ήσουν πάντοτε χαρούμενος κ φωτεινός. Μας έκανες όλους καλύτερους... Και οι γονείς σου σήκωσαν και το φορτίο που αναλογούσε σε κάποιος άλλους ώμους... Καλή Ανάσταση αγαπημένε... Πάντα στην καρδιά μας

EfiK είπε...

Ο Θεός να τον αναπαύσει και να παρηγορεί τους γονείς του! Άγγελος στη γη και στον ουρανό!

Ανώνυμος είπε...

Ο Χαράλαμπος ήταν κι έμεινε για πάντα ένα παιδί. Ένα παιδί με την αθωότητα και την χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ένα παιδί που μας θύμιζε τον λόγο του Κυρίου: "... τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν." Ένα παιδί που δεχόταν καθημερινά τη στοργή και την αγάπη όλων, γονέων, αδελφών, συγγενών, φίλων. Ένα παιδί που ήταν γεμάτο με τα φιλιά και τα χάδια του πατέρα και της μάνας του, τις αγκαλιές των αδελφών του. Ένα παιδί που με τη χάρη του Θεού μάς δίδασκε και μάς αφύπνιζε κάθε φορά που συναντιόμαστε. Θα μας λείψει ο εγκάρδιος χαιρετισμός του και η πηγαία αγάπη του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Χαράλαμπος τον έχει εξασφαλίσει τον Παράδεισο. Αλλοίμονο σε εμάς!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλή ανάπαυση αγαπητέ Χαραλαμπε..θα είσαι για πάντα πρότυπο πνευματικού νέου!πολλά συγχαρητήρια στους γονείς για όλη την ανατροφή που έδωσαν..

Ανώνυμος είπε...

Η εξόδιος ακολουθία σήμερα ήταν συγκλονιστική. Τι να πω; Για την γεμάτη πίστη οικογένεια; Για τα λόγια του Δεσπότη που με κατέπληξαν; Για τον κόσμο που κατέκλυσε το ναό και που προσευχόταν; Για τις χαρμόσυνες καμπάνες και τα θεϊκά λόγια του π. Νικοδήμου; Για τους 25 ιερείς, όλοι ένας κι ένας;

Ανώνυμος είπε...

Κάπου σε πήρε το μάτι μου να κλαίει σημερα... Γι αυτό έγραψες και τέτοιο κείμενο πιο πάνω. συγκινήθηκα...

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να είχαμε τέτοιες χριστιανές μανάδες και πατεράδες!!! Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος...

Ανώνυμος είπε...

Καλό Παράδεισο!

Χρύσανθος

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό που θα συναντούσα το απόγευμα της Τρίτης 3.3.2020 στον Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου.
Η συμπροσευχή και των δυο εκ Πατρών μητροπολιτών αλλά και πλειάδας ιερέων έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στον πένθιμο χαρακτήρα της εξοδίου ακολουθίας. Οι λόγοι του μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου και του αρχιμ. π. Νικοδήμου που τόνωσαν αρκετά τους οικείους του Χαράλαμπου. Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών περίμεναν υπομονετικά με πολύ αγάπη να ασπαστούν το 48χρονο παλικάρι. Κανείς μας δεν ήρθε να κλάψει για τον Χαράλαμπο. Όλοι πήγαμε να πάρουμε λίγο από τη δύναμη με την οποία σήκωσε τον σταυρό του, που τελικά είναι η δύναμη που λάμβανε από τον Σταυρό του Κυρίου που συναντούσε κάθε φορά που εκκλησιαζόταν. Αποχαιρετώντας τον Χαράλαμπο προσπαθούσα να κατανοήσω πώς κάποιος μέσα απο την ασθένειά του μπορεί να σκορπά καλοσύνη, ελπίδα, χαρά.
Τέτοιες κηδείες μας ωφελούν πολύ…
Καλή ανάσταση Χαράλαμπε!

Ανώνυμος είπε...

Όταν σε μια κηδεία δεν ακούγεται το παραμικρό επειδή οι πάντες προσεύχονται, όταν ο Αρχιερέας μιλά τόσο λιτά και ουσιαστικά, όταν ο π. Νικόδημος συγκλονίζει με την κραυγή του, όταν οι ιερείς και οι ψάλτες στέκονται με τέτοια κατάνυξη και ιεροπρέπεια, όταν οι γονείς και τα πέντε αδέλφια στέκονται όρθιοι με το κλάμα βουβό και χωρίς υστερίες, όταν το εκκλησίασμα νιώθει τον νεκρό ως μέλος της ενορίας και τον αποχαιρετά με τέτοιο τρόπο, τότε αυτό δείχνει ότι ΟΛΟΙ τους εκείνο το μεσημέρι στον Απόστολο Παύλο πίστευαν στην Ανάσταση. Και αν υπήρχαν κάποιοι που ήρθαν απλά από υποχρέωση στην οικογένεια, που σίγουρα υπήρχαν, τότε σίγουρα και όλοι αυτοί κατάλαβαν κάτι, γεύτηκαν την ελπίδα.... και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο του Χαράλαμπου προς όλους.

Ανώνυμος είπε...

Χαράλαμπε έφυγες και δεν ζεις αυτές τις δύσκολες μέρες του κορονοιού. Πρέσβευε εσύ που γνωρίζεις από ασθένειες για την εξάλειψη της πανδημίας αυτής.